Faktaruutu

  • Nuuska näkyy ympäristössä roskaamisena
  • Nuuskapussit ovat vaarallisia lapsille ja eläimille
  • Nuuskaan käytettävä tupakka kasvatetaan yleensä kehitysmaissa, joissa tupakan tuotanto tuhoaa luontoa

Suomessa nuuska näkyy mm. kaduilla, puistoissa ja urheilupaikoilla syljettyinä nuuskaklöntteinä, käytettyinä nuuskapusseina ja muuna roskaamisena. Nuuska ja nuuskaroskat ovat maatumatonta jätettä. Maassa lojuvat nuuskat ovat myrkyllisiä ja vaarallisia esim. lapsille ja kotieläimille.

Nuuska on tupakkatuote. Tupakkasadosta yli neljä viidesosaa kasvatetaan kehitysmaissa, jossa tuotannosta vastaavat usein naiset ja lapset. Työ on vaarallista, alipalkattua, ja työläiset altistuvat jatkuvasti haitallisille torjunta-aineille ja kemikaaleille. Lannoitteet leviävät myös vesistöihin ja saastuttavat paikallisen juomaveden.

Tupakkateollisuus tuhoaa kehitysmaiden metsiä, vesistöjä, viljelysmaita ja eläinten elinympäristöjä. Laajoja metsäalueita hakataan kehitysmaissa poltettavaksi tupakan kuivattamista varten ja hakkuut aiheuttavat eroosiota. Tupakkateollisuus tuottaa vuosittain tuhansia miljoonia kiloja jätettä – liuottimia, öljyjä, rasvoja, paperia, puuta, muovia, pakkausmateriaaleja sekä ilmansaastetta.

Tutustu myös Hengitysliiton materiaaliin aiheesta.

Lue myös nämä

Artikkeli
Nuuska

Nuuskan haittavaikutukset: 4 asiaa, joita et ehkä vielä tiennyt

Tiesitkö, että nuuskan kemikaalit päätyvät ihon läpi tupakkatyöläisen – lapsenkin – elimistöön?