Kysymys
Seksi
pepe11 E-pillereiden käytön lopettaminen Hei! Minulla on käytössä e-pillerit ollut jo jonkun aikaa niin aion lopettaa ne nyt niin olen harrastanut yhdyntää poikaystäväni...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Valitettavasti saat tämän vastauksen hieman myöhässä tilanteeseesi nähden. Vastaamme Kysy asiantuntija -palvelussa tulleisiin kysymyksiin kahden viikon kuluessa niiden saapumisesta.

Yleisesti, jos e-pillereitä on käyttänyt säännöllisesti ohjeiden mukaisesti, niiden ehkäisyteho säilyy siihen asti, kunnes niiden käytön lopettaa 🙂 Jos olet siis syönyt ohjeiden mukaan pillereitä, ei huolta raskaudesta pitäisi olla. Jos sinua kuitenkin jää asia vaivaamaan, voit tehdä varmuuden vuoksi raskaustestin kolmen viikon kuluttua siitä, kun harrastitte yhdyntää. E-pillerien lopettamisesta olisi kuitenkin hyvä keskustella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa, joten suosittelisinkin, että olisit vielä yhteydessä esimerkiksi koulusi terveydenhoitajaan.

Jos olet jo lopettanut pillerien syönnin, muista huolehtia ehkäisystä kondomilla! Se suojaa myös seksitaudeilta😉

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
jokutyttö Voiko yhdynnästä, jossa ei käytetty ehkäisyä, tulla raskaaksi? Oon siis pannu mun poikaystävän kaa lähiaikoin iha paljaal ja tällee, mut siis voiks 13-vuotias tulla siit raskaaks??
Fressis

Hei jokutyttö,

Kiitos viestistäsi ja hyvä, kun otit yhteyttä mieltä askarruttavassa asiassa!

Kerrot viestissä, että olet  ”pannut poikaystävän kanssa lähiaikoina paljaalla”. Ymmärrän tämän niin, että olette olleet yhdynnässä ilman, että olette käyttäneet ehkäisyä. Jos siemennestettä päätyy emättimeen esim. yhdyntäseksissä, jossa ei käytetä ehkäisyä, raskauden alkaminen on mahdollista. Ainoastaan käytetty ehkäisymenetelmä suojaa tehokkaasti raskaudelta ja seksitaudeilta. Voit lukea lisää raskauden alkamisesta Väestöliiton artikkelista ”Miten raskaus alkaa?”.

Jotta saat selville, oletko tullut raskaaksi, suosittelen sinua tekemään raskaustestin. Sen voi tehdä kotioloissa kaupasta tai apteekista ostetulla testillä kun kuukautiset ovat myöhässä. Raskaustesti kertoo luotettavasti sen, onko raskaana, kun sen tekee kolmen viikon kuluttua siitä, kun on ollut suojaamatonta yhdyntää. Ohjeita kannattaa seurata ja noudattaa tarkasti oikean tuloksen saamiseksi. Voit hakeutua raskaustestiin myös kouluterveydenhoitajalle tai terveysasemalle. Voit lukea tarkempia ohjeita raskaustestin tekemiseen Väestöliiton artikkelista ”Miten raskaustesti tehdään”. Jos voisit ottaa asian puheeksi huoltajasi kanssa, ehkä hän voisi auttaa sinua myös asian selvittämisessä?

Raskaustestiin hakeutuminen terveyspalveluihin olisi itse asiassa hyvä vaihtoehto senkin vuoksi, että voisit ottaa samalla puheeksi ehkäisymenetelmän hankkimisen. Voit lukea lisää ehkäisystä artikkelista Mitä ehkäisystä pitäisi tietää? Suojaamattomassa seksissä on myös seksitautien tarttumisen mahdollisuus, joten hakeutuessasi terveydenhuollon ammattilaisen luokse, tämäkin asia voidaan tarvittaessa poissulkea. Voit lukea tarkemmin seksitautien tarttumisesta Väestöliiton artikkelista Miten seksitaudit tarttuu?

Jos sinulla on tästä lisää kysyttävää, tai haluaisit jutella näistä asioista vielä jonkun kanssa, suosittelen sinua ottamaan yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin. Siellä voit puhua asiasta nimettömästi Väestöliiton työntekijän kanssa. Oman paikkakunnan terveyspalveluista voit löytää lisätietoja asuinpaikkakuntasi verkkosivuilta tai soittamalla terveysasemalle.

Toivottavasti vastauksestani on sinulle apua. Hyvää jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
APUA E-pillereiden käyttö ja oksennustauti Hei, osaatko sanoa onko huolta kun mulla tilanne tämä: Syön e-pillereitä, mutta tulin oksennustautiin eikä pilleri pysynyt sisällä. Oksensin...
Fressis

Hei,

Kuulostaa siltä, että olet hyvin tunnollinen ja vastuuntuntoinen ihminen! Jos oikein ymmärsin, olit syönyt vähintään kolme viikkoa pillereitä yhteen menoon ennen kuin tämä oksennustauti iski, eikä takana ollut muita unohduksia tai poikkeustilanteita. Tällaisessa tilanteessa yhden pillerin väliin jäämisestä ei pitäisi seurata suurtakaan raskaaksi tulemisen riskiä. Toinen seikka, joka vähentää raskaaksi tulemisen riskiä, on se, että oksensit vasta 4 tuntia pillerin ottamisen jälkeen. Varsin todennäköisesti ainakin pääosa pillerin sisällöstä oli tuolloin jo imeytynyt.

Jatkossa: jos olet syönyt jo kokonaisen laatan ennen oksennustautia, kannattaa ehkä oksennustaudin tullessa pitää selkeä, 4-7 vuorokauden tauko ja antaa vuodon tulla. Näin sinun ei tarvitse murehtia pillereiden imeytymistä. Tauon jälkeen kannattaa alkaa pillereiden syöminen uudelta levyltä, josta ei ole aiemmin syöty vielä yhtään pilleriä. Keskeneräisen levyn pillerit voit syödä sitten kokonaisen levyn jälkeen, jos haluat siirtää vuotoajankohtaa sopivampaan hetkeen.

Tällainen menettely on siis mahdollista, jos jokaisella levyllä on 21 samanlaista pilleriä, niin kuin useimmissa pillerimerkeissä nykyisin on. Joissakin ehkäisyvalmisteissa levyllä on mukana ns plasebopillereitä.  Niitä ei pidä sekoittaa vaikuttavaa ainetta sisältäviin pillereihin.

Jos sinulla ilmenee muuta kysyttävää e-pillereihin liittyen, ole rohkeasti yhteydessä paikkaan, josta ne on sinulle määrätty.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
entiedäonkonormaalia Mitä on epämääräinen vuoto yhdynnän jälkeen? Menetin neitsyyteni reilu puoli vuotta sitten poikaystävälleni, kipuja tai verenvuotoa ei ole ensimmäisen yhdyntä kerran jälkeen ollut. Syön e-pillereitä...
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestä.  Kysyt asiasta, josta on kirjoitettu aika vähän. Kun nainen kiihottuu, emätin alkaa erittää nestettä, jota kutsutaan lääkärikielellä transsudaatiksi. Kyse on nesteestä, jota joillakin erittyy enemmän, toisilla vähemmän, ja joka on täysin normaalia. Todennäköistä lienee, että yhdynnän jälkeen emättimestäsi valuvassa eritteessä on sekä tätä transsudaattia että spermaa. Eritteen punerrus johtuu todennäköisesti punasoluista (eli verestä), jotka ovat peräisin kohdun suulta.

Kohdun sisällä on runsaasti hyvin verekästä, verenvuotoherkkää limakalvoa. Toisinaan tämä verekäs limakalvo ulottuu kohdun suulle asti ja silloin puhutaan ektopiasta. Sananmukaisesti ektopialla tarkoitetaan kudosta, jota kasvaa epätavallisessa paikassa.  Se on normaali ilmiö, jota esiintyy etenkin nuorilla naisilla.  Ektopia on siinä mielessä kurja juttu, että se infektoituu helposti ja jos tarjolle tulee pienikin määrä klamydiaa tai muita pöpöjä, nämä tarttuvat helposti ja aiheuttavat taudin. Koska pojilla ei ole vastaavaa herkkää kudoskohtaa, seksitaudit tarttuvat yleensä helpommin pojalta tytölle kuin tytöltä pojalle.

Varsin todennäköisesti kyseessä on siis vaaraton ilmiö. Jos sinä ja kumppanisi olette toisillenne ensimmäiset, seksitaudin riskiä ei ole, ja voit olla siltäkin osin ihan huoletta. Jos taas ette ole toisillenne ensimmäiset, on olemassa seksitaudin mahdollisuus, jos seksiä on harrastettu ilman kondomia – riippumatta siitä onko aiemmilla kumppaneilla ollut oireita vai ei. Siinä tilanteessa ehdottaisin hakeutumista gynekologiseen tutkimukseen kysymyksenasettelulla ja pyynnöllä: ”Onko minulla ektopiaa, näyttääkö kohdunsuuni tulehtuneelta ja otettaisiinko seksitautitutkimukset”.

Lue lisää seksitautien testaamisesta Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Öö Ehkäisystä huolehtiminen e-pillereillä ja kondomilla Moikka! Ollaan poikaystävän kanssa pohdittu tätä tosi paljo. Mulla on käytös e-pillerit ja tietysti käytetään kortsua. Ollaanko huolehdittu ehkäisystä...
Fressis

Moikka!

Kerroit, että sinulla on käytössä e-pillerit ja lisäksi käytätte poikaystäväsi kanssa kondomia. Teillä on siis käytössä ns. tuplaehkäisy ja olette siten huolehtineet ehkäisystä parhaalla mahdollisella tavalla, tosi hienoa! E-pillerit ehkäisevät raskautta, kuten myös kondomi. Lisäksi kondomi suojaa seksitaudeilta. Teillä ei siis ole mitään syytä huoleen ja voitte keskittyä nauttimaan seksistä turvallisin mielin.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Pokeri pelaaja Seksi, peniksen koko ja kondomien ostaminen Seurustelen tytön kanssa ja haluttaisiin harrastaa seksiä mutta penikseni on erektiossa 7-8cm pitkä enkä oikein kehtaa mennä ostamaan kortsuja.
Fressis

Moikka!

On ihan luonnollista, että nuoruudessa herää kiinnostus seksiin ja seksin harrastamiseen. On kuitenkin hyvä muistaa, ettei seksin harrastamiseen ole mikään kiire. Seksiä voi olla monikin eri asia ja se voidaan ymmärtää laajasti kaikenlaiseksi sellaiseksi tekemiseksi, jonka tarkoitus on tuottaa kehollista nautintoa ja hyvän olon tunnetta. Seksi ei siis ole pelkkää yhdyntää, vaan sillä voidaan tarkoittaa myös kaikenlaista nautintoon tähtäävää koskettelua ja hyväilyä, suuseksiä ja itsetyydytystä.

Ennen seksin harrastamista on tärkeää se, että keho ja mieli ovat riittävän kehittyneitä ja valmiita seksiin. Jos mielessä on paljon ratkaisemattomia kysymyksiä seksiin liittyen, voi olla hyvä vielä odottaa. Sitä, milloin on kypsä harrastamaan seksiä, ei voi arvioida esimerkiksi iän mukaan, vaan se on kunkin oma henkilökohtainen kokemus. Tähän kokemukseen vaikuttaa se, missä vaiheessa oma murrosiän kehitys on, mutta myös se, mitä on henkisesti valmis ja halukas kehollaan tekemään ja mitä haluaa omalle keholleen tehtävän. Pohtiessa seksin harrastamista toisen ihmisen kanssa onkin erityisen tärkeää puhua näistä asioista yhdessä mahdollisen seksikumppanin kanssa, ja jutella esimerkiksi siitä, missä menevät rajat sille mitä haluaa ja ei halua tehdä ja mikä seksissä mietityttää tai huolettaa.

Viestisi perusteella oletan sinun pohtivan sitä, onko peniksesi pituus normaali erektiossa. Penis ja erityisesti sen koko mietityttää lähes jokaista sellaisen omaavaa henkilöä jossain vaiheessa nuoruutta. Peniksiä on monen kokoisia, värisiä ja mallisia – oikeastaan niitä on niin paljon erilaisia kuin on ihmisiäkin. Penis saavuttaa täyden mittansa yleensä parin vuoden kuluttua murrosiän alkamisesta. Voi hyvin olla, että murrosikäsi ja peniksesi kehitys on vielä kesken. Murrosiän jälkeenkin peniksen koko ja muoto saattavat vielä vaihdella.

Niin sanotusti ”normaalin kokoista” penistä on haastavaa, mutta myös tarpeetonta määrittää, koska koolla ei ole merkitystä peniksen toiminnan, kuten virtsaamisen, lisääntymisen tai seksissä onnistumisen ja siitä nauttimisen kannalta. Peniksen kokoon ei voi itse vaikuttaa, joten omaan kehoon kannattaa opetella suhtautumaan lempeästi. Jokaisen keho on hyvä sellaisenaan. Seksiin ja seksuaalisuuteen voi liittyä epävarmuutta, mutta seksissä on kysymys paljon muustakin kuin sukuelimistä. Nautintoa ja mielihyvää voi tuottaa monin eri tavoin.

Ennen seksiä/yhdyntää on keskusteltava myös seksitautien ja raskauden ehkäisystä seksikumppanin kanssa. Seksitaudeilta suojautuminen on tärkeää myös suuseksissä. Sinua mietitytti viestissäsi myös kondomien ostaminen. Kondomien ostamiseen voi liittyä nolostumisen tunnetta, mikä on täysin ymmärrettävää aina alkuun. Kondomien ostaminen osoittaa kuitenkin, että toimit vastuullisesti ja pidät huolta seksuaaliterveydestä. Kondomien ostamiselle ei myöskään ole olemassa mitään ikärajaa. Kondomeja voi hankkia esimerkiksi apteekista, ruokakaupasta tai nettikaupoista, ja omaan käyttöön sopivan löytää kokeilemalla eri vaihtoehtoja sitten kun asia on ajankohtaista.

Jos sinua vielä kovasti mietityttää seksiin liittyvät asiat, voi olla vielä hyvä odottaa seksin aloittamista ja jutella asiasta rauhassa tyttöystäväsi ja tarvittaessa jonkun turvallisen aikuisen kanssa. Esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä voit halutessasi jutella asiasta anonyymisti ammattilaisen kanssa.

Lue vielä näiltä sivuilta lisää suostumuksesta seksiin ja ekasta kerrasta.

Mukavaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
En kerro Mitä seurauksia seksin harrastamisella voi olla? Moi, oon 11 ja harrastin seksiä kaverin kanssa eilen. Voiko siitä tulla mitään jälkihommia? Me molemmat ollaan sukukypsiä.
Fressis

Moikka!

Kerrot harrastaneesi seksiä kaverisi kanssa ja nyt mietit, voiko sillä olla jotain seurauksia. En ole varma mitä tarkalleen tarkoitat mahdollisilla ”jälkihommilla”, mutta vastaan sinulle siitä näkökulmasta, millaisia seurauksia penis-emätinyhdynnällä voi olla. On hyvä kuitenkin tiedostaa se, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää ja yhdyntä on vain yksi tapa toteuttaa seksiä ja nauttia toisen ihmisen läheisyydestä.

Pelkkä ”sukukypsyys” ei määritä sitä, milloin on henkisesti kypsä harrastamaan seksiä. Ennen kaikentyyppistä seksiä toisen ihmisen kanssa on hyvä olla varma siitä, että molemmat osapuolet ovat valmiita seksiin. Ennen seksiä on tärkeää jutella seksikumppanin kanssa siitä, mitä on ja ei ole valmis tekemään eli missä menevät omat rajat sekä mitkä asiat seksissä pelottavat tai epäilyttävät. Turvallisessa ja tasavertaisessa suhteessa molemmat kunnioittavat toistensa rajoja. Kumppanin kanssa on tärkeä jutella ja sopia myös ehkäisyyn liittyvistä asioista. Kerrot harrastaneesi seksiä kaverisi kanssa, joten uskon teidän molempien kokeneen olonne tilanteessa turvalliseksi ja ehkä juttelittekin näistä asioista yhdessä etukäteen.

Et kerro käytittekö seksissä ehkäisyä. On hyvä olla tietoinen siitä, kuinka ehkäistä raskautta ja seksitauteja – eli suojaamattoman yhdynnän mahdollisia seurauksia. Jos penis-emätinyhdynnässä ei ole käytetty kondomia tai oikeaoppisesti jotain hormonaalista ehkäisymenetelmää, on raskaaksi tulemisen mahdollisuus olemassa. Raskaus voi alkaa siitä, kun tuoretta siemennestettä päätyy emättimeen. Jos on syytä epäillä raskautta, on suositeltavaa tehdä raskaustesti. Lue vielä lisää raskauden alkamisesta Hyvä kysymys -sivustolta.

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä (suuseksi, emätin- tai anaaliyhdyntä) limakalvojen ja rikkoutuneen ihon kautta, jossa vaihtuvat mahdollisesti tartuttavat eritteet, kuten siemenneste, miehen esiliukaste (ns. touhutipat), emätinerite tai veri. Seksitaudin voi saada niin genitaalialueen kuin suun limakalvoille ja ainostaan kondomi suojaa seksitaudeilta. Jos olitte toistenne ensimmäiset seksikumppanit, ei seksitautiriskiä ole. Lue täältä vielä lisää seksitautien tarttumisesta.

Ehkäisystä huolehtiminen on yhteinen asia. Huolellinen valmistautuminen ja ehkäisystä keskusteleminen seksikumppanin kanssa kertoo vastuullisuudesta ja auttaa nauttimaan seksistä enemmän. Muistathan siis huolehtia ehkäisystä jatkossakin! Lue vielä lisää eri ehkäisyvaihtoehdoista Fressiksen tietopankista.

Kivaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Juu Voiko kondomi mennä rikki ilman että sitä huomaa? Hei käytin eilen kondomia poikaystäväni kanssa, mutta silti emättimestä tulee sperman haju mikä saa epäilyttämään onko mahdollisesti kondomi voinut...
Fressis

Moikka! Hienoa, että huolehditte raskauden ja seksitautien ehkäisystä käyttämällä kondomia!

Valitettavasti kuvauksesi perusteella on vaikea arvioida, onko käyttämänne kondomi mennyt rikki vai ei. Oletkohan jutellut asiasta poikaystäväsi kanssa ja kysynyt, huomasiko hän kondomin rikkoutumista? Usein kondomin rikkoutumisen kyllä huomaa. Jos kondomia on säilytetty oikein ja käytetty huolellisesti, on kondomin hajoaminen harvinaista. Täysin mahdotonta se ei kuitenkaan ole. Kondomi voi rikkoutua, jos se on mennyt vanhaksi, sitä on säilytetty väärin tai siihen on osunut esimerkiksi joku terävä esine. Kondomi voi mennä myös rikki, jos kumin ja peniksen väliin on jäänyt ilmaa tai jos kondomiin kohdistuu seksin aikana kitkaa.

Jos asia sinua kovasti mietityttää, etkä toivo raskautta, suosittelemme sinua ottamaan jälkiehkäisytabletin mahdollisimman pian. Mitä nopeammin lääkkeen ottaa, sitä parempi ehkäsyteho sillä on. Jälkiehkäisytabletteja on markkinoilla kahdentyyppistä valmistetta. Toinen valmiste tulee ottaa viimeistään 72 tuntia yhdynnästä parhaan vaikutuksen saamiseksi. Toisen valmisteen voi käyttää vielä 120 tunnin (viiden päivän) kuluttua yhdynnästä. Lisää jälkiehkäisystä voit lukea Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSeksi
Poip Tupakointi, nuuskaaminen ja eri ehkäisymenetelmät Onko olemassa ehkäisyä jonka kanssa voisi polttaa tai käyttää nuuskaa?
Fressis

Moi ja kiitos hyvästä kysymyksestä! On hienoa, että mietit tupakkatuotteiden ja ehkäisyvalmisteiden samanaikaisen käytön vaikutuksia.

Ensiksi haluamme tähdentää, että nuuskaaminen ja tupakan polttaminen on tapa, josta sinun kannattaa pyrkiä eroon ihan terveytesi takia. Tämän varmasti jo hyvin tiesitkin. Pyöräytä itsellesi hyvä syy lopettaa ja hae apua lopettamiseen omalta terkkariltasi ja Fressiksen lopettamisen tuki -sivulta. Lataa myös kännykkääsi Erovirasto-sovellus, joka tsemppaa ja tukee sinua lopettamispäätöksessäsi.

Tupakka ja nuuska sekä yhdistelmäehkäisy (kuten perinteiset e-pillerit, ehkäisyrengas ja ehkäisylaastari) eivät sovi yhteen. Yhteiskäyttö voi aiheuttaa verenkiertohäiriöitä, jotka voivat olla hengenvaarallisia, jos ne tapahtuvat sydämessä tai aivoissa. Turvallisempaa on käyttää pelkkää keltarauhashormonia sisältäviä ehkäisyvalmisteita. Näitä ovat minipillerit, ehkäisykapselit ja hormonikierukat. Myös kondomi ja kuparikierukka, joissa ei ole hormoneja, ovat turvallisia ehkäisymenetelmiä tässä tilanteessa.

Me täällä Fressiksessä haluamme kannustaa sinua lopettamaan tupakoinnin ja nuuskaamisen. Pystyt siihen kyllä! Lopettamisesta on paljon muutakin hyötyä kuin se, että voit käyttää kaikenlaisia ehkäisyvalmisteita. Tupakointi mm. vanhentaa ihoa ja nuuskaaminen aiheuttaa suuhun pahalta haisevia limakalvomuutoksia. Lue vielä lisää tupakka- ja nikotiinituotteiden terveyshaitoista täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
ines Voiko ehkäisykapseli katketa tai mennä muuten rikki? Voiko käsivarteen laitettu ehkäisykapseli katketa tai muuten jotenkin mennä rikki? jos voi, miten se vaikuttaa kapselin toimintaan, eteenkin ehkäisytehoon?
Fressis

Moi!

Ehkäisykapseli ei käytännössä voi katketa muuta kuin vakavan vamman, kuten autokolarin yhteydessä. Ehkäisykapseli on joustava, taipuisa sauva, joka ei tavallisessa arjessa voi mennä rikki. Esimerkiksi kuntosalilla käynti, venyttely tai ihon raapiminen ei kapselia katkaise.

Minkäköhän vuoksi asia mietityttää sinua? Jos epäilet, että kapseli aiheuttaa sinulle jotain haittaa, suosittelemme olemaan yhteydessä paikkaan, jossa kapseli sinulle asetettiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?