Kysymys
Seksi
Säettiiäkukaoon Miksi minulle tulee seksin jälkeen paha olo? moi. minua on mietityttänyt jo hetken miksi seksin jälkeen minulle tulee paha olo. se paha olo ei ole ihan pieni vaan saattaa kestää tosi...
Fressis

Moi!

Upeaa, että rohkenit ottaa meihin yhteyttä. Kehosi selkeästi yrittää viestiä sinulle jotain, joten on hienoa, että olet ottanut nämä viestit huomioon ja pyrit selvittämään niiden syitä.

Seksin kuuluisi tuottaa hyvää oloa ja nautintoa, joten ensimmäinen neuvoni on, että kannattaa pitää seksissä taukoa ja selvittää, mistä tämä paha olo johtuu. Viestissäsi ei kerrota sen tarkemmin, miltä paha olo sinussa tuntuu ja millaisia asioita siihen liittyy: tietynlaisia ajatuksia, tunteita, olotiloja, fyysisiä tuntemuksia? Entä onko paha olo enemmän henkistä vai fyysistä? Mikäli kyse on fyysisesti pahasta olosta, asiaa kannattaa lähteä selvittämään lääkärin vastaanotolle.

Jos paha olo on pääasiassa henkistä, sen lähteitä voi vain arvailla näillä tiedoilla. Alkuun päästäksesi voit pohtia esimerkiksi näitä kysymyksiä: Onko harrastamasi seksi sellaista kuin toivot ja josta nautit? Ovatko seksissä tapahtuvat asiat sellaisia, joita aidosti haluat? Voitko edetä seksissä sinulle sopivaan tahtiin, ei liian nopeasti? Koetko seksikumppanisi turvalliseksi ja luotettavaksi? Kunnioittaako hän sinun rajojasi, kuunteleeko hän sinun toiveitasi ja huomioiko hän sinun mieltymyksesi? Uskallatko sanoa tarvittaessa ei ja kunnioitetaanko kieltäytymistäsi? Entä miten suhtaudut seksiin ja miten sinulle on puhuttu seksistä? Onko siitä puhuttu ilon ja nautinnon kautta vai häpeän ja paheellisuuden kautta? Tai onko sinulle mahdollisesti aiemmin tapahtunut jotain sellaista, joka voisi seksin aikana tai sen jälkeen nostaa ikävät tunteet pintaan?

Jotkut kokevat ahdistusta, alakuloa tai muita ikäviä tuntemuksia seksin jälkeen, vaikka seksi itsessään olisi koettu nautinnolliseksi ja suostumukselliseksi. Selittävää tekijää tälle ei välttämättä aina löydetä, vaikka asiaa tutkittaisiin.

Jotta voit saada apua, suosittelen lämpimästi keskustelemaan asiastasi seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin kanssa. Esimerkiksi Väestöliitto ja Sexpo tarjoavat ilmaista seksuaalineuvontaa sekä chatissa että puhelimitse. Näiden palveluiden asiantuntijoiden kanssa voitte lähteä yhdessä ottamaan selvää, mistä paha olosi seksin jälkeen saattaa johtua ja mitä sille voi tehdä.

Toivottavasti tämä vastaus auttaa sinua asian kanssa eteenpäin. Tsemppiä ja mukavia hetkiä syksyysi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Fridu Olenko lesbo jos näin unta seksistä kaverini kanssa? Moi! Olen 12-vuotias tyttö (kohta 13) näin viime yönä unta missä minä ja mun paras kaveri harrastettiin seksiä ja pussailtiin. Mitä tämä tarkoittaa? Ja...
Fressis

Hei, kiitos hyvästä kysymyksestä!

Murrosiässä tai sen kynnyksellä herää usein mielenkiinto ja uteliaisuus seksiä ja seksuaalisuutta kohtaan. Seksuaalisia ajatuksia ja fantasioita voi tulla enemmän mieleen ja näitä voi alkaa esiintyä myös unissa. Se, että näet unia seksistä saman sukupuolen kanssa, ei kuitenkaan vielä määritä sinun seksuaalista suuntautumistasi. Ymmärrän, että unesi aiheutti sinussa hämmennystä, mutta mitään erikoista ei tällaisten unien näkemisessä ole, vaan se on täysin normaalia. 🙂

Vaikka näkee intiimejä unia kaverista, sen ei myöskään tarvitse tarkoittaa, että tosielämässä haluaisit olla tämän henkilön kanssa jotain muuta kuin pelkkä kaveri. On myös mahdollista, että syntyy tunteita omaa kaveria kohtaan, ja sekin on ihan ok, eikä asialle tarvitse tehdä mitään, ellei halua.

Kuvaatkin olevasi bi-seksuaali, joten todennäköisesti koet vetovoimaa molempiin sukupuoliin tai sukupuolesta riippumatta. Joskus ihmisille on tärkeää määritellä ja rajata omaa seksuaalista suuntautumistaan ja identiteettiään. Seksuaalinen suuntautuminen voi kuitenkin hyvin vielä tarkentua ja muuttuakin elämän mittaan.

Jos haluat keskustella näistä aiheista lisää, voit jutella niistä nimettömästi ja luottamuksella esimerkiksi Väestöliiton ammattilaisten kanssa seksuaalineuvontachatissä. Tutustu myös Hyvä kysymys -sivun artikkeleihin, joihin on koottu paljon tietoa murrosiästä, seksistä ja seksuaalisuudesta. 😊

Ihanaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
esileikit kysymysmerkkinä Mitä esileikit ovat? Olen perheestä, jossa seksistä ei ole puhuttu lainkaan, joten siihen liittyvät asiat ovat minulle aikamoisia kysymysmerkkejä. Kuitenkin itse haluaisin tietää asioista, koska jännitän paljon...
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Ompa hienoa, että rohkaistuit ottamaan meihin yhteyttä ja hankkimaan tietoa, kun seksistä ja seksuaalisuudesta ei ole puhuttu perheessäsi. Nämä aiheet mietityttävät monia, mikä sitten aiheuttaa jännitystä ja epävarmuutta.

Pohdit sitä, mitä esileikki tarkoittaa ja mitä kaikkea siihen kuuluu. Yksinkertaisimmillaan esileikki tarkoittaa yhdyntään valmistavaa toimintaa, jonka tarkoituksena on kiihottaa ja lisätä seksuaalista halukkuutta. Seksin aikana tämä voi tarkoittaa esimerkiksi seksikumppanin sukuelinten, pepun, rintojen tai muiden kehonosien hyväilyä käsin, suulla tai seksivälineillä. Esileikkiä voivat olla myös sanat, viestit, katseet, suuteleminen, vaatteiden päältä tai alta hyväileminen jne. Esileikin kesto voi vaihdella minuuteista jopa päiviin riippuen siitä, mikä lasketaan esileikiksi. Esimerkiksi päiviä jatkunut vihjaileva viestittely voi kasvattaa haluja ja virittää mieltä seksin harrastamiselle.

Toisaalta “esileikki”-sanaan liittyy ongelmallisuuksia. Se typistää käsityksen “oikeasta seksistä” penis-emätinyhdyntään, vaikka todellisuudessa kaikki seksuaalista nautintoa tuottava toiminta voi olla seksiä. Toisin sanoen seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää, eikä seksin tarvitse tähdätä yhdyntään. Yhdyntä voi olla yksi osa seksiä tai sitä ei välttämättä ole ollenkaan. Lisäksi erilaisia seksin muotoja voi harrastaa siinä järjestyksessä, mikä seksin osapuolista juuri siinä hetkessä tuntuu hyvältä ja nautinnolliselta.

Seksiin valmistautumisessa – olipa se sitten käsillä hyväilyä, suuseksiä, yhdyntää, peräaukon hyväilyä jne. – erityisen tärkeää on se, että seksikumppaneilla on turvallinen ja rento olo. Tämä on mahdollista, kun voitte luottaa toisiinne sekä keskustella seksuaalisuuteen liittyvistä toiveista, haluista, rajoista ja epävarmuuksista avoimesti. Lisäksi on tärkeää, että haluatte tuottaa nautintoa sekä itsellenne että toisillenne, jolloin olosuhteet toistenne kiihottamiselle ovat otolliset! On myös hyvä muistaa, että mielen ja kehon virittämistä seksille tarvitaan sukupuolesta riippumatta.

Se on mahtavaa, että sinulta löytyy tiedonhalua! Ottamalla asioista selvää epävarmuudet vähenevät. Voit halutessasi lukea aiheesta lisää Fressiksen artikkelista Mitä seksi on? , minkä lisäksi Hyvä Kysymys -sivustolla on paljon hyviä artikkeleita seksuaalisuudesta.  Toisaalta kaikkea seksistä ei opi lukemalla, vaan loput opitaan kokeilemalla ja kommunikoimalla seksikumppanin kanssa.

Innostavia hetkiä seksuaalisuuteen tutustumisen polulla!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
anonyymi Onko seksilelujen ostamiselle ikärajaa? Hei! Olen 13v tyttö ja mietin seksilelujen ostamista. Onko ok jos ostan seksilelun vai onko tähän joku ikäraja. Ja voinko puhua asiasta äidille kun...
Fressis

Moi ja kiitos paljon kysymyksestäsi! Ompa mukava kuulla, että olet kiinnostunut tutustumaan kehoosi ja nautintoosi eri tavoin.

Seksivälineiden ostamiselle ei ole ikärajaa, mutta käytännössä niiden hankkiminen alaikäisenä voi tuottaa haasteita. Vaihtoehtoja seksilelujen ostamiseen on kolme:

  1. Laajimmat seksileluvalikoimat on erotiikkaliikkeissä, mutta osaan niistä otetaan vain täysi-ikäisiä asiakkaita. Voit halutessasi soittaa tai laittaa sähköpostia kotipaikkakuntasi erotiikkakauppoihin ja kysyä, saavatko alle 18-vuotiaat tulla tekemään ostoksia heille.
  2. Myös nettikaupoissa on runsaasti valinnanvaraa, mutta verrattuna erotiikkaliikkeisiin seksileluja ei pääse näkemään konkreettisesti eikä myyjältä voi kysyä neuvoa. Lisäksi kannattaa huomioida, että netistä tilaaminen edellyttää verkkopankkitunnukset, pankki- tai luottokortin tai PayPalin, joita alaikäisillä ei välttämättä ole. Nettikaupan etu on, että tilaus lähetetään huomaamattomassa paketissa valitsemaasi toimipisteeseen.
  3. Jotkut apteekit sekä isommat tavaratalot, kuten Prismat ja Citymarketit, myyvät seksivälineitä, mutta niissä valikoima on melko suppea. Toisaalta niihin pääsee helposti ostoksille myös alaikäisenä.

Pohdit sitä, voisitko tehdä seksileluostokset äitisi kanssa. Asiasta kysymisessä voit käyttää omaa harkintaasi: Miten avoimesti olette puhuneet seksuaalisuuteen liittyvistä asioista aiemmin? Koetko luontevaksi ottaa asian puheeksi äitisi kanssa? Sinulla on oikeus yksityisyyteen, eli äidille ei tarvitse kertoa seksuaalisuuteesi tai itsetyydytykseen liittyviä asioita. Toisaalta jos koet mieluisaksi ja turvalliseksi kysyä asiasta äidiltäsi, voit ilman muuta tehdä niin. Se ainakin helpottaisi ostosten tekemistä. Voisitte esimerkiksi yhdessä tilata sinulle seksilelun netistä tai mennä yhdessä erotiikkaliikkeeseen tutustumaan niihin.

Iloista tutkimusmatkaa kehosi nautintoihin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

Kysy seksistä – esittelyssä Väestöliiton seksuaalineuvontachat ja Poikien Puhelin

Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä ja Poikien Puhelimessa saat tukea ja asiantuntijan neuvoja ilmaiseksi, anonyymisti ja luottamuksellisesti.

Kysymys
Seksi
Kokemuksetta Olenko kehityksestä jäljessä jos seksi ei kiinnosta minua? Minkä ikäisenä yleensä aloitetaan masturbointi? Entä seksi toisen ihmisen kanssa? Miten vanhana ihmiset yleensä lopettavat niiden tekemisen, vai tehdäänkö niitä kuolemaan asti? Olen jo...
Fressis

Moi!

Kiitos paljon viestistäsi! Esität siinä monta hyvää kysymystä liittyen pohdintoihisi seksuaalisesta kehityksestä ja seksin aloittamisen ajankohdasta.

Seksielämän aloittamisen hetki vaihtelee yksilökohtaisesti, minkä vuoksi itseä ei kannata vertailla muihin. Toki välillä julkaistaan erilaisia keskiarvoja siitä, missä iässä ihmiset ovat esim. aloittaneet masturboinnin tai olleet yhdynnässä ensimmäisen kerran, mutta näitä lukuja ei kannata liikaa tuijottaa. Jotkut aloittavat masturboinnin eli sooloseksin lapsena, toiset teini-iässä, jotkut aikuisuudessa ja jotkut eivät koskaan. Yhtä lailla myös siinä on runsaasti eroja, milloin kukakin kokee olevansa valmis seksiin toisen kanssa.

Lisäksi on heitä, joita seksuaalinen kanssakäyminen ei kiinnosta koskaan tai se kiinnostaa vain hyvin vähän. Tätä kutsutaan aseksuaalisuudeksi, joka on luonnollinen osa seksuaalisuuden moninaisuuden kirjoa. Voit lukea aiheesta lisää täältä. Näin ollen ei voi sanoa, että oikeastaan kukaan olisi seksuaalisesta kehityksestä jäljessä. Ei ole olemassa mitään oikeaa ikää aloittaa seksielämää, eikä seksin harrastaminen ole mittari aikuisuudelle.

Samoin se vaihtelee hyvin paljon, mihin ikään asti seksiä harrastetaan. Mikäänhän ei estä, etteikö sitä harrastettaisi viimeisiin elinpäiviin saakka. Seksin harrastamisen ja nautinnon saamisen tavat voivat kuitenkin muuttaa muotoaan eri elämänvaiheissa ja iän karttuessa. Vanhemmalla iällä osa alkaa panostaa esimerkiksi yhdynnän sijaan muihin läheisyyden muotoihin, kuten kädestä pitelyyn, silittelyyn ja hyväilyyn.

Kerroit kokeilleesi masturbointia muutaman kerran, mutta et ole kokenut sitä kovinkaan ihmeelliseksi. Itsetyydytyksessä on kyse omaan seksuaalisuuteen ja kehoon tutustumisesta ja nautinnon tuottamisesta itselle. Pelkkä mekaaninen hyväily ei välttämättä tuota juurikaan mielihyvää, vaan lisäksi tarvitaan mieltä kiihottavia asioita. Jos ei kuitenkaan koe masturbointia omaksi jutukseen, ei sitä tietenkään tarvitse tehdä.

Suosittelen sinua pohtimaan ja tutustumaan rauhassa siihen, millaisia asioita sinä haluat ja mitkä (seksuaaliset ja ei-seksuaaliset) asiat tuottavat sinulle nautintoa. Kaipaatko kokemuksia? Millaisia kokemuksia kaipaat? Kaipaatko seksiä? Miltä ajatus seksin harrastamisesta tuntuu? On hyvä muistaa, että seksiä voi harrastaa monin eri tavoin ja se tarkoittaa hieman eri asioita eri ihmisille. Voit lukea aiheesta lisää artikkelista ”Mitä seksi on?

Itseään ei tarvitse pakottaa mihinkään sellaiseen, mikä ei aidosti kiinnosta ja tuota mielihyvää. Voi olla, että alat jossain kohtaa kaivata läheisyyttä ja seksiä jossakin muodossa, mutta voi myös olla, että näin ei käy. Onneksi sinulla on koko elämä aikaa tutustua itseesi, haaveisiisi, kehoosi ja nautintoosi. Anna itsellesi se aika, jonka tarvitset. Tärkeintä on, että olet itse tyytyväinen tilanteeseesi sekä sinut itsesi ja seksuaalisuutesi kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliSeksi
Hämmentyny Ihastuminen ja seksuaalinen suuntautuminen Hei! Oon tämmöneaika uskonnollisesta perheestä tuleva tyttö ja mua pelottaa kun en tiiä onko ns. homous raamatun mukaan väärin enkä saa oikein selkoa esim...
Fressis

Hei! Kiitos tärkeästä viestistäsi.

Hyvä että olit meihin yhteydessä, koska tämä asia selvästi mietityttää sinua paljon. Kyse onkin aika moniulotteisesta aiheesta ja heti alkuun sanon, että valitettavasti emme pysty ottamaan asiaan uskonnollisesta näkökulmasta kantaa, vaikka nimenomaan tätä puolta asiassa pohdiskelet.

On kuitenkin hienoa, että olet ihastunut! Se on ihana tunne, joka tuo paljon voimavaroja ja iloa elämään. Tietysti ihastuminen voi myös mietityttää, jos ihastumisen kohde on itselle yllättävä. On kuitenkin tärkeä tietää, että me emme voi vaikuttaa siihen kehen ihastumme, eikä ihastuminen itsessään ole väärin, oli ihastumisen kohde kuka tahansa. Joskus ihastuminen menee ohitse yhtä nopeasti kuin se ilmaantuikin. Ihastumisen ei myöskään tarvitse tarkoittaa mitään sen enempää, kuin ihastumista: ihastumisen ei siis tarvitse määritellä sitä, millaiseksi koet seksuaalisen suuntautumisesi.

Moni nuori pohtii omaa seksuaalista suuntautumistaan ja nämä pohdinnat ovat tosi tärkeitä. Samaa sukupuolta olevaan ihastuminen voi tuntua hämmentävältä, erityisesti jos ympäristö on ihastumisesta eri mieltä tai jos siinä kokee ristiriitaa oman uskonnollisen vakaumuksen vuoksi. Eri uskonnoissa samaa sukupuolta oleviin seurustelusuhteisiin suhtaudutaan eri tavoin ja kristillisten kirkkokuntien sisälläkin aiheesta voi olla ristiriitaisia näkemyksiä. Ei ole siis ihme, jos olosi on hämmentynyt. Tärkeintä on kuitenkin se, että tiedät olevasi arvokas sellaisena kuin olet ja että olet itsellesi rehellinen siitä, mitä tunnet ja mikä sinulle on tärkeää elämässäsi.

Omaan seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät pohdinnat ovat isoja ja niitä on ihan hyvä pyöritellä myös aikuisen kanssa. Hienosti niin teitkin tänne kirjoittamalla! Jossain vaiheessa asiasta voi olla hyvä jutella myös kotona, mutta sillä ei ole kiire. Voit ensin selvittää omia ajatuksiasi ottamalla esim. yhteyttä Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin. Yksi paikka, jossa voit myös jutella aiheesta yksityisesti työntekijän kanssa on esim. Verkkonuorisotalo Loiste. Halutessasi voit jutella siellä myös muiden seksuaalista suuntautumistaan pohtivien nuorten kanssa. Palvelu on nimetön, eli voit osallistua nimimerkillä. Nuorille on olemassa myös muita chat-palveluja, joissa voit jutella luottamuksellisesti ja nimimerkillä aiheesta kuin aiheesta turvallisen aikuisen kanssa. Voit saada tukea pohdintoihisi myös oman seurakuntasi nuorisotyöntekijältä.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
lo Sukupuoli ja seksuaalinen suuntautuminen Moi olen hetero poika mutta silti minua kiinnostaisi kokeilla pojan kanssa anaaliseksiä
Fressis

Moi,

kiitos yhteydenotosta nimimerkki lo. Voit jatkossakin määritellä itsesi heteroksi ja silti olla kiinnostunut kokeilemaan anaaliseksiä pojan kanssa.

Sinulla on oikeus määritellä oma seksuaalinen suuntautumisesi ja toteuttaa seksuaalista toimintaa haluamallasi tavalla, tietenkin myös mahdollisen kumppanin haluja, toiveita ja kehoa kunnioittaen. Seksuaalinen, romanttinen tai emotionaalinen suuntautuminen voivat olla samansuuntaisia tai toisistaan riippumattomia.

Yhteiskunnassamme vallitsee edelleen olettamuksia ja normeja seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolen kokemisesta tai seksuaalisuuden toteuttamisesta. Tällaiset näkemykset arvottavat seksuaalista suuntautumista ja sukupuoli-identiteettien eri muotojen yhdenvertaisuutta sekä jokaisen oikeutta määrittää itse itsensä. On myös varsin tavallista, että käsitys itsestä ja omasta seksuaalisuudesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta voi muuttua elämänkaaressa. Myös samanlaisen seksuaalisen identiteetin omaavilla ihmisillä voi olla hyvin erilaista suuntautumista ja käyttäytymistä. Me ihmiset olemme erilaisia keskenämme ja se on rikkautta. (Lähde: Sinuksi ry: Turvallisen ulostulon opas)

Jos haluat keskustella asiasta lisää, se on mahdollista Väestöliiton Poikien Puhelimen palveluissa tai Seksuaalineuvontachatissa. Suosittelen sinua lukemaan myös Sinuiksi ry:n kysymys-vastaus -palstalta samaa aihetta koskevia viestejä, tai ottamaan yhteyttä heidän neuvontapalveluihin, jotka löydät täältä. Jos haluat perehtyä tarkemmin anaaliseksiin, niin suosittelen sinua tutustumaan Hivpointin oppaaseen ”Anaaliseksin ABC”.

Toivottavasti saat vastauksestani näkökulmia tärkeään pohdintaasi ja otat tarvittaessa uudelleen yhteyttä myös eri neuvontapalveluihin.

Mukavaa syksyn alkua sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
kakstoista Suostumus ja toisten rajojen kunnioittaminen Tykkään olla aina kotona hameessa ilman pikkareita kun se tuntuu kivalta mut voinko mä olla silleen jos joku poika on meillä kylässä vaikka mun...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kotona voi kyllä olla halutessaan ilman alusvaatteita, jos sen kokee miellyttäväksi. On kuitenkin tärkeää kunnioittaa toisten rajoja. Kyseisessä esimerkissä kaverisi ei saisi itse päättää haluaako hän nähdä sinun intiimialueita vai ei. Hän voi joutua sellaiseen tilanteeseen missä hän ei omasta tahdostaan halua olla. Tällainen tilanne voi olla toiselle hämmentävä tai kiusallinen ja onkin tärkeää, että seksuaalisissa tilanteissa on aina molempien suostumus. Joskus ajatus siitä, että joku näkisi vahingossa pimppisi voi olla kutkuttava, mutta on hyvä muistaa, että mielikuva ja todellinen tilanne eivät aina vastaa toisiaan.

Kivaa alkavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Fressis

Moikka nimimerkki Anonyymi,

kiitos viestistäsi. Hentai ei ole minulle tuttu genre, mutta kerrot viestissäsi, että siinä on pornoa, joten kerron seuraavaksi pornoon liittyvistä näkökulmista. Murrosiässä nuorta alkaa usein kiinnostaa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat. Seksin kiinnostaminen on yksi syy sille, miksi pornoa katsotaan. Sitä on myös helposti saatavilla, joten monet ovat sitä joskus katsoneet.

Pornolle on asetettu erilaisia ikärajoja. Ikärajojen tarkoituksena on kertoa kuvamateriaalin mahdollisesta haitallisuudesta kehitykselle. Esimerkiksi pornon kohdalla on arvioitu sen antavan haitallisia malleja lapsille seksistä, sillä pornosta puuttuu usein seksin inhimillinen puoli. Pornossa harvemmin esitetään esimerkiksi ihmisten epävarmuutta, jännitystä, vuorovaikutukseen liittyviä haasteita, monipuolisesti kehoja ja sitä, miten tunnelmat voivat vaikuttaa kehon toimintaan. Sen sijaan pornossa on tavallista korostaa erilaisia seksifantasioita, tietynlaisia kehoja, seksitapoja, kiinnostuksen kohteita ja viehtymyksiä kuten fetissejä. Pornossa näytelty seksi ja todellisen elämän seksitilanteet voivat olla siis aika kaukana toisistaan. Voit lukea lisää pornosta Väestöliiton artikkeleista: Mitä porno on? ja Miksi pornoa katsotaan?

Kysyit myös, miten voisit sanoa vanhemmillesi, että katsot Hentaita. Jäin miettimään mikä sinua siinä askarruttaa? Auttaisiko, jos miettisit mitä siitä haluaisit heille sanoa? Ja miksi haluat siitä heille kertoa? Mitä ajattelet siitä seuraavan? Tänä päivänä meillä on käytössä monenlaisia viestintätapoja. Jos jonkun asian sanominen tuntuu kasvotusten vaikealta, niin keskustelu voi olla helpompaa aloittaa vaikka viestittelemällä. Kun mietit mielessäsi näihin kysymyksiin vastauksia, sinulle muodostuu ehkä käsitys siitä, mitä haluat asiasta sanoa ja miten siitä vanhemmillesi kertoisit.

Suosittelen sinua jatkamaan tästä keskustelua Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa, jossa keskustelut käydään luottamuksellisesti ja nimettömänä. Kun pääset keskustelemaan aiheesta lisää, saat luultavasti myös uusia näkökulmia asian puheeksi ottamiseen vanhempiesi kanssa.

Mukavaa syksyn alkua sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?