Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Joo
Ikä: 13-15v
Onko mahdollista, että oman peniksen kasvua ei huomaa? Moro voiko olla niin että kun näkee oman peniksensä joka päivä niin sen kasvua ei välttämättä oikeen huomaa?
Fressis

Hei, kiitos viestistä!

Olet aivan oikeassa, ettei peniksen kasvua voi silmämääräisesti nähdä, koska kasvu tapahtuu niin hitaasti. Samalla tavalla kuin hiusten kasvu tai pituuskasvu on niin huomaamatonta, ettei sitä voi nähdä sillä hetkellä kun kasvu tapahtuu. Silti jossain vaiheessa huomaa, että on aika mennä parturiin tai vaatteet ovat jääneet pieniksi. Murrosiässä kehon mittasuhteissa tapahtuu paljon muutoksia, ja siksi esimerkiksi pituuskasvun myötä voi myös tuntua siltä, ettei penis kasva ollenkaan, vaikka se olisikin kasvanut.

Peniksen kasvu alkaa murrosiän alkuvaiheissa, noin vuosi sen jälkeen kun kivesten kasvu on alkanut. Penis saavuttaa lopullisen kokonsa 1-2 vuoden aikana. Peniksen koko myös vaihtelee paljon tilanteen mukaan. Levossa tai kylmässä penis on usein vetäytyneenä ja pienempi, erektiossa taas suurempi. Peniksen koko vaihtelee myös erektion aikana.

Jokaisen penis on yksilöllinen ja omanlaisensa, ja hyvä sellaisenaan! Sen kokoon tai muotoon ei pysty itse vaikuttamaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: huolissaanoleva
Ikä: 13-15v
Onko penikseni kooltaan normaali? Oon 14v ja pippeli levossa 2,5cm ja erektiossa noin 7-8cm onko normaalia
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestä,

Peniksen koko on asia, joka mietityttää monia. Et siis ole yksin pohdintojesi kanssa.

Peniksen koossa ja ulkonäössä on aina yksilöllisiä eroja. Sen vuoksi peniksen normaalia kokoa on oikeastaan mahdotonta määrittää. Kertomasi peniksen mitat kuulostavat kuitenkin ihan tavallisilta.

Peniksen kasvu alkaa murrosiän alkuvaiheessa ja saavuttaa lopullisen kokonsa 1-2 vuoden aikana. Voi olla, että peniksesi kasvu saattaa siis olla vielä keskenkin. Muistathan myös, että peniksen koko ei suoraan vaikuta sen toimintaan, kuten virtsaamiseen tai seksissä onnistumiseen. Peniksen kokoon ei myöskään voi itse vaikuttaa, joten omaan kehoon kannattaa opetella suhtautumaan lempeästi. Jokaisen keho on hyvä sellaisenaan. 😊

Mikäli peniksen koko tai sen toimintaan liittyvät asiat kuitenkin vielä mietityttävät sinua, suosittelen keskustelemaan asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 12-vuotias
Ikä: 9-12v
Voinko jo harrastaa seksiä tyttökaverini kanssa? Hei! Saanko panna oma ikäistä tyttökaveriani kun ollaan jo tunnettu 5-vuotta ja seurusteltu vuosi? Ja toinen kysymykseni on että saako liian ison kondoomin laittaa...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Tuntematta sinua ja tyttökaveriasi sekä teidän suhdettanne on mahdotonta vastata kysymykseesi muuta kuin että ainoastaan sinä sekä tyttökaverisi tiedätte, milloin olette valmiita seksiin toisenne kanssa. Hienoa on se, että olette tunteneet toisenne pitkään ja luoneet luottamusta ja tuntemusta toisiinne. Se on tärkeää seurustelussa, ja sitten seksissä, kun sen aika on.

Kerrot olevasi 12-vuotias, jolloin pelkästään ikä kertoo, että ehkä vielä ei ole ainakaan yhdyntäseksin aika, vaikka tunnettekin toisenne tyttökaverisi kanssa jo hyvin. Toki se, että milloin kukin kokee olevansa valmis seksiin, on jokaisen oma, henkilökohtainen kokemus. Sitä ei voi täysin arvioida iän mukaan. Siihen kokemukseen vaikuttaa se, missä vaiheessa oma murrosiän kehitys on, mutta myös se, mitä on henkisesti valmis ja halukas kehollaan tekemään sekä mitä haluaa omalle keholleen tehtävän ja mitä ei.

Seksi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, mutta yleensä se määritellään ajatuksiksi, tunteiksi ja toiminnaksi, joka tuottaa seksuaalista kiihottumista ja mielihyvää. Seksi voi siis olla eri tavoin ja eri paikkoihin koskettelua ja hyväilyä. Kiihottumista yksin tai yhdessä. Se millaista seksiä milloinkin haluaa ja mihin on valmis, on aina jokaisen ihmisen kohdalla omanlainen asia. Esimerkiksi vain sinä tiedät mitä sinä haluat, ja oletko siihen valmis. Samoin tyttökaverisi omalta osaltaan. Sen, onko valmis seksiin, tietää siitä, ettei ajatus seksistä pelota, jännitä, hämmennä tai tunnu epävarmalta.

Ennen seksin harrastamista toisen henkilön kanssa on tärkeää se, että molempien osapuolten keho ja mieli ovat riittävän kehittyneitä ja valmiita seksiin. Jos mielessä on paljon ratkaisemattomia kysymyksiä seksiin liittyen, voi olla hyvä vielä odottaa. 9-12 -vuotias ei ole useinkaan valmis vielä mielen eikä kehon osalta kokeilemaan esimerkiksi yhdyntäseksiä toisen ihmisen kanssa, mutta seksuaalinen kiihottuminen toisen seurassa, tai seksuaalisen nautinnon kokeminen esimerkiksi itsetyydyttäen, voi hyvinkin olla jo tuttua.

Seksiin, etenkään yhdyntäseksiin toisen henkilön kanssa ei tarvitse siis kiirehtiä, vaikka ajatus siitä kiihottaakin. Kannattaa kuunnella ja tunnustella kaikessa rauhassa sinun ja tyttökaverisi tuntemuksia. Seksiin on todennäköisesti sitten valmis, kun ajatus siitä ei epäilytä lainkaan, vaan päinvastoin, se tuntuu vain hyvältä teidän molempien mielestä. Seksissä on aina varmistettava molempien suostumus ennen kuin sitä tehdään. Voit halutessasi lukea täältä Fressiksen asiantuntijoiden vastauksia muiden nuorten esittämiin kysymyksiin esimerkiksi ekasta kerrasta.

Toisena asiana kysyit kondomin teippaamisesta. Se ei ole hyvä ajatus. Se ei tunnu hyvältä, ei pysy paikallaan eikä toimi luotettavasti. Sinun kannattaa tutustua erilaisiin kondomeihin ja etsiä niistä itsellesi sopiva, jota ei tarvitse teipata. Todennäköisesti myös peniksesi kehittyminen on vasta alussa, ja se, millainen kondomi sinulle lopulta sopii, voi olla vielä arvoitus. Murrosiän muutokset alkavat juuri noin 9 – 13 vuotiaana kivesten kasvulla. Noin vuosi sen jälkeen, penis alkaa kasvaa ja sen kasvu kestää vuoden tai pari. Voit lukea lisää itselle sopivan kondomin hankkimisesta täältä.

Toivottavasti vastauksestani on sinulle apua. Jos haluat keskustella asiasta lisää, voit ottaa yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Muita Väestöliiton seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä artikkeleita löydät täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Joakim
Ikä: 13-15v
Peniksen peseminen Voiko olla haitaksi, jos pesee esinahan alta kaksi kertaa päivässä, eli aamulla ja illalla? Minulla erittyy niin usein touhutippoja, kun seksuaaliset ajatukset valtaa mielen,...
Fressis

Moi nimimerkki Joakim! Hienoa kuulla, että pidät huolta hygieniastasi.

Murrosiässä peniksestä alkaa erittyä esiliukastetta (ns. touhutippoja) ja tulla siemensyöksyjä. Lisäksi esinahan alle voi muodostua valkoista rasvaista eritettä, jonka tarkoitus on pitää penis kosteana. Tätä kutsutaan smegmaksi eli esinahkataliksi. Myös se voi aiheuttaa hajua peniksessä.

Voit aivan hyvin pestä peniksesi aamuin illoin, mikäli koet sille tarvetta. Huomioithan kuitenkin, ettet käytä saippuaa terskan ja esinahan alta pesuun, sillä saippua voi kuivattaa limakalvoja. Pelkkä lämpimällä vedellä peseminen siis riittää.

Iloista syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Vai niin
Onko normaalia jos ei tule touhutippoja? Onko normaalia jos ei tule touhutippoja?
Fressis

Moikka!

Touhutipat eli esiliukaste on ainetta, jota peniksestä tulee kiihottuessa. Sen tarkoituksena on liukastaa peniksen päätä ja suojata näin peniksen herkkiä limakalvoja. Se vaihtelee, miten paljon esiliukastetta erittyy, mutta kovin paljon sitä ei tule. Voi siis hyvin olla, että sitä on erittynyt, mutta et ole vain huomannut asiaa. Esiliukastetta tulee kiihottuessa väistämättä, mutta siemensyöksyä ei välttämättä joka kerta.

On tärkeä muistaa, että myös esiliukasteen seassa voi olla hedelmöityskykyisiä siittiöitä ja myös sen kautta voi levittää seksitautia. Sen vuoksi kondomin käyttö on tärkeää alusta loppuun kaikenlaisessa seksissä, jossa on limakalvokontakti toisen henkilön kanssa.

Voit halutessasi lukea lisää touhutipoista täältä. Jos haluat jatkaa aiheesta juttelua, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Poikien Puhelimen palveluihin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ..
Ikä: 13-15v
Peniksen kasvu ja pituuskasvu Jatkuuko peniksen kasvu, jos se on kasvanut jonkin verran mutta kasvua ei ole tullut varmaan vuoteen tai se on ollut pientä? Entä voiko pituuskasvussa...
Fressis

Hei, pohdiskelet peniksen kasvun vaihetta. Penis kasvaa murrosiässä keskimäärin parin vuoden ajan. Jos murrosiän kehitys on muilta osin vielä kesken ja olet enemmän 13- kuin 15-vuotias, niin jonkin verran kasvua voinee olla vielä odotettavissa. Älä kuitenkaan murehdi liikoja, jos aikuismitat olisikin jo saavutettu. Penikset ovat kooltaan ja muodoltaan hyvin yksilöllisiä ja hyviä juuri sen kokoisena kuin ovat! Peniksen koon sijaan onkin tärkeää keskittyä esimerkiksi siihen, että penis toimii kuten kuuluukin😊

Lisäksi pohdit pituuskasvuasi suhteessa vanhempiesi pituuteen. Geeniperimä asettaa teoreettiset rajat sille, kuinka pitkäksi voi ylipäätään kasvaa, mutta lopullinen aikuispituus on niin monen tekijän summa, että en voi valitettavasti tällä tietoa antaa sinulle mitään senttimetrimäärää jäljellä olevasta kasvusta. Pojilla kasvupyrähdys ajoittuu tyypillisesti murrosiän loppuvaiheeseen, ja 16-vuotiaaksi mennessä suurin osa on saavuttanut aikuispituuden.

Jos haluat jutella lisää näistä aiheista, kannustan sinua menemään juttelemaan niistä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit jutella aiheesta myös esimerkiksi Poikien Puhelimen palveluissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Kupe
Ikä: 13-15v
Voiko pippeli olla erektiossa suurimman osan yöstä? Voiko pippeli olla erektiossa suurimman osan yöstä? Olen huomioinut, että pippeli on aina herätessäni kovana. Heräilen monta kertaa yössä, koska selkäni ja jalkani ovat...
Fressis

Moikka!

Yölliset erektiot ovat normaaleja ja jos niihin ei liity kipua, ei niistä tarvitse olla huolissaan. Erityisesti nuorena, erektio voi tulla useamman kerran yön aikana ja on yleistä, että on herätessä erektio. Erektioita tulee yön aikana tyypillisesti 5–10 kertaa ja ne kestävät minuuteista kymmeniin minuutteihin.

Kerrot viestissäsi myös, että sinua kiinnostaa nähdä alastomia naisia ja runkata eli itsetyydyttää. Murrosikä herättääkin seksuaalisen kiinnostuksen, ja siksi on myös täysin normaalia, että sinun tekee mieli nähdä alastomuutta. Itsetyydytys on hyvä keino tutustua omaan seksuaaliseen nautintoon.

Pornon katsomista ei kuitenkaan suositella alle 18-vuotiaille, koska sen sisällön ei katsota olevan soveliasta lapsille ja nuorille. Videoilta voi tulla vastaan sopimatonta materiaalia, mikä voi hämmentää ja tuottaa epämiellyttävää oloa. Porno voi myös antaa vääristynyttä mielikuvaa siitä mitä seksi on ja millä tavoin sitä harrastetaan, varsinkin, jos ei ole kokemusta oikeista seksitilanteista toisen ihmisen kanssa. Porno on tehty niin, että se saa ihmisen usein nopeasti kiihottumaan. Siksi on ymmärrettävää, että se alkaa myös kiinnostamaan. Osa saattaa myös koukuttua pornon katsomiseen ja itsetyydytys voi tuntua hankalalta ilman. Lue aiheesta lisää täältä: Mitä on porno? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi).

Suosittelemme siis, että jätät pornon katsomisen vähemmälle ja lopetat sen lopulta kokonaan. On hyvä opetella kuulostelemaan omaa kehoa ja seksuaalista nautintoa muilla tavoin itsetyydytyksessä kuin pornon avulla.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ikuinen kipu
Ikä: Yli 18v
Paraneeko peniksessä oleva patti itsestään vai pitääkö mennä lääkäriin? Hei, olen nyt tässä vähän reilun kuukauden mietiskellyt että mikö mahtaa olla syynä kun, terskassa esinahan ja terskan välisessä jänteessä on pieni vaalea patti....
Fressis

Moikka!

Valitettavasti tilannettasi on vaikea arvioida näin yhden viestin välityksellä. Viestistäsi ei käy ilmi, minkä kokoinen mainitsemasi patti on. On tavallista, että peniksen ihossa on pieniä näppylöitä, jotka voivat olla helmiäisnystyjä, joille ei tarvitse tehdä mitään, tai esimerkiksi talirauhasia. Tukkeutunut/tulehtunut talirauhanen voi olla myös kipeä. Koska voin vain arvailla tilannetta, suosittelen lämpimästi, että olet asiasta yhteydessä vielä terveydenhoitajaan tai lääkäriin, jotka pystyvät arvioimaan pattia paremmin. Myös seksitaudit voivat aiheuttaa ihomuutoksia, joten jos sinulla on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä, suosittelen, että hakeudut myös seksitautitesteihin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Enpäs kerro
Ikä: 9-12v
Peniksen ja kivesten kasvu Onko normaalia että 12-vuotiaan penis tai kivekset eivät ole alkaneet kasvaa? Karvoja tullut vähän ja erektioita myöskin.
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.

Syntymässä pojiksi määritellyillä murrosikä alkaa usein kivesten kasvamisella. Noin vuosi sen jälkeen penis alkaa kasvaa. Penis kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen ennen kuin se saavuttaa lopullisen mittansa. Kokonaisuudessaan murrosiän kehitys kestää keskimäärin kolmesta kuuteen vuotta.

Kehossa tapahtuvat muutokset voivat tulla hieman eriaikaisesti. On siis normaalia, jos penis ja kivekset eivät sinulla ole vielä alkaneet kasvaa. Kerrot, että sinulle on tullut jo vähän karvoitusta ja erektioita. Tämän perusteella vaikuttaisi siltä, että murrosikäsi on jo alkanut ja siitä kehitys etenee varmasti omaan yksilölliseen tahtiinsa.

Kaikkia omassa kehossa samaan aikaan tapahtuvia muutoksia ei välttämättä myöskään heti huomaa. Murrosiässä penis saattaa esimerkiksi näyttää pienemmiltä aikaisempaan verrattuna, jos on juuri tullut kasvupyrähdys ja on kasvanut pituutta merkittävästi lisää.

Älä siis suotta ole huolissasi murrosiän kehityksestäsi, se etenee varmasti juuri kuten kuuluukin. 😊 Jos kuitenkin haluat vielä jutella aiheesta lisää, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin tai Poikien Puhelimeen.

Voit tutustua myös Hyvä kysymys -palvelun artikkeleihin, joihin on koottu kattavasti tietoa muun muassa murrosikään liittyvistä asioista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: En tiiä
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, että esinahka rullautuu? Onko normaalia, että kun vedän esinahkan taakse se rullaantuu eikä pysy takana erektiossa. ja kondoomin kanssa se vaan rullaantuu peniksen ja esinahkan väliin. Kun...
Fressis

Moi nimimerkki En tiä,

kiitos viestistä. Kertomasi perusteella esinahkasi vaikuttaa normaalilta. Usein esinahkan liikkuvuus lisääntyy murrosiässä, mikä helpottaa muun muassa terskan ja esinahan alta pesemistä.

Esinahkat ja niiden toiminallisuus eroavat eri ihmisten välillä. Eroja on muun muassa siinä, kuinka ”paljon” esinahkaa on ja kuinka liikkuva se on. Sekin on tavallista, että esinahkaa voi liikutella peniksen päällä, vaikka se on erektiossa. Tähän liittyy sinulla ehkä jotain pulmaa, mutta en saa täysin ajatuksistasi kiinni, mitä viestilläsi tarkoitat. Suosittelinkin sinua ottamaan yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, josta voit keskustella asiasta tarkemmin seksuaalineuvojan kanssa. Voit keskustella asiasta myös Poikien Puhelimessa.

Jos esinahkaa on runsaasti ja kondomi on puolestaan liian iso, voi ongelmaksi tulla kondomin paikoillaan pysyminen. Usein siihen voi vaikuttaa hankkimalla napakamman, ympärysmitaltaan pienemmän kondomin. Hieman tiukempi kondomi estää paremmin esinahkan liikkumisen ja kondomin pois rullaantumisen seksin aikana. Hienoa, että olet käyttänyt seksissä kondomia!

Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua. Jos haluat jutella asiasta lisää, se onnistuu edellä mainituissa Väestöliiton nuorille suunnatuissa palveluissa.

Mukavaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?