HPV

HPV (kirjainlyhenne tulee sanoista human papilloma virus) eli ihmisen papilloomavirus. Se aihuttaa muutoksia iholle ja limakalvoille. Erilaisia papilloomavirustyyppejä on lähes 200. Suurin osa niistä on vaarattomia. Jotkut tällaiset vaarattomat HPV-tyypit aiheuttavat esimerkiksi syyliä jalkapohjien ja käsien iholle. Jotkut HPV-tyypit aiheuttavat iho- ja limakalvomuutoksia taas sukuelinten, peräaukon sekä suun, nielun alueelle.

Näistä HPV-tyypeistä osa aiheuttaa kondyloomia eli visvasyyliä ja osa taas solumuutoksia, joista suurin osa on vaarattomia. Tietyt HPV-tyypit ovat kuitenkin niin sanottuja suuren riskin HPV-tyyppejä eli näiden tyyppien infektioilla on suurempi riski edetä solumuutosten ja esiasteiden kautta syöväksi. On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että HPV-infektiot ovat hyvin yleisiä ja infektiot paranevat yleensä itsekseen. Itse asiassa 4/5 ihmisestä saa HPV-tartunnan jossain vaiheessa elämäänsä.


Katso infograafi

Miten HPV tarttuu?

HPV-infektio tarttuu ihmisestä toiseen limakalvo- ja ihokontaktin kautta. Yleisimmin tartunta tapahtuu suojaamattomassa yhdynnässä ja  suuseksissä, suojaamattomien seksivälineiden tai käsien välityksellä. HPV-infektio onkin maailman yleisin seksissä tarttuva infektio ja tartunnan saamista jossain vaiheessa elämänsä aikana on aika vaikea välttää. Tartuntaa on myös oikeastaan mahdotonta jäljittää, sillä infektio on yleensä oireeton tai oireet voivat puhjeta vasta useiden kuukausien tai vuosien jälkeen. Myös oireeton henkilö voi tartuttaa toisen ihmisen. Käyttämällä kondomia tartunnalta voi välttyä, mutta kondomikaan ei täysin suojaa tartunnalta. HPV voi tarttua nimittäin ihoalueilta, joita kondomi ei täysin peitä.

Miten HPV-infektio ilmenee?

HPV-infektiot ovat yleensä oireettomia. Oireettomuuden vuoksi ihminen ei yleensä tiedä saaneensa HPV-infektiota. Kondyloomat eli visvasyylät ovat HPV:n aiheuttamia näkyviä syylämäisiä muutoksia sukupuolielinten ja peräaukon alueella. Yleensä ne havaitaan sattumalta eivätkä aiheuta oireita. Solumuutoksia ei taas edes voi nähdä paljaalla silmällä. HPV-infektion oireena voi hyvin harvoin olla kutinaa, kirvelyä, haavaumia tai jopa verivirtsaisuutta, jos kondyloomat sijaitsevat virtsaputken suulla.

Mitä sairauksia HPV voi aiheuttaa?

Tietyt HPV-tyypit aiheuttavat kondyloomia ja tiettyjä ihon ja limakalvojen solumuutoksia, jotka voivat hyvin pitkän ajan kuluessa kehittyä syöväksi. HPV voi aiheuttaa sukupuolielinten, peräaukon sekä suun ja nielun alueen syöpää. Syövän kehittymiseen voi mennä noin kymmenen vuotta ja nuorilla syöpä onkin hyvin harvinainen. Yleisin HPV:n aiheuttama syöpä on naisten kohdunkaulan syöpä. Sen vuoksi Suomessa toimii kansallinen kohdunkaulan syövän joukkoseulontaohjelma, johon kutsutaan kaikki naiset 25-30 ikävuodesta ylöspäin viiden vuoden välein.

Miten voi testata, onko saanut HPV-infektion?

Kondyloomat voidaan todeta paljain silmin, siihen ei tarvita testiä. Papa-testi on naisilta kohdunkaulalta puulastalla otettava irtosolutesti. Papa-kokeessa tutkitaan, onko kohdunkaulan limakalvolla HPV:n aiheuttamia solumuutoksia ja kohdunkaulan syövän esiasteita. Tällöin solumuutoksia voidaan tilanteen mukaan joko seurata tai poistaa toimenpiteen avulla. Lisäksi kohdunkaulalta voidaan ottaa HPV-testi, jolla testataan, onko kyseessä yleisimmin syöpää aiheuttavien suuren riskin HPV-tyyppien aiheuttama infektio. Miehille ei tällä hetkellä ole olemassa testiä, jonka avulla heiltä voitaisiin testata HPV:tä. Nuorilta ei tulisi ottaa Papa-testiä tai HPV-testiä, koska HPV-infektiot ovat nuorilla hyvin yleisiä ja ne myös lähes aina paranevat itsekseen. Nuorten testaaminen on siksi yleensä turhaa.

Miten HPV-infektion voi parantaa?

HPV-infektioon ei ole olemassa parantavaa lääkitystä. HPV-infektio kuitenkin paranee yleensä itsekseen elimistön oman puolustusjärjestelmän avulla parissa vuodessa. Kondyloomia voidaan käsitellä apteekista saatavilla reseptilääkkeillä ja joskus niitä voidaan poistaa myös kirurgisesti, jäädyttämällä tai laserin avulla. Kohdunkaulan syövän esiasteita voidaan myös poistaa toimenpiteessä. Tupakointi voi hankaloittaa HPV-infektion paranemista ja pitkittää sitä eli tupakointia kannattaa välttää!

Miten HPV-infektiolta voi suojautua?

Uuden tai vieraan seksikumppanin kanssa tulee käyttää aina kondomia! HPV:tä vastaan on myös kehitetty rokote. Suomalaisessa rokoteohjelmassa on käytössä Cervarix-niminen rokote, joka suojaa kahta yleisintä kohdunkaulan syöpää aiheuttavalta HPV-tyypiltä. Rokotteen ovat vuoden vuodesta 2013 vuoden 2020 alkuun saakka saaneet vain 11-13 vuotiaat tytöt, mutta uuden rokotusohjelman mukaan myös pojat saavat 11-12 vuotiaina HPV-rokotteen mahdollisesti syksystä 2020 alkaen. Rokotteen arvioidaan estävän neljä viidestä kohdunkaulan syövästä ja sen on todettu estävän 95 % kohdunkaulan syövän vaikeista esiasteista. Rokotteella voi olla kuitenkin tehoa myös muita HPV:n aiheuttamia syöpiä vastaan. Rokotteen teho on paras, jos sen ottaa ennen kuin on aloittanut seksielämän toisen kanssa.

 

Lue myös nämä

Seksi

Tämä sinunkin on hyvä tietää HPV:stä

Katso tästä infograafista perustiedot ihmisen papilloomaviruksesta.

Mikä ihmeen HPV?

Tee testi
Seksi

Suuseksisuoja kondomista – tee se itse näin

Lähes kaikki seksitaudit tarttuvat suun limakalvojen kautta. Siksi on tärkeää muistaa suojautua myös suuseksin aikana.

Kysymys & vastaus
Seksi

Pillerit suojaavat kyllä raskaudelta, mutta ainoastaan kondomi suojaa seksitaudeilta.

Jos todella olette toistenne ensimmäiset seksikumppanit eikä kummallakaan ole ollut mitään seksiä aiemmin, tällöin ei pitäisi olla tarttuvan seksitaudinkaan vaaraa. Hyvä nyrkkisääntö silti on se, että uuden seksikumppanin kanssa kannattaa aina käyttää kondomia.

Kondomia suositellaan ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi ja kondomin käytön opettelu on tärkeää seksielämän alkaessa. Tytön ja pojan välisessä yhdynnässä varmin ehkäisymenetelmä on itse asiassa tuplaehkäisy, jossa kondomin lisäksi on käytössä jokin muu ehkäisymenetelmä kuten e-pillerit.

Kun kumppani on pysyvä, kondomin käytöstä voi luopua. Ennen tätä kannattaa käydä kuitenkin sukupuolitautitesteissä.

Fressis
Kysymys & vastaus
Seksi

Suuseksillä tarkoitetaan suun, kielen tai huulien avulla tehtävää kumppanin sukuelinten hyväilyä. Seksitaudit voivat tarttua suojaamattomassa suuseksissä sukuelimestä nielun- ja suun limakalvoille tai suusta sukuelimeen. Sen vuoksi on erittäin tärkeää käyttää suuseksisuojaa.

Peniksen päällä suuseksisuojana toimii tavallinen kondomi, emättimen ja peräaukon päällä halkaistu kondomi. Leikkaa kondomin kärki pois ja halkaise kondomi keskeltä. Kondomista tulee ”suojalappu” sukupuolielinten päälle ja suuseksi tehdään suojan läpi. Valmiita suuseksisuojia  (ohuesta lateksista valmistettuja liinoja) myydään intiimituotteiden erikoismyymälöissä ja niitä voi ostaa netistä. Osa suuseksisuojista on tuoksuttomia ja osaan on lisätty tuoksuja.

Suojautumisen lisäksi suuseksissä hyvä muistaa puhtaus. Pesulle mars!

Fressis
Seksi

8 vinkkiä – jos suuseksi kiinnostaa, kokeile sitä näin

Suuseksin on tarkoitus tuottaa nautintoa molemmille. Mitä asioita suuseksistä olisi hyvä tietää?