Yli neljä viidesosaa tupakkasadosta kasvatetaan kehitysmaissa. Siellä tupakan tuotannosta vastaavat usein naiset ja lapset. He tekevät vaarallista ja huonosti palkattua työtä. Lisäksi he altistuvat päivittäin haitallisille torjunta-aineille ja kemikaaleille.

Puutteellisten tietojen takia lannoitteita käytetään usein viljelijöille ja ympäristölle vaarallisella tavalla. Lannoitteet leviävät vesistöihin ja saastuttavat paikallisten asukkaiden käyttämän juomaveden. Tupakkateollisuus tuhoaa myös kehitysmaiden metsiä, vesistöjä, viljelysmaita sekä eläinten elinympäristöjä.

Tupakan kasvattamiseen ja kuivattamiseen tarvitaan puuta. Laajoja metsäalueita hakataan kehitysmaissa poltettavaksi tupakan kuivattamista varten ja hakkuut aiheuttavat eroosiota. Tupakan tieltä tuhoutuu vuosittain 300 000 jalkapallokentän kokoinen metsäalue. Suurimmat tuhot tapahtuvat Afrikassa, eri puolilla Aasiaa, Etelä-Amerikassa ja Karibian alueella.

Tupakkateollisuus tuottaa myös vuosittain tuhansia miljoonia kiloja jätettä – liuottimia, öljyjä, rasvoja, paperia, puuta, muovia, pakkausmateriaaleja sekä ilmansaastetta. Teollisuusmaissa tupakansavu on sisäilman saastuttaja numero yksi. Monet viattomat ihmiset altistuvat passiiviselle tupakansavulle.

Tupakointi ei vahingoita vain tupakoitsijaa, vaan myös globaalisti muita ihmisiä, eläimiä sekä koko ekosysteemiä.

 

Lue myös nämä

Mitä haittaa nuuskan käytöstä on ympäristölle?

Suomessa nuuska näkyy mm. kaduilla, puistoissa ja urheilupaikoilla syljettyinä nuuskaklöntteinä, käytettyinä nuuskapusseina ja muuna roskaamisena. Nuuska ja nuuskaroskat ovat... Lue lisää