Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Evenina
Ikä: 16-18v
Kysymyksiä raskauteen liittyen Moikka. Oon raskaana oleva tyttö, jossa mulla on menossa tällä hetkellä kolmannes raskauskuukausi. Kotiolot mulla on vähän kurjat, kärsin mielenterveysongelmista ja anoreksiat. Kummatkin on...
Fressis

Moi Evenina! Kiitos yhteydenotostasi. Hienoa että otit yhteyttä tilanteestasi etkä jäänyt pohtimaan näitä isoja asioita itseksesi.

Heti alkuun haluan sanoa, että tilanteesi herättää meissä huolen. Se kuulostaa kokonaisuudessaan siltä, että sinulla on monta asiaa, joihin olisi nyt äärimmäisen tärkeää saada tukea ja ammattiapua mahdollisimman pian. Viestin laittaminen meille oli hyvä alku!

Raskauden osalta oletan, että olet neuvolan palveluiden piirissä ja haluaisinkin rohkaista sinua kysymään raskauteen liittyvistä asioista sieltä. He osaavat parhaiten vastata kysymyksiisi, joita sinulla on mielessäsi ja muutenkin selvittää raskauden etenemisen tilannetta. Neuvolassa olisi myös tärkeä tietää mielenterveysongelmistasi ja anoreksiasta, koska ne vaikuttavat paitsi sinun myös sikiön terveyteen ja hyvinvointiin. Uskonkin että he pystyvät auttamaan sinua niidenkin kanssa oikean avun piiriin.

Viestistäsi ei käy ilmi, oletko jo aiemmin saanut apua mielenterveysongelmiisi. Jos olet, toivon, että olet myös hoitavaan tahoon uudelleen yhteydessä ja kerrot tilanteestasi kokonaisuudessaan, jotta saat jatkoapua.  Jos taas et ole saanut näihin asioihin apua aiemmin, ota yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai koulupsykologiin. Tärkeintä on, ettet jää tilanteessasi yksin <3

Haluankin rohkaista sinua juttelemaan näistä asioista vielä myös jonkun luotettavan ja turvalliseksi kokemasi aikuisen kanssa. Kerrot että kotiolosi ovat myös vähän kurjat ja jäinkin pohtimaan, onko sinulla ympärilläsi turvallista aikuista? Sellainen voi olla myös esimerkiksi opettaja tai nuorisotyöntekijä. Matalan kynnyksen apua löytyy myös Sekasin-chatistä.

Toivottavasti tämä vastaus rohkaisi sinua ottamaan yhteyttä yllä mainittuihin tahoihin, ainakin neuvolaan, ja tilanteesi lähtee kääntymään parempaan suuntaan. Parempaa vointia sinulle <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 123
Ikä: 16-18v
Voiko tulla raskaaksi, jos spermaa päätyy sormien kautta emättimeen? Jos miehen kädellä tai sormilla saattaa olla siemennestettä, ja tällöin laittaa sormensa sisälleni, kuinka todennäköistä on tulla raskaaksi?
Fressis

Moi!

Kyllä, teoriassa on mahdollista tulla tästä raskaaksi. Raskauden alkaminen on mahdollista, jos hedelmöityskykyisiä siittiöitä päätyy tuoreeltaan tavalla tai toisella emättimeen. Kovinkaan todennäköistä ei ole tulla ns. ”sormien” kautta raskaaksi, mutta mahdollisuus on olemassa.

Voisitkin miettiä kohdallasi jälkiehkäisyn käyttämisen tarvetta tässä tilanteessa. Jälkiehkäisyn teho on parhaimmillaan 12 tunnin sisällä suojaamattomasta seksistä. Yleensä jälkiehkäisytabletti tulisi ottaa viimeistään 72-120 tunnin kuluessa valmisteesta riippuen. Jälkiehkäisytabletin hankkimiselle ei ole ikärajaa ja apteekin henkilökunta neuvoo sinua oikean valmisteen valinnassa.

Suosittelen sinua lukemaan vielä läpi tämän artikkelin jälkiehkäisyn käyttämisestä ja mitä olisi hyvä huomioida sen jälkeen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Lellu
Ikä: 13-15v
Olen raskaana ja käytän nuuskaa. Miten pääsen siitä eroon? Olen raskaana ja käytön aktiivisesti nuuskaa. Miten pääsen eroon siitä
Fressis

Hei!

Kiitos Lellu kysymyksestäsi. Kerrot, että olet raskaana ja haluaisit päästä eroon nuuskan käytöstä. Nuuskan käytön lopettaminen onkin vastuullisesti ja hienosti ajateltu! Se on tärkeää paitsi sinun terveytesi myös sikiön terveyden ja muutenkin raskauden kannalta.

Nuuskan käytön lopettamiseen on tärkeä valmistautua ja saada siihen tukea. Sen tähden rohkaisenkin sinua ottamaan neuvolassa esille nuuskan käyttösi ja halusi lopettaa. He osaavat auttaa sinua tässäkin asiassa parhaiten, koska tuntevat sinut ja tilanteesi paremmin.

Tässä kuitenkin muutama vinkki käytön lopettamiseen, joita voit hyödyntää ennen kuin saat ajan neuvolaan.

  1. Sinun on hyvä kertoa tästä upeasta päätöksestäsi lopettaa myös jollekin luotetulle aikuiselle ja ystävällesi. He osaavat sitten tukea ja kannustaa sinua lopettamisessa ja auttavat sinua pysymään päätöksessäsi. Älä jää yksin tämän asian kanssa.
  2. On tärkeää myös miettiä syitä sille, miksi haluaa lopettaa ja mikä auttaisi pysymään tässä päätöksessä. Esimerkiksi lapsen terveys ja hyvinvointi ja sinun oma jaksamisesi voivat olla vahvoja syitä sinulle. Kirjoita ylös tavoitteesi ja muistuta itseäsi niistä säännöllisesti.
  3. On tärkeä miettiä tilanteita, tunteita ja ympäristöjä, joissa sinun yleensä tekee mieli käyttää nuuskaa ja varautua niihin etukäteen. Mieti siis valmiiksi, mitä muuta voisit tällaisessa tilanteessa tehdä. Voisitko esimerkiksi lähteä ulos kävelylle tai soittaa kaverille? Muista myös antaa itsellesi kiitosta hetkistä ja päivistä, kun et ole käyttänyt nuuskaa.
  4. Muista olla kärsivällinen ja armollinen itsellesi. Lopettaminen voi olla haastavaa, ja voi olla, että kohtaat takaiskuja matkan varrella. Jokainen päivä ilman nuuskaa on kuitenkin merkittävä teko teille molemmille. Älä jää yksin, vaan pyydä rohkeasti apua. Uskon, että pystyt siihen!

Kerrot iäksesi 13-15 -vuotta. Kysymyksesi herättää meissä huolen, koska olet alle 16-vuotias, ja kerrot olevasi raskaana. Alle 16-vuotias on suojaikärajan mukaan erityisen suojelun tarpeessa seksuaalisilta teoilta. Viestistäsi ei käy ilmi mitään muuta raskauteen liittyen, kuten sitä, millaisen tilanteen seurauksena olet tullut raskaaksi.  Onko seksikumppanisi ollut kanssasi saman ikäinen vai sinua vanhempi? Rikoslain mukaan yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa. Jos näin on ollut, rohkaisen sinua kertomaan asiasta luotettavalle aikuiselle. Voit ottaa asiasta yhteyttä myös Riku ry:n chatiin, jonka löydät täältä.

Oletkohan käynyt raskaudesta jo neuvolassa? Terveysasemalle/neuvolaan on hyvä olla yhteydessä pian positiivisen raskaustestin tuloksen jälkeen, jotta saa ajoissa tarvittavaa ohjausta ja neuvontaa raskauteen liittyen. Entä tietääkö huoltajasi, tai jokin muu turvallinen aikuinen raskaudestasi? Jos asian jakaminen ei ole mahdollista huoltajien kanssa, asia on erittäin tärkeä ottaa puheeksi jonkun turvalliseksi kokemasi aikuisen kanssa. Älä siis jää tässä tilanteessa yksin.

Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua. Toivon myös, että sinulla on läheisiä ihmisiä ympärilläsi ja olet käynyt jo neuvolassa. Jos sinulla ilmenee mitään muuta kysyttävää asiaan liittyen, älä epäröi olla meihin yhteydessä uudestaan. ❤ Voit ottaa yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: epävarma
Ikä: Yli 18v
Voiko vaatteiden läpi tulla raskaaksi? Voiko tulla raskaaksi jos on pikkuhousut jalassa? Poikakaverin kanssa halailtiin ja oltiin sylikkäin. En tiedä oliko miten kiihottunut. Mitään märkää ei kyllä tuntunut, mutta...
Fressis

Moikka!

Kuvaamassasi tilanteessa raskauden alkaminen ei ole mahdollista, sillä vaatteiden läpi ei voi tulla raskaaksi. Eli ei syytä huoleen 😊 Jotta raskaus voi alkaa, vaatii se tuoreen siemennesteen tai esiliukasteen päätymisen emättimeen. Tavallisimmin raskaus alkaa penis-emätinyhdynnässä, jossa ei käytetä mitään ehkäisymenetelmää. Lisätietoa raskauden alkamisesta voit lukea täältä. Mikäli raskauden mahdollisuus joskus vielä mietityttäisi sinua, ainoa tapa varmistua asiasta on tehdä raskaustesti.

Kun seksin harrastaminen toisen kanssa on ajankohtaista, on ennen sitä tärkeä keskustella raskauden ja seksitautien ehkäisyyn liittyvistä asioista ja hoitaa ne yhdessä kuntoon. Lisäksi kumppanin kanssa kannattaa muutenkin jutella seksiin liittyvistä asioista, mitä esimerkiksi toivoo seksiltä ja mitä ei halua seksissä tehdä. Seksiin tulee aina olla molempien osapuolten suostumus.

Kivaa alkanutta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ii
Ikä: Yli 18v
Kondomin rikkoutuminen ja raskauden mahdollisuus Poikaystävä huomasi, kun oli ottamassa kondomia pois että oli menny rikki, mutta en tuntenut että siemennestettä olisi tullut sisälle. Kun hän otti pois minun...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Jos kondomi on mennyt penis-emätinyhdynnän aikana rikki, on raskaus mahdollinen.

Jos lapsi ei ole suunnitelmissa, kannattaa tällaisissa tilanteissa hakea apteekista jälkiehkäisypilleri, joka estää tai siirtää naisella munasolun irtoamisen. Jälkiehkäisypilleri tulee kuitenkin ottaa mahdollisimman pian suojaamattoman yhdynnän jälkeen (riippuen valmisteesta viimeistään 3–5 vuorokauden sisällä yhdynnästä). Jälkiehkäisy ei ole varsinainen ehkäisykeino, ja siihen kannattaa turvautua vain viimeisenä vaihtoehtona. Nyt kun vastauksen saat, on jälkiehkäisyn käyttäminen kuitenkin jo liian myöhäistä.

Jos sinulla ja poikaystävälläsi on tästä yhdynnästä muutenkin jo aikaa, etkä ole hakenut jälkiehkäisypilleriä, kannattaa sinun tehdä raskaustesti. Raskaustestin voit tehdä heti, jos huomaat kuukautisten olevan myöhässä. Jos kuukautisesi ovat epäsäännölliset, voit tehdä raskaustestin 3 viikkoa yhdynnän jälkeen.

On hyvä muistaa, että myös seksitautien tarttuminen on mahdollista, jos kondomi menee rikki. Seksitaudit ovat tarttuvia tauteja eli tartunta vaatii sen, että toisella ja/tai molemmilla osapuolilla on seksitauti. Seksitaudit saa selville menemällä seksitautitesteihin.

Jos tilanne vielä huolettaa sinua, ota rohkeasti yhteyttä lääkäriin tai terveydenhoitajaan 🙂

Aurinkoista kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moi
Ikä: 13-15v
Voiko 13-vuotiaan sperma olla sellaista, että voi saada lapsen? Voiko 13 vuotiaan sperma ola hyvää ja saada lapsi
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi, hienoa että pohdit asiaa.  Jos ymmärrän kysymyksesi oikein, kysyt voiko 13-vuotiaan sperma olla sellaista, että voi saada lapsen. Vastaus kysymykseesi on kyllä, myös 13-vuotiaan spermasta voi tulla raskaaksi.

Raskaus voi alkaa tuoreen siemennesteen päätyessä tavalla tai toisella emättimeen. Voit lukea lisää raskauden alkamisesta Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.

Jos sinulla on seksiä toisen henkilön kanssa, suosittelemme käyttämään seksissä kondomia. Se ehkäisee paitsi raskautta, myös seksitautitartuntoja. Lue lisää seksistä ja ehkäisystä Fressiksen tietopankista.

Mukavaa joulun aikaa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moi
Ikä: 16-18v
Voiko tulla raskaaksi jos mies laukesi, mutta siittiöt jäivät häpyhuulille ja takapuoleen? Hei, enkai tule raskaaksi jos mies laukesi mutta siittiöt jäivät häpyhuulille ja takapuoleen?
Fressis

Heippa nimimerkki ”Moi”. Sinua huolestuttaa, että oletko voinut tulla raskaaksi, kun mies laukesi, mutta siittiöt jäivät häpyhuulille ja takapuoleen. On hienoa, että laitoit meille viestiä mieltäsi askarruttavasta asiasta. On hyvä, ettei jää huolien kanssa yksin.

Viestistäsi ei selviä, että millaista seksiä ja/tai yhdyntää olette harrastaneet ennen miehen laukeamista, ja oliko teillä jonkinlainen ehkäisy käytössä yhdynnän aikana. Periaatteessa raskauden mahdollisuus on aina, jos harrastaa penis-emätinyhdyntää ilman kondomia ja jos ei ole käytössä muita ehkäisymenetelmiä (esim. hormonaalinen ehkäisy). Tuoretta siemennestettä voi päästä emättimeen myös esimerkiksi sormien kautta. Siittiöt voivat elää n. kuusi tuntia kehon ulkopuolella ja kulkeutua esimerkiksi häpyhuulilta vielä emättimeen. Koska hedelmöitykseen tarvitaan vain yksi siittiö, on häpyhuulten limakalvoille laukeamisesta periaatteessa mahdollisuus siis tulla myös raskaaksi.

Peniksestä erittyy aina kiihottuessa myös nestemäistä esiliukastetta, jota kutsutaan myös touhutipoiksi. Sen tarkoituksena on liukastaa peniksen päätä ja suojata näin peniksen herkkiä limakalvoja. Esiliukastetta erittyy siis ennen laukeamista, ja myös sen seassa voi olla hedelmöityskykyisiä siittiöitä, jotka emättimeen päätyessään saattavat johtaa raskauteen. Sen vuoksi kondomin ja muun ehkäisyn käyttö on tärkeää alusta loppuun kaikenlaisessa seksissä, jossa on limakalvokontakti toisen henkilön kanssa. Erityisesti uuden kumppanin kanssa seksiin kannattaa suostua ainoastaan, kun on kondomi, tai seksitavasta riippuen suuseksisuoja käytössä. Jos on harrastanut suojaamatonta seksiä, on hakeuduttava seksitautitesteihin.

Jos siis penis on ollut emättimessäsi ennen laukeamista tai jos sinua mietityttää raskauden mahdollisuus miehen lauettua häpyhuulillesi ja takapuoleesi, suosittelen sinua tekemään raskaustestin. Raskauden mahdollisuutta ei kannata pohtia pitkiä aikoja, koska asian voi helposti varmistaa tekemällä raskaustestin. Raskaustesti kannattaa erityisesti tehdä, jos kuukautiset ovat myöhässä tai jos kuukautiset ovat epäsäännölliset, vähintään kolme viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen. Joten ehdotukseni on, että ostat raskaustestin esimerkiksi lähikaupastasi ja teet testin. Sitten ainakin tiedät varmasti, mikä tilanne on. Ruokakauppojen koti-raskaustestit ovat ihan yhtä luotettavia kuin apteekin tai terveydenhuollon testit.

Toivottavasti vastauksestani oli sinulle hyötyä. Jos asia vielä painaa mieltäsi, niin suosittelen sinua varaamaan vielä ajan terveydenhuollosta tai kouluterveydenhoitajaltasi, jotta pääset keskustelemaan asiasta ammattilaisen kanssa. Jotta voitte jatkossa nauttia seksistä huoletta, muistattehan seksikumppanisi kanssa huolehtia ehkäisystä koko yhdynnän ajan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ahdistaa
Ikä: Yli 18v
Voiko raskaaksi tulla myös ilman varsinaista yhdyntää? Kuinka todennäköistä on tulla raskaaksi ilman varsinaista yhdyntää esim. käsien välityksellä jos niihin on mennyt siittiöitä?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Tavallisimmin raskaus alkaa penis-emätinyhdynnästä, jossa ei käytetä mitään raskaudenehkäisymenetelmää. Periaatteessa tuoretta siemennestettä voi päästä emättimeen myös esimerkiksi sormien kautta. Raskauden alkaminen käsien välityksellä on siis mahdollista, mutta käytännössä melko epätodennäköistä.

Mikäli raskauden mahdollisuus joskus mietityttää, on hyvä tehdä raskaustesti. Raskaustesti kannattaa tehdä, jos kuukautiset ovat myöhässä tai jos kuukautiset ovat epäsäännölliset, vähintään kolme viikkoa suojaamattoman seksin jälkeen.

Tsemppiä loppuvuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pimu
Ikä: 13-15v
Voiko seksin harrastamisen aloittaa esimerkiksi suuseksillä? Jos on 14.vuotias,minulla ja kumppanilla on molemmilla halua kokeilla jotain ja ollaan mietitty että voisiko aloittaa esim. suuseksillä…
Fressis

Hei,

Kiitos yhteydenotostasi! Hienoa, että löysit tänne kysymään asiasta, joka sinua mietityttää.

Monia ikäisiäsi pohdituttavat seksiin liittyvät kysymykset, ja osalle seksin kokeilu toisen kanssa on ajankohtaista. Viestistäsi käy ilmi, että olette jutelleet seksistä kumppanisi kanssa, mikä on oikein hyvä asia. Ennen kokeilua onkin hyvä jutella siitä, minkälaista seksiä molemmat haluaisivat kokeilla ja pohtia yhdessä sitä, miten rajoista huolehditaan. Suostumus seksissä on kaiken a ja o. Täältä voit lukea lisää siitä, miten ekaan kertaan voi valmistautua.

Viestissäsi pohdit, että voisiko seksikokeilun aloittaa suuseksillä. Suuseksiä voi tottakai kokeilla, mikäli se on jotain sellaista, mikä molempia kiinnostaa. Keskeisintä on, että molemmat haluavat tehdä juuri sitä, mitä tehdään ja halutessa seksin voi aina lopettaa myös kesken. Suuseksiä voi tehdä monin eri tavoin, ja on hyvä tietää, ettei sitä tarvitse tehdä juuri tietyllä tavalla tai siten, minkälainen mielikuva siitä on syntynyt esimerkiksi viihteen kautta. Kuunnelkaa siis tarkasti omia ja toisen rajoja, ja muistakaa keskustella niistä avoimesti. Voit lukea lisää suuseksistä täältä.

Tarpeellisesta ehkäisystä huolehtiminen on myös tärkeää. Ehkäisyssä on hyvä pohtia sekä raskauden että seksitautien ehkäisyä. Suuseksissä ei toki ole raskauden riskiä, mutta mikäli jossain vaiheessa aiotte kokeilla emätinyhdyntää, on tärkeää pohtia raskaudenehkäisy kuntoon jo etukäteen. Tukea saatte kouluterveydenhoitajalta tai paikallisesta ehkäisyneuvolasta. Raskaudenehkäisymenetelmistä löydät lisää tietoa täältä.

Seksitautien riski tulee huomioida silloin, kun jommallakummalla on aiemmin ollut jonkinlaista seksiä toisen ihmisen kanssa. Viestisi antaa ymmärtää, että teillä ei ole vielä ollut minkäänlaista seksiä muiden kanssa. Silloin myöskään seksitaudeilta ei tarvitse varsinaisesti suojautua. On kuitenkin hyvä tietää, että huuliherpes voi periaatteessa tarttua sukuelinten alueelle. Täten jos huuliherpestartunta on tiedossa, niin välttäkää suuseksiä oireiseen aikaan. Tartuttavuus vähenee merkittävästi silloin, kun oireita ei ole. Kondomia tai suuseksisuojaa voi halutessaan käyttää varmuuden vuoksi. Osa kuitenkin valitsee olla käyttämättä, sillä herpes on joka tapauksessa yleinen ja voi olla täysin oireeton. Muistakaa, että kondomia tai suuseksisuojaa käytetään, jos jompikumpi sitä haluaa käyttää, eli suojautuminen ei ole neuvottelu tai suostuttelukysymys. Huuliherpeksestä ei kuitenkaan kannata kauhistua, sillä se ei yleisesti ottaen ole vaarallinen vaikkakin kiusallinen. Seksitaudeilta suojautumisesta löydät lisää tietoa täältä.

Mikäli sinulla herää lisäkysymyksiä tai pohdintoja, voit tulla keskustelemaan Väestöliiton nuorille suunnattuun seksuaalineuvontachattiin. Palvelu on maksuton ja nimetön. Chatin löydät täältä.

Toivottavasti saat tästä vastauksia pohdintoihisi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: pelkääjä
Ikä: 16-18v
Pelko seksitautien tarttumisesta yhdynnässä Mua vaan pelottaa tulevaisuus, kun haluan joskus isompana lapsia, mutta pelottaa että samalla tarttuu seksitaudit kun olen yhdynnässä.
Fressis

Hei,

Kiitos, että laitoit huolestasi meille viestiä. On todella tärkeää tuoda esille mieltä painavat asiat, ovat ne sitten suuria tai pieniä. Sinua huolettaa tulevaisuuden tilanne, jossa mahdollisesti haluaisit lapsia, ja se luonnollisesti edellyttää suojaamatonta yhdyntää. On totta, että seksitaudeista puhutaan ja niiltä suojautumista korostetaan kaikkialla, kun puhutaan seksistä. Kondomin ja suuseksisuojan käyttö onkin tärkeää etenkin nuorena, ja silloin, kun seksikumppanit ovat uusia tai vaihtelevat. Voit lukea lisää seksitaudeista ja niiltä suojautumisesta täältä.

Monesti kuitenkin siinä parisuhteiden vaiheessa, kun perheen perustaminen tulee ajankohtaiseksi, on monella jo vakiintuneempi suhde kumppaniin, eikä seksikumppanit samalla tavalla vaihdu. Kondomiehkäisy on turvallista jättää pois, kun ensin varmistetaan seksitautien mahdollisuus käymällä seksitautitesteissä. Kondomin pois jättäminen edellyttää myös sitä, ettei kummallakaan osapuolella ole seksikontakteja muiden kanssa, mistä uusia tauteja voisi saada. Oleellista on myös se, että mahdollinen parisuhde on turvallinen ja voitte luottaa toisiinne. On tärkeää, että seksistä, ehkäisystä ja perheellistymisestä voidaan puhua avoimesti ja asioista sovitaan yhdessä.

Sinun ei siis kannata kantaa huolta tästä asiasta tässä vaiheessa elämää. Tärkeää on, että huolehdit itsestäsi ja terveydestäsi, myös seksitautien ehkäisystä siihen saakka, kunnes mahdollisesti lasten hankkiminen tulee ajankohtaiseksi. Hakeudu sitten siinä vaiheessa terveydenhuoltoon, esimerkiksi ehkäisyneuvolaan, jossa ohjataan sinua varmistamaan, ettei seksitautien riskiä ole siinä vaiheessa.

Jos sinulla tulee mieleen muuta kysyttävää seksiin tai seksitauteihin liittyen, laita meille rohkeasti uusi viesti. 😊 Voit halutessasi jutella aiheesta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?