Faktaruutu

  • Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä eritteiden ja limakalvojen kautta
  • Kondomi ja suuseksisuoja suojaavat seksitaudeilta
  • Seksitaudit todetaan seksitautitesteillä
  • Seksitaudit tulee aina hoitaa, sillä hoitamattomana ne voivat vahingoittaa esimerkiksi hedelmällisyyttä tai altistaa tulehduksille

Seksitauteja ovat klamydia, herpes, tippuri, B- ja C-hepatiitti, kuppa, HIV, HPV ja kondyloomat.

Seksitaudit tarttuvat seksissä, jossa ei ole käytetty suojaa, eli kondomia tai suuseksisuojaa. Tauti voi tarttua vain, jos toinen tai molemmat/joku seksitilanteessa mukana oleva on aiemmin ollut seksikontaktissa jonkun toisen kanssa. Seksitaudit tarttuvat seksissä eritteiden ja limakalvojen kautta. Taudit tarttuvat siis sellaisessa seksissä, joka kohdistuu muun muassa suuhun, peräaukkoon, penikseeen ja emättimeen. HIV ja hepatiitit voivat tarttua myös veren välityksellä, esimerkiksi ruiskuhuumeiden kautta.

Seksitaudit eivät tartu halauksessa, kätellessä, saunassa, wc-pytystä jne. muissa tavallisissa elämän ja arjen tilanteissa.

Seksitaudit voivat aiheuttaa erilaisia yleisoireita (esim. kuumetta, päänsärkyä, pahoinvointia), tulehduksia, vuotoja ja ihomuutoksia, näppyjä sukuelinten alueella. Näitä voidaan yleensä hoitaa lääkkeillä. Hoitamattomana ja pitkällä aikavälillä taudit voivat vahingoittaa hedelmällisyyttä, joka vaikuttaa biologisten lasten saamiseen. Lisäksi ne voivat lisätä joidenkin, kuten HPV:n aiheuttamien syöpien syntymiseen. Jotkin taudit voivat olla haitallisia raskaudelle ja syntymättömälle lapselle.

Seksitautitartuntaa ei voi päätellä pelkästään oireiden perusteella, vaan ne todetaan ainoastaan seksitautitesteillä. Seksitaudit on mahdollista ehkäistä ainoastaan kondomilla ja suuseksisuojalla. Lue Fressiksen vinkit tilanteeseen, jossa mietit miten ja milloin kannattaa hakeutua seksitautitesteihin.

Lue Väestöliiton artikkeleista:

Miten seksitaudit tarttuvat ja miten niitä tutkitaan

Mihin seksitautitesteihin voi mennä

Mitä ehkäisystä pitäisi tietää

 

 

Lue myös nämä

Seksi

Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisen elämää. Siihen kuuluvat muun muassa ihmisen seksuaalinen kehitys, biologinen sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, sosiaalinen sukupuoli-identiteetti... Lue lisää
Artikkeli
Seksi

10 harhaluuloa seksistä, seurustelusta ja säätämisestä

Vaatteiden riisumisen jälkeen ei voi muka enää sanoa ”ei”. Väärin: aina voi! Kumosimme yleiset myytit seksiin, seurusteluun ja ehkäisyyn liittyen.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Nuoren kysymys Kesäkumi-kampanjassa
Ikä: 13-15v
Kondomin tarve jos kummallakaan ei ole ollut muita seksikumppaneita Onks kumia pakko käyttää jos kummallakaan ei ole ollut muita seksikumppaneita ja tytöllä on pillerit?
Fressis

Pillerit suojaavat kyllä raskaudelta, mutta ainoastaan kondomi suojaa seksitaudeilta.

Jos todella olette toistenne ensimmäiset seksikumppanit eikä kummallakaan ole ollut mitään seksiä aiemmin, tällöin ei pitäisi olla tarttuvan seksitaudinkaan vaaraa. Hyvä nyrkkisääntö silti on se, että uuden seksikumppanin kanssa kannattaa aina käyttää kondomia.

Kondomia suositellaan ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi ja kondomin käytön opettelu on tärkeää seksielämän alkaessa. Tytön ja pojan välisessä yhdynnässä varmin ehkäisymenetelmä on itse asiassa tuplaehkäisy, jossa kondomin lisäksi on käytössä jokin muu ehkäisymenetelmä kuten e-pillerit.

Kun kumppani on pysyvä, kondomin käytöstä voi luopua. Ennen tätä kannattaa käydä kuitenkin sukupuolitautitesteissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

Suuseksisuoja kondomista – tee se itse näin

Lähes kaikki seksitaudit tarttuvat suun limakalvojen kautta. Siksi on tärkeää muistaa suojautua myös suuseksin aikana.