Sähkösavuketta kutsutaan myös vapeksi tai sähkötupakaksi. Sähkösavuke ei sisällä tupakkakasvia. Se on sähköllä toimiva laite, joka sisältää akun, höyrystimen ja nestesäiliön tai patruunan.

Sähkösavukkeen avulla kuumennetaan nestettä ja vedetään muodostunut höyry (aerosoli) keuhkoihin. Neste koostuu usein glyserolista, propyleeniglykolista ja makuaineista. Nesteitä on sekä nikotiinillisia että nikotiinittomia. Joidenkin sähkösavukenesteiden nikotiinipitoisuudet ovat korkeat. Nikotiini on haitallinen, voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine. Lue lisää nikotiinista.

Sähkösavukkeiksi kutsuttuja laitteita on monenlaisia ja monennäköisiä. Osa laitteista on kertakäyttöisiä ja osa uudelleen käytettäviä. Käyttötapa on pääosin samanlainen riippumatta merkistä tai nimestä.

Tupakkalaissa uudelleen täytettävät sähkösavukkeet (myös nikotiinittomat) sekä nikotiinia sisältävät kertakäyttöiset sähkösavukkeet rinnastetaan tupakkatuotteiksi ja niitä koskee samat säädökset kuin perinteisiä savukkeita. Sähkösavukkeiden ostaminen, myyminen ja hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta. Sähkösavukkeiden ja nikotiininesteiden netti- ja muu etämyynti sekä markkinointi on kielletty. Tuotteita ei myöskään saa pitää esillä vähittäismyyntipisteissä. Nesteissä on kielletty makujen ja tuoksujen käyttö. Lisäksi sähkösavukkeiden käyttö on kielletty samoissa paikoissa, joissa tupakointi on kielletty.

Kertakäyttöiset nikotiinitonta nestettä sisältävät sähkösavukkeet taas määritellään tupakan vastikkeiksi ja niitä säädellään sen mukaan. Kertakäyttöisiä nikotiinittomia sähkösavukkeita koskee kuitenkin pääosin samat säädökset kuin muitakin sähkösavukkeita. Niitä ei esimerkiksi saa myydä tai luovuttaa alle 18-vuotiaille, ja niiden markkinointi on myös kielletty.

Lue myös nämä

Artikkeli
NuuskaSähkösavukeTupakka

5 faktaa nikotiinista

Nikotiini on myrkky, jolla on monia pahoja vaikutuksia aivoihin ja elimistöön.

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetSähkösavuke

10 x näin eroon sähkösavukkeesta eli vapesta

Tee hyvä päätös ja luovu sähkötupakasta. Tässä vinkkejä lopettamisen avuksi.

Kysymys
Sähkösavuke
Nimimerkki: keke
Ikä: 13-15v
Nikotiiniton vape Onko nikotiiniton vape vaarallinen?
Fressis

Kiitos kysymyksestäsi! Sähkötupakasta on tosiaan myös nikotiinittomia versioita ja nikotiiniton sähkötupakka kuulostaisikin terveellisemmältä vaihtoehdolta, eikö? Valitettavasti nikotiini ei ole kuitenkaan ainut asia, joka tekee sähkötupakasta terveydelle haitallista.

Sähkötupakan käytössä muodostuvasta höyrystä on löydetty syöpävaarallisia aineita kuten formaldehydiä ja asetaldehydiä. Nesteistä on löydetty myös kasvimyrkkyjen ja lääkeaineiden jäämiä sekä metallihiukkasia. Sähkösavukkeiden nesteen on todettu myös aiheuttavan myrkyllisiä vaikutuksia soluille ja nestehöyry voi ärsyttää ja vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja. Lisäksi nestehöyryä hengitettäessä haitallisia aineita pääsee keuhkojen kautta myös verenkiertoon.

Sähkötupakan vaarallisuudesta ja terveysvaikutuksista ei kuitenkaan täysin vielä tiedetä. Tämä johtuu siitä, että sähkötupakan käyttö on suhteellisen uusi ilmiö ja lisäksi sekä höyrystinlaitteita että nesteitä on montaa eri sorttia. Nesteiden laatu voi vaihdella ja tieto niiden sisällöstä pakkausmerkinnässä voi olla puutteellista. Nesteen todellinen sisältö ei siis välttämättä vastaa sen ilmoitettua sisältöä. Lisäksi sähkösavukelaitteet itsessään voivat olla vaarallisia käyttää, koska ne eivät välttämättä vastaa sähköturvallisuudelle asetettuja vaatimuksia.

Joka tapauksessa myös nikotiiniton sähkötupakka on nykytiedon valossa haitallinen terveydelle. Itseäni ainakin epäilyttäisi myös se, etten voi varmuudella tietää, mitä kaikkea hengittäisin höyryn mukana keuhkoihini.

Muiden kysymyksiin sähkötupakasta voit tutustua Kysymys ja vastaus -palstalla.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Sähkösavuke
Nimimerkki: terve:)
Ikä: 13-15v
Nikotiinittoman sähkösavukkeen haitat Onko siinä sitten haittoja jos käyttää sähkösavuketta ilman nikotiiniä. Itse kyllä käytän nikotiinilla mutta olen harkinnut jättäväni sen pikkuhiljaa pois.
Fressis

Kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että mietit nikotiinipitoisten sähkösavukenesteiden käytön lopettamista. Kannustamme sinua kuitenkin harkitsemaan samalla sähkösavukkeiden käytön lopettamista kokonaan, sillä nikotiinittomatkaan sähkösavukkeet eivät ole haitattomia.

Sähkösavukenesteissä on nikotiini ei ole ainoa terveydelle haitallinen aine. Myös nikotiinittoman nesteen kuumenemisen ja höyrystymisen yhteydessä syntyy haitallisia yhdisteitä, jotka johtuvat nesteen höyrystymiseksi lisätyistä aineista tai makuaineista. Näissä on sekä keuhkoja ärsyttäviä että syöpää aiheuttavia aineita. Koska sähkösavukkeet ovat varsin uusi tuote, kaikkia riskejä ei vielä tiedetä.

Halutessasi voit kysyä tukea ja vinkkejä lopettamiseen esimerkiksi maksuttomasta Stumppi-neuvontapalvelusta.

Tsemppiä lopettamiseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?