Kysymys
Seksi
. E-pillerit, oksentaminen ja ehkäisyteho Hei. Minulla on gemisiona tai joku vastaava nimisiä e pillereitä. Oksensin eilen noin tunnin kuluttua ottamisesta enkä ottanut uutta. En ole harrastanut seksiä eilisen...
Fressis

Hei,

kiitos kysymyksestä. Jos oksennat 3-4 tunnin sisällä ehkäisypillerin ottamisesta, sinun kannattaisi ottaa uusi pilleri, koska ehkäisyteho on saattanut heiketä. Nyt kun et ottanut pilleriä, on varminta, että käytät kondomia pillereiden lisäksi vähintään viikon ajan. Ehkäisylääkepakkauksessa on tarkemmat ohjeet, miten menetellä. Ehkäisyteho ja sen heikkeneminen riippuvat nimittäin siitäkin, montako pilleriä olet ehtinyt syödä tauon jälkeen, ja siitäkin, mitä pillerivalmistetta syöt. Gemisiona -nimeä en nyt tunnista. Suosittelen sinus siis tutustumaan käyttämiesi pillereiden pakkausselosteeseen ja käyttöohjeisiin ja jos niiden lisäksi ilmenee vielä kysyttävää, ole suoraan yhteydessä pillerit sinulle määränneeseen paikkaan. 🙂

Tsemppiä jatkoon!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
pepe11 E-pillereiden käytön lopettaminen Hei! Minulla on käytössä e-pillerit ollut jo jonkun aikaa niin aion lopettaa ne nyt niin olen harrastanut yhdyntää poikaystäväni kanssa eilen eli jos lopetan...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Valitettavasti saat tämän vastauksen hieman myöhässä tilanteeseesi nähden. Vastaamme Kysy asiantuntija -palvelussa tulleisiin kysymyksiin kahden viikon kuluessa niiden saapumisesta.

Yleisesti, jos e-pillereitä on käyttänyt säännöllisesti ohjeiden mukaisesti, niiden ehkäisyteho säilyy siihen asti, kunnes niiden käytön lopettaa 🙂 Jos olet siis syönyt ohjeiden mukaan pillereitä, ei huolta raskaudesta pitäisi olla. Jos sinua kuitenkin jää asia vaivaamaan, voit tehdä varmuuden vuoksi raskaustestin kolmen viikon kuluttua siitä, kun harrastitte yhdyntää. E-pillerien lopettamisesta olisi kuitenkin hyvä keskustella terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa, joten suosittelisinkin, että olisit vielä yhteydessä esimerkiksi koulusi terveydenhoitajaan.

Jos olet jo lopettanut pillerien syönnin, muista huolehtia ehkäisystä kondomilla! Se suojaa myös seksitaudeilta😉

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Enymmärrä Mistä vuoto ja kivut johtuvat e-pillereiden syönnin taukoviikolla? Moi! Mulla on käytössä yhdistelmäehkäisypillerit. Katsoin juuri googlesta, että näitä käyttäessä ovulaatiota ei pitäisi tapahtua. Mietin vain, että kun siinä väliviikolla tulee kuitenkin vuotoa...
Fressis

Kiitos kysymyksestä!

Vuotoa tulee pillereiden väliviikolla, koska elimistössä ei ole keltarauhashormonia joka pitäisi kohdun limakalvoa paikoillaan. Pillereissä tätä keltarauhashomonia on. Ovulaation kanssa tällä ei siis ole tekemistä.

On kohdulle hyväksi uusia sisälimakalvoaan aika ajoin. Jos ei käytä hormonaalista ehkäisyä, kohdun limakalvo paksunee tosi paljon, ja silloin on hyvä, että vuotaa vähintään kerran kuukaudessa. Pillereitä syödessä limakalvo paksunee vain pikkuisen, ja vuodon voi antaa tapahtua vaikka vain kerran puolessa vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että pitää pilleritaukoa. Oli kyseessä sitten kuukautiset tai e-pillereiden taukoviikon tyhjennysvuoto, vuotoon voi liittyä kipua, joka johtuu siitä, että kohtu hieman kramppaa ja siten ”puristaa” tuon sisälimakalvon ulos. Kipua voi hoitaa tavallisilla tulehduskipulääkkeillä, jotka auttavat parhaiten, kun ne ottaa silloin, kun kivut ovat vasta alkamassa.

Jos et siis halua vuotaa joka kuukausi, älä pidä väliviikkoa. Jotkut syövät useammankin levyn pillereitä yhteen putkeen. Joidenkin elimistö kuitenkin ”haluaa vuotaa” tiheämmin kuin toisten ja silloin tiputteluvuoto voi alkaa itsestään jo kolmannen tai neljännen levyn aikana. Niinkin voi tehdä, että pitää pilleritauon vasta kun tiputteluvuoto alkaa. Tuolloinkin tauko saa olla korkeintaan 7 vrk ilman ehkäisytehon kärsimistä.

Jos haluat tällä tavalla siirtää vuotoja useamman kuukauden, olisi sinun hyvä jutella asiasta vielä sen terveydenhuollon tahon kanssa, josta e-pillerit on sinulle määrätty. Heidän puoleensa voit muutenkin kääntyä, jos sinulla ilmenee vielä muuta kysyttävää e-pillereiden käyttöön liittyen.

Aurinkoista viikkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Pohdin Voiko anaaliseksistä tulla raskaaksi? Hei! Aloin käyttämään e-pillereitä uudestaan pitkän tauon jälkeen. Kerkesin käyttämään pillereitä noin alle 2 viikkoa, kunnes alkoi taas migreeni, joten lopetin ne. Kahden viikon...
Fressis

Hei,

kiitos yhteydenotostasi! Kerroit viestissäsi monista ehkäisyyn liittyvistä asioista, jotka kiinnittivät huomioni. Vastaan niihin seuraavaksi asia kerrallaan.

Ymmärrän viestistäsi, että sinulla on kuukautiset myöhässä. Kuukautiset saattavat myöhästyä tai jäädä kokonaan pois eri syistä johtuen. Jos kuukautiset ovat aiemmin tulleet säännöllisesti, niiden pois jäämistä tulee selvitellä. Helpoiten se onnistuu sulkemalla pois raskauden mahdollisuus, eli tekemällä raskaustestin. Voit lukea tarkemmat ohjeet raskaustestin tekemiseen Väestöliiton artikkelista.

Jos kuukautiset jäävät pois ja tietää varmuudella, että ei ole raskaana, voi tilannetta seurata jonkin aikaa. Jos kuukautisia ei tule pariin kuukauteen, kannattaa asiaa selvitellä lääkärin kanssa. Hän selvittää tilannetta kyselemällä ja tarvittaessa tarkistamalla muutaman verikokeen. Poisjääneet kuukautiset palaavat yleensä itsestäänkin, kun syy on selvitetty. Joskus kierto voidaan käynnistää myös hormonilääkkeillä.

Kerroit, että olet aloittanut e-pillerit tauon jälkeen, mutta lopetit ne, koska sait migreenin. Aurallinen migreeni voi olla este yhdistelmäehkäisytablettien käytölle. Sen sijaan keltarauhashormoniehkäisyvalmiste voi sopia, vaikka olisikin migreenitaipumusta. Koska en tiedä tarkemmin minkälaiset e-pillerit, tai migreeni sinulla on, suosittelen sinua keskustelemaan asiasta lääkärin vastaanotolla, jotta saat toimivan ja turvallisen ehkäisymenetelmän käyttöösi. Voit lukea lisää ohjeita lääkärin vastaanotolle hakeutumisesta Väestöliiton artikkelista ”Miten pääsee lääkäriin?”. Voit myös olla suoraan yhteydessä paikkaan, josta e-pillerit on sinulle määrätty.

Pohdit viestissä myös sitä, voiko anaaliseksistä tulla raskaaksi. Jotta raskaus voisi alkaa, täytyy siemennestettä päätyä tavalla tai toisella emättimeen ja edelleen kohtuun. Peräsuolesta tällaista yhteyttä ei ole, eikä raskauden alkaminen anaaliseksin seurauksena ole siten kovin todennäköistä. Edes silloin, vaikka siemenneste valuisi peräsuolesta, sillä siittiöt eivät pysy kauaa toimintakykyisenä kehon lämpötilaa kylmemmissä olosuhteissa. Toki kuitenkin kuvailemassasi tilanteessa, jossa on ollut anaaliseksiä ja kuukautiset myöhässä, olisi myös järkevää lähteä poissulkemaan raskauden mahdollisuus. Se on kuitenkin helppo keino selvittää syitä kuukautisten poisjääntiin.

Toivottavasti vastauksestani on sinulle apua. Suosittelen sinua lämpimästi hakeutumaan lääkärin vastaanotolle keskustelemaan näistä asioista, koska silloin saat apua moneen asiaan samalla kertaa. Jos olet 19-vuotta tai nuorempi, voit keskustella asiasta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.

Mukavaa kevään jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
APUA E-pillereiden käyttö ja oksennustauti Hei, osaatko sanoa onko huolta kun mulla tilanne tämä: Syön e-pillereitä, mutta tulin oksennustautiin eikä pilleri pysynyt sisällä. Oksensin 4h pillerin otosta, eli juuri...
Fressis

Hei,

Kuulostaa siltä, että olet hyvin tunnollinen ja vastuuntuntoinen ihminen! Jos oikein ymmärsin, olit syönyt vähintään kolme viikkoa pillereitä yhteen menoon ennen kuin tämä oksennustauti iski, eikä takana ollut muita unohduksia tai poikkeustilanteita. Tällaisessa tilanteessa yhden pillerin väliin jäämisestä ei pitäisi seurata suurtakaan raskaaksi tulemisen riskiä. Toinen seikka, joka vähentää raskaaksi tulemisen riskiä, on se, että oksensit vasta 4 tuntia pillerin ottamisen jälkeen. Varsin todennäköisesti ainakin pääosa pillerin sisällöstä oli tuolloin jo imeytynyt.

Jatkossa: jos olet syönyt jo kokonaisen laatan ennen oksennustautia, kannattaa ehkä oksennustaudin tullessa pitää selkeä, 4-7 vuorokauden tauko ja antaa vuodon tulla. Näin sinun ei tarvitse murehtia pillereiden imeytymistä. Tauon jälkeen kannattaa alkaa pillereiden syöminen uudelta levyltä, josta ei ole aiemmin syöty vielä yhtään pilleriä. Keskeneräisen levyn pillerit voit syödä sitten kokonaisen levyn jälkeen, jos haluat siirtää vuotoajankohtaa sopivampaan hetkeen.

Tällainen menettely on siis mahdollista, jos jokaisella levyllä on 21 samanlaista pilleriä, niin kuin useimmissa pillerimerkeissä nykyisin on. Joissakin ehkäisyvalmisteissa levyllä on mukana ns plasebopillereitä.  Niitä ei pidä sekoittaa vaikuttavaa ainetta sisältäviin pillereihin.

Jos sinulla ilmenee muuta kysyttävää e-pillereihin liittyen, ole rohkeasti yhteydessä paikkaan, josta ne on sinulle määrätty.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
MissN E-pillerit ja tyhjennysvuotojen siirtäminen Syön Diane Novaa. En tarvitse ehkäisyä koska olen aseksuaali, se on polykystisten munasarjojen takia. Minulla on niin inhottavasti että taukoviikko sattuu siten että menkat...
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestä! Harmi, että koet, ettei sinulla ole ketään, keneltä kysyä neuvoa. E-pillereistä voi aina olla yhteydessä paikkaan, josta ne on itselle määrätty. Silloin saa varmasti parhaimman mahdollisen avun niihin liittyen. 😊

Lyhyt vastaus kysymykseesi on: voit ”siirtää” vuotoja jättämällä taukoviikon kokonaan väliin.

Keskeiset säännöt ovat:

  1. Syö pillereitä aina vähintään 21 päivää = 3 viikkoa.
  2. Tauko saa olla korkeintaan 7 vuorokautta.

Voit siis aloittaa uuden levyn heti edellisen perään. Tuolta toiselta levyltä voit syödä niin monta pilleriä kuin haluat ja pitää sitten tauon, joka voi olla 3-7vrk. Tauon aikana sinulla alkaa vuoto, jonka ei tarvitse olla päättynyt, kun aloitat jälleen uudelta täydeltä levyltä.  Säilytä se osittain syöty levy vastaisen varalle – kaikki Diane Nova -pillerit ovat samanlaisia, joten niitä voi syödä minkä päivän kohdalta haluaa.

Jos nyt siis pillerilevysi pillerit on syöty loppuun esim. keskiviikkona ja vuotosi alkaa perjantaina, voit seuraavan kerran jatkaa toiselta levyltä pillereitä vaikkapa kolme pilleriä. Näin vuotosi siirtyy kolme päivää eteenpäin. Tauon jälkeen aloita uusi täysi levy.

Jos et halua vuotaa joka kuukausi, on mahdollista syödä vaikkapa kolme levyllistä pillereitä pitämättä taukoa. Jotkut syövät pillereitä yhteen putkeen tätäkin pidempään ja pitävät tauon vasta kun elimistö alkaa pistää hanttiin, eli alkaa tiputteluvuoto. Tämäkin on ihan ok. On tutkittu, ettei terveyshaittoja tule, vaikka pillereitä söisi vuoden ajan pitämättä taukoa. Tähän ei kuitenkaan moni tuon läpäisyvuodon ilmaantumisen vuoksi pysty.

Toivottavasti tämä selvensi! Jos sinulla ilmenee lisää kysyttävää e-pillereiden käyttöön liittyen, ole rohkeasti yhteydessä paikkaan josta olet ne hankkinut. 🙂

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Öö Ehkäisystä huolehtiminen e-pillereillä ja kondomilla Moikka! Ollaan poikaystävän kanssa pohdittu tätä tosi paljo. Mulla on käytös e-pillerit ja tietysti käytetään kortsua. Ollaanko huolehdittu ehkäisystä tarpeeks hyvin?
Fressis

Moikka!

Kerroit, että sinulla on käytössä e-pillerit ja lisäksi käytätte poikaystäväsi kanssa kondomia. Teillä on siis käytössä ns. tuplaehkäisy ja olette siten huolehtineet ehkäisystä parhaalla mahdollisella tavalla, tosi hienoa! E-pillerit ehkäisevät raskautta, kuten myös kondomi. Lisäksi kondomi suojaa seksitaudeilta. Teillä ei siis ole mitään syytä huoleen ja voitte keskittyä nauttimaan seksistä turvallisin mielin.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Diane Hormonaalinen ehkäisy ja tyhjennysvuodot Onko normaalia että menkat alkavat Diane Nova -pillerien taukoviikolla vasta kolmen vuorokauden päästä tauon alkamisesta? Luulin että ne alkaisivat suunnilleen samantien. Kuukautiseni ovat myös...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

On täysin normaalia, että vuoto alkaa vasta joitakin päiviä viimeisen pillerin ottamisen jälkeen. Pillereitä käytettäessä kyse on oikeastaan ”tyhjennysvuodosta”, joka syntyy, kun elimistössä ei enää ole kohdun sisäpintaa ylläpitäviä keltarauhashormoneja. Kestää jonkin aikaa, ennen kuin nämä hormonit ovat viimeisen pillerin syömisen jälkeen hävinneet.

Tyhjennysvuoto on pääsääntöisesti niukempi ja lyhyempi kuin normaali kuukautisvuoto. Tämä johtuu syömäsi lääkkeen vaikutusmekanismista. Yhdistelmäehkäisytabletit kuten Diane Nova sisältävät estrogeenia ja kertarauhashormonia. Ne vaikuttavat aivojen keskuksiin, joista normaalisti erittyisi munasarjojen puskuhormoneja, FSH:ta ja LH:ta. Käytännössä aivot siis käsittävät asian niin, että koska elimistössä on jo estrogeenia ja keltarauhashormonia, niiden ei tarvitse komentaa munasarjoja tuotttamaan niitä. Niinpä FSH:ta ja LH:ta erittyy vain vähän, ja kun niitä on verenkierrossa vain vähän, munasarjat menevät ikään kuin lepoon. Silloin munasolu ei kypsy eikä munarakkula puhkea. Syömiesi hormonien ansioista kohdun limakalvo kuitenkin paksunee jonkin verran. Lääkkeen sisältämä estrogeeni korvaa sen estrogeenin, jota munasarjat eivät nyt eritä.

Jos tämä selitys kuulostaa turhan monimutkaiselta, niin tärkeintä on se, että ymmärrät, että on ihan normaalia, että vuodot lyhenevät ja niukkenevat, kun syö yhdistelmäehkäisytabletteja. Niukemmat vuodot ovat joillain yhdistelmäehkäisyn käyttäjillä myös nimenomainen syy sille, miksi he lääkettä käyttävät. 🙂

Mukavaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
huolettaa E-pillereiden imeytyminen ja ehkäisyteho ripulin jälkeen Syön ye-pillereitä (dienorette), mutta yksi päivä ripuloin (vesiripuli) 16h pillerin oton jälkeen enkä ottanut uutta pilleriä heti vaan seuraavan normaalin aikaan. Näin jälkeenpäin aloin...
Fressis

Hei!

Kuulostaa siltä että olet toiminut huolellisesti ja oikein. Tablettien arvioidaan imeytyvän aikalailla kokonaan 4 tunnin kuluessa. Koska ripuli tuli vasta 16 tuntia myöhemmin, e-pillereiden ehkäisyteho ei ripulista heikentynyt. Voit siis olla asiasta huoletta! 🙂

Kivaa joulunodotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
En ymmärrä E-pillerit, ovulaatio ja alavatsakivut Jos syö yhdistelmäehkäisypillereitä, niin silloinhan ei ovulaation pitäisi tapahtua. Mutta kesken laatan tuntunut alavatsakipuja ja silloin sanottu että ovulaatiosta johtuu niin tarkoittaako se sitä...
Fressis

Moi!

Yhdistelmäehkäisyn teho perustuu tosiaan ovulaation, eli munasolun irtoamisen estoon. Mistäköhän olet saanut käsityksen, että alavatsakipu kesken pillerilaatan johtuisi ovulaatiosta? Vai päättelitkö näin itse?

Kipua alavatsassa voi aiheuttaa moni muukin asia, joten valitettavasti sen syytä on vaikea nyt tämän viestin perusteella arvioida. Alavatsassa sijaitsee mm. paksupuolen viimeiset mutkat, virtsarakko, kohtu ja toki myös paksu kerros lihasta ja jänteitä jne. Kipu voi liittyä myös jonkin näistä toimintaan, eikä siis välttämättä ole ovulaation aiheuttamaa, vaan jotain muuta kipua.

Syömällä e-pillerit säännöllisesti ohjeen mukaan ovulaatio estyy täydellisesti. Huolimattomuus pillereiden ottamisessa, unohtelut ja pitkittynyt taukoviikko taas voivat lisätä riskiä ovulaation tapahtumiselle, jolloin voi myös tuntea ovulaatioon liittyvää kipua. Voit hyvin luottaa pillereiden tehoon, jos olet käyttänyt niitä huolellisesti, eli ottanut pillerit niiden käyttöohjeen mukaan säännöllisesti ja oikea-aikaisesti.

Jos kipusi vielä jatkuvat, suosittelemme sinua varaamaan ajan lääkärille, jotta kipujen syy saadaan selvitettyä ja saat niihin tarvitsemasi avun.

Oliko vastauksesta hyötyä?