Hormonaalinen ehkäisy – tiesitkö tämän?
Pilleri, kierukka, laastari, rengas ja kapseli – hormonaalisia ehkäisyvälineitä on monia. Ne kaikki sopivat myös nuorille.
Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
On tärkeää muistaa, että seksi on paljon muutakin kuin yhdyntää. Voitte harjoitella ja tuottaa nautintoa toisille ensin muilla tavoin ja siirtyä pikkuhiljaa kohti yhdyntäseksiä. Keskustelkaa toistenne kanssa siitä, mitkä asiat tuntuvat hyvältä ja auttavat kiihottumaan. Kiihottuneena keho rentoutuu ja naisilla emätin laajenee sekä liukastuu, mikä auttaa yhdyntäseksin onnistumista.
On hyvin luonnollista, että ensimmäiset yhdyntäkerrat jännittävät. Tämä näkyy usein miehillä haasteena ylläpitää erektio. Kondomin pukemista peniksen päälle voi harjoitella yksin tai yhdessä ilman tarkoitusta jatkaa yhdyntään. Nautinnollisen harjoittelun myötä saatu varmuus voi poistaa suoriutumisen painetta. Peniksen viemistä emättimeen voi helpottaa liukuvoiteen käytöllä, joka myös lisää usein nautinnon kokemusta. Harjoiteltaessa kannattaa myös kokeilla erilaisia asentoja, jotta löydätte ne asennot, joissa keho on rennoimmillaan.
Kysyit myös e-pillereistä. En ihan ymmärrä, mitä tarkoitat 4 tunnin varoajalla, mutta ainakaan pillerin ottamiseen illalla ennen nukkumaan menoa ei liity terveysriskiä. Kirjoitat myös, että unohdat ottaa e-pillerin pari kertaa. Eri e-pillerimerkit sallivat eripituisen unohdusajan. Lisäksi on eroja siinä, mistä kohdasta liuskaa pilleri on unohtunut. Jos olet unohtanut e-pillerin liuskan ensimmäiseltä viikolta ja ollut suojaamattomassa yhdynnässä, sinun tulee käyttää lisäksi kiireellisesti jälkiehkäisyä. Nyrkkisääntönä on, että jos tabletin unohtamisesta on kulunut alle 12 tuntia, ehkäisyvarmuus säilyy. Ota unohtunut tabletti heti kun muistat ja ota seuraava tabletti normaaliin aikaan. Jos tabletin unohtamisesta on kulunut yli 12 tuntia, tablettien ehkäisyvarmuus saattaa heiketä. Ota viimeisin unohtunut tabletti heti kun muistat ja ota seuraavat tabletit normaaliin aikaan. Käytä lisäksi jotakin estemenetelmää (esim. kondomi) lisäehkäisynä seuraavien 7 tablettipäivän ajan. Lue aina pakkausselosteesta, miten menetellä, jos on unohtanut e-pillerin.
e-Pillerille on myös vaihtoehtoja, jos sen ottamisessa säännöllisesti tuntuu olevan haastetta. Esimerkiksi ehkäisyrenkaassa tai –laastarissa ei tarvitse muistamista joka päivä. Vielä pitkäkestoisempaa tehoa ja vähemmän muistamista on kierukalla ja ehkäisykapselilla. Molempia voi käyttää myös nuoret, synnyttämättömät naiset. Kaikki edellä mainitut voivat auttaa epäsäännöllisiin kuukautisiin.
Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa oikein käytettynä sekä raskaudelta että seksitaudeilta. Jos ei ole varma, onko kumppanilla tarttuva seksitauti, on kondomin käyttö suositeltavaa. Jos sinulla on säännöllinen ehkäisy käytössä, etkä unohtele ehkäisyäsi ja olette pitkässä seurustelusuhteessa, voitte harkita kondomin poisjättämistä. Ennen kondomin jättämistä pois olisi viisasta käydä seksitautitesteissä. Osa seksitaudeista ei aiheuta oireita ja siksi seksitautitestaus on tärkeää. Testeihin voi hakeutua esimerkiksi omalle terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikalle tai yksityisille lääkäriasemille.
Vaihtoehtoisista ehkäisymuodoista ja niiden yksilöllisestä sopivuudesta kannattaa kysyä oman kunnan ehkäisyneuvolasta tai esim. kouluterveydenhoitajalta.
Nautinnollista syksyn jatkoa!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hyvä, että huolehdit ehkäisystä ja kuulostaa siltä, että olet hyvin tunnollinen sen suhteen.
Seksitaudit tarttuvat pääasiassa limakalvokosketuksen ja eritteiden sekä joskus myös ihokosketuksen kautta. Limakalvo on esimerkiksi suun ja poskien sisäpuolta sekä emätintä verhoava punoittava, kostea pinta. Eritteillä tarkoitetaan taas esimerkiksi spermaa ja emättimen eritettä. Emätinyhdynnän lisäksi seksitaudin voi saada myös peräaukkoyhdynnässä, suuseksissä ja joskus ihonkin välityksellä esimerkiksi käsien kautta. Kondomin ja suuseksisuojan avulla pystyy hyvin suojautumaan seksitaudeilta.
Jos sinä ja poikaystäväsi ette ole harrastaneet mitään seksiä kenenkään muun kanssa, ette ole myöskään voineet saada seksitautitartuntaa keneltäkään ja tällöin ette ole voineet tartuttaa seksitautia myöskään toisiinne. Jos jompikumpi on aiemmin harrastanut jotain seksiä toisen henkilön kanssa, esimerkiksi suuseksiä, ilman suojaa ja tämän jälkeen teidän välillä on ollut seksiä ilman kondomia tai suuseksisuojaa, seksitaudin mahdollisuus on olemassa.
Sinua huolestutti lisäksi raskauden mahdollisuus, vaikka kondomi ei menisi rikki ja pysyisi paikallaan. Jos kondomia käyttää oikein niin, että se pysyy paikallaan ja on täysin ehjä yhdynnän jälkeen, raskauden mahdollisuutta ei oikein voi olla. Hyvä, että osasitte toimia oikein ja otit jälkiehkäisypillerin, kun huomasitte kondomin menneen rikki! Juuri niin täytyy toimia, jos raskaus ei ole toivottu asia. Jälkiehkäisypilleristä huolimatta on hyvä tehdä vielä raskaustesti muutaman viikon kuluttua yhdynnästä.
Jos kondomiehkäisyn varmuus mietityttää ja vaivaa sinua tai poikaystävääsi, oletko miettinyt hormonaalisen ehkäisyn aloittamista? Jos seksitautitartunnan mahdollisuus yhä kummittelee mielessä, voitte aina käydä myös seksitautitesteissä. Oikein käytettynä kondomi on toimiva ehkäisyväline ja lisäksi ainut keino suojautua seksitaudeilta. Kun vakikumppanin kanssa aikoo luopua kondomin käytöstä, on hyvä käydä seksitautitesteissä. Raskaudenehkäisystä täytyy tällöin huolehtia hormonaalisella ehkäisyvalmisteella. Toki on mahdollista halutessaan käyttää myös tuplaehkäisyä eli sekä kondomia että hormonaalista ehkäisyä, tämä on varmin tapa ehkäistä niin raskaus kuin seksitauditkin.
Samasta aiheesta on kysynyt myös Poika 16v
Lisää seksitaudeista ja eri ehkäisymenetelmistä voi lukea Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.
Mukavaa kesää!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
On mahdotonta arvioida raskauden todennäköisyyttä tilanteessasi tarkasti. Aina jos tytön ja pojan välisessä yhdynnässä ehkäisy pettää tai se unohtuu, on olemassa raskauden mahdollisuus, huolimatta tytön kuukautiskierron vaiheesta. Jos huomaa ehkäisyn pettäneen eikä raskaus ole toivottu asia, kannattaa aina hakea jälkiehkäisytabletti mahdollisimman pian. Sen saa apteekista ilman reseptiä ja myös oppilaitosten terveydenhoitajilla saattaa olla jälkiehkäisytabletteja varastossaan. Apteekin henkilökunta tai terveydenhoitaja osaavat neuvoa sinua jälkiehkäisyn käytössä. Jälkiehkäisytabletti estää tai siirtää munasolun irtoamista, mutta se ei estä jo alkanutta raskautta.
Kuinkakohan kauan tapahtumasta on? Jälkiehkäisyn teho on paras, kun se otetaan mahdollisimman pian suojaamattomasta yhdynnästä tai ehkäisyn pettämisestä. Jos yhdynnästä, jossa ehkäisy on pettänyt, on yli viisi vuorokautta, ei jälkiehkäisyä kannata ottaa ja täytyy odotella seuraavia kuukautisia.
Jälkiehkäisyn jälkeen kannattaa aina varmuuden vuoksi tehdä raskaustesti muutaman viikon kuluttua, vaikka kuukautiset tulisivatkin ajallaan. Raskaustesti täytyy ehdottomasti tehdä, jos kuukautiset ovat myöhässä tai ne ovat jotenkin epätavalliset. Kannustaisin sinua myös varaamaan ajan lääkärille tai terveydenhoitajalle, jos haluat keskustella tilanteeseesi sopivimmasta ja varmimmasta ehkäisystä jatkossa. Ehkä voisitte myös poikaystäväsi kanssa keskustella aiheesta?
Täältä löydät vielä lisää tietoa jälkiehkäisystä, raskaustestin tekemisestä ja muista ehkäisyvaihtoehdoista.
Tsemppiä!
Mikä kondomi sopii minulle? 6 faktaa kondomista
Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa seksitaudeilta. Luulitko tietäväsi kaiken tarvittavan kondomin käytöstä? Lue juttu ja ylläty.