Kysymys
Seksi
Kokemuksetta Olenko kehityksestä jäljessä jos seksi ei kiinnosta minua? Minkä ikäisenä yleensä aloitetaan masturbointi? Entä seksi toisen ihmisen kanssa? Miten vanhana ihmiset yleensä lopettavat niiden tekemisen, vai tehdäänkö niitä kuolemaan asti? Olen jo...
Fressis

Moi!

Kiitos paljon viestistäsi! Esität siinä monta hyvää kysymystä liittyen pohdintoihisi seksuaalisesta kehityksestä ja seksin aloittamisen ajankohdasta.

Seksielämän aloittamisen hetki vaihtelee yksilökohtaisesti, minkä vuoksi itseä ei kannata vertailla muihin. Toki välillä julkaistaan erilaisia keskiarvoja siitä, missä iässä ihmiset ovat esim. aloittaneet masturboinnin tai olleet yhdynnässä ensimmäisen kerran, mutta näitä lukuja ei kannata liikaa tuijottaa. Jotkut aloittavat masturboinnin eli sooloseksin lapsena, toiset teini-iässä, jotkut aikuisuudessa ja jotkut eivät koskaan. Yhtä lailla myös siinä on runsaasti eroja, milloin kukakin kokee olevansa valmis seksiin toisen kanssa.

Lisäksi on heitä, joita seksuaalinen kanssakäyminen ei kiinnosta koskaan tai se kiinnostaa vain hyvin vähän. Tätä kutsutaan aseksuaalisuudeksi, joka on luonnollinen osa seksuaalisuuden moninaisuuden kirjoa. Voit lukea aiheesta lisää täältä. Näin ollen ei voi sanoa, että oikeastaan kukaan olisi seksuaalisesta kehityksestä jäljessä. Ei ole olemassa mitään oikeaa ikää aloittaa seksielämää, eikä seksin harrastaminen ole mittari aikuisuudelle.

Samoin se vaihtelee hyvin paljon, mihin ikään asti seksiä harrastetaan. Mikäänhän ei estä, etteikö sitä harrastettaisi viimeisiin elinpäiviin saakka. Seksin harrastamisen ja nautinnon saamisen tavat voivat kuitenkin muuttaa muotoaan eri elämänvaiheissa ja iän karttuessa. Vanhemmalla iällä osa alkaa panostaa esimerkiksi yhdynnän sijaan muihin läheisyyden muotoihin, kuten kädestä pitelyyn, silittelyyn ja hyväilyyn.

Kerroit kokeilleesi masturbointia muutaman kerran, mutta et ole kokenut sitä kovinkaan ihmeelliseksi. Itsetyydytyksessä on kyse omaan seksuaalisuuteen ja kehoon tutustumisesta ja nautinnon tuottamisesta itselle. Pelkkä mekaaninen hyväily ei välttämättä tuota juurikaan mielihyvää, vaan lisäksi tarvitaan mieltä kiihottavia asioita. Jos ei kuitenkaan koe masturbointia omaksi jutukseen, ei sitä tietenkään tarvitse tehdä.

Suosittelen sinua pohtimaan ja tutustumaan rauhassa siihen, millaisia asioita sinä haluat ja mitkä (seksuaaliset ja ei-seksuaaliset) asiat tuottavat sinulle nautintoa. Kaipaatko kokemuksia? Millaisia kokemuksia kaipaat? Kaipaatko seksiä? Miltä ajatus seksin harrastamisesta tuntuu? On hyvä muistaa, että seksiä voi harrastaa monin eri tavoin ja se tarkoittaa hieman eri asioita eri ihmisille. Voit lukea aiheesta lisää artikkelista ”Mitä seksi on?

Itseään ei tarvitse pakottaa mihinkään sellaiseen, mikä ei aidosti kiinnosta ja tuota mielihyvää. Voi olla, että alat jossain kohtaa kaivata läheisyyttä ja seksiä jossakin muodossa, mutta voi myös olla, että näin ei käy. Onneksi sinulla on koko elämä aikaa tutustua itseesi, haaveisiisi, kehoosi ja nautintoosi. Anna itsellesi se aika, jonka tarvitset. Tärkeintä on, että olet itse tyytyväinen tilanteeseesi sekä sinut itsesi ja seksuaalisuutesi kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
Seksi

Saaradaniela: Puhutaan seksistä | Onko itsetyydytys noloa?

Saaradaniela kertoo videolla seksuaaliterveydestä ja seksistä. Murrosiässä nämä aiheet alkavat erityisesti kiinnostaa, mutta seksistä puhumista pidetään usein hankalana aiheena ja videolla halutaankin korostaa, että se on luonnollinen osa ihmisen...

Kysymys
Seksi
kääk Mikä avuksi kun itsetyydytys ei tunnu miltään? Sellaista tänne tulin kysymään, että onko normaalia jos sormettaminen ei tunnu yhtään miltään? Olen kyllä testaillut kehoani paljon, mutta en tunnu saavan mitään nautintoa...
Fressis

Moikka!

Ompa hienoa, että olet aloittanut tutustumisen kehoosi ja nautintoosi! Sooloseksi on mainio tapa tuottaa itselle hyvää oloa. Se auttaa myös tunnistamaan, millaisista asioista nautit ja mistä et.

Kuvailemasi tilanne kuulostaa varsin tavalliselta. Ihan ensiksi onkin hyvä tiedostaa, että seksuaalinen nautinto lähtee ensisijaisesti aivoista. Toisin sanoen pelkkä emättimen fyysinen stimulaatio ei välttämättä tunnu juuri miltään, vaan ensiksi sekä mieli että keho tulisi saada kiihottuneeseen tilaan. Tällöin myös emätin on vastaanottavaisempi nautintoa tuottavalle kosketukselle.

Kiihottuneisuutta voi lisätä esimerkiksi ajattelemalla sinua kiihottavia asioita. Lisäksi voit kosketella itseäsi eri puolilta kehoa ja siten valmistella myös emätintäsi kosketukselle. Siinä voi auttaa, jos hyväilet samanaikaisesti klitorista tai muita kehonosia, kuten rintoja, sisäreisiä, kaulaa tai vatsaa. Kiihottuneisuuden lisäksi on tärkeää, että emättimessä on riittävästi kosteutta, koska se valmistaa emätintä nautinnon vastaanottamiselle ja tekee muutenkin kosketuksesta miellyttävämpää. Tähän kannattaakin ottaa liukuvoide avuksi. Emätintä hyväillessä kannattaa rauhassa tunnustella, millainen liike, kosketus ja sormien asento/kulma tuntuvat juuri sinusta juuri sillä hetkellä hyvältä.

Kannattaakin antaa itsellesi ja kehollesi aikaa antautua nautinnolle, ja yrittää päästää irti ajatuksesta, että tietynlaisen kosketuksen pitäisi tuntua joltakin. Muutenkaan seksissä, olipa sitä itsensä tai toisen kanssa, ei ole mikään kiire.  Kehoa ei voi pakottaa saamaan nautintoa, vaan se tapahtuu rentoutumisen ja kiihottumisen myötä. Vaikka et juuri tällä hetkellä saisi nautintoa siitä, että laitat sormet tai jotain muuta emättimeen, tulevaisuudessa tilanne voi olla toinen.

Suosittelen myös puhumaan tulevan seksikumppanisi kanssa siitä, että sinun on ollut vaikeaa saada nautintoa emättimen stimuloinnista. Näin hän osaa ottaa asian huomioon, ja voitte halutessanne yhdessä rauhassa tutkailla, miltä se mahdollisesti tuntuisi hänen kanssaan. Kannattaa myös avoimesti kertoa, millaiset asiat tuottavat sinulle nautintoa ja mitkä taas ei.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua. Ihanaa tutkimusmatkaa kehosi nautintoihin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
10v tyttö Voiko itsetyydytys estää kuukautisten alkamisen? Hei! Olen 10-vuotias tyttö (täytän tänä vuonna 11) ja minua mietityttää eräs asia. Itsetyydytän melkein päivittäin, ja minua pelottaa, että voiko se estää menkkojen...
Fressis

Moikka!

Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että murrosikäsi on hyvässä vaiheessa. 😊 Sinun ei siis tarvitse olla menkkojen eli kuukautisten alkamisesta vielä huolissasi. Ne alkavat tavallisesti 10 – 16 ikävuoden välillä. Itsetyydytys ei voi myöskään estää menkkojen alkamista. Itsetyydytys on hyvä keino tutustua omaan kehoon ja siihen, mikä tuntuu itsestä hyvältä. Lue Fressiksen artikkelista lisää itsetyydytyksestä. Kun sinulla alkaa tulla valkovuotoa, on se merkki siitä, että kehosi alkaa vähitellen valmistautua kuukautisten alkamiseen. Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta löydät kootusti paljon luotettavaa tietoa murrosiästä.

Muistathan, että myös äitisi on käynyt murrosiän kehityksen eri vaiheet aikoinaan läpi. Sinun ei siis tarvitse hävetä menkkoihin eikä muutenkaan murrosikään liittyvien kysymysten kysymistä häneltä. Jos haluat, voit keskustella niistä myös jonkun muun turvallisen aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa.

Kivaa elokuuta ja malttia kuukautisten odotteluun – kyllä ne sieltä vielä alkavat!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
:)(: Alkoivatko kuukautiset jos tulee ruskeaa vuotoa? Hei! Itsetyydytin pari viikkoa sitten, ihan vain laitoin sormen klitorikselle. Sen jälkeen tuli ruskeaa vuotoa ja kai vähän vaaleanpunaista, en muista tarkkaan. Sama tapahtui...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi! Valitettavasti viestisi perusteella on vaikea arvioita sitä, oliko kyseessä ensimmäinen kuukautisvuotosi vai ei. On kuitenkin hyvin mahdollista, että ne olivat kuukautisesi.

Kuukautiset alkavat tavallisesti 10 – 16 ikävuoden välillä. Ensimmäinen vuoto on usein punertavaa tai rusehtavaa vuotoa. Vuotoa voi tulla vähän, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Vuotopäiviä on normaalisti 3–7. Voisitkin tästä lähtien kantaa repussasi tai laukussasi mukana kuukautissuojia, kuten pikkuhousunsuojia tai siteitä vuotojen varalta. Alkuvaiheessa kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset, joten älä ihmettele, jos menee useampi kuukausi ennen seuraavaa vuotoa. Odottele vain rauhassa 😊

Käy lukemassa vielä lisää menkoista Fressiksen artikkelista ja lue myös Fressiksen vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin kuukautisten alkamisesta.

Jos seuraavia kuukautisia ei tunnu kuuluvan, eivätkä kuukautiset ala 16 ikävuoteen mennessä, suosittelen että menet juttelemaan asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa. 😊 Huolestua siitä ei kuitenkaan tarvitse.

Kivaa elokuuta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
15V Onko normaalia jos erektio sattuu? Onko normaalia, että aina kun herään yöllä, minulla on pippeli jäykistyneenä? Joskus olen herännyt siihen, että pippeliin sattuu. Voiko se johtua liian kauan kestäneestä...
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Yölliset erektiot ja siemensyöksyt ovat murrosikään kuuluva tavallinen asia. Erektioita voi olla monta kertaa yössä ja tyypillisesti niiden kesto on minuuteista noin puoleen tuntiin. Erektio johtuu lisääntyneestä verenkierrosta siittimen paisuvaiskudoksissa. Lue lisää erektiosta Väestöliiton artikkelista.

Paineentunne voi olla voimakas, mutta varsinaisesti kivulias erektion ei kuitenkaan pitäisi olla. Pitkittynyt erektio voi aiheuttaa kipua. Kivuliaan erektion voi yrittää saada laskemaan esimerkiksi käymällä viileässä suihkussa, kyykkämällä tai kulkemalla portaissa. Jos sinulla on yli 1-2 tuntia kestäviä kivuliaita erektioita, on syytä hakeutua lääkäriin. Myöskin, jos heräät toistuvasti nimenomaan kivuliaaseen erektioon, on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin. Voit lukea ohjeet lääkäriin hakeutumisesta täältä.

Tahattomat yö- ja päiväaikaiset erektiot yleensä asettuvat itsestään, eikä niitä tarvitse yrittää itsetyydyttämällä laukaista. Itsetyydyttämistä toki saa harrastaa, kun tilanne on sopiva ja se tuntuu itsestä hyvältä.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua! Voit antaa palautetta vastauksesta alla olevan ”anna palautetta”-painikkeen kautta. Kiitos <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Jaa Minkä ikäisenä voi aloittaa itsetyydyttämisen? Hei olen yksitoista vuotias poika ja mietin milloin kannattaa aloittaa runkkaus vai onko sillä väliä milloin aloittaa?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Itsetyydytyksen aloittamiselle ei ole mitään ikärajaa, joten sen voi aloittaa sen ikäisenä kun se itsestä hyvältä tuntuu. Itseasiassa jo hyvin pienet lapset hakevat mielihyvän tunnetta koskettelemalla itseään, tätä kutsutaan unnuttamiseksi. Itsetyydytyksen aloittamiselle ei myöskään ole mikään kiire. Jotkut tekevät sitä usein ja toiset eivät koskaan tai harvakseltaan.

Kehon eri osa-alueiden ja peniksen koskettaminen ja hyväily voi tuottaa mielihyvän tunnetta. Jokainen oppii ajallaan itselle hyvän tavan tuottaa nautinnon kokemusta. Itsetyydytys edistää omaa seksuaalista hyvinvointia ja se on myös hyvä tapa tutustua omaan seksuaalisuuteen.

Voit lukea lisää itsetyydytyksestä Hyvä kysymys -sivuilta.

Kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Eetu Miten herkkää terskaa voisi totutella kosketukseen? Hei. Miten pippelin päätä voisi alkaa totutella erilaisiin kosketuksiin? Se on minulla niin tuntoherkkä, että itsetyydytys on tehtävä tosi hellästi. Ja pesuissa veden on...
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

On täysin normaalia, että pippelin pää, eli terska, on herkkä. Terska on esinahan ohella koko kehon tuntoherkimpiä alueita.

Säännöllinen itsetyydytys ja terskan koskettelu voi vähentää terskan herkkyyttä, eli totutteleminen kosketuksiin tapahtuu kosketuksen avulla. Myös kondomin käyttö voi auttaa. Terskan koskettelu oikealla tavalla tuottaa yleensä suurta nautintoa, joten sitä kannattaa harjoitella, mikä tuntuu itsestä parhaalta.

Ensimmäinen kerta ja toisen ihmisen kosketus ovat jänniä asioita, johon ihmiset reagoivat eri tavalla. Joskus jännitys voi vaikeuttaa erektion saantia ja joskus siemensyöksy voi tulla melkein heti. Joskus eka kerta on täynnä tilanteita, jotka voivat tuntua nololta tai kiusalliselta. Nekin kuuluvat asiaan ja seksin opetteluun. Niissä ei ole mitään noloa, vaikka tilanne saattaa nolottaa. Seksin oppii vain tekemällä, oli se minkälaista tahansa. Tärkeintä on muistaa keskustella asioista avoimesti seksikumppanin kanssa, sitten kun seksi on ajankohtaista.

Lue lisää seksistä ja ekasta kerrasta Fressiksestä.

Kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Milla Tunteeko siemensyöksyn tulemisen etukäteen? Tunteeko pojat etukäteen milloin siemensyöksy tulee pippelistä? Tuleeko se samalla tavalla yhdynnässä kuin itsetyydytyksellä?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Siemensyöksyn kokemus on erilainen jokaisella ja se voi vaihdella tilanteesta riippuen. Siemensyöksy tapahtuu usein samaan aikaan orgasmin kanssa, ja orgasmi onkin usein se, jonka poika eniten tuntee. Poika voi tuntea siemensyöksyn ja orgasmin tulon etukäteen, mutta ei aina. Joskus siemensyöksy voi yllättää, eikä se aina myöskään tule samaan aikaan orgasmin kanssa. Siemensyöksy tulee samalla tavalla yhdynnässä ja itsetyydytyksellä, mutta kuinka nopeasti se tulee, voi vaihdella.

Siemensyöksy on askarruttanut muitakin kysyjiä Fressiksessä. Voit lukea kysymyksiä ja niiden vastauksia täältä: https://www.fressis.fi/avainsanat/siemensyoksy/

Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
seksi 11. v Mitä tehdä kun haluaisi kovasti yhdyntäseksiä? Moi! Olen 11 vuotias ja todella kiinnostunut yhdyntäseksistä. Minulla ei ole poikaystävää, enkä tiedä mitä pitäisi tehdä. Pitäisikö hankkia poikaystävä vai seksileluja? Tungen silloin...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

On tavallista, että mielenkiinto seksiä kohtaan heräilee ihmisillä eri ikäisenä. Voi olla, että moni 11-12 vuotias ei kuitenkaan ole vielä tämän ikäisenä valmis harrastamaan yhdyntäseksiä, vaikka olisikin seurustelusuhteessa. Alkuun hyvältä voi tuntua ihan vain viettää aikaa toisen kanssa, pitää kädestä tai halata.  Kuvaat, että haluaisit kovasti yhdyntäseksiä. Osaatko arvioida, mistä voimakas halu kumpuaa juuri nyt?

Seksilelujen ostamisessa ei ole ikärajaa, mutta nettitilauksiin tarvitaan usein pankki- tai luottokortti. Omaa kehoa voi hyväillä monin tavoin myös ilman seksin apuvälineitä. Kuvaat, että oletkin jo kokeillut laittaa sormen sisällesi ja tämä onkin turvallinen tapa tutustua omaan kehoon. Voit lukea lisää itsetyydytyksestä Fressiksestä.

Murrosikä voi lähteä käyntiin jo 11 vuoden iässä, mutta muutokset kehossa ja tunne-elämässä jatkuvat vielä pitkälle nuoruuteen. Muutoksia tapahtuu toki kehossa, mutta myös aivoissa ja mielialoissa. Sen vuoksi ei kannata kiirehtiä asioissa, vaikka ajatukset juuri tällä hetkellä tuntuisivakin oikeilta ja hyviltä. Kannustaisin sinua nauttimaan seksistä vielä itsetyydytyksen muodossa ja tutustumaan kivoihin poikiin rauhassa ensin muilla tavoin.

Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, voit ottaa yhteyttä Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin tai MLL:n lasten ja nuorten chatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?