Nuuskan käytön haitat

Erilaisista nuuskatuotteista on löydetty ainakin 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. Monia niistä on myös Suomessa paljon käytettävissä, niin sanotussa ruotsalaistyyppisessä nuuskassa. Nikotiini, jota nuuskassa on paljon, puolestaan aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Nuuskan korkea nikotiinipitoisuus voi myös vaikeuttaa tupakasta irti pääsyä. Nopeimmin nuuskan haitat ilmenevät suun limakalvoilla, joiden kanssa nuuska on suoraan kosketuksissa.

Suun terveys heikkenee nopeimmin

Nuuska ärsyttää suun limakalvoja. Nuuskapussia tai irtonuuskaa pidetään usein samoissa kohdissa suuta ja tavallisin nuuskan aiheuttama vaurio onkin näihin kohtiin ilmestyvä paikallinen limakalvovaurio eli nuuskaleesio.

Limakalvovaurio erottuu paksuuntuneena, harmahtavana tai vaaleana ryppyisenä kohtana limakalvolla. Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Vakavat ja pitkälle edenneet limakalvovauriot voivat kuitenkin olla syövän esiasteita.

Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa myös ikeniin muutoksia, niiden syöpymistä ja hampaan kiinnityksen löystymistä. Muutosten myötä hampaiden kaula paljastuu ja hampaat voivat esimerkiksi vihloa aiempaa herkemmin. Nämä muutokset ovat pysyviä, eikä niitä voi korjata. Nuuskaajan hampaat värjäytyvät ja kuluvat helposti.

Röökikroppa.fi-sivustoa maiostavassa kuvassa on puhelimen ruutu, jossa näkyy osa sivuston käyttöliittymästä sekä sen viressä sydän.

Röökikroppa.fi -sivustolla voit tutkia miten nikotiinituotteiden käyttö vaikuttaa elimistöön.

Nuuska vaikuttaa koko kehoon

Nuuskassa on runsaasti nikotiinia, jonka toistuva käyttö pitää elimistöä jatkuvassa rasitustilassa. Nikotiinin käyttö tihentää välittömästi sykettä ja nostaa tilapäisesti verenpainetta. Sydän joutuu silloin työskentelemään kovemmin.

Nuuskaaminen näyttää altistavan häiriöille verisuonten toiminnassa. Se voi edesauttaa valtimoiden ahtautumista. Nuuskaaminen myös lyhentää sydämen lepovaihetta, jolloin sydämen kammiot joutuvat työskentelemään kovemmin pumpatakseen verta eteenpäin. Nämä muutokset voivat johtaa sydämen vajaatoiminnan kehittymiseen.

Lue lisää nikotiinin haitoista

Runsas nuuskaaminen lisää vaaraa sairastua kakkostyypin diabetekseen. Nikotiinin vaikutuksesta insuliini ei välttämättä toimi kudoksissa niin kuin pitäisi eikä pidä verensokeria tasaisena. Nuuskaaminen saattaa myös olla yhteydessä painonnousuun.

Nuuskaajilla on kohonnut riski metabolisen oireyhtymän syntymiseen. Se on aineenvaihduntaan liittymä oireyhtymä, jonka taustalla on vyötärölihavuuden, korkean kolesterolin, kohonneen verenpaineen ja/tai kohonneen verensokerin yhdistelmä.

Nuuska sisältää useita syöpävaarallisia aineita, mutta nuuskaamisen vaikutusta eri syöpien kehittymiseen ihmisillä ei vielä täysin tunneta. Haitalliset ja syöpävaaralliset aineet imeytyvät sekä suoraan suun limakalvoilta että syljen mukana nieltynä. Jo nyt tiedetään, että nuuskaaminen näyttää suurentavan riskiä sairastua ruokatorvi-, maha-, peräsuoli- ja haimasyöpiin. Joissakin tutkimuksissa nuuskaaminen on lisännyt suuontelon tai nielun syövän riskiä ihmisillä.

Röökikroppa.fi -sivustolla näet miten nuuskan käyttäminen vaikuttaa elimistöön.

Nuuska ja urheilijan terveys

Urheilijat harvoin tupakoivat, koska tupakansavu vaikeuttaa hengittämistä ja häkä syrjäyttää lihaksille tärkeän hapen verenkierrossa. Myös nuuska vaikuttaa kielteisesti urheilijan terveyteen, vaikka se ei suoraan haittaa keuhkojen toimintaa.

Nuuskan sisältämä nikotiini supistaa verisuonia. Lihakset eivät saa silloin happea ja ravinteita normaalisti, vaikka keuhkot olisivat täynnä happea. Nuuskaavilla urheilijoilla esiintyy tästä syystä enemmän selkäkipuja ja erilaisia lihasten ja nivelten rasitusvammoja kuin niillä urheilijoilla, jotka eivät käytä tupakkatuotteita. Vammojen paraneminen on myös hitaampaa.

Lue lisää nuuskan vaikutuksesta urheilijan terveyteen.

Nuuskaaminen raskausaikana

Odottavan äidin nuuskaaminen on syntyvälle lapselle lähes yhtä haitallista kuin äidin tupakointi.

Nuuskaavien äitien lapsilla on suurempi riski syntyä ennenaikaisesti, liian pienenä ja saada hengityskatkoksia vastasyntyneenä. Äidin nuuskaaminen haittaa myös lapsen verenkiertoelimistön normaalia kehitystä.

Lue lisää nuuskan terveyshaitoista Ilman syöpää -sivustolta

Lue myös nämä

Nuuska

”Näkyykö nuuskankäyttö?” ja 8 muuta kysymystä nuuskasta ja suusta

Mietityttääkö sinua, huomaako hammaslääkäri nuuskan käytön? Entä mitä muuta hammaslääkäri näkee suusta? Otimme selvää.

Nuuska

10 x näin eroon nuuskasta

Nuuskaamisen lopettaminen: tee elämäsi paras päätös ja heivaa nuuska huulestasi lopullisesti.

Nuuska

Kasmirin traumaattinen nuuskakokemus: ”Jaloista ja käsistä lähti tunto”

Suosikkiartisti ei halua tärvellä makuaistiaan ja ääntään tupakkatuotteilla.

Mitä haittaa nuuskan käytöstä on ympäristölle?

Suomessa nuuska näkyy mm. kaduilla, puistoissa ja urheilupaikoilla syljettyinä nuuskaklöntteinä, käytettyinä nuuskapusseina ja muuna roskaamisena. Nuuska ja nuuskaroskat ovat... Lue lisää
LiikeLopettamisen tukiNuuska

5 vinkkiä keskittymiseen ilman nuuskaa

Nuuskan käyttäjä saattaa kokea nuuskan käytön rentouttavan tai lisäävän keskittymiskykyä. Tunne johtuu siitä, että keho on tottunut nikotiiniin, jolloin uusi nuuska-annos helpottaa vieroitusoireita. Keskittymiseen on monia parempia keinoja kuin nuuska. Lue asiantuntijan vinkit keskittymisen parantamiseen.

Nuuska

Jemina: Rahaa meni liikaa nuuskaan

Biitti heitetty -videoissa nuuskan käytön lopettaneet nuoret kertovat nuuskan käytöstään ja siitä, miksi halusivat nuuskasta eroon ja miten lopettaminen onnistui. Jemina kertoo videolla oman tarinansa. Katso muut tarinat ja poimi...

Fressis

LiikeNuuska

Nuuska: 7 X harhaluulo

Biitti huulessa, eikä muka syytä huoleen? Kumosimme nuuskaan liittyvät harhaluulot.