Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pimu
Ikä: 13-15v
Voiko seksin harrastamisen aloittaa esimerkiksi suuseksillä? Jos on 14.vuotias,minulla ja kumppanilla on molemmilla halua kokeilla jotain ja ollaan mietitty että voisiko aloittaa esim. suuseksillä…
Fressis

Hei,

Kiitos yhteydenotostasi! Hienoa, että löysit tänne kysymään asiasta, joka sinua mietityttää.

Monia ikäisiäsi pohdituttavat seksiin liittyvät kysymykset, ja osalle seksin kokeilu toisen kanssa on ajankohtaista. Viestistäsi käy ilmi, että olette jutelleet seksistä kumppanisi kanssa, mikä on oikein hyvä asia. Ennen kokeilua onkin hyvä jutella siitä, minkälaista seksiä molemmat haluaisivat kokeilla ja pohtia yhdessä sitä, miten rajoista huolehditaan. Suostumus seksissä on kaiken a ja o. Täältä voit lukea lisää siitä, miten ekaan kertaan voi valmistautua.

Viestissäsi pohdit, että voisiko seksikokeilun aloittaa suuseksillä. Suuseksiä voi tottakai kokeilla, mikäli se on jotain sellaista, mikä molempia kiinnostaa. Keskeisintä on, että molemmat haluavat tehdä juuri sitä, mitä tehdään ja halutessa seksin voi aina lopettaa myös kesken. Suuseksiä voi tehdä monin eri tavoin, ja on hyvä tietää, ettei sitä tarvitse tehdä juuri tietyllä tavalla tai siten, minkälainen mielikuva siitä on syntynyt esimerkiksi viihteen kautta. Kuunnelkaa siis tarkasti omia ja toisen rajoja, ja muistakaa keskustella niistä avoimesti. Voit lukea lisää suuseksistä täältä.

Tarpeellisesta ehkäisystä huolehtiminen on myös tärkeää. Ehkäisyssä on hyvä pohtia sekä raskauden että seksitautien ehkäisyä. Suuseksissä ei toki ole raskauden riskiä, mutta mikäli jossain vaiheessa aiotte kokeilla emätinyhdyntää, on tärkeää pohtia raskaudenehkäisy kuntoon jo etukäteen. Tukea saatte kouluterveydenhoitajalta tai paikallisesta ehkäisyneuvolasta. Raskaudenehkäisymenetelmistä löydät lisää tietoa täältä.

Seksitautien riski tulee huomioida silloin, kun jommallakummalla on aiemmin ollut jonkinlaista seksiä toisen ihmisen kanssa. Viestisi antaa ymmärtää, että teillä ei ole vielä ollut minkäänlaista seksiä muiden kanssa. Silloin myöskään seksitaudeilta ei tarvitse varsinaisesti suojautua. On kuitenkin hyvä tietää, että huuliherpes voi periaatteessa tarttua sukuelinten alueelle. Täten jos huuliherpestartunta on tiedossa, niin välttäkää suuseksiä oireiseen aikaan. Tartuttavuus vähenee merkittävästi silloin, kun oireita ei ole. Kondomia tai suuseksisuojaa voi halutessaan käyttää varmuuden vuoksi. Osa kuitenkin valitsee olla käyttämättä, sillä herpes on joka tapauksessa yleinen ja voi olla täysin oireeton. Muistakaa, että kondomia tai suuseksisuojaa käytetään, jos jompikumpi sitä haluaa käyttää, eli suojautuminen ei ole neuvottelu tai suostuttelukysymys. Huuliherpeksestä ei kuitenkaan kannata kauhistua, sillä se ei yleisesti ottaen ole vaarallinen vaikkakin kiusallinen. Seksitaudeilta suojautumisesta löydät lisää tietoa täältä.

Mikäli sinulla herää lisäkysymyksiä tai pohdintoja, voit tulla keskustelemaan Väestöliiton nuorille suunnattuun seksuaalineuvontachattiin. Palvelu on maksuton ja nimetön. Chatin löydät täältä.

Toivottavasti saat tästä vastauksia pohdintoihisi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: :)
Ikä: 16-18v
Ehkäisykapseli ja vuodot Minulla alkoi ”menkat” viime vuoden huhtikuussa ja ensimmäiset vuodottomat päivät olivat tämän vuoden tammikuussa. Muutenkin kuukautiskiertoni on ollut hyvin vaihtelevaa aikaisemmin, mutta minulla oli...
Fressis

Moikka! Hienoa, että olet käynyt asiasta lääkärissä, vaikka harmillista, ettet ole kokenut siitä olleen apua.

Kannustaisin sinua siitä huolimatta olemaan lääkäriin uudestaan yhteydessä. Tilanteesi on sellainen, ettemme valitettavasti pysty ottamaan siihen kantaa, koska yhden viestin perusteella arvion tekeminen on vaikeaa. Muutenkin suosittelemme Fressiksessä ottamaan lääkitystä koskevissa asioissa (jollaiseksi myös hormonaalinen ehkäisymenetelmä lasketaan) yhteyttä lääkäriin. Näin tilanteesta on mahdollista jutella kanssasi enemmän ja kokonaisvaltaisemmin.

Suosittelen sinua myös tutustumaan sinulle asetetun ehkäisykapselin pakkausselosteeseen/käyttöohjeisiin, jossa on kuvattu tarkasti ehkäisykapselin asettamisen sivuvaikutuksia, jollaisia kaikenlaiset muutokset kuukautisvuodoissa ovat. Koska kuvailemasi vuoto kuulostaa pitkäkestoiselta, on asiasta tärkeä olla joka tapauksessa yhteydessä myös lääkäriin.

Huomioithan, että myös jotkin seksitaudit voivat aiheuttaa poikkeuksellista vuotoa. Jos sinulla siis on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä, hakeudu seksitautitesteihin. Seksitautitesteistä ja niihin hakeutumisesta voit lukea lisää tästä artikkelista.

Toivottavasti saat huoleesi avun. Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tyttö
Ikä: 13-15v
Voiko kondomi olla valmiiksi rikki? Moi! Kysyisin, että voiko kondomi olla jo valmiiksi rikki. Tai siis onko se voinut mennä pakkauksen sisällä jotenkin rikki? Ahdistaa harrastaa seksiä siinä mielikuvassa,...
Fressis

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa kuulla, että huolehdit ehkäisystä ja haluat toimia vastuullisesti ja huolellisesti.

Halusit tietää, onko mahdollista, että kondomi on mennyt rikki jo ennen kondomipakkauksen avaamista. Mikäli kondomi säilytetään oikein (suojattuna valolta, liialliselta lämmöltä ja pakkaselta sekä teräviltä esineiltä ja hankaukselta) on sen rikkoontuminen ennen pakkauksen avaamista harvinaista, joskin silti mahdollista. Tästä syystä kondomi on hyvä tarkistaa aina ennen sen käyttöä.

Mainitsit, että sinua ahdistaa ajatus ja mielikuva seksin harrastamisesta siten, että kondomi olisi jo valmiiksi rikki eikä sitä olisi huomattu. On täysin ymmärrettävää olla huolissaan ja ahdistunut tällaisesta ajatuksesta. On hyvä muistaa, että seksin molemmat osapuolet ovat vastuussa ehkäisystä, joten tarvittaessa molemmat voivat tarkistaa, että kondomi on varmasti ehjä. Arvelisin, että on melko epätodennäköistä, että kumpikaan ei tällaisessa tilanteessa huomaisi rikkinäistä kumia.

Parhaimmillaan seksin tulisi olla kivaa ja nautinnollista, eikä aiheuttaa esimerkiksi ahdistusta mahdollisesta ei-toivotusta raskaudesta. Omista huolista ja tunteista kannattaa olla avoin toisen osapuolen kanssa.

Oikein säilytettynä ja huolellisesti käytettynä kondomi on luotettava ehkäisyväline. Kondomin luotettavuutta parantaa myös se, että peniksessä käytetään sopivaa ja oikeankokoista kondomia, mistä voi lukea lisää tästä artikkelista. Tässä vielä ohjeita kondomien oikeaoppiseen säilytykseen ja tarkistukseen ennen käyttöä:

  • Säilytä kondomit kuivassa ja huoneenlämmössä siten, etteivät ne altistu hankaukselle tai teräville esineille, jotka voisivat rikkoa kumin. Tästä syystä esimerkiksi lompakko tai housujen tasku eivät ole paras paikka kondomin pidempiaikaiselle säilytykselle. Liiallinen lämpö, auringonvalo tai pakkanen taas voivat haurastuttaa kondomin.
  • Tarkista kondomin parasta ennen -päiväys pakkauksesta. Vanhentunutta kondomia ei tule käyttää.
  • Tarkista, että kondomipakkaus on ehjä ja avaa se varovasti. Esimerkiksi hampaat, sakset tai pitkät kynnet voivat rikkoa kondomin. Tarkista lopuksi, että itse kondomi on ehjä.
  • Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Hyvä, että pohdit ehkäisyyn liittyviä asioita ja kysyt, mikäli joku askarruttaa! Jatka samaan malliin <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Okei
Ikä: 16-18v
Olen aina käyttänyt kondomia yhdynnässä, voiko minulla silti olla seksitauti? Olen aina käyttänyt kondomia yhdynnässä voiko minulla silti olla seksitauti
Fressis

Moikka nimimerkki Okei,

Hienoa, että olet huolehtinut ehkäisystä kondomilla. Kun kondomia käyttää oikeaoppisesti, antaa se yleensä hyvän suojan seksitaudeilta. Yhdynnän lisäksi suojauksesta tulisi huolehtia myös suuseksin yhteydessä.

On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kondomi ei tarjoa 100 %:sta suojaa seksitauteja vastaan, sillä esimerkiksi kondylooma ja herpes voivat tarttua alueilta, joita kondomi ei peitä. Joskus voikin käydä niin, että ehkäisy pettää, vaikka olisikin yrittänyt olla huolellinen. Kondomin luotettavuutta voi kuitenkin parantaa monin tavoin. Ensinnäkin kannattaa tarkistaa, että kondomi on käyttäjälleen oikean kokoinen. Jos kondomi on liian iso tai pieni, se ei pysy kunnolla päällä. Toinen tärkeä juttu on, että kondomi puetaan oikeinpäin, eli ennen pukemista kannattaa tarkistaa kondomin rullaussuunta. Väärinpäin oleva kondomi luiskahtaa helposti pois. Kolmanneksi, kannattaa käyttää liukuvoidetta, koska riittävä liukkaus pitää kondomin paremmin paikoillaan ja ehjänä, siihen kohdistuvasta hankauksesta huolimatta. Neljäntenä vinkkinä suosittelen tarkistamaan välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan. Tarvittaessa sen voi rullata takaisin peniksen juureen.

On myös hyvä muistaa, että seksitaudit voivat olla oireettomia. Tämän vuoksi on hyvä käydä seksitautitesteissä aina, jos epäilee että tartunta voisi olla mahdollinen. Voit lukea lisää seksitautien testaamisesta Fressiksen artikkelista.

Seksikumppanin tai -kumppanien kanssa on myös hyvä keskustella etukäteen, oletteko käyneet seksitautitesteissä, milloin edelliset testit on otettu, mitkä seksitaudit teiltä on testattu ja onko tarvittaessa otettu näytteet myös nielusta tai peräaukosta. Tämä keskustelu on hyvä käydä, vaikka käyttäisittekin suojausta, sillä se lisää luottamuksen ja turvallisuuden tuntua seksissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Kääks
Ikä: Yli 18v
Voiko olla riski saada seksitauti, jos kondomi on rullautunut yhdynnän aikana vähän pois paikoiltaan? Harrastin erään miehen kanssa yhdyntää ja kondomi oli valunut paikaltaan jonkun verran. En osaa tarkkaan sanoa paljonko oli valunut, mutta minusta ainakin oli puolen...
Fressis

Moi nimimerkki Kääks!

Hienoa, että pidät seksissä huolta ehkäisystä. Kerroit, että yhdynnän aikana kondomi oli rullautunut hieman pois peniksen juuresta. Tarkkaa todennäköisyyttä seksitautien tarttumisriskille on vaikea arvioida kuvailemassasi tilanteessa. Saattaa kuitenkin olla mahdollista, että sinun ja seksikumppanin välillä on ollut iho- ja limakalvokosketusta, joten seksitautitartunnan mahdollisuus kannattaa käydä testaamassa seksitautitesteissä. Se on ainoa tapa selvittää, onko saanut tartuntaa vai ei.

Voit varata ajan seksitautitesteihin netissä tai puhelimitse omalle terveysasemallesi tai sukupuolitautien poliklinikalle. Jos olet opiskelija, seksitautien testaaminen onnistuu myös opiskeluterveydenhuollon kautta. Näissä paikoissa seksitautien testaaminen on maksutonta. Klamydia ja tippuri voidaan testata 1 viikon kuluttua riskitilanteesta, kun taas hivin ja kupan kohdalla tulokset ovat luotettavia vasta 1–3 kuukauden kuluttua. Herpestä ja kondyloomaa ei yleensä testata seksitautien testaamisen yhteydessä, vaan ne todetaan oireiden perusteella. Voit lukea lisää seksitautien testaamisesta Fressiksen artikkelista.

Toisinaan voi käydä niin, että ehkäisy pettää tavalla tai toisella, vaikka olisikin yrittänyt olla huolellinen. Näin voi käydä kenelle vaan. Kondomin luotettavuutta voi kuitenkin parantaa, ja sen poisliukumista on mahdollista ehkäistä monin tavoin. Ensinnäkin kannattaa tarkistaa, että kondomi on käyttäjälleen oikean kokoinen. Jos kondomi on liian iso tai pieni, se ei pysy kunnolla päällä. Toinen tärkeä juttu on, että kondomi puetaan oikeinpäin, eli ennen pukemista kannattaa tarkistaa kondomin rullaussuunta. Väärinpäin oleva kondomi luiskahtaa helposti pois. Kolmanneksi, kannattaa käyttää liukuvoidetta, koska riittävä liukkaus pitää kondomin paremmin paikoillaan (ja ehjänä) siihen kohdistuvasta hankauksesta ja edestakaisesta liikkeestä huolimatta. Neljäntenä vinkkinä suosittelen tarkistamaan välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan. Sitten sen voi tarvittaessa rullata takaisin peniksen juureen.

Seksikumppanin tai -kumppanien kanssa on hyvä keskustella etukäteen, oletteko käyneet seksitautitesteissä, milloin edelliset testit on otettu, mitkä seksitaudit teiltä on testattu ja onko tarvittaessa otettu näytteet myös nielusta tai peräaukosta. Tämä keskustelu on hyvä käydä, vaikka käyttäisittekin suojausta, sillä se lisää luottamuksen ja turvallisuuden tuntua seksissä. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että kondomi ei tarjoa 100 %:sta suojaa seksitauteja vastaan, sillä esimerkiksi kondylooma ja herpes voivat tarttua alueilta, joita kondomi ei peitä. Lisäksi ehkäisystä tulee huolehtia myös muissa seksin muodoissa kuin vain yhdynnässä. Kaikki seksitaudit voivat tarttua esimerkiksi suuseksissä.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hk
Ikä: Yli 18v
Voiko seksitauti tarttua, jos on käyttänyt kondomia ja millaisia oireita seksitaudeista voi tulla? Hei harrastin seksiä vanhemman naisen kanssa me käytettiin kondomi voiko hiv tarttua tai joku muu seksi tauti? Minkä laisia oireita voi tulla?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olette huolehtineet ehkäisystä kondomilla. Kun kondomia käyttää oikeaoppisesti, antaa se yleensä hyvän suojan seksitaudeilta. On hyvä tiedostaa, että kondomi ei tarjoa kuitenkaan 100 %:sta suojaa seksitauteja vastaan, sillä esimerkiksi kondylooma ja herpes voivat tarttua alueilta, joita kondomi ei peitä.

Pohdit, millaisia oireita seksitaudeista voi tulla. Seksitaudeista ja niiden oireista löydät tietoa täältä. On kuitenkin hyvä muistaa, että seksitaudit voivat olla myös oireettomia. Tämän vuoksi on hyvä käydä seksitautitesteissä aina, jos epäilee että tartunta voisi olla mahdollinen. Voit varata ajan seksitautitesteihin netissä tai puhelimitse omalle terveysasemallesi tai sukupuolitautien poliklinikalle. Lue lisää seksitautien testaamisesta Fressiksen artikkelista.

Toisinaan voi käydä niin, että ehkäisy pettää tavalla tai toisella, vaikka olisikin yrittänyt olla huolellinen. Näin voi käydä kenelle vaan. Kondomin luotettavuutta voi kuitenkin parantaa, ja sen poisliukumista on mahdollista ehkäistä monin tavoin. Ensinnäkin kannattaa tarkistaa, että kondomi on käyttäjälleen oikean kokoinen. Jos kondomi on liian iso tai pieni, se ei pysy kunnolla päällä. Toinen tärkeä juttu on, että kondomi puetaan oikeinpäin, eli ennen pukemista kannattaa tarkistaa kondomin rullaussuunta. Väärinpäin oleva kondomi luiskahtaa helposti pois. Kolmanneksi, kannattaa käyttää liukuvoidetta, koska riittävä liukkaus pitää kondomin paremmin paikoillaan (ja ehjänä) siihen kohdistuvasta hankauksesta ja edestakaisesta liikkeestä huolimatta. Neljäntenä vinkkinä suosittelen tarkistamaan välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan. Sitten sen voi tarvittaessa rullata takaisin peniksen juureen.

Seksikumppanin tai -kumppanien kanssa on hyvä keskustella etukäteen, oletteko käyneet seksitautitesteissä, milloin edelliset testit on otettu, mitkä seksitaudit teiltä on testattu ja onko tarvittaessa otettu näytteet myös nielusta tai peräaukosta. Tämä keskustelu on hyvä käydä, vaikka käyttäisittekin suojausta, sillä se lisää luottamuksen ja turvallisuuden tuntua seksissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mikä ongelmana?
Ikä: 16-18v
Rakkulat klitoriksessa Alapäässä klitoriksen alla rakkulan näköistä näppylää. En ole ollut yhdynnässä. Voiko hankauksesta tulla rakkulaa tuolle sileäpintaiselle ihon alueelle?
Fressis

Moi! Valitettavasti asiaa on vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella, ja siksi suosittelen, että otat asiasta yhteyttä lääkäriin. Kerrot, että et ole ollut yhdynnässä, mutta jos sinulla on ollut muunlaista kondomilla suojaamatonta seksiä, esimerkiksi suuseksiä, suosittelen, että käyt seksitautitesteissä. Arvelisin, että myös hankauksesta voi seurata ihomuutoksia, etenkin jos limakalvot ovat kuivat, mutta valitettavasti en osaa asiaa tämän tarkemmin arvioida.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 13-15v
Sairastelu ja kuukautisten myöhästyminen Moi! Oon ollut nyt pari päivää kuumeessa ja kurkku ollut kipeä ja menkat myöhässä. Niin mietin, että johtuisikohan menkkojen viivästyminen tästä sairastelusta. Yhdynnässä olen ollut,...
Fressis

Hei,

Kysyt voivatko kuukautiset olla myöhässä kuumeisen flunssan takia. Kuukautiskierron säätely on hyvin hienovaraista, eli niihin voivat vaikuttaa monenlaiset asiat. Periaatteessa siis myös sairastettu infektio voi häiritä kuukautiskiertoa.

Kuitenkin ennen kuin tekisin tämän johtopäätöksen, on raskauden mahdollisuus hyvä sulkea pois. Hienoa, että olette käyttäneet kumppanisi kanssa kondomia! Kondomi onkin hyvä ehkäisymenetelmä seksitautien ja raskauden ehkäisyssä, mutta ei kuitenkaan ehkäise raskautta 100% varmasti, kuten ei mikään ehkäisymenetelmä. Tavanomaisessa raskaudenehkäisyn käytössä 15 naista tulee vuodessa raskaaksi kondomista huolimatta.

Neuvoisin sinua ensin siis vielä tekemään raskaustestin, ja sen jälkeen miettimään syitä vuotojen myöhästymiselle. Niitä voi olla paljon muitakin, kuten painon vaihtelut, liikunta ja stressi.

Hyvää syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: entiedä
Ikä: 13-15v
Kuukautiset myöhässä ja raskauden mahdollisuus Hei! Olen ollut yhdynnässä päivä ennen ovulaatiotani ja viikko ennen kuukautisiani. Olen käyttänyt molemmilla kerroilla kondomia oikein, eikä se ole mennyt missään vaiheessa rikki, koska...
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Oikein käytettynä kondomi on luotettava ehkäisykeino. Kerroit, että olitte käyttäneet kondomia kumppanisi kanssa oikealla tavalla ja vielä varmistaneet, että se ei ollut rikkoutunut. Sinulla ei siis pitäisi olla huolta raskaudesta.

Etenkin muutaman vuoden ajan kuukautisten alkamisesta on ihan tavallista, että kuukautiset voivat olla epäsäännölliset. Kierroissa voi ilmetä jonkin verran epäsäännöllisyyttä, vaikka ne olisivatkin jo säännöllistyneet. Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään. Kuukautisten myöhästymiseen voivat vaikuttaa esimerkiksi stressi tai sairastelu. Sekin on siis mahdollista, että raskauden huoli aiheuttaa sinussa stressiä, mikä saattaa vaikuttaa myös kuukautisten alkamiseen.

Ehkäpä kuukautisesi ovatkin jo alkaneet, kun tämä viesti sinut tavoittaa. Jos kuukautisvuotoja ei kuulu useampaan päivään ja raskauden mahdollisuus kuitenkin vielä mietityttää sinua, voit poissulkea raskauden mahdollisuuden tekemällä raskaustestin. Jos testi on negatiivinen ja kuukautisvuodot eivät ala 3 kuukauden kuluessa, ota yhteyttä lääkäriin, niin asiaa voidaan selvittää tarkemmin. Lääkärin kanssa voi myös keskustella hormonaalisen ehkäisyn aloittamisesta, jos kokee sen itselleen tarpeelliseksi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moikka moikka
Ikä: 16-18v
Ensimmäinen seksikumppani ja seksitautien tarttuminen Mietin vaan että eikös se ole niin, että jos 2 ihmistä jotka ei ole ikinä ennen harrastanut seksiä aiemmin kenenkään muun kanssa paitsi toistensa...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Olet oikeassa. Seksitaudit ovat tarttuvia tauteja, eli jos ei ole harrastanut minkäänlaista seksiä (penis-emätin -yhdyntä, suuseksi, anaaliseksi) aiemmin kenenkään kanssa, ei ole voinut saada tartuntaa. Jos siis kumppaneista kumpikaan ei ole harrastanut seksiä aiemmin, ei heillä voi olla seksitauteja eivätkä näin voi toisiaankaan tartuttaa.

On hyvä muistaa, että huuliherpes, vaikkei olekaan seksitauti, voi periaatteessa tarttua suusta sukuelinten alueelle. On siis hyvä olla tietoinen siitä, että etenkin huuliherpeksen oireisessa vaiheessa suuseksiä kuten myös suutelua on hyvä välttää.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?