Seksi

Mikä kondomi sopii minulle? 6 faktaa kondomista

Luulitko tietäväsi kaiken tarvittavan kondomin käytöstä? Lue juttu ja ylläty.

Mikä kondomi sopii minulle? 6 faktaa kondomista

Ainoa seksitaudeilta suojaava ehkäisymenetelmä

Kondomi suojaa raskauden lisäksi seksitaudeilta. Siksi uuden kumppanin kanssa kannattaa aina käyttää kondomia, vaikka käytössä olisi myös hormoniehkäisy. Tuplaehkäisy eli kondomi- ja hormoniehkäisy yhdessä antavat kaikkein varmimman suojan.

Seksitaudin voi saada jo ensimmäisellä seksikerralla, ja sitä voi kantaa huomaamattaan. Jos sinä tai kumppanisi olette harrastaneet seksiä muiden kanssa ettekä ole käyneet seksitautitesteissä, on hyvä käydä varmuudeksi testaamassa vaikkapa omalla terveysasemalla, ettei tauteja ole.

Aina kun kumppani vaihtuu, on käytävä testeissä ja käytettävä kondomia – myös suuseksissä.

Tuunaa kondomi sopivaksi suuseksiin

Myös suuseksissä tarvitaan kondomia. Muista, että moni seksitauti voi tarttua myös oireettomana.

Suuseksiin sopivan kondomin voi leikata tavallisesta kondomista. Leikkaa ensin kondomin hattu pois ja leikkaa sen jälkeen rengas auki. Silloin kondomista tulee liinan mallinen. Aseta auki leikattu kondomi sukuelinten tai anaalialueen päälle suuseksiä harrastaessa.

Valmiita suuseksisuojia voi ostaa myös apteekeista ja erikoisliikkeistä.

Sopiva löytyy kokeilemalla

Kondomeja on paksuja, ohuita, isoja, pieniä, sileitä ja kuvioituja, värillisiä, värittömiä ja eri kohdista puristavia, eri makuisia ja tuoksuisia. Niissä on liukasteita ja muita eri tavoin nautintoa lisääviä ominaisuuksia, kuten nystyjä ja juomuja. Itselle ja partnerille mieluisin kondomi löytyy kokeilemalla erilaisia.

Markettien kondomivalikoimat ovat nykyisin monipuoliset, ja kondomeita löytyy myös kioskeista, apteekeista ja netistä. Kondomin käytöllä voi lisätä nautintoa seksissä myös siksi, että ei ole huolta seksitaudeista tai raskaudesta.

Myös naisten kondomeja on kehitetty.

Kumiallegikon kondomi

Lateksiallergia on harvinaista. Siitä kärsii arvioilta 1–2 prosenttia väestöstä. Luonnonkumi- eli lateksiallergia on välitön reaktio kumipuun lateksin valkuaisaineille.

Lateksittomia kondomeita myydään apteekeissa ja isoissa marketeissa.

Reilun kaupan ja vegaaninen kondomi? Löytyy!

Vegaanisia kondomejakin on saatavilla. Niissä ei ole käytetty kondomeissa ja kosmetiikassa usein käytettävää maitoperäistä kaseiinia, vaan sen sijaan esimerkiksi ohdakeuutetta, jolla on samat ominaisuudet kuin kaseiinilla.

Myös reilun kaupan luonnonkumista valmistettuja kondomeja löytyy.

Molempia voi etsiä verkkokaupoista ja luomukaupoista.

Tiesitkö? Kondomin voit saada ilmaiseksi

Esimerkiksi Helsinki tarjoaa maksuttoman ehkäisyn, siis myös kondomeja, alle 25-vuotiaille helsinkiläisille ja helsinkiläisten oppilaitosten opiskelijoille. Kysy lisää ehkäisystä oman oppilaitoksen terveydenhoitajalta, terveysasemalta tai kaupungin ehkäisyneuvonnasta.

Maksuttomia kumeja voit saada myös koulun terveydenhoitajalta. Ja kesäkumit noudat tietysti ilmaiseksi kesän festareilta!

 

Teksti: Johanna Liukkonen

Katso myös

Artikkeli
Seksi

Kondomilla nautintoa ja lisäbuustia seksiin

Kondomi on paitsi helppo hankkia ja käyttää, myös monipuolinen väline seksinautinnon lisäämiseen. Kondomi lisää nautintoa, koska sitä käyttäessä ei tarvitse olla huolissaan seksitaudeista tai raskaudesta. Silloin voi siis heittäytyä huolettomammin nauttimaan seksistä.  

Artikkeli
Seksi

Mikä kondomi sopii minulle? 6 faktaa kondomista

Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa seksitaudeilta. Luulitko tietäväsi kaiken tarvittavan kondomin käytöstä? Lue juttu ja ylläty.

Artikkeli
Seksi

Suuseksisuoja kondomista – tee se itse näin

Lähes kaikki seksitaudit tarttuvat suun limakalvojen kautta. Siksi on tärkeää muistaa suojautua myös suuseksin aikana.

Ehkäisy

Ehkäisystä puhuttaessa tarkoitetaan sekä raskauden ehkäisyä että seksitaudeilta suojautumista. Lue lisää
Artikkeli
Seksi

8 vinkkiä – jos suuseksi kiinnostaa, kokeile sitä näin

Suuseksin on tarkoitus tuottaa nautintoa molemmille. Mitä asioita suuseksistä olisi hyvä tietää?

Seksitaudit

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä eritteiden ja limakalvojen kautta. Seksitaudit todetaan seksitautitesteillä. Lue lisää