Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Saara13
Ikä: 13-15v
Millä tavalla pippeliä voisi kosketella ekalla kerralla? Kysymystä on poikkeuksellisesti muokattu. Voitteko kertoa millä tavalla pippeliä voisi kosketella ekalla kerralla?
Fressis

Hei nimimerkki Saara13, kiitos yhteydenotosta.

Suosittelen sinua keskustelemaan kysymistäsi asioista kumppanisi kanssa, koska hän osaa parhaiten kertoa, minkälaista kosketusta hän haluaa. Vain hän osaa sanoa mistä hän pitää, ja miltä mikäkin kosketus hänestä tuntuu. Sama myös toisinpäin. Kumppani ei voi tietää, mitä sinä toivot ja haluat, tai miltä sinusta seksi tuntuu, jollet sitä hänelle kerro, tai ilmaise jollakin muulla tavalla. 😊 Kommunikoiminen ennen seksiä, sen aikana ja sen jälkeen on tärkeä osa seksiä.

Suosittelen sinua lukemaan myös seuraavat, aiheeseen liittyvät Väestöliiton artikkelit:

Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua. Tarvittaessa voit jatkaa aiheesta keskustelua myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Nimetön
Ikä: 13-15v
Voiko seksiä harrastaa, jos ei ole vielä valmiiksi kumppania? Haluaisin harrastaa seksiä mutta ei ole ketään kenen kanssa kokeilla ekaa kertaa mietin vain jos haluan nyt onko jotain mahdollisuutta siihen ilman poikista/poika puolisia...
Fressis

Moi! Seksi, eka kerta ja seksiseuran löytäminen mietityttävätkin monia ikäisiäsi nuoria. Hienoa, että laitoit meille viestiä!

Murrosiässä seksuaalisuus alkaa herätä uudella tavalla hormonitoiminnassa tapahtuvien muutosten vuoksi. Tämän seurauksena monenlaiset ajatukset, visuaaliset ärsykkeet, äänet ja kosketukset voivat aiheuttaa seksuaalista kiihottumista, minkä lisäksi ajatukset saattavat muutenkin hakeutua mieltä kiihottaviin mielikuviin, jolloin alkaa tehdä mieli seksiä.

Seksi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, mutta yleensä se määritellään ajatuksiksi, tunteiksi ja toiminnaksi, joka tuottaa seksuaalista kiihottumista ja mielihyvää. Seksiä voi olla joko yksin, jolloin puhutaan itsetyydytyksestä tai yhdessä toisen ihmisen kanssa. Seksissä nautintoa voi antaa ja saada hyväilemällä kehon eri osia esimerkiksi käsin, suulla, sukuelimillä tai seksivälineillä. Koska seksiä on niin monenlaista, myös ekoja kertoja voi olla monenlaisia: ensimmäinen suudelma, ensimmäinen kerta hyväilyä vaatteiden päältä, ensimmäinen yhdyntä, ensimmäinen kerta suuseksiä jne.

Omalla kohdallasi sinun kannattaa pohtia, mitä sinä toivot seksiltä ja mitä seksi sinulle tarkoittaa. Millaiset asiat tuottavat sinulle nautintoa? Entä mitkä ovat sellaisia seksuaalisia asioita, joista et pidä tai joita et halua kokeilla? Omien mieltymysten, toiveiden, tarpeiden ja rajojen tuntemus sekä niistä kommunikointi mahdolliselle seksikumppanille on tärkeää, jotta seksi voisi olla sen kaikille osapuolille mahdollisimman hyvää, nautinnollista ja turvallista. Tähän liittyy suostumus, eli kaikkien seksuaalisten tekojen tulee tapahtua seksin osapuolten yhteisestä halusta. Lisäksi turvalliseen seksiin kuuluu ehkäisystä huolehtiminen yhdessä. Seksissä kaikki sen osapuolet ovat vastuussa siitä, että teillä on luottavainen ja turvallinen olo toistenne seurassa.

Pohdit sitä, voitko jo harrastaa seksiä, vaikka sinulla ei ole kumppania tai poikia kavereina. Tässä asiassa sinun kannattaa jälleen pohtia omia toiveitasi ja tarpeitasi: Millaista suhdetta ja kuinka syvällistä tuntemista kaipaat, jotta koet olevasi valmis seksiin? Mitä toivot seksikumppan(e)iltasi? Tarvitsetko seksistä nauttimiseen ja hetkeen heittäytymiseen pitkäaikaista ja läheistä tuntemista vai tunnetko olosi turvalliseksi ja seksuaalisesti halukkaaksi myös vähemmällä tutustumisella? Olipa takana lyhyt tai pitkäaikainen toisen tunteminen, luottamuksen, mieltymyksistä ja rajoista kommunikoimisen sekä keskinäisen kunnioituksen tulee olla kunnossa. Lisäksi on tärkeää keskustella siitä, millaisia asioita suhteeltanne odotatte: seurustelua, satunnaista tapailua, hetken huumaa tai ehkä jotain muuta. Kun molemmat ovat kartalla suhteen laadusta, ei pääse syntymään väärinymmärryksiä ja voidaan pyrkiä välttämään pettymyksiä.

Ekaa kertaa ei tarvitse kiirehtiä. Kannattaa kuunnella ja tunnustella kaikessa rauhassa sinun omia tuntemuksiasi. Seksiin on todennäköisesti sitten valmis, kun ajatus siitä kiinnostaa ja kiihottaa enemmän kuin pelottaa tai ahdistaa. Voit halutessasi lukea Fressiksen kysymyspalstalta asiantuntijoiden vastauksia muiden nuorten esittämiin kysymyksiin ekasta kerrasta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: #nimetön
Ikä: 13-15v
Ex-poikaystävästä yli pääseminen ja seksin kokeileminen Moi oon 12(pian13)v tyttö ja mul on yks ihastus sanotaan vaikka maiki tykkään siitä ja olaan tunnettu jo kerhosta mut en tiedä tykkääkö se...
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi.

Kirjoittamasi asiat ovat sellaisia, jotka pohdituttavat monia nuoria ja on hienoa, että laitoit viestiä. Olet ollut rohkea, kun olet kysynyt exältäsi hänen tunteistaan sinua kohtaan. Exästä yli pääseminen voi viedä joskus tosi pitkään eikä prosessia voi oikein nopeuttaa. Joskus uuteen ihmiseen ihastuminen voi auttaa pääsemään eteenpäin, mutta ihastumistakaan ei voi pakottaa väkisin. Ylipääsemistä voi myös auttaa, jos tietoisesti pyrkii välttämään exästä muistuttavia asioita. Jos olette samassa koulussa, se voi olla vaikeaa, mutta esimerkiksi vapaa-ajalla voi pyrkiä olemaan seuraamatta exää somekanavissa, tai koittaa liikkua paikoissa, joissa hän ei liiku. Myös kavereiden kanssa vietetty aika, harrastukset tai muu kiva tekeminen voivat saada ajatuksia pikkuhiljaa muualle.

Pohdit viestissäsi myös seksin kokeilemista. Ajatus seksin kokeilusta ekaa kertaa on varmasti jännittävä. Se, kuka on valmis seksiin milloinkin on yksilöllistä. Seksin aloittamisessa ei kuitenkaan kannata kiirehtiä ja on hyvä muistaa, että seksiä on muutakin kuin yhdyntä. Ensin onkin hyvä pohtia, että mitä oikeastaan haluaisit kokeilla. Seksin määritelmä kattaa nimittäin kaikenlaisen toiminnan, joka kiihottaa ja tuottaa seksuaalista mielihyvää. Se voi olla esimerkiksi eri kehonosien koskettelua vaatteiden päältä tai alta, pussailua ja itsetyydytystä. Itsetyydytys on turvallinen paikka aloittaa seksi, sillä sitä kautta tutustuu omaan kehoonsa ja siihen minkälaisesta kosketuksesta pitää ja mistä ei. Omien mieltymysten tunnistaminen edistää myös valmiutta seksiin muiden kanssa.

Sen lisäksi, että tuntee omat mieltymyksensä, on tärkeä tuntea sekä omat, että toisen rajat. Seksissä tulee olla rohkeutta sanoa tarvittaessa ei, jos jokin asia ei tunnukaan hyvältä, ja osata kuunnella myös toisen tarpeita ja rajoja. Se, että itse haluaa jotakin, ei välttämättä tarkoita, että toinen haluaisi samoja asioita. Hyvä keskusteluyhteys on muutenkin seksissä tärkeää, jotta seksi on turvallista ja tuntuu hyvältä. Seksikumppanin kanssa tulee pystyä keskustelemaan seksiin liittyvistä asioista, jännityksestä, rajoista ja toiveista.

Seksiin liittyy myös ehkäisy, ja se on asia josta tulisi keskustella yhdessä seksikumppanin kanssa mikäli harrastetaan seksiä, jossa on seksitautien tarttumisen tai raskaaksi tulemisen mahdollisuus. Ehkäisyyn liittyy monta asiaa, kuten mitä ehkäisyä käytetään, mistä se hankitaan ja mistä saa apua, jos vaikka ehkäisy, kuten kondomi ei toimi.

Seksiin liittyy myös paljon tunteita, eli se ei ole pelkkää mekaanista toimintaa. Toisen lähellä oleminen voi herättää monenlaisia tunteita ja siksi olisi tärkeää, että ensimmäinen seksikumppani olisi sellainen, jonka seurassa on turvallinen olo. Ennen seksin aloittamista on siis monia asioita, joita on hyvä pohtia ensin rauhassa. Aloita tutustumalla tämän viestin linkkeihin ja pohdi vielä niiden kautta omaa valmiuttasi seksiin. Tarvittaessa voit käydä vielä juttelemassa asiasta Väestöliiton Seksuaalineuvontachatissa.

Toivottavasti sait viestistä apua pohdintoihisi. Toivon sinulle aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Aapeli
Ikä: 9-12v
Miten valmistautua seksiin? Moi olen 11 vuotias poika ja tyttö ystäväni 12 hän pyysi minua seksimään tänään. Miten pitäisi valmistua,ja kannattaako condoomia käyttää?
Fressis

Moi nimimerkki Aapeli!

Hienoa, että laitoit meille viestiä ja haluat valmistautua seksiin ja suojautumiseen hyvin.

Kerrot, että tyttöystäväsi pyysi sinua harrastamaan seksiä kanssaan. Ensimmäisenä kannattaa pohtia oletko itse valmis seksiin? Jokaisella on oikeus tutustua omaan seksuaalisuuteensa ja seksiin siinä vaiheessa, kun se tuntuu itselle oikealta. Onkin hyvin yksilöllistä, minkä ikäisenä eri ihmiset kokevat olevansa valmiita seksiin. Seksin aloittamisessa toisen kanssa ei kannata siis pitää kiirettä. Loppupeleissä omien tunteiden kuunteleminen on avainasemassa: ajatus seksistä ei pelota tai ahdista, vaan mahdollisesta jännityksestä huolimatta kokee olevansa siihen valmis.

Seksissä on tärkeää, että seksikumppaneilla on turvallinen olo toistensa seurassa ja vahva luotto toisiinsa. Oletteko pystyneet puhumaan avoimesti tyttöystäväsi kanssa omista haluistanne, mieltymyksistänne ja epävarmuuksistanne liittyen seksiin? Seksiähän on monenlaista ja jokainen määrittelee sen omalla tavallaan. Seksiä voi olla esimerkiksi eri kehonosien koskettelu ja hyväily vaatteiden päältä tai alta sekä yhdyntä. Sinun on hyvä tarkistaa mitä tyttöystävä tarkoitti seksillä, ja miten itse näet sen. Seksin tarkoitus on tuottaa seksuaalista mielihyvää sen molemmille osapuolille ja paras tapa varmistaa tämä on avoin keskustelu seksistä kumppanin kanssa. On tärkeä muistaa se, että seksiin on aina oltava suostumus molemmilta osapuolilta. Ketään ei saa painostaa seksiin, ja sen voi myös missä vaiheessa tahansa lopettaa.

Myös ehkäisystä tulee sopia yhdessä, mikäli harrastetaan seksiä, jossa on seksitautien tarttumisen tai raskaaksi tulemisen mahdollisuus. Kysyitkin kannattaako kondomia käyttää. Kyllä kannattaa. Kondomi suojaa oikein käytettynä sekä seksitaudeilta että raskaudelta hyvin, ja sitä kannattaa ehdottomasti käyttää. On olemassa monia muitakin ehkäisymenetelmiä, joista voit lukea lisää täältä.

Lue vielä lisää seksistä ja ekaan kertaan valmistautumisesta Fressiksen tietopankista.

Kivaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Minna15
Ikä: 13-15v
Miten ensimmäisestä yhdynnästä voisi saada ihanan? Miten ensimmäisestä yhdynnästä voisi saada sellaisen ihanan molemmille, josta haaveillaan ennen ekaa kertaa? Mistä tietää, mikä on juuri oikea hetki tehdä mitäkin? (Kysymystä on...
Fressis

Moi! Ensimmäinen yhdyntä mietityttää monia ja on hyvä, että haluat ottaa asiasta selvää ennen ensimmäistä kertaa.

Jotta ensimmäinen yhdyntä voisi olla mahdollisimman ihana molemmille, on tärkeää, että keskustelette toistenne kanssa avoimesti omista toiveistanne, mieltymyksistänne, rajoistanne ja mahdollisista seksiin liittyvistä epävarmuuksistanne. Lisäksi on tärkeää, että teillä molemmilla on toistenne seurassa turvallinen ja luottavainen olo, mikä auttaa rentoutumaan ja heittäytymään nautintoon. Seksiin kuuluu vastavuoroisuus, joka tarkoittaa halua ja kykyä ottaa oma seksikumppani huomioon sekä nautinnon tuottamista seksin molemmille osapuolille.

Yhtenä tärkeänä tekijänä ihanalle, turvalliselle ja nautinnolliselle yhdynnälle on myös ehkäisystä huolehtiminen ja siitä sopiminen yhdessä. Kondomi suojaa sekä seksitaudeilta että raskaudelta, ja on olemassa monia muitakin ehkäisymenetelmiä, joista voit lukea lisää täältä.

Pohdit myös sitä, mistä tietää, mikä on oikea hetki kokeilla yhdyntää. Kuten itsekin viestissäsi sanoit, kummankin tulee haluta yhdyntää, jotta kokemus voisi olla molemmille mieluinen ja turvallinen. Toisin sanoen teillä molemmilla tulee olla asiaan suostumus. Suostumus tarkoittaa, että te molemmat haluatte ja suostutte yhdyntään siinä hetkessä, kun sitä päätätte yrittää. Suostumus liittyy muuhunkin seksiin, ja sitä pitää pyytää erikseen jokaiseen seksitekoon (esim. suuseksiin, käsillä hyväilyyn, yhdyntään).

Lisäksi suostumusta tulee kysyä joka kerta uudestaan: jos edellisellä kerralla on harrastettu yhdyntää, se ei automaattisesti tarkoita, että se olisi myös ensi kerralla ok. Suostumuksen saa aina myös peruuttaa, eli vaikka johonkin olisi ensin suostunut, siitä voi missä vaiheessa tahansa kieltäytyä. Kaiken kaikkiaan kommunikointi seksin aikana on tärkeää. Toiselta voi välillä esimerkiksi varmistaa, tuntuuko hänestä hyvältä ja kysyä, mitä hän toivoisi. Lisäksi voit kertoa, miltä sinusta itsestäsi tuntuu ja mitä toivot sillä hetkellä.

Yhteisen halun lisäksi ennen yhdyntää molempien tulisi olla rentoutuneessa ja kiihottuneessa mielentilassa. Kiihottumista voi lisätä esimerkiksi hyväilemällä eri kehonosia tai suutelemalla. Yhdynnässä on myös tärkeää, että emättimessä on riittävästi kosteutta, jota voi tarvittaessa lisätä liukuvoiteella. Seksiin ei kuulu minkäänlainen kipu – ei edes ensimmäisellä kerralla. Jos siis yhdyntää yrittäessä tuntuu minkäänlaista kipua, kannattaa homma hetkeksi keskeyttää ja yrittää esimerkiksi lisätä liukuvoidetta tai vaikkapa jatkaa muuta hyväilyä.

Toivottavasti sait vastauksia sinua pohdituttaviin kysymyksiin. Voit halutessasi selailla muita ekaan seksikertaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia Fressiksessä sekä lukea Fressiksen artikkelin aiheesta. Lisäksi kannattaa muistaa, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää, ja nautintoa voi vastaanottaa ja tuottaa monin eri tavoin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Mitä olisi tärkeä tietää ennen ensimmäistä seksikertaa? Moi! Mitkä ovat sellaisia asioita mitä olisi tärkeää tietää ennen ensimmäistä seksikertaa? Mitä esimerkiksi seksin jälkeen, sen aikana tai ennen sitä olisi tärkeää tehdä?...
Fressis

Hei,

kiitos viestistä. Hienoa, että olette huolehtineet ehkäisyn kuntoon ennen seksiä 🙂 Ehkä olette siis keskustelleet ehkäisyyn ja seksiin liittyvistä asioista? Asioista keskusteleminen on usein hyvä keino luoda luottamusta ja turvallisuuden tunnetta kumppanin kanssa, ja hyvä kommunikaatio on tärkeää myös seksissä. Sen lisäksi, että rohkaistuu ilmaisemaan omaa halua, toiveita, odotuksia ja jännitystä, on tärkeää varmistua kumppanin valmiuksista seksiin. Kommunikaatio on tärkeää seksin kaikissa vaiheissa, sillä tunnelma ja ajatukset voivat muuttua nopeastikin.

Seksissä tulisi suhtautua myös armollisesti sekä itseensä että kumppaniin, sillä siinäkin saattaa tapahtua odottamattomia asioita, eikä kaikki suju aina suunnitelmien mukaan. Näissä tilanteissa auttaa parhaiten empaattinen ja lämmin suhtautuminen. Voit lukea aiheesta lisää Väestöliiton artikkelista ”Miten valmistautua eka kertaan?” Myös liukuvoiteen käyttöä voi suositella aina seksiin, sillä se vähentää tehokkaasti hankausta ja lisää siten nautintoa seksistä.

Toivottavasti vastauksestani on sinulle apua. Halutessasi voit jatkaa aiheesta keskustelua Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hmmm
Voinko harrastaa seksiä tyttöystäväni kanssa? Moi, minulla on tyttöystävä ja haluaisimme tehdä lapsia yhdessä. Pitäisikö meidän olla tekemättä vai mitä tehdä? Pahoittelut jos kysymys oli epäselvä
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot viestissäsi haluavanne tyttöystäväsi kanssa tehdä lapsia yhdessä. Vastaan sinulle nyt siitä näkökulmasta, että tarkoitat tällä ”lasten tekemisellä” seksin harrastamista. Seksin voidaan nähdä tarkoittavan monenlaisia asioita ja yksi sen muoto on yhdyntäseksi, jonka kautta on mahdollista tulla myös raskaaksi ja saada lapsia, mutta jota voidaan tehdä myös esimerkiksi nautinnon ja läheisyyden vuoksi. Ikäsi huomioiden oletan, että sinua kiinnostaa seksin harrastaminen itsessään, eikä niinkään lasten saaminen.

On vaikea arvioida toisen henkilön puolesta sitä, milloin tämä on valmis seksuaalisiin tekoihin, kuten seksin harrastamiseen. En siis voi suoraan vastata kysymykseesi ”pitäisikö meidän olla tekemättä vai mitä tehdä?” Usein valmiudet seksiin vahvistuvat murrosiän kehityksen myötä. Silloin muuttuneen hormonitoiminnan seurauksena mm. sukuelimet kehittyvät niin, että yhdyntäseksi sekä lisääntyminen mahdollistuvat fysiologian näkökulmasta. Esimerkiksi penis kasvaa, siemensyöksyt alkavat, emätin muuttuu joustavammaksi, klitoris kasvaa ja kuukautiset alkavat. Kehon kehittymisen rinnalla myös henkiset valmiudet seksiin toisen ihmisen kanssa vahvistuvat. Voit lukea lisää murrosiän muutoksista Väestöliiton artikkeleista ”Mitä murrosiässä tapahtuu?” ja ”Miksi murrosikä herättää seksuaalisen kiihottumisen?

Oleellinen asia ennen minkälaista seksuaalista toimintaa tahansa, on se, kokeeko itse olevansa siihen valmis ja haluaako sitä? Sen ei tulisi jännittää tai pelottaa liikaa. Jos seksiä on toisen ihmisen kanssa, myös hänen osaltaan tulee varmistua siitä, että hänkin haluaa seksiä ja on siihen valmis. Oma ja toisen suostumus seksiin pitää aina varmistaa, jokaisella seksikerralla, ja se selviää ainoastaan siten, että puhuu toisen kanssa etukäteen asioista. Seksin aikana kannattaa myös kertoa omia tuntemuksia toiselle ja kysyä toisen tuntemuksia. Näin varmistatte, että homma etenee halutulla tavalla.  Seksistä on lupa kieltäytyä, tai muuttaa mieltään sen suhteen, missä tahansa vaiheessa. Voit lukea lisää suostumuksesta tästä Väestöliiton artikkelista.

Ennen ensimmäistä seksikertaa toisen ihmisen kanssa on hyvä myös tutustua omaan kehoon ja siihen, miten se reagoi erilaiseen kosketukseen: mikä tuntuu hyvältä ja mikä taas ei. Tämä onnistuu esimerkiksi itsetyydytyksessä, josta voit lukea lisää täältä. Tämän jälkeen on helpompaa ohjata toista tuottamaan nautintoa itselle ja osaa myös itse huomioida paremmin sitä, mistä seksikumppani kertoo tykkäävänsä. Ennen seksiä tulee myös selvittää, miten omasta ja kumppanin seksuaaliterveydestä tulisi huolehtia eli mitä ehkäisyä käytetään, mistä se hankitaan ja miten saa apua, jos vaikka ehkäisy, kuten kondomi ei toimi, tai tulee muita pulmia.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Voit lukea lisää ensimmäiseen seksikertaan valmistautumisesta täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Indo bang host
Mistä tiedän olenko valmis harrastamaan seksiä? Olenko valmis harrastamaan lenni kaverin kanssa seksiä kun olen 11?
Fressis

Moikka,

kiitos kysymyksestä nimimerkki Indo bang host. Toisen ihmisen on hankala arvioida valmiuttasi seksiin, mutta kirjoitan sinulle siihen liittyen muutamia näkökulmia, joiden kautta voit puntaroida sitä itse.

Ensimmäisenä jäin miettimään, mitä tarkoitat tässä seksillä? Seksi tarkoittaa ihmisille erilaisia asioita, koska he pitävät ja kiihottuvat erilaisista jutuista. Esimerkiksi pussailu voi olla tosi kiihottavaa seksuaalisesti, mutta seksiä ovat myös erilaiset yhdynnät, tai vaikkapa itsetyydytys. Voi olla, että esimerkiksi itsetyydyttäminen on sinulle tuttua, eikä sinun tarvitse miettiä valmiuttasi siihen, mutta yhdyntäseksi toisen ihmisen kanssa voi tuntua vielä liian jännittävältä. Harva 11-vuotias on kokenut yhdyntäseksiä toisen ihmisen kanssa, sillä 8- ja 9-luokkalaista yhdynnässä on ollut joka viides. Lue lisää seksin määritelmästä Väestöliiton artikkelista ”Mitä seksi on?

Usein valmiudet seksiin vahvistuvat murrosiän kehityksen myötä. Silloin muuttuneen hormonitoiminnan seurauksena mm. sukuelimet kehittyvät niin, että yhdyntäseksi sekä lisääntyminen mahdollistuvat fysiologian näkökulmasta. Esimerkiksi penis kasvaa, siemensyöksyt alkavat, emätin muuttuu joustavammaksi, klitoris kasvaa ja kuukautiset alkavat. Kehon kehittymisen rinnalla myös henkiset valmiudet seksiin toisen ihmisen kanssa vahvistuvat. Voit lukea lisää murrosiän muutoksista Väestöliiton artikkeleista  ”Mitä murrosiässä tapahtuu? ” ja ”Miksi murrosikä herättää seksuaalisen kiihottumisen?

Oleellinen asia ennen minkälaista seksuaalista toimintaa tahansa, on se, kokeeko itse olevansa siihen valmis ja haluaako sitä? Jos seksiä on muiden ihmisten kanssa, kuten sinä mietit Lenni kaveriasi, myös hänen osaltaan tulee varmistua siitä, että hänkin haluaa seksiä ja on siihen valmis. Seksistä on myös lupa kieltäytyä, tai muuttaa mieltään sen suhteen, missä tahansa vaiheessa. Voit lukea lisää suostumuksesta tästä Väestöliiton artikkelista.

Ennen seksiä tulee myös selvittää, miten omasta ja kumppanin seksuaaliterveydestä tulisi huolehtia ja tällä tarkoitan ehkäisyyn liittyviä kysymyksiä. Siis mitä ehkäisyä käytetään, mistä se hankitaan ja mistä saa apua, jos vaikka ehkäisy, kuten kondomi ei toimi, tai tulee muita pulmia. Seksuaalista nautintoa voi kokea monella muullakin tavalla kuin yhdyntäseksissä. Voit lukea lisää ensimmäiseen seksikertaan valmistautumisesta täältä.

Toivottavasti vastauksen näkökulmista on apua sinulle pohdintaasi. Jos haluat keskustella aiheesta lisää, se onnistuu Väestöliiton Seksuaalineuvontachatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Nuori mietiskelijä
Voivatko seksitaudit tarttua jos molemmilla on eka kerta? Mietitty poikaystävän kanssa jos kokeiltas seksiä. Olis molemmille eka kerta. Mietin et voiko seksitaudit mitenkään tarttua vaikka neitsyitä molemmat ollaan? Etenki suuseksin kannalla mietittiin...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa että pohdit seksitaudeilta suojautumista, se on vastuullista ja tärkeä osa kaikenlaista seksiä. 😊

Kerrot viestissäsi ,että olette miettineet poikaystäväsi kanssa seksin kokeilemista ensimmäistä kertaa. Se mitä ylipäänsä seksillä tarkoitetaan, on aika laaja asia. Seksi on kaikkea sellaista tekemistä, mikä tuntuu nautinnolliselta, kiihottavalta ja hyvältä. Ekassa kerrassa on tärkeää, niin kuin kaikissa muissakin kerroissa se, että itsellä on tunne ja varmuus, että haluaa seksiä toisen kanssa. Sen ei tulisi pelottaa tai jännittää liikaa. Sama tunne on oltava myös toisella osapuolella. Oma ja toisen suostumus seksiin pitää aina varmistaa. Tämä selviää ainoastaan sillä, että puhuu toisen kanssa etukäteen asioista: missä menevät omat rajat, mitä toivoo seksiltä, mikä kiihottaa ja mistä ei pidä. Asioista, jotka eivät tunnu hyvältä on ok kieltäytyä. Seksin kuuluu tuntua aina hyvältä. Suosittelen teitä molempia tutustumaan vielä kokoamaamme tietopakettiin ensimmäisestä seksikerrasta. Löydät sen täältä.

Ehkäisyasiat on tosiaan myös hyvä miettiä läpi etukäteen, ettei ole jännitystä ja pelkoa mahdollisesta raskaudesta ja/tai seksitaudeista. Kysyt siitä, onko seksitaudin tarttuminen mahdollista, jos ette kumpikaan ole olleet seksuaalisessa kanssakäymisessä aiemmin. Seksitaudit tarttuvat seksissä limakalvon tai rikkoutuneen ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Jos ei ole ollut seksikontaktissa (esim. suuseksi, yhdyntä, anaaliseksi), ei voi olla seksitautiakaan. Seksitaudit eivät siis synny ns. tyhjästä. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että toisen ihmisen seksihistoriasta ei voi koskaan olla täysin varma ja kukin saattaa määritellä seksin harrastamisen hieman eri tavoin.

Jos voi olla varma siitä, että huolta seksitaudeista ei ole, voi tehdä valinnan olla käyttämättä suuseksissä kondomia. Me täällä Fressiksessä kuitenkin suosittelemme kondomin/suuseksisuojan käyttämistä joka tapauksessa 😊 Näin voitte myös keskittyä nauttimaan seksistä huolettomammin, kun ehkäisyasiat ovat varmasti kunnossa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
Seksi

Mandimai: Puhutaan seksistä | milloin on valmis ekaan kertaan?

Videolla Mandimai kertoo faktaa ja pohdintojaan seksuaaliterveydestä ja seksistä. Hän kokee, että niiden ympärillä pyörii edelleen paljon häpeää ja haluaa normalisoida puhumista niistä. Tällä videolla Mandimai haluaa toimia isosiskomaisena...