Artikkeli
Seksi

Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen

Tähän artikkeliin on listattu vinkkejä, jotka auttavat välttämään yleisimmät virheet, jotka heikentävät kondomin luotettavuutta.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ...
Mistä johtuu verinen vuoto yhdynnän jälkeen? Mulla on minipillerit ollu huhtikuusta asti ja keskiviikkona harrastin seksiä, ja aloin sen aikana vuotamaan verta ja vuosin torstaina ja perjantaina ihan kunnolla verta...
Fressis

Hei, oikeassa olet, minipillerit eivät ehkäise seksitautitartuntaa. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta.

Jos sinulla on syytä epäillä seksitautitartuntaa, sinun kannattaa hakeutua seksitautitesteihin. Ajankohtaisimman tiedon oman asuinkuntasi seksitautitestauksesta saat soittamalla terveysasemallesi tai ottamalla yhteyttä ehkäisyneuvolaasi. He osaavat neuvoa sinua eteenpäin. Terveysasemilla ja sukupuolitautien poliklinikalla tehtävät seksitautitestit eivät maksa mitään.

Minipillereiden aikana veristä vuotoa voi tulla vähän miten sattuu. Osalla naisista minipillerit lopettavat vuodot kokonaan, mutta osalla jatkuu pieni tiputtelu. Joillakin vuotoja tulee epäsäännöllisesti, ja pienellä osalla vuodot voivat olla myös melkein yhtä runsaita kuin ilman pillereitä. En usko, että sinulla on siis siltä osin syytä huoleen.

Joskus yhdynnän jälkeinen verenvuoto voi kuitenkin olla merkki tulehduksesta tai seksitaudista, ja siksi testeihin kannattaa hakeutua. Yhdynnän jälkeinen verenvuoto voi aiheutua myös esimerkiksi limakalvoille yhdynnän aikana syntyneestä nirhaumasta. Tällaisessa tapauksessa apuna voi toimia liukuvoiteen käyttö. Jos seksin jälkeinen vuoto alkaa toistua, eikä kyseessä ole seksitauti, kannattaa varata aika lääkärille, jotta vuodon syy saadaan selvitettyä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ...
Maksaako seksitautitesteihin meneminen? Moikka! Tarvitseeko sukupuolitautitestaukseen mitään lähetettä vai riittääkö, että varaan järjestelmästä ajan, haluan siis veri ja virtsakokeen toimipisteelle. Netissä oli sellainen, mutta ei eroteltuna mikä...
Fressis

Moi!

Seksitautinäytteitä otetaan terveysasemilla, sukupuolitautien poliklinikoilla ja yksityisillä lääkäriasemilla. Näistä terveysasemien ja sukupuolitautien poliklinikalla tehtävät seksitautitestit eivät maksa mitään. Testauskäytännöt vaihtelevat kunnittain, joten ajankohtaisimman tiedon oman asuinkuntasi seksitautitestauksesta saat soittamalla terveysasemallesi. He osaavat neuvoa sinua eteenpäin.

Hienoa, että olet menossa testeihin! Seksitautitesteihin on hyvä mennä matalalla kynnyksellä aina, jos on syytä epäillä seksitautitartuntaa. Lue lisää aiheesta Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietityttää
Seksitautien tarttuminen ja raskauden alkaminen Jos pojan siemennestettä menee suuhuni, voinko tulla sitä kautta raskaaksi tai saada seksitauteja? En ole varma menikö, poikaystäväni tuli käteeni ja en pessyt kättä,...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Raskaus alkaa tavallisimmin penis-emätinyhdynnässä, jossa ei käytetä mitään ehkäisymenetelmää. Suuseksistä (tai siemennesteen kulkeutuessa suuhun) ei voi tulla raskaaksi, joten kuvaamassasi tilanteessa ei siis ole raskauden mahdollisuutta. Raskauden alkamisesta voit lukea lisää täältä.

Seksitaudit sen sijaan voivat tarttua suuseksissä limakalvojen hankautuessa ja eritteiden vaihtuessa. Siksi myös suuseksissä olisi aina hyvä käyttää kondomia/suuseksisuojaa. Kuvaamassasi tilanteessa ei kuitenkaan ole varsinaisesti kyse suuseksistä. Kerroit, että käteesi on saattanut jäädä siemennestettä ja sitä olisi myöhemmin saattanut kulkeutua suuhun, mikä ei kuitenkaan liene kertomasi perusteella todennäköistä. Tällaisessa tilanteessa seksitautitartunta ei ole todennäköinen. Sinulla ei siis pitäisi olla syytä huoleen. Seksitautien tarttumisesta löydät lisätietoa täältä.

Mikäli seksitautitartunnan mahdollisuus kuitenkin joskus jossain yhteydessä vielä mietityttäisi sinua, kannattaa hakeutua seksitautitesteihin.

Tsemppiä alkaneeseen vuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolissaan
Näkyykö seksitauti testeissä jos sen on saanut 3 vuotta sitten? Voiko hoitamaton seksitauti näkyä vielä vuosien jälkeen testeissä ? Eli jos olen saanut seksitaudin 3 vuotta sitten tietämättäni, voiko se vielä näkyä testeissä.
Fressis

Hei,

Jos olet saanut seksitaudin 3 vuotta sitten, etkä ole saanut hoitoa,  sinulla voi hyvin olla aktiivinen, tarttuva seksitauti edelleen. Osa seksitaudeista saattaa parantua itsekseen, osa ei tee sitä juuri koskaan. Osaan (erityisesti herpekseen) ei ole olemassa hoitoa, jolla koko taudin hävittäisi. Jos on syytä epäillä seksitautia, kannattaa mennä matalalla kynnyksellä seksitautitesteihin ja kertoa siellä omasta tilanteesta ja siitä minkälaista seksiä on ollut, jotta näytteet osataan ottaa oikeasta paikasta. Lue lisää testauksesta täältä.

Hyvää alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mansikka
Seksitautitestit, raskaus, kondomin käyttö Moi! Tilanteessa, jossa mies ja nainen ovat alasti mies työntää itseään sinua vasten takaa ei kuitenkaan varsinaisesti sisään, mutta voi olla osunut peräaukon tai...
Fressis

Moikka!

Jos oikein ymmärrän kysymyksesi, haluat tietää, onko mahdollista, että olisit saanut seksitaudin tai tullut raskaaksi siitä, että penis olisi osunut peräaukon tai emättimen suulle, ilman että kyseessä olisi kuitenkaan ollut yhdyntä. Mietit myös, voiko kondomi olla rikkoutunut ilman että sitä huomaa.

Useimmiten raskaus alkaa penis-emätinyhdynnästä, jossa ei ole käytetty raskaudenehkäisymenetelmää ja toimintakykyisiä siittiöitä kulkeutuu emättimeen. Teoriassa on mahdollista, että siittiöitä kulkeutuu emättimeen esimerkiksi sormien kautta, joissa on tuoretta siemennestettä. Samoin jos kiihottunut penis on osunut emättimen suulle, on raskaaksi tuleminen teoriassa mahdollista, jos peniksestä on erittynyt esiliukastetta eli touhutippoja, ja siinä on ollut toimintakykyisiä siittiöitä. Käytännössä nämä eivät ole kovinkaan yleisiä raskaaksi tulemisen tapoja. Ainoa keino kuitenkin varmistua siitä, onko raskaana, on tekemällä raskaustesti.

Seksitaudit voivat tarttua niin ikään suojaamattomassa seksissä (suuseksi, emätin- tai anaaliyhdyntä), jossa limakalvot tai rikkoutunut iho hankautuvat vastakkain, ja mahdollisesti tartuttavia eritteitä, kuten siemennestettä, esiliukastetta, emätineritettä tai verta pääsee genitaalialueelle tai suun limakalvoille. Jos näin ei käy, ei ole myöskään seksitaudin tarttumisen mahdollisuutta. Aina, jos on syytä epäillä, että olisi saanut seksitaudin, on hyvä mennä seksitautitesteihin.

Hienoa, että olette käyttäneet yhdynnässä kondomia. Usein kondomin rikkoutumisen kyllä huomaa, mutta täysin varmaa se ei tietenkään ole. Jos kondomia on säilytetty oikein ja käytetty huolellisesti, on kondomin hajoaminen harvinaista. Kondomi voi rikkoutua, jos se on mennyt vanhaksi, sitä on säilytetty väärin tai siihen on voinut osua esimerkiksi joku terävä esine. Kondomi voi mennä myös rikki, jos kumin ja peniksen väliin on jäänyt ilmaa tai jos kondomiin kohdistuu seksin aikana kitkaa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Klamydian ja tippurin testauksesta
Klamydian ja tippurin tikkutestaus Hei! Minulta otetaan pyynnöstäni vuosittain gynekologin vastaanotolla klamydia- ja tippuritesti tikkunäytteenä sisätutkimuksen yhteydessä. En ole varma otetaanko näyte emättimestä vai kohdunsuulta. Näyttääkö tämä testi...
Fressis

Moikka!

Näyte otetaan yleensä kohdunsuulta ja siinä näkyy myös tulehdukset, jotka olisivat tarttuneet suuseksistä. Suuseksissäkin on hyvä suojautua joko kondomin tai suuseksisuojan avulla.

Mikäli sinulla ilmenee vielä kysyttävää aiheeseen liittyen, voit rohkeasti ottaa asian esille gynekologin vastaanotolla.

Kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 15vtyttö
Seksitaudin mahdollisuus Moi. Oon miettinyt, että onko mahdollista, että kantaisin seksitautia vaikkei mitään oireita tai mitään ole että epäilisin tätä. Mutta joskus pari vuotta sitten harrastin...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Lähes kaikki seksitaudit voivat esiintyä sukuelinten ohella myös suun limakalvoilla ja tarttua siis myös suuseksin välityksellä.

Kerroit, että olet muutama vuosi sitten harrastanut suuseksiä pojan kanssa, ja nyt pohdit seksitaudin mahdollisuutta ja tarttumista nykyiseen poikaystävääsi. Jos tällä pojalla, jonka kanssa harrastit suuseksiä, on ollut muita seksikumppaneita ja suojaamatonta seksiä ennen sinua, on seksitautiriski olemassa. Jos taas olitte toistenne ensimmäiset seksikumppanit, ei seksitautiriskiä ole. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta täältä.

Jos olet yhtään epävarma, suosittelen sinua käymään seksitautitesteissä. Seksitaudit eivät useinkaan aiheuta näkyviä oireita, joten oireettomuuden perusteella ei asiasta voi koskaan olla varma. Jos menet testattavaksi, teidän kannattaa nykyisen poikaystäväsi kanssa käyttää kondomia/suuseksisuojaa ennen testin tulosten tulemista. Jos olette jo harrastaneet suojaamatonta seksiä nykyisen poikaystäväsi kanssa, kannattaa teidän molempien käydä testattavana.

Seksitautitestiin menemisessä ei ole mitään hävettävää, se on hyvä ja tärkeä teko ja on parempi olla asiasta varma 😉 Lisää seksitautitestauksesta voit lukea täältä.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Miten
Seksitautitestit Jos penis on koskettanut vahingossa peräaukkoa tai siemennestettä on valunut emättimestä peräaukon päälle, niin pitääkö ottaa sukupuolitautitestit peräaukon päältä jos ei ole harrastanut anaaliseksiä?...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestä! Seksissä tarttuvia tauteja ovat klamydian ja tippurin lisäksi myös HIV, C- ja B-hepatiitti, kuppa ja sukuelinherpes. Suojaamattoman seksin jälkeen olisi hyvä ottaa klamydian ja tippurin lisäksi HIV- ja C-hepatiitti-testit. Klamydia ja tippuri voidaan tutkia virtsanäytteestä, mutta myös ottaa paikallisesti tikkunäyte/tikkunäytteitä riippuen seksitavasta. HIV ja C-hepatiitti tutkitaan verinäytteestä. Sukuelinherpes voidaan todeta taudin aiheuttamista rakkuloista, mutta tarvittaessa rakkulastakin voidaan ottaa tikkunäyte herpeksen varmistamiseksi. Klamydia- ja tippurinäytteet voidaan tutkia 5—7 päivän kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä ja C-hepatiitti sekä HIV noin kuukauden kuluttua. HIV- ja C-hepatiitti on hyvä tarkistaa vielä 3 kuukauden kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä, jos ensimmäiset näytteet ovat olleet negatiiviset.

Klamydia- ja tippurinäytteet on hyvä ottaa paikallisesti niistä paikoista, joissa on selvästi tapahtunut limakalvokosketusta tai oman kehon limakalvoalue on selvästi ollut kosketuksissa kumppanin eritteen kanssa. Näytteet otetaan paikallisesti nielusta, jos on harrastanut suuseksiä ja peräaukosta, jos on harrastanut anaaliseksiä. Tytön ja pojan välisen emätinyhdynnän jälkeen tytöltä näytteet voidaan ottaa paikallisesti emättimestä. Jos poika on ollut saavana osapuolena suuseksissä tai poika on ollut emätinyhdynnässä tai anaaliyhdynnässä, näytteet voidaan ottaa pojalta virtsaputkesta, jonka suu on peniksen päässä. Jos penis on vahingossa koskettanut peräaukkoa, tai siemennestettä on valunut peräaukon päälle, näytteitä tuskin tarvitsee ottaa peräaukon päältä. Näytteet kannattaa ottaa sieltä, missä yhdyntä ja näin ollen tartuntakin todennäköisimmin on tapahtunut.

Uuden kumppanin kanssa on aina tärkeää käyttää kondomia yhdynnässä ja suojautua myös suuseksissä. Jos kumppani on vakituinen ja kondomista halutaan luopua, molempien on hyvä käydä ensin seksitautitesteissä. Jos kyseessä on tytön ja pojan välinen seksi ja raskaus ei ole toivottu asia, raskaudenehkäisystä täytyy huolehtia muulla keinoin. Kun ehkäisyasiat ovat kunnossa, voi seksistä keskittyä nauttimaan! Seksitautitesteihin kannattaa mennä aina, jos yhtään epäilee, että itsellä voisi olla seksitauti tai seksissä suojaus on pettänyt esimerkiksi siksi, että kondomi on mennyt rikki.

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jutta ja Jussi
Uusi kumppani ja seksitautiriski Jutta harrasti seksiä ilman kondomia Jussin kanssa (pillerit käytössä). Jutta ei tuntenut Jussia ennestään, joten hän halusi tehdä seksitautitestin varmuudeksi. Testi oli onneksi negatiivinen!...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Jos Jutan seksitautitesti oli negatiivinen, ei tartuntavaaraa ole. Kaikkia seksitauteja ei kuitenkaan testata, vaan ne todetaan oireiden ilmaannuttua. Tällaisia seksitauteja ovat kondylooma ja herpes. Näiden seksitautien tartuntaketjua on usein mahdotonta selvittää, sillä oireet voivat ilmaantua jopa vuosien kuluttua tartunnan jälkeen. Mahdollisista oireista onkin aina hyvä kertoa kumppanille, eli Jutan ja uuden kumppanin on hyvä kertoa toisilleen, jos oireita ilmaantuu tai on joskus ollut. Erilaisista seksitaudeista voi lukea lisää esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.

Vaikkei Jutan uudella kumppanilla ole nyt muita seksisuhteita, on otettava huomioon myös aiemmat seksisuhteet. Jos aikaisempien seksikumppaneiden kanssa on harrastettu suojaamatonta seksiä eikä ole seksitautitestein poissuljettu tautien mahdollisuutta, on uusi kumppani voinut tietämättään tartuttaa Jutan. Tällaisessa tapauksessa molempien olisi hyvä käydä seksitautitesteissä. Jos uudella kumppanilla ei ole kuitenkaan ollut aikaisempia seksisuhteita, ei tartuntavaaraa ja syytä seksitautitesteille ole.

Seksitautitesteistä on hyvä muistaa, että luotettavan tuloksen saamiseksi seksitautitesteihin on mentävä oikeaan aikaan ja näyte on otettava oikeista paikoista. Seksitautien tarttumisesta ja testauksesta voi lukea lisää esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?