Faktaruutu

  • Päivittäinen nesteen tarve on noin 1–1,5 litraa.
  • Vesi on paras janojuoma, jota voi huoletta hörppiä pitkin päivää!
  • Maito sisältää tärkeitä ravintoaineita kuten kalsiumia ja D-vitamiinia. Siksi sitä suositellaan juotavaksi aterioiden yhteydessä.
  • Alle 15-vuotiaille ei suositella kofeiinipitoisia juomia, sillä ne voivat aiheuttaa nukahtamisvaikeuksia, vapinaa ja sydämen tykytystä.
  • Limsat ja energiajuomat sisältävät runsaasti sokeria, mikä voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. Siksi niitä kannattaa juoda vain satunnaisesti.
  • Alkoholi on kaikille haitallista, mutta varsinkaan nuorten ei kannata juoda sitä ollenkaan.

Juomien kirjo kaupan hyllyllä on valtava, pulloa tölkin vieressä hyllymetrikaupalla. Riittävä juominen on hengissä selviämisen ehto, mutta sillä mitä juo ja kuinka paljon voi olla suurikin vaikutus terveyteen. Tästä artikkelista löydät tietoa siitä, mikä juoma sopii mihinkin tilanteeseen ja missä määrin käytettynä. Tsekkaa myös juoma-aiheinen infograafi sivuiltamme!

Janon sammuttaa vesi

Kuivaako suuta? Vesi on paras janojuoma ja sitä voi huoletta hörppiä pitkin päivää. Vesi on happamuudeltaan neutraalia, eli se ei heikennä hampaiden terveyttä kuten hapokkaat juomat, eikä se tuota energiaa tai aiheuta reikiä hampaisiin, kuten sokeripitoiset kilpailijansa. Päivittäisen nesteen tarpeen saakin parhaiten tyydytettyä vesijohtovedellä. Nesteen tarve on noin 1-1,5 l päivässä – tätä suurempien vesimäärien juominen on harvoin tarpeen ja siitä voi olla jopa haittaa.

Suomessa kannattaa suosia vesijohtovettä, sillä se on puhdasta ja laadukasta. Pullovesiä tai makeuttamattomia kuplavesiä voi juoda yhtä lailla, kunhan katsoo ettei niihin ole lisätty sokeria. Moniin hyvinvointivesiin on lisätty esimerkiksi C-vitamiinia tai erilaisia B-vitamiineja (kuten riboflaviinia, biotiinia tai niasiinia). Näitä vitamiineja saa perusruoasta riittävästi, eikä Suomessa ole niistä puutetta. Vitamiinivesien juomisella harvoin on vaikutusta muulle kuin kukkarolle.

Mitä juomaksi aterialla?

Ruoan kanssa kannatta valita juotavaksi lasillinen rasvatonta maitoa tai kasvipohjaista juomaa. Nestemäisiä maitovalmisteita (tähän sisältyvät myös jogurtit ja viilit ym.) suositellaan käytettäväksi 5-6 dl päivässä, sillä maito on tärkeä D-vitamiinin, kalsiumin ja jodin lähde. Jos suosit mieluummin kasvipohjaisia tuotteita, kuten soija- tai kaurajuomaa, varmista että siihen on lisätty ainakin D-vitamiinia, B12-vitamiinia, kalsiumia ja jodia. Moniin Suomessa myytäviin kasvijuomiin näitä lisätään systemaattisesti. Yhdellä aterialla päivässä voi juoda myös lasillisen täysmehua, esimerkiksi aamiaisen kanssa. Täysmehu sisältää terveydelle tärkeitä ravintoaineita, mutta on myös aika hapanta ja sokeripitoista – siksi mehua ei kannata siemailla pitkin päivää.

Kuppi kuumaa ilman kofeiinia, kiitos!

Kahvin ja teen tiedetään sisältävän terveydelle hyödyllisiä ainesosia, mutta myös kofeiinia, minkä vuoksi kahvia ja teetä ei suositella alle 15-vuotiaille. Kofeiinin saannilla voi olla ikäviä vaikutuksia kuten nukahtamisvaikeuksia, unen laadun heikkenemistä, vapinaa ja sydämen tykytystä. Varsinkaan juuri ennen nukkumaan menoa ei kannata kofeiinipitoista juomaa nauttia.

Hikoilu lisää nesteen tarvetta

Liikkuessa hiki virtaa ja jano yltyy, mutta paras juoma perusharjoittelussa on kuitenkin vesi. Tunnin liikuntasuorituksen aikana on hyvä juoda 2-5 dl vettä riippuen ympäristön kuumuudesta ja harjoittelun raskaudesta. Tavalliselle kuntoilijalle vesi riittää mainiosti, mutta urheilujuomat voivat tulle kyseeseen, jos treeni on pitkäkestoista tai luvassa on koko päivän kestävä turnaus ja energiaa pitää riittää iltaan asti. Monen tunnin mittaisessa suorituksessa urheilujuoma voi auttaa parantamaan jaksamista ja suorituskykyä, harjoituksen aikana. Täysjyvää sisältävän ruoan (kuten tumman riisin tai pastan) tankkaaminen jo edeltävänä päivänä sekä suorituksen jälkeen on vähintään yhtä tärkeää.

Jotta keho palautuu suorituksesta, tarvitsevat lihakset hiilihydraatteja energiavarastojen täyttämiseksi. Paras keino palautua on haukata hiilihydraattipitoinen välipala, kuten banaani treenin jälkeen. Energiajuomat ja limsat eivät sovi urheiluun, eivätkä edistä suorituksen tehoa tai paranna palautumista.

Limsat ja energiajuomat – ruokavalion sattumia

Limsat ja energiajuomat sisältävät paljon sokeria, eivätkä sovi päivittäiseen ruokavalioon. Sokerista saa ylimääräistä energiaa, mutta se myös lisää hampaiden reikiintymistä. Paljon energiaa sisältävien juomien ongelmana on myös se, ettei niistä tule samalla tavalla kylläiseksi, kuin vastaavasta ruokamäärästä, vaan ne solahtavat nopeasti läpi ruoansulatuselimistön. Limsoja kannattaa ajatella saman tapaisena ruokavalion sattumana kuin karkkeja tai sipsejä – joskus on ihan ok herkutella, mutta päivittäinen käyttö ei kannata.

Korkean sokeripitoisuuden lisäksi energiajuomissa on muun muassa kofeiinia ja muita piristäviä yhdisteitä. Lue sivuiltamme lisää energiajuomista ja vältyt menemästä halpaan.

Sokeripitoisuuden lisäksi limsat ja energiajuomat ovat happamia, ja vaurioittavat hampaiden kiillettä ja lisäävät hampaiden eroosiota. Happamia juomia tulisi juoda mieluiten aina ruoan yhteydessä, jolloin vaikutus suun happotasapainoon ei ole yhtä haitallinen.

Alkoholi – mitä jos ei ollenkaan?

Tiesitkö, että kouluterveyskyselyn mukaan nuorista jopa 41 % ei juo lainkaan alkoholia? Alkoholinkäytön haittavaikutukset korostuvat nuorilla, jolloin aivot ovat vielä kehittymisvaiheessa. Runsaalla alkoholinkäytöllä voi olla ikäviä vaikutuksia etenkin oppimiskyvylle ja muistille sekä sosiaalisille suhteille. Alkoholipitoiset juomat sisältävät myös paljon energiaa. Selvänä olet juuri oma itsesi!

Lue myös tubettaja Tomaksen tarina absolutismista.

Ps. Tsekkaa nuorille suunnattu juomasuositus Ruokaviraston verkkosivuilta.

Lue myös nämä

Artikkeli
RuokaYleinen

Juomilla on väliä

Sillä on väliä mitä juomia juot. Tässä infograafissa on tiivistettynä suositeltavat ja vältettävät juomat.

Artikkeli
Ruoka

Energiajuomat – älä mene halpaan

Keeps You Going. Virkistää, piristää ja saa sinut keskittymään. Antaa siivet. Näillä lauseilla markkinamiehet myyvät energiajuomia. Kohderyhmää ovat etenkin nuoret. Harmi vain, että energiajuoma on turhake ja mainoslauseet – no, mainoslauseita.

Artikkeli
Ruoka

8 harhaluuloa ravitsemuksesta – kuulostaako tutulta?

Oletko sinäkin törmännyt ravitsemuksesta liikkuviin myytteihin? Lue, niin tiedät ovatko ne harhaluuloja vai piileekö niissä totuuden siemen.