Ehkäisy

Ehkäisyä ja ehkäisytapoja on monenlaisia. Ehkäisystä puhuttaessa saattaa tulla ensimmäiseksi mieleen raskauden ehkäisy, mutta seksitaudeilta suojautuminen on myös erittäin tärkeä asia. Sopivin ehkäisytapa voi vaihdella yksilöllisesti elämäntilanteesta riippuen. Kondomi suojaa niin seksitaudeilta kuin raskaudelta. Lääkkeellisillä ehkäisyvalmisteilla estetään taas tytön tuleminen raskaaksi, mutta ne eivät suojaa seksitaudeilta.

Ehkäisystä huolehtiminen  on erittäin tärkeää seksissä. On hyvä tietää, mitkä ovat luotettavia ehkäisymenetelmiä ja mitkä taas eivät. Seksi on mukavampaa, kun ei tarvitse stressata ja miettiä mahdollisia ei-toivottuja jälkiseuraamuksia.  Jos vakikumppania ei ole kuten seurustelusuhteessa, on erityisen tärkeää muistaa huolehtia seksitaudeilta suojautumisesta, koska toista ihmistä ja hänen historiaansa ei välttämättä tunne. Ehkäisyä ei kannata perustaa siihen, että odottaa toisen osapuolen hoitavan sen. Ottamalla itse vastuun omasta ehkäisystä huolehtii samalla myös omasta terveydestään.

Kondomi

Yleensä kondomilla tarkoitetaan miehen siittimen päälle laitettavaa suojaa. Kondomi on ainut ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös seksitaudeilta! Sen vuoksi kondomia suositellaankin ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi, ja kondomin käytön opettelu onkin todella tärkeää jo ennen kuin on seksiä toisen kanssa.

Kondomia täytyy opetella käyttämään oikein. JOskus sen kanssa voi tulla ongelmia, esimerkiksi se voi myös rikkoutua tai lähteä pois paikoiltaan kesken yhdynnän. Tällöin täytyisi muistaa seksitaudin tarttumisen mahdollisuus. Tytön ja pojan välisessä seksissä on tällöin myös raskauden alkamisen mahdollisuus, jos muuta ehkäisyä kondomin lisäksi ei ole ollut.

Uuden kumppanin kanssa itse asiassa varmin ehkäisymenetelmä onkin tuplaehkäisy eli sekä kondomin että lääkkeellisen ehkäisyn käyttäminen. Kun yhdynnät ovat kumppanin kanssa säännöllisiä ja kondomin käytön lopettamista harkitaan, on aina hyvä käydä ensin seksitautitesteissä. Kannattaa myös muistaa, että seksitauti voi tarttua myös suuseksin välityksellä ja kondomia voi käyttää myös suuseksin aikana.

Lääkkeelliset ehkäisymenetelmät

Hormonaalisia ehkäisymenetelmiä on vain tytöille/naissille. Näitä ovat sekä estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävät yhdistelmäehkäisypillerit, -laastarit ja rengas sekä pelkkää keltarauhashormonia sisältävät pillerit, kohtuun laitettava kierukka ja käsivarteen ihon alle asennettava kapseli. Lisäksi hormonia sisältävän kierukan lisäksi on olemassa vielä hormoniton kuparikierukka.

Lääkkeellisiin ehkäisyvalmisteisiin tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti, mutta nuori voi saada terveyskeskuksesta tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta aloituspakkauksen ilmaiseksi. Terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla voi keskustella siitä, mikä olisi itselle paras lääkkeellinen ehkäisymenetelmä. Hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla voidaan nimittäin myös hoitaa runsaita tai epäsäännöllisiä kuukautisvuotoja ja kovia kuukautiskipuja.

Lääkkeelliset ehkäisymenetelmät suojaavat oikein käytettynä raskaudelta, mutta eivät seksitaudeilta. Sen vuoksi uuden kumppanin kanssa kannattaa aina käyttää myös kondomia!

Sterilisaatio

Sterilisaatio on miehelle tai naiselle sairaalassa tehtävä toimenpide. Sterilisaatio ei ole nuorille tarkoitettu ehkäisymenetelmä, koska se on ehkäisymenetelmänä lopullinen.

Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisyä kannattaa käyttää silloin, jos raskaudenehkäisyyn käytetty menetelmä on tytön ja pojan välisessä yhdynnässä pettänyt. Jälkiehkäisyn teho on huonompi kuin muiden ehkäisymenetelmien ja jälkiehkäisytabletti tulee ottaa mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen. Jälkiehkäisytabletteja on Suomessa markkinoilla kaksi erilaista ja niitä saa apteekista ilman reseptiä. Myös kouluterveydenhoitajalta ja terveysasemalta voi ainakin joissakin paikoissa saada jälkiehkäisytabletin.

Mikä ei ole ehkäisyä?

Keskeytetty yhdyntä ja varmat päivät eivät ole laisinkaan ehkäisyä. Jo ennen siemensyöksyä pojan siittimestä erittyy ns. touhutippoja eli elimistön omaa liukastetta, joka voi sisältää siittiöitä. Varmoja päiviä taas ei ole sen vuoksi, että tytön kuukautiskierrossa voi olla epäsäännöllisyyttä ja ovulaation ajankohta voi vaihdella (ovulaatiossa munasolu irtoaa ja sen jälkeen siittiö voi hedelmöittää sen, jolloin raskaus voi alkaa). Näin ollen sekä keskeytetyssä yhdynnässä että varmoihin päiviin luottaessa on olemassa vaara, että tyttö kuitenkin tulee raskaaksi. Kaiken lisäksi kumpikaan näistä menetelmistä ei suojaa seksitaudeilta! Jälkiehkäisyä pelkästään ei ole tarkoitettu myöskään ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi.

Lue Väestöliiton artikkelista mitä ehkäisystä pitäisi tietää

Lue myös nämä

Naimamaisteri-testi

Oletko sinä turvallisen seksin mestari?

Tee testi
Seksi

Kun haluat olla ihan kahdestaan, käytä kondomia

Suojaamaton seksi ja seksitautien leviäminen ei ole pelkästään kahden henkilön välinen asia. Seksitautien tarttumisessa voi olla osallisena myös muita seksikumppaneita. Kun haluaa olla ihan kahdestaan, kannattaa käyttää kondomia. Myös...

Fressis

Ehkäisy

Ehkäisyä ja ehkäisytapoja on monenlaisia. Ehkäisystä puhuttaessa saattaa tulla ensimmäiseksi mieleen raskauden ehkäisy, mutta seksitaudeilta suojautuminen on myös erittäin... Lue lisää

HPV

HPV (kirjainlyhenne tulee sanoista Human Papilloma Virus) eli ihmisen papilloomavirus. Sen aiheuttama infektio aiheuttaa muutoksia iholle ja limakalvoille. Erilaisia... Lue lisää

Seksitaudit

Seksitauteja ovat klamydia, herpes, tippuri, B- ja C-hepatiitti, kuppa, HIV, HPV ja kondyloomat. Seksitaudit tarttuvat seksissä, jossa ei ole... Lue lisää
Kysymys & vastaus
Seksi

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Jos olet aloittanut e-pillerit ohjeiden mukaisesti ja ottanut niitä ohjeistuksen mukaisesti jo kuukauden ajan, ei raskaudesta pitäisi olla huolta vaikkei kondomia käytettäisikään. Oikein käytettynä e-pillereiden ehkäisyteho on erittäin hyvä.

Muistathan kuitenkin, että e-pillerit eivät suojaa seksitaudeilta. Jos olette poikaystävänne kanssa toistenne ensimmäiset seksikumppanit, ei seksitautien vaaraa ole. Jos aikaisempia kumppaneita kuitenkin löytyy ja on harrastettu suojaamatonta seksiä, kannattaa käydä varmuudeksi seksitautitesteissä 😉

Kivaa loppuvuotta!

Fressis
SeksiYleinen

15 kysymystä ehkäisystä ja raskaudesta – apua, olenko sittenkin raskaana?

Voiko touhutipoista tulla raskaaksi, missä vaiheessa kondomi pitää laittaa peniksen päälle ja 13 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä ehkäisystä ja raskauden mahdollisuudesta.

Seksi

10 harhaluuloa seksistä, seurustelusta ja säätämisestä

Vaatteiden riisumisen jälkeen ei voi muka enää sanoa ”ei”. Väärin: aina voi! Kumosimme yleiset myytit seksiin, seurusteluun ja ehkäisyyn liittyen.

Seksi

8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa

Seksiin on valmis, kun se haluttaa enemmän kuin pelottaa. Kokosimme tietopaketin ekaa kertaa varten.

Seksi

8 vinkkiä – jos suuseksi kiinnostaa, kokeile sitä näin

Suuseksin on tarkoitus tuottaa nautintoa molemmille. Mitä asioita suuseksistä olisi hyvä tietää?

Seksi

HPV-infektio – kaikki, mitä olet aina halunnut kysyä HPV:sta 

Voiko alle 15-vuotiaalla olla HPV:n aiheuttama syöpä suussa? Missä iässä voi vielä ottaa HPV-rokotteen? HPV-infektioni parani itsestään – onko enää ikinä ok harrastaa seksiä ilman kondomia? Tästä jutusta löydät useimmin kysytyt kysymykset ihmisen papillooma viruksesta. 

Kysymys & vastaus
Seksi

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että pohdit ehkäisyasioita! Seksistä voi nauttia huoletta, kun ehkäisy on kunnossa. Kondomi tosiaan on oikein käytettynä oiva ehkäisykeino, ja myös ainoa, joka suojaa seksitaudeilta. Kerroit, että olet harrastanut anaaliseksiä muutaman kerran ilman ehkäisyä. Muistathan, että seksitaudit tarttuvat myös suojaamattomassa anaaliseksissä. Olettehan kumppanisi kanssa siis varmoja siitä, ettei kummallakaan ole seksitautia? Seksitautitesti on ainoa tapa varmistua asiasta, jos epäilee että olisi mahdollisesti joskus saanut tartunnan. Seksitautien tarttumisesta voit käydä lukemassa lisää täältä.

Hienoa, että asuinkuntasi tarjoaa ilmaisen ehkäisyn! Maksuttomia kondomeja pitäisi siis saada kouluterkkarilta tai ehkäisyneuvolasta. Ole siis yhteydessä joko omaan kouluterveydenhoitajaasi tai ehkäisyneuvolaan. Muistathan myös, että pillerit eivät ole ainoa vaihtoehto kondomin lisäksi, vaan olemassa on myös muita ehkäisymenetelmiä. Voit lukea niistä lisää esimerkiksi Väestöliiton sivuilta. Jos haluat itsellesi myös muun ehkäisymenetelmän kondomin lisäksi, niin ota silloinkin rohkeasti yhteyttä kouluterkkariin tai ehkäisyneuvolaan, niin voitte yhdessä pohtia sinulle sopivaa ehkäisymenetelmää.

Palaan vielä vähän kondomeihin. On täysin ymmärrettävää, että kondomien ostaminen hieman nolottaa. Kyseessä on kuitenkin erittäin vastuullinen ja fiksu ostos, joten rohkaisen sinua ehdottomasti menemään kortsuostoksille! Myyjät ovat todennäköisesti myyneet useita kortsupaketteja, eikä ostos heitä sen enempää hetkauta 😉 Jos lähikaupassa asiointi nolottaa kovasti, aina voi mennä kauemmas ostoksille. Ja toisaalta jos sinulla on verkkopankkitunnukset, voit tilata kondomeja myös netistä.

Fressiksen tietopankista voit käydä lukemassa lisää seksistä, ehkäisystä ja seksitaudeista.

Kivaa kesän odotusta!

Fressis
Seksi

Kondomilla nautintoa ja lisäbuustia seksiin

Kondomi on paitsi helppo hankkia ja käyttää, myös monipuolinen väline seksinautinnon lisäämiseen. Kondomi lisää nautintoa, koska sitä käyttäessä ei tarvitse olla huolissaan seksitaudeista tai raskaudesta. Silloin voi siis heittäytyä huolettomammin nauttimaan seksistä.  

Seksi

Mikä kondomi sopii minulle? 6 faktaa kondomista

Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa seksitaudeilta. Luulitko tietäväsi kaiken tarvittavan kondomin käytöstä? Lue juttu ja ylläty.

Seksi

Seksitauti, minullako? Toimi näin, jos epäilet tartuntaa

Jos pelkäät, että sinulla voi olla seksitauti, mene rohkeasti testiin. Se ei ole tavallista lääkärissäkäyntiä kummempi juttu! Ehkä huolehdit turhaan, ja jos et, niin saat hoidon.

Kysymys & vastaus
Seksi

Suuseksillä tarkoitetaan suun, kielen tai huulien avulla tehtävää kumppanin sukuelinten hyväilyä. Seksitaudit voivat tarttua suojaamattomassa suuseksissä sukuelimestä nielun- ja suun limakalvoille tai suusta sukuelimeen. Sen vuoksi on erittäin tärkeää käyttää suuseksisuojaa.

Peniksen päällä suuseksisuojana toimii tavallinen kondomi, emättimen ja peräaukon päällä halkaistu kondomi. Leikkaa kondomin kärki pois ja halkaise kondomi keskeltä. Kondomista tulee ”suojalappu” sukupuolielinten päälle ja suuseksi tehdään suojan läpi. Valmiita suuseksisuojia  (ohuesta lateksista valmistettuja liinoja) myydään intiimituotteiden erikoismyymälöissä ja niitä voi ostaa netistä. Osa suuseksisuojista on tuoksuttomia ja osaan on lisätty tuoksuja.

Suojautumisen lisäksi suuseksissä hyvä muistaa puhtaus. Pesulle mars!

Fressis
Seksi

Suuseksisuoja kondomista – tee se itse näin

Lähes kaikki seksitaudit tarttuvat suun limakalvojen kautta. Siksi on tärkeää muistaa suojautua myös suuseksin aikana.

Kysymys & vastaus
Seksi

Heippa!

Seksiä on hyvin monenlaista. Suuseksi on seksiä, jossa keholle tuotetaan nautintoa suun, huulten ja kielen avulla. Hyväiltäviä alueita on kaikki kehon seksuaalisesti herkät kohdat, esimerkiksi genitaalialue, rinnat tai niska. Kehon seksuaalisesti herkkiä kohtia voi kiihottaa hyväilemällä suun lisäksi myös käsin tai esimerkiksi seksilelujen avulla. Yhdyntä on siis vain yksi monista tavoista nauttia seksistä.

Seksissä saa käyttää luovuutta, eikä siinä tarvitse olla tiettyä kaavaa. Moninaiset tavat tuottaa nautintoa lisäävät yleensä myös iloa ja leikkisyyttä soolo- tai partneriseksissä. Seksin aikana kannattaa kysyä kumppanilta mistä hän tykkää tai kertoa itse kumppanille, mistä kiihottuu ja mikä puolestaan ei tunnu hyvältä.

Lisää seksuaalisuudesta ja seksistä voit lukea Väestöliiton sivuilta.

Ihanaa loppukevättä!

Fressis