Kysymys
Seksi
Nimimerkki: juu
Ikä: 13-15v
Pienet pisteet peniksen päässä moi. Huomasin että penikseni päässä esimahassa on vaaleita hyvin pieniä pisteitä. Hieman ehkä kellertäviä ja ne eivät ole vain jokin kuvio ihossa sillä ne...
Fressis

Moikka! Valitettavasti asiaa on vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella. Haluankin rohkaista sinua olemaan asiasta yhteydessä kouluterveydenhoitajaan. Hän pystyy paremmin arvioimaan tilannettasi ja auttamaan mahdollisen hoidon kanssa.

On kuitenkin tavallista, että peniksessä on näppylöitä. Ne voivat olla esimerkiksi helmiäisnystyjä tai finnejä. Penikseen voi tulla myös ihottumaa, jos sitä esimerkiksi pesee liian usein tai voimakkailla pesuaineilla. Peniksen hygieniasta huolehtimiseen riittääkin pesu kerran päivässä lämpimällä vedellä, ilman pesuaineita. Pesun jälkeen penis on hyvä kuivata huolellisesti ja vaihtaa jalkaan puhtaat alushousut. Penikseen voi laittaa myös mietoa perusvoidetta, jos sen iho tuntuu kuivalta. Voide voi auttaa myös näppylöihin.

On hyvä muistaa, että myös seksitaudit voivat aiheuttaa ihomuutoksia. Jos sinulla on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä toisen henkilön kanssa, suosittelen sinua hakeutumaan seksitautitesteihin, jotta asiaa voidaan tutkia.

Toivottavasti tämä vastaus auttoi asian kanssa eteenpäin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jokurandim66
Ikä: 9-12v
Peniksen kasvu ja koko kasvaako minun penis Kun Olen 15 niin kuin iso se sitten on Yleensä?
Fressis

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi! Pohdintasi peniksen kokoon liittyen on luonnollista – monet ikäisesi nuoret pohtivat oman peniksensä kokoa Fressiksen Kysy asiantuntijalta –palstalla. 😊

Viestistäsi ei käy ilmi, onko sinulla ilmennyt jo muita murrosiän muutoksia muun muassa kehossasi. Kertomasi iän perusteella uskoisin, että murrosikäsi on jo käynnistynyt ja vauhdissa ja myös peniksen kasvu saattaa hyvin olla vielä kesken. Poikatyypillisissä kehoissa murrosiän alkamisesta kertoo kivesten kasvaminen, joka tapahtuu usein 9–13-vuotiaana. Peniksen kasvu puolestaan alkaa yleensä noin vuosi kivesten kasvun jälkeen ja se kasvaa täyteen mittaansa muutaman vuoden kuluessa. Lopullisen kokonsa penis saavuttaa 14–20 vuoden iässä, yksilöstä riippuen.

Sitä, minkä kokoinen penis on tavallisesti 15-vuotiaana, on siis mahdotonta sanoa. ”Normaalia” peniksen kokoa on hankala, ja oikeastaan jopa turha, määrittää aikuisellakaan. Penikset ovat eri näköisiä ja –kokoisia. Kokoa tärkeämpää onkin yksinkertaisesti se, että penis toimii. 😊 On myös tärkeä muistaa, että murrosiän alkaminen ja siinä tapahtuvat muutokset, kuten peniksen kasvu, ovat aina yksilöllisiä. Jokainen kasvaa ja kehittyy omaan tahtiinsa, eikä kehitykseen tai sen nopeuteen pysty itse oikeastaan vaikuttamaan.

Voit käydä halutessasi lukemassa vielä tämän hyvän artikkelin aiheesta. Mikäli muita kysymyksiä herää, voit laittaa rohkeasti viestiä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Mukavaa kevättä sinne!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Phobos
Ikä: 13-15v
Kivuliaat erektiot Minulla on alkanut olla tosi kovia aamuerektioita. Tuntuu joskus, että pippeli on niin kovana, että se jo sattuu. Onko se ok? Miksi se sattuu,...
Fressis

Hei Phobos,

En usko, että sinulla on syytä huoleen. Tilanteesi kuulostaa ihan normaalilta. Aamuerektiot eivät ole vaarallisia 😊 Erektiossa peniksen paisuvaiskudokset täyttyvät verellä, mikä voi aiheuttaa penikseen paineentuntoa. Uskon että tämä saattaa selittää tuntemusta, jota kuvailet.

Jos kuitenkin vaikuttaa siltä, että erektiot kestävät toistuvasti pitkään ja ovat oikeasti kivuliaita, suosittelen että hakeudut asiasta terveydenhuollon ammattilaisen arvioitavaksi. Lääkäriin on hyvä ottaa yhteyttä, jos heräät toistuvasti nimenomaan kivuliaaseen erektioon. Kivuliaan erektion voi yrittää saada laskemaan esimerkiksi käymällä viileässä suihkussa, kyykkäämällä tai kulkemalla portaissa. Myös itsetyydyttäminen voi helpottaa tilannetta, jos se tuntuu itsestä hyvältä ja siihen on sopiva tilanne. Usein erektiot kuitenkin asettuvat itsestään, eikä niitä tarvitse yrittää itsetyydyttämällä laukaista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ihminen
Ikä: 13-15v
Kireä esinahka Mulla on kireä esinahka ja kun itsetyydytän ja saan orgasmin niin se sattuu eikä enää halua jatkaa sen jälkeen. Mistä johtuu?
Fressis

Hei!

Murrosiässä alkava esinahkan kireys voi johtua sukuelinten kasvamisesta. Esinahka on voinut olla myös lapsesta asti kireä. Itsetyydyttämisen ja orgasmin kivuliaisuus voi johtua kireän esinahkan aiheuttamasta puristuksesta. Jos saat esinahkan terskan taakse, se on jo hyvä merkki. Esinahkaa voi kokeilla varovaisesti myös itse venytellä, kunhan se ei satu. Käytännön ohjeita venytyshoitoon löydät esimerkiksi täältä.

Jos kivut jatkuvat tai sinulla esiintyy tulehdusoireita tai virtsaamisvaikeuksia, suosittelen hakeutumaan arvioon terveydenhuoltoon. Esimerkiksi kouluterkkarilta voit käydä kysymässä neuvoa asiaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Vempu
Ikä: 13-15v
Kysymyksiä pippelistä Miten usein pitäisi pestä esinahan alta? Olen myös huolestunut pippelin koosta, kun se on vaan 12 cm pitkä erektiossa. Voiko se kasvaa siitä enää?...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Pippeli on hyvä pestä päivittäin lämpimällä vedellä ilman pesuainetta. Esinahan alta riittää, että pesee sen verran, mihin saakka esinahka liikkuu. Lue lisää täältä.

Kertomasi iän puolesta olet sen ikäinen, että pippelisi saattaa hyvinkin vielä kasvaa. Pippelin kasvu alkaa yleensä murrosiän alkuvaiheessa noin vuosi sen jälkeen, kun kivekset ovat alkaneet kasvaa. Kasvu kestää yleensä puolesta vuodesta muutamaan vuoteen ja lopullisen kokonsa pippeli saavuttaa 14 ja 20 ikävuoden välillä – tämä on yksilöllistä. Voit lukea lisää pippelistä täältä.

Jokaisen pippelin koko ja muoto on yksilöllinen, eli ei ole olemassa yhtä oikean kokoista tai näköistä pippeliä. Ympäröivä kulttuuri, kaverit ja porno voivat luoda vääränlaisia mielikuvia siitä, millainen pippelin tulisi olla. Todellisuudessa jokainen pippeli on hyvä juuri omanlaisenaan. Eli jos joku joskus nauraa pippelillesi, ei se ole oikein tehty. Tällaisen henkilön kohdalla tilannetta voi miettiä siitä näkökulmasta, että jos hän ei osaa kohdata ja kohdella sinua kunnioittavasti, onko hän ylipäätään sellainen henkilö, jonka kanssa haluat läheisyyttä ja jakaa intiimejä asioita.

Jos pippeliin liittyvät asiat vielä mietityttävät sinua, kannattaa aiheesta keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Jutella voit myös anonyymisti Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä tai ottamalla yhteyttä Poikien puhelimeen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mölö
Ikä: 13-15v
Peniksen hilseily, punoitus ja kutina Mulla on pippeli tässä muutaman kuukauden ajan hilseillyt esinahan alta ja punoittanut, myös pientä kutinaa ja arkuutta etenkin erektioiden aikaan on ollut. Mietin että...
Fressis

Hei Mölö,

turha nolostella! Kaikki lääkärit ovat nähneet tosi paljon pippeleitä.

Ennen lääkärireissua voit kuitenkin kokeilla myös omia konsteja, joilla helpottaa vaivaa. Kerroit, että iho esinahan alla hilseilee. Voisiko kyse olla vain siitä, että iho on erittäin kuivaa? Ehkä olet pessut penistä turhan ahkerasti? Niin hassulta kuin se ehkä kuulostaakin, liika pesukaan ei ole hyväksi. Tämä johtuu siitä, että pestessä helposti poistaa ihon luontaista rasvakerrosta. Silloin iho haihduttaa liikaa ja kuivuu. Jos penis on välttämättä pestävä, älä käytä mitään pesuainetta. Ne erityisesti kuivattavat. Myös peseminen kylvettelemällä on hellävaraisempaa kuin suihkuttelu.

Kerran päivässä voisit laittaa peniksen iholle perusvoidetta. Perusvoide on apteekissa myytävä, hajusteeton ja allergiatestattu turvallinen voide. Erilaisia perusvoiteita on monia erilaisia, mutta ne eroavat toisistaan lähinnä rasva- ja vesipitoisuuksiensa mukaan. Paras voide on se, jota sinusta on miellyttävä käyttää. Ruokakaupoissakin myydään ihan hyviä voiteita, mutta niissä voi olla esim. hajusteita, jotka ärsyttävät herkkiä ihoalueita, joten niitä ei tulisi peniksen iholla siksi käyttää.

Arvelen, että säännöllinen voitelu perusvoiteella helpottaa jo oloasi. 😊 Jos arkuus jatkuu, käväise lääkärillä. Joskus on hyötyä esimerkiksi bakteereja tappavista voiteista, mutta lääkäri osaa sitten arvioida niiden tarpeellisuutta tarkemmin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Anonyymi
Ikä: 16-18v
Onko normaalia, että penis osoittaa erektiossa ylöspäin? Onko normaalia että penis osottaa erektiossa ylöspäin ja on melkein mahassa kiinni?
Fressis

Moikka,

Kyllä, tämä on ihan normaalia. Erektiossa peniksen paisuvaiskudokset täyttyvät verellä, jolloin penis jäykistyy. Samalla penis myös pitenee, paksuuntuu ja kovenee. Erektiossa penis voi suuntautua eri tavoin. Joskus se voi ”sojottaa” kuvaamallasi tavalla ylöspäin, joskus sivulle tai eteenpäin. Erektiosta voi halutessasi lukea lisää Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.

Mukavaa alkanutta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ööö
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä jos penis on erektiossa kaareva? Pystyykö penistä hoitaa kotikonstein jos se on taittuu erektiossa vasemmalle ja pitääkö näyttää sairaalassa tai jossain?
Fressis

Moikka!

Kerrot, että peniksesi taittuu erektiossa vasemmalle, ja olet ilmeisesti asiasta huolissasi, koska kysyt siihen hoitokeinoja.

Ei kuitenkaan hätää, on täysin normaalia, että penis kaareutuu johonkin suuntaan. Vain harvoilla penis on täysin suora. Penis muuttaa hyvin paljon muotoaan erektiossa, kun kiihottuessa paisuvaiskudokseen kertyy verta ja penis kovettuu. Tämän vuoksi erektiossa olevan peniksen kaarevuus on usein helpommin nähtävissä.

Jos sinulla ei tunnu peniksessä kipua, tai ole mitään muitakaan oireita, kuten vaikeutta virtsata tai saada erektiota, en usko sinulla olevan syytä huoleen. Näin ollen asiaa ei siis myöskään tarvitse hoitaa mitenkään tai hakeutua siitä lääkäriin. 😊 Toki jos sinua kovasti mietityttää penikseen tai muuten esimerkiksi murrosiän kehitykseen liittyvät asiat, on niistä hyvä käydä juttelemassa esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit halutessasi jutella aiheesta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Normaali frenulum?
Ikä: 16-18v
Onko frenulumini normaali? Hei! Olen ajatellut että onko penikseni frenulum normaali. Saan esinahan vedettyä terskan taakse mutta jos vedän vielä siitä taaksepäin frenulum tuntuu tiukalta ja vetää...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Kerroit viestissäsi, että saat vedettyä esinahan terskan taakse, mutta frenulum tuntuu tiukalta. Joillakin miehillä frenulum eli esinahan jänne voi tosiaan olla kireä, mikä voi aiheuttaa esimerkiksi kipua erektion aikana.

Mikäli koet, että kireä frenulum aiheuttaa sinulle vaivaa, voit käydä keskustelemassa asiasta esimerkiksi terveydenhoitajan, koululääkärin tai oman terveysaseman lääkärin kanssa. Kireään jänteeseen voi saada apua pienellä toimenpiteellä. Lääkäri osaa antaa sinulle oikeanlaiset neuvot tilanteeseen sekä arvioi tarvitseeko jonkinlainen toimenpide tehdä.

Mikäli kireä jänne ei aiheuta vaivoja, ei asialle tarvitse tehdä mitään.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Leenuska
Ikä: 13-15v
Millä termeillä sukupuolielimistä puhutaan terveydenhuollossa? Tahtoisin tietää terveydenhoitohenkilöiden käyttämistä sanavalinnoista sukuelimiin ja seksiin liittyen. Onko heillä joku ohje mitä sanaa käytetään minkäkin ikäisten poikien sukuelimistä? Eli minkä ikäisillä pippelistä...
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestäsi!

Pohdit viestissäsi terveydenhuollon ammattilaisten sanavalintoja sukuelinten suhteen eri ikäisten kohdalla. Tähän ei oikeastaan ole olemassa mitään tarkkaa kiveen kirjattua sääntöä, eli ammattihenkilö saattaa käyttää eri sanoja sen mukaan, mikä hänelle itselleen tuntuu luontevimmalta. Samaan tapaan asiakkaat saavat käyttää niitä sanoja, mitkä heille tuntuvat luontevilta. Toisinaan ammattihenkilö saattaa kuitenkin pyrkiä käyttämään niitä sanoja, joita asiakas itse käyttää.

On tärkeää huomioida, että sama sana saattaa saada erilaisen merkityksen eri ihmisten mielissä. Ihmiset voivat siis olla eri mieltä siitä, mitä sanaa olisi järkevää tai sopivaa käyttää. Joskus voi myös käydä niin, että joku ymmärtää jonkin sanan halventavassa merkityksessä, vaikka toinen ei kokisi sanaa lainkaan samalla tavalla. Tämä on tavallista ihmisten välisissä suhteissa.

Toivottavasti sait vastauksen kysymykseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?