Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan niistä yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: E.E
Ikä: 9-12v
Onko normaalia, että menkat ja virtsa tulee samasta paikasta? Onko normaalia että menkat ja virtsa tulee samasta paikasta siis että virtsaakin tulee emättimestä?
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestä! Kuukautisveri tulee emättimen kautta ja virtsa tulee virtsaputken kautta. Joskus virtsatessa saattaa tulla tunne, että kuukautisveri tulisikin “samasta paikasta”. Silti käytännössä se ei ole mahdollista.

Kannattaa peilillä katsoen tutkia omia sukuelimiä. Peilin avulla pystyt havaita miltä sinun sukuelimesi näyttävät, ja miten siellä näkyvät erikseen virtsaputkeen suu ja emättimen aukko. Tämä Hyvä kysymys-sivun artikkeli havainnollistaa hyvin piirroskuvalla naisen sukuelimet, joiden rakenteeseen voit verrata omiasi. Jokaisella, kuten myös sinulla on aivan omanlaiset sukuelimet ja niiden yksilöllinen rakenne.

Mikäli sinulla on edelleen epäselvyyttä asian kanssa, kannattaa sinun hakeutua terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle, jossa voitte selvittää asiaa tarkemmin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Teini tyyppi
Ikä: 13-15v
Voiko raskaaksi tulla ilman että on kuukautisia? Voiko tulla raskaaksi ilman että minulla on ollut kuukautisia?
Fressis

Hei nimimerkki ”Teini tyyppi” ja kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttää, voitko tulla raskaaksi ilman, että sinulla on ollut kuukautisia. Tämä onkin kysymys, jota pohtii moni ikäisesi nuori.

Kyllä, on mahdollista tulla raskaaksi ennen kuin kuukautiset alkavat. Vaikka kuukautiset eivät vielä olisi alkaneet, tytön elimistössä voi silti kypsyä jo munasoluja ja ne voivat irrota munasarjoista. Irronnut munasolu kulkeutuu munanjohdinta pitkin kohtuun ja se on valmiina hedelmöittymään koko matkan ajan.  Raskaus alkaa, kun siittiö hedelmöittää munasolun. Voit lukea lisää raskauden alkamisesta Väestöliiton Hyvä Kysymys -artikkelista täältä.

Naisen keho valmistautuu joka kuukausi mahdollista raskautta varten tuottamalla munasolun ja paksuntamalla kohdun limakalvon. Jos munasolu ei hedelmöity, kohdun paksuuntunut limakalvo poistuu emättimen kautta ulos kuukautisverenä. Lisää kuukautisista voit lukea Väestöliiton Hyvä Kysymys -artikkelista täältä.

On tärkeää muistaa, että jos harrastaa seksiä ilman ehkäisyä, on aina mahdollisuus tulla raskaaksi. Sen tähden onkin tärkeä käyttää aina ehkäisyä seksiä harrastaessa. Ehkäisymenetelmiä on monia erilaisia, joista on tärkeää keskustella sekä kumppanin että terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta.

Ennen seksin aloittamista on tärkeää, että on itse siihen valmis ja uskaltaa rohkeasti keskustella seksiin ja ehkäisyyn liittyvistä asioista kumppanin kanssa. Seksiä tulee harrastaa vain silloin, kun molemmat ovat siinä vapaasta tahdosta ja haluavat sitä. Tätä kutsutaan suostumukseksi, josta voit lukea lisää täältä. Seksin aikana on tärkeä kokea olevansa turvassa. Turvallisuuden tunne syntyy, kun tilanteessa vallitsee molemmin puolinen luottamus, kunnioitus ja avoimuus kumppania kohtaan.

Jos sinua vielä mietityttää raskauteen tai seksiin liittyvät asiat, rohkaisen sinua vielä keskustelemaan asiasta jonkun luotetun aikuisen kanssa. Tällainen aikuinen voi olla esimerkiksi koulusi terveydenhoitaja. Häneltä saat neuvoja myös ehkäisyasioissa. Jutella voit myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oikein ihanaa kesän odotusta sinulle ”Teini tyyppi” 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: En halua kertoa
Ikä: 13-15v
Paljonko 5% nikotiininesteessä on nikotiinia? Paljonko 5% nikotiininesteessä on nikotiinia mg/ml suhteessa?
Fressis

Hei, ja kiitos kysymyksestäsi! Nikotiininesteiden nikotiinipitoisuudet herättävät ymmärrettävästi paljon kysymyksiä. Nikotiininesteiden nikotiinin määrää voidaan ilmaista joko prosentein tai mg/ml -suhteella.

Halusit tietää paljonko 5 % nikotiininesteessä on nikotiinia ja vastaus on noin 50 mg/ml, eli 50 milligrammaa yhtä millilitraa kohden. Tämän vahvuinen neste on itseasiassa todella vahva nikotiinineste, sillä esimerkiksi Suomessa nikotiininesteiden suurin sallittu nikotiinipitoisuus on 2 prosenttia eli enintään 20 mg/ml. Toki Suomessa useimmiten käytetyt nikotiininesteet ovat tätä paljon miedompia. On hyvä kuitenkin huomioida myös se, että aina pakkauksesta ei käy ilmi se, paljonko tuotteessa on nikotiinia, ja määrä voi olla myös suurempi kuin mitä luulee.

Mainitsemasi vahvuista nikotiininestettä ei siis edes saa laillisesti myydä Suomessa. 5-prosenttinen nikotiinineste voi aiheuttaa käyttäjälle hengenvaarallisen nikotiinimyrkytyksen sen korkean nikotiinipitoisuuden takia. Vakavia myrkytysoireita ovat esimerkiksi hengenahdistus, kouristelu ja rytmihäiriöt. Myrkytysoireita voi saada jo paljon pienemmistäkin määristä nikotiinia, mikäli keho ei ole tottunut nikotiiniin. Ja vaikka keho olisi siihen tottunut, voi myrkytysoireita tulla myös silloin, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia. Lievän myrkytyksen oireita ovat muun muassa pahoinvointi, oksentaminen ja huimaus. Mikäli mitään vakavaan myrkytykseen viittaavia oireita ilmenee vapettamisen yhteydessä tai sen jälkeen, on hakeuduttava välittömästi sairaalahoitoon tai soitettava hätänumeroon 112.

Toivomme täällä Fressiksellä, että kysyt asiaa puhtaasti mielenkiinnosta, etkä ole saanut kyseisen vahvuista nikotiininestettä haltuusi. Suosittelemme todella vahvasti jättämään tällaiset nesteet käyttämättä ja pysyttelemään muutenkin erossa kaikista nikotiinituotteista. Nikotiini on myrkky, eikä siitä ole kasvavalle nuorelle muuta kuin haittaa.

Lisää sähkösavukkeisiin liittyvää tietoa löydät Fressiksen sivuilta esimerkiksi tästä artikkelista.

Mukavaa loppukevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: E
Ikä: 16-18v
Miksi nikotiinipussin käytöstä tuli hiki ja oksensin? Moro. Käytin just nikotiinipussia. Annoin olla huulessa noin 10 min ja alkoi tulemaan kauhea hiki ja sitten lenti laatta. Ei ollu eka kerta kun...
Fressis

Moikka E,

Hyvä, että laitoit meille viestiä. Kuulostaa ikäviltä oireilta. Nikotiinihan on myrkky, eli aine, joka on haitallinen elimistölle. Oireesi eli hikoilu ja oksentaminen kuulostavatkin siltä, että olet saanut lievän nikotiinimyrkytyksen. Sinänsä voit olla huoleti. Lievän nikotiinimyrkytyksen oireet kuten pahoinvointi, hiki, vapina jne, menevät kyllä itsestään ohi, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Eli mitä todennäköisimmin oireesi ovat jo helpottaneet. On kuitenkin tärkeä kuunnella näitä kehon reaktioita! Oireet ovat kehon keino suojella itseään. Ne viestittävät sinulle, ettei nikotiini tee sinulle hyvää.

Nikotiinista voi koitua myös vakavia myrkytysoireita kuten hengityksen lamaantuminen. Silloin on päästävä pian sairaanhoidon piiriin. Nikotiinipusseissa on usein tosi paljon nikotiinia, mutta tuotteiden nikotiinimäärät myös vaihtelevat. Voi siis hyvin olla, että näiden mahdollisten myrkytysoireiden yksi syy oli se, että käyttämässäsi tuotteessa saattoi olla enemmän nikotiinia kuin siinä, jota olit aiemmin kokeillut.

Nikotiinimyrkytys on vain yksi nikotiinin haitallisista vaikutuksista. Nikotiini on monella muullakin tavalla terveydelle haitallista ja aiheuttaa myös vakavaa riippuvuutta. Voit halutessasi lukea haitoista lisää Fressiksen tietopankista. Tästä syystä tietysti suosittelen jättämään nikotiinipussikokeilut väliin. Sanoit, että olet kokeillut nikotiinipusseja ennenkin, mutta käyttösi ei kuulosta vielä säännölliseltä. Kannattaa siis lopettaa nyt kun se vielä on helppoa! Päätät vain luopua nikotiinista ja suojella omaa terveyttäsi! Sitten pidät pääsi, vaikka kaverit houkuttelisivat käyttämään tai tarjoaisivat sinulle nikotiinituotteita.

Jos joskus vielä päätät kokeilla nikotiinipusseja, niin huomioithan, että ne voivat tosiaan sisältää usein vaarallisenkin paljon nikotiinia. Nikotiinimyrkytyksen oireita voi saada, jos kehoon päätyy yhtäkkiä enemmän nikotiinia kuin mihin on tottunut. Katsothan siis huolella millaisia ja minkä vahvuisia pusseja on liikkeellä, vaikka ensisijaisesti kehotammekin lämpimästi sinua pysymään niistä kokonaan erossa ❤

Kivaa, ja toivottavasti nikotiinivapaata kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Evenina
Ikä: 16-18v
Kysymyksiä raskauteen liittyen Moikka. Oon raskaana oleva tyttö, jossa mulla on menossa tällä hetkellä kolmannes raskauskuukausi. Kotiolot mulla on vähän kurjat, kärsin mielenterveysongelmista ja anoreksiat. Kummatkin on...
Fressis

Moi Evenina! Kiitos yhteydenotostasi. Hienoa että otit yhteyttä tilanteestasi etkä jäänyt pohtimaan näitä isoja asioita itseksesi.

Heti alkuun haluan sanoa, että tilanteesi herättää meissä huolen. Se kuulostaa kokonaisuudessaan siltä, että sinulla on monta asiaa, joihin olisi nyt äärimmäisen tärkeää saada tukea ja ammattiapua mahdollisimman pian. Viestin laittaminen meille oli hyvä alku!

Raskauden osalta oletan, että olet neuvolan palveluiden piirissä ja haluaisinkin rohkaista sinua kysymään raskauteen liittyvistä asioista sieltä. He osaavat parhaiten vastata kysymyksiisi, joita sinulla on mielessäsi ja muutenkin selvittää raskauden etenemisen tilannetta. Neuvolassa olisi myös tärkeä tietää mielenterveysongelmistasi ja anoreksiasta, koska ne vaikuttavat paitsi sinun myös sikiön terveyteen ja hyvinvointiin. Uskonkin että he pystyvät auttamaan sinua niidenkin kanssa oikean avun piiriin.

Viestistäsi ei käy ilmi, oletko jo aiemmin saanut apua mielenterveysongelmiisi. Jos olet, toivon, että olet myös hoitavaan tahoon uudelleen yhteydessä ja kerrot tilanteestasi kokonaisuudessaan, jotta saat jatkoapua.  Jos taas et ole saanut näihin asioihin apua aiemmin, ota yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai koulupsykologiin. Tärkeintä on, ettet jää tilanteessasi yksin <3

Haluankin rohkaista sinua juttelemaan näistä asioista vielä myös jonkun luotettavan ja turvalliseksi kokemasi aikuisen kanssa. Kerrot että kotiolosi ovat myös vähän kurjat ja jäinkin pohtimaan, onko sinulla ympärilläsi turvallista aikuista? Sellainen voi olla myös esimerkiksi opettaja tai nuorisotyöntekijä. Matalan kynnyksen apua löytyy myös Sekasin-chatistä.

Toivottavasti tämä vastaus rohkaisi sinua ottamaan yhteyttä yllä mainittuihin tahoihin, ainakin neuvolaan, ja tilanteesi lähtee kääntymään parempaan suuntaan. Parempaa vointia sinulle <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 😍😍😍
Ikä: 13-15v
Kysymys itsetyydytyksestä Onko ok jos aina kun itsetyydytän kuvittelen ihastukseni siihen ja ikäänkuin harrastan seksiä tyynyn kanssa (olen siis tyttö)
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Hieno kuulla, että olet löytänyt itsellesi hyvän tavan itsetyydyttää. Itsetyydytys on oiva tapa oppia omasta kehosta ja keino ottaa selvää, millaiset asiat itseä kiihottavat ja mikä tuntuu itsestä hyvältä! Tyynyä voi hyvin käyttää mukana itsetyydytyksessä. Tämä on siis täysin ok! Itsetyydytyksessä pääasia on, että se on sinusta mukavaa ja tuntuu hyvältä.

On myös luonnollista, että on seksifantasioita ja ne voivatkin auttaa seksuaalisen mielihyvän kokemisessa ja kiihottumisessa. Seksifantasiat voivat herättää monenlaisia tunteita. Osalle ihmisistä fantasiat saattavat aiheuttaa hämmennystä, ahdistusta tai tuntua muuten vain omituisilta. Jos seksifantasiat aiheuttavat pahaa oloa tai ahdistusta, on tärkeää puhua ajatusten herättämistä tunteista jonkun luotettavan aikuisen kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: Tylsitynyt
Ikä: 16-18v
Mitä muuta lomalla voi tehdä kuin olla puhelimella? Maalla on ihan sika tylsää kun mun kaverit asuu muualla eikä täällä oo mitään paitsi uimaranta. Mitä muuta lomalla vois tehdä kun olla puhelimella?
Fressis

Moikka ja kiitos hyvästä kysymyksestä!

Ikävä kuulla, että maalla on mielestäsi tylsää! Et varmasti ole ainoa nuori, jolla on tosi tylsää, kun kaverit ovat muualla. Onneksi maaseutu antaa myös paljon aiheita tekemiselle! Onkin hienoa, että pohdit muuta tekemistä puhelimella olemisen sijaan.

Puhelin on hyvä viihdyttämään hetken, mutta ongelmaksi se muodostuu silloin, kun se estää meitä tekemästä oikeasti kiinnostavia asioita. Se saattaa myös helposti passivoida. Sen sijaan, että itse tekisimme kivoja asioita, katsomme kun muut tekevät niitä. On helpompaa vain tarttua internetin loputtomaan viihdemereen kuin tehdä hiukan töitä keksiäkseen itselleen tekemistä!

Oletko tullut ajatelleeksi, että myös tylsyydessä voisi olla siemen moneen upeaan juttuun elämässä? Tylsyys voi saada aikaan esimerkiksi luovia ideoita, joten älä heitä sitä hukkaan. Tylsyys kyllä kehittää sinulle tekemistä, kun et voi paeta sitä puhelimeen. Voisiko siis olla niin, että maaseutu itsessään ei ole tylsä, vaan puhelin tavallaan tekee siitä tylsän?

Valitettavasti en voi keksiä puolestasi poispääsyä tylsyydestäsi. Uskon kuitenkin täysin, että sinä voit tehdä sen, kunhan vain pysähdyt aiheen äärelle kunnolla. En myöskään tiedä, miten kauan tulet maalla aikaasi viettämään, mutta toivon että löydät tylsyydestäkin hyviä puolia. 😊 Ehkä maalla vietetty aika on sellaista, josta voit kertoa myöhemmin kavereillesi, että ”Aluksi luulin kesästä tulevan tylsin kesä ikinä, mutta sitten päätin/kokeilin…”. Ehkä opettelet uuden soittimen tai uuden kielen? Tai tutustut naapureihin ja kuulet heidän erikoisia elämäntarinoitaan? Kenties tienaat rahaa auttamalla muita kotitöissä ja teet rahoilla jotain kivaa myöhemmin. Tai ehkä keksit pelin, josta tulee hitti kavereidesi keskuudessa? Kaikki on mahdollista! 😊

Tsemppiä ja hyviä ideoita kesääsi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 123
Ikä: 16-18v
Voiko tulla raskaaksi, jos spermaa päätyy sormien kautta emättimeen? Jos miehen kädellä tai sormilla saattaa olla siemennestettä, ja tällöin laittaa sormensa sisälleni, kuinka todennäköistä on tulla raskaaksi?
Fressis

Moi!

Kyllä, teoriassa on mahdollista tulla tästä raskaaksi. Raskauden alkaminen on mahdollista, jos hedelmöityskykyisiä siittiöitä päätyy tuoreeltaan tavalla tai toisella emättimeen. Kovinkaan todennäköistä ei ole tulla ns. ”sormien” kautta raskaaksi, mutta mahdollisuus on olemassa.

Voisitkin miettiä kohdallasi jälkiehkäisyn käyttämisen tarvetta tässä tilanteessa. Jälkiehkäisyn teho on parhaimmillaan 12 tunnin sisällä suojaamattomasta seksistä. Yleensä jälkiehkäisytabletti tulisi ottaa viimeistään 72-120 tunnin kuluessa valmisteesta riippuen. Jälkiehkäisytabletin hankkimiselle ei ole ikärajaa ja apteekin henkilökunta neuvoo sinua oikean valmisteen valinnassa.

Suosittelen sinua lukemaan vielä läpi tämän artikkelin jälkiehkäisyn käyttämisestä ja mitä olisi hyvä huomioida sen jälkeen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: Yli 18v
Onko normaalia, että on neitsyt ja seksin harrastaminen tuntuu ahdistavalta? Onko normaalia että on neitsyt ja seksin harrastaminen tuntuu ahdistavalta?
Fressis

Moi,

Olet erittäin tärkeiden ja monia nuoria ja nuoria aikuisia mietityttävien kysymysten äärellä. Hienoa, että laitoit meille viestiä etkä jäänyt pohdintojesi kanssa yksin!

Ensimmäiseen kysymykseesi vastauksena on, että on täysin normaalia olla neitsyt missä iässä tahansa. Neitsyyden käsitteellä viitataan yleensä siihen, ettei henkilö ole harrastanut seksiä – vielä tarkemmin ilmaistuna penis-emätinyhdyntää. Neitsyyden määritelmä kuitenkin luo todella kapean kuvan seksistä, sillä kaikki eivät välttämättä koskaan harrasta yhdyntää tai koe yhdyntää nautinnolliseksi. Laajemmin ymmärrettynä seksi tarkoittaakin ajatuksia, tunteita ja toimintaa, jotka tuottavat kiihotusta ja seksuaalista mielihyvää.

Normaaliuden käsitteen osalta on myös hyvä tiedostaa, että jotkut eivät harrasta koskaan seksiä ja/tai koe kiinnostusta seksiin. Tätä kutsutaan aseksuaalisuudeksi, joka on sekin normaalia. Ylipäätään seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvien asioiden kohdalla voidaan ajatella, että kaikki sellainen on normaalia, mikä ei vahingoita itseä tai toisia ihmisiä.

Seksiä ei tarvitse harrastaa, jos ei koe olevansa siihen valmis. Esimerkiksi ikä ei määritä oikeaa ajankohtaa seksin aloittamiselle, kuten ei myöskään seurustelusuhteessa oleminen. Kaiken kaikkiaan se on hyvin yksilökohtaista, milloin kukakin kokee olevansa valmis ja halukas seksiin. Asian kanssa ei tarvitse kiirehtiä, vaan tärkeintä on kuulostella sitä, miltä sinusta itsestäsi tuntuu. Jokainen päättää itse omasta kehostaan ja siitä, milloin on valmis seksiin. Kukaan muu ei voi määrittää sitä kenenkään toisen puolesta.

Suosittelen sinua pohtimaan, mitä seksi tarkoittaa juuri sinulle. Millaiset asiat kiihottavat sinua ja tuottavat seksuaalista nautintoa? Ahdistaako sinua kaikenlainen seksin harrastamiseen liittyvä vai jotkin tietyt asiat seksissä? Oletko esimerkiksi harrastanut itsetyydytystä ja saanut siitä nautintoa, vai ahdistaako myös itsesi hyväily? Vai liittyykö ahdistuksesi nimenomaan seksiin jonkun toisen ihmisen kanssa?

Voi myös olla hyvä pohtia, millaista kokemasi ahdistus on ja mistä se johtuu. Mikäli se johtuu siitä, ettet vain koe vielä olevasi valmis seksiin, voit aivan hyvin keskittyä muihin asioihin elämässäsi ja rauhassa odotella, että ahdistus ajan kanssa lievenee ja kiinnostuksesi seksiin kasvaa. Seksiin ja ekoihin kertoihin liittyy usein ennakko-oletuksia ja myyttejä, jotka voivat aiheuttaa pelkoa ja paineita esimerkiksi mahdolliseen kipuun tai omaan suoriutumiseen liittyen. Halutessasi voit lukea tästä aiheesta Sexpon artikkelin. Jos ajatus seksin harrastamisesta puolestaan aiheuttaa pelkotiloja tai koet ahdistuksen häiritsevänä, suosittelen keskustelemaan asiasta Väestöliiton tai Sexpon maksuttomassa seksuaalineuvonnassa.

Toivottavasti nämä ajatukset auttavat sinua pohdinnoissasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Huomaatko hammaslääkäri vape käytöstä?milloin viisauden hampaat puhkeaa?
Ikä: 13-15v
Huomaako hammaslääkäri, jos on käyttänyt vapea pari kertaa? Huomaako hammaslääkäri jos on käyttänyt vain pari kertaa vapea mutta ei enää ja milloin puhkeaa viisauden hampaat? mul puhkes jo kun olin 12 v...
Fressis

Hei! Kiitos viestistä!

Todennäköisesti hammaslääkäri ei huomaa, jos olet käyttänyt vapea muutaman kerran. Hieno juttu, että et ole enää käyttänyt vapea! 😊Kannattaakin olla harkitsevainen asian kanssa: vaikka vapen käyttäminen voi aluksi tuntua harmittomalta, sillä on monia haittavaikutuksia. Pitkäaikaisia haittavaikutuksia ei vielä edes tarkkaan tunneta. Vape sisältää mm. nikotiinia, joka aiheuttaa riippuvuutta, jolloin vapen käyttöä on vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin. Erittäin hyvä päätös siis, että et ole enää käyttänyt vapea! 😊

Viisaudenhampaat puhkeavat tavallisesti 17–21-vuotiaana. Niiden puhkeamista voi odottaa 26-vuotiaaksi saakka. Jos olit tuon mainitsemasi ”puhkeamistilanteen” aikaan 12-vuotias, voisiko olla, että sinulle puhkesivat toiset poskihampaat eli niin sanotut seiskat? Ainakin iän puolesta se sopisi seiskojen puhkeamisen aikatauluun, jotka tulevat 11–13-vuotiaana. Jos asia mietityttää, suosittelen kysymään asiaa vielä hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä. Muista harjata hampaat erityisen huolellisesti mieluiten sähköhammasharjalla ja samoin on hyvä käyttää hammaslankaa päivittäin.

Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: juu
Ikä: 13-15v
Pienet pisteet peniksen päässä moi. Huomasin että penikseni päässä esimahassa on vaaleita hyvin pieniä pisteitä. Hieman ehkä kellertäviä ja ne eivät ole vain jokin kuvio ihossa sillä ne...
Fressis

Moikka! Valitettavasti asiaa on vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella. Haluankin rohkaista sinua olemaan asiasta yhteydessä kouluterveydenhoitajaan. Hän pystyy paremmin arvioimaan tilannettasi ja auttamaan mahdollisen hoidon kanssa.

On kuitenkin tavallista, että peniksessä on näppylöitä. Ne voivat olla esimerkiksi helmiäisnystyjä tai finnejä. Penikseen voi tulla myös ihottumaa, jos sitä esimerkiksi pesee liian usein tai voimakkailla pesuaineilla. Peniksen hygieniasta huolehtimiseen riittääkin pesu kerran päivässä lämpimällä vedellä, ilman pesuaineita. Pesun jälkeen penis on hyvä kuivata huolellisesti ja vaihtaa jalkaan puhtaat alushousut. Penikseen voi laittaa myös mietoa perusvoidetta, jos sen iho tuntuu kuivalta. Voide voi auttaa myös näppylöihin.

On hyvä muistaa, että myös seksitaudit voivat aiheuttaa ihomuutoksia. Jos sinulla on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä toisen henkilön kanssa, suosittelen sinua hakeutumaan seksitautitesteihin, jotta asiaa voidaan tutkia.

Toivottavasti tämä vastaus auttoi asian kanssa eteenpäin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Lilli
Ikä: 13-15v
Miten kertoa vanhemmille, että on trans? miten kertoa vanhemmille että olen trans tyttö. Hei olen 13 vuotias trans tyttö ja haluaisin kertoa vanhemmilleni että olen trans mutta minua pelottaa että he...
Fressis

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi.

Kolme vuotta on pitkä aika pitää näin tärkeää asiaa salassa, joten on hyvä, että otit yhteyttä saadaksesi vanhemmille kertomiseen tukea. On hienoa, että sisaresi ovat tukenasi, ja olet ollut rohkea, kun olet kertonut asiasta heille.

Vanhemmille kertomiseen ei ole olemassa mitään yhtä oikeaa tapaa, mutta moni on kokenut kirjeen kirjoittamisen hyväksi. Kirje mahdollistaa sen, että vanhempasi voivat lukea sen rauhassa ja palata siihen tarvittaessa. Tieto voi nimittäin herättää vanhemmissasi monia tunteita ja hämmennystä. Joskus nämä tunteet voivat tulla ulos äkkipikaisuutena tai ajattelemattomina kommentteina ja aiheuttaa pahaa mieltä tai riitaa. Kirjeen avulla vanhempasi saavat vähän lisäaikaa sulatella asiaa. Voi myös olla, että vanhempasi ovat aavistelleet jotakin, mutta odottaneet sinun ottavan asian puheeksi. Kirjeeseen voitkin kirjoittaa, että kertominen pelottaa ja toivot, että vanhemmat suhtautuvat kertomaasi ymmärtäväisesti. Antaessasi kirjeen heille voi pyytää, että vanhemmat lukevat sen rauhassa ja toivoa, että voitte jutella asiasta vielä yhdessä myöhemmin. Voit myös kertoa, että sisaresi tietävät ja ovat tukenasi. Vanhemmille kannattaa myös vinkata Setan Kasvurauha -oppaasta, jonka löydät täältä. Oppaasta vanhempasi saavat tietoa ja vastauksia mielessään oleviin kysymyksiin.

Usein nimittäin suhtaudumme kielteisesti asioihin, joita emme ymmärrä tai joita pelkäämme. Kun ymmärrys lisääntyy, usein pelotkin hälvenevät. Jos mahdollista, niin tulosta opas koulussa tai kirjastossa kirjeen mukaan, niin vanhempasi pääsevät tutustumaan siihen heti. Mikäli kertominen jännittää kovasti, voit käydä hakemassa rohkaisua Sekasin-chatista. Voit myös varata ajan Nettiturvikseen, jossa voit pohtia työntekijän kanssa vielä tarkemmin, miten kertoa vanhemmille. Voit varata ajan vaikka yhdessä siskojesi kanssa, niin saat heistä tukea. Nettiturviksessa voitte jutella työntekijän kanssa myös niin että vanhempasi ovat mukana. Mutta vain jos itse niin haluat.

Toivottavasti sait tästä viestistä apua ja asiat etenevät toivomallasi tavalla. Voit lukea lisää vinkkejä kertomiseen myös täältä. Toivon sinulle rohkeutta ja aurinkoista kevättä. Sinä ansaitset olla oma, arvokas itsesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Joku vaa
Ikä: 16-18v
Minkä takia kaikki seksuaaliset jutut tuntuu epämukavalle? Minkä takia kaikki seksuaaliset jutut (ihan sama lukeeko niistä tai kuuleeko tai tekeekö ite) tuntuu epämukavalle? En oo uskonnollisesta taustasta eli ei oo se...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kuvaat, että kaikki seksuaalisuuteen liittyvät asiat tuntuvat epämukavilta. Osaatko sanoittaa tarkemmin, mitä tämä epämukava tunne oikeastaan on? Onko seksuaalisuuteen liittyvät asiat aina tuntuneet epämukavilta vai muistatko jonkin tietyn kohdan, milloin aloit kiinnittämään tähän huomiota? Viestistäsi tulee paljon kysymyksiä mieleen, joista olisi hyvä kuulla ja keskustella kanssasi lisää.

Ihmisillä seksuaalinen mielenkiinto on hyvin yksilöllistä, joillakin se on hyvin vahvaa ja toisia taas asia ei erityisemmin kiinnosta. On kuitenkin eri asia, jos seksuaalisuus herättää kielteisiä tunteita, esimerkiksi kuvamaasi epämukavuutta tai epävarmuutta, häpeää tai inhoa. Silloin asiaa kannattaa lähteä tutkimaan esimerkiksi seksuaaliterapiassa tai psykoterapiassa.

Kuvaat, että sinulla ei ole uskonnollista taustaa. Omassa historiassa voi kuitenkin olla jotain muuta, mikä näyttäytyy nyt seksuaalisuudessa. Negatiivisesti seksuaalisuuteen voi vaikuttaa esimerkiksi oma minäkäsitys tai minäkuva, alakuloinen mieliala, yksinäisyys, turvattomuus, aikaisemmat torjutuksi tulemisen kokemukset ym. Yksi oleellinen kysymys on myös se, että häiritseekö nykyinen tilanne sinua? Tuleeko olo, että seksistä tulisi olla kiinnostunut, vaikka ei ole?  Jos asia painaa mieltä, suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä ammattilaisiin. Esimerkiksi Sexpolta löytyy maksutonta seksuaalineuvontaa. Heille voi myös soittaa nimettömänä, löydät yhteystiedot täältä. Voit ottaa asiasta yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?