SeksiYleinen

15 kysymystä ehkäisystä ja raskaudesta – apua, olenko sittenkin raskaana?

Voiko touhutipoista tulla raskaaksi, missä vaiheessa kondomi pitää laittaa peniksen päälle ja 13 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä ehkäisystä ja raskauden mahdollisuudesta.

15 kysymystä ehkäisystä ja raskaudesta – apua, olenko sittenkin raskaana?

1. Miten raskaus alkaa?

Raskaus alkaa, kun miehen elävät siittiöt ja naisen kypsä munasolu kohtaavat otollisissa olosuhteissa naisen munasolun irtoamisen eli ovulaation aikaan. Tavallisimmin tämä tapahtuu penis-emätinyhdynnässä naisen kohdussa. Raskaus voi alkaa jo muutama päivä ennen ovulaatiota tapahtuneen yhdynnän seurauksena, sillä siittiöt voivat elää kohdussa ja munatorvissa muutamia päiviä siemensyöksyn jälkeen.

Periaatteessa tuoretta siemennestettä voi päästä emättimeen myös esimerkiksi sormien kautta, mutta käytännössä raskauden alkaminen käsiseksistä aika epätodennäköistä. Kun siittiöt joutuvat tekemisiin hapen kanssa, ne kuivuvat ja kuolevat pian, toisin kuin emättimessä, jossa on sopivan kosteaa ja lämmintä.

Tarvittaessa raskauden alkamista voidaan edesauttaa koeputkihedelmöityksellä.

Näin raskaus alkaa

2. Voinko tulla raskaaksi, vaikka minulla ei olisi vielä ollut menkkoja?

Kyllä, vaikka todennäköisyys on pieni. Ovulaatio eli munasolun irtoaminen voi kuitenkin tapahtua jo ennen ensimmäisiä kuukautisia, jolloin raskaus on mahdollinen. Siksi ehkäisyä tarvitaan jokaisella seksikerralla, ellei halua tulla raskaaksi.

3. Milloin on syytä tehdä raskaustesti?

Raskaustestin tekeminen on tarpeen, jos hormonaalisen ehkäisyn (kuten e-pillerit) käytössä on tullut unohduksia, kondomi on mennyt rikki tai yhdyntä on ollut suojaamaton.  Mikäli riskitilanteita on ollut ja raskauden mahdollisuus mietityttää, testi on syytä tehdä kun kuukautiset ovat myöhässä tai noin 2–3 viikkoa suojaamattoman yhdynnän jälkeen.

Kotona tehtäviä raskaustestejä myydään ruokakaupoissa ja apteekeissa. Oman terveysaseman kautta voi hakeutua laboratoriossa tehtävään raskaustestiin, jossa raskaus todetaan virtsasta.

Jos on harrastanut suojaamatonta seksiä uuden kumppanin kanssa, myös seksitautitestit on syytä tehdä esimerkiksi omalla terveysasemalla.

Näin teet raskaustestin

4. Kauanko siittiö elää naisen kehossa?

Siittiöt säilyvät hedelmöityskykyisinä kolme neljä päivää, joskus jopa kuusi päivää. Siksi ehkäisyä on käytettävä muulloinkin kuin ovulaation aikana, jos ei halua raskautta. Ehkäisyn käyttö jokaisessa yhdynnässä on tärkeää siksikin, että ovulaatio voi tulla myös odottamattomana ajankohtana. Kehon ulkopuolella siittiöt kuolevat nopeasti kuivuessaan.

5. Voiko siittiöitä päätyä saunan lauteilta emättimeen ja aiheuttaa raskauden?

Ei, raskaaksi ei voi tulla lakanoista, WC-istuimesta, käsisuihkusta, saunan lauteilta, kylpypyyhkeestä tai uimavedestä, vaikka niissä olisikin joskus ollut siemennestettä. Siittiöt tarvitsevat elääkseen vastaavat olosuhteet kuin niillä on miehen lisäkiveksissä ja kiveksissä tai naisen emättimessä tai kohdussa.

6. Uskallanko luottaa kondomiin?

Kondomi on ainoa ehkäisy, joka suojaa seksitaudeilta. Oikein käytettynä se on lisäksi hyvä suoja raskaudelta. Kondomin säilytys- ja käyttöohjeet löytyvät sen pakkauksesta. Ihan 100-prosenttista suojaa esimerkiksi HP-virukselta se ei anna, mutta muilta taudeilta se suojaa hyvin.

Ruokakaupoissa ja apteekeissa myytävän liukuvoiteen käyttö ehkäisee kondomin rikkoutumista ja parantaa sen paikallaan pysymistä. Käytä kondomin kanssa ainoastaan vesipohjaista liukuvoidetta, sillä öljypohjainen liukuvoide haurastuttaa kumia.

 7. Missä vaiheessa kondomi laitetaan peniksen päälle?

Kondomia tulee käyttää koko yhdynnän ajan, alusta loppuun. Ei riitä, että kondomin pukee peniksen päälle yhdynnän loppuvaiheessa juuri ennen laukeamista. Kondomin pitää olla käyttäjälleen oikean kokoinen ja pysyä hyvin paikallaan: poisrullautuva tai paikaltaan vetäytyvä kondomi ei suojaa tehokkaasti.  Itselle sopiva kondomi löytyy kokeilemalla.

8. Kondomi meni rikki yhdynnässä, mitä teen?

Tytön pitää ottaa mahdollisimman pian jälkiehkäisytabletti, jonka voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Joskus oppilaitosten terveydenhoitajilla saattaa olla niitä varastossaan, joten kannattaa kysyä myös sieltä.

Jälkiehkäisyn teho on paras, kun se otetaan 12 tunnin sisällä suojaamattomasta yhdynnästä tai ehkäisyn pettämisestä. Jälkiehkäisytabletti estää tai siirtää munasolun irtoamista, mutta se ei estä jo alkanutta raskautta. Jos yhdynnästä on yli viisi vuorokautta, jälkiehkäisyä ei kannata ottaa vaan täytyy odotella seuraavia kuukautisia.

Jälkiehkäisyn jälkeen kannattaa aina varmuuden vuoksi tehdä raskaustesti muutaman viikon kuluttua, vaikka kuukautiset tulisivatkin ajallaan. Raskaustesti täytyy ehdottomasti tehdä, jos kuukautiset ovat myöhässä tai ne ovat jotenkin epätavalliset.

Jos kondomi irtoaa tai menee rikki ja parisuhde on tuore, pidä mielessä myös seksitautien riski ja hakeudu testeihin esimerkiksi omalle terveysasemalle.

9. Olen käyttänyt e-pillereitä ohjeiden mukaan – voinko luottaa niiden tehoon?

Jos käyttää e-pillereitä säännöllisesti ja oikein eli on muistanut ottaa pillerin joka päivä, raskauden alkaminen on hyvin epätodennäköistä.

E-pillereiden ehkäisyteho alkaa ensimmäisestä päivästä, kun pillerit aloittaa kuukautisten alkamispäivänä. Jos pillereiden aloitus tehdään kuukautisten jo jatkuttua muutaman päivän tai silloin, kun menkkoja ei ole ollenkaan, pitää käyttää lisäehkäisyä eli kondomia 7 päivän ajan.

Pillereiden ehkäisyteho heikkenee, jos pillereitä unohtuu ottaa. Tiivistettynä ohjeena on ottaa unohtunut pilleri heti, jatkaa pillereiden käyttöä normaalisti ja käyttää kondomia viikon ajan, jotta seitsemän pillerin yhtäjaksoinen ottaminen toteutuu.

Täyttä 100 prosentin ehkäisytehoa ei kuitenkaan saada millään ehkäisymenetelmällä. Ehkäisypilleriä käyttäessä 100 käyttäjästä 0,3 tulee raskaaksi vuoden aikana, kun ohjeita noudatetaan täydellisesti. Jos ohjeita ei noudateta huolella, käyttäjistä raskaaksi tulee vuoden aikana jopa yhdeksän 100:sta.

E-pillerit eivät suojaa seksitaudeilta, joten uusissa seksikontakteissa on aina käytettävä myös kondomia.

10. Onko ok lopettaa e-pillerien käyttö koska vaan? En seurustele juuri nyt

E-pillereiden käyttökatkoista on hyvä aina keskustella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. E-pillereiden keskeytys voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten kuukautishäiriöitä ja ehkäisyn epäonnistumisen. Siksi on erittäin tärkeää, että saat siihen henkilökohtaista neuvontaa asiantuntijalta.

11. Poikaystävä tyydytti minua sormillaan, penis kävi vain häpyhuulilla. Voinko olla raskaana? Emme käyttäneet ehkäisyä

Raskaus ei ole kovin todennäköinen mutta ei täysin mahdotontakaan. Muutama pisara siemennestettä muodostuu jo siinä vaiheessa, kun penis jäykistyy.

Jos kuukautiset eivät tule yhdynnän jälkeen normaalisti, tee raskaustesti. Jatkossa kannattaa huolehtia ehkäisystä. Seksi on mukavampaa, kun ei tarvitse stressata mahdollisia jälkiseuraamuksia!

12. Voiko tulla raskaaksi, jos kumi lähtee pois kesken yhdynnän, mutta poika ei laukea sisään?

Jo ennen siemensyöksyä pojan peniksestä erittyy elimistön omaa liukastetta eli touhutippoja, jotka voivat sisältää siittiöitä. Jos kondomi on lähtenyt pois kesken yhdynnän ja muuta raskaudenehkäisyä ei ole ollut käytössä, raskauden mahdollisuus on olemassa. Lisäksi on hyvä muistaa seksitautien tarttumisen mahdollisuus.

13. Poikaystävä sanoi, että siemennestettä saattoi tulla yli kondomista – mitä teen?

Tällaisissa hieman epävarmoissa tilanteissa kannattaa varmuuden vuoksi tehdä raskaustesti. Se antaa luotettavan tuloksen, kun yhdynnästä on kulunut noin 2–3 viikkoa. Lisäksi on hyvä muistaa, että seksitaudit voivat tarttua siemennesteestä.

14. Nännit ovat arat – olenko raskaana?

Raskauden alkuoireisiin voi liittyä esimerkiksi alavatsatuntemuksia, rintojen turvotusta ja kipua sekä pahoinvointia. Alkuraskaudessa ei välttämättä kuitenkaan ole mitään oireita. Sen takia raskaustestin tekeminen on aina tärkeää, jos on ollut yhdynnässä ja epäilee ehkäisyn pettäneen tai ei ole ollut ehkäisyä.

15. Syön minipillereitä, mutta menkat ovat 2 kk myöhässä. Olenko raskaana?

Kuukautiset voivat jäädä pois muistakin syistä kuin raskauden vuoksi. Varsinkin, jos et ole käyttänyt pillereitä vielä pitkään, kuukautisvuodoissa voi tulla muutoksia. Elämässä voi olla muitakin tekijöitä, kuten stressiä tai laihtumista, jotka voivat vaikuttaa kuukautisvuotoihin ja niiden pois jäämiseen.

Raskauden mahdollisuuden poissulkemiseksi kannattaa kuitenkin tehdä raskaustesti ja hakeutua ehkäisyneuvontaan vaikka oman terveysaseman kautta.

 

Lisää tietoa ehkäisystä ja raskaudesta

 

Teksti Katarina Cygnel-Nuortie, kuvitus Pia  Iiramo

 

Lähteet: fressis.fi, vaestoliitto.fi

Katso myös

Ehkäisy

Ehkäisystä puhuttaessa tarkoitetaan sekä raskauden ehkäisyä että seksitaudeilta suojautumista. Lue lisää
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
E-pillereiden ehkäisyteho Moikka! Haluaisin kysyä yhtä asiaa liittyen seksuaaliterveyteen. Olen siis 16-vuotias tyttö, joka on aloittanut ensimmäiset e-pillerinsä ja minulla pitäisi siis alkaa ensimmäinen taukoviikkoni huomenna. Olen syönyt...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Pillereiden teho alkaa heti ensimmäisestä tabletista, jos se on otettu kuukautisten ensimmäisenä päivänä. Jos pillereiden aloitus tehdään muuna päivänä, esimerkiksi kuukautisten jo jatkuttua muutaman päivän tai silloin, kun menkkoja ei ole ollenkaan, pitää käyttää lisäehkäisyä eli kondomia 7 päivän ajan.

Jos siis aloitit pillerit kuukautisten alkamispäivänä, on ehkäisyteho ollut heti kunnossa, eikä asiasta tarvitse olla sen enempää huolissaan.

Mukavaa joulun odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

12 kysymystä menkoista – oliko minulla jo ekat kuukautiset?

Paljonko verta tulee kerralla, ovatko kuukautiset seksin este ja 10 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä menkoista.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mansikka
Kondomin irtoaminen ja jälkiehkäisy Jos harrastaa seksiä ja kondomi on jossain kohdassa mahdollisesti irronnut kesken yhdynnän ja on hakenut jälkiehkäisypillerin heti kun mahdollista noin 14h tunnin päästä riskitilanteesta,...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Raskaus ei ole täysin poissuljettu, vaikka mies ei laukeaisikaan yhdynnässä. Hakemalla jälkiehkäisypillerin olet nyt kuitenkin tehnyt kaiken mitä voit raskauden mahdollisuuden minimoimiseksi. Jälkiehkäisyn teho on sitä parempi, mitä nopeammin sen ottaa. Jälkiehkäisypilleri tulisi ottaa mieluiten 12 tunnin sisällä yhdynnästä. Mikäli kuukautisvuotosi myöhästyy, on sinun hyvä tehdä varmuuden vuoksi raskaustesti.

Jos kondomi irtoaa tai menee rikki, tulee aina muistaa myös seksitautien riski. Kaikista raskaudenehkäisymenetelmistä vain kondomi estää myös seksitauteja. Vasta kun parisuhde on stabiilimpi ja molemmat ovat varmistaneet, etteivät kanna seksitautia voi kondomin jättää pois.

Jos asia vielä mietityttää sinua enemmän, on hyvä hakeutua juttelemaan esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

8 vinkkiä – jos suuseksi kiinnostaa, kokeile sitä näin

Suuseksin on tarkoitus tuottaa nautintoa molemmille. Mitä asioita suuseksistä olisi hyvä tietää?