Seksi

Kysy seksistä – esittelyssä Väestöliiton seksuaalineuvontachat ja Poikien Puhelin

Jos seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat mietityttävät, paras asiantuntemus löytyy Väestöliiton seksuaalineuvontachatista tai Poikien puhelimesta.

Kysy seksistä – esittelyssä Väestöliiton seksuaalineuvontachat ja Poikien Puhelin

Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä ja Poikien Puhelimessa saat tukea ja asiantuntijan neuvoja ilmaiseksi, anonyymisti ja luottamuksellisesti. Seksuaalineuvontachatin kysymykset liittyvät enimmäkseen seksiin ja seksuaalisuuteen, mutta Poikien Puhelimessa jutellaan usein myös esimerkiksi peloista, kiusaamisesta ja päihteistä.

Vastauksia seksikysymyksiin

Seksuaalineuvontachat on anonyymi yksilöchat kaikille 13–19-vuotiaille, joilla on jokin seksuaaliseen hyvinvointiin liittyvä huoli tai pohdinta. Kysymyksiin vastailevat Väestöliiton koulutetut seksuaalineuvojat ja -terapeutit.

Käsiteltävät teemat voivat liittyä seksiin ja sen haasteisiin. Toistuvia teemoja ovat ehkäisy, murrosiän kehitys, kehonkuva ja kehon toiminnot. Chatissa jutellaan myös seksuaali- ja sukupuoli-identiteetistä, seksuaaliväkivallasta, tunteista ja ihmissuhteista.

– Monet miettivät, ovatko omat ajatukset tai toiminnat normaaleja ja hyväksyttäviä, kertoo Maria Nikunlaakso Väestöliitosta.

Erityisen paljon seksuaalineuvontachatissä kysellään itsetyydytyksestä – esimerkiksi, missä sitä voi harrastaa turvallisin mielin ja missä ehkä ei. Myös oma keho kiinnostaa, kuten se, onko oma penis normaali. Joidenkin kysyjien mieltä painaa raskauden mahdollisuus.

Seksuaalineuvontachatissä saa keskustelun lisäksi vinkkejä asiallisen lisätiedon etsimiseen esimerkiksi tietoartikkelista tai videosta.

– Suurin osa keskusteluista on kuitenkin sellaisia, että niihin ei ole yksinkertaista vastausta, vaan mietimme yhdessä nuoren kanssa hänen tilannettaan ja tarjoamme sen pohjalta tietoa sekä näkökulmia sekä joskus toki ratkaisuehdotuksiakin, Nikunlaakso sanoo.

  • Seksuaalineuvontachat (maksuton) palvelee osoitteessa vaestoliitto.fi/nuoret maanantaisin klo 13–16, keskiviikkoisin klo 14–17 ja torstaisin klo 13–15.

Tukea ja neuvoja pojille

Poikien Puhelin on pojille ja nuorille miehille tarkoitettu puhelin- ja chat-palvelu, jossa vastaa Poikien Puhelimen tiimi eli Väestöliiton miespuoliset työntekijät. Maksuttomiin palveluihin voi olla yhteydessä nimettömänä ja luottamuksellisesti mistä tahansa asiasta, josta haluaa lisää tietoa tai joka askarruttaa mieltä.

Eniten yhteydenottoja tulee kehoon ja kasvuun, seksuaalisuuteen sekä erilaisiin ihmissuhteisiin liittyvistä asioista.

– Juttelemme kavereista, ihastuksista, kumppaneista ja vanhemmista, seksistä ja omaan kehoon liittyvistä asioista. Paljon puhutaan myös esimerkiksi ahdistuksesta ja peloista, kiusaamisesta, päihteistä tai erilaisista moraalikysymyksistä. Poikien Puhelimessa voidaan käsitellä anonyymisti asioita, joista saattaa olla vaikea puhua kasvotusten vaikkapa kavereiden tai vanhempien kanssa, palvelupäällikkö Anders Huldén kertoo.

Tietoa on tarjolla myös Poikien Puhelimen YouTube-kanavalla, jossa voi käydä katsomassa videoita, animaatioita ja videopodcasteja usein kysytyistä asioista.

Puhelimeen ja chattiin voi tulla matalalla kynnyksellä kysymään tai juttelemaan miesasiantuntijan kanssa. Aina ei ole valmiita, yksiselitteisiä vastauksia tai ratkaisuja. Asiansa sanoittaminen tuntemattomalle päivystäjälle auttaa kuitenkin omien ajatusten ja tunteiden jäsentelyssä sekä avaa asioihin uutta näkökulmaa.

– Monia helpottaa huomata, ettei ole asiansa tai kokemuksen kanssa yksin eikä sen kanssa tarvitse pärjätä yksin. Saa kysyä ja saa pyytää apua, Huldén muistuttaa.

  • Poikien Puhelin vastaa ilmaisnumerossa 0800 94884 arkisin kello 13–18Poikien Puhelimen chatti palvelee osoitteessa www.poikienpuhelin.fi ma–to klo 13–18 ja pe klo 13–15.
  • Poikien Puhelimessa voi jutella myös ruotsiksi ti 15.30–18 ja to 13–15.30. Ruotsiksi voi chattailla ke klo 15.30–18.

 

Teksti Susanna Cygnel

Katso myös

Video
Seksi

Saaradaniela: Puhutaan seksistä | Onko itsetyydytys noloa?

Saaradaniela kertoo videolla seksuaaliterveydestä ja seksistä. Murrosiässä nämä aiheet alkavat erityisesti kiinnostaa, mutta seksistä puhumista pidetään usein hankalana aiheena ja videolla halutaankin korostaa, että se on luonnollinen osa ihmisen...

Fressis

Artikkeli
Seksi

9 kysymystä itsetyydytyksestä – sooloseksi on hyvä tapa tutustua omaan kehoon!

Mitä hyötyä itsetyydytyksestä on, aiheuttaako itsetyydytys vesisuihkulla syöpää, voiko itseään tyydyttää liikaa ja 6 muuta Fressis.fi:n kävijöiden kysymystä itsetyydytyksestä.

Artikkeli
Seksi

Penis – 9 kysymystä ja vastausta

Millainen peniksen pitäisi olla ja miten sen pitäisi toimia? Nämä asiat mietityttävät lähes kaikkia jossain vaiheessa. Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Seksi

Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisen elämää. Siihen kuuluvat muun muassa ihmisen seksuaalinen kehitys, biologinen sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, sosiaalinen sukupuoli-identiteetti... Lue lisää

Mitä seksi on?

Seksin tarkoituksena on tuottaa mielihyvää, kiihottumista ja nautintoa, joita jokainen ihminen kokee eri tavoilla. Lue lisää
Artikkeli
Seksi

10 harhaluuloa seksistä, seurustelusta ja säätämisestä

Vaatteiden riisumisen jälkeen ei voi muka enää sanoa ”ei”. Väärin: aina voi! Kumosimme yleiset myytit seksiin, seurusteluun ja ehkäisyyn liittyen.