Nuuska on tupakasta valmistettu tupakkatuote. Nuuska koostuu jauhetusta tupakasta, johon on lisätty muun muassa vettä, suolaa, maku- ja säilöntäaineita. Makuaineiden tehtävä on peittää nuuskan kitkerää makua.

Suomessa käytettävä nuuska on pääosin ruotsalaista nuuskaa, jota käytetään annospusseina tai irtonuuskana ikenen ja ylähuulen välissä. Suussa käytettävän nuuskan kaltaisia tuotteita ovat myös nenänuuska ja purutupakka.

Nuuskasta on löydetty jopa 2500 kemiallista yhdistettä, joiden joukossa on mm. raskasmetalleja ja jäänteitä kasvi- ja tuholaismyrkyistä. Myrkyt tulevat tupakkakasvista ja tupakkakasvin viljelyssä käytetyistä myrkyistä. Nuuskasta on tunnistettu 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. Suomessa nuuskan kokeilut ja käyttö alkoivat lisääntyä 1990-luvun puolivälissä.

Nuuskan myynti on Suomessa kiellettyä. Täysi-ikäinen saa tuoda nuuskaa Suomeen vain rajallisen määrän omaan käyttöön.

Nikotiiniton nuuska ja energianuuska

Nikotiiniton nuuska muistuttaa nuuskaa, mutta se ei ole tehty tupakkakasvista eikä sisällä nikotiinia. Nikotiiniton nuuska sisältää esimerkiksi erilaisia yrttejä ja makuaineita.

Niin sanottu energianuuska ei myöskään sisällä tupakkakasvia, eikä nikotiinia. Energianuuska sisältää kofeiinia ja muita piristäviä aineita.

Nikotiinitonta nuuskaa (kuten energianuuskaa) voidaan pitää harjoittelunuuskina, joiden käytön avulla uusi käyttäjä oppii nuuskan käyttötavan ja saa myönteisen näkemyksen nuuskankäytöstä. Tupakkalain näkökulmasta nikotiinittomat nuuskat on tupakkajäljitelmiä, joiden mainostaminen on kiellettyä.