On tärkeää tietää, mistä hakea apua, jos joutuu kohtaamaan esimerkiksi äkillisen kriisin. Läheiset ja ystävät ovat tärkeitä tuen antajia mutta joskus voi olla hyvä hakeutua juttelemaan ammattiauttajan, esimerkiksi koulukuraattorin tai koulupsykologin vastaanotolle. Kriisiapua saa myös verkossa, puhelimitse sekä chatin kautta.

Toisinaan elämässä tulee vastaan tilanteita, joissa omat voimat tai läheisten ihmisten apu eivät riitä parantamaan oloa. Tilanteiden taustalla voivat olla erilaiset elämänmuutokset, äkilliset kriisitilanteet, sairaudet, väkivalta tai kaltoinkohtelu. Toisaalta, joskus vaikean olon syy ei ole edes tiedossa. Voi olla että esimerkiksi masentuneen tai ahdistuneen mielialan taustalla on monia päällekkäisiä tekijöitä ja elämäntapahtumia, joiden merkitys selviää vasta myöhemmin.

Mielenterveyden ongelmat ovat yleisiä. Suomalaisista nuorista noin 20–25 prosenttia sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä ja suurin osa mielenterveyden ongelmista myös alkaa nuoruusiässä. Yleisimpiä mielenterveyden häiriöitä nuorilla ovat masennus sekä ahdistuneisuus sekä erilaiset ahdistuneisuushäiriöt.

Ulkopuolisen avun tarpeen tunnistaa esimerkiksi siitä, että paha olo jatkuvaa eikä meinaa helpottaa, aiemmin tärkeistä ja kivoista asioista ei nauti samalla tavalla kuin ennen tai pienetkin vastoinkäymiset tuntuvat musertavan suurilta. Avun hakeminen vaikeassa elämäntilanteessa on rohkeutta ja ensisijaisen tärkeää. Ei kannata jäädä miettimään, onko minun ongelmani tarpeeksi suuri, jotta ansaitsen siihen apua. Ammattilaiset ja palvelut ovat sinua varten. Vaikeistakin tilanteista selviää, ja toivoa on aina. Paha olo menee ohi ennemmin tai myöhemmin.

Älä jää yksin! Tässä listaus tahoista, jotka tarjoavat tietoa ja tukea mielenterveyteen liittyvissä ongelmissa:

Zekki- palvelun avulla pystyt tekemään elämää laajasti kartoittavan itsearvion muutamassa minuutissa. Vastaamalla 10 kysymykseen saat yhteenvedon, joka auttaa pohtimaan omaa elämää ja tulevaisuutta. Lisäksi tarjolla on lisätietoa sekä vinkkejä omaan elämäntilanteeseen sopivista palveluista

  • Lasten ja nuorten puhelimessa voit kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta. Puhelimen päivystävät aikuiset ovat vaitiolovelvollisia. p. 116 111. Avoinna: ma-pe 14:00-20:00, la-su 17:00-20:00
  • Nuorten Exit, tietoa ja tukea nuorille seksuaalisen kaltoinkohtelun ja vastikkeellisen seksin tilanteisiin.
  • Nuorten kriisipiste, Helsinkimissio, mm. kasvokkaista tukea, chat- ja puhelintukea.
  • Nuorten mielenterveystalosta löydät luotettavaa tietoa mielenterveydestä ja mielenterveyden häiriöistä. Sivustolta löydät myös oma-apuohjelman kriisistä selviytymisen tueksi.
  • SPR, Nuorten Turvatalot, auttavat nuoria ja heidän perheitään arjen pulmissa ja kriiseissä.
  • Opiskeluhuollon palveluista koulussa saa monenlaista apua ja tukea. Palveluihin kuuluvat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä kouluterveydenhuolto (terveydenhoitaja). Opiskeluhuollon henkilökunnan tiedot saat selville koulustasi.
  • Poikien Puhelin on auttava puhelin- ja chatpalvelu alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille. Puhelimeen ja chatiin vastaa aikuinen, ammatillisesti poikien maailmaan perehtynyt mies. Puhelu on soittajalle maksuton ja soiton voi tehdä täysin anonyymisti. p. 0800-94884, ma-to klo 13.00-18.00 Chat: www.facebook.com/poikienpuhelin
  • Sekasin-chat tarjoaa tukea nuorille mielenterveyden pulmiin matalalla kynnyksellä, juttelemaan voi mennä anonyymisti arkisin klo 7–24 ja viikonloppuisin klo 15–24.
  • Suomen mielenterveysseuran kriisikeskukset tarjoavat apua kriisistä selviytymisen tueksi.
  • Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin tarjoaa kriisissä olevalle keskusteluapua, 010 195 202, arkisin klo 9.00–07.00, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00
  • Syömishäiriöliiton tukipuhelin, Koetko neuvottomuutta syömishäiriön edessä? Mietitkö, mikä oikein auttaisi? Tukipuhelin päivystää numerossa 02 251 9207 maanantaisin klo 9–15.
  • Fressis.fi vastaa mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin tupakkatuotteista (nuuska, tupakka & sähkösavuke), ruuasta, liikunnasta, unesta, arkirytmistä, seurustelusta tai seksuaaliterveydestä.