Seksi

10 harhaluuloa seksistä, seurustelusta ja säätämisestä

Vaatteiden riisumisen jälkeen ei voi muka enää sanoa ”ei”. Väärin: aina voi! Kumosimme yleiset myytit seksiin, seurusteluun ja ehkäisyyn liittyen.

10 harhaluuloa seksistä, seurustelusta ja säätämisestä

Harhaluulo 1: Muut ovat seksissä paljon kokeneempia kuin minä

Ei pidä paikkaansa (välttämättä).

Peruskoululaisista:
82 % ei ole ollut yhdynnässä
(Lähde: Kouluterveyskysely 2021.)
46 % ei ole suudellut suulle
61 % ei ole hyväillyt vaatteiden päältä
73 % ei ole hyväillyt vaatteiden alta tai alasti
(Lähde: Kouluterveyskysely 2015.)

Nämä luvut osoittavat  sitä, ettei kavereillasi ole välttämättä paljoa kokemusta. Muista, että sinulla on oikeus kehittyä omaan tahtiisi, joten seurusteluun ja seksiin ei ole mikään kiire.

Harhaluulo 2: Jos alkaa seurustelemaan, pitää olla valmis sänkyyn

Seurustelun aloittaminen ei tarkoita sitä, että täytyisi olla valmis seksiin. Jokainen kypsyy ja kehittyy seksuaalisesti omaan tahtiin. Seurustellessa täytyy käydä keskustellen läpi suhteen pelisääntöjä. Ennen seksin aloittamista toisen kanssa, onkin tärkeää, että molemmat kokevat olevansa valmiita seksiin sekä ehkäisyasioista on keskusteltu avoimesti. Tasavertaisessa suhteessa molemmat kunnioittavat toistensa rajoja. Seksiin painostaminen ei kuuluu luottamukselliseen ja turvalliseen suhteeseen. Suostumus seksiin on aina tarkistettava molemmilta.

Harhaluulo 3: Seksi tarkoittaa vain yhdyntää

Seksiksi kutsutaan toimintaa, joka tuottaa mielihyvää ja nautintoa. Seksiä voi harrastaa yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Yhdyntä mielletään usein seksiksi, mutta seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää.  Yhdyntä on vain yksi tapa toteuttaa seksiä ja nauttia toisen ihmisen läheisyydestä. Seksi on myös katseita, läheisyyttä, kosketusta tai vaikka eroottista viestittelyä.

Seksiin liittyy toiminnan lisäksi paljon tunteita, mieli­kuvia ja fantasioita. Seksiin voi kuulua myös leikkisyyttä ja jännitystä.

Seksi on osa elämää, mutta myös ilman seksiä voi nauttia elämästä tasapainoisesti.

Harhaluulo 4: Kun vaatteet ovat poissa, ei voi sanoa ”ei”

Ei todellakaan pidä paikkaansa, sillä sinulla on oikeus sanoa ”EI” missä vaiheessa vain! Sinä määräät itse omasta kehostasi. Vaatteiden riisuminen ei tarkoita suostumista sellaiseen, mikä ei tunnu hyvältä.

Seksin aikana on tärkeää, että molemmat osa­puolet tuntevat olonsa turvalliseksi ja hyväksi.

Harhaluulo 7:  Liika itsetyydytys on haitallista

Itsetyydytys eli sooloseksi on hieno ja luonnollinen keino tutustua omaan kehoon. Sen tarkoituksena on tuottaa itselle nautintoa ja mielihyvää. Itsetyydytyksen avulla opit myös tunnistamaan, mistä kehosi tykkää. Itsetyydytyksessä ei ole mitään hävettävää.

Jokainen päättää itse, kuinka usein tyydyttää itseään. Kuitenkin jos runsas itsetyydytys tuntuu pakonomaiselta tai ahdistaa, keskustele asiasta luotettavan aikuisen kuten koulusi terveydenhoitajan kanssa. Voit myös olla yhtey­dessä seksuaalineuvojaan tai -terapeuttiin.

Harhaluulo 5: Ehkäisyn pohtiminen ei ole ajankohtaista ennen ekaa kertaa

Ei ole totta. On tärkeää keskustella ehkäisyasioista hyvissä ajoin ennen seksielämän alkamista. On hyvä olla tietoinen, kuinka ehkäistä raskautta sekä seksitauteja. Ehkäisystä kannattaa puhua avoimesti kumppanin kanssa. Huolellinen valmistautuminen kertoo vastuullisuudesta ja auttaa myös nauttimaan enemmän ensimmäisestä kerrasta.

Ehkäisyvaihtoehtoja on runsaasti. Tietoa eri ehkäisyvaihtoehdoista löytyy netistä, mutta kannattaa puhua asiasta myös esimerkiksi luotettavan aikuisen tai oman koulun terveydenhoitajan kanssa. Jokaisella on oikeus hyvään ehkäisyyn ja sen suunnitteluun!

Harhaluulo 6: Ehkäisyä tarvitaan ainoastaan yhdynnässä

Väärin. Jotta voit suojautua seksitaudeilta, sinun tulisi käyttää ehkäisyä muulloinkin kuin yhdynnässä. Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksikontaktissa limakalvojen ja rikkoutuneen ihon kautta. Tartunta voi tapahtua terskan, emättimen, peräsuolen ja suun limakalvolle.sillä seksitaudit voivat tarttua terskan, emättimen, peräsuolen ja suun limakalvoilta. Myös suuseksin aikana on tärkeä suojautua kondomilla tai suuseksisuojalla, jos ei voi olla varma tartuntariskistä.

Seksitautien tarttuminen kosketuksen välityksellä on mahdollista, mikäli sormissa on spermaa tai emättimen eritteitä. Muista että myös raskauden riski on olemassa, jos emättimeen kulkeutuu spermaa vaikka sormien välityksellä.

Harhaluulo 8: Seksitautitesteihin kannattaa mennä vasta sitten, kun tulee oireita

Seksitaudit eivät välttämättä ilmoita itsestään eli oireile. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että käyt seksitautitesteissä mikäli sinulla on pienikin epäilys, että olet voinut saada tartunnan. Kaikilla on oikeus ilmaisiin seksitesteihin eikä niihin hakeutumisessa ole mitään hävettävää! Voit hakeutua testeihin oman terveysaseman kautta.

Testeissä käymällä osoitat omaa vastuullisuutta ja pidät huolta omasta seksuaaliterveydestäsi. Mikäli sinulle todetaan testien kautta jokin seksitauti, on sinulla valvollisuus ilmoittaa asiasta niille ihmisille, jotka ovat mahdollisesti saaneet tartunnan sinun kauttasi. Näin osoitat olevasi vastuullinen ja reilu kumppani.

Harhaluulo 9: Jos kondomi menee rikki ennen siemensyöksyä, niin ei ole huolta

Kondomin tulisi olla asianmukaisesti paikallaan ja ehjänä koko yhdynnän ajan. Siemennestettä eli spermaa erittyy myös ennen itse siemensyöksyä eli laukeamista.  Mikäli kondomi rikkoutuu on siis mahdollista altistua seksitaudeille. Myös raskauden mahdollisuus on tällöin todellinen. Liukuvoiteen käytöllä voit pienentää kondomin rikkoutumisen riskiä.

Jos kondomi on rikkoutunut ja altistuminen mahdollista, on tärkeää ottaa kumppanin kanssa yhteyttä omaan terveysasemaan.

Harhaluulo 10: Vain pojan täytyy osata käyttää kondomia

Ehkäisystä huolehtiminen on yhteinen asia. On siis tärkeää, että molemmat osapuolet osaavat käyttää kondomia, jotta tosipaikan tullen kondomin asettaminen sujuu helpommin. Kondomin oikeanlainen käyttö ehkäisee tehokkaasti sekä raskaaksi tuloa että seksitauteja. Kondomin käyttöä voi harjoitella yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Pojat voivat harjoitella kondomin pukemista peniksen päälle, tytöt esimerkiksi kondomin asettamista banaanin päälle.

Suomessa myydään tasokkaita kondomeja, joita saa esimerkiksi marketeista, apteekeista tai netistä tilattuna. Kondomeja on eri kokoisia, joten on tärkeää kokeilla ja löytää itselleen sopiva koko. Kondomipakkaus sisältää ohjeet, kuinka kondomi asetetaan oikeanlaisesti peniksen päälle.

Kondomilla nautintoa ja lisäbuustia seksiin – Fressis

 

Teksti toimitus, kuva Getty
Asiantuntija seksuaaliterapeutti Jonna Pietikäinen

Katso myös

Seksi

Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisen elämää. Siihen kuuluvat muun muassa ihmisen seksuaalinen kehitys, biologinen sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, sosiaalinen sukupuoli-identiteetti... Lue lisää

Ehkäisy

Ehkäisystä puhuttaessa tarkoitetaan sekä raskauden ehkäisyä että seksitaudeilta suojautumista. Lue lisää
Artikkeli
Seksi

10 harhaluuloa seksistä, seurustelusta ja säätämisestä

Vaatteiden riisumisen jälkeen ei voi muka enää sanoa ”ei”. Väärin: aina voi! Kumosimme yleiset myytit seksiin, seurusteluun ja ehkäisyyn liittyen.

Artikkeli
SeksiYleinen

15 kysymystä ehkäisystä ja raskaudesta – apua, olenko sittenkin raskaana?

Voiko touhutipoista tulla raskaaksi, missä vaiheessa kondomi pitää laittaa peniksen päälle ja 13 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä ehkäisystä ja raskauden mahdollisuudesta.

Artikkeli
Seksi

8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa

Seksiin on valmis, kun se haluttaa enemmän kuin pelottaa. Kokosimme tietopaketin ekaa kertaa varten.

Artikkeli
Seksi

Kondomilla nautintoa ja lisäbuustia seksiin

Kondomi on paitsi helppo hankkia ja käyttää, myös monipuolinen väline seksinautinnon lisäämiseen. Kondomi lisää nautintoa, koska sitä käyttäessä ei tarvitse olla huolissaan seksitaudeista tai raskaudesta. Silloin voi siis heittäytyä huolettomammin nauttimaan seksistä.