Hieno juttu, että harkitset lopettamista! Se on päätös, jota ei tarvitse katua.

Nuuskan käytön lopettamiseen voi olla monta tietä ja keinoa, jokaisella omanlainen. Tässä osiossa saat tietoa, miten nuuskaamisen lopettamiseen voi valmistautua ja mitä on hyvä miettiä ja tehdä matkan varrella. Joskus lopettaminen voi olla helppoa ja yksinkertaista, jättää vaan seuraavan nuuskan ottamatta. Yleensä valmistautumisesta on kuitenkin hyötyä.

Lataa Erovirasto-app, jossa saat tukea lopettamiseen!

Fressiksen lisäksi apua nuuskan käytön lopettamiseen saat esimerkiksi

1

Tee lopettamispäätös

Harkitsetko nuuskan käytön lopettamista? Mahtavaa, jos olet alkanut pohtia käytön lopettamista tai vähentämistä!

Päätöksenteossa voi auttaa, kun pohtii seuraavia kysymyksiä

  • Miksi haluat lopettaa nuuskan käytön?
  • Onko nuuska asia, josta voisit luopua?
  • Mitä huonoja asioita nuuska tuo elämääsi?
  • Mitä hyviä asioita tai etuja saat nuuskasta?
  • Mikä motivoi sinua lopettamaan nuuskan käytön?

On tärkeää, että haluat itse lopettaa nuuskan käytön. Siksi sinun on hyvä vaikka kirjata ylös niitä syitä, miksi haluat lopettaa. Se vahvistaa päätöstäsi ja motivaatiotasi ja pääset helpommin yli hankalista hetkistä.

Kun huomaat olevasi valmis luopumaan nuuskasta, tee rohkeasti lopettamispäätös. Aloita valmistautumalla lopettamishetkeen.

2

Valmistaudu lopettamiseen

Valmistaudu nuuskan käytön lopettamiseen näiden toimiviksi todettujen vinkkien avulla:

1. Päätä päivämäärä, jolloin lopetat nuuskan käytön

Voit valita minkä tahansa päivän seuraavan parin viikon ajalte. Valitse päivä, jolloin sinulla ei ole tavallista enempää stressaavia asioita, kuten kokeita.

2. Testaa nikotiiniriippuvuutesi

Tee riippuvuustesti. Testi kertoo, kuinka riippuvainen olet nikotiinista. Mikäli huomaat, että olet voimakkaasti riippuvainen nikotiinista ja lopettaminen on vaikeaa, voit keskustella asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa. Terveydenhoitaja tai lääkäri osaa arvioida, olisiko nikotiinikorvaushoidosta sinulle hyötyä. Alaikäinen tarvitsee reseptin nikotiinikorvaushoitojen ostamiseen apteekista. Lääkärin tai terveydenhoitajan antamien ohjeiden mukaan käytettynä lyhytaikaisesta nikotiinikorvaushoidosta ei ole haittaa. Ohjeita oikeaan käyttöön saa myös apteekin henkilökunnalta.

3. Vähennä käyttämäsi nuuskan määrää ja pidennä välejä nuuskaamiskertojen välillä

Vähennä nuuska-annosten määrää päivässä.

  • Tee pienempiä kerta-annoksia.
  • Pidä nuuskaa vähemmän aikaa suussasi.
  • Vaihda miedompaan tai vähemmän mieluisaan nuuskamerkkiin.
  • Älä osta nuuskaa isoja määriä kerralla.

Jos käytät nuuskan lisäksi savukkeita, sähkösavuketta (sähkötupakka) tai vesipiippua, lopeta myös niiden käyttö. Muiden nikotiinia sisältävien tuotteiden käyttö tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä ei myöskään kannata, koska silloin nikotiiniriippuvuus saattaa vain siirtyä yhdestä nikotiinituotteesta toiseen.

4. Kerro nuuskan käytön lopettamisestasi lähipiirillesi

Kerro läheisillesi (esim. kavereillesi, perheellesi tai valmentajallesi), että aiot lopettaa nuuskan käytön. Kun kerrot päätöksestäsi, sitoudut siihen paremmin. Muistuta erityisesti nuuskaa käyttäviä kavereitasi ja läheisiäsi, että he huomioivat päätöksesi lopettaa.

Etsi lähipiiristäsi joku sopiva henkilö, joka voi auttaa ja kannustaa sinua. Hyviä vinkkejä voit erityisesti saada heiltä, jotka ovat itse lopettaneet nuuskaamisen tai tupakoinnin.

5. Valmistaudu tulevaan

Mieti seuraavia kysymyksiä ja kirjoita vastaukset itsellesi muistiin:

  • Mitä teet, kun nuuska houkuttaa?
  • Mitä vastaat, kun sinulle tarjotaan nuuskaa?
  • Mitä tekemistä keksit nuuskaamisen tilalle?
  • Mikä tulee olemaan vaikeinta lopettamisessa?
  • Miten selviydyt vaikeista tilanteista ja miten kannustat itseäsi?
  • Miten palkitset itsesi, kun onnistut?

Pidä vastauksesi tallessa. Kun vaikeita hetkiä tulee, löydät listalta selviytymiskeinoja.

6. Hävitä nuuskat

Kun lopettamispäivä koittaa, hävitä nuuskat ja nuuskaamiseen liittyvät välineet.

Lataa Erovirasto-appi, jossa saat tukea lopettamiseen!

Terveyskylän omahoito-ohjelmasta opit toimivia keinoja tupakoinnin lopettamiseen. Ohjelma kannustaa ja tukee sinua pysyvään savuttomuuteen.

3

Lopeta

Olet nyt päättänyt lopettaa nuuskan käytön. Ota päivä kerrallaan, usko itseesi ja pidä päätöksestäsi kiinni!

Nuuskan käytön lopettamiseen voi liittyä vieroitusoireita. Oireet ja niiden voimakkuus ovat yksilöllisiä. Toisilla vieroitusoireet ovat voimakkaita ja toiset taas pääsevät hyvin lievillä vieroitusoireilla. Mahdollisia vieroitusoireita ovat: ärtyisyys, levottomuus, alakuloisuus, unettomuus, keskittymisvaikeudet, tupakanhimo, kasvanut ruokahalu, hikoilu ja päänsärky.

Muista, että vieroitusoireet helpottavat päivä päivältä! Selviydyt niistä paremmin, kun nukut riittävästi, liikut ja syöt terveellisesti. Voit korvata nuuskan esim. purukumilla, sokerittomilla pastilleilla, vähäkalorisilla välipaloilla.

Jos sinun on mahdoton kestää vieroitusoireita, kysy kouluterveydenhoitajalta tai lääkäriltä, voisiko nikotiinikorvaustuotteista olla sinulle apua. Alle 18-vuotiaat saavat nikotiinikorvaustuotteita vain reseptillä.

Nuuskaaminen on tapa, josta pääset eroon opettelemalla tilalle uusia tapoja. Kun mielesi tekee nuuskaa, ajattele muita asioita ja kehitä itsellesi tekemistä: soita ystävällesi, lähde ulos tai tee jotain muuta mukavaa. Etsi itsellesi uusia innostavia juttuja ja harrastuksia.

Lataa Erovirasto-appi, jossa saat tukea lopettamiseen!

4

Pysy nuuskattomana

Onnittelut nuuskan käytön lopettamisesta! Upea saavutus!

Olet ehkä jo huomannut, mitä positiivisia asioita nuuskattomuus on tuonut elämääsi. Kuntosi on parempi, eikä nuuska enää hallitse tekemisiäsi. Rahaakin säästyy johonkin kivaan. Olet onnistunut tekemään muutoksen, josta voit olla ylpeä.

On hyvä muistaa, että nuuska voi alkaa houkuttaa uudelleen. Satunnainenkin nuuskan tai muiden tupakkatuotteiden käyttö voi saada sinut jälleen koukkuun. Vastusta kiusausta – tsemppiä!

Nuuskan käytön lopettamiseen tarvitaan joskus useita yrityksiä. Jos sorrut käyttämään nuuskaa tai muita tupakkatuotteita, yritä lopettaa uudelleen.

Muistuta itsellesi, miksi halusit lopettaa nuuskan käytön. Opi edellisestä lopettamiskerrastasi: pohdi, mikä meni hyvin ja mikä meni pieleen. Hyödynnä oppimiskokemustasi seuraavalla kerralla. Uudelleen kannattaa ehdottomasti yrittää! Olet yhtä kokemusta viisaampi.