Missä menee omat rajasi?
Homottelua, seksiin painostusta tai paljastavien kuvien levittämistä. Kuinka pitää omista rajoista kiinni? Vastaamassa Nuorten Exit.
Kaveria homotellaan koulussa. Homottelija sanoo sen olevan vain ’läppää’. Pitääkö tätä vain sietää?
Ei todellakaan tarvitse sietää! Toisen seksuaalisuuden kommentointi ja arvostelu loukkaavat jokaiselle kuuluvaa seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Jokaisella on oikeus päättää siitä, miten haluaa seksuaalisuudestaan puhuttavan.
Homo ei ole haukkumasana, vaan kertoo seksuaalisesta suuntautumisesta. Omaa suuntautumistaan ei kuitenkaan tarvitse tai pidä selitellä muille, jollei itse halua. Mielikuvitusta siis kehiin, parempia ’läppiä’ on satavarmasti! Kiusaamisesta pitää kertoa luotettavalle aikuiselle. Kenelle sinä voisit kertoa?
Kumppani ei suostu käyttämään kondomia. Mitä tilanteessa tulisi tehdä?
Oikeus suojautua seksitaudeilta ja raskaudelta kuuluu kaikille. Kunnioittava ja reilu kumppani kuulee ja kunnioittaa toisen toiveita. Seksi on kivempaa ja rennompaa, kun kummankaan ei tarvitse olla huolissaan taudeista tai suunnittelemattomasta raskaudesta.
Ota ehkäisy puheeksi hyvissä ajoin ennen h-hetkeä, ja kerro millaisia ehkäisytarpeita sinulla on. Omasta ehkäisystä ei pidä joutua tinkimään toisen vuoksi, joten seksi kannattaa aloittaa vasta kun yhteisymmärrykseen on päästy. Tasavertaisessa suhteessa ehkäisyneuvolassa ja ehkäisyostoksilla käydään yhdessä ja kulut jaetaan.
Luokan WhatsApp-rinkiin lähetetään paljastava kuva rinnakkaisluokkalaisesta. Voiko asialle tehdä mitään?
Kyllä voi! Tosi ikävä tilanne rinnakkaisluokkalaiselle, joka ei varmastikaan ollut tarkoittanut kuvaa kaikkien nähtäväksi. Kuvassa ollut ei ole tehnyt mitään väärää, vaan tilanteessa väärin toimivat kuvaa levittävät.
Voit olla se tyyppi, joka laittaa stopin kuvan leviämiselle. Kerro kuvan henkilölle, että yksityiseksi tarkoitettu kuva on nyt muillakin. Tilanteesta kannattaa kertoa myös opettajalle tai muille aikuisille, jotka voivat olla yhteydessä poliisiin. Toisen intiimin kuvan levittäminen on rikosasia ja poliisi pyrkii estämään kuvan leviämisen.
Kumppani painostaa seksiin. Miten saan painostuksen loppumaan?
Seksiin kuuluu aina molemminpuolinen suostumus. Painostusta voi olla joskus vaikea tunnistaa, varsinkin jos kyseessä on oma kulta tai kumppani. Painostusta on myös se, että toistavasti pyytää, anelee tai syyllistää siitä, ettei halua seksiä. Jos seksiin pakotetaan tai painostetaan, on tilanne seksuaalista kaltoinkohtelua ja aina väärin. Seksistä kieltäytymistä ei tarvitse perustella, ja jos painostus jatkuu, on parempi jättää suhde.
Tilanteeseen ja mahdolliseen suhteesta pois lähtemiseen on oikeus saada tukea. Asiasta on tärkeää puhua aikuisille tai auttaville ammattilaisille, eikä yksin tarvitse pärjätä. Tukea voi hakea esimerkiksi koulukuraattorilta, nuorten tuki- ja kriisipalveluista ja Väestöliiton nuorten palveluista.
Onko 5 vuotta vanhempi kumppani OK? Miten sopiva ikäero määritellään?
Ikä ja elämäntilanne vaikuttavat siihen, mikä on sopiva ikäero suhteessa. Tärkeintä on pohtia suhteen tasavertaisuutta ja vastaako se omia tarpeita ja toiveita. Onko kumppanin kanssa samat vastuut ja velvollisuudet? Elääkö toinen ehkä jo aikuista elämää, mutta itse on vielä koulussa ja vanhempien vastuulla? Nuoren elämässä viisi vuotta on pitkä aika, ja esimerkiksi 15- ja 20-vuotiaan elämissä tapahtuu aika erilaisia asioita. Jos toisella on enemmän kokemusta seurustelusta ja seksistä, voi itselle tulla olo, että pitäisi uskaltaa enemmän kuin mihin olisi vielä valmis.
Suomen laki asettaa myös ikärajoja suhteille. Lailla pyritään turvaamaan, että nuori saisi tutustua seksuaalisuuteen ja seurusteluun oman ikäisessä seurassa. Aikuinen, tai selvästi vanhempi nuori ei saa olla seksuaalissävytteisessä suhteessa alle 16-vuotiaan kanssa. Ikäraja on 18 vuotta, jos aikuinen on valta-asemassa nuoreen nähden, esimerkiksi opettaja tai urheiluvalmentaja. Laki ei puutu nuorten keskenäisiin suhteisiin.
Jokaisella on oikeus määritellä Omat rajat!
Nuorten Exit tukee ja neuvoo omiin rajoihin liittyvissä kysymyksissä. Voi ottaa yhteyttä nimettömästi seurusteluun, seksuaaliseen kaltoinkohteluun ja vastikkeelliseen seksiin liittyvissä asioissa. Verkkosivuilta löydät sekä Kysy & Lue -palstan sekä kahdenkeskisen chatin, joka on auki keskiviikkoisin klo 16-18. Ota rohkeasti yhteyttä! (Palvelut ovat kesätauolla 1.-31.7. 2017)
Teksti Fressis, asiantuntijana Nuorten Exitin asiakastyöstä vastaava suunnittelija.