Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Päänsäryt
Ehkäisypillerit ja päänsäryt Olen syönyt vuoden ehkäisypillereitä ja kärsinyt puolen vuoden ajan toistuvista päänsäryistä. Kannattaako minun testata toista ehkäisypillerimerkkiä?
Fressis

Hei,

Uudet toistuvat päänsäryt ovat aihe ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon niiden syyn selvittämiseksi. Oireen alkamisella on vähintään ajallinen yhteys ehkäisypillerin aloitukseen, mutta syy-yhteyden mahdollisuutta pitäisi myös yrittää arvioida. Etenkin yhdistelmäehkäisypillereiden, jotka sisältävät sekä estrogeenia että progestiinia, tiedetään aiheuttavan joillekin käyttäjille päänsärkyä. Myös verenpaine pitää tarkastaa.

Jos päänsärkyihin liittyy esioireisen migreenin piirteitä (eli päänsärkyä edeltää jokin neurologinen oire kuten näköhäiriö, puheen tuoton tai ymmärryksen vaikeus, halvausoire), asia pitää ehdottomasti selvittää. Esioireinen migreeni olisi ehdoton perustelu sille ettei yhdistelmäehkäisyvalmistetta tulisi käyttää.

Ota siis yhteyttä terveydenhuoltoon jotta asiaa voidaan selvittää ja arvioida. Jos sitten päätelmä on, että pillerit ovat syy päänsäryille, voidaan ehkäisymenetelmää kokeilla vaihtaa, onneksi vaihtoehtoja löytyy!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: minävain
Ehkäisypillerit ja tiputteluvuoto Moikka! Mulla on ollut nyt vajaan kuukauden slinda tabletit, oon syöny niitä aina joka aamu aamupalan yhteydessä. On menny ihan normisti mutta on nyt...
Fressis

Moikka! Kerrot käyttäneesi nyt vajaan kuukauden ajan Slinda-ehkäisypillereitä ja ihmettelet käytön aikana ilmennyttä tiputteluvuotoa.

On varsin normaalia, että pillereiden aloituksen yhteydessä esiintyy vuotohäiriöitä muutamien ensimmäisten kuukausien (n. 3kk) aikana, minkä jälkeen tilanne voi tasoittua. Pillereiden aikana veristä vuotoa voi tulla vähän miten sattuu. Tiputteluvuoto voi olla kirkasta verta, rusehtavaa tuhrua tai vain aavistuksen punertavaa vuotoa. Osalla naisista pillerit lopettavat vuodot kokonaan, mutta osalla jatkuu pieni tiputtelu. Joillakin vuotoja tulee epäsäännöllisesti, ja pienellä osalla vuodot voivat olla myös melkein yhtä runsaita kuin ilman pillereitä. Jos vuotohäiriöt haittaavat sinua, tai pitkittyvät, ole yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty. Hormonaaliseen ehkäisyyn liittyvissä kysymyksissä suosittelemme muutenkin olemaan suoraan yhteydessä paikkaan, josta ehkäisy on määrätty.

Slindan pakkausselosteesta kannattaa lukea pillereiden tarkemmat käyttöohjeet. Siellä kerrotaan pillereiden ottamisesta näin: ”Ota yksi Slinda-tabletti päivittäin, tarvittaessa pienen vesimäärän kera. Voit ottaa tabletit ruoan kanssa tai ilman ruokaa (ks. kohta ´Slinda ruuan ja juoman kanssa´). Tabletit on kuitenkin otettava samaan aikaan joka päivä, jotta kahden tabletin ottoväli on aina 24 tuntia.” Tabletit tulee siis ottaa joka päivä samaan aikaan.

Pakkausselosteessa kerrotaan myös vuodoista näin: ”Slinda-tablettien käytön aikana voi esiintyä jonkin verran verenvuotoa tai vuodot voivat jäädä kokonaan pois. Jatka kuitenkin tablettien ottoa tavalliseen tapaan ilman taukoa.” Jos olet pilleriliuskassa jo lumetablettien kohdalla, voi kyseessä olla myös tavallinen tyhjennysvuoto.

Voit kirjata itsellesi tiputteluvuodot ylös, jotta pystyt seurailemaan niitä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: En halua kertoa
Ehkäisypillereiden ehkäisyteho Hei, olen 15v tyttö ja olen alottamassa e-pillereiden käytön. Haluaisin tietää että voinko tulla raskaaksi jos poikaystäväni laukeaa sisälleni? Siis kun olen jo syönyt...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Jos olet aloittanut e-pillerit ohjeiden mukaisesti ja ottanut niitä ohjeistuksen mukaisesti jo kuukauden ajan, ei raskaudesta pitäisi olla huolta vaikkei kondomia käytettäisikään. Oikein käytettynä e-pillereiden ehkäisyteho on erittäin hyvä.

Muistathan kuitenkin, että e-pillerit eivät suojaa seksitaudeilta. Jos olette poikaystävänne kanssa toistenne ensimmäiset seksikumppanit, ei seksitautien vaaraa ole. Jos aikaisempia kumppaneita kuitenkin löytyy ja on harrastettu suojaamatonta seksiä, kannattaa käydä varmuudeksi seksitautitesteissä 😉

Kivaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 16v
Ehkäisypillerit, ruskea vuoto ja raskauden mahdollisuus Hei! Olen aloittanut n. Kolme kuukautta sitten Dienorette ehkäisypillereiden ottamisen ja tämän myötä olen harrastanut suojaamatonta seksiä poikaystäväni kanssa. En ole ikinä ennen käyttänyt...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet käyttänyt vastuullisesti ehkäisyä! Dienorette pillerit ovat ns. yhdistelmäpillereitä, ja niiden ehkäisyteho on hyvä- jos muistaa ottaa pillerin säännöllisesti. Ehkäisyteho säilyy myös lumeviikolla. Kondomia ei tarvitse käyttää, ellei ole tarvetta suojautua seksitaudilta. Täyttä 100% ehkäisytehoa ei saada kuitenkaan millään ehkäisymenetelmällä. Ehkäisypilleriä käyttäessä sadasta käyttäjästä tulee raskaaksi vuoden aikana 0.3, kun ohjeita noudatetaan täydellisesti ja virheettömästi (ja 9/100 jos tulee unohteluita).

Pillerin hyötyjä on nimenomaan säännölliset ja niukat vuodot. Siksi oletan, että jos olet käyttänyt pilleriä säännöllisesti, kertoo kuvaamasi ruskea vuoto siitä, että kuukautisvuotosi on muuttunut niukemmaksi ja lyhyemmäksi pillerin ansiosta. Yleensä hormonitasapaino tosiaan tasaantuu ensimmäisten kuukausien aikana pillerin aloittamisen jälkeen ja tämä voi olla myös nyt sitä uuden tasapainon hakemista. Mielestäni voit rauhassa odottaa seuraavaa kiertoa, mutta jos olet kovin huolissasi, niin voit varmuuden vuoksi tehdä raskaustestin.

Voit käydä lukemassa lisää ehkäisymenetelmistä, raskaudesta ja raskaustestistä Väestöliiton sivuilta.

Hyvää kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?