Faktaruutu

  • Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta. Riippuvuudesta aiheutuvat vieroitusoireet voivat haitata urheilua.
  • Nikotiini heikentää suorituskykyä sekä lihasten ja keuhkojen toimintaa
  • Nikotiini heikentää vastustuskykyä ja altistaa tulehduksille ja vammoille

Nikotiini heikentää suorituskykyä, vastustuskykyä ja elimistön paranemisprosesseja. Siksi nikotiinia sisältävät tuotteet kuten tupakka, nuuska, nikotiinipussit tai sähkösavukkeet (vape) ovat kaikki haitallisia terveydelle ja urheilussa.

Jos urheilijana haluaa saavuttaa huippusuorituksia ja ylläpitää terveyttään, kannattaa pysyä erossa nikotiinia sisältävistä tuotteista.

Nikotiini heikentää suorituskykyä sekä lihasten ja keuhkojen toimintaa

Nikotiini supistaa verisuonia, nostaa sydämen sykettä ja verenpainetta. Tämä lisää sydämen työmäärää ja asettaa urheilijan kehon rasitustilaan jo ennen varsinaista urheilusuoritusta.

Lihakset tarvitsevat toimiakseen happea ja glukoosia. Nikotiini heikentää verenkiertoa, ja siten glukoosin ja muiden ravintoaineiden sekä hapen kulkeutumista lihaksille. Kovassa lihastyössä lihakset ”menevät hapoille” ja nikotiini heikentää happojen poistumista lihaksesta. Jos siis käyttää nikotiinia, lihakset eivät toimi parhaalla mahdollisella tavalla, ne väsyvät helpommin, eivätkä ne kasva ja kehity treeniä vastaavalla tavalla. 

Verenkierto vähenee myös keuhkoissa ja keuhkojen toiminta voi heikentyä. Samalla mahdolliset astmaoireet voivat lisääntyä.
Nikotiini voi sotkea myös testosteronituotantoa. Testosteroni on luonnollinen hormoni, joka antaa puhtia, parantaa urheilusuoritusta ja vahvistaa lihaksia. Suurimmalla osalla tuotanto laskee.

Jotta voi menestyä urheilussa, terveet ja vahvat lihakset sekä keuhkot ovat ehdottoman tärkeät.

Nikotiini altistaa tulehduksille, vammoille ja sairastumisille

Hyvä palautuminen, vastustuskyky ja vammojen ja tulehdusten nopea paraneminen ovat tärkeitä urheilussa kehittymisen kannalta.
Nikotiini voi heikentää elimistön puolustautumista bakteereja ja viruksia vastaan sekä hidastaa vammojen, haavojen ja murtumien paranemista. Käyttämällä nikotiinituotteita urheilija siis altistaa itsensä pitkittyville tulehduksille, vammoille ja sairastumiselle, mikä haittaa urheilussa kehittymistä.

On selvää, että mitä enemmän pysyy terveenä, sitä enemmän on myös terveitä päiviä treenata ja kehittyä.

Nikotiini ylläpitää kehon stressitilaa

Nikotiinituotteiden käyttö aiheuttaa muutoksia aivojen toiminnassa. Nikotiinireseptoreissa tapahtuvien muutosten myötä kehoon vapautuu mm. dopamiinia, mikä voi tuottaa käyttäjälleen lyhytaikaisen piristävän, mielihyvän tai rentoutumisen tunteen. Samalla keho menee itseasiassa fysiologisesti stressitilaan. Lisäksi aivoissa tapahtuvat muutokset heikentävät aivojen toimintaa ja voivat saada aikaan riippuvuuden.

Riippuvuudesta aiheutuvat vieroitusoireet kuten ärsytys, päänsärky, levottomuus ja keskittymisvaikeudet voivat vaikeuttaa urheilua. Nikotiinituotteiden käyttö voi silloin valheellisesti tuntua rentouttavalle tai tuntua auttavan keskittymään. Todellisuudessa kyse on riippuvuuden hoidosta ja oireet palaavat, kun edellisestä nikotiiniannoksesta on muutama tunti aikaa.

Lisäksi nikotiiniriippuvaisella voi kulua merkittävästi energiaa suunnitellen ja odottaen seuraavaa nikotiinituotteen käyttökertaa. Se voi aiheuttaa stressiä tilanteissa, kuten harjoituksissa tai pelimatkoilla, joissa käyttö ei ole mahdollista.

Ilman nikotiinia yllät huippusuoritukseen.

Omassa lajissa kehittymistä tukee säännöllinen treeni ja lepo. Lisäksi terveelliset elintavat, kuten säännöllinen ja monipuolinen syöminen ja läheiset ihmissuhteet ovat tärkeitä. ja terveet elintavat.

Testaa vielä

Miten hyvin tunnet nikotiinin vaikutukset urheiluun Nikotiinimyytit -testin avulla
Kaipaatko vinkkejä tai tukea lopettamiseen? Tutustu Fressiksen lopettamisen tuen sisältöihin

Nikotiini heikentää suorituskykyä, vastustuskykyä ja elimistön paranemisprosesseja. Siksi nikotiinia sisältävät tuotteet kuten tupakka, nuuska, nikotiinipussit tai sähkösavukkeet (vape) ovat kaikki haitallisia terveydelle ja urheilussa.

Nikotiini on haitallista kaikille

Voit käydä lukemassa lisää nikotiinin haitoista, sekä nikotiiniriippuvuudesta Fressiksen muista tietopankeista.

Lue myös nämä

Nikotiiniriippuvuus

Kaikki nikotiinia sisältävät tuotteet aiheuttavat riippuvuutta. Nuoren aivot ovat erityisen herkät riippuvuuden kehittymiselle. Lue lisää
Artikkeli
Nuuska

7 syytä, miksi nuuska on PA…haa urheilijalle

Nuuskan sisältämä nikotiini rasittaa kehoa jo ennen urheilemista. Katso infograafista miten nuuska pilaa urheilusuorituksesi.

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Amin Asikainen: ”Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita”

Entinen ammattinyrkkeilijä Amin Asikainen katuu, että käytti nuorena nikotiinituotteita. Niistä ei onneksi jäänyt pysyvää haittaa, koska hän lopetti ajoissa.

Artikkeli
Nikotiinituotteet

Nikotiinipussit – mitä ne ovat ja miksi niitä ei kannata käyttää?

Nikotiinipussit ovat haitallisia, ja niiden käyttöä kannattaa välttää. Nikotiinipussien käyttö voi aiheuttaa myrkytyksen ja niiden sisältämä nikotiini heikentää aivojen toimintaa, rasittaa kehoa ja aiheuttaa riippuvuutta.

Video
NikotiinituotteetNuuska

Jalmafi: ”Elin kuten Teemu Selänne”

Tubettaja Jalmari elää videollaan vuorokauden kuten Teemu Selänne ja kertoo, miksi nuuska ei kuulu urheiluun! ”Jos haluaa menestyä NHL:ssä pitää antaa kaikki itsestään – siksi minä en ole koskaan...

Artikkeli
Nuuska

10 x näin eroon nuuskasta

Nuuskaamisen lopettaminen: tee elämäsi paras päätös ja heivaa nuuska huulestasi lopullisesti.

Video
LiikeLopettamisen tukiNuuska

Näin pääsin nuuskasta eroon

Juuso Simpanen aloitti nuuskan käytön jalkapalloilijana ja päätti lopettaa seitsemän vuoden käytön jälkeen. Katso videolta Juuson vinkit siihen, miten nuuskasta pääsee eroon. Lue myös Juuson haastattelu Erik Rautakoski: En...

Juuso Simpanen

Artikkeli
AlkoholiLiikeNuuska

KooKoon C-juniorit: ”Nuuska ja alkoholi tuovat vain takapakkia”

”Me ei nuuskata eikä käytetä päihteitä”, sanovat tavoitteellisesti lätkää pelaavat KooKoon C-juniorit Eetu Niemi, Erik Nevolainen ja Eetu Pukki.

Nuuskan käytön haitat

Nuuska vaikuttaa haitallisesti koko elimistöön. Nopeimmin nuuskan haitat näkyvät suussa. Lue lisää

Erovirasto-app

Apua tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen Lue lisää

Mikä sähkösavuke eli vape on?

Sähkösavuketta kutsutaan myös vapeksi tai sähkötupakaksi. Sähkösavuke ei sisällä tupakkakasvia. Se on sähköllä toimiva laite, joka sisältää akun, höyrystimen... Lue lisää