Tupakkatuotteet ovat tuotteita, jotka ovat joko kokonaan tai osittain valmistettu tupakkakasvista. Tupakkatuotteita ovat savukkeet, irtotupakka, sikarit ja suunuuska. Tupakkaa voidaan käyttää myös esimerkiksi vesipiipussa.

Savukkeiden valmistuksen historia

Tupakkakasvia on viljelty vuosituhansia. Muinaisina aikoina tupakkaa viljeltiin lähinnä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Kaupallinen tuote tupakasta tuli noin 1600-luvulla. 1700-luvun alussa tupakka oli levinnyt maailmanlaajuisesti. Savukkeiden valmistus tupakkayhtiöiden toimesta alkoi 1850-luvulla.

Tupakoinnin haitat

Tupakka ja tupakansavu sisältävät useita tuhansia erilaisia kemiallisia yhdisteitä. Näistä useampi sata on ihmiselle haitalliseksi tunnistettua ja noin 70 aiheuttaa syöpää. Tupakka sisältää nikotiinia, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta ja monia terveyshaittoja. Lue lisää nikotiinista.

Tupakan lisäksi savukkeisiin lisätään erilaisia lisäaineita, jotka mm. maustavat ja kosteuttavat tupakkaa tai vaikuttavat savukkeen palamistapaan. Lisäaineet peittävät kitkerää makua ja pahaa hajua. Lisäksi lisäaineet tekevät hengitettävästä savusta pehmeämpää ja siten tekevät savusta helpommin hengitettävää. Tällöin käyttäjä jatkaa todennäköisemmin käyttöä ja riippuvuus tupakkaan syntyy.

Savukkeet ovat eniten käytetty tupakkatuote maailmassa. Savukkeiden käyttö yleistyi jo 1850-luvulla. Savukkeiden käyttö nelinkertaistui toisen maailmansodan aikana. Syynä oli mm. se, että sotilaille jaettiin ilmaiseksi savukkeita. Sodan jälkeen myös naiset ryhtyivät käyttämään niitä. Huomio savukkeiden haitallisiin terveysvaikutuksiin alkoi kiinnittyä voimakkaasti 100 vuotta myöhemmin eli 1950-luvulla. Tällöin tupakan haitoista alettiin saada tieteellistä näyttöä.