Ehkäisy

Ehkäisyä ja ehkäisytapoja on monenlaisia. Ehkäisystä puhuttaessa saattaa tulla ensimmäiseksi mieleen raskauden ehkäisy, mutta seksitaudeilta suojautuminen on myös erittäin tärkeä asia. Sopivin ehkäisytapa voi vaihdella yksilöllisesti elämäntilanteesta riippuen. Kondomi suojaa niin seksitaudeilta kuin raskaudelta. Lääkkeellisillä ehkäisyvalmisteilla estetään taas tytön tuleminen raskaaksi, mutta ne eivät suojaa seksitaudeilta.

Ehkäisystä huolehtiminen  on erittäin tärkeää seksin alkaessa. On hyvä tietää, mitkä ovat luotettavia ehkäisymenetelmiä ja mitkä taas eivät. Seksi on mukavampaa, kun ei tarvitse stressata ja miettiä mahdollisia jälkiseuraamuksia.  Jos vakikumppania ei ole kuten seurustelusuhteessa, on erityisen tärkeää muistaa huolehtia seksitaudeilta suojautumisesta, koska toista ihmistä ja hänen historiaansa ei välttämättä tunne. Ehkäisyä ei kannata perustaa siihen, että odottaa toisen osapuolen hoitavan sen. Ottamalla itse vastuun omasta ehkäisystä huolehtii samalla myös omasta terveydestään.

Kondomi

Yleensä kondomilla tarkoitetaan miehen siittimen päälle laitettavaa suojaa, mutta itse asiassa myös naisille on olemassa kondomeja. Kondomi on ainut ehkäisymenetelmä, joka suojaa seksitaudeilta! Se suojaa lisäksi myös raskaudelta. Sen vuoksi kondomia suositellaankin ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi ja kondomin käytön opettelu onkin todella tärkeää seksielämän alkaessa. Kondomia täytyy opetella käyttämään oikein, sillä se voi myös rikkoutua tai lähteä pois paikoiltaan kesken yhdynnän. Tällöin täytyisi muistaa seksitaudin tarttumisen mahdollisuus. Tytön ja pojan välisessä seksissä on tällöin myös raskauden alkamisen mahdollisuus, jos muuta ehkäisyä kondomin lisäksi ei ole ollut. Uuden kumppanin kanssa itse asiassa varmin ehkäisymenetelmä onkin tuplaehkäisy eli sekä kondomin että lääkkeellisen ehkäisyn käyttäminen. Kun yhdynnät ovat kumppanin kanssa säännöllisiä ja kondomin käytön lopettamista harkitaan, on aina hyvä käydä ensin seksitautitesteissä. Kannattaa myös muistaa, että seksitauti voi tarttua myös suuseksin välityksellä ja kondomia voi käyttää myös suuseksin aikana.

Lääkkeelliset ehkäisymenetelmät

Hormonaalisilla ehkäisymenetelmillä tarkoitetaan estrogeenia ja/tai keltarauhashormonia sisältäviä ehkäisyvalmisteita. Näitä ovat sekä estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävät yhdistelmäehkäisypillerit, -laastarit ja rengas sekä pelkkää keltarauhashormonia sisältävät pillerit, kohtuun laitettava kierukka ja käsivarteen ihon alle asennettava kapseli. Lisäksi hormonia sisältävän kierukan lisäksi on olemassa vielä hormoniton kuparikierukka. Lääkkeellisiin ehkäisyvalmisteisiin tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti, mutta nuori voi saada terveyskeskuksesta tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta aloituspakkauksen ilmaiseksi. Terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla voi keskustella siitä, mikä olisi itselle paras lääkkeellinen ehkäisymenetelmä. Hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla voidaan nimittäin myös hoitaa runsaita tai epäsäännöllisiä kuukautisvuotoja ja kovia kuukautiskipuja. Lääkkeelliset ehkäisymenetelmät suojaavat oikein käytettynä raskaudelta, mutta eivät seksitaudeilta. Sen vuoksi uuden kumppanin kanssa kannattaa aina käyttää myös kondomia!

Sterilisaatio

Sterilisaatio on miehelle tai naiselle sairaalassa tehtävä toimenpide. Sterilisaatio ei ole nuorille tarkoitettu ehkäisymenetelmä, koska se on ehkäisymenetelmänä lopullinen.

Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisyä kannattaa käyttää silloin, jos raskaudenehkäisyyn käytetty menetelmä on tytön ja pojan välisessä yhdynnässä pettänyt. Jälkiehkäisyn teho on huonompi kuin muiden ehkäisymenetelmien ja jälkiehkäisytabletti tulee ottaa mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen. Jälkiehkäisytabletteja on Suomessa markkinoilla kaksi erilaista ja niitä saa apteekista ilman reseptiä. Myös kouluterveydenhoitajalta ja terveysasemalta voi ainakin joissakin paikoissa saada jälkiehkäisytabletin.

Mikä ei ole hyvää ehkäisyä?

Keskeytetty yhdyntä ja varmat päivät eivät ole laisinkaan ehkäisyä. Jo ennen siemensyöksyä pojan siittimestä erittyy ns. touhutippoja eli elimistön omaa liukastetta, joka voi sisältää siittiöitä. Varmoja päiviä taas ei ole sen vuoksi, että tytön kuukautiskierrossa voi olla epäsäännöllisyyttä ja ovulaation ajankohta voi vaihdella (ovulaatiossa munasolu irtoaa ja sen jälkeen siittiö voi hedelmöittää sen, jolloin raskaus voi alkaa). Näin ollen sekä keskeytetyssä yhdynnässä että varmoihin päiviin luottaessa on olemassa vaara, että tyttö kuitenkin tulee raskaaksi. Kaiken lisäksi kumpikaan näistä menetelmistä ei suojaa seksitaudeilta! Jälkiehkäisyä pelkästään ei ole tarkoitettu myöskään ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi.