Faktaruutu
- Ehkäisystä puhuttaessa tarkoitetaan sekä raskauden ehkäisyä että seksitaudeilta suojautumista.
- Kondomi on ainut ehkäisymenetelmä, joka suojaa raskauden lisäksi myös seksitaudeilta. Uuden kumppanin kanssa kannattaa aina käyttää kondomia!
- Lääkkeellisiin ehkäisymenetelmiin kuuluvat esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillerit eli e-pillerit, yhdistelmäehkäisylaastarit ja -renkaat sekä kierukat.
- Jälkiehkäisyä tulee käyttää vain silloin, mikäli raskaudenehkäisyyn käytetty menetelmä on pettänyt.
- Keskeytetty yhdyntä tai varmat päivät eivät ole ehkäisyä.
Ehkäisyä ja ehkäisytapoja on monenlaisia. Ehkäisystä puhuttaessa saattaa tulla ensimmäiseksi mieleen raskauden ehkäisy, mutta seksitaudeilta suojautuminen on myös erittäin tärkeä asia. Sopivin ehkäisytapa voi vaihdella yksilöllisesti elämäntilanteesta riippuen. Kondomi suojaa niin seksitaudeilta kuin raskaudelta. Lääkkeellisillä ehkäisyvalmisteilla estetään taas tytön tuleminen raskaaksi, mutta ne eivät suojaa seksitaudeilta.
Ehkäisystä huolehtiminen on erittäin tärkeää seksissä. On hyvä tietää, mitkä ovat luotettavia ehkäisymenetelmiä ja mitkä taas eivät. Seksi on mukavampaa, kun ei tarvitse stressata ja miettiä mahdollisia ei-toivottuja jälkiseuraamuksia. Jos vakikumppania ei ole kuten seurustelusuhteessa, on erityisen tärkeää muistaa huolehtia seksitaudeilta suojautumisesta, koska toista ihmistä ja hänen historiaansa ei välttämättä tunne. Ehkäisyä ei kannata perustaa siihen, että odottaa toisen osapuolen hoitavan sen. Ottamalla itse vastuun omasta ehkäisystä huolehtii samalla myös omasta terveydestään.
Kondomi
Yleensä kondomilla tarkoitetaan miehen siittimen päälle laitettavaa suojaa. Kondomi on ainut ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös seksitaudeilta! Sen vuoksi kondomia suositellaankin ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi, ja kondomin käytön opettelu onkin todella tärkeää jo ennen kuin on seksiä toisen kanssa.
Kondomia täytyy opetella käyttämään oikein. Joskus sen kanssa voi tulla ongelmia: kondomi voi esimerkiksi rikkoutua tai lähteä pois paikoiltaan kesken yhdynnän. Tällöin täytyisi muistaa seksitaudin tarttumisen mahdollisuus. Tytön ja pojan välisessä seksissä on tällöin myös raskauden alkamisen mahdollisuus, jos muuta ehkäisyä kondomin lisäksi ei ole ollut.
Uuden kumppanin kanssa itse asiassa varmin ehkäisymenetelmä onkin tuplaehkäisy eli sekä kondomin että lääkkeellisen ehkäisyn käyttäminen. Kun yhdynnät ovat kumppanin kanssa säännöllisiä ja kondomin käytön lopettamista harkitaan, on aina hyvä käydä ensin seksitautitesteissä. Kannattaa myös muistaa, että seksitauti voi tarttua myös suuseksin välityksellä ja kondomia voi käyttää myös suuseksin aikana.
Lääkkeelliset ehkäisymenetelmät
Hormonaalisia ehkäisymenetelmiä on vain tytöille/naissille. Näitä ovat sekä estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävät yhdistelmäehkäisypillerit, -laastarit ja rengas sekä pelkkää keltarauhashormonia sisältävät pillerit, kohtuun laitettava kierukka ja käsivarteen ihon alle asennettava kapseli. Lisäksi hormonia sisältävän kierukan lisäksi on olemassa vielä hormoniton kuparikierukka.
Lääkkeellisiin ehkäisyvalmisteisiin tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti, mutta nuori voi saada terveyskeskuksesta tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta aloituspakkauksen ilmaiseksi. Terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolla voi keskustella siitä, mikä olisi itselle paras lääkkeellinen ehkäisymenetelmä. Hormonaalisilla ehkäisyvalmisteilla voidaan nimittäin myös hoitaa runsaita tai epäsäännöllisiä kuukautisvuotoja ja kovia kuukautiskipuja.
Lääkkeelliset ehkäisymenetelmät suojaavat oikein käytettynä raskaudelta, mutta eivät seksitaudeilta. Sen vuoksi uuden kumppanin kanssa kannattaa aina käyttää myös kondomia!
Sterilisaatio
Sterilisaatio on miehelle tai naiselle sairaalassa tehtävä toimenpide. Sterilisaatio ei ole nuorille tarkoitettu ehkäisymenetelmä, koska se on ehkäisymenetelmänä lopullinen.
Jälkiehkäisy
Jälkiehkäisyä kannattaa käyttää silloin, jos raskaudenehkäisyyn käytetty menetelmä on tytön ja pojan välisessä yhdynnässä pettänyt. Jälkiehkäisyn teho on huonompi kuin muiden ehkäisymenetelmien ja jälkiehkäisytabletti tulee ottaa mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen. Jälkiehkäisytabletteja on Suomessa markkinoilla kaksi erilaista ja niitä saa apteekista ilman reseptiä. Myös kouluterveydenhoitajalta ja terveysasemalta voi ainakin joissakin paikoissa saada jälkiehkäisytabletin.
Mikä ei ole ehkäisyä?
Keskeytetty yhdyntä ja varmat päivät eivät ole laisinkaan ehkäisyä. Jo ennen siemensyöksyä pojan siittimestä erittyy ns. touhutippoja eli elimistön omaa liukastetta, joka voi sisältää siittiöitä. Varmoja päiviä taas ei ole sen vuoksi, että tytön kuukautiskierrossa voi olla epäsäännöllisyyttä ja ovulaation ajankohta voi vaihdella (ovulaatiossa munasolu irtoaa ja sen jälkeen siittiö voi hedelmöittää sen, jolloin raskaus voi alkaa). Näin ollen sekä keskeytetyssä yhdynnässä että varmoihin päiviin luottaessa on olemassa vaara, että tyttö kuitenkin tulee raskaaksi. Kaiken lisäksi kumpikaan näistä menetelmistä ei suojaa seksitaudeilta! Jälkiehkäisyä pelkästään ei ole tarkoitettu myöskään ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi.
Hedelmällisyyden suojaaminen
Hedelmällisyys, eli kyky hedelmöittää/hedelmöittyä ja saada biologinen lapsi jossain vaiheessa elämää, on myös asia, jota on syytä varjella. Suojautumalla seksitaudeilta ja noudattamalla terveellisiä elintapoja, suojaat hedelmällisyyttäsi parhaalla mahdollisella tavalla. Syömällä ja liikkumalla hyvin luodaan hyvä pohja terveellisille elintavoille. Tietysti on tärkeää levätä ja palautua sekä nukkua riittävästi ja välttää päihteiden, mm. tupakka- ja nikotiinituotteiden ja alkoholin käyttöä. Kaikilla elintavoilla on vaikutusta paitsi terveyteesi, myös hedelmällisyyteesi.
Lue lisää ja tutustu tarkemmin:
– Mitä ehkäisystä pitäisi tietää Väestöliiton sivuilta
– Ehkäisyvaihtoehdoista Ehkäisynetistä
– Hedelmällisyydestä (Väestöliiton Puhutaan hedelmällisyydestä-verkkokurssi)