Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, että kuukautiseni ovat neljä kuukautta myöhässä, vaikka aikaisemmin ne ovat olleet säännölliset? Onko normaalia, että kuukautiseni ovat neljä kuukautta myöhässä, vaikka aikaisemmin ne ovat olleet säännölliset?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Lääkärin tutkimukset ovat aiheellisia, jos aiemmin säännölliset kuukautiset jäävät pois useammaksi kuukaudeksi. Eli suosittelisin että otat tilanteessasi yhteyttä lääkäriin. Tutkimukset ovat aiheelliset myös silloin, jos epäsäännölliseen kiertoon liittyy vuotojen pitkittymistä tai epämääräisiä välivuotoja.

Jäin pohtimaan, onko elintavoissasi tai elämässäsi tapahtunut jokin muutos niihin aikoihin, kun kuukautiset jäivät pois? Kuukautiskiertoa voivat nimittäin sekoittaa herkästi esimerkiksi nopea laihduttaminen, syömishäiriöt, ylipaino tai stressi. Runsas urheilu voi myös aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen, jos energiansaanti on liian niukkaa suhteessa kulutukseen, ja kehon rasvaprosentti on kovin matala. Jos olet harrastanut suojaamatonta yhdyntäseksiä, raskaustesti on hyvä tehdä.

On hyvä myös muistaa, että kuukautiskierron epäsäännöllisyys on hyvin tavallista kuukautisten alkuvaiheessa. Kiertoväli tasoittuu tyypillisesti noin kahden vuoden kuluttua kuukautisten alkamisesta. Toki joillakin naisilla kuukautiskierto on epäsäännöllinen läpi elämän. Kuukautiskierron muuttuminen säännölliseksi on täysin yksilöllistä, eikä aikataulua pystytä tarkkaan ennustamaan. Joidenkin arvioiden mukaan kuukautiset voivat olla enemmän tai vähemmän epäsäännölliset 20. vuoden ikään saakka.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

Kesäkumibiisin julkaissut BESS: ”Suojattu seksi kuuluu kaikille!”

Vuoden 2023 kesäkumibiisi Missio kertoo kahden ihmisen kohtaamisesta ja magneettisesta vetovoimasta. BESS haluaa muistuttaa kappaleellaan, että suojattu seksi kuuluu kaikille sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.

Artikkeli
Seksi

Hyvä tietää HPV:sta

Infograafi kertoo tiivistetysti tärkeät perustiedot HPV:sta eli ihmisen papilloomaviruksesta.

Artikkeli
Seksi

Kesäkumi-kampanja

Tutustu Kesäkumi-kampanjan tavoitteisiin, fiilistele kesäkumibiisejä tai testaa vaikka tietosi seksuaaliterveydestä!

Artikkeli
Seksi

Näin suojaudut seksitaudeilta eri seksitavoissa

Kondomi ja suuseksisuoja ovat ainoat ehkäisymenetelmät, jotka suojaavat ei-toivotun raskauden lisäksi seksitaudeilta. Lue tästä vinkit taudeilta suojautumiseen eri seksitavoissa!

Testit

Naimamaisteri-testi

Oletko sinä turvallisen seksin mestari?

Tee testi
Artikkeli
Seksi

Penis – 9 kysymystä ja vastausta

Millainen peniksen pitäisi olla ja miten sen pitäisi toimia? Nämä asiat mietityttävät lähes kaikkia jossain vaiheessa. Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Artikkeli
Seksi

Menkat – 12 kysymystä ja vastausta

Kuukautisten alkaminen mietityttää ihan jokaista, vaikka kyse onkin maailman luonnollisimmasta asiasta. Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin menkkojen alkamisesta.

Artikkeli
Seksi

Suuseksisuoja – mikä se on ja miten sitä käytetään?

Kaikki seksitaudit voivat tarttua suuseksissä sekä antavalle että vastaanottavalle osapuolelle. Siksi kondomin tai suuseksisuojan käyttäminen on tärkeää suuseksin aikana.

Video
Seksi

Saaradaniela: Puhutaan seksistä | Onko itsetyydytys noloa?

Saaradaniela kertoo videolla seksuaaliterveydestä ja seksistä. Murrosiässä nämä aiheet alkavat erityisesti kiinnostaa, mutta seksistä puhumista pidetään usein hankalana aiheena ja videolla halutaankin korostaa, että se on luonnollinen osa ihmisen...

Fressis

Artikkeli
Seksi

Hormonaalinen ehkäisy – tiesitkö tämän?

Pilleri, kierukka, laastari, rengas ja kapseli – hormonaalisia ehkäisyvälineitä on monia. Ne kaikki sopivat myös nuorille.

Artikkeli
Seksi

Penis ja seksi – tiesitkö tämän?

Seksuaalisen kiihottumisen seurauksena peniksessä ja muuallakin kehossa syntyy monimutkaisia tapahtumaketjuja. Monesti ne johtavat erektioon ja siemensyöksyyn.

Artikkeli
SeksiYleinen

15 kysymystä ehkäisystä ja raskaudesta – apua, olenko sittenkin raskaana?

Voiko touhutipoista tulla raskaaksi, missä vaiheessa kondomi pitää laittaa peniksen päälle ja 13 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä ehkäisystä ja raskauden mahdollisuudesta.

Artikkeli
Seksi

Opas kondomin pukemiseen

Kondomin pukeminen jännittää monia. Siksi sen pukemista kannattaa harjoitella etukäteen omassa rauhassa, jolloin se sujuu helpommin seksitilanteessa toisen kanssa. Lue tästä ohjeet kondomin oikeaoppiseen käyttämiseen!

Artikkeli
Seksi

9 kysymystä itsetyydytyksestä – sooloseksi on hyvä tapa tutustua omaan kehoon!

Mitä hyötyä itsetyydytyksestä on, aiheuttaako itsetyydytys vesisuihkulla syöpää, voiko itseään tyydyttää liikaa ja 6 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä itsetyydytyksestä.

Artikkeli
Seksi

Valitse sinulle sopiva kondomi

Aivan kuten peniksiä, myös kondomeja on olemassa monen kokoisina ja muotoisina. Itselle parhaiten sopivat kondomit löydät kokeilemalla erilaisia.

Artikkeli
Seksi

Seksitauti, minullako? Toimi näin, jos epäilet tartuntaa

Jos pelkäät, että sinulla voi olla seksitauti, mene rohkeasti testiin. Se ei ole tavallista lääkärissäkäyntiä kummempi juttu! Ehkä huolehdit turhaan, ja jos et, niin saat hoidon.

Artikkeli
Seksi

Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen

Tähän artikkeliin on listattu vinkkejä, jotka auttavat välttämään yleisimmät virheet, jotka heikentävät kondomin luotettavuutta.

Artikkeli
Seksi

HPV-infektio – kaikki, mitä olet aina halunnut kysyä HPV:sta 

Voiko alle 15-vuotiaalla olla HPV:n aiheuttama syöpä suussa? Missä iässä voi vielä ottaa HPV-rokotteen? HPV-infektioni parani itsestään – onko enää ikinä ok harrastaa seksiä ilman kondomia? Tästä jutusta löydät useimmin kysytyt kysymykset ihmisen papillooma viruksesta. 

Artikkeli
Seksi

8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa

Seksiin on valmis, kun se haluttaa enemmän kuin pelottaa. Kokosimme tietopaketin ekaa kertaa varten.

Artikkeli
Seksi

Kondomilla nautintoa ja lisäbuustia seksiin

Kondomi on paitsi helppo hankkia ja käyttää, myös monipuolinen väline seksinautinnon lisäämiseen. Kondomi lisää nautintoa, koska sitä käyttäessä ei tarvitse olla huolissaan seksitaudeista tai raskaudesta. Silloin voi siis heittäytyä huolettomammin nauttimaan seksistä.  

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huihui
Ikä: 13-15v
Tulehdus peniksessä? Minulla on pippeli tullut kipeäksi. Se on turvoksisssa ja punainen, ja esinahan alta tulee jotakin märkää. Onko tämä joku pippelitulehdus? Voiko sitä hoitaa itse,...
Fressis

Moikka! Tilanteesi kuulostaa nyt sellaiselta, että sinun olisi hyvä hakeutua pikimmiten lääkäriin. Ei ole normaalia, että pippeli on turvoksissa ja punainen, ja että esinahan alta tulee jotain märkää. On tärkeää, että lääkäri arvioi tilanteen, niin saat siihen varmasti oikeanlaisen avun.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poika
Ikä: 9-12v
Miten lopettaa runkkaus? Miten lopettaa runkkaus?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Ensimmäisenä minulle tulee mieleen kysymys, että miksi haluaisit lopettaa runkkauksen? Oletan, että runkkaus aiheuttaa sinulle tässä kohtaa enemmän negatiivisia asioita kuin positiivisia. Voikin olla, että jossain kohtaa runkkaus voi muuttua pakonomaiseksi ja tulee tunne, ettei sitä pysty olla tekemättä. Tulee ikään kuin olo, että on riippuvainen siitä. Ajatukset voivat jatkuvasti pyöriä seksin ympärillä tai voi jättää tekemättä muita itselle tärkeitä asioita. Itsetyydytyksestä voi kadota lopuksi nautinto kokonaan.

En tiedä tilanteestasi, mutta esimerkiksi runsas pornon katsominen voi lisätä tai ylläpitää ongelmaa. Toinen asia, miksi itsetyydytyksen voi haluta lopettaa on omat mielikuvat ja fantasiat, jotka itsetyydytyksen hetkellä tuntuvat hyvältä ja kiihottavat, mutta jälkikäteen voi tulla ahdistus tai häpeä omista ajatuksista. Fantasiamaailmassa kaikki on kuitenkin sallittua.

Nyt en siis tiedä mistä sinulle syntyy ajatus, että haluaisit lopettaa runkkauksen. Jos tunnistat, että kyse on esimerkiksi siitä, että runkkauksesta on tullut pakonomaista käyttäytymistä, suosittelen lämpimästi puhumaan tästä jollekin turvalliselle aikuiselle. Sexpolla on myös maksuton neuvontapuhelin, jonne voi soittaa nimettömänä. Siellä vastaa aina puhelimeen ammattilainen. Yhteystiedot löytyvät täältä.

On kuitenkin tavallista, että seksuaalisen mielenkiinnon herättyä murrosiän kynnyksellä (joillakin aikaisemmin ja toisilla myöhemmin), seksuaaliset ajatukset ja fantasiat voivat olla paljon mielessä. Myös itsetyydytykseen, orgasmiin ja laukeamiseen liittyvä hyvänolon tunne saa haluamaan sitä lisää. On siis ok itsetyydyttää vaikka joka päivä tai useasti päivässä, siitä ei ole haittaa. Mutta, jos loppujen lopuksi itsetyydytyksen jälkeen tulee ahdistusta tai huonoa oloa, sitä kannattaa rajoittaa.

Jos runkkausta haluaa vähentää tai lopettaa, voi alkuun miettiä tilanteita, jolloin se useimmiten tulee mieleen. Tunnetko silloin vaikka tylsyyden tunnetta tai yksinäisyyttä? Joillekin se voi olla keino purkaa stressaantunutta tai levotonta kehoa. Kun tulee ajatus, että nyt voisi itsetyydyttää, mutta et oikeastaan halua, voisiko tilalle keksiä jotain muuta, johon suunnata ajatuksia? Millaiset muut asiat tuovat sinulle mielihyvää, nautintoa tai iloa elämässä? Voisiko näitä asioita vahvistaa tai lisätä?

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

Kesäkumikampanja 2023

Nuorten ja nuorten aikuisten turvaseksitaitoja edistävä Kesäkumi -kampanja on ollut jo pitkään osa suomalaisten nuorten kesää. Vuoden 2023 kesäkumibiisin Missio esitti artisti BESS ja se on ollut ilmestymisestään asti Spotifyn Top50 listalla! Kesäkumikampanja toimi kesän aikana niin sosiaalisessa mediassa, kuin kesän festareilla.

Artikkeli
Seksi

Miten seksitautitesteihin pääsee ja miten testit otetaan?

Seksitaudit ovat usein oireettomia, joten seksitautitesteihin meneminen on ainoa tapa selvittää, onko itsellä seksitautia vai ei. Tästä oppaasta saat käytännön vinkit siihen, miten ajanvarauksen voi tehdä ja kuinka seksitautitestit tehdään.

Artikkeli
Seksi

Kesäkumin historia

Kondomien jakamisesta ja kesäkumibiiseistään tunnettu Kesäkumi-kampanja järjestettiin ensimmäisen kerran 28 vuotta sitten. Kampanja on alusta asti tehnyt työtä seksin ja ehkäisyn ympärillä olevan häpeän poistamiseksi, ja sama työ jatkuu edelleen.

Artikkeli
Seksi

Kysy seksistä – esittelyssä Väestöliiton seksuaalineuvontachat ja Poikien Puhelin

Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä ja Poikien Puhelimessa saat tukea ja asiantuntijan neuvoja ilmaiseksi, anonyymisti ja luottamuksellisesti.

Video
Seksi

Mandimai: Puhutaan seksistä | milloin on valmis ekaan kertaan?

Videolla Mandimai kertoo faktaa ja pohdintojaan seksuaaliterveydestä ja seksistä. Hän kokee, että niiden ympärillä pyörii edelleen paljon häpeää ja haluaa normalisoida puhumista niistä. Tällä videolla Mandimai haluaa toimia isosiskomaisena...

Artikkeli
Seksi

Kesäkumibiisin Etta: ”Hei mimmit, vietetään täydellinen hot girl -kesä”

Etta puolustaa Kesäkumibiisillään naisen oikeutta nauttia yhden illan jutuista ja kannustaa puhumaan suoraan myös ehkäisystä.

Artikkeli
Seksi

8 x menkkaongelma ja ratkaisu

Menkat voivat aiheuttaa harmia, kuten kipuja tai huonoa fiilistä. Onneksi ongelmiin on monia ratkaisuja! Aina eivät kotikeinot eivät tepsi, mutta silloin lääkäri voi auttaa.

Artikkeli
Seksi

6 x penisongelma ja ratkaisu

Terskaa kirvelee ja frenulumiin on tullut kipeä hiertymä. Pitäisikö huolestua? Asiantuntija kertoo ratkaisun kuuteen tavanomaiseen penisongelmaan.