Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietteliäs
Ikä: Yli 18v
Aromanttinen aseksuaali? Jos ei ole kiinnostunut kenestäkään romanttisesti/seksuaalisesti, mistä tietää onko se vaan siksi ettei ole tekemisissä vastakkaisen sukupuolen kanssa vai siksi, että on aromanttinen aseksuaali?
Fressis

Moi nimimerkki Mietteliäs!

Olet tärkeiden pohdintojen äärellä koskien omaa seksuaalista ja romanttista suuntautuneisuuttasi. Monille on tärkeää löytää omaa seksuaalisuutta kuvaavia sanoja, sillä ne voivat auttaa ymmärtämään itseä paremmin, kuvailemaan omia tuntemuksia muille sekä löytämään muita samoin kokevia ja tuntevia ihmisiä. Toiset puolestaan eivät koe tarvetta määritellä seksuaalisuuttaan, mikä voi tuntua vapauttavalta.

Aseksuaalisuus ja aromanttisuus ovat täysin tavallinen osa ihmisten seksuaalisuuden moninaisuuden kirjoa. Toisinaan aseksuaalisuus ja aromanttisuus kulkevat käsi kädessä, mutta voi hyvinkin olla, että henkilö on aseksuaalinen mutta ei aromanttinen, tai toisinpäin. Aseksuaalisuus ja aromanttisuus voivat näyttäytyä eri ihmisillä eri tavoin, mutta ominaista niille on, että henkilö tuntee vain hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista ja/tai romanttista vetovoimaa muihin ihmisiin. Osa aseksuaaleista kuitenkin harrastaa itsetyydytystä tai myös seksiä muiden kanssa. Mihinkään vastenmieliseltä tuntuvaan ei kuitenkaan missään nimessä kannata suostua. Lisäksi aseksuaalisuus ja aromanttisuus eivät tarkoita, etteikö voisi muodostaa merkityksellisiä ja välittäviä ihmissuhteita.

Pohdit sitä, mistä voi tietää, onko aseksuaali. Oman seksuaalisuuden tutkiminen ei välttämättä ole mikään helppo homma, minkä lisäksi itseä koskevat määritelmät ja oman seksuaalisuuden kokeminen voivat muuttua elämän aikana erilaisten kokemusten ja ihmissuhteiden myötä. Yksi askel kohti asian selvittämistä on hankkia tietoa seksuaalisen suuntautumisen eri muodoista ja arvioida, kuinka hyvin ne kuvaavat omaa kokemustasi itsestäsi. Voi olla, että olet jo ottanut selvää aseksuaalisuudesta, mutta annan varmuuden vuoksi vinkiksi, että Setalla on melko kattava tietopaketti aiheesta. Täällä puolestaan kumotaan aseksuaalisuuteen liittyviä uskomuksia.

Oman identiteetin ja seksuaalisuuden pohtimiseen ja tutkimiseen on mahdollista saada tukea myös keskustelemalla seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin kanssa. Voit halutessasi ottaa yhteyttä esimerkiksi Sexpon maksuttomaan seksuaalineuvontaan, jossa pääsee pohtimaan seksuaalisuuteen ja ihmissuhteisiin liittyviä kysymyksiä anonyymisti. Myös Sinuiksi-palvelu tarjoaa maksutonta neuvontaa oman seksuaali-identiteetin pohtimiseen.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli apua pohdintoihisi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliSeksi
Nimimerkki: poika
Ikä: 16-18v
Onko outoa, jos minulla on seksuaalisia tunteita muita poikia kohtaan? onko outoa jos minulla on seksuaalisia tunteita muista pojista mutta ei yhtään romanttisia. En ole ikinä ihastunutkaan ihmisiin
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Heippa! Kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi seksuaalisia tuntemuksia muita poikia kohtaan sekä sitä, että et ole koskaan ihastunut kehenkään. Tämä on normaalia, eivätkä kaikki välttämättä koe ihastumisen tunteita. Ihminen voi kokea vetovoimaa toiseen ihmiseen esimerkiksi romanttisella, emotionaalisella tai seksuaalisella tavalla. Joku kokee kaikkia edellä mainittuja, toinen ei. Ihmisten kokemukset ovat yksilöllisiä ja ne saavat olla juuri sellaisia. Erilaisia tunnekokemuksia ei voi pakottaa, vaan ne tulevat, jos ovat tullakseen.

Kun ihminen kokee seksuaalista vetovoimaa toiseen, voi kyse olla seksuaalisen suuntautumisen kysymyksestä, mutta kaikki eivät koe asiaa niin. Seksuaalisen suuntautumisen määrittely on jokaisen ihmisen henkilökohtainen asia. Mikäli sinua mietityttävät nämä kysymykset enemmänkin, voit jutella aiheesta Nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa. Chatin löydät täältä.

Seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta löydät lisää tietoa tästä artikkelista.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdintoihisi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Antti
Ikä: 16-18v
Onko outoa, että on halu nuolla pyllyreikää? Onko jotenkin erikoista, että nuorella ensimmäisiä seksikokemuksia odottavalla pojalla on voimakas halu päästä nuolemaan tyttöä pyllyvaosta ja pyllyreiän ympäriltä, myös sisältä? Olenko oikeassa, että...
Fressis

Moikka! Ei ole erikoista. 😊 Se on erittäin yksilöllistä, mikä kullekin tuottaa seksuaalista nautintoa. Tärkeintä kaikissa seksuaalisissa teoissa on kuitenkin kaikkien seksin osapuolten suostumus siihen, mitä seksissä tehdään. Siitä voit lukea lisää tästä artikkelista.

On myös hyvä erottaa seksuaalifantasiat ja todellisuus toisistaan. Eli vaikka jostain asiasta olisi fantasia, ei sitä välttämättä tarvitse päästä käytännössä toteuttamaan.

Anaaliseksissä on erityisen tärkeä huolehtia paitsi hygieniasta myös seksitaudeilta sekä suolistobakteereilta suojautumisesta. Siksi siinä tulisi käyttää kondomia tai suuseksisuojaa, eli pelkkä ”puhtaudesta huolehtiminen” ei riitä, jotta se olisi turvallista. Peräaukon ja suolen huuhtelu ennen anaaliseksiä vähentää kyllä uloste- ja hajuhaittoja, mutta ei estä bakteereja tarttumasta.

Lue lisää aiheesta Hyvä kysymys -sivustolta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Korppis
Ikä: 13-15v
Miten tyttöä voi hyväillä? Miten tyttöä voi alkaa hyväillä, ettei se ole kähmimistä tai kourimista? Haluaisin, että kaikki mitä teen tuntuisi hyvälle.
Fressis

Hei, kiitos hyvästä kysymyksestä!

Kiva kuulla, että haluat tuottaa toiselle hyvänolon tunnetta. 😊 Auttaisiko pohdinnoissasi, jos mietit, minkälainen kosketus sinusta itsestäsi tuntuisi hyvältä omalla keholla, ja millaista on sinun mielestäsi kouriva tai kähmivä kosketus? On vaikea sanoa yksiselitteisesti, millainen tapa koskettaa on hyvä. Tämä on ehdottomasti sellainen asia mitä kannattaa kysyä tytöltä; millaisesta kosketuksesta tykkäät? Kerrothan, jos hyväily ei tunnu hyvältä? Onko jokin alue mihin en saa koskea? Avoimen keskustelun kautta syntyy luottamusta ja kosketus alkaa tuntumaan pikkuhiljaa luontavalta. On myös tärkeä muistaa, että koskettamiseen tarvitaan aina toisen henkilön suostumus, josta voit lukea lisää tästä artikkelista.

Yleisesti ottaen toisen koskettaminen kannattaa aloittaa rauhassa ja edetä hitaasti. Suoraan ei kannata koskea intiimialueille, esimerkiksi rintoihin, takapuoleen tai sukupuolielimiin, koska siitä voi tulla herkästi olo kähmimisestä tai kourimisesta. Muista myös kertoa toiselle, millä tavalla sinun kehoosi saa koskea.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Milka15
Ikä: 13-15v
Millaisia reaktioita kehossa tapahtuu, kun seksuaaliset halut nousevat huippuunsa? Millaisia reaktioita kehossa oikein tapahtuu silloin kun seksuaaliset halut nousevat huippuunsa? Eroavatko ne miten paljon tytöillä ja pojilla?
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi ja kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi kehon seksuaalireaktioita seksuaalisen halun yhteydessä sekä sukupuolen biologiaan liittyviä eroja. Keholliset reaktiot ovat itseasiassa sukupuoleen katsomatta samankaltaiset, mutta ihmisten kesken kokemukset reaktioista ja niiden voimakkuudesta voivat vaihdella. Reaktiot itsessään voivat olla esimerkiksi verenkierron vilkastumista, hengityksen tihenemistä, lihasjännitystä ja reaktioita sukuelimissä.

Valitettavasti en ole viestisi perusteella ihan varma siitä, mitä seksuaalisen halun huipulla tarkoitat, joten en valitettavasti osaa täsmällisemmin juuri siihen kysymykseen vastata.

Samankaltaisia fysiologisia reaktioita voi liittyä myös muihin tunnekokemuksiin, kuin seksuaaliseen haluun. Esimerkiksi voimakas jännitys, pelko tai ahdistus voivat tuntua samantyyppiseltä kehossa. Reaktioita voi myös tapahtua tahtomattaan. Löydät niistä lisää tietoa täältä.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jo 15v
Miksi minulla ei ole märkiä unia? Minua harmittaa etten ole nähnyt koskaan märkiä unia. Mistä se johtuu? Eikö niitä vaan ole kaikilla? Vai onko minussa jotakin vikaa? Kaverit kehuu monta...
Fressis

Moi! Mukavaa, että laitoit meille viestiä huolesi kanssa.

Sinussa ei ole mitään vikaa. Monet tosiaan alkavat nähdä murrosiässä niin kutsuttuja märkiä unia eli saada siemensyöksyjä unissaan. Uniin voi liittyä kiihottavia ja/tai seksuaalisia mielikuvia. Suinkaan kaikki eivät kuitenkaan saa unissaan siemensyöksyjä, mutta he voivat laueta itsetyydytyksen yhteydessä, mihin usein liittyy myös orgasmin saaminen. Itsetyydytys on hyvä ja turvallinen tapa tutustua omaan kehoon ja nautintoon sekä saada ihania tuntemuksia itseään hyväilemällä.

Siemensyöksyjen alkaminen on merkki murrosiän etenemisestä ja sukukypsyyden saavuttamisesta eli mahdollisuudesta lisääntyä. Viestistäsi ei ilmene, oletko saanut siemensyöksyjä hereillä ollessasi. Jos olet, voit olla aivan huoletta. Useimmilla siemensyöksyt alkavat 12–15-vuotiaana. Neuvoisinkin, että mikäli tämän jälkeen siemensyöksyt eivät ole vielä alkaneet, olisi hyvä kääntyä (koulu)terveydenhoitajan puoleen murrosiän etenemisen tutkimiseksi.

On ymmärrettävää, että koet jääväsi jostain ihanasta paitsi, kun kuulet kavereiltasi tarinoita heidän näkemistään seksiunista. Jokaisen keho toimii kuitenkin omalla yksilöllisellä tavallaan, samoin jokainen kokee kehonsa tuntemukset yksilöllisesti. Toisille seksiunet ovat kiva ja merkityksellinen juttu, kun taas toiset eivät pidä niitä sen ihmeempänä asiana.

Vaikka et ole vielä nähnyt seksiunia, se ei tarkoita, ettetkö joskus tulevaisuudessa kokisi kiihottumista ja laukeamista nukkuessasi. Myös aikuisena voi nähdä seksiunia, jotka voivat johtaa laukeamiseen tai vähintäänkin tuntua kiihottavilta. Mikäli haluat, omaa mieltä voi halutessaan yrittää virittää seksiunien näkemiseen ennen nukkumaanmenoa esimerkiksi miettimällä kiihottavia asioita ja/tai hyväilemällä itseään hieman. Toisaalta unien hallitseminen on hyvin vaikeaa, eikä kovinkaan monet pysty vaikuttamaan niihin itse.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdintoihisi! Iloista syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: IPZU
Ikä: 13-15v
Seksuaalinen kiinnostus murrosiässä moi muo koko ajan panettaa ja haluisin panna jotain tyttöö ja nähä tytön pimpin ja nuolla sitä
Fressis

Moikka!

Kiitos viestistäsi! On täysin luonnollista, että sinulla on tällaisia ajatuksia ja tuntemuksia, ja että olet kiinnostunut seksistä.

Olet antamasi iän perusteella murrosikäinen. Murrosiässä hormonit omalta osaltaan herättävät kiinnostustasi toiseen ihmiseen, ja ehkä vielä eri tavalla kuin aikaisemmin. Seksuaalisuus, seksi ja alastomat kehot alkavat kiinnostaa. On ok haaveilla ja omassa mielessään kuvitella asioita, jotka tuntuvat mielekkäältä ja hyvältä.

Jos sinulla on seksuaalisen kiihottumisen tunteita ja sinusta tuntuu hyvältä, voit itseksesi hyväillä itseäsi ja kokeilla itsetyydytystä. Itsetyydytys on hyvä tapa tutustua omaan kehoon ja kiihottumiseen. Jossain vaiheessa kehityksen ja iän myötä tulee oikeassa elämässä ajankohtaiseksi alastomuus ja erilaiset seksuaaliset teot, kuten seksi toisen ihmisen kanssa. Silloin tärkeää on se, että molemmat seksin osapuolet haluavat seksiä ja ovat siihen valmiita. Näistä asioista on tärkeä jutella mahdollisen seksikumppanin kanssa etukäteen. Voit lukea lisää seksistä Fressiksen tietopankista.

Jos seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat mietityttävät sinua kovasti, kannattaa niistä jutella esimerkiksi jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Jos sinulla ei ole sellaista henkilöä tai juttelu kasvokkain tuntuu vaikealta, voit myös jutella asiasta luottamuksella ja nimettömästi esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: 13-15v
Voiko masturbointi pornoa katsellen muutaman kerran viikossa haitata suorituskykyä tai nautintoa tulevaisuudessa? Voiko pornon kanssa masturbointi muutaman kerran viikossa haitata suorituskykyä, tai nautintoa tulevaisuudessa, jos harrastan seksiä kumppanin kanssa? Voiko se siis vaikeuttaa orgasmin saamista tai...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Hieno kuulla, että olet pohtinut asiaa. Muutama kerta viikossa ei kuitenkaan kuulosta haitalliselta määrältä. Suurimmalle osasta ihmisistä porno ei vaikuta negatiivisesti omaan seksuaalisuuteen. Pornon avulla voi päästä lähemmäksi omia mieltymyksiä ja parhaimmillaan se voi olla positiivinen lisämauste omassa seksissä. Varsinkin nuorena aivot voivat kuitenkin nopeasti ehdollistua pornoon ja sen nopeisiin seksuaalisiin ärsykkeisiin, joten hyvä olisi, että itsetyydytystä harrastaa ajoittain myös ilman pornoa. Lähtökohtaisesti pornoa ei suositella alle 18-vuotiaille, koska sen sisällön ei katsota olevan soveliasta lapsille ja nuorille juuri edellä mainituista syistä.

Liiallinen pornon katsominen voi tosiaankin osalle ihmisistä olla haitallista. Toiset ovat herkempiä pornon vaikutuksille kuin toiset. Pahimmillaan porno voi aiheuttaa riippuvuutta, eli pornon katsominen alkaa olla pakonomaista ja se ei itseasiassa enää aiheuta minkäänlaista mielihyvää. Pornossa visuaalinen ärsyke tulee niin nopeasti, että kiihottuminen ja laukeaminen voi tapahtua paljon nopeammin kuin seksissä toisen kanssa. Pornossa miehillä erektio on usein heti valmiina ja penis on koko aktin ajan kovana. Oikeassa elämässä erektio ei välttämättä tule hetkessä tai se voi hyvinkin pehmentyä tai laskea seksin aikana. Kiihottuneisuuden tunne voi myös vaihdella seksin aikana. Tästä voi tulla epävarmuuden tunnetta ja huolta, jolloin seksistä voi tulla suoritus ja on vaikea olla rennosti seksitilanteessa. Erilaista pornomateriaalia on myös paljon saatavilla, joten uutuudenviehätys voi olla koukuttavaa. Tästä voi syntyä myös mielikuva rajattomuudesta, eli ajatuksia siitä, että seksissä kuuluisi tehdä kaikenlaista, vaikka ne eivät olisikaan omia mieltymyksiä. Tämä voi lisätä paineita seksissä toisen kanssa.

Pornossa seksi on usein mutkatonta ja nopeasti etenevää ja kaikki osapuolet ovat usein saman tahtisesti kiihottuneita. Pornossa kehonkuvat voivat olla myös hyvin yksipuolisia. Seksin aikana voi hyvinkin alkaa naurattaa tai siinä jutellaan kesken kaiken, täytyy käydä vessassa tai se voi myös päättyä syystä tai toisesta kesken kaiken. Tällaisia asioita ei pornossa näe, vaikka ne ovat luonnollisia asioita. Porno voi siis antaa vääränlaista mielikuvaa siitä millaista ”oikean” seksin kuuluisi olla. On aina hyvä muistaa, että porno on lähtökohtaisesti näyteltyä ja videoita on editoitu. Tärkeää onkin kaikessa rauhassa opetella tutustumaan omaan ja toisen kehoon ja aina jutella seksiin liittyvistä toiveista ja tarpeista yhdessä seksikumppanin kanssa.

Toivottavasti tämä vastasi kysymyksiisi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Bitytteli
Ikä: 9-12v
Miten kertoa, että on biseksuaali? Moi! Oon 11 ja täytän pian 12. OOn siis biseksuaali, eli tykkään tytöistä ja pojista. Haluisin kertoo jollekin, mutten tiedä kelle! Oon vihjaillu mun...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Osaatko sanoa, mikä sinua oikeastaan jännittää kertomisessa? Jännittääkö sinua miten he tulevat suhtautumaan asiaan? Tai että he kenties jotenkin suuttuisivat tai pettyisivät asiasta kuullessaan? Seksuaalinen suuntautuminen on jokaisen henkilökohtainen asia, joten suhtautuvat siihen ihmiset miten tahansa, pääasia on, että sinä itse tiedät mikä tuntuu sinusta hyvältä ja oikealta. 😊 Kerrot tietäväsi, ettei vanhemmillasi/lähipiirilläsi ole mitään sateenkaari-ihmisiä vastaan, ja se onkin hieno juttu! On täysin luonnollista, että asiasta kertominen siitä huolimatta jännittää.

Voisitko aloittaa keskustelun vanhempiesi kanssa niin, että alkuun kerrot, että sinua jännittää puhua ja että olet jo pidempään halunnut kertoa olevasi bi-seksuaali? Voit myös kertoa vanhemmillesi, että miksi sinua jännittää tästä kertoa.  Jännitys on ihan normaali reaktio, sehän kertoo siitä, että tämä on sinulle tärkeä asia! Yksi keino voi olla myös kirjoittaa paperille kaikki asiat mitä haluaisit sanoa, ja lukea se vanhemmillesi tai antaa heidän itse lukea. Voit myös antaa heidän lukea tämän kysymyksesi ja mitä siihen on vastattu. Pride-lippu voisi olla myös hyvä tapa avata keskustelua aiheesta. Voisitko esimerkiksi kysyä vanhemmiltasi tietävätkö he millainen lippu on ja mitä se edustaa? Kun olette jo keskustelemassa aiheesta, sinulle voi olla luontevaa avata myös omaa kiinnostustasi. Voit myös kysyä, että tuntevatko he yhtään sateenkaari-ihmistä ja mitä ajatuksia se heissä herättää. Tapoja keskustelun aloittamiseen on siis monia, eikä siihen ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Paras tapa on se, mikä tuntuu sinusta itsestäsi luontevimmalta 😊

Jos sinusta edelleen tuntuu, että vanhemmillesi on vaikea puhua asiasta, olisiko sinulla lähipiirissä joku muu jolle kertoa ensin, esimerkiksi jollekin ystävälle? Alkuun kun on kertonut asiasta muutamille ihmisille, puhuminen voi jatkossa olla helpompaa myös muiden kanssa. Voit hakea vielä lisää rohkaisua myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatistä. Kiitos, kun kerroit tästä Fressikselle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: nolo?
Ikä: 13-15v
Onko ok katsoa pornoa kaverin kanssa? Onko ok katsoa välillä porno videoita yhdessä kaverin kanssa? Ollaan 15 ja 16 ja tunnettu jo jonkin aikaa ja oltu hyvillä mielin asiasta. Ei...
Fressis

Moi nimimerkki nolo?, vaikkakaan kysymyksessäsi tai toiminnassasi ei ole mitään noloa! Hyvä että laitoit meille viestiä 😊

Teidän on täysin ok katsoa pornoa yhdessä melko samanikäisen kaverisi kanssa. Pornoon ja itsetyydytykseen tutustuminen yhdessä voi olla mieluinen ja turvallinen tapa tutustua omiin mieltymyksiin ja nautintoon.

Kerroit, että olette olleet hyvillä mielin asiasta. Mitä ilmeisimmin teillä siis on suostumus kunnossa, eli katsotte videoita ja itsetyydytätte samalla molempien omasta tahdosta. Jotta molempien suostumus voidaan varmistaa jatkossakin, on tärkeää pyytää toiselta joka kerta lupa videoiden jakamiseen. Näin homma pysyy mukavana teille molemmille.

Mikäli kuvaatte itsetyydytystä toisillenne, kannattaa sen osalta neuvotella yhteisistä pelisäännöistä. Voitte esimerkiksi sopia, että ette saa ottaa tallennetta/kuvakaappausta toistenne videokuvasta ja/tai niitä ei saa lähettää muille. Seksuaalissävytteisen materiaalin jakamisesta netissä voit lukea lisää Nuortennetistä.

Pornon osalta on hyvä tiedostaa, että siinä esitetään fantasioita, eikä sen tarkoitus ole kuvastaa tosielämän seksiä sellaisenaan. Pornon ensisijainen tarkoitus on kiihottaa, ja monille se toimiikin hyvänä välineenä seksuaalisen kiihottumisen ja nautinnon voimistamiseen. Porno voi myös auttaa omien mieltymysten tutkimisessa, sillä valikoimaa on niin laajasti. Pornon katsomista ei kuitenkaan lähtökohtaisesti suositella alle 18-vuotiaille, koska sen sisällön ei katsota olevan soveliasta lapsille ja nuorille. Videoissa voi tulla vastaan sopimatonta materiaalia, mikä voi hämmentää ja tuottaa epämiellyttävää oloa. Mitään sellaista ei siis tarvitse katsoa, mistä tulee ikävä olo, vaikka toinen lähettäisikin sinulle videon.

Lopuksi haluan vielä sanoa sinulle, että jokainen määrittelee itse oman seksuaalisen suuntautumisensa, eikä kukaan ulkopuolinen voi tehdä sitä toisen puolesta. Vaikka itsetyydytätte yhdessä samoille videoille, se ei kerro seksuaalisesta suuntautumisestanne. Seksuaalinen suuntautuminen tarkoittaa sitä, mihin sukupuoleen tai sukupuoliin henkilö kokee seksuaalista ja/tai romanttista vetovoimaa. Seksuaaliset teot tai se, kenen kanssa seksiä on, eivät itsessään määritä sitä. Lisäksi seksuaalinen suuntautuminen voi myös muuttaa muotoaan elämän aikana.

Iloista kesän loppua ja alkavaa syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?