Suosituimmat avainsanat
Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin tai hormonaaliseen ehkäisyyn liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.
Suosituimmat avainsanat
Heippa! Kiitos kysymyksestäsi!
Valitettavasti näkemättä sinua on vaikea arvioida, mistä voisi olla kyse. Suosittelenkin, että olet yhteydessä omaan terveysasemaasi tai mahdolliseen opiskeluterveydenhuoltoon tai työterveyteen. He pystyvät arvioimaan pattia paremmin ja ohjeistaa siihen hoidon tarpeen mukaan.
Hei piituli,
Hyvä kun laitoit viestiä ja kysyit asiasta! Kuvaamasi patit kuulostavat kondyloomilta. Niitä sanotaan myös visvasyyliksi. Niiden aiheuttaja on ihmisen papilloomavirus eli HPV. HPV-infektio tarttuu iho- tai limakalvokosketuksessa ja se, kehen se on tarttunut, voi itse olla oireeton, mutta silti tartuttaa toisen. HPV-infektiot ovat erittäin yleisiä, ja niistä valtaosa paranee itsestään parin vuoden sisällä. Tartunnan saaneista noin 1% saa näkyviä syyliä, joita voidaan hoitaa.
Suosittelen sinua varaamaan ajan lääkärille, joka pystyy arvioimaan hoidon tarvetta ja jonka kanssa voit keskustella erilaisista hoitovaihtoehdoista. Kondyloomien hävittämiseen käytettävät lääkkeet tarvitsevat kaikki lääkärin kirjoittaman reseptin. Kondyloomamuutoksia voidaan hoitaa ”kotihoitona” paikallisvalmisteilla, mutta myös hoitopaikassa tehtävillä toimenpiteillä, joita on niin ikään erilaisia (esim. jäädytys ja laserointi). Hoidon valintaan vaikuttavat muun muassa kondyloomien sijainti, koko ja lukumäärä, sekä se, millainen tarve sinulla itselläsi on hoitojen toteutukseen. Kondyloomien hoito onnistuu yleensä hyvin, mutta itse virus ei valitettavasi katoa elimistöstä hoitojen avulla, ja siksi kondyloomamuutokset uusivat herkästi hoidon jälkeen. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista virus kuitenkin häviää itsestään vuosien kuluessa. On hyvä tietää myös, että tupakointi lisää syylien uusimisriskiä ja muut seksitaudit voivat haitata HPV-infektion paranemista. Siksi on tärkeää hoitaa myös mainitsemasi klamydia pois.
Viestistäsi ei käy ilmi sukupuoltasi. Jos sinulla on ulkosynnyttimet, ja kondyloomamuutoksia on todettu niissä, tulee sinulta tehdä myös papakoe, eli irtosolututkimus mahdollisten kohdunkaulan solumuutosten poissulkemiseksi. Tästäkin voitte jutella lisää lääkärin kanssa.
Koska HP-virus leviää seksikontaktissa, on tärkeää, että käytät kaikenlaisessa seksissä kondomia. On hyvä kuitenkin muistaa, että myöskään kondomi ei täysin suojaa tartunnalta, koska kondylooman voi saada myös ihokosketuksen välityksellä. Voit lukea lisää HPV:sta Fressiksen tietopankista.
Toivottavasti vastauksesta oli sinulle hyötyä!
Moi nimimerkki itsensäviiltelijä,
Ikävä kuulla, että olet masentunut! On erittäin tärkeää, että saat apua masennukseen. Et ole asian kanssa yksin ja on olemassa ihmisiä ja palveluita, jotka haluavat ja voivat auttaa sinua ❤ Hienoa, että kirjoitit asiasta tänne. Moni muukin kärsii samanlaisista ongelmista, joten vastauksesta voi olla hyötyä myös muille!
Masennus on sairaus, ja siihen on olemassa apua. Samoin kuin ollessamme fyysisesti sairaita, ja menemme lääkärin luo, tulee mielenterveysongelmien kohdalla kääntyä psykologin tai terveydenhoitajan puoleen. Oletkohan käynyt juttelemassa asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai -psykologin vastaanotolla? On tärkeä tietää, että masennukseen ja viiltelyyn on saatavilla monenlaista apua ja niistä on mahdollista päästä eroon. Koulupsykologin kanssa juttelu voisi olla ehkä sinun kohdallasi tärkein seuraava askel avun hakemisessa. Ole siis yhteydessä häneen vielä ennen koulujen loppumista.
Viiltely voi aiheuttaa monenlaisia tunteita ja on täysin ymmärrettävää, että asiasta on vaikea kertoa eteenpäin. Viiltely on kuitenkin vakava asia, joka kertoo siitä, että sinulla on paljon kipua sisälläsi. Ymmärrän, että haluat peitellä asiaa, mutta jos suinkin mahdollista, vanhempiesi tai jonkun muun luotettavan aikuisen olisi hyvä tietää asiasta, jotta he voivat tarjota sinulle apua. Jos koet, että et halua puhua vanhemmillesi, kannattaa sinun kääntyä jonkun muun aikuisen puoleen. Valitse joku aikuinen johon luotat. Hän voi olla myös edellä mainittujen kouluterveydenhoitajan tai -psykologin lisäksi esimerkiksi opettajasi, koulukuraattori tai nuorisotyöntekijä. He voivat auttaa sinua saamaan tarvitsemasi avun. Jos aikuisille kertominen tuntuu vaikealta, ota ystävä avuksi. Yhdessä voi olla helpompi kertoa asiasta.
Suosittelen sinulle myös Mielenterveystalon omahoito-ohjelmaan tutustumista. Voit käyttää sitä sillä välin kun haet muuta apua. Löydät sen täältä. Omahoito-ohjelmassa on paljon hyödyllistä tietoa masennuksesta. Täältä löydät myös viiltelyn omahoito-ohjelman, joka sisältää tietoa viiltelystä ja voi auttaa löytämään muita keinoja kanavoida pahaa oloa.
Tässä myös muita linkkejä, joista voi olla apua asian puheeksi ottamiseen luotettavan aikuisen kanssa:
Lopuksi vielä lyhyesti viiltelyarvista: Viiltelyarpia on tärkeää hoitaa, että ne eivät pääse tulehtumaan. Haavojen hoitoon kannattaa kysyä apua esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta tai apteekista. Haavojen peittäminen voi olla haastavaa kesähelteillä, mutta ohuet pitkähihaiset paidat voivat toimia tällöin.
Tosi paljon tsemppiä tilanteeseesi! Toivottavasti saat pian apua ❤
Heippa narsku123!
Olen tosi pahoillani, että joudut kohtaamaan tuollaista kiusaamista. Kukaan ei ansaitse kiusaamista, se on väärin, eikä sitä pitäisi tapahtua. Sinulla on oikeus tulla kohdelluksi arvokkaasti ja kunnioittavasti ❤ Muista, ettet ole yksin ja apua on saatavilla. Tänne kirjoittaminen oli jo tosi hyvä askel avun hakemiseen!
Tässä muutama asia, miten voit tästä jatkaa:
- Puhu jollekin: On tärkeää, ettet jää asian kanssa yksin. Kerro tilanteestasi luotettavalle aikuiselle, kuten esimerkiksi vanhemmalle, opettajalle tai koulukuraattorille. He voivat auttaa sinua miettimään, miten tilanteessa kannattaa edetä. Myös ystävälle kertominen on jo hyvä askel, mutta asia pitää ehdottomasti saada myös aikuisten tietoon. Jos et halua tai et voi puhua heille, voit soittaa tai kirjoittaa chattiin Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen ja chattiin tai Netariin. Heidän tehtävänsä on auttaa nuoria juuri tällaisissa vaikeissa tilanteissa.
Suosittelen kuitenkin erittäin lämpimästi kertomaan asiasta myös jollekin lähipiiristäsi, jos vain mitenkään mahdollista. He ovat lähempänä tilannetta ja voivat siten auttaa paremmin.
- Ilmoita koululle: Kiusaamisesta tulisi aina ilmoittaa koulun henkilökunnalle. Heillä on velvollisuus puuttua asiaan ja tehdä kaikkensa sen lopettamiseksi. Koulukuraattori, koulupsykologi, opinto-ohjaaja sekä opettajat voivat kaikki auttaa sinua viemään asiaa eteenpäin.
- Pidä huolta itsestäsi: Muista, että kiusaajien sanat eivät määrittele sinua. Olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. Yritä pitää huolta itsestäsi ja tehdä asioita, jotka tuovat sinulle iloa. Onko sinulla kavereita joihin voisit tukeutua? Onko jotain tekemistä mistä pidät? Se, että elämässä on muuta itselle tärkeää sisältöä kuin koulu, voi auttaa jaksamaan kiusaamista ennen kuin se saadaan loppumaan.
- Mieti, mikä voisi auttaa sinua pitämään puoliasi kiusaajilta? En tiedä tai tunne tilannettasi tarkemmin, mutta usein kiusaamistilanteet ovat ylivoimaisia ja liian hankalia yksin ratkottavaksi. Omasta jämäkkyyden ja omien oikeuksien puolustamisen harjoittamisesta ei kuitenkaan ole haittaa! En tiedä, mitä tämä voisi sinun kohdallasi tarkoittaa, mutta voitte varmasti miettiä tätäkin yhdessä jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Muista kuitenkin, ettei ole sinun vastuullasi saada kiusaamista loppumaan.
Tässä muutamia linkkejä, joista voit lukea aiheesta vielä lisää.
Hienoa, että kirjoitit tänne. Älä jää jatkossakaan asian kanssa yksin. Sinulla on oikeus tulla kohdelluksi arvokkaasti ja kunnioittavasti. Haluan rohkaista sinua myös sillä, että usein kiusaaminen jossain vaiheessa loppuu, kun siihen hakee apua! Toivottavasti löydät sitä pian ❤ Voimia ja jaksamista tilanteeseesi!
Hei,
Tavallisesti ihmisen papilloomavirusta eli HPV:ta ei määritetä tai seulota suusta, vaikka periaatteessa se olisi laboratorioteknisesti mahdollista.
HPV-tartunnat paranevat yleensä itsestään, ilman mitään hoitotoimia, parissa vuodessa. Tupakointi ja muut mahdolliset seksitaudit (esim. klamydia, tippuri) voivat hankaloittaa HPV-infektion paranemista ja siksi tupakointia kannattaa välttää, ja testauttaa muut seksitaudit nielusta.
Jos sinulla on nielussa joku erityinen oire tai löydös, kuten patti, syylä tai haavauma, kannattaa hankkiutua sen suhteen lääkärin arvioon. Muistutuksena vielä, että suuseksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa papilloomaviruksilta ja seksitaudeilta suojautumiseksi.
Voit lukea lisää HP-viruksesta Fressiksen tietopankista. Mukavaa kesää!
Moi ja kiitos kysymyksestäsi!
Ei hätää, kuvailemassasi tilanteessa ei ole raskauden mahdollisuutta. Tällaisella tavalla ei voi tulla raskaaksi. 😊 Voit lukea esimerkiksi Hyvä kysymys -palvelun artikkelista lisää tavoista, joilla voi ja ei voi tulla raskaaksi.
Mukavaa kesän odotusta!
Moi ja kiitos kysymyksestäsi!
Periaatteessa on aina raskauden mahdollisuus, jos harrastetaan penis-emätinyhdyntää ilman kondomia ja jos ei ole käytössä muita ehkäisymenetelmiä (esim. hormonaalinen ehkäisy).
Seuraa siis seuraavia kuukautisiasi, ja jos ne ovat myöhässä, kannattaa sinun tehdä raskaustesti. Jos kuukautisesi ovat epäsäännölliset ja haluat varmistua asiasta, voit tehdä raskaustestin kolme viikkoa yhdynnän jälkeen tarkimman tuloksen saamiseksi.
Muistakaa jatkossa aina kondomia, myös suuseksin aikana! Kondomi suojaa niin seksitaudeilta kuin raskaudeltakin 😉
Moi nimimerkki Moi!
Hienoa, että olet alkanut miettimään vapen haittoja. Vapeissa eli sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä syntyvät höyryt sisältävätkin monia terveydelle haitallisia aineita, kuten keuhkoille haitallisia pienhiukkasia ja myös syöpävaarallisia aineita.
Kerrot, että hengityksesi on vaikeutunut. Sähkösavukkeet aiheuttavatkin tyypillisesti hengitysteiden ärsytysoireita ja yskää. Sähkösavukkeiden käyttäjät ovat raportoineet myös lievemmistä oireista, kuten nielun ärsytyksestä ja suun kuivumisesta. Lisäksi vapetus voi haitata myös muilla tavoin keuhkojen toimintaa.
Pohdit, onko sinulla keuhkosyöpä. Syövän kehittyminen on kovin monimutkainen ja pitkäaikainen prosessi ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät kuten ikä, elintavat, perimä ja sattuma. En siis usko, että sinulla on keuhkosyöpää. Tiedetään, että tupakkatuotteiden käyttö lisää syövän kehittymisen riskiä tulevaisuudessa, mutta sähkösavukkeiden osalta samanlaista vahvaa tutkimusnäyttöä ei vielä ole. Pysymällä erossa tupakka- ja nikotiinituotteista varmistat kuitenkin sen, ettei niistä aiheudu sinulle tulevaisuudessa terveyshaittaa.
Kannustan siis ehdottomasti lopettamaan sähkösavukkeiden käytön. Näin voit päästä hengitysvaikeuksistakin eroon. Sähkösavukkeisiin liittyy toki muitakin haittoja, joita voit halutessasi lukea lisää Fressiksen tietopankista.
Mikäli oireet pitkittyvät tai jatkuvat vapetuksen lopettamisen jälkeenkin, kannattaa ehdottomasti käydä kouluterveydenhoitajan puheilla. Hän osaa poissulkea muita terveyteen liittyviä syitä, kuten astman tai allergian, jotka voivat hankaloittaa hengitystä.
Tsemppiä sinulle!
Heippa, kiitos kysymyksestäsi Keira:)! Voi olla jännittävää ja vähän pelottavaakin, kun tykkää jostakusta, mutta ei ole varma, mitä toinen ajattelee. Tämä on aivan normaali tunne, jota lähes kaikki ovat varmasti kokeneet. Et ole siis tunteidesi kanssa yksin!
Ensinnäkin, on hienoa, että olet tunnistanut omat tunteesi ja haluat puhua niistä. Se osoittaa rohkeutta ja kypsyyttä! Ehkä voisit yrittää viettää enemmän aikaa tämän pojan kanssa ja katsoa, miten hän siihen reagoi? Jos vaikuttaa siltä, että hän viihtyy seurassasi, voi se olla merkki siitä, että hän tykkää sinusta ainakin ystävänä.
Sanoit myös, että haluaisit puhua hänen kanssaan asiasta, mutta et oikein uskalla. Puhuminen voikin tuntua pelottavalta, mutta se on usein paras tapa saada selvyys tilanteeseen. Voisit aloittaa vaikka kertomalla, että tykkäät hengailla hänen kanssaan ja kysyä, mitä hän ajattelee teidän suhteestanne.
Muista, että on täysin ok, jos et ole vielä valmis puhumaan tästä pojan kanssa. Tunteiden kanssa ei tarvitse kiirehtiä. Joka tapauksessa on tärkeää, ettet jää tunteidesi kanssa yksin! Voi olla hyvä idea puhua tästä jollekin muulle, kuten ystävälle tai luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa sinua miettimään, mitä haluat tehdä tai miten lähestyä poikaa.
Ja jos et keksi ketään, kelle puhua, muista että on olemassa paikkoja, joissa sinua autetaan mielellään. Tässä muutama linkki, joista saatat saada apua:
Mikäli poika on kiinnostunut myös sinusta, niin hieno juttu! Mikäli taas homma ei hänen kanssaan kuitenkaan etene niin kuin toivoisit, niin muista olla armollinen itsellesi pettymyksistä huolimatta. Jokainen meistä kohtaa pettymyksiä ja ne ovat osa elämää. Olet arvokas ja tärkeä, pettymyksistä huolimatta ❤
Toivottavasti tästä oli sinulle apua! Tsemppiä tilanteeseesi!
Hei Emt, kiitos viestistäsi. On hienoa, että kysyt sinua huolestuttavasta asiasta meiltä. Paperitupakan kokeilut mietityttävät monia muitakin. Voit lukea, mitä esimerkiksi nimimerkille 11v on vastattu samasta aiheesta.
Kerrot, että olet hengittänyt paperitupakkaa neljä kertaa ja nyt olet huolissasi, että onko siitä sinulle jotain haittaa. On vaikea sanoa tarkkaan, millaisia haittoja paperitupakan polttamisesta syntyy. Paperitupakan polttamisesta syntyvän savun hengittäminen ei kuitenkaan tee sinulle hyvää ja siitä voi olla haittaa erityisesti keuhkojesi terveydelle. Kaikessa palamisessa syntyvässä savussa on paljon vaarallisia aineita, kuten häkää, joka haittaa elimistösi normaalia toimintaa. Savu voi ärsyttää hengityselimiä, aiheuttaa päänsärkyä sekä tehdä olostasi huonovointisen. Olet saattanutkin huomata, miten sinua on alkanut yskittämään tai sinulle on tullut huono olo paperitupakan hengittämisen jälkeen.
Mitään pysyvää haittaa kokeilustasi ei varmastikaan ole sinulle vielä syntynyt. Jatkossa suosittelemme, että jätät paperitupakan polttamisen kokonaan välistä. Näin varmistat sen, että elimistösi pystyy toimimaan normaalisti eikä sinulle synny haittoja jatkossakaan.
Jos sinua vielä mietityttää paperitupakan poltto, niin suosittelemme keskustelemaan asiasta lisää esimerkiksi koulusi terveydenhoitajan kanssa.
Oikein mukavaa kesänodotusta sinulle!
Heippa ja kiitos kysymyksestä!
On ihan normaalia, että haluaa kokeilla itsetyydytykseen erilaisia välineitä ja seksileluja. Seksileluissa ei ole varsinaista ikärajaa, mutta käytännössä niiden hankkiminen alaikäisenä voi tuottaa haasteita.
Seksileluja myydään esimerkiksi ns. erotiikkakaupoissa, mutta osaan niistä otetaan vain täysi-ikäisiä asiakkaita. Voit halutessasi soittaa tai laittaa sähköpostia kotipaikkakuntasi erotiikkakauppoihin ja kysyä, saavatko alle 18-vuotiaat tulla tekemään ostoksia heille. Seksileluja voi myös tilata esimerkiksi nettikaupoista. Kannattaa kuitenkin huomioida, että silloin ostamiseen tarvitaan pankki- tai luottokorttia, verkkopankkia tai Paypalia. Kortin tiliotteeseen jää myös merkintä nettikauppaostoksista. Jotkut apteekit sekä isommat tavaratalot myyvät seksivälineitä, mutta niissä valikoima on melko suppea. Toisaalta niihin pääsee helposti ostoksille myös alaikäisenä.
Voit lukea seksileluista ja niiden ostamisesta lisää Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.
Moikka!
Jos ymmärsin viestisi oikein, niin seurustelet kahden samaa sukupuolta olevan kanssa ja sinua kiusataan siitä. En ole varma kenelle haluaisit asiasta kertoa, ehkä kotona? Se kenestä kukakin pitää ei kuulu muille. Niin kauan kuin ketään ei kohdella ikävästi ja ollaan rehellisiä omista tunteista, on sinulla oikeus olla kenen kanssa tahansa, sukupuolesta riippumatta. Useampien kanssa seurustelussakaan ei ole mitään väärää, kunhan se on yhdessä sovittu ja kaikille yhdessäolossa mukana oleville ok.
Kiusaaminen sen sijaan ei ole milloinkaan ok ja onkin hienoa, että laitoit meille tilanteesta viestiä. Maailmassa on vielä harmillisen kapea ajatus siitä, minkälainen seurustelu on ”normaalia”. Onneksi maailma muuttuu ja sen myötä erilaiset seurustelutavatkin alkavat olla pikku hiljaa “hyväksytympiä”. Omasta seurustelusta kertominen kotona on lähes aina jännittävää, oli seurustelukumppani kuka tahansa. Se, että sinua jännittää on siis hyvin ymmärrettävää. Muista myös, että sinun ei tarvitse kertoa seurustelustasi, jos et halua, sillä se on sinun yksityinen asiasi. Kiusaamisesta on kuitenkin syytä kertoa, sillä siihen tulee puuttua aikuisten toimesta.
Kiusaamisen selvittäminen ei ole yksin nuorten vastuulla. Jos kiusaamista tapahtuu koulussa, niin voisitteko mennä kertomaan asiasta yhdessä kivoimmalle koulun aikuiselle? Se voi olla opettajan sijaan myös vaikka terveydenhoitaja, kuraattori tai muu koulun aikuinen. Kiusaamisesta kertominen kotona on myös tärkeää, jotta siellä tiedetään miten voit. Kertominen kasvokkain voi olla vaikeaa, mutta mitä jos kirjoittaisit kodin aikuisille viestin? Jos haluat kertoa kiusaamisen lisäksi seurustelustasi, voit kertoa mitä poikien kanssa yhdessä olo sinulle tarkoittaa, ja myös sen, että kertominen jännittää sinua.
Kertomasi voi tulla kotona yllätyksenä. Viestillä kertominen antaa heille hetken aikaa pohtia asiaa. Jos kerrot suoraan, voi olla, että he eivät osaa heti vastata toivomallasi tavalla. Tärkeintä on, että et jää tilanteesi kanssa yksin, vaan saat siihen tukea. Jos haluat harjoitella kertomista, tai kaipaat vielä lisää tukea omiin pohdintoihisi, voit kirjoittaa meille uudelleen. Voit myös kirjoittaa suoraan Sinuiksi-palveluun. Se on palvelu, jossa voit jutella joko puhelimitse, tai anonyymin kysymyspalstan kautta juuri kertomasi kaltaisten tilanteiden ratkomiseen erikoistuneiden aikuisten kanssa. Sivuilla on myös palsta, jossa moni nuori pohtii aivan samanlaisia kysymyksiä. Ehkä saat sieltä vielä lisää tukea ajatuksillesi.
Rohkeutta sinulle ja mukavaa alkavaa kesää!
Moi nimimerkki pööpöö!
Hienoa, että olet kiinnostunut tutustumaan oman kehosi ja vulvasi anatomiaan. Kerroit, että kuukautisesi ovat alkaneet. Kuukautisvuoto valuu emättimen aukosta ulos, joten tämän perusteella voi päätellä, että sinultakin sellainen löytyy.
Aina emättimen aukko ei kuitenkaan erotu kovinkaan selkeästi. Oletko katsellut vulvaasi peilin kautta, jolloin sen anatomiaa on helpompi hahmottaa? Emättimen aukko sijaitsee sisempien häpyhuulten välissä hieman klitoriksen ja virtsaputken suun alapuolella. Kun levität sisempiä häpyhuulia, emättimen aukon voi mahdollisesti erottaa selvemmin peilistä. Voit tutustua vulvan anatomiaan piirroskuvan avulla täällä. Emättimen voi löytää myös tunnustelemalla vulvaa sormin. Voit liu’uttaa sormeasi sisempien häpyhuulten välissä ja painaa sormea hellästi vulvaa kohti, jolloin emättimen aukko voi löytyä.
Mainitsit, että vulvassasi on jonkinlainen patti. Täältä käsin en valitettavasti osaa sanoa, onko kyseessä vulvaan kuuluva osa vai onko kyse esimerkiksi emättimen suulla olevien Bartholinin rauhasten tulehduksesta, kystasta vai mahdollisesti jostakin muusta. Mikäli patti on kipeä, arka tai turvonneen oloinen, kannattaa varata aika gynekologille.
Kun olet paikantanut emättimesi aukon ja mahdollisesti harkitset tamponin käyttöä, kannattaa ensiksi kokeilla pienintä kokoa ja harjoitella rauhassa tamponin asettamista emättimeen. Pienten tamponien imukyky ei kuitenkaan ole kovinkaan suuri, minkä vuoksi niitä voi joutua vaihtamaan useammin. Kun tamponin käyttö on tullut tutuksi ja olet saanut sen asettamiseen varmuutta, voit tarvittaessa kokeilla isompia kokoja sen mukaan, minkä verran kuukautisvuotoa tulee. Mikään pakko tamponia ei kuitenkaan ole käyttää, vaan myös esimerkiksi kuukautissiteet tai kuukautisalushousut ovat oikein hyviä vaihtoehtoja kuukautissuojiksi.
Lopuksi sanon vielä, että kaikenlaiset vulvat ovat hyviä omanlaisinaan. Sanoit pelkääväsi sitä, että vulvasi ei ole normaali ja seksi ei onnistu. Kannattaa kuitenkin muistaa, että seksi ei ole vain yhdyntää ja nautintoa voi saada monin tavoin. Vulvassa on monia nautintoa tuottavia alueita, kuten klitoris, ulommat ja sisemmät häpyhuulet sekä emätin, minkä lisäksi myös muiden kehonosien hyväily voi tuntua nautinnolliselta. Itsetyydytys on hyvä ja turvallinen tapa tutustua siihen, mikä juuri sinusta tuntuu hyvältä.
Hauskaa ja aurinkoista kesän alkua!