Mitä uutta voisi kokeilla?

Liikkumismuotoja ja -lajeja on loputtomasti. Liikuntaa voi harrastaa niin ohjatusti kuin omatoimisestikin, kukin omien mieltymystensä ja mahdollisuuksiensa mukaan. Liikkumista on niin liikuntaharrastukset, omatoiminen höntsäily kavereiden kanssa, koiran ulkoiluttaminen kuin vaikkapa koulu- ja muiden matkojen kulkeminen kävellen tai pyörällä.

Millaista liikuntaa suomalaiset nuoret harrastavat?

Tutkimusten mukaan pojilla yleisimmin harrastettuja liikuntamuotoja ovat pyöräily, kävely- ja juoksulenkkeily, jalkapallo, uinti, salibandy, jääpelit, pesäpallo, laskettelu ja lumilautailu sekä sulkapallo. Tytöillä yleisimmin harrastettuja liikuntamuotoja ovat kävely- ja juoksulenkkeily, pyöräily, uinti, sulkapallo, jalkapallo, kuntosali, pihapelit, laskettelu ja lumilautailu sekä tanssi.

Yli puolet 11–15-vuotiaista lapsista ja nuorista osallistuu urheiluseurojen järjestämään toimintaan. Liikuntaharrastuksen lopettamisen yleisimmät syyt ovat kyllästyminen lajiin, se, ettei viihdy joukkueessa tai ryhmässä tai harrastus ei ole tarpeeksi innostava. Siinä vaiheessa kun alkaa tuntua, ettei innostavaa liikuntaharrastusta ole vielä löytynyt tai into nykyisen harrastuksen parissa on alkanut hiipua, on hyvä aika kokeilla jotain uutta lajia, ohjatusti tai omatoimisesti.

Uusi liikuntaharrastus?

Kehonpainoharjoittelu on voimaharjoittelua, jossa vastuksena toimii oman kehon paino. Harjoitteluliikkeet kehittävät voimaa ja kehonhallintaa. Tyypillisiä liikkeitä ovat esimerkiksi erilaiset kyykyt, punnerrukset ja leuanvedon variaatiot. Luovuus on isossa osassa kehonpainoharjoittelua. Liikkeistä kehitetäänkin jatkuvasti uusia variaatioita ja liikkeitä suoritetaan mitä erikoisimmissa paikoissa. Kehonpainoharjoittelussa ei tarvita välttämättä ollenkaan välineitä, joten sitä voi helposti harrastaa missä vain ja milloin vain. Voit kokeilla kehonpainoharjoittelua esimerkiksi Smart Moves kehonpainoharjoitteluohjeiden avulla.

Street Workout on kehonpainoharjoittelua katuolosuhteissa. Mielikuvitusta käyttämällä koko maailma voi olla yhtä isoa treenipaikkaa! Street Workoutissa liikutellaan omaa kehoa erilaisissa voimaa vaativissa voimistelullisissa ja akrobaattisissa liikkeissä. Laji on eräänlainen yhdistelmä urheilua ja taidetta, sillä erityisesti kilpailtaessa laji sisältää vahvoja show-elementtejä.

Parkourin ajatus on mahdollisimman tehokas ja sulava eteneminen suorinta ja nopeinta reittiä pisteestä A pisteeseen B. Parkourissa kehitetään liikkumiseen tarvittavia perusominaisuuksia, kuten tasapainoa, voimaa ja kestävyyttä sekä tarkkuutta ja luovuutta. Parkourissa muun muassa tasapainoillaan, ylitetään esteitä, sujahdellaan ahtaista väleistä, kiivetään seinille, hypitään erilaisille pinnoille ja heilutaan puissa. Lajissa pyritään hyödyntämään jokapäiväisestä ympäristöstä löytyviä esineitä ja rakenteita.

Trikkaus on viihdyttävä laji, joka koostuu esimerkiksi taistelulajien, voimistelun ja eri tanssilajien näyttävimmistä tempuista. Tempuista pyritään muodostamaan mahdollisimman sulava ja kaunis kokonaisuus käyttämällä erilaisia potkuja, voltteja ja kierteitä. Trikkaus on monipuolista ja luovaa liikettä, jossa jokainen voi ilmaista itseään omalla tyylillään.

Free Running on urbaani akrobatian muoto, jossa harrastajat käyttävät hyväkseen luonnon ja ihmisen itse muokkaamaa ympäristöä, tehden voltteja ja muita hauskoja temppuja ympäristön sallimissa rajoissa. Free Runningissa tärkeintä ei ole mahdollisimman nopea liikkuminen paikasta toiseen, vaan kaikki liikkeet ja temput pyritään toteuttamaan mahdollisimman näyttävästi, sulavasti ja katkeamattomasti.

Freegym rikkoo perinteisen voimistelun rajoja yhdistelemällä voimistelua, voimaharjoittelua, voltteja ja parkouria. Freegymissä unohdetaan kilpailut ja niiden vaatimukset, ja keskitytään erilaisten taitojen sekä temppujen opetteluun. Freegymiä voi hyvin harrastaa sisällä tai ulkona, yksin tai kavereiden kanssa.

Katutanssi pitää käsitteenä sisällään useita kaduilta lähtöisin olevia tanssityylejä, kuten breakdancen ja lockingin. Esimerkiksi kovaa asennetta pursuava breakdance on akrobaattinen tanssi, jonka energia ja innostavuus tempaavat helposti mukaan. Lajin saloihin pääsee hyvin sisään perusliikkeiden kautta ja vaikeampien tekniikoiden parissa riittää haastetta loputtomiin.

Seinäkiipeilyä ja boulderointia voi harrastaa omaan kuntotasoonsa parhaiten sovittaen, sillä kiipeilyhalleissa on yleensä useita eritasoisia reittejä. Kiipeäminen kehittää erityisesti voimaa, notkeutta ja tasapainoa. Kiipeily on jännittävä harrastus, jossa pääsee haastamaan myös henkistä kanttiaan, sillä usein ylöspäin edetessä taistellaan pientä pelkoa vastaan.

Jooga on samalla sekä rauhoittumista ja rentoutumista että tehokasta liikuntaa. Jooga harjoittaa erityisesti mielen ja kehonhallintaa, lihasvoimaa sekä liikkuvuutta. Joogasta on kehitetty erilaisia tyylilajeja, kuten hot jooga, ilmajooga ja äijäjooga.

Luontoliikunta on mitä parhainta fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia edistävää liikuntaa. Tutkimusten mukaan metsä rauhoittaa, kohentaa mielialaa ja laskee verenpainetta jo 20 minuutin metsässä olon jälkeen. Luonnossa liikkuen voi harrastaa vaikkapa vaellusta, polkujuoksua, maastopyöräilyä, geokätköilyä ja valokuvausta, marjastusta ja sienestystä unohtamatta!

Frisbeegolfissa on tavoitteena päästä radan alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Tarkkuutta vaativa frisbeegolf on erinomaista ulkoliikuntaa, jossa yhdistyy liikunta ja ajanvietto kavereiden kanssa.

Perinteisten lajien tuunaus tuottaa usein hauskoja uusia virikkeitä. Esimerkiksi speedminton on vauhdikas ulkopeliversio sulkapallosta. Pelissä käytettävä sulka on painavampi kuin perinteinen sulkapallo ja maila muistuttaa squash-mailaa. Speedmintonissa ei tarvita verkkoa, vaan riittää kun piirretään rajat pelikentälle. Speedmintonia voi hyvin pelata erilaisilla tasaisilla alustoilla, kuten puistossa ja rannalla.

Lue myös nämä

LiikeMieliYleinen

7 x Näin liikut tunnin joka päivä – ja helposti!

Koulussa, kotona ja kavereilla tulee istuttua ihan liikaa. Jokaisen pitäisi nimittäin muistaa liikkua vähintään tunti päivässä. Näistä aineksista kokoat sen helposti.

LiikeYleinen

Kehonpainoharjoittelu – neljän liikkeen pikatreeni kotiin

Kehonpainoharjoittelu on yhä suositumpaa. Vinkeillämme teet kotona tehokkaan pikatreenin 15 minuutissa.

Kysymys & vastaus
Liike

Suositusten mukaan nuorten tulisi liikkua ainakin 1,5 tuntia päivässä ja puolet siitä pitäisi olla reipastahtista ja hengästyttävää liikuntaa. Lihaksia kuormittavaa voimaa ja notkeutta lisäävää liikuntaa suositellaan tehtäväksi kolme kertaa viikossa.

Laskin, että liikut noin tunnin viisi kertaa viikossa ja siihen ehkä teet vielä päälle kotona omatoimista liikuntaa tanssimalla ja harjoittamalla lihaskuntoa. Koululiikunnassa kokeilette varmasti erilaisia lajeja. Mielestäni liikut jo monipuolisesti ja tunnutkin löytäneesi tanssista itsellesi mieluisan lajin. Tanssi kehittää niin lihasvoimaa kuin notkeuttakin ja siinä usein myös hengästyy. Lisäksi se on hauskaa ja tuo hyvän mielen!

Jos tuon mainitsemasi liikuntamäärän päälle tulee vielä päivittäin 30-45 minuuttia pyöräilyä tai reipasta kävelyä esimerkiksi koulu- tai harrastusmatkojen yhteydessä tai ulkona liikkumista kavereiden kanssa, taidat päästä juuri tuohon suositeltuun liikuntamäärään.

Nykyajan istumapainotteinen elämäntapa ei ole terveellistä ja tärkeää olisi, että arjessa tulisi ylipäätänsä jollain tavalla liikuttua joka päivä aina kun mahdollista. Hissin sijasta voi kävellä portaita ja bussista voi jäädä vähän aiemmin pois tai vielä mieluummin taittaa matkan kokonaan vaikka pyörällä. Välitunneilla voi pelailla ulkona kavereiden kanssa, samalla saa raitista ilmaa ja jaksaa taas keskittyä paremmin tunneilla. Liikunnan ei suinkaan aina tarvitse, eikä se saakaan olla, pelkästään todella raskasta ja kuormittavaa. Keho ja mieli tarvitsevat myös lepoa jaksaakseen. Liikkumisen kuuluu olla myös hauskaa!

Fressis
LiikeYleinen

9 asiaa, joista tunnistat liikkuvasi liikaa

Liikunnanohjaaja Nora Yrjölä kertoo, milloin treenistä on tulossa kehosi vihollinen.

Liike

Ekaa kertaa salille? Näin aloitat kuntosaliharjoittelun

Kuntosaliharjoittelun voi aloittaa 15–16-vuotiaana. Yläikärajaa aloittamiselle ei ole. Monen mielestä parasta on se, että treenin paikan ja ajankohdan voi päättää ihan oman aikataulun mukaan.

LiikeMieliRytmi

Liiku itsellesi hyvä olo ja mieli

Unohda ulko­näkö­paineet liikunnassa. Liiku, jotta voit hyvin. Lue vinkit, miksi ja miten kannattaa liikkua.