Moikka nimimerkki Okei,
Hienoa, että olet huolehtinut ehkäisystä kondomilla. Kun kondomia käyttää oikeaoppisesti, antaa se yleensä hyvän suojan seksitaudeilta. Yhdynnän lisäksi suojauksesta tulisi huolehtia myös suuseksin yhteydessä.
On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kondomi ei tarjoa 100 %:sta suojaa seksitauteja vastaan, sillä esimerkiksi kondylooma ja herpes voivat tarttua alueilta, joita kondomi ei peitä. Joskus voikin käydä niin, että ehkäisy pettää, vaikka olisikin yrittänyt olla huolellinen. Kondomin luotettavuutta voi kuitenkin parantaa monin tavoin. Ensinnäkin kannattaa tarkistaa, että kondomi on käyttäjälleen oikean kokoinen. Jos kondomi on liian iso tai pieni, se ei pysy kunnolla päällä. Toinen tärkeä juttu on, että kondomi puetaan oikeinpäin, eli ennen pukemista kannattaa tarkistaa kondomin rullaussuunta. Väärinpäin oleva kondomi luiskahtaa helposti pois. Kolmanneksi, kannattaa käyttää liukuvoidetta, koska riittävä liukkaus pitää kondomin paremmin paikoillaan ja ehjänä, siihen kohdistuvasta hankauksesta huolimatta. Neljäntenä vinkkinä suosittelen tarkistamaan välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan. Tarvittaessa sen voi rullata takaisin peniksen juureen.
On myös hyvä muistaa, että seksitaudit voivat olla oireettomia. Tämän vuoksi on hyvä käydä seksitautitesteissä aina, jos epäilee että tartunta voisi olla mahdollinen. Voit lukea lisää seksitautien testaamisesta Fressiksen artikkelista.
Seksikumppanin tai -kumppanien kanssa on myös hyvä keskustella etukäteen, oletteko käyneet seksitautitesteissä, milloin edelliset testit on otettu, mitkä seksitaudit teiltä on testattu ja onko tarvittaessa otettu näytteet myös nielusta tai peräaukosta. Tämä keskustelu on hyvä käydä, vaikka käyttäisittekin suojausta, sillä se lisää luottamuksen ja turvallisuuden tuntua seksissä.
Hei,
Kiitos kysymyksestä!
Raskausmahdollisuutta ei kannata pohtia pitkiä aikoja, koska asian voi helposti varmistaa tekemällä raskaustestin. 😊 Kertomasi perusteella riski sille, että siittiöitä olisi kulkeutunut emättimeesi, kuulostaa kuitenkin kovin pieneltä – ei kuitenkaan mahdottomalta. Joten ehdotukseni on, että ostat raskaustestin lähimmästä ruokakaupasta tai R-kioskilta ja teet testin. Sitten ainakin tiedät varmasti, mikä tilanne on. Ruokakauppojen koti-raskaustestit ovat ihan yhtä luotettavia kuin apteekin tai terveydenhuollon testit.
Koska viestistäsi ei käy ilmi, onko teillä ollut seksiä aiemmin toisten henkilöiden kanssa, ehdottaisin myös, että käyttäisitte kondomia. Oikein käytettynä kondomi suojaa paitsi raskaudelta, myös seksitaudeilta. Kun peniksen eritteet on näin suojattu joutumasta sinuun, voitte aika huoletta leikkiä keskenänne – eikä myöskään sinulta voi tarttua mitään poikaystävällesi. Anaaliseksissä kondomin käyttö suojaa myös suolistobakteereiden siirtymiseltä. Pesuista ei ole todettu olevan hyötyä raskauden ehkäisynä. Siittiöt ovat niin pieniä ja ovelia, että tytön sisään päässyttä siittiötä ei niin vain pois enää pestä.
Jos suhteesi poikaystävääsi yhä jatkuu, sinun voisi olla hyvä harkita myös erillisen raskauden ehkäisymenetelmän aloittamista sinulle itsellesi. Katso oman hyvinvointialueesi sivuilta, mitä siellä kerrotaan ehkäisy- tai perhesuunnitteluasioista. Monin paikoin ehkäisyvälineitä annetaan nuorille maksutta. Menetelmä päätetään sitten yksilöllisesti sen mukaan, mitä itse toivot ja mikä on oman terveytesi kannalta turvallisinta ja tarpeellista.
Närästysoireista on valitettavasti vaikea sanoa näillä tiedoilla mitään varmaa. Usein erilaiset oireet voimistuvat silloin, kun on muutenkin huolestunut jostain. Suosittelen, että hakeudut asiasta lääkäriin, jos närästysoire jatkuu häiritsevänä vielä sittenkin, kun tämä raskauden pelko on saatu pois. Ohjeet lääkäriin hakeutumiseen löydät täältä.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Olet oikeassa. Seksitaudit ovat tarttuvia tauteja, eli jos ei ole harrastanut minkäänlaista seksiä (penis-emätin -yhdyntä, suuseksi, anaaliseksi) aiemmin kenenkään kanssa, ei ole voinut saada tartuntaa. Jos siis kumppaneista kumpikaan ei ole harrastanut seksiä aiemmin, ei heillä voi olla seksitauteja eivätkä näin voi toisiaankaan tartuttaa.
On hyvä muistaa, että huuliherpes, vaikkei olekaan seksitauti, voi periaatteessa tarttua suusta sukuelinten alueelle. On siis hyvä olla tietoinen siitä, että etenkin huuliherpeksen oireisessa vaiheessa suuseksiä kuten myös suutelua on hyvä välttää.
Mukavaa syksyä!
Hei 1234,
kysyt voiko suuseksikontaktissa tarttua muita infektioita kuin varsinaisia seksitauteja ja tuleeko myös kahden neitsyen välttää sylki-sukuelin -kontaktia. Hyviä kysymyksiä!
Suussa on yli 300 lajia bakteereita, viruksia ja hiivoja. Suurin osa niistä on vaarattomia ja jopa ihmiselle hyödyllisiä osana suun ns. normaalia bakteerikantaa. Monilla on myös suun sairauksia aiheuttavia bakteereita, jotka niille suotuisissa olosuhteissa tekevät reikiä hampaisiin tai saavat ikenet tulehtumaan. Nämä bakteerit eivät kuitenkaan kykene siirtymään sukuelinten limakalvoille tartuntaa aiheuttavina tauteina syljen välityksellä, sillä ympäristöt ovat liian erilaiset. Sukuelinten hiivat eivät myöskään pysty siirtymään perusterveen ihmisen suuhun, sillä sylki, limakalvot ja normaalibakteerikanta estävät ”ulkomaailman” bakteereita asettumasta suuhun. Myöskään kariesbakteerit eivät enää tartu aikuiselta toiselle syljen välityksellä, sillä suun bakteerikanta vakiintuu jo alle 2-vuotiaana.
Mikäli suussa on sen sijaan jokin seksitauti tai aktiivinen huuliherpes, se voi siirtyä suuseksin aikana sukupuolielinten limakalvoille ja toisinpäin. Joskus myös suuseksin tai seksin harrastaminen voi saada alapään oman bakteeritasapainon hetkellisesti häiriintymään, jolloin kehon omat hiivat voivat saada aikaan hiivatulehduksen.
Aina kun on uusi kumppani, kannattaa huolehtia seksitautien ehkäisystä. Mikäli seksitaudit on kuitenkin poissuljettu (esimerkiksi jos kummallakaan seksin osapuolella ei ole ollut seksiä aiemmin kenenkään kanssa) eikä kummallakaan ole ilmeisiä tulehduksia tai ihorikkoja, voi seksistä nauttia ilman pelkoa tartunnasta.
Hyvää alkavaa syksyä!
Moi Aleksi! Hyvä, että laitoit meille viestiä huolesi kanssa.
Suun alueella oleva herpes on yleinen tauti, jonka saa arvioiden mukaan yli puolet suomalaisista jossain vaiheessa elämäänsä. Monet eivät edes tiedä tartunnastaan. Toisilla herpes on täysin oireeton tai oireet puhkeavat vain kerran, kun taas toisilla herpes oireilee useammin. Herpeksen alkuvaiheessa huulessa tuntuu yleensä kirvelyä, kuumotusta ja punoitusta, minkä jälkeen ilmestyy rakkuloita, jotka paranevat noin 1–2 viikon kuluessa.
Epäilet itselläsi tartuntaa ja pohdit, mitä sinun pitäisi tehdä asian kanssa. Ainakin sinun kannattaa keskustella seksikumppanisi kanssa, että olet mahdollisesti saanut häneltä herpestartunnan huuleen. Hän voi mennä seksitautitesteihin, mutta herpeksen voi testata ainoastaan silloin, kun herpes on aktiivinen. Tuolloin lääkäri toteaa taudin joko silmämääräisesti tai ottamalla näytteen rakkula-alueelta.
Seksitautitesteihin kannattaa muutenkin hakeutua, jos on harrastanut suojaamatonta seksiä – olipa kyseessä suuseksi, penis-emätinyhdyntä tai anaaliseksi. Kerroit antaneesi suojaamatonta suuseksiä, joten klamydia- ja tippurinäyte kannattaa ottaa myös nielusta.
Kun herpeksen on saanut, virus jää pysyvästi elimistöön. Oireita on kuitenkin mahdollista lievittää apteekista saatavilla voiteilla. Oireiden ollessa lieviä, hoitoa ei välttämättä tarvitse ollenkaan. Mikäli herpes aiheuttaa voimakkaita oireita, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Hän määrää tarvittaessa suun kautta otettavan lääkkeen, joka auttaa lievittämään oireita tai estämään herpeksen uusiutumista tiheään.
Suun alueen herpes voi tarttua sukuelimiin ja toisinpäin, minkä lisäksi se voi tarttua suudellessa. Kannattaa myös muistaa, että kaikki seksitaudit voivat tarttua suuseksissä, minkä vuoksi kannattaa käyttää suojaa. Annettaessa suuseksiä penikselle käytetään kondomia ja annettaessa suuseksiä pimpille tai peräaukolle käytetään suuseksisuojaa tai halkaistua kondomia. Kun huuliherpes on aktiivisena eli rakkulavaiheessa, tulee pidättäytyä suutelusta ja suuseksin antamisesta, jotta ei tartuta toista. Rakkulavaiheessa herpes tarttuu erittäin herkästi. Toisaalta herpes voi tarttua myös oireettomana, mutta tämä on harvinaisempaa.
Vanhemmillesi sinun ei tarvitse kertoa herpestartunnasta, mikäli et halua. Mikäli mahdollinen tartunta kuitenkin herättää sinussa huolta, kannattaa asiasta puhua lääkärin kanssa. Voit myös keskustella aiheesta anonyymisti Väestöliiton tai Sexpon maksuttomassa seksuaalineuvonnassa.
Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua. Mukavaa ja aurinkoista kesää!
Moikka!
Seksitaudit tarttuvat limakalvokosketuksessa, eritteiden välityksellä tai rikkinäisten ihojen hankautuessa toisiaan vasten. Todennäköisimmin tartunnan voi saada suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä tai suuseksissä. Eli kyllä, kuvaamassasi tilanteessa on seksitaudin tarttumisen riski. Mikäli suuseksiä haluaa harrastaa ilman suojausta (kondomi tai suuseksisuoja) tulisi molempien käydä ensin seksitautitesteissä.
Mukavaa kesää!
Moi ja kiitos kysymyksestäsi!
Periaatteessa on aina raskauden mahdollisuus, jos harrastetaan penis-emätinyhdyntää ilman kondomia ja jos ei ole käytössä muita ehkäisymenetelmiä (esim. hormonaalinen ehkäisy).
Seuraa siis seuraavia kuukautisiasi, ja jos ne ovat myöhässä, kannattaa sinun tehdä raskaustesti. Jos kuukautisesi ovat epäsäännölliset ja haluat varmistua asiasta, voit tehdä raskaustestin kolme viikkoa yhdynnän jälkeen tarkimman tuloksen saamiseksi.
Muistakaa jatkossa aina kondomia, myös suuseksin aikana! Kondomi suojaa niin seksitaudeilta kuin raskaudeltakin 😉
Suuseksisuoja – mikä se on ja miten sitä käytetään?
Kaikki seksitaudit voivat tarttua suuseksissä sekä antavalle että vastaanottavalle osapuolelle. Siksi kondomin tai suuseksisuojan käyttäminen on tärkeää suuseksin aikana.
Moi, kiitos viestistäsi!
Pohdit sitä, kuinka kauan siittiöt säilyvät elinkelpoisina suun limakalvoilla. Asiasta ei ole toistaiseksi tehty mitään tarkkaa ja kattavaa tutkimusta, vaan nykyinen tietämys perustuu enemmänkin tutkijoiden arveluihin ja yksittäisiin havaintoihin. Tästä syystä en valitettavasti voi antaa sinulle täysin varmaa vastausta. Toisissa lähteissä sanotaan, että suun alue ei ole otollinen ympäristö siittiöille toisin kuin vaikkapa emätin, jossa siittiöt voivat säilyä toimintakykyisinä jopa muutaman päivän. Lisäksi suussa siittiöt todennäköisesti huuhtoutuvat mahalaukkuun syljen, nesteen ja ruoan mukana, jolloin ne tuskin säilyvät suun alueella kovinkaan kauaa.
Pohdit myös, tarvitseeko sinun olla erityisen varovainen muutama päivä suuseksin harrastamisen jälkeen, jotta siittiöt eivät siirry suusta käsien kautta alapäähäsi. Tässä tilanteessa sinun ei tarvitse olla huolissasi, sillä siittiöiden siirtyminen suusta käsien kautta alapäähän, ja siten myöskään raskauden alkaminen, ei ole todennäköistä ainakaan enää pari päivää seksin harrastamisen jälkeen.
Kerrot viestissäsi raskaaksi tulemisen pelostasi, joka haittaa elämääsi ja haluasi harrastaa seksiä. Mahdollisesti pelko myös estää sinua kunnolla nauttimasta seksistä. Viestistäsi ei selviä, käytätkö jo jonkinlaista raskaudenehkäisymenetelmää, joista monet ehkäisevät raskautta tehokkaasti. Luotettavimpia ehkäisymenetelmiä ovat ehkäisykapseli ja hormonikierukka. Lisäksi raskauden mahdollisuuden voi minimoida käyttämällä kaksoisehkäisyä eli hormonaalista ehkäisyä ja kondomia samaan aikaan. Entä voisiko kondomin käyttäminen suuseksissä hieman lievittää pelkoasi ainakin tässä hetkessä? On hyvä muistaa, että kondomin tai suuseksisuojan käyttäminen suojaa myös seksitaudeilta.
Pelkkä ehkäisystä huolehtiminen ei kuitenkaan yleensä auta poistamaan raskaaksi tulemisen pelkoa, sillä se voi olla hyvin kokonaisvaltainen tunne ja olotila, jonka hoitamiseksi tarvitaan ulkopuolista apua. Sinun voisi olla hyvä selvittää, mistä pelkosi johtuu ja kuinka sitä olisi mahdollista hoitaa, jotta pelko ei veisi liikaa energiaasi ja haittaisi seksistä nauttimista. Suosittelenkin sinua ottamaan yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton tai Sexpon maksuttomaan seksuaalineuvontaan tai varaamaan ajan seksuaaliterapeutille, terveydenhoitajalle tai psykologille. Keskustelu asiantuntijan kanssa voi auttaa sinua pääsemään irti peloistasi tai vähintäänkin lievittämään niitä.
Moikka,
kiitos kysymyksestäsi! Kuvaat viestissäsi seksuaalista haluasi ja pohdit mitä sen kanssa tulisi tehdä.
Ensinnäkin on täysin luonnollista, että sinulla on tällainen olo. Se johtuu murrosiässä hormonitoiminnassa tapahtuvista muutoksista, jonka seurauksena seksuaalisuuteen liittyvät asiat alkavat kiinnostaa eri tavalla kuin aikaisemmin. Voit lukea aiheesta lisää Väestöliiton artikkelista Miksi murrosikä herättää seksuaalisen kiihottumisen?
Jos kuitenkin koet, että tämä halu häiritsee tavallista elämääsi, voisi olla hyvä, että pääsisit juttelemaan siitä jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachat on hyvä paikka, jossa voit jutella seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä aiheista nimettömästi seksuaalineuvojan kanssa.
Yksi tapa ”purkaa” omaa seksuaalista halua ja kiihottumista on myös itsetyydytys, josta voit lukea lisää Fressiksen artikkelista. Jos sinulle tulee ajankohtaiseksi seksi toisen henkilön kanssa, muistathan, että seksin on tärkeää perustua suostumukseen, eli kommunikaatioon sitä, mitä seksin molemmat osapuolet toivovat itselle tehtävän ja mitä taas ei.