Syövän syntyyn vaikuttavat monet eri tekijät: ympäristö, perintötekijät, sattuma ja omat elintavat. Elintapojen aiheuttamat syövät syntyvät pitkän ajan kuluessa. Lasten ja nuorten syövät eivät johdu elintavoista, vaan niiden syntyyn ovat vaikuttaneet perimä ja sattuma.

Omalla toiminnallaan ei voi koskaan varmuudella ehkäistä syöpää, koska sattumaan ja omiin perintötekijöihin ei voi vaikuttaa. Omiin valintoihin jokainen kuitenkin vaikuttaa. Terveelliset elintavat ovat yksilölle pitkällä tähtäimellä paras tapa vaikuttaa siihen, että syöpään sairastumisen riski olisi mahdollisimman pieni.  Väestötasolla arvioidaan, että terveellisillä elintavoilla voitaisiin ehkäistä 40 % syöpätapauksista.

Nuorena on tärkeä opetella ja tehdä sellaisia elintapavalintoja, jotka eivät lisää riskiä sairastua syöpään. Samat terveelliset elintavat pienentävät riskiä sairastua syövän lisäksi myös moniin muihin sairauksiin kuten sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen. Terveelliset elintavat ovat jokaiselle hyödyllisiä jokapäiväisen jaksamisen ja hyvinvoinnin näkökulmasta.

Yksittäiset tai lyhytaikaiset poikkeamat terveellisistä elintavoista eivät aiheuta syöpää. Yleensä tarvitaan pitkäaikainen altistuminen riskitekijöille kuten esimerkiksi nuoruudessa aloitettu tupakointi, joka jatkuu pitkälle aikuisikään.

Nuoruuden elintapavalinnat juurtuvat helposti elämäntapoihin ja siirtyvät siitä aikuisiälle. Siksi on tärkeää omaksua terveyttä ylläpitäviä elintapoja ja välttää haitallisia. Esimerkiksi nuoren kannattaa olla aloittamatta nuorena tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö, jolloin siitä ei tule pitkäaikainen, aikuisuuteen kestävä tapa.

Tupakka- ja nikotiinituotteet ja alkoholi

Jopa joka kolmas syöpätapaus johtuu tupakasta. Kaikkien tupakka- ja nikotiinituotteiden (tupakka, nuuska, sähkösavuke) käyttämättä jättäminen on yksi parhaista tavoista ehkäistä syöpää. Myös alkoholin käyttö lisää syövän riskiä.

Auringon uv-säteily

Ihon suojaaminen auringon uv-säteilyltä ja palamiselta ehkäisee ihosyöpien syntymistä. Solariumia ei kannata myöskään käyttää. Syöpäriskin vuoksi solarium onkin kielletty alle 18-vuotiailta.

Ravinto ja liikunta

Terveellinen ja monipuolinen ravinto on tärkeää niin syövän ehkäisyn kuin normaalin kasvun, kehityksen ja hyvinvoinnin näkökulmasta. On suositeltavaa syödä runsaasti kasviksia ja huolehtia riittävästä kuidun saannista. Punaista lihaa ja eläinperäisiä rasvoja on hyvä syödä vain vähän. Liikkuminen sekä lisää terveyttä ja hyvinvointia että ehkäisee syöpää. Lisäksi liikkumisen on todettu auttavan myös syövästä parantumista. Terveellinen ravitsemus ja liikkuminen auttavat myös normaalipainossa pysymisessä.

Ihmisen papilloomavirus (HPV)

Ihmisen papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama pitkittynyt tulehdus voi aiheuttaa muun muassa kohdunkaulan syöpää naisilla ja suun ja nielun alueen syöpiä miehillä tai näiden esiasteita. HPV-infektion aiheuttamaa syöpää vastaan on kehitetty rokote, joka kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokotteen saavat maksutta 10–12-vuotiaat eli 5.-6. luokalla olevat oppilaat. HPV-rokote on mahdollista saada maksutta myös peruskoulun 7.-9. luokalla, tutkintoon valmentavan koulutuksen aikana, työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen aikana sekä toisen asteen oppilaitoksessa. Rokotteen ottaminen on suositeltavaa. Tärkeä osa HPV:lta suojautumista on myös kondomin käyttö yhdynnässä ja suuseksissä.

Syöpäseulonnat aikuisille

Aikuisena on suositeltavaa osallistua syöpäseulontoihin, joihin lähetetään henkilökohtainen kutsu. Seulonnalla tarkoitetaan tiettyyn väestöryhmään kohdistuvaa tutkimusta, jolla pyritään löytämään sellaiset oireettomat henkilöt, jotka sairastavat seulottavaa tautia. Syöpäseulonnoissa etsitään väestöstä syövän esiasteita tai varhaisvaiheita. Mitä aiemmin mahdolliset syövän merkit huomataan, sitä aiemmin päästään aloittamaan hoito. Tällä hetkellä Suomessa järjestetään seulontoja kohdunkaulan syövästä (papa-kokeet noin 30-60-vuotiaille), rintasyövästä (mammografia-tutkimus 30-60-vuotiaille) ja suolistosyövästä (60-74-vuotiaat). Lisätietoa syöpäseulonnoista löydät Ilman syöpää -sivustolta.