Faktaruutu
- HPV (Human Papilloma Virus)-infektio tarttuu limakalvo- ja ihokontaktin kautta, esimerkiksi suojaamattomassa seksissä. Seksissä kannattaa aina käyttää kondomia tai suuseksisuojaa!
- HPV on usein oireeton. Joskus oireena voi kuitenkin olla kondyloomia eli visvasyyliä sukupuolielimissä tai peräaukossa.
- HPV-infektiot ovat todella yleisiä ja usein vaarattomia. Suurin osa HPV-infektioista paranee itsekseen.
- Osa papilloomavirustyypeistä voi kuitenkin aiheuttaa syöpää, joista yleisin on kohdunkaulansyöpä.
- Rokotteella voidaan ehkäistä HPV:n aiheuttamia syöpiä, ja 10–12-vuotiaat saavat rokotteen osana kansallista rokotusohjelmaa.
HPV (kirjainlyhenne tulee sanoista Human Papilloma Virus) eli ihmisen papilloomavirus. Sen aiheuttama infektio aiheuttaa muutoksia iholle ja limakalvoille. Erilaisia papilloomavirustyyppejä on lähes 200. Suurin osa niistä on vaarattomia. Jotkut tällaiset vaarattomat HPV-tyypit aiheuttavat esimerkiksi syyliä jalkapohjien ja käsien iholle.
Jotkut HPV-tyypit aiheuttavat iho- ja limakalvomuutoksia taas sukuelinten, peräaukon sekä suun, nielun alueelle. Näistä HPV-tyypeistä osa aiheuttaa kondyloomia eli visvasyyliä ja osa taas solumuutoksia, joista suurin osa on vaarattomia.
Tietyt HPV-tyypit ovat kuitenkin niin sanottuja suuren riskin HPV-tyyppejä eli näiden tyyppien infektioilla on suurempi riski edetä solumuutosten ja esiasteiden kautta syöväksi vuosien kuluessa. Syövät eivät ole nuorten sairauksia, mutta niitä voi ennaltaehkäistä nuorena!
On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että HPV-infektiot ovat hyvin yleisiä ja infektiot paranevat yleensä itsekseen. Itse asiassa 4/5 ihmisistä saa HPV-tartunnan jossain vaiheessa elämäänsä.
Miten HPV tarttuu?
HPV-infektio tarttuu ihmisestä toiseen limakalvo- ja ihokontaktin kautta. Yleisimmin tartunta tapahtuu suojaamattomassa yhdynnässä ja suuseksissä, suojaamattomien seksivälineiden tai käsien välityksellä seksissä. HPV-infektio onkin maailman yleisin seksissä tarttuva infektio ja tartunnan saamista jossain vaiheessa elämänsä aikana on aika vaikea välttää.
Tartuntaa on myös oikeastaan mahdotonta jäljittää, sillä infektio on yleensä oireeton tai oireet voivat puhjeta vasta useiden kuukausien tai vuosien jälkeen. Myös oireeton henkilö voi tartuttaa toisen ihmisen. Käyttämällä kondomia tartunnalta voi välttyä, mutta kondomikaan ei täysin suojaa tartunnalta. HPV voi tarttua nimittäin ihoalueilta, joita kondomi ei täysin peitä.
Mitkä ovat HPV:n oireet?
HPV-infektiot ovat yleensä oireettomia. Oireettomuuden vuoksi ihminen ei yleensä tiedä saaneensa HPV-infektiota. Kondyloomat eli visvasyylät ovat HPV:n aiheuttamia näkyviä syylämäisiä muutoksia sukuelinten ja peräaukon alueella. Yleensä ne havaitaan sattumalta eivätkä aiheuta oireita.
Solumuutoksia taas ei edes voi nähdä paljaalla silmällä, vaan niitä tutkitaan naisilta papa-kokeessa seulontatutkimuksilla 25-30-vuotiaasta lähtien. HPV-infektion oireena voi hyvin harvoin olla kutinaa, kirvelyä, haavaumia tai jopa verivirtsaisuutta, jos kondyloomat sijaitsevat virtsaputken suulla.
Mitä sairauksia HPV voi aiheuttaa?
Tietyt HPV-tyypit aiheuttavat kondyloomia ja tiettyjä ihon ja limakalvojen solumuutoksia, jotka voivat hyvin pitkän ajan (vuosien) kuluessa kehittyä syöväksi.
Syöpää voi olla sukuelinten, peräaukon sekä suun ja nielun alueilla. Nämä syövät ovat aikuisilla lisääntyneet, sillä seksin tekemisen tavat ovat moninaisia (esim. suuseksi, käsiseksi, anaaliseksi ja seksivälineiden käyttö seksissä), eikä kaikissa tilanteissa ole suojauduttu tai suojautuminen on ollut vaikeaa (kondomi ei suojaa kaikilta alueilta).
Syövän kehittymiseen voi mennä noin kymmenen vuotta ja nuorilla syöpä onkin hyvin harvinainen. Yleisin HPV:n aiheuttama syöpä on naisten kohdunkaulan syöpä. Sen vuoksi Suomessa toimii kansallinen kohdunkaulan syövän joukkoseulontaohjelma, johon kutsutaan kaikki naiset 25-30 ikävuodesta ylöspäin viiden vuoden välein. Sitä ennen ei ole tarvetta mennä papa-kokeeseen.
Kutsu seulontaan tulee kaikille 25-30 vuotiaille naisille kotiin ja siihen kannattaa osallistua kun kutsu tulee!
Miten voi testata, onko saanut HPV-infektion?
HP-viruksen aiheuttaman kondyloomat voidaan todeta paljain silmin, siihen ei tarvita testiä. Seulontatutkimuksessa tehtävä papa-testi on naisilta kohdunkaulalta otettava irtosolutesti. Papa-kokeessa tutkitaan, onko kohdunkaulan limakalvolla HPV:n aiheuttamia solumuutoksia ja kohdunkaulan syövän esiasteita. Tällöin solumuutoksia voidaan tilanteen mukaan joko seurata tai poistaa syövän esiasteita toimenpiteen avulla ennen kuin ne muuttuvat syöviksi.
Lisäksi kohdunkaulalta voidaan ottaa HPV-testi, jolla testataan, onko kyseessä yleisimmin syöpää aiheuttavien suuren riskin HPV-tyyppien aiheuttama infektio. Miehille ei tällä hetkellä ole olemassa testiä, jonka avulla heiltä voitaisiin testata HPV:tä.
Nuorilta ei tulisi ottaa Papa-testiä tai HPV-testiä, koska HPV-infektiot ovat nuorilla hyvin yleisiä ja ne myös lähes aina paranevat itsekseen. Nuorten testaaminen on siksi yleensä turhaa, eikä HPV:n aiheuttamista muutoksista pidä olla huolissaan.
Miten HPV-infektion voi parantaa?
HPV-infektioon ei ole olemassa parantavaa lääkitystä. HPV-infektio kuitenkin paranee yleensä itsestään elimistön oman puolustusjärjestelmän avulla parissa vuodessa.
Kondyloomia voidaan käsitellä apteekista saatavilla reseptilääkkeillä ja joskus niitä voidaan poistaa myös kirurgisesti, jäädyttämällä tai laserin avulla. Kohdunkaulan syövän esiasteita voidaan myös poistaa toimenpiteessä.
Huom! Tupakointi voi hankaloittaa HPV-infektion paranemista ja pitkittää sitä, eli tupakointia kannattaa välttää! Myös muut seksitaudit, kuten klamydia voi vaikuttaa HPV:n tarttumiseen ja sen vaikutuksiin. Siksi myös kondomin ja suuseksisuojan käyttö seksissä on tärkeää!
Miten HPV-infektiolta voi suojautua?
Uuden tai vaihtuvan seksikumppanin kanssa tulee käyttää aina kondomia ja suuseksisuojaa! Kondomi ei 100% varmuudella suojaa HPV:lta, koska se voi tarttua myös alueilta, jossa kondomi tai suuseksisuoja ei suojaa.
HPV:tä vastaan on myös kehitetty rokote. Suomalaisessa rokoteohjelmassa on käytössä Cervarix-niminen rokote, joka suojaa kahdelta yleisimmältä kohdunkaulan syöpää aiheuttavalta HPV-tyypiltä. Kansallisessa rokotusohjelmassa rokotteen saavat maksutta 10–12-vuotiaat eli 5.-6. luokalla olevat oppilaat.
HPV-rokote on mahdollista saada maksutta myös peruskoulun 7.-9. luokalla, tutkintoon valmentavan koulutuksen aikana, työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen aikana sekä toisen asteen oppilaitoksessa. Kansallisen rokotusohjelman HPV-rokotukset koskevat myös niitä lapsia ja nuoria, jotka eivät jostain syystä ole koulu- tai opiskeluterveydenhuollon palvelujen piirissä.
Syövän ennaltaehkäisy on sitä tehokkaampaa, mitä useampi rokotteen saa. Rokotteen arvioidaan estävän neljä viidestä kohdunkaulan syövästä ja sen on todettu estävän 95 % kohdunkaulan syövän vaikeista esiasteista. Rokotteella voi olla kuitenkin tehoa myös muita HPV:n aiheuttamia syöpiä vastaan. Rokotteen teho on paras, jos sen ottaa ennen kuin on seksiä toisen kanssa.
Jos olet saanut rokotteen, niin hyvä – se suojaa sinua HP-viruksen aiheuttamalta kohdunkaulan syövältä ja sen esiasteilta. Mikäli et ole saanut rokotetta tai asia askarruttaa sinua, ota yhteyttä terveydenhoitajaan tai lääkäriin, niin voitte jutella tilanteestasi.