Artikkeli
Seksi

Kesäkumibiisin julkaissut BESS: ”Suojattu seksi kuuluu kaikille!”

Vuoden 2023 kesäkumibiisi Missio kertoo kahden ihmisen kohtaamisesta ja magneettisesta vetovoimasta. BESS haluaa muistuttaa kappaleellaan, että suojattu seksi kuuluu kaikille sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Artikkeli
Seksi

Kesäkumi-kampanja

Tutustu Kesäkumi-kampanjan tavoitteisiin, fiilistele kesäkumibiisejä tai testaa vaikka tietosi seksuaaliterveydestä!

Artikkeli
Seksi

Hyvä tietää HPV:sta

Infograafi kertoo tiivistetysti tärkeät perustiedot HPV:sta eli ihmisen papilloomaviruksesta.

Video
Seksi

Saaradaniela: Puhutaan seksistä | Onko itsetyydytys noloa?

Saaradaniela kertoo videolla seksuaaliterveydestä ja seksistä. Murrosiässä nämä aiheet alkavat erityisesti kiinnostaa, mutta seksistä puhumista pidetään usein hankalana aiheena ja videolla halutaankin korostaa, että se on luonnollinen osa ihmisen...

Fressis

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: huolestunut asiasta!
Voiko jälkiehkäisyn käyttämisestä tulla jotain terveyshaittaa? Moi! Mietin, että voisiko jälkiehkäisypillereiden liikakäytöllä esim. vuoden aikana tai kierron aikana olla jossain määrässä tai pitkäaikaisessa liikakäytössä esimerkiksi muutamana vuotena ylitettynä pysyviä terveyshaittoja...
Fressis

Moi!

Pysyviä haittoja ei jälkiehkäisyllä ole. Se ei aiheuta lapsettomuutta eikä mitään muutakaan pitkäaikaista terveyshaittaa. Jälkiehkäisyn haitat ovat lyhytaikaisia ja ohimeneviä. Haittoja voivat olla esimerkiksi kuukautiskierron muutokset, rintojen arkuus, päänsärky ja pahoinvointi.

Jos jälkiehkäisyä tarvitsee usein, esimerkiksi useita kertoja vuodessa, se tarkoittaa, että ehkäisyasioissa on korjattavaa. Jälkiehkäisy ei ole yhtä tehokas kuin vaikka säännöllisesti käytetyt e-pillerit, saati kierukka tai ehkäisykapseli. Jos jälkiehkäisyä tarvitsee usein, on hyvä käydä keskustelemassa terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa siitä, miten pitkäaikainen ehkäisy kannattaisi kohdallasi hoitaa.

Mutta vastaus varsinaiseen kysymykseesi: jälkiehkäisy ei ole riski millekään pitkäaikaiselle terveysongelmalle.

Lue lisää jälkiehkäisystä Hyvä kysymys -sivun artikkelista ja erilaisista ehkäisymenetelmistä Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Minipillerit ja vuoto Hei, Ongelmana on vaaleanpunainen/pinkehtävä emätinvuoto. Olen aloittanut minipillerit n. pari kuukautta sitten. Ekat menkat olivat normaalit, toiset kestivät 27 päivää. Tämän jälkeen alkoi lähes heti...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Mitä luultavimmin tilanteessasi on kyse tavallisesta minipillereiden aloitusvaiheen ongelmasta. On hyvin tyypillistä, että ensimmäisen 3 kk aikana on tiputteluvuotoa, joka voi olla kirkasta verta, rusehtavaa tuhrua tai vain aavistuksen punertavaa vuotoa. Minipillereiden aloituksen yhteydessä vuodot voivat olla epäsäännölliset jonkin aikaa. Sen jälkeen vuodot joko vähitellen jäävät pois, harventuvat tai säännöllistyvät johonkin rytmiin. Kannattaa rauhassa odottaa.

Mutta muista kuitenkin, että myös osaan seksitaudeista voi liittyä verestävää vuotoa. Jos on olemassa mahdollisuus, että olisit saanut joskus seksitaudin, eikä testejä ole tehty, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Jos tautitestit on tehty tai riskiä ei ole, voit olla rauhallisin mielin ja seurata tilannetta. Jos vuoto jatkuu edelleen 1-2 kk kuluttua, suosittelen olemaan yhteydessä sinulle ehkäisyn määränneeseen paikkaan.

Aurinkoista syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
Seksi

Tiiavoitto: ”Haluaisinko olla ”somelääkäri”?

Tubettaja ja lääkisopiskelija @Tiiavoitto kertoo My Day-videollaan mielenkiintoista faktatietoa HPVstä (Human Papilloma Virus) – eli ihmisen papilloomaviruksesta. Tiesitkö, että 4/5 ihmisistä saa tartunnan jossain vaiheessa elämäänsä?

TIIAVOITTO

Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Kissa
Voiko kohdunkaulan tulehdus olla riski jollekin syövälle? Voiko kohdunkaulan tulehdus olla riski jollekin syövälle? Esim kohdunkaulan syövälle, emättimen syövälle tai kohdunrungonsyövälle??
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Kohdunkaulan tulehduksen voi aiheuttaa moni eri asia. On totta, että HP-viruksen eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama pitkittynyt tulehdus voi aiheuttaa sukupuolielinten, peräaukon sekä suun ja nielun alueen syöpää. Yleisin ja tunnetuin HPV:n aiheuttama syöpä on naisten kohdunkaulan syöpä. Lisäksi muut seksitaudit, erityisesti klamydia, voivat pitkittää HPV-infektion paranemista ja näin lisätä kohdunkaulan syövän riskiä.

HPV-infektiot ovat kaiken kaikkiaan yleisiä ja lähes kaikki ihmiset saavat sellaisen elämänsä aikana. HPV-tarttuu yleensä seksissä, yhdynnän lisäksi myös suuseksissä tai käsien välityksellä. Valtaosa HPV-infektioista paranee. HPV-tyyppejä on erilaisia ja vain osa voi aiheuttaa syöpää. Näitä kutsutaan suuren riskin HPV-tyypeiksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällaisen suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Nuorilla HPV-infektiot, myös suuren riskin infektiot, paranevat kuitenkin lähes aina itsekseen.

Kohdunrungon syövän riskitekijät ovat hiukan erilaisia. Kohdunrungon syövän riskitekijöitä ovat muun muassa ikä (kuten itse asiassa kaikkien syöpien), ylipaino, synnyttämättömyys sekä myöhäinen vaihdevuosi-ikä. Yli viisi vuotta jatkunut e-pillereiden käyttö suojaa kohdunrungon syövältä. Kohdunrungon syöpää voi myös ehkäistä terveellisillä elintavoilla, kuten monia muitakin syöpiä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että nuorilla syöpään sairastuminen on yleisestikin harvinaista. Syöpää voi onneksi myös ehkäistä. Seksitautien lisäksi tupakointi pitkittää HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää. Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa, seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen on ainut keino suojautua seksitaudeilta, kuten klamydialta. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa kuitenkin myös aika hyvin HPV-tartunnoilta.

Tehokas tapa suojautua yleisimmin syöpää aiheuttavilta HPV-tyypeiltä on HPV-rokote. Rokote annetaan tällä hetkellä 11-12-vuotiaille tytöille, mutta mahdollisesti jatkossa myös pojille. Jos ei ole saanut rokotetta, sen saa myös ostettua apteekista reseptillä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista. Suomessa kaikki naiset kutsutaan myös 25-30-vuotiaasta eteenpäin kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein. Seulonnassa syövän esiasteen voidaan todeta ja hoitaa ennen kuin itse syöpä kehittyy. Seulontaan kannattaa siis kaikkien naisten aikanaan osallistua säännöllisesti.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Painoilla venytystä
Kuinka kauan kestää, että verenpurkauma häviää peniksestä? Kuinka pitkään menee kun veren purkauma häviää venytyksen jälkeen peniksestä?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Penikseen saattaa tosiaan tulla mustelmia esim. yhdynnässä, itsetyydytyksessä tai venytyksessä. Kuten muuallakin kehossa, voi peniksen sisällä oleva verisuoni revetä ja vuotaa – kyseessä on siis verenpurkauma. Mustelma/verenpurkauma parantuu peniksessä, kuten muuallakin kehossa, yleensä noin viikossa. Anna mustelmalle aikaa parantua rauhassa.

Suosittelen miettimään venyttämistä tarkkaan, sillä siinä on iso vaara, että saa aikaan enemmän vahinkoa kuin hyötyä. Liiallinen voimankäyttö saattaa vahingoittaa peniksen verisuonia tai synnyttää arpikudosta. Tällaiset peniksen vammat saattavat aiheuttaa muun muassa peniksen kaarevuutta ja voivat pahimmillaan johtaa erektiohäiriöihin.

Tsemppiä kevääseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mimmukka
Nuori synnyttämätön nainen ja laskeuma Hei, olen 23 vuotias tyttö, enkä ole koskaan synnyttänyt. Huomasin, että emättimestäni työntyy ulos jotain ”röhmelöä”. Kun ”ponnistan” niin se tulee enemmän näkyviin. Googletin...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Ikäisilläsi synnyttämättömillä naisilla laskeumat ovat hyvin harvinaisia, mutta eivät mahdottomia kuitenkaan. Kysyit myös, miten laskeumia hoidetaan. Hoito riippuu vaikeusasteesta – aina ei suinkaan tarvita leikkausta, vaan muitakin keinoja on.

Ajattelen kuitenkin niin, että ei kannata kovin pitkälle asioita murehtia ja miettiä, kun ei ole varmuutta, mistä tarkalleen on kyse. Suosittaisinkin, että kävisit pikapuoliin lääkärin vastaanotolla selvittämissä, mikä on tuo mainitsemasi ”röhmelö”, jotta asiassa päästään eteenpäin. Voit hyvin käydä omalla terveyskeskuslääkärillä, opiskeluterveydenhuollossa tai työterveyslääkärillä riippuen elämäntilanteestasi. Voit myös varata ajan yksityiselle gynekologille.

Mukavaa joulun odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?