SeksiYleinen

Missä menee omat rajasi?

Homottelua, seksiin painostusta tai paljastavien kuvien levittämistä. Kuinka pitää omista rajoista kiinni? Vastaamassa Nuorten Exit.

Missä menee omat rajasi?

Kaveria homotellaan koulussa. Homottelija sanoo sen olevan vain ’läppää’. Pitääkö tätä vain sietää?

Ei todellakaan tarvitse sietää! Toisen seksuaalisuuden kommentointi ja arvostelu loukkaavat jokaiselle kuuluvaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Jokaisella on oikeus päättää siitä, miten haluaa seksuaalisuudestaan puhuttavan.

Homo ei ole haukkumasana, vaan kertoo seksuaalisesta suuntautumisesta. Omaa suuntautumistaan ei kuitenkaan tarvitse tai pidä selitellä muille, jollei itse halua. Mielikuvitusta siis kehiin, parempia ’läppiä’ on satavarmasti! Kiusaamisesta pitää kertoa luotettavalle aikuiselle. Kenelle sinä voisit kertoa?

Kumppani ei suostu käyttämään kondomia. Mitä tilanteessa tulisi tehdä?

Oikeus suojautua seksitaudeilta ja raskaudelta kuuluu kaikille. Kunnioittava ja reilu kumppani kuulee ja kunnioittaa toisen toiveita. Seksi on kivempaa ja rennompaa, kun kummankaan ei tarvitse olla huolissaan taudeista tai suunnittelemattomasta raskaudesta.

Ota ehkäisy puheeksi hyvissä ajoin ennen h-hetkeä, ja kerro millaisia ehkäisytarpeita sinulla on. Omasta ehkäisystä ei pidä joutua tinkimään toisen vuoksi, joten seksi kannattaa aloittaa vasta kun yhteisymmärrykseen on päästy. Tasavertaisessa suhteessa ehkäisyneuvolassa ja  ehkäisyostoksilla käydään yhdessä ja kulut jaetaan.

Luokan WhatsApp-rinkiin lähetetään paljastava kuva rinnakkaisluokkalaisesta. Voiko asialle tehdä mitään?

Kyllä voi! Tosi ikävä tilanne rinnakkaisluokkalaiselle, joka ei varmastikaan ollut tarkoittanut kuvaa kaikkien nähtäväksi. Kuvassa ollut ei ole tehnyt mitään väärää, vaan tilanteessa väärin toimivat kuvaa levittävät.

Voit olla se tyyppi, joka laittaa stopin kuvan leviämiselle. Kerro kuvan henkilölle, että yksityiseksi tarkoitettu kuva on nyt muillakin. Tilanteesta kannattaa kertoa myös opettajalle tai muille aikuisille, jotka voivat olla yhteydessä poliisiin. Toisen intiimin kuvan levittäminen on rikosasia ja poliisi pyrkii estämään kuvan leviämisen.

Kumppani painostaa seksiin. Miten saan painostuksen loppumaan?

Seksiin kuuluu aina molemminpuolinen suostumus. Painostusta voi olla joskus vaikea tunnistaa, varsinkin jos kyseessä on oma kulta tai kumppani. Painostusta on myös se, että toistavasti pyytää, anelee tai syyllistää siitä, ettei halua seksiä. Jos seksiin pakotetaan tai painostetaan, on tilanne seksuaalista kaltoinkohtelua ja aina väärin. Seksistä kieltäytymistä ei tarvitse perustella, ja jos painostus jatkuu, on parempi jättää suhde.

Tilanteeseen ja mahdolliseen suhteesta pois lähtemiseen on oikeus saada tukea. Asiasta on tärkeää puhua aikuisille tai auttaville ammattilaisille, eikä yksin tarvitse pärjätä. Tukea voi hakea esimerkiksi koulukuraattorilta, nuorten tuki- ja kriisipalveluista ja Väestöliiton nuorten palveluista.

Onko 5 vuotta vanhempi kumppani OK? Miten sopiva ikäero määritellään?

Ikä ja elämäntilanne vaikuttavat siihen, mikä on sopiva ikäero suhteessa. Tärkeintä on pohtia suhteen tasavertaisuutta ja vastaako se omia tarpeita ja toiveita. Onko kumppanin kanssa samat vastuut ja velvollisuudet? Elääkö toinen ehkä jo aikuista elämää, mutta itse on vielä koulussa ja vanhempien vastuulla? Nuoren elämässä viisi vuotta on pitkä aika, ja esimerkiksi 15- ja 20-vuotiaan elämissä tapahtuu aika erilaisia asioita. Jos toisella on enemmän kokemusta seurustelusta ja seksistä, voi itselle tulla olo, että pitäisi uskaltaa enemmän kuin mihin olisi vielä valmis.

Suomen laki asettaa myös ikärajoja suhteille. Lailla pyritään turvaamaan, että nuori saisi tutustua seksuaalisuuteen ja seurusteluun oman ikäisessä seurassa. Aikuinen, tai selvästi vanhempi nuori ei saa olla seksuaalissävytteisessä suhteessa alle 16-vuotiaan kanssa. Ikäraja on 18 vuotta, jos aikuinen on valta-asemassa nuoreen nähden, esimerkiksi opettaja tai urheiluvalmentaja. Laki ei puutu nuorten keskenäisiin suhteisiin.

Jokaisella on oikeus määritellä Omat rajat!

Nuorten Exit tukee ja neuvoo omiin rajoihin liittyvissä kysymyksissä. Voi ottaa yhteyttä nimettömästi seurusteluun, seksuaaliseen kaltoinkohteluun ja vastikkeelliseen seksiin liittyvissä asioissa.  Verkkosivuilta löydät sekä Kysy & Lue -palstan sekä kahdenkeskisen chatin, joka on auki keskiviikkoisin klo 16-18. Ota rohkeasti yhteyttä! (Palvelut ovat kesätauolla 1.-31.7. 2017)

Teksti Fressis, asiantuntijana Nuorten Exitin asiakastyöstä vastaava suunnittelija.

Katso myös

Mitä seksi on?

Seksin tarkoituksena on tuottaa mielihyvää, kiihottumista ja nautintoa, joita jokainen ihminen kokee eri tavoilla. Lue lisää
Artikkeli
Seksi

10 harhaluuloa seksistä, seurustelusta ja säätämisestä

Vaatteiden riisumisen jälkeen ei voi muka enää sanoa ”ei”. Väärin: aina voi! Kumosimme yleiset myytit seksiin, seurusteluun ja ehkäisyyn liittyen.

Artikkeli
Seksi

8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa

Seksiin on valmis, kun se haluttaa enemmän kuin pelottaa. Kokosimme tietopaketin ekaa kertaa varten.

Artikkeli
Seksi

Kysy seksistä – esittelyssä Väestöliiton seksuaalineuvontachat ja Poikien Puhelin

Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä ja Poikien Puhelimessa saat tukea ja asiantuntijan neuvoja ilmaiseksi, anonyymisti ja luottamuksellisesti.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: J
Kysymyksiä seksistä ja seksuaalisuudesta Hei. Olen 17,5 vuotias tyttö. Minulla on ollut aika paljon seksikumppaneita. Olin ekan kerran pojan kanssa jo 13-vuotiaana, ja olen ollut jo lähes kahdenkymmenen...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Jokainen ihminen toteuttaa omalla tavallaan seksuaalisuuttaan. Kuvasit kysymyksessäsi seksin merkitystä sinulle ja kuulostaa siltä, että se on tärkeä osa elämääsi. Kun toteuttaa seksuaalisuutta omien arvojen mukaisesti, siinä ei ole mitään väärää tai paheksuttavaa.

Se kuinka paljon tai kenen kanssa harrastaa seksiä, on täysin oma valinta. Myöskään sukupuolella ei ole merkitystä seksuaalisuuden toteuttamisessa. Kun tunnistaa omat rajat, esimerkiksi sen mitä seksiltä haluaa ja mitä ei halua, ja osaa sanoittaa niitä kumppanille/kumppaneille, on turvallista kokeilla seksuaalisesti uusia asioita.

Raskauden ja seksitautien ehkäisy on tärkeää miettiä kuntoon, kun on säännöllinen, aktiivinen seksielämä. Seksitaudit voivat tarttua limakalvojen kautta ja eritteiden vaihtuessa, esimerkiksi suuseksin tai käsiseksin yhteydessä. Jos harrastaa useiden ihmisten kanssa seksiä, on myös tärkeää käydä säännöllisesti seksitautitesteissä. Seksitaudit voivat olla usein myös oireettomia, joten oireettomuudesta ei voi päätellä, ettei ole seksitautia. Seksuaaliterveydestä huolehtiminen on oman ja kumppanin kehon arvostamista. Turvallinen seksi auttaa myös heittäytymään nautintoon.

Mukavaa loppusyksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pelottaaa
Miten toimia, jos on kohdannut seksuaalista häirintää? Heippati hei. Oon nyt huomannu 2 muuta kysymystä liittyen seksuaaliseen häirintään. Mutta kysyisin että, entä jos koet koskettelun minkä toinen tekee niin epämukavaksi, mutta...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Koskettelu, joka tekee olosi epämukavaksi, on aina väärin. Olet tehnyt oikein kertoessasi asiasta ulkopuoliselle ja tämän vuoksi on erittäin harmillista kuulla, että sinun kokemustasi on vähätelty. On myös hienoa, että kerroit häiritsijälle, miltä sinusta tuntuu ja missä omat rajasi kulkevat. Hän ei selkeästi ymmärrä tilannetta ja sitä, että häirintä on hänen vastuullansa. Nyt tärkeintä olisikin etsiä sinulle turvallinen aikuinen, joka ottaa kokemuksesi vakavasti ja pystyy auttamaan sinua puolustamaan oman kehosi koskemattomuutta.

Jos sinulla ei ole lähipiirissä tai esimerkiksi koulun kautta (terveydenhoitaja, koulukuraattori) mahdollisuutta puhua asiasta asiantuntevalle aikuiselle, suosittelen, että otat yhteyttä esimerkiksi Nuorten Exitin chatiin tai Sexpon neuvontapuhelimeen. Neuvontapalvelujen asiantuntijat voivat auttaa sinua reaaliaikaisesti etsimällä sinulle sopivan tuen ja avun tilanteeseen.

Häirintäkokemukseen liittyy erilaisia tunteita, usein myös pelkoa. On äärimmäisen tärkeää, ettei jää yksin näiden tunteiden kanssa. Usein pelot ja siihen liittyvä reagointi helpottuu, kun tilannetta pääsee purkamaan sekä saa ymmärrystä omalle kokemukselle ja sen aiheuttamille tunteille.

Voimia loppuvuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?