Hei, kiitos kysymyksestä!
Kun penis on lepotilassa, esinahka rullautuu pippelin päähän kuvaamallasi tavalla. Eli kuulostaa täysin normaalilta! On hyvä, että esinahka peittää peniksen pään, eli terskan kunnolla. Esinahan tarkoitus on suojata penistä. Esinahat ja penikset ovat erilaisia, joillakin esinahka on kireämpi ja se peittää vain osittain tai ei ollenkaan peniksen pään. Peniksen kasvu on myös yksilöllistä, se voi kasvaa ja muokkautua vielä pitkälle varhaisaikuisuuteen saakka. Peniksen kasvun myötä esinahkaa ei välttämättä ole enää niin paljon.
Esinahkan määrällä ei ole merkitystä seksissä. Erektiossa esinahka vetäytyy taakse. Kondomin laitossa, esinahkaa voi vetää vielä kädellä kohti peniksen tyveä, jolloin kondomi asettuu paremmin. Jos kondomi on liian iso, esinahka voi rullautua ylöspäin, jolloin kondomi ei meinaa pysyä paikallaan. Tällöin kannattaa kokeilla muutamien eri valmistajien kondomeja, jotta löytyy itselle juuri sopivanlainen.
Tukea on saatavilla kesäisinkin!
Kesäterkkarit kiertävät Helsingissä kesäisin kohtaamassa nuoria. Heille voi tulla juttelemaan matalalla kynnyksellä mistä vain.
Kesäkumibiisin julkaissut BESS: ”Suojattu seksi kuuluu kaikille!”
Vuoden 2023 kesäkumibiisi Missio kertoo kahden ihmisen kohtaamisesta ja magneettisesta vetovoimasta. BESS haluaa muistuttaa kappaleellaan, että suojattu seksi kuuluu kaikille sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.
Hyvä tietää HPV:sta
Infograafi kertoo tiivistetysti tärkeät perustiedot HPV:sta eli ihmisen papilloomaviruksesta.
Kesäkumi-kampanja
Tutustu Kesäkumi-kampanjan tavoitteisiin, fiilistele kesäkumibiisejä tai testaa vaikka tietosi seksuaaliterveydestä!
Näin suojaudut seksitaudeilta eri seksitavoissa
Kondomi ja suuseksisuoja ovat ainoat ehkäisymenetelmät, jotka suojaavat ei-toivotun raskauden lisäksi seksitaudeilta. Lue tästä vinkit taudeilta suojautumiseen eri seksitavoissa!
Penis – 9 kysymystä ja vastausta
Millainen peniksen pitäisi olla ja miten sen pitäisi toimia? Nämä asiat mietityttävät lähes kaikkia jossain vaiheessa. Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin.
Menkat – 12 kysymystä ja vastausta
Kuukautisten alkaminen mietityttää ihan jokaista, vaikka kyse onkin maailman luonnollisimmasta asiasta. Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin menkkojen alkamisesta.
Suuseksisuoja – mikä se on ja miten sitä käytetään?
Kaikki seksitaudit voivat tarttua suuseksissä sekä antavalle että vastaanottavalle osapuolelle. Siksi kondomin tai suuseksisuojan käyttäminen on tärkeää suuseksin aikana.
Saaradaniela: Puhutaan seksistä | Onko itsetyydytys noloa?
Saaradaniela kertoo videolla seksuaaliterveydestä ja seksistä. Murrosiässä nämä aiheet alkavat erityisesti kiinnostaa, mutta seksistä puhumista pidetään usein hankalana aiheena ja videolla halutaankin korostaa, että se on luonnollinen osa ihmisen...Hormonaalinen ehkäisy – tiesitkö tämän?
Pilleri, kierukka, laastari, rengas ja kapseli – hormonaalisia ehkäisyvälineitä on monia. Ne kaikki sopivat myös nuorille.
Penis ja seksi – tiesitkö tämän?
Seksuaalisen kiihottumisen seurauksena peniksessä ja muuallakin kehossa syntyy monimutkaisia tapahtumaketjuja. Monesti ne johtavat erektioon ja siemensyöksyyn.
15 kysymystä ehkäisystä ja raskaudesta – apua, olenko sittenkin raskaana?
Voiko touhutipoista tulla raskaaksi, missä vaiheessa kondomi pitää laittaa peniksen päälle ja 13 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä ehkäisystä ja raskauden mahdollisuudesta.
Opas kondomin pukemiseen
Kondomin pukeminen jännittää monia. Siksi sen pukemista kannattaa harjoitella etukäteen omassa rauhassa, jolloin se sujuu helpommin seksitilanteessa toisen kanssa. Lue tästä ohjeet kondomin oikeaoppiseen käyttämiseen!
9 kysymystä itsetyydytyksestä – sooloseksi on hyvä tapa tutustua omaan kehoon!
Mitä hyötyä itsetyydytyksestä on, aiheuttaako itsetyydytys vesisuihkulla syöpää, voiko itseään tyydyttää liikaa ja 6 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä itsetyydytyksestä.
Valitse sinulle sopiva kondomi
Aivan kuten peniksiä, myös kondomeja on olemassa monen kokoisina ja muotoisina. Itselle parhaiten sopivat kondomit löydät kokeilemalla erilaisia.
Seksitauti, minullako? Toimi näin, jos epäilet tartuntaa
Jos pelkäät, että sinulla voi olla seksitauti, mene rohkeasti testiin. Se ei ole tavallista lääkärissäkäyntiä kummempi juttu! Ehkä huolehdit turhaan, ja jos et, niin saat hoidon.
Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen
Tähän artikkeliin on listattu vinkkejä, jotka auttavat välttämään yleisimmät virheet, jotka heikentävät kondomin luotettavuutta.
HPV-infektio – kaikki, mitä olet aina halunnut kysyä HPV:sta
Voiko alle 15-vuotiaalla olla HPV:n aiheuttama syöpä suussa? Missä iässä voi vielä ottaa HPV-rokotteen? HPV-infektioni parani itsestään – onko enää ikinä ok harrastaa seksiä ilman kondomia? Tästä jutusta löydät useimmin kysytyt kysymykset ihmisen papillooma viruksesta.
8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa
Seksiin on valmis, kun se haluttaa enemmän kuin pelottaa. Kokosimme tietopaketin ekaa kertaa varten.
Kondomilla nautintoa ja lisäbuustia seksiin
Kondomi on paitsi helppo hankkia ja käyttää, myös monipuolinen väline seksinautinnon lisäämiseen. Kondomi lisää nautintoa, koska sitä käyttäessä ei tarvitse olla huolissaan seksitaudeista tai raskaudesta. Silloin voi siis heittäytyä huolettomammin nauttimaan seksistä.
Moi! Kiitos kysymyksestäsi.
Seksi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, mutta vastaan sinulle nyt yleisestä näkökulmasta.
Seksi on toimintaa, jolla ihmiset toteuttavat seksuaalisuuttaan ja siihen tarvitaan aina oma ja toisen halu ja suostumus. Olipa seksistä nauttimisen tapa mikä tahansa, sen tarkoituksena on tuottaa mielihyvää, kiihottumista ja nautintoa, joita jokainen ihminen kokee eri tavoilla.
Tämän määritelmän mukaan tissien hyväilyn voi nähdä olevan siis yksi tapa tehdä seksiä, eli se on yksi seksin muoto. Kuten kaikenlaisessa seksissä, myös tällaisessa hyväilyseksissä on tärkeää keskustella mahdollisen seksikumppanin kanssa siitä, mitä yhdessä tehdään ja mitä ei tehdä, eli huolehtia siitä, että jokaiseen seksitekoon on myös kumppanin suostumus.
Voit lukea lisää seksistä Fressiksen tietopankista ja artikkeleista.
Moikka,
Kiitos yhteydenotostasi!
Tamponin asettaminen ei aina olekaan ihan yksinkertainen juttu, ja onkin tärkeää, ettei sitä aseta, mikäli se sattuu. Tiesitkö, että on olemassa myös kuukautisuimapukuja ja -housuja? Tamponi ei siis ole ainoa vaihtoehto. Mikäli asettaminen ei jatkossakaan onnistu, niin voi halutessasi jutella asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. On kohtuutonta vaatia osallistumaan uintiin menkkojen aikana. Uskon että esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa voitte pohtia, löytyisikö tilanteeseen muita ratkaisuja.
Tamponin käytöstä löytyy ohjeita netistä, ja ohjeet ovat usein kattavia. Voit lukea yhdet ohjeet esimerkiksi täältä. Nuorten Väestöliitto on myös kirjoittanut erilaisista suojista artikkelin. Voit halutessasi tarkistaa artikkelin kuvasta, miltä anatomia näyttää hahmottaaksesi oikean kulman asentamiseen.
Mitä tulee tamponin käyttöön ja kipuun, niin kipu voi liittyä esimerkiksi immenkalvon kireyteen tai siihen, että asettaa tamponia väärässä kulmassa. Myös vesipohjainen liukuvoide voi olla avuksi asettamisessa. On myös hyvä tietää, että kivun pelko sekä kivun tuntemus vaikuttaa herkästi lantionpohjan lihaksistoon siten, että se jännittyy. Lantionpohjan lihaksistoa voi kuitenkin oppia rentouttamaan esimerkiksi syvään hengittämällä. Lisäksi hassua kyllä, myös se voi olla avuksi, että pyrkiikin rentouttamaan leuan ja kasvot.
Jos kipu on kovaa tai toistuvaa, voi olla tärkeää hakeutua juttelemaan gynekologin kanssa mahdollisuuksien mukaan. Myös lantionpohjan fysioterapeutti voi olla tarvittaessa avuksi tai esimerkiksi jooga ja pilates. Uskon kuitenkin, että todennäköisesti kyse on pienemmistä asioista ja että harjoittelun ja kokeilun myötä kyllä vielä onnistut tamponin laitossa.
Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!
Mitä tehtiin Kesäkumi -kampanjassa vuonna 2024?
Vuoden 2024 kampanjan pääviestinä oli, että ”Turvallinen seksi kuuluu kaikille – ekasta kerrasta lähtien”. ”Tähän pääviestiin päädyttiin, koska Kouluterveyskyselyn mukaan yläkouluikäisten ehkäisyn käyttö viimeisimmässä yhdynnässä on vähentynyt ja kampanjassa haluttiin korostaa erityisesti tälle nuorimmalle kohderyhmälle, seksiä harkitseville ja sitä aloittaville, että ehkäisystä tulee huolehtia ihan aina – ekasta kerrasta lähtien”, painottaa kampanjan projektipäällikkö Tuulia Råmark. […]
Kesäkumikampanja 2023
Nuorten ja nuorten aikuisten turvaseksitaitoja edistävä Kesäkumi -kampanja on ollut jo pitkään osa suomalaisten nuorten kesää. Vuoden 2023 kesäkumibiisin Missio esitti artisti BESS ja se on ollut ilmestymisestään asti Spotifyn Top50 listalla! Kesäkumikampanja toimi kesän aikana niin sosiaalisessa mediassa, kuin kesän festareilla.
Miten seksitautitesteihin pääsee ja miten testit otetaan?
Seksitaudit ovat usein oireettomia, joten seksitautitesteihin meneminen on ainoa tapa selvittää, onko itsellä seksitautia vai ei. Tästä oppaasta saat käytännön vinkit siihen, miten ajanvarauksen voi tehdä ja kuinka seksitautitestit tehdään.
Kesäkumin historia
Kondomien jakamisesta ja kesäkumibiiseistään tunnettu Kesäkumi-kampanja järjestettiin ensimmäisen kerran 28 vuotta sitten. Kampanja on alusta asti tehnyt työtä seksin ja ehkäisyn ympärillä olevan häpeän poistamiseksi, ja sama työ jatkuu edelleen.
Kysy seksistä – esittelyssä Väestöliiton seksuaalineuvontachat ja Poikien Puhelin
Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä ja Poikien Puhelimessa saat tukea ja asiantuntijan neuvoja ilmaiseksi, anonyymisti ja luottamuksellisesti.
Mandimai: Puhutaan seksistä | milloin on valmis ekaan kertaan?
Videolla Mandimai kertoo faktaa ja pohdintojaan seksuaaliterveydestä ja seksistä. Hän kokee, että niiden ympärillä pyörii edelleen paljon häpeää ja haluaa normalisoida puhumista niistä. Tällä videolla Mandimai haluaa toimia isosiskomaisena...Kesäkumibiisin Etta: ”Hei mimmit, vietetään täydellinen hot girl -kesä”
Etta puolustaa Kesäkumibiisillään naisen oikeutta nauttia yhden illan jutuista ja kannustaa puhumaan suoraan myös ehkäisystä.
8 x menkkaongelma ja ratkaisu
Menkat voivat aiheuttaa harmia, kuten kipuja tai huonoa fiilistä. Onneksi ongelmiin on monia ratkaisuja! Aina eivät kotikeinot eivät tepsi, mutta silloin lääkäri voi auttaa.