Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Viittä vaille
Ikä: 16-18v
Seksitavan vaihtaminen Voidaanko seksitapaa vaihtaa niin, että anaaliyhdynnän jälkeen tyttö antaisi suuseksiä pesemättömälle penikselle? Haluamme tietää sisältyykö siihen mahdollisesti jotakin riskejä, ja mitä ne ovat.
Fressis

Moikka!

Hienoa että pohditte asiaa, se on vastuullista!

Vaihdettaessa seksitapaa anaaliyhdynnän ja suuseksin välillä on erittäin tärkeää huolehtia hygieniasta ja kondomin/suuseksisuojan käytöstä, jotta suolistobakteerit eivät pääse leviämään paikkoihin, joihin ne eivät elimistössä kuulu. Muualle elimistöön joutuessaan suolistobakteerit voivat aiheuttaa ikäviä ja vakaviakin tulehduksia.

Hygieniasta huolehtimisen lisäksi näissä molemmissa seksitavoissa tulisi siis käyttää kondomia ja/tai suuseksisuojaa. Ne suojaavat myös mahdollisten seksitautien tarttumiselta. Kondomi tulee vaihtaa aina uuteen, jos seksitapaa vaihdetaan seksin aikana.

Voi lukea lisää anaaliyhdynnässä huomioitavista asioista tästä artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: epävarma
Ikä: Yli 18v
Voiko vaatteiden läpi tulla raskaaksi? Voiko tulla raskaaksi jos on pikkuhousut jalassa? Poikakaverin kanssa halailtiin ja oltiin sylikkäin. En tiedä oliko miten kiihottunut. Mitään märkää ei kyllä tuntunut, mutta...
Fressis

Moikka!

Kuvaamassasi tilanteessa raskauden alkaminen ei ole mahdollista, sillä vaatteiden läpi ei voi tulla raskaaksi. Eli ei syytä huoleen 😊 Jotta raskaus voi alkaa, vaatii se tuoreen siemennesteen tai esiliukasteen päätymisen emättimeen. Tavallisimmin raskaus alkaa penis-emätinyhdynnässä, jossa ei käytetä mitään ehkäisymenetelmää. Lisätietoa raskauden alkamisesta voit lukea täältä. Mikäli raskauden mahdollisuus joskus vielä mietityttäisi sinua, ainoa tapa varmistua asiasta on tehdä raskaustesti.

Kun seksin harrastaminen toisen kanssa on ajankohtaista, on ennen sitä tärkeä keskustella raskauden ja seksitautien ehkäisyyn liittyvistä asioista ja hoitaa ne yhdessä kuntoon. Lisäksi kumppanin kanssa kannattaa muutenkin jutella seksiin liittyvistä asioista, mitä esimerkiksi toivoo seksiltä ja mitä ei halua seksissä tehdä. Seksiin tulee aina olla molempien osapuolten suostumus.

Kivaa alkanutta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietiskelijä
Ikä: 16-18v
Onko normaali harrastaa joka päivä seksiä poikaystävän kanssa? Voiko siitä olla jotain haittaa? Moi ! onko normaalia harrastaa seksiä jokapäivä poikaystävän kanssa? onko siitä mitään haittaa/haittoja
Fressis

Moi Mietiskelijä! Kiitos hyvästä ja tärkeästä kysymyksestäsi!

Vastauksena ensimmäiseen kysymykseesi on, että on normaalia harrastaa seksiä joka päivä. Itse asiassa seksin harrastamisen määrälle ei ole olemassa normaalin rajoja, eikä niiden määrittelylle ole edes tarvetta. Sopiva määrä seksiä on sellainen, joka tuntuu teistä molemmista hyvältä ja jota molemmat haluatte. Mikäli molemmat nautitte seksistä ja siitä jää kummallekin hyvä mieli, ei syytä huoleen ole.

On varsin tavallista, että etenkin parisuhteen alussa tekee paljon mieli seksiä ja kumppanukset voivat harrastaa sitä lähes päivittäin tai useammankin kerran päivässä. Melko monissa suhteissa – muttei kaikissa – seksin määrä kuitenkin vähenee ajan myötä, mikä on sekin ihan normaalia.

Toisaalta on hyvä tiedostaa, että seksiä  on monenlaista, ja seksuaalista mielihyvää voi saada ja tuottaa monin eri tavoin. Seksi ei siis suinkaan tarkoita pelkästään yhdyntää, vaan nautintoa voi saada ja tuottaa esimerkiksi käsillä, suulla tai seksivälineillä hyväilemällä eri puolilta kehoa. Jokainen ihminen on yksilöllinen sen suhteen, mikä itsestä tuntuu hyvältä ja mikä puolestaan ei.

Pohdit sitä, voiko jokapäiväisestä seksin harrastamisesta aiheutua haittoja. Yhtenä riskinä on, että jompikumpi ei uskalla sanoa, jos joskus ei teekään mieli seksiä tai jos jokin asia ei tunnu hyvältä. Yksi tärkeimmistä asioista seksissä onkin huolehtia, että teillä on aina yhteinen halu ja suostumus siihen, milloin ja millaista seksiä harrastetaan. On tärkeää uskaltaa tarvittaessa kieltäytyä sekä osata ottaa vastaan toisen kieltäytyminen. Seksin voi myös keskeyttää milloin tahansa, jos sitä ei enää huvitakaan tehdä syystä tai toisesta.

Lisäksi, jotta seksi on teille molemmille nautinnollista ja hyvää mieltä tuottavaa, tulee kommunikoida avoimesti siitä, mistä tykkää tai ei tykkää ja mitä asioita seksiltä toivoo. Nämä mieltymykset ja rajat voivat muuttua ajan kanssa, mistä on tärkeää kertoa kumppanille. Vinkkejä ja ideoita seksistä keskustelemiseen saat esimerkiksi Hyvä Kysymys -sivuston checklististä.

Yhtenä mahdollisena haittana jokapäiväisessä seksin harrastamisessa on, että sukuelinten (tai suun) limakalvot voivat ärtyä. Tällöin on hyvä pitää hetki taukoa. Sukuelinten limakalvojen ärtymistä tai hankausta voi kuitenkin ehkäistä käyttämällä vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta.

Myös raskauden ja seksitautien ehkäisystä on syytä pitää huolta. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa näiltä molemmilta. Mikäli olette varmistuneet, ettei kummallakaan teistä ole seksitauteja (eli olette joko toistenne ensimmäiset seksikumppanit tai olette käyneet seksitautitesteissä), voitte käyttää kondomin lisäksi tai sijasta jotain toista raskaudenehkäisymenetelmää, joista saat lisätietoa Ehkäisynetistä. Voi olla, että olette jo hoitaneet ehkäisyasiat kuntoon, mutta jos näin ei ole, ehkäisyn saa hankittua helposti varaamalla ajan koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon, ehkäisyneuvolaan, nuorisoneuvolaan tai omalle terveysasemalle.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: Yli 18v
Pitääkö ehkäisykapselin kanssa noudattaa arjessa erityistä varovaisuutta? Voiko ehkäisykapseli mennä rikki jos esimerkiksi nukkuu kyljellä niin, että käsi jää alle? Onko tilanteita, joissa kapselin kanssa pitäisi olla varovainen vai voiko arkea...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi.

Ei hätää, ehkäisykapseli ei mene rikki, vaikka nukkuisit käsivarren päällä, eikä kapselia tarvitse muutenkaan varoa arjessa 😊

Ehkäisykapseli on pieni, taipuisasta materiaalista valmistettu noin tulitikun kokoinen ehkäisymenetelmä. Ehkäisykapseleita on kahta eri vaihtoehtoa: 1-sauvainen 3 vuoden ehkäisyyn ja 2-sauvainen 5 vuoden ehkäisyyn. Suomessa käytössä olevat ehkäiskapselit sisältävät keltarauhashormonia. Hormoni estää munasolun irtoamisen (ovulaation) ja paksuntaa kohdunkaulan limakalvoa, mikä vaikeuttaa siittiöiden liikkumista.

Ehkäisykapseli on erittäin luotettava ehkäisymenetelmä. Lääkäri tai hoitaja asettaa sauvan (tai sauvat) paikallispuudutuksessa ihon alle olkavarren sisäsivulle. Kun ehkäisykapseli on asetettu, se toimii jatkuvasti jopa 3 tai 5 vuoden ajan. Kun hedelmällisyys halutaan palauttaa, kapseli poistetaan pienellä leikkauksella ja sen vaikutus lakkaa hyvin nopeasti.

Hyvää alkanutta kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ii
Ikä: Yli 18v
Kondomin rikkoutuminen ja raskauden mahdollisuus Poikaystävä huomasi, kun oli ottamassa kondomia pois että oli menny rikki, mutta en tuntenut että siemennestettä olisi tullut sisälle. Kun hän otti pois minun...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Jos kondomi on mennyt penis-emätinyhdynnän aikana rikki, on raskaus mahdollinen.

Jos lapsi ei ole suunnitelmissa, kannattaa tällaisissa tilanteissa hakea apteekista jälkiehkäisypilleri, joka estää tai siirtää naisella munasolun irtoamisen. Jälkiehkäisypilleri tulee kuitenkin ottaa mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen (riippuen valmisteesta viimeistään 3–5 vuorokauden sisällä yhdynnästä). Jälkiehkäisy ei ole varsinainen ehkäisykeino, ja siihen kannattaa turvautua vain viimeisenä vaihtoehtona. Nyt kun vastauksen saat, on jälkiehkäisyn käyttäminen kuitenkin jo liian myöhäistä.

Jos sinulla ja poikaystävälläsi on tästä yhdynnästä muutenkin jo aikaa, etkä ole hakenut jälkiehkäisypilleriä, kannattaa sinun tehdä raskaustesti. Raskaustestin voit tehdä heti, jos huomaat kuukautisten olevan myöhässä. Jos kuukautisesi ovat epäsäännölliset, voit tehdä raskaustestin 3 viikkoa yhdynnän jälkeen.

On hyvä muistaa, että myös seksitautien tarttuminen on mahdollista, jos kondomi menee rikki. Seksitaudit ovat tarttuvia tauteja eli tartunta vaatii sen, että toisella ja/tai molemmilla osapuolilla on seksitauti. Seksitaudit saa selville menemällä seksitautitesteihin.

Jos tilanne vielä huolettaa sinua, ota rohkeasti yhteyttä lääkäriin tai terveydenhoitajaan 🙂

Aurinkoista kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Kyselen vaa
Ikä: 9-12v
Onko seksissä pakko imeä munaa? Onko seksissä pakko imeä munaa?
Fressis

Moikka nimimerkki Joku ja kiitos kysymyksestä!

Seksissä ei tarvitse tehdä mitään sellaista, mitä ei itse halua. Suuseksiä ei siis tarvitse tehdä, jos se ei tunnu itsestä hyvältä ja sopivalta ajatukselta. Seksissä onkin hyvä muistaa myös aina itse varmistaa toisen osapuolen suostumus seksiin ja siinä tehtäviin asioihin.

Kertomasi iän puolesta olet vielä aika nuori, eikä viestistäsi käy ilmi, onko sinulla ollut jo seksiä jonkun toisen henkilön kanssa. Haluamme kuitenkin muistuttaa ettei minkäänlaisen seksin harrastamiseen ole kiire. Ennen ensimmäistä seksikertaa on myös hyvä pohtia, kokeeko vielä olevansa valmis seksiin toisen kanssa. Yksi keskeinen edellytys seksin harrastamiselle on, että pystyy juttelemaan (seksi)kumppanin kanssa siitä, mitä haluaa tai ei halua seksissä tehdä. Tärkeää on myös, että uskallatte tarvittaessa seksiin liittyvissä asioissa myös sanoa ei ja luotatte toisiinne. Lisäksi ennen seksiä tulee yhdessä neuvotella ja sopia ehkäisystä seksitautien ja raskauden ehkäisemiseksi. Kondomi suojaa näiltä molemmilta. Seksistä voit lukea halutessasi lisää Fressiksen tietopankista.

Mikäli seksiin liittyvät asiat vielä mietityttävät sinua ja haluat keskustella niistä luotettavan aikuisen kanssa, voit olla yhteydessä Väestöliiton maksuttomiin palveluihin.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moikka
Ikä: 16-18v
Seksitautien mahdollisuus, jos kummallakaan ei ole aiempia seksikumppaneita Eikös se ole niin että jos seksissä kumpikin osapuoli on neitsyitä, ei seksitaudeille ole vaaraa. Olen tähän mennessä poikaystäväni kanssa aina harrastanut yhdyntää kondomin...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Juuri näin, olet käsittänyt oikein. Jos kumpikaan ei ole harrastanut seksiä (suuseksi tai emätin-/anaaliyhdyntä) aikaisemmin, seksitauteja ei voi tartuttaa.

Jos oikein tarkkoja ollaan, synnytyksen yhteydessä äiti voi tartuttaa syntyvään vauvaan esimerkiksi herpeksen tai hiv:n. Suomessa äitiysneuvolassa kuitenkin seulotaan ja hoidetaan mahdolliset seksitaudit jo raskauden aikana tai nämä otetaan huomioon synnytystavassa.

Oikein käytettynä hormonaalinen ehkäisy suojaa ei-toivotuilta raskauksilta hyvin. Uskoisin siis, että viestisi tietojen perusteella voitte turvallisin mielin jättää kondomiehkäisyn pois.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moi
Ikä: 16-18v
Voiko tulla raskaaksi jos mies laukesi, mutta siittiöt jäivät häpyhuulille ja takapuoleen? Hei, enkai tule raskaaksi jos mies laukesi mutta siittiöt jäivät häpyhuulille ja takapuoleen?
Fressis

Heippa nimimerkki ”Moi”. Sinua huolestuttaa, että oletko voinut tulla raskaaksi, kun mies laukesi, mutta siittiöt jäivät häpyhuulille ja takapuoleen. On hienoa, että laitoit meille viestiä mieltäsi askarruttavasta asiasta. On hyvä, ettei jää huolien kanssa yksin.

Viestistäsi ei selviä, että millaista seksiä ja/tai yhdyntää olette harrastaneet ennen miehen laukeamista, ja oliko teillä jonkinlainen ehkäisy käytössä yhdynnän aikana. Periaatteessa raskauden mahdollisuus on aina, jos harrastaa penis-emätinyhdyntää ilman kondomia ja jos ei ole käytössä muita ehkäisymenetelmiä (esim. hormonaalinen ehkäisy). Tuoretta siemennestettä voi päästä emättimeen myös esimerkiksi sormien kautta. Siittiöt voivat elää n. kuusi tuntia kehon ulkopuolella ja kulkeutua esimerkiksi häpyhuulilta vielä emättimeen. Koska hedelmöitykseen tarvitaan vain yksi siittiö, on häpyhuulten limakalvoille laukeamisesta periaatteessa mahdollisuus siis tulla myös raskaaksi.

Peniksestä erittyy aina kiihottuessa myös nestemäistä esiliukastetta, jota kutsutaan myös touhutipoiksi. Sen tarkoituksena on liukastaa peniksen päätä ja suojata näin peniksen herkkiä limakalvoja. Esiliukastetta erittyy siis ennen laukeamista, ja myös sen seassa voi olla hedelmöityskykyisiä siittiöitä, jotka emättimeen päätyessään saattavat johtaa raskauteen. Sen vuoksi kondomin ja muun ehkäisyn käyttö on tärkeää alusta loppuun kaikenlaisessa seksissä, jossa on limakalvokontakti toisen henkilön kanssa. Erityisesti uuden kumppanin kanssa seksiin kannattaa suostua ainoastaan, kun on kondomi, tai seksitavasta riippuen suuseksisuoja käytössä. Jos on harrastanut suojaamatonta seksiä, on hakeuduttava seksitautitesteihin.

Jos siis penis on ollut emättimessäsi ennen laukeamista tai jos sinua mietityttää raskauden mahdollisuus miehen lauettua häpyhuulillesi ja takapuoleesi, suosittelen sinua tekemään raskaustestin. Raskauden mahdollisuutta ei kannata pohtia pitkiä aikoja, koska asian voi helposti varmistaa tekemällä raskaustestin. Raskaustesti kannattaa erityisesti tehdä, jos kuukautiset ovat myöhässä tai jos kuukautiset ovat epäsäännölliset, vähintään kolme viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen. Joten ehdotukseni on, että ostat raskaustestin esimerkiksi lähikaupastasi ja teet testin. Sitten ainakin tiedät varmasti, mikä tilanne on. Ruokakauppojen koti-raskaustestit ovat ihan yhtä luotettavia kuin apteekin tai terveydenhuollon testit.

Toivottavasti vastauksestani oli sinulle hyötyä. Jos asia vielä painaa mieltäsi, niin suosittelen sinua varaamaan vielä ajan terveydenhuollosta tai kouluterveydenhoitajaltasi, jotta pääset keskustelemaan asiasta ammattilaisen kanssa. Jotta voitte jatkossa nauttia seksistä huoletta, muistattehan seksikumppanisi kanssa huolehtia ehkäisystä koko yhdynnän ajan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pimu
Ikä: 13-15v
Voiko seksin harrastamisen aloittaa esimerkiksi suuseksillä? Jos on 14.vuotias,minulla ja kumppanilla on molemmilla halua kokeilla jotain ja ollaan mietitty että voisiko aloittaa esim. suuseksillä…
Fressis

Hei,

Kiitos yhteydenotostasi! Hienoa, että löysit tänne kysymään asiasta, joka sinua mietityttää.

Monia ikäisiäsi pohdituttavat seksiin liittyvät kysymykset, ja osalle seksin kokeilu toisen kanssa on ajankohtaista. Viestistäsi käy ilmi, että olette jutelleet seksistä kumppanisi kanssa, mikä on oikein hyvä asia. Ennen kokeilua onkin hyvä jutella siitä, minkälaista seksiä molemmat haluaisivat kokeilla ja pohtia yhdessä sitä, miten rajoista huolehditaan. Suostumus seksissä on kaiken a ja o. Täältä voit lukea lisää siitä, miten ekaan kertaan voi valmistautua.

Viestissäsi pohdit, että voisiko seksikokeilun aloittaa suuseksillä. Suuseksiä voi tottakai kokeilla, mikäli se on jotain sellaista, mikä molempia kiinnostaa. Keskeisintä on, että molemmat haluavat tehdä juuri sitä, mitä tehdään ja halutessa seksin voi aina lopettaa myös kesken. Suuseksiä voi tehdä monin eri tavoin, ja on hyvä tietää, ettei sitä tarvitse tehdä juuri tietyllä tavalla tai siten, minkälainen mielikuva siitä on syntynyt esimerkiksi viihteen kautta. Kuunnelkaa siis tarkasti omia ja toisen rajoja, ja muistakaa keskustella niistä avoimesti. Voit lukea lisää suuseksistä täältä.

Tarpeellisesta ehkäisystä huolehtiminen on myös tärkeää. Ehkäisyssä on hyvä pohtia sekä raskauden että seksitautien ehkäisyä. Suuseksissä ei toki ole raskauden riskiä, mutta mikäli jossain vaiheessa aiotte kokeilla emätinyhdyntää, on tärkeää pohtia raskaudenehkäisy kuntoon jo etukäteen. Tukea saatte kouluterveydenhoitajalta tai paikallisesta ehkäisyneuvolasta. Raskaudenehkäisymenetelmistä löydät lisää tietoa täältä.

Seksitautien riski tulee huomioida silloin, kun jommallakummalla on aiemmin ollut jonkinlaista seksiä toisen ihmisen kanssa. Viestisi antaa ymmärtää, että teillä ei ole vielä ollut minkäänlaista seksiä muiden kanssa. Silloin myöskään seksitaudeilta ei tarvitse varsinaisesti suojautua. On kuitenkin hyvä tietää, että huuliherpes voi periaatteessa tarttua sukuelinten alueelle. Täten jos huuliherpestartunta on tiedossa, niin välttäkää suuseksiä oireiseen aikaan. Tartuttavuus vähenee merkittävästi silloin, kun oireita ei ole. Kondomia tai suuseksisuojaa voi halutessaan käyttää varmuuden vuoksi. Osa kuitenkin valitsee olla käyttämättä, sillä herpes on joka tapauksessa yleinen ja voi olla täysin oireeton. Muistakaa, että kondomia tai suuseksisuojaa käytetään, jos jompikumpi sitä haluaa käyttää, eli suojautuminen ei ole neuvottelu tai suostuttelukysymys. Huuliherpeksestä ei kuitenkaan kannata kauhistua, sillä se ei yleisesti ottaen ole vaarallinen vaikkakin kiusallinen. Seksitaudeilta suojautumisesta löydät lisää tietoa täältä.

Mikäli sinulla herää lisäkysymyksiä tai pohdintoja, voit tulla keskustelemaan Väestöliiton nuorille suunnattuun seksuaalineuvontachattiin. Palvelu on maksuton ja nimetön. Chatin löydät täältä.

Toivottavasti saat tästä vastauksia pohdintoihisi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: :)
Ikä: 16-18v
Ehkäisykapseli ja vuodot Minulla alkoi ”menkat” viime vuoden huhtikuussa ja ensimmäiset vuodottomat päivät olivat tämän vuoden tammikuussa. Muutenkin kuukautiskiertoni on ollut hyvin vaihtelevaa aikaisemmin, mutta minulla oli...
Fressis

Moikka! Hienoa, että olet käynyt asiasta lääkärissä, vaikka harmillista, ettet ole kokenut siitä olleen apua.

Kannustaisin sinua siitä huolimatta olemaan lääkäriin uudestaan yhteydessä. Tilanteesi on sellainen, ettemme valitettavasti pysty ottamaan siihen kantaa, koska yhden viestin perusteella arvion tekeminen on vaikeaa. Muutenkin suosittelemme Fressiksessä ottamaan lääkitystä koskevissa asioissa (jollaiseksi myös hormonaalinen ehkäisymenetelmä lasketaan) yhteyttä lääkäriin. Näin tilanteesta on mahdollista jutella kanssasi enemmän ja kokonaisvaltaisemmin.

Suosittelen sinua myös tutustumaan sinulle asetetun ehkäisykapselin pakkausselosteeseen/käyttöohjeisiin, jossa on kuvattu tarkasti ehkäisykapselin asettamisen sivuvaikutuksia, jollaisia kaikenlaiset muutokset kuukautisvuodoissa ovat. Koska kuvailemasi vuoto kuulostaa pitkäkestoiselta, on asiasta tärkeä olla joka tapauksessa yhteydessä myös lääkäriin.

Huomioithan, että myös jotkin seksitaudit voivat aiheuttaa poikkeuksellista vuotoa. Jos sinulla siis on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä, hakeudu seksitautitesteihin. Seksitautitesteistä ja niihin hakeutumisesta voit lukea lisää tästä artikkelista.

Toivottavasti saat huoleesi avun. Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?