Kysymys
Seksi
Nimimerkki: E-pillerin unohdus
Ikä: Yli 18v
E-pillerin unohtaminen Moi! Olin Slindapillereiden ensimmäisen viikon aikana yhdynnässä, jonka jälkeen unohdin seuraavan päivän pillerin (5. pv liuskasta), jonka tajusin seuravaan päivän päivällä. Olenko nyt raskaana....
Fressis

Heippa!

Slinda-pillereiden pakkausselosteessa lukee seuraavasti kohdassa ”Jos unohdat ottaa Slinda-tabletteja”:

”Tabletteja on otettava samaan aikaan joka päivä niin, että kahden tabletin välinen aika on aina 24 tuntia. Jos jonkin yksittäisen tabletin ottaminen viivästyy alle 24 tuntia, ota unohtunut tabletti heti kun muistat ja ota seuraava tabletti tavanomaiseen aikaan, vaikka se tarkoittaisi kahden tabletin ottamista samaan aikaan.

 Jos yhdenkin valkoisen vaikuttavan tabletin ottaminen viivästyy yli 24 tuntia, ota unohtunut tabletti heti kun muistat, vaikka se tarkoittaisi kahden tabletin ottamista samaan aikaan, ja käytä lisäehkäisyä (esimerkiksi kondomia) seuraavien 7 päivän ajan. Sitten jatka tablettien ottamista tavanomaiseen aikaan. Mitä useampia perättäisiä tabletteja jää väliin, sitä suurempi on ehkäisytehon heikkenemisen riski.

 Jos tabletti unohtuu ensimmäisellä viikolla tablettien käytön aloittamisen jälkeen ja olet ollut yhdynnässä tabletin unohtamista edeltävän viikon aikana, raskauden mahdollisuus on olemassa. Ota tällöin yhteys lääkäriin/terveydenhoitajaan.”

 Suosittelemme sinua siis seuraamaan näitä ohjeita. Jos sinulla ilmenee muuta kysyttävää käyttämääsi ehkäisyvalmisteeseen liittyen, ole yhteydessä suoraan paikkaan, josta ehkäisy on sinulle määrätty.

Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ..
Ikä: 13-15v
Voiko kuukautisia siirtää kotikonstein? Voiko kuukautisia siirtää mitenkään kotikonstein?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Monesti tulee hetkiä, jolloin ei haluaisi kuukautisten osuvan tietylle päivälle. Usein kuukautisia halutaan siirtää myös silloin, jos ne ovat erityisen runsaat tai kivuliaat.

Viestistäsi ei käy ilmi, onko sinulla käytössä esimerkiksi e-pillerit tai jokin muu hormonaalinen ehkäisymenetelmä. Jos ei ole, kuukautisvuoto voidaan siirtää eteenpäin käyttämällä jotakin keltarauhashormonivalmistetta. Siihen tarvitaan kuitenkin lääkärin kirjoittama resepti. Ole siis yhteydessä asiasta oman paikkakuntasi terveysasemaan. On hyvä muistaa, että keltarauhashormonikuuri ei suojaa raskaudelta. Jos siis kuurin aikana on yhdynnässä, tulee ehkäisynä muistaa käyttää kondomia.

Jos käytössäsi puolestaan on yhdistelmäehkäisyvalmiste, kuten e-pillerit, ehkäisylaastari tai -rengas, kuukautisten siirtäminen on usein helppoa jatkamalla saman tien uuden pilleriliuskan syömistä, kun edellinen loppuu, tai vaihtamalla uuden laastarin/renkaan ilman väliviikon pitämistä. Kuukautisten siirtämistä tällä tavoin pidetään turvallisena ja helppona tapana, mutta toki siirtämisestä on hyvä keskustella paikasta, josta ehkäisy on itselle määrätty. Tarkemmat ohjeet kuukautisten siirtämiseen löytyy myös oman ehkäisyvalmisteen pakkausselosteesta, joka kannattaa muutenkin lukea huolellisesti läpi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
E-pillerit ja raskauden mahdollisuus Minulta hävisi neljännen viikon eka hormonaalinen pilleri ja olin ennen sitä yhdynnässä jossa oli kondomi käytössä. Olen jatkanut nyt epillereiden syöntiä normaalisti (otin puuttuvan...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Pohdit, onko kertomassasi tilanteessa riskiä raskaudelle. Kun pillereiden lisäksi sinulla on ollut käytössä ehkäisynä kondomi, ei raskaudesta pitäisi olla huolta. Jos oikein ymmärrän viestistäsi, sinulla ei ole ollut yhtään päivää, jolloin et olisi ottanut e-pilleriä? Senkään puolesta sinulla ei pitäisi olla syytä huoleen.

Oletkohan muuten tarkistanut pillereiden pakkausselosteesta, miten tällaisessa tilanteessa tulisi toimia? Pakkausselosteessa on yleensä olemassa hyvät ohjeet myös tällaisiin tilanteisiin (tarvitseeko esim. käyttää lisäehkäisyä jne.). Jos jatkossa siis pohdit vielä, miten olisi hyvä toimia, jos esimerkiksi pilleri unohtuu, kannattaa katsoa pakkausselosteen ohje. 🙂 Tarvittaessa voit myös kysyä neuvoa apteekista tai paikasta, josta pillerit on sinulle määrätty.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Veretön
Onko siitä haittaa jos kuukautisia ei tule? Lopetin yhdistelmäehkäisypillerit pari kk sitten. Kuukautiset eivät ole vieläkään tulleet, enkä voi olla raskaanakaan. Pillereiden kanssa pidin jokaisen liuskan välissä viikon tauon jolloin tuli...
Fressis

Hei,

Ei ole lainkaan tavatonta, että kuukatiskierron käynnistymisessä kestää joitain kuukausia ehkäisyvalmisteen lopettamisen jälkeen. Kuukautisten puuttumiseen voi myötävaikuttaa muutkin asiat, kuten paino, liikuntamäärät ja ihan kovasti stressaaminenkin. Raskauden mahdollisuuden olitkin jo sulkenut pois. Mikäli terveydentilasi on muuten ok, niin odottelisin aivan rauhassa vuotojen alkamista puolisen vuotta. Jos vuotoja ei siinä ajassa kuulu, niin voisit hakeutua arvioon terveydenhuoltoon. Huolestumiselle en tällä tietoa näe syytä. Haittaa tästä tilanteesta ei näin lyhyellä ajalla myöskään ole, voit olla siis huoletta. 🙂

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pupu
E-pillerin unohtaminen ja yhdyntä ilman kondomia Oon alottanu just melkeen kaks kuukautta sitten e-pillerit. Oon ottanut ne aina ajallaan, mjtta yhden kerran unohtunut, otin kuitenkin heti kun heräsin, siinä siis...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Valitettavasti en pysty tarkkaan ottamaan kantaa asiaan. Yleisesti e-pillereitä käytettäessä olisi tärkeää muistaa ottaa ne mahdollisimman samaan aikaan joka päivä, jotta ehkäisyteho säilyy hyvänä. Myös sillä on merkitystä, missä vaiheessa pilleriliuskan syömistä unohdus tapahtuu. Jos pillerin unohtaa ottaa, on aina varminta käyttää kondomia tuplahkäisynä viikon ajan sen jälkeen.

Arvelisin kuitenkin ettei raskaus olisi tuon muutaman tunnin unohduksen vuoksi kovinkaan todennäköinen. Hyvä että otit pillerin heti kun sen muistit. Aina jos raskauden mahdollisuus mietityttää, on hyvä varmistaa asia tekemällä raskaustesti kolme viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen.

Suosittelen kuitenkin vielä, että tarkistaisit pillereiden pakkausselosteesta, miten sinun tulisi toimia, jos pillerin ottaminen viivästyy. Sieltä pitäisi myös selvitä, milloin valmisteen ehkäisyteho voi heikentyä ja täten mahdollisesti raskauden riski olla olemassa. Jatkossa kannattaa myös kysyä e-pillereihin liittyen neuvoja paikasta, josta pillerit on sinulle määrätty, sillä he tuntevat tilanteesi ja käyttämäsi valmisteen paremmin.

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Toope
Voiko touhutipoista tulla raskaaksi jos syö e-pillereitä? Onko mahdollista, että tulee raskaaksi touhutipoista, jos käyttää ehkäisypilleireitä samalla?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestä!

Touhutipat eli esiliukaste on nestemäistä ainetta, jota erittyy kiihottuessa peniksen päästä. Esiliukasteen tarkoituksena on liukastaa peniksen päätä ja suojata näin seksissä herkkiä limakalvoja ja ihoa rikkoutumiselta. Esiliukasteen seassa voi olla hedelmöityskykyisiä siittiöitä, mutta aina niitä ei ole. Jos esiliukastetta päätyy emättimeen, voi raskauden mahdollisuus olla olemassa, mikäli raskautta ei ehkäistä muulla tavoin.

Jos käytössä on jokin hormonaalinen ehkäisymenetelmä, kuten mainitsemasi e-pillerit, ehkäisevät ne raskautta luotettavasti, jos niitä on käyttänyt oikeaoppisesti. Siinä tapauksessa näkisin, että huolta raskaudesta ei ole. Jos asia kuitenkin huolettaa, varmuuden asiaan saa vain tekemällä raskaustestin, joka kertoo luotettavasti sen, onko raskaana, kun sen tekee oikea-aikaisesti. Ohjeet raskaustestin tekemiseen löydät täältä.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: mietiskelijä
Koska e-pillereiden ehkäisyteho alkaa? Aloitin vasta e-pillerit (ensimmäisenä vuotopäivänä) ja ovulaationi pitäisi muka sattua melkein heti menkkojeni jälkeen, toimiiko pillereiden ehkäisyteho siltikin heti?
Fressis

Moikka,

Kysyit ehkäisypillereiden ehkäisytehon alkamisesta. Kun pillereiden käyttö aloitetaan kuukautisvuodon ensimmäisenä vuotopäivänä, valmisteen raskautta ehkäisevä teho alkaa välittömästi ensimmäisestä käyttöpäivästä. Jos käyttö aloitetaan 2.-5. vuotopäivänä, ensimmäisen käyttöviikon ajan pitää käyttää lisäehkäisynä kondomia. Tämä sama ohje pätee niin yhdistelmäehkäisy- kuin minipillereillekin. Jos olet epävarma vuotopäivistä, käytä varuilta 1 vk kondomia aloituksen yhteydessä, niin ei tarvitse pohtia asiaa! 🙂 Jos sinulla ilmenee muuta kysyttävää käyttämääsi hormonaaliseen ehkäisyyn liittyen, ole vain matalalla kynnyksellä yhteydessä paikkaan, josta ehkäisypillerit on sinulle määrätty.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: vilma
Onko normaalia jos menkat tulevat myöhässä taukoviikolla? Onko normaalia jos menkat tulevat myöhässä taukoviikolla?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Ymmärrän viestistäsi, että käytössäsi on yhdistelmäehkäisy, koska puhut taukoviikkojen pitämisestä. Valitettavasti kysymyksestäsi ei käy ilmi, mitä tarkalleen tarkoitat menkkojen myöhässä tulemisella taukoviikolla.

On kuitenkin täysin normaalia, että pillereiden syönnin taukoviikolla tuleva vuoto alkaa vasta joitakin päiviä viimeisen vaikuttavaa ainetta sisältävän pillerin ottamisen jälkeen. Pillereitä käytettäessä kyse on oikeastaan ”tyhjennysvuodosta”, joka syntyy, kun elimistössä ei enää ole kohdun sisäpintaa ylläpitäviä keltarauhashormoneja. Kestää jonkin aikaa, ennen kuin nämä hormonit ovat viimeisen pillerin syömisen jälkeen hävinneet ja että tyhjennysvuoto tulee.

Et kerro mikä ehkäisyvalmiste sinulla on käytössäsi, mutta valmisteen pakkausselosteessa on kerrottu tarkemmat ohjeet muun muassa taukoviikkojen pitämiseen. Tärkeää on se, että taukoa ei pidä pidempään, kuin mitä pakkausselosteessa on ohjeistettu. Useimmiten tauko saa olla enintään 7 vuorokautta, mutta joissain valmisteissa suositus voi olla lyhyempikin. Jos tauko venähtää yli 7 vuorokauden, täytyy pillereiden käyttäminen ”aloittaa uudestaan” ja käyttää kondomia lisäehkäisynä seuraavan 7 vuorokauden ajan, ennen kuin pillereiden tehoon voi taas luottaa.

E-pillereiden ehkäisyteho on erinomainen, kun niitä käytetään oikein. Jos unohduksia ei tapahdu, eikä oksentelu ja ripuli, tai muut lääkeaineet, sekoita vaikuttavien aineiden imeytymistä, niin raskauden todennäköisyys on tosi pieni. Jos tyhjennysvuotoa ei kuitenkaan kuulu, ja on ollut penis-emätinyhdynnässä ilman kondomia, on ainoa tapa varmistaa se, onko raskaana, tekemällä raskaustesti

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
E-pillerit, oksentaminen ja ehkäisyteho Hei. Minulla on gemisiona tai joku vastaava nimisiä e pillereitä. Oksensin eilen noin tunnin kuluttua ottamisesta enkä ottanut uutta. En ole harrastanut seksiä eilisen...
Fressis

Hei,

kiitos kysymyksestä. Jos oksennat 3-4 tunnin sisällä ehkäisypillerin ottamisesta, sinun kannattaisi ottaa uusi pilleri, koska ehkäisyteho on saattanut heiketä. Nyt kun et ottanut pilleriä, on varminta, että käytät kondomia pillereiden lisäksi vähintään viikon ajan. Ehkäisylääkepakkauksessa on tarkemmat ohjeet, miten menetellä. Ehkäisyteho ja sen heikkeneminen riippuvat nimittäin siitäkin, montako pilleriä olet ehtinyt syödä tauon jälkeen, ja siitäkin, mitä pillerivalmistetta syöt. Gemisiona -nimeä en nyt tunnista. Suosittelen sinus siis tutustumaan käyttämiesi pillereiden pakkausselosteeseen ja käyttöohjeisiin ja jos niiden lisäksi ilmenee vielä kysyttävää, ole suoraan yhteydessä pillerit sinulle määränneeseen paikkaan. 🙂

Tsemppiä jatkoon!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: pepe11
E-pillereiden käytön lopettaminen Hei! Minulla on käytössä e-pillerit ollut jo jonkun aikaa niin aion lopettaa ne nyt niin olen harrastanut yhdyntää poikaystäväni kanssa eilen eli jos lopetan...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Valitettavasti saat tämän vastauksen hieman myöhässä tilanteeseesi nähden. Vastaamme Kysy asiantuntija -palvelussa tulleisiin kysymyksiin kahden viikon kuluessa niiden saapumisesta.

Yleisesti, jos e-pillereitä on käyttänyt säännöllisesti ohjeiden mukaisesti, niiden ehkäisyteho säilyy siihen asti, kunnes niiden käytön lopettaa 🙂 Jos olet siis syönyt ohjeiden mukaan pillereitä, ei huolta raskaudesta pitäisi olla. Jos sinua kuitenkin jää asia vaivaamaan, voit tehdä varmuuden vuoksi raskaustestin kolmen viikon kuluttua siitä, kun harrastitte yhdyntää. E-pillerien lopettamisesta olisi kuitenkin hyvä keskustella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa, joten suosittelisinkin, että olisit vielä yhteydessä esimerkiksi koulusi terveydenhoitajaan.

Jos olet jo lopettanut pillerien syönnin, muista huolehtia ehkäisystä kondomilla! Se suojaa myös seksitaudeilta😉

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?