Seksi

8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa

Seksiin on valmis, kun se haluttaa enemmän kuin pelottaa. Kokosimme tietopaketin ekaa kertaa varten.

8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa

Mitä seksi on?

Seksi ei tarkoita pelkästään yhdyntää vaan kaikkea, jolla pyritään kiihottumiseen ja hyvän olon tunteeseen. Sitä voi harrastaa yksin tai yhdessä samaa tai eri sukupuolta olevan ihmisen kanssa. Seksiä on esimerkiksi itsen tai toisen hyväily ja kiihottaminen käsin, suulla, sukuelimillä tai apuvälineillä.

On tärkeää, että seksiin on valmis eikä se epäilytä. Omaan kehoon kannattaa tutustua omassa tahdissa. Kiihottuminenkin onnistuu paremmin, kun keho on tullut tutuksi ja tietää, mistä pitää.

Jos seksiä harrastaa toisen kanssa, pitää olla varma siitä, että myös kumppani haluaa seksiä. Molempien suostumus seksiin pitää siis varmistaa. Jos tilanteeseen liittyy painostusta tai epämukavaa oloa, ei kaikki ole kunnossa.

On tärkeää jutella aiheesta kumppanin kanssa etukäteen ja pohtia samalla sopivaa ehkäisyä.

Mikä on oikea ikä harrastaa seksiä ensimmäistä kertaa?

Laki ei määrää seksille ikärajaa, vaan parhaiten tiedät itse, milloin olet siihen halukas ja valmis. Ei ole olemassa sääntöä tai lakia siihen, mikä on oikea ikä seksille. Itse tiedät parhaiten, milloin ja miten olet valmis nauttimaan seksistä toisen kanssa.

Tärkeintä on se, että koet olevasi tekoihin halukas ja valmis. Sinun täytyy myös pystyä kertomaan, mitkä ovat omat rajasi. Itsemääräämisoikeus tarkoittaa, että pystyt määräämään tilannetta oman kokemuksesi mukaan ilman, että toinen pakottaa tai painostaa.

Mikä on sopiva ikäero seksissä?

Myöskään ikäeroon ei ole sääntöä. On kuitenkin olemassa lain määräämä suojaikäraja, jolla halutaan suojella alle 16-vuotiasta seksuaalisilta teoilta ja kokemuksilta, joihin hän ei ole valmis. Niitä voi tapahtua eri tilanteissa, kuten kasvotusten tai netissä. Lain mukaan aikuinen tai vanhempi nuori ei saa tehdä seksuaalisia tekoja alle 16-vuotiaan kanssa. Mikäli aikuinen on auktoriteettiasemassa nuoreen nähden, esimerkiksi opettaja tai valmentaja, suojaikäraja on 18 vuotta.

Suojaikäraja ei estä alle 16-vuotiasta seurustelemasta tai harrastamasta seksiä yli 16-vuotiaan kanssa, jos nuoret ovat iältään ja henkiseltä ja fyysiseltä kehitykseltään lähellä toisiaan.

Miten valita sopiva ehkäisy?

Kondomi on ainoa ehkäisykeino seksitauteja vastaan. Hormonaalisia raskaudenehkäisymenetelmiä ovat esimerkiksi ehkäisyrenkaat ja ehkäisypillerit.

Kuukautiskiertoa seuraavat sovellukset eivät ole hyviä raskaudenehkäisymenetelmiä esimerkiksi siksi, että kuukautiskierto on nuorilla tytöillä epäsäännöllinen ja raskaaksi voi tulla myös ”varmoina päivinä” eli milloin tahansa.

Ehkäisyn kuuluu olla asia, josta sovitaan yhdessä kumppanin kanssa jo ennen ekaa kertaa. Ehkäisyä tarvitaan myös suuseksissä. Eri ehkäisyvaihtoehdoista voi keskustella kouluterveydenhoitajan kanssa, omalla terveysasemalla tai ehkäisyneuvolassa.

Sattuuko eka kerta?

Kun kumppaniin luottaa ja olo on rento, ei yhdyntäkään yleensä satu. Kipua voi tuntua, jos keho ei ole kehittynyt riittävästi tai yhdyntä pelottaa liikaa. Pelko ja jännitys helpottavat, kun niistä puhuu kumppanin kanssa.

Kiihottuminen kostuttaa limakalvoja ja vähentää kipua. Esileikkiin, kuten hyväilyihin ja pussailuun, kannattaa siis varata kunnolla aikaa. Liukuvoide kannattaa ottaa avuksi heti ensimmäisestä yhdyntäkerrasta lähtien.

Pitääkö saada orgasmi?

Ei, eikä sen tarvitse olla yhdynnän tai minkään muunkaan seksin päämäärä. Tärkeintä on, että yhdyntä tuntuu molemmista hyvältä.

Mitä jos yhdyntä ei onnistukaan?

Se voi olla viesti siitä, että yhdyntä pelottaa, jännittää liikaa tai siihen ei ole valmis. Jännitys saa lihakset kiristymään. Myös kuivat limakalvot voivat vaikeuttaa yhdyntää, sillä kitka tuntuu epämukavalta. Pojilla tavallinen jännityksen merkki on se, että penis ei seiso.

Jos yhdyntä ei meinaa onnistua, kannattaa jutella siitä kumppanin kanssa, kokeilla eri asentoa, ottaa avuksi liukuvoide tai kokeilla muita tapoja tuottaa nautintoa. On täysin ok epäonnistua ekalla, tokalla ja kolmannellakin kerralla. Muista, että vasta harjoitus tekee mestarin.

 

Teksti Ida Valpas, asiantuntija nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntija Maria Nikunlaakso

 

Koottua tietoa ekasta kerrasta

Mikäli eka kerta mietityttää, voit keskustella siitä nimettömästi Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatissa.

 

Lähteet: Fressis, Sexpo, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuorten netti, Miila Halonen / Demin YouTube-kanava.

Katso myös

Artikkeli
Seksi

8 asiaa, jotka mietityttävät ennen ekaa kertaa

Seksiin on valmis, kun se haluttaa enemmän kuin pelottaa. Kokosimme tietopaketin ekaa kertaa varten.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Outo
Mitä ennen ekaa kertaa olisi osattava Olemme puhuneet tyttöystäväni kanssa ekasta seksi kerrasta mutta kumppaniani pelottaa se että jos hän ei osaa mitään sillä hetkellä. Olen yrittänyt hänelle sanoa että...
Fressis

Moi! Kiva kun laitoit meille viestiä. Ekaan kertaan liittyvät asiat mietityttävät Fressiksessä monia.

Hienoa, että olette puhuneet tyttöystäväsi kanssa seksin harrastamisesta, ja että tyttöystäväsi on voinut kertoa sinulle peloistaan siihen liittyen. Ennen seksin aloittamista on tärkeää voida keskustella kaikesta siihen liittyvistä ajatuksista ja tunteista, kuten pelosta avoimesti kumppanin kanssa. On hyvä myös keskustella vastavuoroisesti siitä, mitkä ovat omat rajat seksin suhteen, eli mitä haluaa ja mitä ei halua tehdä, ja mikä tuntuisi tai ei tuntuisi itsestä hyvältä. Tärkeää on myös se, ettei kumpikaan koe painostusta harrastaa seksiä, vaan molemmat voivat edetä sen suhteen omaan tahtiin ja tehdä vain sitä, mihin kokee olevansa valmis. Jokainen kehittyy omaan tahtiin ja kokemus siitä, milloin on valmis seksiin, on jokaisella yksilöllinen. Valmiuden voi tietää mm. siitä, että tilanne ei pelota tai epäilytä ja siihen ei liity painostuksen tunnetta.

Seksiin ei tarvitse siis kiirehtiä ja se, että seksiin liittyvistä asioista puhuu kumppanin kanssa, vaikuttaa myös siihen, miten seksi (esim. yhdyntä) onnistuu. Seksiäkin täytyy opetella ja harjoitella yksin ja yhdessä, ja oppimiseen kuuluvat myös virheet ja ajoittainen epäonnistuminen. Ennen kuin edetään yhdyntään, on molempien hyvä rauhassa tutustua omaan kehoon itsetyydytyksen kautta. Kun itsetyydytys, oma keho ja siitä nauttiminen alkavat olla tuttua, voi edetä erilaisiin hyväilyihin ja tutkiskeluun kumppanin kanssa, eikä suoraan yhdyntään. Yhdyntä edellyttää, että keho ja mieli ovat siihen valmiita molemmilla ja pystytte puhumaan avoimesti siitä, mitä toivotte toiselta, ja mitä ette halua tapahtuvan.

Seksiin toisen kanssa liittyy siis paljon vastuuta. Seksissä on tärkeää huolehtia paitsi ehkäisystä, myös edellä kerrotuista asioista, eli siitä että seksiin osallistuvilla on hyvä olla. Tärkeintä on, että teillä on luottamuksellinen suhde, ja että voitte keskustella kaikesta seksiin liittyvästä toistenne kanssa, ja kokeilla ja opetella molemmista hyvältä tuntuvia asioita yksin ja yhdessä.

Voitte vaikka yhdessä lukea vielä nämä sisällöt, ja jutella niistä nousseista ajatuksista sen jälkeen:

mitä seksi on ja mistä tietää olevansa siihen valmis
mitä tulisi tietää ennen ekaa kertaa
mitä on suostumus

Mukavia yhteisiä hetkiä teille!

Oliko vastauksesta hyötyä?

Mitä seksi on?

Seksin tarkoituksena on tuottaa mielihyvää, kiihottumista ja nautintoa, joita jokainen ihminen kokee eri tavoilla. Lue lisää
Artikkeli
Seksi

8 vinkkiä – jos suuseksi kiinnostaa, kokeile sitä näin

Suuseksin on tarkoitus tuottaa nautintoa molemmille. Mitä asioita suuseksistä olisi hyvä tietää?

Video
Seksi

Kun haluat olla ihan kahdestaan, käytä kondomia

Suojaamaton seksi ja seksitautien leviäminen ei ole pelkästään kahden henkilön välinen asia. Seksitautien tarttumisessa voi olla osallisena myös muita seksikumppaneita. Kun haluaa olla ihan kahdestaan, kannattaa käyttää kondomia. Myös...

Fressis

Ehkäisy

Ehkäisystä puhuttaessa tarkoitetaan sekä raskauden ehkäisyä että seksitaudeilta suojautumista. Lue lisää