Kysymys
Seksi
mietteliäs Seksitaudeilta suojautuminen suuseksissä Moikka! Oon 15v tyttö ja pari asiaa on mietityttäny jonkun aikaa. Ensinnäkin erosin hetki sitten miun poikaystävästä ja meil...
Fressis

Hei, kiitos viestistä!

Ihana kuulla, että olet saanut kokea läheisyyttä ja mielihyväntunnetta poikaystäväsi kanssa. On täysin normaalia jäädä kaipaamaan tätä tunnetta. Eli et ole missään määrin hävytön, kun kaipaat tätä tunnetta! Näitä mielikuvia ja muistoja voi hyvin käyttää hyödyksi myös itsetyydytyksen aikana.

Uusien tai satunnaisten kumppaneiden kanssa suositellaan aina käyttämään kondomia tai suuseksisuojaa myös suuseksin aikana. Jos suojaamatonta seksiä on ollut muiden kanssa, riski tartunnalle on olemassa. Tuntuma voi olla erilainen suojan kanssa, mutta se on ainut keino suojautua mahdollisista seksitaudeilta. Tuntuma voi olla toisenlainen kondomin tai suuseksisuojan kanssa myös positiivisella tavalla, ja toisaalta se voi myös lisätä nautintoa, kun ei tarvitse jännittää tartuntaa. Näistä asioista on tärkeä jutella seksikumppanin kanssa. Jos on harrastanut suojaamatonta seksiä, kannattaa käydä seksitautitesteissä. Seksitaudit voivat olla myös oireettomia. Jos molemmat on käynyt testeissä, eikä ole muita kumppaneita, suuseksisuojalle ei ole tarvetta.

Sperman nieleminen on turvallista (huom. jos on varmistettu ettei ole seksitauteja), mutta ei missään nimessä pakollista, vaikka pornossa näin saatetaan tehdä. Sperman voi sylkäistä paperiin tai lavuaariin laukeamisen jälkeen. Voit miettiä, millaisia ajatuksia sperman nieleminen sinussa herättää ja toimia sen mukaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Skeptinen Voivatko seksitaudit tarttua suutelemalla? Hei! Harrastin uuden kumppanin kanssa seksiä. Käytin kondomia. Kesken aktin kumppanini otti minulta suihin, jonka jälkeen suutelimme heti. Onko...
Fressis

Moikka! Hienoa, että käytitte kumppanisi kanssa kondomia.

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä (suuseksi, emätin- tai anaaliyhdyntä) limakalvojen ja rikkoutuneen ihon kautta, jossa vaihtuvat mahdollisesti tartuttavat eritteet, kuten siemenneste, miehen esiliukaste (ns. touhutipat), emätinerite tai veri. Seksitaudin voi saada niin genitaalialueen kuin suun limakalvoille.

Seksitaudit eivät tartu suutelemalla, vaikka teoriassa tartunta on mahdollinen, jos tartuttavia eritteitä on sen kautta päässyt tuoreeltaan limakalvoille. On muutenkin hyvä huolehtia hygieniasta vaihdettaessa seksitavasta toiseen. Näkisin, että kuvailemassasi tilanteessa riski seksitaudeille on pieni, mutta jos asia yhtään mietityttää, kannattaa mennä matalalla kynnyksellä seksitautitesteihin. Lue lisää seksitautien testaamisesta täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Antero Miltä suuseksin saaminen tuntuu? Miksi missään ei kerrota, miltä suuseksin saaminen pojista tuntuu, tai miten he kokevat sen? Onko se vain yksinkertaisesti oikein...
Fressis

Moikka!

Seksiin liittyvät asiat ja kokemukset ovat hyvin yksilöllisiä. Sen vuoksi on mahdotonta antaa mitään yksiselitteistä kuvausta siitä, miltä esimerkiksi suuseksi tuntuu tai miten siihen reagoi. Toisen mielestä suuseksi voi tuntua hyvin nautinnolliselta, kun taas toinen ei välttämättä siitä tykkää ollenkaan. Suuseksistä voit lukea lisää täältä.

Seksiä ja seksuaalista nautintoa voi opetella yksin itsetyydytyksen kautta ja hiljalleen kokeilemalla yhdessä toisen kanssa. Kumppanin kanssa kannattaa myös avoimesti keskustella seksistä ja toiveista seksin suhteen. Näin oppii vähitellen tietämään, mistä asioista kumpikin seksissä tykkää. Seksiin ja seksuaalisuuteen liittyen löydät paljon hyvää tietoa Väestöliiton Hyvä Kysymys -sivuilta.

Iloista joulun aikaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Kysymys Voiko seksitaudin saada jos on kumppanin eka seksikontakti? Olen ollut noin 3 vuotta sitten yhden kerran suuseksissä henkilön kanssa, jolla ei ollut mitään aiempia seksikontakteja. Nyt olen...
Fressis

Moikka! Kerrot, että sinulla on ollut elämäsi aikana kaksi seksikumppania, ja että olet ollut heidän molempien ensimmäinen seksikumppani. Jos oikein ymmärsin, haluat tietää, oletko voinut saada ensimmäiseltä seksikumppaniltasi seksitaudin ja nyt tartuttaa sen nykyiseen seksikumppaniisi, tai voitko saada seksitaudin uudelta kumppaniltasi.

Seksitaudin voi saada sellaiselta henkilöltä, jolla on seksitauti. Seksitaudit tarttuvat seksissä limakalvon tai rikkoutuneen ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Jos ei ole ollut seksikontaktissa (esim. suuseksi, yhdyntä, anaaliseksi), ei voi olla seksitautiakaan. Eli jos seksikumppanisi ei ole harrastanut minkäänlaista seksiä ennen teidän suhdettanne, ei hän ole voinut saada tartuntaa, etkä siis myöskään sinä. Uskoisin siis, ettei sinulla ole syytä huoleen.

Aina ei kuitenkaan voi olla täysin varma kumppanin seksihistoriasta, ja kukin saattaa määritellä sen, mitä seksi on, eri tavoilla. Käsien ja seksilelujen välitykselläkin seksitautien tarttuminen on mahdollista, jos seksivälineessä tai kädessä on seksikumppanin tuoretta eritettä ja samalla seksivälineellä tai kädellä hyväillään myös omia sukuelimiä.  Siksi asiasta kannattaa keskustella huolellisesti kumppanin kanssa ennen kaikenlaista seksiä. Jos on syytä epäillä seksitautitartuntaa, on hyvä käydä matalalla kynnyksellä seksitautitesteissä ja huolehtia kondomin käytöstä. On hyvä muistaa myös se, ettei seksitauti välttämättä oireile millään tavalla.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
pelokas Ensimmäinen seksikerta ja seksitautien tarttuminen Harrastimme poikaystäväni kanssa suojaamatonta suuseksiä. Ajattelimme, että se on turvallista, koska kummallakaan ei ole aiempia seksikumppaneita, vaan menetimme neitsyytemme...
Fressis

Heippa!

Jos teillä kummallakaan ei ole ollut suojaamatonta seksiä aiemmin, ei seksitautiriskiä ole. Seksitaudit eivät kehity tyhjästä ja sellaisen tarttuminen edellyttää, että vähintään toisella on seksitauti.  Kerrot, ettei teillä kummallakaan ole ollut aiempia seksikumppaneita, jolloin teillä ei voi myöskään olla seksitautia. Seksitaudit tarttuvat pääasiassa suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä tai suojaamattomassa suuseksissä ihon tai limakalvojen hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa.  Tartunnan riskiä ei siis liene kohdallanne ollut ja voit olla asiasta huoletta. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
E16 Siemensyöksyn nuoleminen peppuvaosta Voiko turvallisin mielin antaa siemensyöksyn tulla tytön peppuvakoon, ja sitten nuolla peppuvaosta spermat omaan suuhun?
Fressis

Moikka!

Jos kuvaamassasi tapauksessa siemennestettä pääsisi kulkeutumaan tytön peräaukkoon, voisi tilanteessa olla riski seksitautien tarttumiselle. Lisäksi jos nuoleminen tapahtuu peräaukon seudulta, on siinä myös mahdollisuus seksitautien ja esimerkiksi suolistobakteerien tarttumiselle.

Jotta seksistä voi nauttia huoletta on aina hyvä etukäteen varmistua seksin turvallisuudesta. Seksissä on aina hyvä käyttää suojaa, kunnes seksikumppani on vakiintunut ja kumpikin on testattu negatiiviseksi seksitautien suhteen.

Kivaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Anonyymi Ekasta kerrasta, itsetyydytyksestä ja suuseksistä Moips, mulla ois muutama kysymys ja toivon että vastaatte niihin kaikkiin 🙂 1) kuuluuko ekan kerran sattua, kauanko se sattuu...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksistä!

Tässä vastauksia niihin:

  1. Seksin ei yleisesti kuulu sattua, mutta ensimmäiset seksikerrat saattavat tuntua hieman epämiellyttäviltä ja myös kipua saattaa tuntua ajoittain. Mutta yhtä hyvin voi myös olla, ettei se tunnu kipeältä. Kipua voivat aiheuttaa esimerkiksi immenkalvon venyminen, lantionpohjanlihasten jännitys tai vähäinen limakalvojen kostuminen. Kipua saattaa myös tuntua, jos keho ei ole kehittynyt riittävästi tai yhdyntä pelottaa/jännittää liikaa.Ennen ekaa seksikertaa toisen kanssa, on hyvä tutustua siihen, miten oma keho reagoi. Esimerkiksi itsetyydytyksen kautta voi tunnustella, mikä tuntuu itsestä hyvältä ja mikä ei. Tämän jälkeen on helpompaa ohjata toista tuottamaan nautintoa itselle ja osaa myös itse huomioida, mistä toinen tykkää.

    Ennen ensimmäistä kertaa kannattaa myös jutella kumppanin kanssa avoimesti seksiin liittyvistä asioista. On hyvä keskustella esimerkiksi siitä, mihin on valmis seksissä ja mistä tykkää ja mistä ei. Lisäksi on varmistuttava siitä, että molemmat haluavat seksiä ja kokevat olevansa siihen valmiita. Seksiä kannattaa harjoitella rauhassa kokeillen toisen kanssa. Näin voitte yhdessä havaita, mikä tuottaa toiselle hyvää oloa ja nautintoa. Lisätietoa seksistä ja seksuaalisesta nautinnosta voit lukea Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.

  2. Itsetyydytys on hyvä ja turvallinen tapa tuottaa itselle hyvää oloa ja tutustua oman kehoon ja nautintoon. Siinä pätee samat säännöt kuin muissakin asioissa. Eli kannattaa tehdä sellaisia asioita, jotka tuntuvat hyviltä ja välttää asioita, jotka epäilyttävät tai aiheuttavat esimerkiksi kipua.Immenkalvo on emättimen aukon suulla oleva rengasmainen kudos, joka suojaa emättimen aukkoa. Joillakin se voi olla paksu ja joillakin ohut ja joustava, kun taas jotkut eivät ehkä tunne sitä lainkaan. Immenkalvo venyy iän ja murrosiän tuomien hormonien myötä itsestään joustavammaksi. Joskus immenkalvo voi ensimmäisten itsetyydytyskertojen, yhdyntöjen tai tamponin asettamisen yhteydessä venyä ja joskus myös hieman repeytyä, jolloin voi vuotaa vähän verta. Se on täysin harmitonta. Immenkalvosta löydät lisätietoa täältä.
  3. Suuseksissä ei ole raskauden riskiä. Suuseksissä on kuitenkin hyvä käyttää kondomia/suuseksisuojaa seksitautien ehkäisemiseksi. Lisätietoa suuseksistä voit lukea täältä.

Mukavaa loppusyksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
V04 Seksistä puhuminen ja suuseksin toteuttaminen Puhuimme poikaystävän kanssa, kuinka voisin kosketella häntä. Olemme olleet vasta vähän aikaa yhdessä, ja kaikki on uutta. Hän tahtoisi,...
Fressis

Moikka!

Hyvä, että olette jutelleet poikaystäväsi kanssa siitä, millainen kosketus tuntuisi hänestä hyvältä. Tärkeää on kuitenkin myös se, että näiden asioiden tekeminen tuntuu myös sinusta hyvältä, ja ettet koe painetta tehdä jotain, mitä et halua tehdä. Kerroit, että pelkäät satuttavasi poikaystäväsi penistä suuseksitilanteessa hampaillasi. Tämäkin on asia, josta sinun kannattaa jutella poikaystäväsi kanssa, ja pyytää häntä ohjaamaan sinua suuseksin aikana ja kertomaan, miltä hänestä tuntuu ja mikäli häneen sattuu.

Seksiäkin täytyy opetella ja harjoitella yhdessä ja oppimiseen kuuluvat myös virheet ja ajoittainen epäonnistuminen. Hampaat voivat osua joskus kipeästi, mutta sitten tilanne menee ohi ja tulee uusi mahdollisuus. Tärkeintä on, että teillä on luottamuksellinen suhde, ja että voitte keskustella kaikesta seksiin liittyvästä toistenne kanssa. Kokeilkaa siis erilaista hyväilyä yhdessä ja jutelkaa siitä, mitä kumpikin haluatte tehdä, ja mikä kummastakin tuntuu hyvältä.

Tässä vielä Fressiksen vinkkejä suuseksiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Sasu Suuseksin harrastaminen anaaliseksin jälkeen Onko terveysturvallista, jos tyttöystävä antaisi heti anaaliseksin jälkeen suuseksiä pesemättömälle penikselle? Tyttöystävälle se olisi myös ok.  Tiedämme molemmat, että...
Fressis

Hei,

Suuseksissä kannattaa noudattaa hyvää hygieniaa. Vaikka kehon eritteiden haju ja maku ei teitä haittaisi, emme silti suosittele sellaista seksiä, jossa ulostetta joutuu suuhun. Uloste sisältää paljon erilaisia bakteereja, jotka voivat olla haitallisia, aiheuttaa tulehduksia ja olla jopa vaarallisia ihmiselle. Anaaliseksissä on myös suositeltavaa käyttää kondomia, koska suolistobakteerien leviämisen lisäksi siinä voi tarttua myös jokin seksitauti.

Hyvää syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
kyselijä Voinko saada seksitaudin jos minulle on annettu suuseksiä? Jos minulle on annettu suuseksiä voinko saada sukupuolitaudin suuseksiä antavalta?
Fressis

Moi! Kiitos hyvästä kysymyksestä.

Vastaus kysymykseesi on kyllä, voit saada seksitaudin sinulle suuseksiä antavalta henkilöltä. Seksitaudit tarttuvat pääasiassa suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä tai suuseksissä rikkoutuneen ihon tai limakalvojen hankautuessa vastakkain ja tartuttavien eritteiden (kuten siemennesteen, esiliukasteen, emätineritteen tai veren) vaihtuessa. Eli jos suuseksiä sinulle antavalla henkilöllä on suun limakalvoilla tai nielussaan seksitauti, ja harrastatte suojaamatonta seksiä, voi se tarttua sinulle genitaalialueen limakalvoille.

Aina, jos seksitautia vähänkään epäilee, on hyvä käydä seksitautitesteissä. On myös tärkeää muistaa käyttää ehkäisyä (suuseksisuoja tai kondomi) myös suuseksissä. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta ja seksitautitesteihin menemisestä Hyvä kysymys -palstalta.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?