Seksitaudit

Seksitauteja ovat klamydia, herpes, tippuri, B- ja C-hepatiitti, kuppa, HIV, HPV ja kondyloomat.

Seksitaudit tarttuvat seksissä, jossa ei ole käytetty suojaa, eli kondomia tai suuseksisuojaa. Tauti voi tarttua vain, jos toinen tai molemmat/joku seksitilanteessa mukana oleva on aiemmin ollut seksikontaktissa jonkun toisen kanssa. Seksitaudit tarttuvat eritteiden ja limakalvojen kautta.

Limakalvoa on muun muassa suussa, peräaukossa, peniksessä ja emättimessä. HIV ja hepatiitit voivat tarttua myös veren välityksellä, esimerkiksi ruiskuhuumeiden kautta. Seksitaudit eivät tartu halauksessa, kätellessä, saunassa, wc-pytystä jne,

Lue Väestöliiton artikkeleista:

Miten seksitaudit tarttuvat ja miten niitä tutkitaan

Mihin seksitautitesteihin voi mennä

Mitä ehkäisystä pitäisi tietää

 

 

Lue myös nämä

Seksi

Seksi on toimintaa, joka tuottaa nautintoa ja hyvää oloa. Myös seksi liittyy terveyteen. Omasta seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä on pidettävä... Lue lisää
Seksi

10 harhaluuloa seksistä, seurustelusta ja säätämisestä

Vaatteiden riisumisen jälkeen ei voi muka enää sanoa ”ei”. Väärin: aina voi! Kumosimme yleiset myytit seksiin, seurusteluun ja ehkäisyyn liittyen.

Kysymys & vastaus
Seksi

Pillerit suojaavat kyllä raskaudelta, mutta ainoastaan kondomi suojaa seksitaudeilta.

Jos todella olette toistenne ensimmäiset seksikumppanit eikä kummallakaan ole ollut mitään seksiä aiemmin, tällöin ei pitäisi olla tarttuvan seksitaudinkaan vaaraa. Hyvä nyrkkisääntö silti on se, että uuden seksikumppanin kanssa kannattaa aina käyttää kondomia.

Kondomia suositellaan ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi ja kondomin käytön opettelu on tärkeää seksielämän alkaessa. Tytön ja pojan välisessä yhdynnässä varmin ehkäisymenetelmä on itse asiassa tuplaehkäisy, jossa kondomin lisäksi on käytössä jokin muu ehkäisymenetelmä kuten e-pillerit.

Kun kumppani on pysyvä, kondomin käytöstä voi luopua. Ennen tätä kannattaa käydä kuitenkin sukupuolitautitesteissä.

Fressis
Seksi

Suuseksisuoja kondomista – tee se itse näin

Lähes kaikki seksitaudit tarttuvat suun limakalvojen kautta. Siksi on tärkeää muistaa suojautua myös suuseksin aikana.