Hei piituli,
Hyvä kun laitoit viestiä ja kysyit asiasta! Kuvaamasi patit kuulostavat kondyloomilta. Niitä sanotaan myös visvasyyliksi. Niiden aiheuttaja on ihmisen papilloomavirus eli HPV. HPV-infektio tarttuu iho- tai limakalvokosketuksessa ja se, kehen se on tarttunut, voi itse olla oireeton, mutta silti tartuttaa toisen. HPV-infektiot ovat erittäin yleisiä, ja niistä valtaosa paranee itsestään parin vuoden sisällä. Tartunnan saaneista noin 1% saa näkyviä syyliä, joita voidaan hoitaa.
Suosittelen sinua varaamaan ajan lääkärille, joka pystyy arvioimaan hoidon tarvetta ja jonka kanssa voit keskustella erilaisista hoitovaihtoehdoista. Kondyloomien hävittämiseen käytettävät lääkkeet tarvitsevat kaikki lääkärin kirjoittaman reseptin. Kondyloomamuutoksia voidaan hoitaa ”kotihoitona” paikallisvalmisteilla, mutta myös hoitopaikassa tehtävillä toimenpiteillä, joita on niin ikään erilaisia (esim. jäädytys ja laserointi). Hoidon valintaan vaikuttavat muun muassa kondyloomien sijainti, koko ja lukumäärä, sekä se, millainen tarve sinulla itselläsi on hoitojen toteutukseen. Kondyloomien hoito onnistuu yleensä hyvin, mutta itse virus ei valitettavasi katoa elimistöstä hoitojen avulla, ja siksi kondyloomamuutokset uusivat herkästi hoidon jälkeen. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista virus kuitenkin häviää itsestään vuosien kuluessa. On hyvä tietää myös, että tupakointi lisää syylien uusimisriskiä ja muut seksitaudit voivat haitata HPV-infektion paranemista. Siksi on tärkeää hoitaa myös mainitsemasi klamydia pois.
Viestistäsi ei käy ilmi sukupuoltasi. Jos sinulla on ulkosynnyttimet, ja kondyloomamuutoksia on todettu niissä, tulee sinulta tehdä myös papakoe, eli irtosolututkimus mahdollisten kohdunkaulan solumuutosten poissulkemiseksi. Tästäkin voitte jutella lisää lääkärin kanssa.
Koska HP-virus leviää seksikontaktissa, on tärkeää, että käytät kaikenlaisessa seksissä kondomia. On hyvä kuitenkin muistaa, että myöskään kondomi ei täysin suojaa tartunnalta, koska kondylooman voi saada myös ihokosketuksen välityksellä. Voit lukea lisää HPV:sta Fressiksen tietopankista.
Toivottavasti vastauksesta oli sinulle hyötyä!
Hei,
Tavallisesti ihmisen papilloomavirusta eli HPV:ta ei määritetä tai seulota suusta, vaikka periaatteessa se olisi laboratorioteknisesti mahdollista.
HPV-tartunnat paranevat yleensä itsestään, ilman mitään hoitotoimia, parissa vuodessa. Tupakointi ja muut mahdolliset seksitaudit (esim. klamydia, tippuri) voivat hankaloittaa HPV-infektion paranemista ja siksi tupakointia kannattaa välttää, ja testauttaa muut seksitaudit nielusta.
Jos sinulla on nielussa joku erityinen oire tai löydös, kuten patti, syylä tai haavauma, kannattaa hankkiutua sen suhteen lääkärin arvioon. Muistutuksena vielä, että suuseksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa papilloomaviruksilta ja seksitaudeilta suojautumiseksi.
Voit lukea lisää HP-viruksesta Fressiksen tietopankista. Mukavaa kesää!
Hyvä tietää HPV:sta
Infograafi kertoo tiivistetysti tärkeät perustiedot HPV:sta eli ihmisen papilloomaviruksesta.
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi.
Kerrot sinulla olevan kondylooma ja pohdit mitä sinun tulisi nyt tehdä. Kondylooma eli visvasyylä on HPV:n eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama ihomuutos. HP-virus voidaan jaotella matalan riskin ja korkean riskin virustyyppeihin. Matalan riskin viruksista osa aiheuttaa visvasyyliä eli kondyloomamuutoksia erityisesti sukuelinten alueelle, toiset taas voivat tehdä syyliä tai ontelosyyliä muualle kehoon. HPV-infektiot ovat erittäin yleisiä, ja niistä valtaosa paranee itsestään parin vuoden sisällä. Tartunnan saaneista noin 1% saa näkyviä syyliä.
Suosittelen sinua varaamaan ajan lääkärille, joka pystyy arvioimaan hoidon tarvetta ja jonka kanssa voit keskustella erilaisista hoitovaihtoehdoista. Kondyloomamuutoksia voidaan hoitaa ”kotihoitona” paikallisvalmisteilla, mutta myös hoitopaikassa tehtävillä toimenpiteillä, joita on niin ikään erilaisia. Hoidon valintaan vaikuttavat muun muassa kondyloomien sijainti, koko ja lukumäärä, sekä se, millainen tarve sinulla itselläsi on hoitojen toteutukseen. Itse virus ei valitettavasi katoa elimistöstä hoitojen avulla, ja siksi kondyloomamuutokset uusivat herkästi hoidon jälkeen. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista virus kuitenkin häviää itsestään vuosien kuluessa.
Viestistäsi ei käy ilmi sukupuoltasi. Jos sinulla on ulkosynnyttimet, ja kondyloomamuutoksia on todettu niissä, tulee sinulta tehdä myös papakoe, eli irtosolututkimus mahdollisten kohdunkaulan solumuutosten poissulkemiseksi. Tästäkin voitte jutella lisää lääkärin kanssa.
Koska HP-virus leviää seksikontaktissa, on tärkeää, että käytät kaikenlaisessa seksissä kondomia. On hyvä kuitenkin muistaa, että myöskään kondomi ei täysin suojaa tartunnalta, koska kondylooman voi saada myös ihokosketuksen välityksellä.
Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Täältä voit lukea ohjeet lääkärille hakeutumiseen.
Mandimai: Puhutaan seksistä | milloin on valmis ekaan kertaan?
Videolla Mandimai kertoo faktaa ja pohdintojaan seksuaaliterveydestä ja seksistä. Hän kokee, että niiden ympärillä pyörii edelleen paljon häpeää ja haluaa normalisoida puhumista niistä. Tällä videolla Mandimai haluaa toimia isosiskomaisena...Hei nimimerkki Saunoja,
Kiitos hyvästä kysymyksestä, johon pohdimme vastausta oikein porukalla. Sekä ihon että sukuelinten syylät ovat HPV:n aiheuttamia, mutta yleensä ne ovat eri HPV-tyyppiä. Ihon syylät voivat kyllä levitä eri puolille saman ihmisen kehoa. Sukuelinten syylät eivät toisaalta herkästi leviä muualle iholle. Terve iho ja terve limakalvo ovat hyviä puolustautumaan, joten jos sukuelimissä ei ole haavaa tai ihottumaa, kuvittelisi, ettei HPV kovin helposti tartu. Jalkapohjan syylän päälle muodostuu toisaalta myös usein känsä, joka on tiivistä sarveismassaa. Tuo känsä luultavasti vähentää jalkapohjan syylän tartuttavuutta.
Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!
Hei Moiccu!
Olet huolissasi sitkeästä kondyloomasta, joka ei ole reagoinut hoitoihin. Kondylooma eli visvasyylä on HPV:n eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama ihomuutos. HP-virus voidaan jaotella matalan riskin ja korkean riskin virustyyppeihin. Matalan riskin viruksista osa aiheuttaa visvasyyliä eli kondyloomamuutoksia erityisesti sukuelinten alueelle, toiset taas voivat tehdä syyliä tai ontelosyyliä muualle kehoon.
Naisilla kondyloomat esiintyvät ulkonevina, kukkakaalimaisina syylinä ulkosynnyttimissä, mutta emättimessä ja kohdunnapukassa sijaitsevat syylät ovat litteitä. Jos ulkosynnyttimissä todetaan kondyloomia, tulee naiselta tehdä papakoe eli irtosolututkimus mahdollisten kohdunkaulan solumuutosten poissulkemiseksi.
Virus leviää seksikontaktissa ja siksi tilapäisten seksikumppanien kanssa on hyvä käyttää kondomia. On kuitenkin hyvä tietää, että kondylooman voi saada myös suuseksin sekä ihokosketuksen välityksellä, minkä vuoksi kondomin käyttökään ei täysin suojaa infektiolta.
HPV-infektiot ovat erittäin yleisiä – jopa kahdeksan ihmistä kymmenestä saa HPV-infektion elämänsä aikana. Näistä 90 % paranee itsestään elimistön immuunijärjestelmän avulla parin vuoden sisällä. Tartunnan saaneista vain noin 1 % saa näkyviä syyliä ja aika tartunnasta syylien ilmaantumiseen vaihtelee kuukausista useisiin vuosiin
Kondyloomia voi yrittää hoitaa paikallisvalmisteilla, jäädyttämällä, elektrokoaguloimalla sekä laserilla. Itse virus ei hoidoilla katoa elimistöstä ja siksi kondyloomamuutokset uusivat herkästi hoidon jälkeen. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista virus kuitenkin häviää itsestään vuosien kuluessa.
Eli vastauksena kysymykseesi moiccu – kärsivällisyyttä! Elimistö yleensä hoitaa kondylooman ajan kanssa, vaikka paikallishoidoilla sitä ei kuriin olisi saatukaan. Viestistäsi ei käy ilmi missä sinua on hoidettu, mutta voisit hankkia vielä myös lähetteen erikoissairaanhoitoon iho- ja sukupuolitautien tai naistentautien yksikköön. Voit myös olla uudestaan sinne suuntaan yhteydessä, jos olet jo ollut sitä kautta hoidossa.
Tsemppiä ja kärsivällisyyttä sinulle!
Hei nimimerkki itkettää,
kiitos viestistäsi ja tosi hyvä, että pyydät apua tilanteeseen, jossa koet olevasi neuvoton. Kysymykseesi on mahdotonta antaa oikeaa neuvoa tai vastausta, mutta toivottavasti ajatuksistani on sinulle jotakin apua.
Voisitkohan ottaa poikaystäväsi kanssa puheeksi sen, että löysit hänen laukustaan Condyline-lääkkeen? Tällä tavalla saat ehkä selityksen asiaan, tai ainakin mahdollisuuden keskustella siitä. On varsin tavallista, että mieli alkaa rakentaa merkityksiä hämmentäville asioille, joihin ei ole parempaa tietoa tai toista näkökulmaa. Keskustelun perusteella voisit saada vastauksen myös siihen, mitä sinun tulisi tehdä, tai tarvitseeko tehdä mitään. Jos tämä ei ole sinusta hyvä ajatus, suosittelen sinua pohtimaan eri vaihtoehtoja Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.
Vielä muutama juttu kondyloomasta, jonka aiheuttaa Human Papilloma -virus. Arviolta 80–90 % suomalaisista saa jossakin elämänsä vaiheessa HPV-tartunnan ja suurimmalle osalle se ei aiheuta mitään oireita. HPV-tulehdus voi löytyä naiselta sattumalta HPV-testillä tai papakokeessa, ja joskus se voidaan todeta näkyvien oireiden, kuten kondyloomien, perusteella. Suurin osa HPV-tartunnoista paranee itsestään vuoden kuluessa. Suosittelen lukemaan HPV:stä lisää Fressiksen artikkelista, jonka löydät täältä.
Kysyt viestissä, pitääkö sinun käydä testeissä. Jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä, seksitautitesteissä kannattaa käydä. Tosin HPV-testi ei taida kuulua peruspakettiin seksitautien osalta, mutta tilanne kannattaa ottaa puheeksi näytteenottopaikassa, niin saat asian selville ja ennen kaikkea mahdollisuuden keskustella asiasta, jos koet siihen tarvetta. Voit lukea halutessasi lisää seksitautitestauksesta Väestöliiton artikkelista ”Mihin voi mennä seksitautitesteihin?”.
Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua. Voit tarvittaessa jatkaa aiheesta keskustelua Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa. 🙂
Hei,
Nuorilla HPV-infektiot – myös suuren riskin HPV-infektiot – ja niiden aiheuttamat solumuutokset paranevat lähes aina itsekseen. Nuorella iällä HPV:n aiheuttamat syövät ovat kaikkialla elimistössä harvinaisia.
Erilaisia HP-virustyyppejä on runsaasti ja vain osa niistä on yhteydessä syövän kehittymiseen. Näitä virustyyppejä kutsutaan suuren riskin HPV-tyypeiksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällaisen suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio, eivätkä kaikki suuren riskin HPV-infektiot suinkaan pitkity. Pitkittyneen infektion lisäksi syövän kehittymiseen tarvitaan myös muita syöpää edistäviä tekijöitä. Syövän kehittymisen riskiä lisää muun muassa tupakointi ja muut seksitaudit (erityisesti klamydia).
HPV:n saaminen ei siis tarkoita sitä, että sairastuisi ”automaattisesti” sen myötä syöpään. Sinun ei siis tarvitse olla asiasta huolissasi. Kuten itsekin viimeisessä lauseessasi päättelit, nuorilla HPV-infektiot paranevat lähes aina itsestään. Paras keino ehkäistä hpv-infektioita on ottaa hpv-rokote, jonka teho on paras, kun se otetaan riittävän nuorena ja ennen seksielämän aloittamista. Tupakointi ja muut seksitaudit, erityisesti klamydia, pitkittävät HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää! Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa erityisesti myös muilta seksitaudeilta, mutta myös aika hyvin HPV-tartunnoilta.
Hp-virukseen liittyvät kysymykset tuntuvat mietityttävän sinua paljon, ja siksi suosittelenkin, että menisit juttelemaan aiheesta lisää vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit jutella aiheesta myös Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatissä.
Lue aiheesta lisää Fressiksen tietopankista.
Hei,
Sinulla on selvästi suuri huoli ja paljon kysymyksiä mahdollisesta HP-virustartunnasta ja sen seurauksista. Ihan aluksi voit heittää nyt kaikki huolesi pois – et ole voinut saada tartuntaa kertomasi tilanteen kautta. Mitkään seksitaudit eivät tartu wc:n välityksellä. Sinun ei kannata siis kantaa mielessäsi näitä kysymyksiä.
Olet selvästikin jo lukenut HPV:sta aika paljon ja jatkoa ajatellen on ihan tärkeää siitä tietääkin. Totta on, että jotkin HP-virustyypit ovat siis syöpiä aiheuttavia, mutta ensinnäkin ne vaativat seksikontaktin toisen ihmisen kanssa ja toiseksi suuri osa viruksen aiheuttamista infektioista katoaa tai paranee itsestään. Mikäli sinulla on rokote, suojaa se sinua myös jatkossa parhaalla tavalla HP-viruksen aiheuttamalta syövältä ja sen esiasteilta. Ole siis huoletta, sinulla ei tämän tilanteen perusteella voi olla HP-virustartuntaa, sen aiheuttamaa syöpää eikä sen esiastetta! Kysyt myös hpv:n aiheuttamien syöpien yleisyydestä – ne ovat todella harvinaisia nuorilla, koska kehittyminen tartunnasta syöväksi kestää kauan, jopa vuosia.
Voit halutessasi lukea vielä lisää HPV:sta ja siltä suojautumisesta Fressiksen tietopankista ja Kysy asiantuntijalta -palvelusta. Mikäli sinua kovasti edelleen huolettaa tämä asia, sinun kannattaa ottaa se puheeksi luottoaikuisesi, tai vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit myös jutella asiasta nimettömästi ja luotamuksella Hyvä Kysymys -palvelussa asiantuntijan kanssa.