Moi nimimerkki ”Helmi”! On todella hyvä, että pohdit (ryhmä)seksiin liittyvää turvallisuutta. Sekä kahden että useamman ihmisen välisessä seksissä on tärkeää, että kaikki toimivat vastuullisesti toisiaan kuunnellen ja kunnioittaen. Tällöin ryhmäseksin harrastaminen on turvallista sekä sinulle että pojille.
Ryhmäseksissä pätevät pitkälti samat asiat kuin kahdenvälisessä seksissä, mutta useamman ihmisen osallistuminen tuo jonkin verran lisää huomioon otettavia seikkoja. Kokosin sinulle viiden kohdan listan turvallisempaan ryhmäseksiin. Voit käydä ne yhdessä läpi poikien kanssa, mikäli päädytte harrastamaan seksiä nelistään tai jollakin muulla kokoonpanolla.
- Omien mieltymysten, toiveiden ja rajojen tunnistaminen ja sanoittaminen: Olette vielä hyvin nuoria, minkä vuoksi kunkin teistä on hyvä pohtia, mitä seksi ylipäätään tarkoittaa teille ja millaisiin asioihin koette olevanne valmiita. Oletteko tutustuneet omiin mieltymyksiinne ja rajoihinne? Entä osaatteko ja uskallatteko sanoittaa toisillenne, mistä pidätte ja mistä ette? Mitä haluaisitte kokeilla ja mitä puolestaan ette halua tehdä?
- Avoin ja rehellinen kommunikaatio: Omista mieltymyksistä, haluista, rajoista ja fiiliksistä kannattaa kommunikoida ennen seksiä, seksin aikana ja seksin jälkeen. Seksin aikana kannattaa välillä varmistaa, onko tämä ok ja onko kaikilla hyvä olla. Jos jollekulle teistä herää missään vaiheessa epäilys siitä, onko jollakin epämukava olo, asiasta kannattaa heti kysyä häneltä. Jos puolestaan itsellesi tulee outo tai epävarma tunne, kerrothan siitä heti, jolloin voitte tarvittaessa keskeyttää tilanteen.
- Suostumus: Suostumus tarkoittaa kaikkien osapuolten innokasta halua niille seksuaalisille teoille, joita yhdessä teette. Kaikkiin seksuaalisiin tekoihin tulee saada erikseen lupa kultakin seksin osapuolelta, ja suostumuksen voi peruuttaa missä vaiheessa tahansa. Lisäksi jos edes yksi osapuoli kieltäytyy, asiaa ei silloin tehdä eikä toista saa yrittää painostaa muuttamaan mieltään. Painostamalla saatu myöntyminen ei ole aito suostumus.
- Raskauden ja seksitautien ehkäisy: Varatkaa mukaan reilusti kondomeja ja suuseksisuojia! Koska ryhmäseksissä sukuelimiä ja eritteitä on enemmän kuin kahdenvälisessä seksissä, ehkäisystä huolehtiminen vaatii erityistä tarkkuutta. Hyvä muistisääntö on, että kondomi vaihdetaan uuteen, kun penis siirtyy toiseen kehonaukkoon, eli joko toiseen ihmiseen tai esim. peräaukosta emättimeen tai suuhun. Lisäksi samalla kädellä ei pidä hyväillä eri ihmisten paljaita sukuelimiä, vaan tulee käyttää kondomia, pestä kädet hyväiltävien sukuelinten vaihtuessa tai varata eri kädet eri henkilöille. Myös seksivälineet tulee suojata kondomilla tai pestä ne huolellisesti, jos käyttäjä vaihtuu. Lisäksi on suositeltavaa käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta, koska se lisää nautintoa sekä ehkäisee kondomin rikkoutumista ja limakalvojen hiertymistä.
- Seksitautitesteissä käyminen ennen seksiä: Seksitautien testaaminen on maksutonta ja helppoa. Testeissä käymisestä huolimatta kondomia tulee käyttää seksissä.
Turvallisuuden tunne seksissä on siis kaikkien osapuolten tasavertaista yhteispeliä, jossa jokainen kantaa vastuunsa kunnioittavan ja luottamuksellisen ilmapiirin syntymisessä. Kun huomioitte toinen toisianne ja huolehditte omista rajoistanne, ryhmäseksi voi olla hyvinkin nautinnollista, hauskaa ja turvallista.
Miten suojautua seksitaudeilta?
Seksitaudit voivat tarttua niin yhdynnässä kuin suuseksissä. Kondomin tai suuseksisuojan, käyttö on tehokkain tapa suojautua seksitaudeilta.Suuseksisuoja – mikä se on ja miten sitä käytetään?
Kaikki seksitaudit voivat tarttua suuseksissä sekä antavalle että vastaanottavalle osapuolelle. Siksi kondomin tai suuseksisuojan käyttäminen on tärkeää suuseksin aikana.
Tinken game show
Tubettaja Tinke on kutsunut kavereitaan kilpailemaan järjestämäänsä game showhun. Videolta selviää, onko kilpailijoilla hallussaan esimerkiksi ehkäisyyn ja ihmisen anatomiaan liittyvät faktat.Hyvä tietää HPV:sta
Infograafi kertoo tiivistetysti tärkeät perustiedot HPV:sta eli ihmisen papilloomaviruksesta.
Kesäkumibiisin julkaissut BESS: ”Suojattu seksi kuuluu kaikille!”
Vuoden 2023 kesäkumibiisi Missio kertoo kahden ihmisen kohtaamisesta ja magneettisesta vetovoimasta. BESS haluaa muistuttaa kappaleellaan, että suojattu seksi kuuluu kaikille sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.
Kesäkumi-kampanja
Tutustu Kesäkumi-kampanjan tavoitteisiin, fiilistele kesäkumibiisejä tai testaa vaikka tietosi seksuaaliterveydestä!
Tukea on saatavilla kesäisinkin!
Kesäterkkarit kiertävät Helsingissä kesäisin kohtaamassa nuoria. Heille voi tulla juttelemaan matalalla kynnyksellä mistä vain.
Näin suojaudut seksitaudeilta eri seksitavoissa
Kondomi ja suuseksisuoja ovat ainoat ehkäisymenetelmät, jotka suojaavat ei-toivotun raskauden lisäksi seksitaudeilta. Lue tästä vinkit taudeilta suojautumiseen eri seksitavoissa!
Penis – 9 kysymystä ja vastausta
Millainen peniksen pitäisi olla ja miten sen pitäisi toimia? Nämä asiat mietityttävät lähes kaikkia jossain vaiheessa. Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin.
Menkat – 12 kysymystä ja vastausta
Kuukautisten alkaminen mietityttää ihan jokaista, vaikka kyse onkin maailman luonnollisimmasta asiasta. Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin menkkojen alkamisesta.
Saaradaniela: Puhutaan seksistä | Onko itsetyydytys noloa?
Saaradaniela kertoo videolla seksuaaliterveydestä ja seksistä. Murrosiässä nämä aiheet alkavat erityisesti kiinnostaa, mutta seksistä puhumista pidetään usein hankalana aiheena ja videolla halutaankin korostaa, että se on luonnollinen osa ihmisen...Hormonaalinen ehkäisy – tiesitkö tämän?
Pilleri, kierukka, laastari, rengas ja kapseli – hormonaalisia ehkäisyvälineitä on monia. Ne kaikki sopivat myös nuorille.
Penis ja seksi – tiesitkö tämän?
Seksuaalisen kiihottumisen seurauksena peniksessä ja muuallakin kehossa syntyy monimutkaisia tapahtumaketjuja. Monesti ne johtavat erektioon ja siemensyöksyyn.
15 kysymystä ehkäisystä ja raskaudesta – apua, olenko sittenkin raskaana?
Voiko touhutipoista tulla raskaaksi, missä vaiheessa kondomi pitää laittaa peniksen päälle ja 13 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä ehkäisystä ja raskauden mahdollisuudesta.
Opas kondomin pukemiseen
Kondomin pukeminen jännittää monia. Siksi sen pukemista kannattaa harjoitella etukäteen omassa rauhassa, jolloin se sujuu helpommin seksitilanteessa toisen kanssa. Lue tästä ohjeet kondomin oikeaoppiseen käyttämiseen!
9 kysymystä itsetyydytyksestä – sooloseksi on hyvä tapa tutustua omaan kehoon!
Mitä hyötyä itsetyydytyksestä on, aiheuttaako itsetyydytys vesisuihkulla syöpää, voiko itseään tyydyttää liikaa ja 6 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä itsetyydytyksestä.
Valitse sinulle sopiva kondomi
Aivan kuten peniksiä, myös kondomeja on olemassa monen kokoisina ja muotoisina. Itselle parhaiten sopivat kondomit löydät kokeilemalla erilaisia.
Seksitauti, minullako? Toimi näin, jos epäilet tartuntaa
Jos pelkäät, että sinulla voi olla seksitauti, mene rohkeasti testiin. Se ei ole tavallista lääkärissäkäyntiä kummempi juttu! Ehkä huolehdit turhaan, ja jos et, niin saat hoidon.
Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen
Tähän artikkeliin on listattu vinkkejä, jotka auttavat välttämään yleisimmät virheet, jotka heikentävät kondomin luotettavuutta.
HPV-infektio – kaikki, mitä olet aina halunnut kysyä HPV:sta
Voiko alle 15-vuotiaalla olla HPV:n aiheuttama syöpä suussa? Missä iässä voi vielä ottaa HPV-rokotteen? HPV-infektioni parani itsestään – onko enää ikinä ok harrastaa seksiä ilman kondomia? Tästä jutusta löydät useimmin kysytyt kysymykset ihmisen papillooma viruksesta.
8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa
Seksiin on valmis, kun se haluttaa enemmän kuin pelottaa. Kokosimme tietopaketin ekaa kertaa varten.
Kondomilla nautintoa ja lisäbuustia seksiin
Kondomi on paitsi helppo hankkia ja käyttää, myös monipuolinen väline seksinautinnon lisäämiseen. Kondomi lisää nautintoa, koska sitä käyttäessä ei tarvitse olla huolissaan seksitaudeista tai raskaudesta. Silloin voi siis heittäytyä huolettomammin nauttimaan seksistä.
Hei! Kiitos kysymyksestäsi!
Terska on usein osittain tai kokonaan esinahan peitossa. Murrosiän aikana peniksen kasvaessa esinahka yleensä löystyy ja irtoaa terskan pinnasta, jolloin se alkaa liikkua helpommin taaksepäin. Jos esinahka ei aiheuta kipua tai muuta haittaa, sen kireydestä ei yleensä tarvitse olla huolissaan. Voit myös rauhassa antaa peniksesi kehittyä. Peniksen ja murrosiän muutokset tapahtuvat eri tahtiin eri ihmisillä, joillain aiemmin, joillain myöhemmin. Peniksestä voit lukea tarkemmin täältä.
Kirjoitit, että terskasi ja esinahkasi välissä on valkoista ja haisevaa töhnää, joka tuntuu liimaavan niitä yhteen. Se on todennäköisesti smegmaa, joka on täysin normaalia eritettä, jota muodostuu kuolleista ihosoluista ja esinahkatalista. Smegma pitää peniksen kosteana, mutta se on hyvä pestä pois päivittäin lämpimällä vedellä. Jos sitä on kertynyt enemmän tai se on kovettunut, voit kokeilla pesussa apuna esimerkiksi perusrasvaa. Vältä tavallista saippuaa, koska se voi kuivattaa ja ärsyttää herkkiä limakalvoja. Intiimialueille tarkoitetut miedot pesunesteet ovat ok tarvittaessa, mutta vesi riittää useimmiten hyvin. Voit lukea sukuelinten pesemisestä täältä.
Tärkeintä on, että esinahka liikkuu sen verran, että saat esinahan alta puhdistettua. Älä liikuta esinahkaa väkisin, koska se voi aiheuttaa vaurioita. Jos jokin asia mietityttää, voit hyvin kääntyä kouluterveydenhoitajan puoleen. Halutessasi voit tulla juttelemaan aiheesta myös Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jonka löydät täältä.
Hei, kiitos kysymyksestä!
Pussailulle ei ole asetettu mitään ikärajaa, joten pussailu on ok minkä ikäisenä tahansa. Oleellista on, että molemmat osapuolet haluavat sitä tehdä. Joillakin mielenkiinto pussailuun herää aikaisemmin, ja toisilla taas paljon myöhemmin tai ei ollenkaan, kaikki siltä väliltä on normaalia ja yksilöllistä.
Jäin pohtimaan kysymystäsi, että liittyykö kysymyksesi jollain tavoin suojaikärajoihin? Mikä on sallittua ja mikä ei. Suojaikäraja tarkoittaa, että alle 16-vuotiailla ei saa olla seksiin liittyviä juttuja aikuisten tai itseään selkeästi vanhempien ihmisten kanssa. Lain tarkoituksena on suojella vielä kasvavia ja kehittyviä lapsia. Jos samanikäiset nuoret tykkäävät toisistaan ja haluavat olla läheisiä, se on ok, kunhan kumpikin sitä haluaa eikä kumpaakaan siihen painosteta. Mitään ei kuitenkaan ole pakko tehdä – kaikessa tärkeintä on oma ja toisen hyvä ja turvallinen olo.
Voit halutessasi lukea lisää suojaikärajasta tästä Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.
Mitä tehtiin Kesäkumi -kampanjassa vuonna 2024?
Vuoden 2024 kampanjan pääviestinä oli, että ”Turvallinen seksi kuuluu kaikille – ekasta kerrasta lähtien”. ”Tähän pääviestiin päädyttiin, koska Kouluterveyskyselyn mukaan yläkouluikäisten ehkäisyn käyttö viimeisimmässä yhdynnässä on vähentynyt ja kampanjassa haluttiin korostaa erityisesti tälle nuorimmalle kohderyhmälle, seksiä harkitseville ja sitä aloittaville, että ehkäisystä tulee huolehtia ihan aina – ekasta kerrasta lähtien”, painottaa kampanjan projektipäällikkö Tuulia Råmark. […]
Kesäkumikampanja 2023
Nuorten ja nuorten aikuisten turvaseksitaitoja edistävä Kesäkumi -kampanja on ollut jo pitkään osa suomalaisten nuorten kesää. Vuoden 2023 kesäkumibiisin Missio esitti artisti BESS ja se on ollut ilmestymisestään asti Spotifyn Top50 listalla! Kesäkumikampanja toimi kesän aikana niin sosiaalisessa mediassa, kuin kesän festareilla.
Miten seksitautitesteihin pääsee ja miten testit otetaan?
Seksitaudit ovat usein oireettomia, joten seksitautitesteihin meneminen on ainoa tapa selvittää, onko itsellä seksitautia vai ei. Tästä oppaasta saat käytännön vinkit siihen, miten ajanvarauksen voi tehdä ja kuinka seksitautitestit tehdään.
Kesäkumin historia
Kondomien jakamisesta ja kesäkumibiiseistään tunnettu Kesäkumi-kampanja järjestettiin ensimmäisen kerran 28 vuotta sitten. Kampanja on alusta asti tehnyt työtä seksin ja ehkäisyn ympärillä olevan häpeän poistamiseksi, ja sama työ jatkuu edelleen.
Kysy seksistä – esittelyssä Väestöliiton seksuaalineuvontachat ja Poikien Puhelin
Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä ja Poikien Puhelimessa saat tukea ja asiantuntijan neuvoja ilmaiseksi, anonyymisti ja luottamuksellisesti.
Mandimai: Puhutaan seksistä | milloin on valmis ekaan kertaan?
Videolla Mandimai kertoo faktaa ja pohdintojaan seksuaaliterveydestä ja seksistä. Hän kokee, että niiden ympärillä pyörii edelleen paljon häpeää ja haluaa normalisoida puhumista niistä. Tällä videolla Mandimai haluaa toimia isosiskomaisena...Kesäkumibiisin Etta: ”Hei mimmit, vietetään täydellinen hot girl -kesä”
Etta puolustaa Kesäkumibiisillään naisen oikeutta nauttia yhden illan jutuista ja kannustaa puhumaan suoraan myös ehkäisystä.
8 x menkkaongelma ja ratkaisu
Menkat voivat aiheuttaa harmia, kuten kipuja tai huonoa fiilistä. Onneksi ongelmiin on monia ratkaisuja! Aina eivät kotikeinot eivät tepsi, mutta silloin lääkäri voi auttaa.