Katso myös
Seksitaudit
Seksitauteja ovat klamydia, herpes, tippuri, B- ja C-hepatiitti, kuppa, HIV, HPV ja kondyloomat. Seksitaudit tarttuvat seksissä, jossa ei ole... Lue lisääPoistuuko HPV kehosta?
Minulla todettiin monta vuotta sitten HPV-infektio ja siihen liittyvä kohdunkaulan syövän esiaste. Se hoidettiin, papat ovat olleet kunnossa jo pitkään.
Voinko ikinä harrastaa seksiä ilman kondomia tai suuseksisuojaa, jos aina olen tartuttamassa kumppaniin viruksen? 🙁
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
HPV-virus on hyvin yleinen ja lähes jokainen saa sen jossain vaiheessa elämää. Osalla ihmisistä virus aiheuttaa oireita ja toiset voivat kantaa sitä tietämättään. Valtaosa tartunnoista paranee itsekseen ajan kuluessa mutta joillakin virus jää kehoon piilevänä. Kondomin tai suuseksisuojan käyttö antaa suojaa tartunnalta. Suojauksen käyttäminen ei kuitenkaan pysty täysin estämään tartuntaa, sillä virus voi tarttua myös esimerkiksi käsien välityksellä. Selkeää vastausta kondomin tai suuseksisuojan suhteen ei siis ole. Ehdotankin, että olet asian suhteen avoin kumppanillesi. Kerro asiasta ja pohtikaa yhdessä mahdollisia riskejä sekä mitä se tarkoittaa.
Lisää tietoa HPV:sta voi lukea Fressiksen ja Väestöliiton sivuilta.
FressisMikä ihmeen HPV?
Tee testiTämä sinunkin on hyvä tietää HPV:stä
Katso tästä infograafista perustiedot ihmisen papilloomaviruksesta.
Kannattaako suihinotossa käyttää kondomia?
Kiitos kysymyksestäsi! Seksitaudit voivat tarttua suojaamattomassa suuseksissä sukuelimestä nielun- ja suun limakalvoille tai suusta sukuelimeen. Eli kyllä kannattaa käyttää suuseksisuojaa. Kondomi toimii suuseksisuojana peniksen päällä. Lue lisää suuseksistä ja suojautumisesta täältä ja ehkäisystä täältä.
Fressis
Mitä pitää tehdä jos on harrastanut seksiä ja käyttänyt kumia, mutta pelkää että on raskaana. Kumi ei lähtenyt pois ja se oli ehjä.
Hei!
Oikein käytettynä kondomi suojaa sukupuolitaudeilta ja raskaudelta erittäin luotettavasti. Ehkäisyteho on n. 98%. Kertomasi mukaan olette käyttäneet kondomia vastuullisesti, hienoa!
Kondomin ehkäisyvarmuutta voi kuitenkin lisätä esimerkiksi liukuvoiteen käytöllä. Liukuvoide ehkäisee kondomin rikkoutumista yhdynnän aikana. Myös spermisidien eli siittiöitä tuhoavien aineiden käyttö lisää ehkäisyvarmuutta.
Jos et kuitenkaan luota kondomiin ehkäisyvälineenä, voit varata ajan oman kuntasi ehkäisyneuvolasta. Siellä voit keskustella lääkärin kanssa myös erilaisista hormonaalisista ehkäisyvaihtoehdoista kondomin rinnalle. Voit keskustella asiasta myös kouluterveydenhoitajan tai muun luotettavan aikuisen kanssa.
Mikäli seuraavat kuukautisesi ovatkin myöhässä tai sinulla on raskauden oireita, voit aina tehdä raskaustestin. Raskaustestejä voi ostaa apteekista ja usein myös ruokakaupoista. Lisäksi testin voi käydä teettämässä omalla terveysasemalla.
Väestöliiton sivuilta voit lukea lisää ehkäisystä sekä raskaustesteistä.
FressisKun haluat olla ihan kahdestaan, käytä kondomia
Suojaamaton seksi ja seksitautien leviäminen ei ole pelkästään kahden henkilön välinen asia. Seksitautien tarttumisessa voi olla osallisena myös muita seksikumppaneita. Kun haluaa olla ihan kahdestaan, kannattaa käyttää kondomia. Myös...Mikä kondomi sopii minulle? 6 faktaa kondomista
Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa seksitaudeilta. Luulitko tietäväsi kaiken tarvittavan kondomin käytöstä? Lue juttu ja ylläty.
Mistä voin hakea neuvoa ja näyttöä kondomin päälle laittamiseen. Ja alapuolen ja yhdyntään liittyviä kysymyksiä?
Hei!
Hienoa, että haluat hakea tietoa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyen! Tietoa löytyy monesta lähteestä, kuten kirjallisuudesta. Luotettavaa tietoa löytyy myös kätevästi netistä, esimerkiksi Väestöliiton ja Fressiksen materiaalipankeista.
Kondomin pukemiseen on olemassa opetusvideoita. Youtubesta löydät esimerkiksi Väestöliiton tekemän videon, jossa opastetaan kondomin pukemista kurkun päälle ja kerrotaan faktaa kondomista ehkäisyvälineenä. Käy katsomassa se täältä! Käy tutustumassa myös uuden Kumita -kampanjan nettisivuille, joka tarjoaa monipuolista tietoa kondomista.
Seksistä ja seksuaalisuudesta voi keskustellaan myös jonkun turvallisen aikuisen kanssa. Mikäli haluat esittää kysymyksiä seksuaaliterveyden asiantuntijalle, voit olla yhteydessä esimerkiksi Väestöliiton maksuttomiin verkkoneuvontapalveluihin.
Mukavaa kevättä!
FressisOnko se okei harrastaa seksiä parisuhteessa turvallisesti ilman kondomia eikä saada mitään tautia tai vastaavaa sen jälkeen jos:
– Me molemmat ollaan aina harrastettu seksiä kondomin kanssa ennen, eikä ikinä ennen suojaamatonta seksiä
– Ei olla kokeiltu suuseksiä
– Hän käyttää e-pillereitä
Mutta kannattaako käydä sukupuolitauti testeissä tätä ennen vielä?
Hei!
Hienoa, että otatte seksuaaliterveytenne vakavasti ja olette suojautuneet seksin aikana! Kondomi suojaa oikein käytettynä erittäin tehokkaasti seksitaudeilta, mutta se ei kuitenkaan anna 100% varmaa suojaa. Jos haluatte olla täysin varmoja, suosittelen, että käytte seksitautitesteissä. Näin ollen voitte aloittaa ns. puhtaalta pöydältä. Ilmaisiin testeihin voi hakeutua helposti esimerkiksi oman terveysaseman tai sukupuolitautien poliklinikan kautta.
Voitte lukea lisää testauspaikoista Väestöliiton sivuilta.
Hyvää kesän odotusta!
Fressis10 harhaluuloa seksistä, seurustelusta ja säätämisestä
Vaatteiden riisumisen jälkeen ei voi muka enää sanoa ”ei”. Väärin: aina voi! Kumosimme yleiset myytit seksiin, seurusteluun ja ehkäisyyn liittyen.
8 vinkkiä – jos suuseksi kiinnostaa, kokeile sitä näin
Suuseksin on tarkoitus tuottaa nautintoa molemmille. Mitä asioita suuseksistä olisi hyvä tietää?
Suuseksisuoja kondomista – tee se itse näin
Lähes kaikki seksitaudit tarttuvat suun limakalvojen kautta. Siksi on tärkeää muistaa suojautua myös suuseksin aikana.
Mitä hyväily on
Moikka ja kiitos kysymyksestä!
Hyväilyä voi tehdä esimerkiksi sormin, koskettelemalla kumppania kehon herkiltä alueilta, joita ovat muun muassa huulet, rinnat, peppu ja sukupuolielinten alue. Kumppania voi hyväillä myös suulla, esimerkiksi pussailemalla.
Hyväilyseksin tarkoituksena on läheisyyden kokeminen sekä omaan ja kumppanin kehoon tutustuminen. Hyväilyssä opitaan, mikä tuntuu kumppanista ja itsestä hyvältä. Kosketus, joka tuntuu itsestä hyvältä, ei välttämättä tunnu kumppanista samalta. Hyväilyssä voi kokea usein myös kiihottumista ja seksuaalista nautintoa. Halutessasi voit lukea lisää seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä aiheista Fressiksen tietopankista.
Kivaa alkanutta vuotta!
Fressisonko liukuvoiteet turvallisia.
Moikka!
Lähtökohtaisesti Suomessa myytävät liukuvoiteet ovat yleensä ihan turvallisia. Osa liukuvoiteista on merkitty CE-tunnuksella, mikä tarkoittaa, että voiteiden valmistajien täytyy vastata siitä, että tuote noudattaa terveydenhuollon laitteille ja tarvikkeille asetettuja vaatimuksia. Tällaisia voiteita voi ostaa etenkin apteekista.
Jotkut silikonipohjaiset liukuvoiteet saattavat sisältää yhdisteitä, jotka voivat olla haitallisia erityisesti ympäristölle. Näitä silikoneja tutkitaan Euroopan kemikaalivirastossa ja pohditaan niiden käytön rajoittamista kosmetiikkatuotteissa. Joidenkin liukuvoiteiden sisältämät raaka-aineet voivat myös aiheuttaa esimerkiksi pientä limakalvoärsytystä, etenkin jos on allerginen tai herkkä kosmetiikalle. Mitään suurempaa haittaa liukuvoiteista ei pitäisi aiheutua.
Mikäli liukuvoiteen turvallisuus tai valinta mietityttävät sinua, suosittelen keskustelemaan asiasta esimerkiksi apteekkihenkilökunnan kanssa. He osaavat varmasti neuvoa sopivat tuotteet.
Mukavaa talven jatkoa!
FressisOlemme keskustelleet poikaystäväni kanssa siitä, millaista seksi olisi, kun minulla olisi samaan aikaan lievä kakkahätä. Sitä olisi mukava kokeilla. Voiko silloin olla yhdynnässä turvallisin mielin, vai voiko siitä olla jotakin haittaa terveydelle?
Heippa!
Kakkahätä viestittää siitä, että suoleen on kertynyt ulostetta. Se ei kuitenkaan estä seksin harrastamista. On kuitenkin huomioitava, että anaaliyhdynnässä suoleen kertynyt uloste voi vaikeuttaa yhdynnän toteuttamista ja tuottaa kipua. Tämän vuoksi anaaliyhdynnässä suositellaan suolen tyhjentämistä ennen seksiä.
Kivaa talven jatkoa!
FressisMoi oon 15-vuotias ja mulla ois tomminen vaalea patti tuolla emättimen siinä ihan ”suulla”. Se on pehmeä mutta silti vähän kova, vaikea selittää. Se on ollut siinä jo aika pitkään
Moikka!
Näin viestin välityksellä on vaikea valitettavasti sanoa, mistä voisi olla kyse. Mikäli patti on vieläkin olemassa, suosittelen että hakeudut kouluterveydenhuollon tai oman terveysaseman kautta lääkärin vastaanotolle selvittelemään asiaa.
Tsemppiä alkaneeseen vuoteen!
FressisOon 12v (kohta 13) tyttö, rinnat on kasvanu jostain 9v asti. karvoja on ja valkovuotoki ollu pari vuotta. äitillä ja mummolla alko 12v. millonkohan mulla?
Moikka ja kiitos kysymyksestä!
Rintojen ja karvojen kasvu kertovat siitä, että murrosikäsi on vauhdissa. Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että kehosi alkaa valmistautumaan kuukautisten alkamiseen. Murrosikä etenee jokaisella kuitenkin omaan tahtiin. Esimerkiksi se, milloin kuukautiset alkavat, on hyvin yksilöllistä. Vaikka äidin kuukautisten alkamisikä voi antaa jotain viitteitä kuukautisten alkamisesta, ei kuukautisten alkamisikää voi kuitenkaan päätellä sen perusteella. Valitettavasti en voi siis arvioida, koska sinun kuukautisesi saattaisivat alkaa. Useimmiten kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä.
Murrosikäsi vaikuttaisi olevan jo hyvässä vauhdissa, eli kyllä ne kuukautisetkin sieltä tulevat 😊
FressisMoikka! Elikkä oon siis 12 vuotias (kohta 13 vuotias) tyttö. Mulla alkoi kasvamaan toiseen kainaloon karvoja noin 3 kuukautta sitten. Vieläkään toiseen kainalooni ei ole kasvanut yhtäkään karvaa, onko tämä normaalia?
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Murrosiän hormonitoiminta ja sen tuomat muutokset kehossasi ovat alkaneet ja merkkinä siitä näkyy karvojen kasvua kainalossasi. Varmaankin pikkuhiljaa huomaat, että myös toiseen kainaloosi alkaa tulla karvoja. On siis normaalia, että karvat kasvavat kainaloissa eri tahtisesti.
Myös muut muutokset kehossasi ilmaantuvat omaan tahtiinsa. Niitä ovat mm. hien haju, valkovuoto, häpykarvoitus jne. Hyvä, että seuraat kehoasi ja kiinnität huomiota siinä tapahtuviin muutoksiin. Omasta kehosta ja sen kehittymisestä kannattaa pitää hyvää huolta. Monipuolinen ja säännöllinen syöminen, riittävä lepo ja uni sekä liikunta ovat tärkeitä asioita, jotta voit hyvin ja kehosi saa riittävät ainekset kehittymiseen.
Kehon muutokset vievät useamman vuoden ja sinulla ne ilmenevät omaan tahtiisi. Ei siis kannata kiirehtiä niiden kanssa, eikä verrata muiden muutoksiin. Jos sinua vielä mietityttää murrosikään ja kehossa tapahtuviin muutoksiin liittyvät asiat, kannattaa jutella vaikkapa omien vanhempien tai kouluterveydenhoitajan kanssa.
Täältä voit myös lukea lisää murrosiästä ja kehossa tapahtuvista muutoksista.
Mukavaa talven jatkoa!
Fressis