Kysymys
Seksi
mistä tyttöystävä Seksuaalinen suuntautuminen ja seurustelu Hei! Oon lukion ekalla ja oon alkanu miettimään mun seksuaalisuutta jo seiskasta lähtien ja oon tullu tulokseen et tykkään myös tytöistä (mul on monta seksuaalisuutta...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Onpa ikävä kuulla, että sinua on satutettu aikaisemmissa seurustelusuhteissa. Oletko päässyt juttelemaan luotettavan aikuisen tai ammattilaisen kanssa hyväksikäyttökokemuksesta? Kiitos kun kerroit asiasta meille. Seksuaalinen hyväksikäyttö on vakava asia ja saattaa jättää jäljet pitkäksi aikaa ja siksi kokemuksen kanssa ei kannata jäädä yksin. Onko sinulla ketään luotettavaa aikuista, jonka kanssa voisit jutella asiasta? Jos tutulle aikuiselle puhuminen tuntuu liian vaikealta, voit hakea apua asian käsittelyyn esimerkiksi RikosuhripäivystyksenNuorten Exitin tai Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatin kautta. Lisää auttavia tahoja löydät täältä.

Olet jo varhain lähtenyt pohtimaan omaan seksuaalista suuntautumista ja onkin hyvin tavallista, että siihen tulee muutoksia erilaisten kokemusten ja iän myötä. Oletko tutustunut Seta Ry:n toimintaan? Sieltä löytyy verkkonuorisotalo Loiste, joka on suunnattu 13-20-vuotiaille sateenkaarinuorille. Verkkonuorisotalossa järjestetään muun muassa teemailtoja, pienryhmiä ja nuorisotyöntekijän ohjaamia viikoittaisia chatteja. Tähän kannattaa ilman muuta tutustua! Monissa kaupungeissa myös järjestetään alkukesästä Pride-tapahtumia, joihin voi hakea esimerkiksi vapaaehtoiseksi tai mennä muuten vaan nauttimaan tapahtumista ympäri Suomea ja siten tutustua uusiin ihmisiin. Tapahtumista saat lisätietoa järjestäjän nettisivuilta.

Aurinkoista kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Tyttö Kuinka nuori voi kokeilla seksiä? Moi! Oon tälläne 10v tyttö ja haluisin jo kokeilla seksiä mutta en tiiä saisko taino tiiän et ei sais mut haluisin ees kerran kokeilla...
Fressis

Moikka nimimerkki Tyttö,

kiitos viestistä, joka liittyy seksistä kiinnostumiseen. Se on normaalia ja tavallista, myös 10-vuotiaalle, koska lähestyvä tai jo alkanut murrosikä voi herättää ajatuksia seksistä ja seksuaalisuudesta. Seksiin ei aiheena voi olla myöskään oikein törmäämättä esimerkiksi netissä ja somessa.  Ei siis ihme, että se kiinnostaa, eivätkä nämä ajatukset ole haitallisia.

Kirjoitat viestissäsi, että haluaisit kokeilla seksiä ja samalla mietit, saisiko niin tehdä. Minä haluaisin puolestani kysyä sinulta, mitä seksillä tarkoitat? Seksillä nimittäin voidaan tarkoittaa ajatuksia, tunteita, mielikuvia ja seksuaalista toimintaa itsensä kanssa eli itsetyydytystä, sekä seksuaalista toimintaa toisen tai toisten henkilöiden kanssa. 10-vuotias ei ole useinkaan valmis mielen eikä kehon osalta kokeilemaan esimerkiksi yhdyntäseksiä toisen ihmisen kanssa. Suomen laissa on myös asetettu laki suojaamaan alle 16-vuotiaita seksuaalisilta kokemuksilta, mihin he eivät kehitykseltään ole valmiita. Tämä perustuu siihen, että yleisen tiedon mukaan alle 16 -vuotias on erityisesti psyykkisen kehitysvaiheensa vuoksi kykenemätön päättämään omasta suostumuksestaan seksuaalisiin tekoihin. Voit lukea aiheesta lisää Hyvä kysymys -palvelusta.

Seksuaalinen kiihottuminen ja seksuaalisen nautinnon kokeminen esimerkiksi itsetyydyttäen, voi sen sijaan hyvinkin olla tuttua jo 10-vuotiaalle. Itsetyydytys ei ole myöskään mitenkään haitallista vaan jopa hyvä keino tutustua omaan kehoon. Suosittelen sinua lukemaan Fressiksen artikkelin ”Mitä seksi on?” sekä nuorten Väestöliiton artikkelin ”Miksi murrosikä herättää seksuaalisen kiihottumisen?”.

Toivottavasti saat vastauksesta uutta näkökulmaa asiaasi. Jos haluat keskustella asiasta lisää, ota yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Siellä voit jutella lisää tästä, tai jostakin muustakin asiasta nimettömästi. Muita Väestöliiton seksuaalisuuteen liittyviä artikkeleita löydät osoitteesta http://hyvakysymys.fi/nuortenvaestoliitto

Kivaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Karo Tarvitseeko seksissä puhua tuhmia? Poikaystävä on kertonut, että olisi kiihottavaa, jos puhuisin ns. tuhmia. Se tuntuu minusta vaikealta. En ole tottunut käyttämään sellaisia sanoja. Minusta seksi on kaunis...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Ihmiset kiihottuvat ja syttyvät seksiin erilaisista asioista. Voisit kysyä poikaystävältäsi kuinka tärkeä asia tämä on hänen mieltymyksissä ja mitä hänelle tuhmia puhuminen oikeastaan tarkoittaa. Ketään ei voi pakottaa tekemään sellaisia asioita, joista ei pidä. Se, että on seksuaalisesti utelias ja avoin pitää sisällään myös sen, että tietää missä omat rajat menevät. On hyvä kuitenkin muistaa, että jotkut asiat seksissä voivat alkuun tuntua vierailta, mutta näitäkin asioita voi halutessaan harjoitella.

Voi olla, että sinulle seksin ilmaisu on parhaimmillaan juuri kaunista ja herkkää. Kumppanin mieltymyksiä on hyvä kuunnella ja kannustan keskustelemaan yhdessä, miksi joku asia on esimerkiksi ehdottomasti ei seksin aikana ja mitkä asiat tuntuvat enemmänkin vierailta. Jos haluat kokeilla tuhmien puhumista, voisit kokeilla sitä ensin muussa kuin seksitilanteessa, tai voit esimerkiksi puhua yksikseen ääneen, jotta löydät itsellesi sopivia sanoja.

Seksuaalineuvojan ei koskaan tarvitse puhua ronskisti asiakkaiden kanssa. Joskus on tarpeen käyttää samoja sanoja mitä asiakas käyttää, mutta sekään ei ole välttämätöntä. Koulutuksessa perehdytään laajasti seksuaalisuuden eri teemoihin ja koulutuksen aikana seksistä ja seksuaalisuudesta puhuminen helpottuu. Opintojen aikana tutkitaan myös omaa seksuaalihistoriaa ja kun on tietoinen omista asioista, on huomattavasti helpompi ottaa vastaan asiakkaiden asioita.

Hae siis vain rohkeasti neuvojaopintoihin, jos ala sinua kiinnostaa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Unelmoijja Onko normaalia, että on seksifantasioita? Onko normaalia jos on seksifantasioita itseäni vähän vanhempiin naispuolisiin ihmisiin?
Fressis

Moikka!

Lähes jokaisella ihmisellä on fantasioita, jotka liittyvät seksiin ja seksuaalisuuteen. Niiden avulla on mahdollista nauttia sellaisista asioista, jotka ovat todellisessa elämässä saavuttamattomissa ja usein ne toimivatkin paremmin vain ajatuksen tasolla kuin käytännössä toteutettuna. Fantasiamaailmassa ei ole myöskään rajoja, ja siellä saa kiihottua ja kokea seksuaalista mielihyvää mistä asiasta tahansa. Tärkeää on kuitenkin, että tietää, mikä on oikeassa elämässä oikein ja mikä väärin. Toisille fantasiat voivat aiheuttaa myös hämmennystä ja ahdistusta ja silloin on hyvä hakea apua esimerkiksi seksuaalineuvojalta.

Vastauksena siis kysymykseesi, on normaalia, että sinulla on seksifantasioita vanhemmista naisista. Lue lisää seksifantasioista Väestöliiton Hyvä kysymys -sivuilta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Tyttö12v Mitä tehdä kun kaveri uhkailee? Mun kaveri katto mun puhelinta ja näki että mulla on kuvia tytöistä mun puhelimessa kun olin ottanu näyttökuvia instagramissa malleista koska ne oli kauniita....
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestä! Hyvä kun olit meihin yhteydessä asiassa, joka sinua huolettaa.

Ompa harmi kuulla, että ystäväsi uhkailee sinua näistä kuvista. Ensinnäkin se, että tykkäisi tytöistä tai olisi lesbo, on täysin normaalia. Siinä ei pitäisi olla mitään uhkailemisen syytä ja jokaisella on oikeus olla juuri sellainen kuin on.  Se, että sinulla on kuvia kauniista naisista puhelimessa, ei kuitenkaan tee sinusta lesboa. Vaikka kuvat herättäisivät ihailua tai fantasioita, sekään ei vielä määritä seksuaalista suuntautumista. Kauniiden naisten kuvat voivat herättää ihailua tai ne voivat olla inspiraation lähteenä esimerkiksi omalle tyylille.

Oletko pohtinut miksi sinua pelottaa ajatus siitä, että kaverisi menisi kertomaan äidillesi näistä kuvista? Miten uskot äitisi tähän reagoivan? Voisitko itse puhua asiasta äidille ja kertoa kaverin uhkailusta? Voit myös sanoa kaverillesi, että uhkailu tuntuu sinusta ikävältä ja kysyä häneltä, miksi hän tekee niin. Se, että kaverisi uhkailee sinua tällaisella asialla, ei kuulosta siltä että hän käyttäytyisi sinua kohtaan kuten kaverin kuuluu. Uhkailu ei ole muutenkaan missään tilanteessa ok. Jos koet, ettet pysty puhumaan näistä asioista äitisi kanssa, voit hakea rohkaisua ja tukea myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatista, jossa voit jutella aiheesta lisää luotettavan aikuisen kanssa nimettömästi.

Jos haluat, voit lukea vielä lisää seksuaalisesta suuntautumisesta Väestöliiton Hyvä kysymys -sivulta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Vectron Onko siinä jotain väärää että haluan nähdä toisen ihmisen alasti? Moi, Haluaisin nähdä alasti erään tytön joka on luokallani, mitä teen? Onko väärin ajatella kyseisellä tavalla?
Fressis

Hei,

Siinä, että koet erilaisia tuntemuksia ja kiinnostut esimerkiksi luokallasi olevan tytön alastomuudesta, ei ole mitään väärää, vaan se on ok. Jokin hänessä kiinnostaa ja viehättää sinua, ja se on täysin luonnollista. Olet antamasi iän perusteella murrosiäksi alkupuolella, jolloin hormonit omalta osaltaan herättävät kiinnostustasi toiseen ihmiseen ehkä eri tavalla kuin aikaisemmin. Seksuaalisuus, seksi ja alastomat kehot alkavat kiinnostaa. On ok haaveilla ja omassa mielessään kuvitella asioita, jotka tuntuvat mielekkäältä ja hyvältä. Sille ei kannata tässä vaiheessa erityisesti tehdä mitään, riittää että haaveilet. Jos olet myös muulla tavoin kiinnostunut tai ihastunut tyttöön, voit tietysti jutella hänen kanssaan ja tutustua häneen.

Eli se, että tunnet jotakin, ei välttämättä tarkoita, että asialle on tehtävä jotakin, mutta siitä voi kyllä jutella luotettavan ihmisen kanssa. Jos sinulla ei ole sellaista henkilöä, voit jutella tuntemuksistasi luottamuksella ja nimettömästi esimerkiksi Poikien Puhelimessa tai heidän chatissa.  Jos sinulla on seksuaalisen kiihottumisen tunteita ja sinusta tuntuu hyvältä, voit itseksesi hyväillä itseäsi ja kokeilla itsetyydytystä. Itsetyydytys on hyvä ja suositeltava tapa tutustua omaan kehoon ja kiihottumiseen. Jossain vaiheessa kehityksen ja iän myötä tulee oikeassa elämässä ajankohtaiseksi alastomuus ja erilaiset seksuaaliset teot, kuten seksi toisen ihmisen kanssa. Voit lukea seksistä lisää mm. Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Ok Itsetyydytys ja pornon katsominen alaikäisenä Onko Ok harrastaa itsetyydytystä ja katsoa pornoa samaan aikaan?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestä.

Itsetyydytys on hyvä keino tutustua omaan kehoon ja siihen, mikä tuntuu itsestä hyvältä ja nautinnolliselta. On ok haaveilla ja omassa mielessään kuvitella asioita, jotka tuntuvat mielekkäältä ja kiihottavalta, eikä omassa fantasiamaailmassa ei ole rajoja sille, mitä voi ja ei voi ajatella. Lue lisää itsetyydytyksestä Fressiksen artikkelista.

Uteliaisuus seksuaalista materiaalia kohtaan kuuluu nuoren seksuaaliseen kasvuun ja kehitykseen. On siis luonnollista, että iässäsi herää kiinnostus myös pornoa kohtaan. Pornovideot esittävät seksiä sekä alastomuutta, ja niiden tarkoitus on kiihottaa katsojaansa. On kuitenkin hyvä tiedostaa se, että porno on suunnattu aikuisille viihteeksi ja sille on syynsä, että pornon katsomisen ikäraja on K-18.  Pornon katsominen alaikäisenä ei ole rikos, mutta ikärajalla on tarkoitus suojella lapsia ja nuoria näkemästä sellaista sisältöä, joka saattaa haitata kasvua ja kehitystä. Monille, myös aikuisille, pornon katsominen saattaa aiheuttaa hämmennystä, levottomuutta, ahdistusta ja jopa järkytystä, jos näkeekin jotain sellaista, mitä ei haluaisi tai olisi valmis vielä näkemään. Porno on useimmiten käsikirjoitettua ja näyteltyä, ja monet siinä esitetyt asiat ovat kaukana todellisuudesta ja siitä, mitä seksi kahden ihmisen välillä oikeasti on. Lue vielä lisää aiheesta Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelun sivulta.

On erittäin tärkeää tunnistaa omat rajat seksuaalisuudessa ja seksissä, ja jos jokin asia näyttää tai tuntuu epämiellyttävältä, ei sitä tarvitse kokeilla oikeassa elämässä. Jos sinulla herää aiheesta lisää kysyttävää, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton Poikien Puhelimeen. Siellä vastaa poikien maailmaan perehtynyt koulutettu mieshenkilö, joka osaa auttaa erilaisissa elämään liittyvissä pulmissa ja tilanteissa. Voit halutessasi jutella aiheesta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Kivaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Saija Teinkö väärin kun menin liikuntatunnilla tyttönä poikien suihkuun? Teinkö mielestänne väärin, kun menin liikuntatunnin jälkeen suihkuun poikien kanssa, vaikka olen tyttö? Kysyin ainakin neljältä pojalta tähän lupaa, ja kaikki sanoivat, että tule...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistä.

Kysymyksesi ei ole yksinkertainen, ja herättää paljon lisäkysymyksiä. Lyhyt vastaus kysymykseesi on kyllä, teit tilanteessa mielestämme väärin. Toimit tietoisesti koulun sääntöjen ja yhteisten toimintatapojen vastaisesti, eikä luvan kysyminen muutamalta pojalta tässä tilanteessa riitä. Koulun säännöt ovat olemassa syystä. Se, että kysyit luvan pojilta tulla heidän pukuhuoneensa suihkuun, on hieno asia, ja olet siinä toiminut aivan oikein. Paikka tällaiselle yhteissuihkulle oli kuitenkin väärä, ihan jo senkin vuoksi, että jollekin toiselle pojalle, keltä asiaa ei kysytty, ei yhteissuihku välttämättä ollut ok.

Kysymykset, joita viestisi meissä herättää, liittyvät siihen miksi halusit mennä suihkuun poikien kanssa? Koska emme voi jutella aiheesta täällä, mielestämme olisi hyvä, että kävisit keskustelemassa siitä vielä Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa. Chatissa voit keskustella kaikesta seksuaalisuuteen liittyvästä seksuaalineuvojan kanssa, ja keskustelut ovat kahdenkeskisiä ja käydään nimettöminä. Sieltä voit saada myös vinkkejä siihen, miten jatkossa voisit tällaisissa tilanteissa toimia.

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
kumpi, kampi vai molemmat Neuvoja seksuaalisen suuntautumisen tutkimiseen Tosiaan siis oon 16v tyttö ja tähänastisen elämäni ajan ollut seksuaalisessa mielessä kiinnostunut ainoastaan pojista. Tossa viime vuoden puolella oli melkeen vuoden verran juttua...
Fressis

Hei, kiitos viestistä!

Kuten viestiisi laitoit, voi olla hämmentävää, jos mielenkiinto kohdistuukin yllättäen samaan sukupuoleen. Voisiko ajatella, että ei tarvitse valita onko joko homoseksuaali, bi-seksuaali vai hetero? Seksuaalisen suuntautumisen voi asettaa ikään kuin janaksi ja ihminen voi liikkua janalla mihin suuntaan tahansa. Seksuaalinen suuntautuminen voi myös muuttua iän ja kokemuksen myötä. Toki joskus itsensä määritteleminen tai tiettyyn lokeroon asettaminen voi auttaa jäsentämään omia ajatuksia.

Pohdit, miten päästä johonkin lopputulokseen. Voisiko olla, että kiinnostuksesi nimenomaan kohdistuu henkilöön, ei niinkään sukupuoleen? Jos et aseta itsellesi mitään tiettyjä rajoja, sinulla on aikaa tutkia ja kokeilla miltä ihmissuhteet tuntuvat sukupuolesta riippumatta.

Setan sivuilta löydät lisätietoa sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta. Jos kaipaat keskustelua asiasta, voit soittaa Sexpon maksuttomaan neuvontapuhelimeen, johon vastaa aina koulutettu ammattilainen. Yhteystiedot löydät täältä.

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Joo Miten tytöt voi harrastaa keskenään seksiä? Miten tytöt voi harrastaa keskenään seksiä?
Fressis

Kiitos kysymyksestäsi!

Tytöt voivat harrastaa seksiä keskenään melkeinpä kaikilla samoilla tavoilla kuin esimerkiksi mies ja nainen tai mies ja mies. Esimerkiksi kaikki hyväily, koskettelu käsillä, suulla tai sukuelimillä ja kehon eri paikkojen kiihottaminen ovat seksiä. Joskus seksi sisältää myös yhdyntää (emättimeen tai peräaukkoon), joka voi tapahtua tässä tapauksessa sormella/sormilla tai seksivälineillä.

Seksissä tärkeää on se, että se tuntuu hyvältä ja aiheuttaa kiihottumista ja nautintoa. Seksissä molempien täytyy kuunnella ja kertoa toiselle mitä haluaa ja mitä ei. Vain mielikuvitus ja molempien suostumus ovat rajana sille, mitä kaikkea seksissä voi omalle ja toisen keholle tehdä, oli kumppani sitten mitä tahansa sukupuolta edustava ihminen.

Hyvää kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?