Seksi

HPV-infektio – kaikki, mitä olet aina halunnut kysyä HPV:sta 

Voiko alle 15-vuotiaalla olla HPV:n aiheuttama syöpä suussa? Missä iässä voi vielä ottaa HPV-rokotteen? HPV-infektioni parani itsestään – onko enää ikinä ok harrastaa seksiä ilman kondomia? Tästä jutusta löydät useimmin kysytyt kysymykset ihmisen papillooma viruksesta. 

HPV-infektio – kaikki, mitä olet aina halunnut kysyä HPV:sta 

Sisällysluettelo

HPV-infektio ja syöpä 

Minulla on HPV ja olen alle 15-vuotias. Voinko saada kohdunkaulan-, emättimen- tai ulkosynnyttimien syövän?

Alle 25-vuotiailla kohdunkaulansyöpä, emättimensyöpä ja ulkosynnyttimien syöpä ovat hyvin, hyvin harvinaisia. HPV-infektion sen sijaan saa elämänsä aikana vähintään kolme neljästä. HPV-infektio paranee parin vuoden aikana lähes aina itsekseen 

Vain osa HP-viruksista (human papilloma virus, ihmisen papillooma virus) voi pitkittyessään aiheuttaa syöpää. Suuren riskin HP-viruksen aiheuttaman pitkittyneen HPV-infektion seurauksena kohdunkaulan normaali pintasolukko voi alkaa muuttua ja kehittyä syöväksi 7–15 vuodessa.  

Kaikki suuren riskin HPV-infektiot eivät kuitenkaan pitkity. Lisäksi tarvitaan muita syöpää edistäviä tekijöitä. Niitä ovat muun muassa muut seksitaudit, erityisesti klamydia, sekä tupakointi. Voit itse vähentää syövän riskiä käyttämällä kondomia, käymällä seksitautitesteissä ja hoitamalla todetut tartunnat sekä välttämällä tupakointia. 

Suomessa kaikki naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän seulontaan 25- tai 30-vuotiaasta lähtien viiden vuoden välein. Seulonnassa havaitaan syövän esiasteet, ja ne pystytään hoitamaan ennen kuin ne kehittyvät syöväksi. Kun saat kutsun oman alueen terveydenhuollosta, osallistu seulontaan. Jos seulonnassa havaitaan muutoksia, ne hoidetaan ajoissa ja syöpäriski pienenee.  

Emättimen syöpiä todetaan Suomessa vuosittain parisen kymmentä. Tavallisin sairastumisikä on 50–60 vuotta. Ulkosynnyttimien syöpä (vulvan syöpä) on harvinainen, ja 80 prosenttia tapauksista on yli 65-vuotiailla. 

 Suuren riskin HP-viruksen aiheuttama HPV-infektioni parantui. Voiko se silti vielä pitkittyä ja aiheuttaa syöpää?

Jos virus todella on kokonaan poistunut ja infektio näin ollen parantunut, kyseinen infektio ei tällöin pitkity ja etene syöväksi. HPV-infektio voi kuitenkin jäädä elimistöön piilevänä ja puhjeta joskus myöhemmin uudestaan.  

Piilevä papilloomavirusinfektio voidaan todeta kohdunkaulan alueen näytteestä, josta haetaan HPV-viruksen DNA:ta. Kyseessä ei siis ole Papanäyte vaan erikseen otettava näyte, jonka tarpeesta voit tarvittaessa keskustella omalla terveysasemalla, ehkäisyneuvolassa, sukupuolitautien poliklinikalla tai yksityisellä lääkäriasemalla.  

Minulla oli HPV-infektio 25 vuotta sitten. Onko minulla vielä riski sairastua HPV:hen liittyviin syöpiin, vaikka HP-virus on poistunut elimistöstäni?

Sinulla on todennäköisesti ollut itsekseen jo aikoinaan parantunut, harmiton HPV-infektio. Syövän kehittyminen nyt 25 vuoden jälkeen tuon todetun infektion seurauksena on erittäin epätodennäköistä.  

Jos sinulla on ollut seksiä tuon 25 vuotta sitten todetun infektion jälkeen, olet toki voinut saada uuden HPV-infektion. Sekään ei välttämättä johda mihinkään vakavaan. HPV-infektio on hyvin yleinen, sillä vähintään kolme neljästä saa sen elämänsä aikana. 

Miten HPV:n aiheuttamia syöpiä voi ehkäistä?

Tehokkain tapa on HPV-rokote, joka suojaa yleisimmin syöpää aiheuttamilta HPV-tyypeiltä. Aiemmin rokotteen ovat saaneet vai 1112vuotiaat tytöt. Syksystä 2020 alkaen saman ikäiset pojatkin saavat rokotuksen kouluterveydenhuollossa. HP-virus voi tarttua keneen vaan, sukupuolesta riippumatta.  

Rokotteen teho on paras, kun sen ottaa ennen seksielämän aloittamista. Rokotteen voi ostaa myös apteekista reseptillä. Tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää. 

Kondomi tai suuseksisuoja voivat estää HPV:n tarttumista seksissä. Suojauksen käyttäminen ei kuitenkaan pysty täysin estämään tartuntaa, sillä virus voi tarttua myös esimerkiksi käsien välityksellä. 

Suomessa kaikki naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän seulontaan 25- tai 30-vuotiaasta lähtien viiden vuoden välein. Seulonnassa havaitaan syövän esiasteet, ja ne pystytään hoitamaan ennen kuin ne kehittyvät syöväksi. Kun saat kutsun oman alueen terveydenhuollosta, osallistu seulontaan.  

Miehillä yleisimmät HPV:n aiheuttamat syövät löytyvät suusta tai nielusta. Miehille seulontakutsua ei tule, joten jos havaitsee jotain huolta aiheuttavaa, pitää itse kääntyä terveydenhoitajan tai lääkärin puoleen. 

Minulla on jo ollut HPV-infektio. Kannattaako vielä ottaa HPV-rokote?

Periaatteessa yläikärajaa tai selkeää rajausta rokotteen ottamiselle ei ole, mutta käytännössä rokotteen suojateho on sitä heikompi mitä vanhempana sen ottaa. Tehokkain se on, kun se otetaan ennen altistumista virukselle, eli ennen seksielämän aloittamista. 

Lisäksi jos elimistössäsi jo on niitä HP-viruksia, joita vastaan rokote antaisi suojaa, rokote ei enää ehdi tehota. Se ei myöskään poista jo tullutta tartuntaa.  

Epäselvässä tilanteessa kysy neuvoa esimerkiksi omalta terveysasemalta. 

HPV-infektio ja seksi 

Olemme toistemme ensimmäiset seksikumppanit. Harrastimme seksiä monta kertaa. Voiko minulla nyt olla HPV?

Jos teillä kummallakaan ei ole ollut aiempia seksikumppaneita, ei teillä voi olla HP-virustakaan. Jotta viruksen voisi toiselle tartuttaa, on se pitänyt ensin saada itse joltakulta – virus ei ilmesty tyhjästä.  

HP-virus voi tarttua emätin- ja anaaliyhdynnässä, suuseksissä sekä jos sukuelimiin kosketaan käsin tai seksivälineillä. 

Minulla oli vuosia sitten HPV-infektio ja siihen liittyvä kohdunkaulan syövän esiaste. Se hoidettiin, ja Papa-näytteet ovat olleet kunnossa jo pitkään. Voinko ikinä harrastaa seksiä ilman kondomia tai suuseksisuojaa, vai tartutanko aina kumppaniin viruksen?

Valitettavasti tartunnan mahdollisuus on olemassa, koska sinulla on ollut aiempia seksikontakteja ja olet jo kertaalleen saanut tartunnan. Siksi etenkin suhteen alussa on ehdottomasti syytä käyttää suojaa. 

Jos suhde vakinaistuu, seksikumppanit eivät kummallakaan vaihdu ja olette käyneet seksitautitesteissä, voitte yhdessä sopien jättää kondomisuojan pois. Tällöin täytyy hoitaa raskauden ehkäisy kuntoon, mikäli ette halua perustaa perhettä.  

Mikäli kumppaneita on useampia, suojaa on syytä käyttää jatkuvasti.  

HPV-infektio suussa tai nielussa 

Paranevatko myös suun ja nielun alueen HPV-infektiot nuorilla lähes aina itsestään, niin että ne eivät myöhemmin aiheuta syöpää?

Kyllä. Suun ja nielun alueen HPV-infektiot paranevat lähes aina itsestään samalla tavalla kuin sukuelinten alueella ilmenevät HPV-tartunnat.  

 Olen alle 15-vuotias ja minulla on HPV-infektio suussa. Voinko saada syövän?

Koska syövät kehittyvät hitaasti vuosien tai vuosikymmenten aikana, suusyöpä ei ole nuorella todennäköinen. Käy jatkossakin tutkimuksissa terveydenhuollosta saamiesi ohjeiden mukaisesti ja käänny heidän puoleensa, mikäli jokin asia askarruttaa. Lue myös vastaus 1. kysymykseen.   

 Jotta HPV-infektio voi aiheuttaa suun alueen syöpiä, täytyykö HPV-infektion olla suussa vai riittääkö, että HPV on pelkästään alapäässä?  

Suun alueen syövät kehittyvät suuhun ja nieluun tulleen HPV infektion pitkäaikaisesta vaikutuksesta.  

HP-virus voi päästä suuhun ja nieluun kaikessa seksissä, joka kohdistuu suuhun: esimerkiksi suuseksissä peniksen tai emättimen kautta, tai jos seksiväline on ensin esimerkiksi emättimessä ja sen jälkeen suussa. Sama HP-virus voi siis siirtyä sukuelimistä suuhun ja suusta sukuelimiin. 

Perinnöllinen alttius 

Isovanhemmalla oli kohdunkaulan syöpä. Onko minulla perinnöllinen alttius sairastua syöpään vai paraneeko minun HPV-infektioni todennäköisesti itsestään samoin kuin muilla?

Isovanhempasi on saanut oman tartuntansa aikoinaan, eikä sitä kannata liittää nykyelämääsi HP-viruksen saamisen altistavana tekijänä. Vaikka joissain selvityksissä on mainittu, että tämä voisi lisätä perinnöllistä riskiä altistua HP-virukselle, asiaa ei voi käytännössä mitenkään kontrolloida. HP-viruksen tarttuminen on niin yleistä muutenkin.  

Isoja riskejä viruksen saamiselle on suojaamaton seksi, usein vaihtuvat seksikumppanit, muut seksitautitartunnat, kuten klamydia sekä tupakointi. Näiden kaikkien välttäminen on paras tapa ennaltaehkäistä tartuntaa omalla kohdalla. 

 

Teksti Katarina Cygnel-Nuortie

 

Lisätietoa HPV:sta Fressiksen tietopankissa 

 

Katso myös

Testit

Mikä ihmeen HPV?

Tee testi

HPV

HPV (Human Papilloma Virus) -infektio tarttuu limakalvo- ja ihokontaktin kautta, esimerkiksi suojaamattomassa seksissä. HPV on usein oireeton. Lue lisää

Ehkäisy

Ehkäisystä puhuttaessa tarkoitetaan sekä raskauden ehkäisyä että seksitaudeilta suojautumista. Lue lisää

Seksitaudit

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä eritteiden ja limakalvojen kautta. Seksitaudit todetaan seksitautitesteillä. Lue lisää
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Moii
HPV ja kohdunkaulan syöpä Voiko kohdunkaulan syöpä syntyä ilman hpv infektiota? Ja kuinka todennäköistä olisi alle 15 vuotiaan saada se? Ja onko nuorilla hpv infektiot yleisiä?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Tämänhetkisen tiedon mukaan HPV-infektio eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama infektio on tärkein yksittäinen riskitekijä kohdunkaulan syövälle. Erilaisia HP-virustyyppejä on runsaasti ja vain osa niistä aiheuttaa syöpää. Näitä syöpää aiheuttavia virustyyppejä kutsutaan suuren riskin HPV-tyypeiksi. HPV-tarttuu yleensä seksissä, yhdynnän lisäksi myös suuseksissä tai käsien välityksellä.

HPV aiheuttaa ihon ja limakalvojen solumuutoksia, jotka pitkän ajan kuluessa voivat kehittyä pahanlaatuiseksi syöväksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällaisen suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Yleisin ja tunnetuin HPV:n aiheuttama syöpä on naisten kohdunkaulan syöpä. Kohdunkaulalla on HPV-virukselle herkkä alue. Kohdunkaulan syövän lisäksi HPV voi aiheuttaa sukupuolielinten, peräaukon sekä suun ja nielun alueen syöpää.

Onneksi valtaosa HPV-infektioista paranee itsekseen. Jopa 80 % ihmisistä saa HPV-infektion elämänsä aikana ja infektion alkuperää on vaikea jäljittää, koska se voi puhjeta vasta pidemmänkin ajan kuluttua tartunnasta. Infektio on yleensä oireeton ja elimistön oma puolustusjärjestelmä parantaa sen. Erityisesti nuorilla on paljon HPV-infektioita ja HPV-infektiot yleistyvät selvästi seksielämän alettua. Nuorilla HPV-infektiot – myös suuren riskin HPV-infektiot – paranevat kuitenkin lähes aina itsekseen. Nuorilla kohdunkaulan syöpä on siis hyvin harvinainen ja syövän saaminen alle 15-vuotiaana on erittäin, erittäin epätodennäköistä.

Kannattaa muistaa, että HPV:n aiheuttamia syöpiä voi myös ehkäistä. Tehokas tapa suojautua yleisimmin syöpää aiheuttavilta HPV-tyypeiltä on HPV-rokote. Rokote annetaan tällä hetkellä 11-12-vuotiaille tytöille, mutta mahdollisesti jatkossa myös pojille. Jos ei ole saanut rokotetta, sen saa myös ostettua apteekista reseptillä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista. Tupakointi ja muut seksitaudit, erityisesti klamydia, pitkittävät HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää! Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa erityisesti myös muilta seksitaudeilta, mutta myös aika hyvin HPV-tartunnoilta. Suomessa kaikki naiset kutsutaan myös 25-30-vuotiaasta eteenpäin kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein. Seulonnassa syövän esiasteen voidaan todeta ja hoitaa ennen kuin itse syöpä kehittyy. Seulontaan kannattaa siis kaikkien naisten aikanaan osallistua säännöllisesti.

Mukavaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Hihiiihööö
HPV ja suun alueen syöpä Jotta hpv voi aiheuttaa suun alueen syöpiä täytyykö hpv olla suussa vai riittääkö että hpv on pelkästään alapäässä? Ja jos alle 15 vuotiaalla on...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Jotta suuhun tai nieluun kehittyisi HP-viruksen aiheuttama syöpä, se vaatii, että virusta on suussa tai nielussa. Sinne se päätyy tavallisemmin suuseksin kautta. Virusten tarttumiselta suojaa suuseksisuojan tai kondomin käyttö suuseksissä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että HP-viruksia on valtava joukko, eikä niistä kaikki aiheuta syöpää. Suurin osa viruksista lähtee myös pois kehosta itsestään ajan kanssa.

Kysyit myös, voiko alle 15-vuotias saada suuhun syövän HP-viruksesta. Syövät kehittyvät hitaasti vuosien tai vuosikymmenten aikana, joten esimerkiksi suusyöpä ei ole nuorella todennäköinen. Kuten aiemmin jo todettiinkin, liki kaikki HP-virusten aiheuttamat tulehdukset myös paranevat itsestään ja syöväksi asti kehittyy vain todella harva.

Mukavaa kevään odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?