Suosituimmat avainsanat
Kysy asiantuntijalta -palvelu on kesälomalla ja aukeaa taas 4.8.2025.
Fressiksen loma-aikana voit olla yhteydessä näihin palveluihin:
- Sekasin Chat
ma-pe 9-24, la-su 15-24 - MLL:n Lasten ja nuorten puhelin
Puhelin päivystää joka ilta klo 17-20 numerossa 116 111. Chat- ja nettikirjepalvelu ovat auki joka päivä klo 17-20 ja ne löytyvät täältä. - Katso kaikki avoinna olevat nuorille suunnatut chatit ja verkkopalvelut Netarissa.
Myös MIELI ry:n Kriisipuhelin palvelee joka päivä vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111. Kiireellisissä terveyteen liittyvissä asioissa ota yhteyttä omaan terveysasemaasi tai soittamalla hätänumeroon 112.
Hyvää kesää!
Suosituimmat avainsanat
Moi nimimerkki ”Helmi”! On todella hyvä, että pohdit (ryhmä)seksiin liittyvää turvallisuutta. Sekä kahden että useamman ihmisen välisessä seksissä on tärkeää, että kaikki toimivat vastuullisesti toisiaan kuunnellen ja kunnioittaen. Tällöin ryhmäseksin harrastaminen on turvallista sekä sinulle että pojille.
Ryhmäseksissä pätevät pitkälti samat asiat kuin kahdenvälisessä seksissä, mutta useamman ihmisen osallistuminen tuo jonkin verran lisää huomioon otettavia seikkoja. Kokosin sinulle viiden kohdan listan turvallisempaan ryhmäseksiin. Voit käydä ne yhdessä läpi poikien kanssa, mikäli päädytte harrastamaan seksiä nelistään tai jollakin muulla kokoonpanolla.
- Omien mieltymysten, toiveiden ja rajojen tunnistaminen ja sanoittaminen: Olette vielä hyvin nuoria, minkä vuoksi kunkin teistä on hyvä pohtia, mitä seksi ylipäätään tarkoittaa teille ja millaisiin asioihin koette olevanne valmiita. Oletteko tutustuneet omiin mieltymyksiinne ja rajoihinne? Entä osaatteko ja uskallatteko sanoittaa toisillenne, mistä pidätte ja mistä ette? Mitä haluaisitte kokeilla ja mitä puolestaan ette halua tehdä?
- Avoin ja rehellinen kommunikaatio: Omista mieltymyksistä, haluista, rajoista ja fiiliksistä kannattaa kommunikoida ennen seksiä, seksin aikana ja seksin jälkeen. Seksin aikana kannattaa välillä varmistaa, onko tämä ok ja onko kaikilla hyvä olla. Jos jollekulle teistä herää missään vaiheessa epäilys siitä, onko jollakin epämukava olo, asiasta kannattaa heti kysyä häneltä. Jos puolestaan itsellesi tulee outo tai epävarma tunne, kerrothan siitä heti, jolloin voitte tarvittaessa keskeyttää tilanteen.
- Suostumus: Suostumus tarkoittaa kaikkien osapuolten innokasta halua niille seksuaalisille teoille, joita yhdessä teette. Kaikkiin seksuaalisiin tekoihin tulee saada erikseen lupa kultakin seksin osapuolelta, ja suostumuksen voi peruuttaa missä vaiheessa tahansa. Lisäksi jos edes yksi osapuoli kieltäytyy, asiaa ei silloin tehdä eikä toista saa yrittää painostaa muuttamaan mieltään. Painostamalla saatu myöntyminen ei ole aito suostumus.
- Raskauden ja seksitautien ehkäisy: Varatkaa mukaan reilusti kondomeja ja suuseksisuojia! Koska ryhmäseksissä sukuelimiä ja eritteitä on enemmän kuin kahdenvälisessä seksissä, ehkäisystä huolehtiminen vaatii erityistä tarkkuutta. Hyvä muistisääntö on, että kondomi vaihdetaan uuteen, kun penis siirtyy toiseen kehonaukkoon, eli joko toiseen ihmiseen tai esim. peräaukosta emättimeen tai suuhun. Lisäksi samalla kädellä ei pidä hyväillä eri ihmisten paljaita sukuelimiä, vaan tulee käyttää kondomia, pestä kädet hyväiltävien sukuelinten vaihtuessa tai varata eri kädet eri henkilöille. Myös seksivälineet tulee suojata kondomilla tai pestä ne huolellisesti, jos käyttäjä vaihtuu. Lisäksi on suositeltavaa käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta, koska se lisää nautintoa sekä ehkäisee kondomin rikkoutumista ja limakalvojen hiertymistä.
- Seksitautitesteissä käyminen ennen seksiä: Seksitautien testaaminen on maksutonta ja helppoa. Testeissä käymisestä huolimatta kondomia tulee käyttää seksissä.
Turvallisuuden tunne seksissä on siis kaikkien osapuolten tasavertaista yhteispeliä, jossa jokainen kantaa vastuunsa kunnioittavan ja luottamuksellisen ilmapiirin syntymisessä. Kun huomioitte toinen toisianne ja huolehditte omista rajoistanne, ryhmäseksi voi olla hyvinkin nautinnollista, hauskaa ja turvallista.
Hei! Kiitos kysymyksestäsi!
Terska on usein osittain tai kokonaan esinahan peitossa. Murrosiän aikana peniksen kasvaessa esinahka yleensä löystyy ja irtoaa terskan pinnasta, jolloin se alkaa liikkua helpommin taaksepäin. Jos esinahka ei aiheuta kipua tai muuta haittaa, sen kireydestä ei yleensä tarvitse olla huolissaan. Voit myös rauhassa antaa peniksesi kehittyä. Peniksen ja murrosiän muutokset tapahtuvat eri tahtiin eri ihmisillä, joillain aiemmin, joillain myöhemmin. Peniksestä voit lukea tarkemmin täältä.
Kirjoitit, että terskasi ja esinahkasi välissä on valkoista ja haisevaa töhnää, joka tuntuu liimaavan niitä yhteen. Se on todennäköisesti smegmaa, joka on täysin normaalia eritettä, jota muodostuu kuolleista ihosoluista ja esinahkatalista. Smegma pitää peniksen kosteana, mutta se on hyvä pestä pois päivittäin lämpimällä vedellä. Jos sitä on kertynyt enemmän tai se on kovettunut, voit kokeilla pesussa apuna esimerkiksi perusrasvaa. Vältä tavallista saippuaa, koska se voi kuivattaa ja ärsyttää herkkiä limakalvoja. Intiimialueille tarkoitetut miedot pesunesteet ovat ok tarvittaessa, mutta vesi riittää useimmiten hyvin. Voit lukea sukuelinten pesemisestä täältä.
Tärkeintä on, että esinahka liikkuu sen verran, että saat esinahan alta puhdistettua. Älä liikuta esinahkaa väkisin, koska se voi aiheuttaa vaurioita. Jos jokin asia mietityttää, voit hyvin kääntyä kouluterveydenhoitajan puoleen. Halutessasi voit tulla juttelemaan aiheesta myös Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jonka löydät täältä.
Hei, kiitos kysymyksestä!
Pussailulle ei ole asetettu mitään ikärajaa, joten pussailu on ok minkä ikäisenä tahansa. Oleellista on, että molemmat osapuolet haluavat sitä tehdä. Joillakin mielenkiinto pussailuun herää aikaisemmin, ja toisilla taas paljon myöhemmin tai ei ollenkaan, kaikki siltä väliltä on normaalia ja yksilöllistä.
Jäin pohtimaan kysymystäsi, että liittyykö kysymyksesi jollain tavoin suojaikärajoihin? Mikä on sallittua ja mikä ei. Suojaikäraja tarkoittaa, että alle 16-vuotiailla ei saa olla seksiin liittyviä juttuja aikuisten tai itseään selkeästi vanhempien ihmisten kanssa. Lain tarkoituksena on suojella vielä kasvavia ja kehittyviä lapsia. Jos samanikäiset nuoret tykkäävät toisistaan ja haluavat olla läheisiä, se on ok, kunhan kumpikin sitä haluaa eikä kumpaakaan siihen painosteta. Mitään ei kuitenkaan ole pakko tehdä – kaikessa tärkeintä on oma ja toisen hyvä ja turvallinen olo.
Voit halutessasi lukea lisää suojaikärajasta tästä Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.
Hei Gwn!
Tosi hyvä kysymys – kiva, että uskalsit kysyä sitä meiltä.
Tupakointi voi aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja ja oireita. Yskä on yksi yleisimmistä oireista. Yskä johtuu siitä, että tupakansavu ärsyttää hengitysteitä ja keuhkoja. Tupakka (eli savuke) sisältää eniten tupakkakasvia mutta sen lisäksi merkistä vaihdellen tuhansia erilaisia kemikaaleja kuten maku- ja lisäaineita. Jotkin näistä aineista vaikuttavat melko harmittomilta ja ne voivatkin olla turvallisia elintarvikkeissa käytettyinä. Aineet kuitenkin muuttuvat kuumentuessaan ja voivat olla hyvin haitallisia keuhkoihin hengitettynä. Kun vaihdat tupakkamerkkiä, saatat altistua uusille kemikaaleille ja lisäaineille, joita kehosi ei ole tottunut käsittelemään. Tämä voi lisätä ärsytystä ja aiheuttaa yskää tai muita oireita, kuten kurkkukipua tai limaisuutta.
Muistathan, että yskä on kehon tapa yrittää puhdistaa hengitysteitä aineista, jotka ei sinne kuulu – tässä tapauksessa tupakansavusta ja sen sisältämistä myrkyllisistä aineista. Jos tupakkayskä ja ehkä myös muut oireet mietityttävät sinua, voisi olla hyvä pysähtyä miettimään tupakointia. Voisiko vähentäminen tai lopettaminen olla sinulle mahdollista ja ajankohtaista? Lopettamalla tupakoinnin pääsisit nopeasti eroon tupakoinnin aiheuttamasta yskästä, ja samalla välttyisit myös monilta vakavilta tupakoinnin haitoilta.
Jos haluat, voin tutustua tupakoinnin terveyshaittoihin täältä: Tupakoinnin haitat – Fressis
Ja mikäli lopettaminen tuntuu mahdolliselta, voit lukea siihen vinkkejä täältä: Näin lopetat tupakoinnin – Fressis
Moikka! Kiitos kysymyksestä!
Esinahka irtoaa terskan pinnasta ja liukuu terskan taakse viimeistään murrosiässä. Tämä irtoaminen tapahtuu useimmilla luonnostaan, ja esinahan kiinnikkeet poistuvat murrosiän myötä vähitellen itsestään.
Kuulostaa siltä, että kohdallasi nämä kiinnikkeet ovat toiselta puolelta jo irronneet, mutta eivät vielä toiselta. Asia ei siis kuulosta huolestuttavalta ja loputkin kiinnikkeet varmasti irtoavat vielä murrosiän edetessä.
Muistathan huolehtia peniksen hygieniasta pesemällä sen päivittäin lämpimällä vedellä ilman saippuaa myös esinahkan alta, sen verran kuin se on mahdollista.
Moikka!
Kiitos viestistä ja tärkeästä kysymyksestäsi. Ymmärrän täysin, että kuvaamasi tilanne tuntuu sinusta oudolta ja epäreilultakin. Onhan sinulla oikeus tietää itseäsi ja terveyttäsi koskevista asioista.
Lähtökohtaisesti terveydenhuollon ammattilaiset pyrkivät toimimaan työssään luotettavasti ja nuoria kunnoittaen. Ikävää, että sinulle sattui nyt erilainen kokemus tuosta vastaanottokäynnistä. Pohdin, mikä saattoi olla syynä terveydenhoitajan toimintaan, en usko että hän ilkeyttään toimi selkäsi takana. Ehkä hän ei halunnut huolestuttaa sinua, vaan ajatteli, että asiasta olisi helpompi jutella ensin äitisi kanssa. Tai ehkä hän ei löytänyt sopivia sanoja ottaa asiaa puheeksi kanssasi. Ehkä hän arveli, että asiasta on voitu jo puhua kanssasi, eikä hänellä ollut sinulle uutta annettavaa. Syitä voi tosiaankin olla monia ja vaikka tarkoitus olisikin ollut hyvä, tapa toimia ei ollut paras mahdollinen.
Luuletko, että voisit puhua kokemuksestasi terveydenhoitajan kanssa ja kertoa toiveesi asian käsittelyyn liittyen? Uskon, että hän arvostaisi avointa keskustelua ja haluaisi kuulla, miten koit tilanteen. Keskustelu voisi palauttaa luottamuksen välillenne. Vähintäänkin suosittelen, että juttelet asiasta äitisi kanssa ja kerrot, miltä sinusta tuntui. Puhuminen on osoitus siitä, että arvostat rehellisyyttä ja haluat jatkossa olla mukana keskustelemassa sinua koskevista asioista.
Toivottavasti aiot vielä jatkossakin asioida terveydenhuollossa, etkä menettänyt kokemuksesi myötä kokonaan luottamusta tukea antaviin ammattilaisiin. Perimmäisenä tarkoituksena on kuitenkin auttaa ja tukea asiassa kuin asiassa, vaikka tällä kertaa tilanne ei mennyt kohdallasi reilusti.
Kiitos kysymyksestäsi!
On täysin ymmärrettävää, että mietit asiaa. Kysymyksestäsi ei selviä, että oletko huomannut jo muita murrosiän merkkejä? Kuukautisia edeltää usein muiden murrosiän merkkien ilmaantuminen ensin ja kuukautiset alkavat, kun murrosikä on edennyt riittävän pitkälle.
Ensimmäiset kuukautiset alkavat useimmilla 9–16-vuoden iässä. Jos menkat eivät ole vielä alkaneet 16-vuotiaana, on hyvä varata aika kouluterveydenhoitajalle tai lääkärille, jotta asiaa voidaan pohtia tarkemmin. Taustalla voi olla monia syitä, kuten perinnölliset tekijät, painonvaihtelut, urheilu, stressi tai hormonitoiminta. Viivästyneistä kuukautisista ja sen syistä voit lukea tarkemmin täältä.
Usein kyse ei ole vakavasta, mutta tutkimusten avulla voidaan varmistaa, että kaikki on kunnossa tai tarjota tarvittaessa tukea ja hoitoa tilanteeseesi. Voit tulla halutessasi juttelemaan asiasta myös Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Chatin löydät täältä.
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että pohdit asiaa – se osoittaa vastuullisuutta ja sitä, että haluat huolehtia omasta ja seksikumppanisi terveydestä.
Anaaliyhdynnässä kondomiin kohdistuu enemmän hankausta ja rasitusta, jolloin etenkin ohut kondomi voi rikkoutua helpommin. Tämä johtuu mm. siitä, että peräsuoli ei eritä luontaista liukastetta kuten emätin. Siksi anaaliseksiin suositellaan normaalipaksuisia tai paksumpia kondomeja.
Jotta kondomi kuitenkin voisi olla mahdollisimman mukava päällä, on tärkeää valita itselleen oikean kokoinen ja muotoinen kondomi. Itselle sopiva kondomi pysyy napakasti päällä, eikä se purista tai lähde rullautumaan ylöspäin. Suosittelen kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja, jotta löydätte anaaliseksiin juuri teitä miellyttävät kondomit, jotka samalla tarjoavat luotettavan suojan.
Anaaliseksissä on erittäin tärkeää käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta, koska se vähentää kondomiin kohdistuvaa kitkaa ja ehkäisee kondomin rikkoutumista. Liukuvoiteen käyttö tekee myös anaaliseksistä huomattavasti nautinnollisempaa molemmille osapuolille, ja se myös vähentää haavaumien muodostumisen riskiä limakalvoille. Lisäksi jos anaaliyhdynnän jälkeen harrastaa vielä emätinyhdyntää tai suuseksiä, kondomi tulee vaihtaa uuteen, jotta peräsuolen bakteerit eivät pääse aiheuttamaan tulehduksia päätyessään muualle elimistöön.
Jos kaipaatte lisää vinkkejä turvallisempaan ja nautinnollisempaan anaaliseksiin, voitte halutessanne tutustua Hivpointin Anaaliseksin ABC:hen.
Hei nimimerkki Judus,
Kiitos viestistäsi! Kerroit, että oksensit useamman kerran nikotiinipussien käytön jälkeen. Se on varmasti ollut todella kurja kokemus ja säikäyttänyt sinut.
Oksentaminen voi johtua siitä, että kehoosi meni liikaa nikotiinia. Koska nikotiini on myrkky, voi sen käytöstä saada nikotiinimyrkytyksen. Oksentamisen lisäksi voi tulla esimerkiksi huono olo, päänsärkyä, vatsakipuja tai tärinää. Tällaiset lievemmän nikotiinimyrkytyksen oireet yleensä helpottavat, kun nikotiini poistuu elimistöstä. Joskus oireet voivat olla kuitenkin vakavampia, kuten hengitysvaikeuksia, kouristeluja tai sydämen tykytyksiä. Silloin pitää hakea heti apua ja soittaa hätänumeroon 112.
Nikotiinimyrkytys voi tulla, jos esimerkiksi käyttää monta nikotiinipussia lyhyessä ajassa. Silloin keho ei ehdi poistaa edellisen pussin nikotiinia ennen kuin uusi tulee tilalle. Näin nikotiinimäärät voivat huomaamatta kasvaa suuriksi. Lisäksi nikotiinipussien vahvuudet voivat vaihdella, eikä purkista aina näe, kuinka vahvoja ne oikeasti ovat. Nikotiinimyrkytyksen voi saada jo yhdestäkin nikotiinipussista, jos se sisältää paljon nikotiinia.
Koska olet vielä nuori, nikotiini vaikuttaa sinuun vielä herkemmin kuin aikuisiin. Siksi olisi tosi hyvä, jos jättäisit nikotiinipussit kokonaan pois. Silloin kehosi saa kasvaa terveenä ja voit paremmin.
Jos haluat lukea lisää siitä, miten muut sinun ikäisesi ovat lopettaneet nikotiinipussien tai sähkötupakan käytön, voit katsoa vastauksen nimimerkin ”En halua kertoa” laittamaan kysymykseen Koukussa nikotiinipusseihin ja vapeen.
Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua.
Moikka!
Ihan alkuun haluan sanoa, että yhteydenottosi syy ei ole ollenkaan nolo! Tunne siitä, että kotona pelottaa olla yksin ei myöskään katso ikää, vaan on todellisuutta myös osalle aikuisista. Yksinolo voi pelottaa, vaikka pelolle ei todellisuudessa olisi mitään syytä. Usein mielikuvitus nimittäin ruokkii itse itseään ja saa meidät kuvittelemaan pahimpia mahdollisia vaihtoehtoja.
Ihan alkuun voisikin olla hyvä pysähtyä miettimään mikä yksinolossa tuntuu ikävältä? Tai osaatko nimetä tarkemmin mikä sinua pelottaa? Onko jotain sattunut joko suoraan sinulle tai lähipiirissä, joka on aiheuttanut pelon? Vai onko pelko kulkenut mukanasi jo lapsesta asti? Mitä tarkemmin osaat nimetä pelon syyn, sitä paremmin voit varmistaa, että se ei toteudu. Tai saatat huomata, että pelolle ei ole mitään järjellistä syytä, vaan se on mielikuvituksesi tuotetta. Asiasta olisi tärkeä jutella myös kotona asuvien aikuisten kanssa, jotta he voivat huomioida kokemuksesi ja auttaa sinua miettimään ratkaisuja.
Yksin ollessa on tärkeää, että ei jää jumiin omien ajatusten ja tunteiden kanssa, vaan tekee sellaisia asioita, joista itselle tulee hyvä mieli ja jotka saavat ajatukset pois pelosta. Lempparisarjan katselu, piirtäminen musiikkia kuunnellen (tämä peittää samalla hiljaisuuden) tai vaikka kokkaaminen voivat olla esimerkiksi sellaisia asioita joihin keskittyminen saa unohtamaan, että on yksin. Asiasta voi kertoa myös kaverille, ja sopia että hänen kanssaan voi soitella, jos alkaa jännittää.
Tärkeintä olisi nyt kuitenkin päästä tarkemmin käsiksi pelkoosi, jotta se ei kasva suuremmaksi turhaan. Jos kotona juttelu ei tunnu hyvältä, voit jutella asiasta myös kouluterkkarin kanssa. Tai jos sekin jännittää, käy juttelemassa asiasta Sekasin-chatissa. Pääasia on, että et jää asian kanssa nyt pidempään yksin. Yhdellä viestillä asiaa on vaikea käsitellä kunnolla. Pelosta on mahdollista päästä eroon ja tilanteesta juttelu auttaa varmasti löytämään ratkaisuja. ❤
Toivon sinulle levollisempaa tulevaa kesää!
Moikka!
Jos sinulla on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä, on hyvin mahdollista, että kuvailemasi oireet liittyvät johonkin seksitautiin. Aina seksitaudit eivät edes oireile. Suosittelenkin lämpimästi, että hakeudut seksitautitesteihin jos asia sinua yhtään mietityttää. Voit lukea testeistä ja niihin hakeutumisesta lisää Fressiksen artikkelista ”Miten seksitautitesteihin pääsee ja miten testit otetaan?”.
Muistathan käyttää jatkossa seksissä kondomia!
Hei nimimerkki SeppoJorma!
Kiitos kysymyksestäsi. Onpa upea juttu, että olet lopettanut nikotiinipussien käytön! Se on päätös, josta voit olla kiitollinen itsellesi loppuelämän.
Valitettavasti lopettamiseen kuuluu vieroitusoireita, jotka ovat pahimmillaan juuri ensimmäisten päivien aikana lopettamisen jälkeen. Kirjoittaessasi meille kysymystäsi vieroitusoireesi ovat olleet voimakkaimmillaan. Eli yleensä voimakkaimmat oireet kestävät 1–3 vuorokautta lopettamisesta. Tämän jälkeen oireet helpottavat päivä päivältä. Yleensä oireet kestävät noin 3–4-viikkoa. Oireiden kesto ja voimakkuus ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä ja niihin vaikuttavat esimerkiksi se, miten paljon tuotteita on käyttänyt ja miten voimakas riippuvuus niistä on ollut.
Vieroitusoireista kyllä selviää ja tulet varmasti huomaamaan pian niitä positiivisia asioita, joita nikotiinittomuus elämääsi tuo. Yleensä sen huomaa ensimmäisenä omassa jaksamisessa, kun unenlaatu paranee eikä vieroitusoireet enää hallitse kehoa ja mieltä. Ensimmäisten viikkojen aikana lopettamisesta mieli voi olla hyvinkin maassa, voi kokea suurta ärsytystä ja koko olotila olla hyvin vetämätön ja surkea. Tätä ei kannata säikähtää eikä näiden tuntemusten takia kannata luovuttaa.
Ensimmäisten viikkojen aikana onkin tärkeää keksiä itselleen kaikkea mielekästä ja kivaa tekemistä, joka vie ajatukset muualle ja tuo parempaa mieltä. On myös tärkeää miettiä etukäteen suunnitelmaa mahdollisiin tilanteisiin, kun nikotiinipusseja alkaa tehdä mieli. Voit keksiä jonkun itsellesi parhaiten sopivan rutiinin niihin hetkiin. Osa on selvinnyt niistä esimerkiksi imeskelemällä pastilleja ja kohdistamalla ajatuksena johonkin itselleen tärkeään asiaan. Vain sinä tiedät, mikä sopii sinulle parhaiten.
Hurjasti tsemppiä sinulle lopettamiseen. Välillä saattaa tulla retkahduksia, mutta se ei tarkoita, että olisit epäonnistunut, vaan voit jatkaa lopettamista tämänkin jälkeen. Retkahduksista voi myös aina oppia ja miettiä, mitä seuraavan kerran tekee, kun samanlainen tilanne tulee eteen.
Voit lukea lisää lopettamisesta Fressiksen sisällöstä ”Näin lopetat nuuskan käytön” (vaikka lopetatkin nikotiinipussien käytön) tai voit ladata itsellesi Erovirasto-sovelluksen, joka antaa vinkkejä ja tukea 30 päivän ajan lopettamisesta. Jos vieroitusoireet ovat erityisen hankalia, suosittelen sinua olemaan yhteydessä terveydenhuoltoon. Sieltä saat tarkempaa hoitoa ja ohjausta.
Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!
Moikka,
On hienoa, että olet alkanut pohtimaan nikotiinipussien ja vapen käytön lopettamista. Lopettaminen onkin erinomainen päätös. Nikotiinipussit ja vape ovat haitallisia terveydelle. Ne voivat vahingoittaa erityisesti nuorten aivoja.
Sanoit, että et ole saanut lopetettua. Hienoa, että olet yrittänyt! Lopettaminen voi tuntua vaikealta, mutta se on kuitenkin mahdollista. Se vaatii usein muutoksia tapoihin, hieman valmistautumista ja kärsivällisyyttä.
Kannattaa ensimmäisenä pohtia miksi käytät nikotiinipusseja ja vapea.
Oletko ehkä fyysisesti riippuvainen nikotiinista? Ainakin kuvaat viestissäsi olevasi nikotiinipusseihin ja vapeen koukussa. Fyysinen riippuvuus tarkoittaa, että silloin kun ei käytä nikotiinia tulee vieroitusoireita. Vieroitusoireita voivat olla esimerkiksi päänsärky, levottomuus ja ärsytys. Onneksi nämä oireet menevät ohi ajan kanssa. Ensimmäiset päivät ja viikot ilman nikotiinia ovat vaikeimmat ja kun jaksaa niiden läpi, lopettaminen helpottuu.
Aina käyttöön ei liity fyysistä riippuvuutta. Käyttö voi liittyä enemmän esimerkiksi kavereihin tai sosiaalisiin tilanteisiin. Jos omat kaverit käyttävät nikotiinipusseja tai vapea, tai näitä tarjotaan sinulle, voi olla vaikea kieltäytyä. Jos tunnistat nämä tilanteet, kannattaa miettiä etukäteen, miten sanot ei. Kavereille voi myös kertoa, että olet päättänyt lopettaa käytön ja pyytää heiltä tukea päätöksessäsi pysymiseen. Myös jollekin turvalliseksi kokemallesi aikuiselle voi olla hyvä kertoa lopettamisesta, niin voit tarvittaessa saada myös häneltä tukea lopettamiseen.
Toisaalta käyttöön saattaa liittyä tunteet. Olet saattanut oppia käyttämään nikotiinituotteita silloin, kun olet ollut ärsyyntynyt tai sinulla on ollut muulla tavoin paha olo, tai olet halunnut rentoutua. Jos näin on, mieti mitä muuta voisit tehdä rentoutuaksesi tai silloin, jos sinun tarvitsee purkaa pahaa oloa.
Näillä Fressiksen ohjeilla voit päästä jo alkuun lopettamiseen valmistautumisessa. Voit lukea lisää ohjeita lopettamisesta ja lopettamisen eri vaiheista tältä Fressiksen sivulta.
Toivottavasti tästä on sinulle apua! Tsemppiä lopettamisen kanssa. Lopettaminen on päätös, jota ei varmasti tarvitse katua.