Urheilijat harvoin tupakoivat, sillä tupakoinnin haitat suorituskykyyn tiedetään erittäin hyvin. Tupakointi heikentää keuhkojen ja verenkierron toimintaa, ja sitä kautta kunto ja kestävyys huononevat. Nuuskan käyttöä sen sijaan näkyy urheilijoilla eikä sen haittoja välttämättä tunneta yhtä hyvin.

Nuuska ei paranna suorituskykyä

Nuuskan ei ole todettu parantavan urheilijoiden suorituskykyä. Nuuska sisältää nikotiinia, jonka vaikutukset elimistössä ovat haitallisia suorituskyvylle. Nikotiini lisää välittömästi sydämen työmäärää nostamalla sykettä ja verenpainetta. Tällöin nuuskaa käyttävän urheilijan keho on jo valmiiksi rasitustilassa ennen varsinaista urheilusuoritusta.

Urheilusuorituksessa on tärkeää, että lihakset toimivat parhaalla mahdollisella tavalla. Jotta lihakset toimisivat kunnolla, on niiden saatava tarpeeksi happea ja tarvittavia ravintoaineita sekä poistettava lihastyössä syntyvää maitohappoa lihaksista. Nuuskan sisältämä nikotiini haittaa lihasten hapen ja ravintoaineiden saantia sekä maitohapon poistamista. Tämä hidastaa lihaksen palautumista kovasta rasituksesta.

Jos nuuska parantaisi suorituskykyä, se laskettaisiin doping-aineeksi ja olisi näin ollen maailman antidopingtoimiston (WADA) kiellettyjen aineiden listalla.

Nuuskan käyttö heikentää elimistön puolustuskykyä sekä vammojen paranemista

Urheilijat ovat alttiimpia kovan harjoittelun ja raskaiden urheilusuoritusten takia erilaisille tulehduksille ja vammoille. Urheilijoilla on siksi oltava hyvä fyysisen kuormituksen sietokyky sekä hyvä vastustuskyky. Nuuskan käyttö heikentää fyysisen rasituksen sietokykyä ja vastustuskykyä, koska nikotiini ylläpitää jatkuvaa tulehdustilaa kehossa ja heikentää elimistön puolustusjärjestelmää. Lisäksi nikotiinin vaikutukset elimistössä haittaavat vammojen, haavojen sekä luunmurtumien paranemista.

Nuuska ei rentouta

Nuuskaa käyttävät urheilijat perustelevat nuuskan käyttöään yleisimmin rentouttavalla vaikutuksella sekä keskittymisen ja huomiokyvyn paranemisella. Positiiviset kokemukset liittyvät kuitenkin riippuvuuteen ja sen aiheuttamien vieroitusoireiden helpottumiseen. Nikotiinin vieroitusoireet tuntuvat muun muassa levottomuutena, väsymyksenä ja keskittymiskyvyn heikkenemisenä. Uusi annos nikotiinia vie nämä vieroitusoireet hetkellisesti pois, jolloin tulee tunne esimerkiksi rentoutumisesta. Kyseessä on siis vieroitusoireen lievittyminen.

Nuuska on kaikille haitallinen tuote

Nuuskan käyttö on haitallista kaikille. Voit käydä lukemassa lisää nuuskan ja nikotiinin haitoista, sekä nikotiiniriippuvuudesta Fressiksen muista tietopankeista.

Lue myös nämä

Nikotiiniriippuvuus

Nikotiini imeytyy verenkiertoon ja saavuttaa aivot noin seitsemässä sekunnissa. Kun nikotiinia käyttää toistuvasti, se muuttaa aivoja. Sietokyky eli toleranssi kasvaa ja... Lue lisää
Artikkeli
Nuuska

7 syytä, miksi nuuska on PA…haa urheilijalle

Nuuskan sisältämä nikotiini rasittaa kehoa jo ennen urheilemista. Katso infograafista miten nuuska pilaa urheilusuorituksesi.

Artikkeli
Lopettamisen tukiNuuska

”Kyllä sä pystyt lopettamaan nuuskaamisen, luota vaan itseesi!”

Demin ja Fressiksen gallup paljastaa, ettei nuuskaamista pidetä siistinä juttuna. Kyselyyn vastanneet myös vinkkaavat, miten tsempata kaveria lopettamaan!

Artikkeli
Nuuska

10 x näin eroon nuuskasta

Nuuskaamisen lopettaminen: tee elämäsi paras päätös ja heivaa nuuska huulestasi lopullisesti.

Artikkeli
Lopettamisen tuki

Eroon tupakasta ja nuuskasta – näillä vinkeillä onnistut

Haluatko päästä eroon tupakasta ja nuuskasta? Hieno juttu! Nämä kolme vinkkiä auttavat sinua onnistumaan.

Nuuskan käytön haitat

Erilaisista nuuskatuotteista on löydetty ainakin 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. Monia niistä on myös Suomessa paljon käytettävissä, niin sanotussa ruotsalaistyyppisessä... Lue lisää