Moi nimimerkki Kääks!
Hienoa, että pidät seksissä huolta ehkäisystä. Kerroit, että yhdynnän aikana kondomi oli rullautunut hieman pois peniksen juuresta. Tarkkaa todennäköisyyttä seksitautien tarttumisriskille on vaikea arvioida kuvailemassasi tilanteessa. Saattaa kuitenkin olla mahdollista, että sinun ja seksikumppanin välillä on ollut iho- ja limakalvokosketusta, joten seksitautitartunnan mahdollisuus kannattaa käydä testaamassa seksitautitesteissä. Se on ainoa tapa selvittää, onko saanut tartuntaa vai ei.
Voit varata ajan seksitautitesteihin netissä tai puhelimitse omalle terveysasemallesi tai sukupuolitautien poliklinikalle. Jos olet opiskelija, seksitautien testaaminen onnistuu myös opiskeluterveydenhuollon kautta. Näissä paikoissa seksitautien testaaminen on maksutonta. Klamydia ja tippuri voidaan testata 1 viikon kuluttua riskitilanteesta, kun taas hivin ja kupan kohdalla tulokset ovat luotettavia vasta 1–3 kuukauden kuluttua. Herpestä ja kondyloomaa ei yleensä testata seksitautien testaamisen yhteydessä, vaan ne todetaan oireiden perusteella. Voit lukea lisää seksitautien testaamisesta Fressiksen artikkelista.
Toisinaan voi käydä niin, että ehkäisy pettää tavalla tai toisella, vaikka olisikin yrittänyt olla huolellinen. Näin voi käydä kenelle vaan. Kondomin luotettavuutta voi kuitenkin parantaa, ja sen poisliukumista on mahdollista ehkäistä monin tavoin. Ensinnäkin kannattaa tarkistaa, että kondomi on käyttäjälleen oikean kokoinen. Jos kondomi on liian iso tai pieni, se ei pysy kunnolla päällä. Toinen tärkeä juttu on, että kondomi puetaan oikeinpäin, eli ennen pukemista kannattaa tarkistaa kondomin rullaussuunta. Väärinpäin oleva kondomi luiskahtaa helposti pois. Kolmanneksi, kannattaa käyttää liukuvoidetta, koska riittävä liukkaus pitää kondomin paremmin paikoillaan (ja ehjänä) siihen kohdistuvasta hankauksesta ja edestakaisesta liikkeestä huolimatta. Neljäntenä vinkkinä suosittelen tarkistamaan välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan. Sitten sen voi tarvittaessa rullata takaisin peniksen juureen.
Seksikumppanin tai -kumppanien kanssa on hyvä keskustella etukäteen, oletteko käyneet seksitautitesteissä, milloin edelliset testit on otettu, mitkä seksitaudit teiltä on testattu ja onko tarvittaessa otettu näytteet myös nielusta tai peräaukosta. Tämä keskustelu on hyvä käydä, vaikka käyttäisittekin suojausta, sillä se lisää luottamuksen ja turvallisuuden tuntua seksissä. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että kondomi ei tarjoa 100 %:sta suojaa seksitauteja vastaan, sillä esimerkiksi kondylooma ja herpes voivat tarttua alueilta, joita kondomi ei peitä. Lisäksi ehkäisystä tulee huolehtia myös muissa seksin muodoissa kuin vain yhdynnässä. Kaikki seksitaudit voivat tarttua esimerkiksi suuseksissä.
Mukavaa syksyn jatkoa!
Kesäkumibiisin julkaissut BESS: ”Suojattu seksi kuuluu kaikille!”
Vuoden 2023 kesäkumibiisi Missio kertoo kahden ihmisen kohtaamisesta ja magneettisesta vetovoimasta. BESS haluaa muistuttaa kappaleellaan, että suojattu seksi kuuluu kaikille sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.
Hyvä tietää HPV:sta
Infograafi kertoo tiivistetysti tärkeät perustiedot HPV:sta eli ihmisen papilloomaviruksesta.
Kesäkumi-kampanja
Tutustu Kesäkumi-kampanjan tavoitteisiin, fiilistele kesäkumibiisejä tai testaa vaikka tietosi seksuaaliterveydestä!
Näin suojaudut seksitaudeilta eri seksitavoissa
Kondomi ja suuseksisuoja ovat ainoat ehkäisymenetelmät, jotka suojaavat ei-toivotun raskauden lisäksi seksitaudeilta. Lue tästä vinkit taudeilta suojautumiseen eri seksitavoissa!
Penis – 9 kysymystä ja vastausta
Millainen peniksen pitäisi olla ja miten sen pitäisi toimia? Nämä asiat mietityttävät lähes kaikkia jossain vaiheessa. Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin.
Menkat – 12 kysymystä ja vastausta
Kuukautisten alkaminen mietityttää ihan jokaista, vaikka kyse onkin maailman luonnollisimmasta asiasta. Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin menkkojen alkamisesta.
Suuseksisuoja – mikä se on ja miten sitä käytetään?
Kaikki seksitaudit voivat tarttua suuseksissä sekä antavalle että vastaanottavalle osapuolelle. Siksi kondomin tai suuseksisuojan käyttäminen on tärkeää suuseksin aikana.
Saaradaniela: Puhutaan seksistä | Onko itsetyydytys noloa?
Saaradaniela kertoo videolla seksuaaliterveydestä ja seksistä. Murrosiässä nämä aiheet alkavat erityisesti kiinnostaa, mutta seksistä puhumista pidetään usein hankalana aiheena ja videolla halutaankin korostaa, että se on luonnollinen osa ihmisen...Hormonaalinen ehkäisy – tiesitkö tämän?
Pilleri, kierukka, laastari, rengas ja kapseli – hormonaalisia ehkäisyvälineitä on monia. Ne kaikki sopivat myös nuorille.
Penis ja seksi – tiesitkö tämän?
Seksuaalisen kiihottumisen seurauksena peniksessä ja muuallakin kehossa syntyy monimutkaisia tapahtumaketjuja. Monesti ne johtavat erektioon ja siemensyöksyyn.
15 kysymystä ehkäisystä ja raskaudesta – apua, olenko sittenkin raskaana?
Voiko touhutipoista tulla raskaaksi, missä vaiheessa kondomi pitää laittaa peniksen päälle ja 13 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä ehkäisystä ja raskauden mahdollisuudesta.
Opas kondomin pukemiseen
Kondomin pukeminen jännittää monia. Siksi sen pukemista kannattaa harjoitella etukäteen omassa rauhassa, jolloin se sujuu helpommin seksitilanteessa toisen kanssa. Lue tästä ohjeet kondomin oikeaoppiseen käyttämiseen!
9 kysymystä itsetyydytyksestä – sooloseksi on hyvä tapa tutustua omaan kehoon!
Mitä hyötyä itsetyydytyksestä on, aiheuttaako itsetyydytys vesisuihkulla syöpää, voiko itseään tyydyttää liikaa ja 6 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä itsetyydytyksestä.
Valitse sinulle sopiva kondomi
Aivan kuten peniksiä, myös kondomeja on olemassa monen kokoisina ja muotoisina. Itselle parhaiten sopivat kondomit löydät kokeilemalla erilaisia.
Seksitauti, minullako? Toimi näin, jos epäilet tartuntaa
Jos pelkäät, että sinulla voi olla seksitauti, mene rohkeasti testiin. Se ei ole tavallista lääkärissäkäyntiä kummempi juttu! Ehkä huolehdit turhaan, ja jos et, niin saat hoidon.
Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen
Tähän artikkeliin on listattu vinkkejä, jotka auttavat välttämään yleisimmät virheet, jotka heikentävät kondomin luotettavuutta.
HPV-infektio – kaikki, mitä olet aina halunnut kysyä HPV:sta
Voiko alle 15-vuotiaalla olla HPV:n aiheuttama syöpä suussa? Missä iässä voi vielä ottaa HPV-rokotteen? HPV-infektioni parani itsestään – onko enää ikinä ok harrastaa seksiä ilman kondomia? Tästä jutusta löydät useimmin kysytyt kysymykset ihmisen papillooma viruksesta.
8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa
Seksiin on valmis, kun se haluttaa enemmän kuin pelottaa. Kokosimme tietopaketin ekaa kertaa varten.
Kondomilla nautintoa ja lisäbuustia seksiin
Kondomi on paitsi helppo hankkia ja käyttää, myös monipuolinen väline seksinautinnon lisäämiseen. Kondomi lisää nautintoa, koska sitä käyttäessä ei tarvitse olla huolissaan seksitaudeista tai raskaudesta. Silloin voi siis heittäytyä huolettomammin nauttimaan seksistä.
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että olette huolehtineet ehkäisystä kondomilla. Kun kondomia käyttää oikeaoppisesti, antaa se yleensä hyvän suojan seksitaudeilta. On hyvä tiedostaa, että kondomi ei tarjoa kuitenkaan 100 %:sta suojaa seksitauteja vastaan, sillä esimerkiksi kondylooma ja herpes voivat tarttua alueilta, joita kondomi ei peitä.
Pohdit, millaisia oireita seksitaudeista voi tulla. Seksitaudeista ja niiden oireista löydät tietoa täältä. On kuitenkin hyvä muistaa, että seksitaudit voivat olla myös oireettomia. Tämän vuoksi on hyvä käydä seksitautitesteissä aina, jos epäilee että tartunta voisi olla mahdollinen. Voit varata ajan seksitautitesteihin netissä tai puhelimitse omalle terveysasemallesi tai sukupuolitautien poliklinikalle. Lue lisää seksitautien testaamisesta Fressiksen artikkelista.
Toisinaan voi käydä niin, että ehkäisy pettää tavalla tai toisella, vaikka olisikin yrittänyt olla huolellinen. Näin voi käydä kenelle vaan. Kondomin luotettavuutta voi kuitenkin parantaa, ja sen poisliukumista on mahdollista ehkäistä monin tavoin. Ensinnäkin kannattaa tarkistaa, että kondomi on käyttäjälleen oikean kokoinen. Jos kondomi on liian iso tai pieni, se ei pysy kunnolla päällä. Toinen tärkeä juttu on, että kondomi puetaan oikeinpäin, eli ennen pukemista kannattaa tarkistaa kondomin rullaussuunta. Väärinpäin oleva kondomi luiskahtaa helposti pois. Kolmanneksi, kannattaa käyttää liukuvoidetta, koska riittävä liukkaus pitää kondomin paremmin paikoillaan (ja ehjänä) siihen kohdistuvasta hankauksesta ja edestakaisesta liikkeestä huolimatta. Neljäntenä vinkkinä suosittelen tarkistamaan välillä seksin aikana, että kondomi on pysynyt paikoillaan. Sitten sen voi tarvittaessa rullata takaisin peniksen juureen.
Seksikumppanin tai -kumppanien kanssa on hyvä keskustella etukäteen, oletteko käyneet seksitautitesteissä, milloin edelliset testit on otettu, mitkä seksitaudit teiltä on testattu ja onko tarvittaessa otettu näytteet myös nielusta tai peräaukosta. Tämä keskustelu on hyvä käydä, vaikka käyttäisittekin suojausta, sillä se lisää luottamuksen ja turvallisuuden tuntua seksissä.
Moi! Valitettavasti asiaa on vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella, ja siksi suosittelen, että otat asiasta yhteyttä lääkäriin. Kerrot, että et ole ollut yhdynnässä, mutta jos sinulla on ollut muunlaista kondomilla suojaamatonta seksiä, esimerkiksi suuseksiä, suosittelen, että käyt seksitautitesteissä. Arvelisin, että myös hankauksesta voi seurata ihomuutoksia, etenkin jos limakalvot ovat kuivat, mutta valitettavasti en osaa asiaa tämän tarkemmin arvioida.
Kesäkumikampanja 2023
Nuorten ja nuorten aikuisten turvaseksitaitoja edistävä Kesäkumi -kampanja on ollut jo pitkään osa suomalaisten nuorten kesää. Vuoden 2023 kesäkumibiisin Missio esitti artisti BESS ja se on ollut ilmestymisestään asti Spotifyn Top50 listalla! Kesäkumikampanja toimi kesän aikana niin sosiaalisessa mediassa, kuin kesän festareilla.
Miten seksitautitesteihin pääsee ja miten testit otetaan?
Seksitaudit ovat usein oireettomia, joten seksitautitesteihin meneminen on ainoa tapa selvittää, onko itsellä seksitautia vai ei. Tästä oppaasta saat käytännön vinkit siihen, miten ajanvarauksen voi tehdä ja kuinka seksitautitestit tehdään.
Kesäkumin historia
Kondomien jakamisesta ja kesäkumibiiseistään tunnettu Kesäkumi-kampanja järjestettiin ensimmäisen kerran 28 vuotta sitten. Kampanja on alusta asti tehnyt työtä seksin ja ehkäisyn ympärillä olevan häpeän poistamiseksi, ja sama työ jatkuu edelleen.
Kysy seksistä – esittelyssä Väestöliiton seksuaalineuvontachat ja Poikien Puhelin
Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä ja Poikien Puhelimessa saat tukea ja asiantuntijan neuvoja ilmaiseksi, anonyymisti ja luottamuksellisesti.
Mandimai: Puhutaan seksistä | milloin on valmis ekaan kertaan?
Videolla Mandimai kertoo faktaa ja pohdintojaan seksuaaliterveydestä ja seksistä. Hän kokee, että niiden ympärillä pyörii edelleen paljon häpeää ja haluaa normalisoida puhumista niistä. Tällä videolla Mandimai haluaa toimia isosiskomaisena...Kesäkumibiisin Etta: ”Hei mimmit, vietetään täydellinen hot girl -kesä”
Etta puolustaa Kesäkumibiisillään naisen oikeutta nauttia yhden illan jutuista ja kannustaa puhumaan suoraan myös ehkäisystä.
8 x menkkaongelma ja ratkaisu
Menkat voivat aiheuttaa harmia, kuten kipuja tai huonoa fiilistä. Onneksi ongelmiin on monia ratkaisuja! Aina eivät kotikeinot eivät tepsi, mutta silloin lääkäri voi auttaa.
6 x penisongelma ja ratkaisu
Terskaa kirvelee ja frenulumiin on tullut kipeä hiertymä. Pitäisikö huolestua? Asiantuntija kertoo ratkaisun kuuteen tavanomaiseen penisongelmaan.