Kaikki tupakkatuotteet ovat terveydelle haitallisia. Vakavimmat tupakan aiheuttamat sairaudet syntyvät tupakan polttamisesta ja tupakansavulle altistumisesta.

Tupakansavussa on tuhansia ihmiselle haitallisia yhdisteitä, joista noin 70 on osoitettu syöpää aiheuttaviksi. Tupakointi vaurioittaa lähes jokaista elimistömme osaa.

Jo lyhytkestoisen tupakoinnin vaikutukset näkyvät ja tuntuvat elimistössä. Vaara sairastua erilaisiin tupakan aiheuttamiin sairauksiin kasvaa mitä pidempään tupakoi.

Jokainen tupakka haittaa elimistön toimintaa

Tupakan palaessa syntyvä häkä sitoutuu vereen nopeammin kuin happi, jolloin kudosten hapensaanti vähenee. Herkimmin hapen puutteesta kärsiviä kudoksia ovat aivot ja sydän.

Tupakointi heikentää myös pintaverenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Nikotiini puolestaan nostaa hetkellisesti verenpainetta. Säännöllinen tupakointi pitää elimistöä siten jatkuvasti rasitustilassa.

Nikotiinin toistuva käyttö aiheuttaa riippuvuutta ja haittaa aivojen normaalia kehitystä. Nikotiinin poistuminen elimistöstä aikaansaa vieroitusoireita, kuten levottomuutta, uniongelmia, keskittymisvaikeuksia ja muutoksia ruokahalussa.

Lue lisää nikotiinin haitoista ja nikotiiniriippuvuudesta.

Röökikroppa.fi-sivustoa maiostavassa kuvassa on puhelimen ruutu, jossa näkyy osa sivuston käyttöliittymästä sekä sen viressä sydän.

Röökikroppa.fi -sivustolla voit tutkia miten nikotiinituotteiden käyttö vaikuttaa elimistöön.

Testaa nikotiiniriippuvuutesi

Riippuvuustesti päivittäin tupakoivalle
Testi satunnaisesti tai vähän tupakoivalle

Miten tupakoinnin haitat näkyvät?

Tupakoijat kärsivät muita useammin yskästä sekä hengitystie- ja keuhkosairauksista. Tupakointi voi estää nuoren keuhkojen kehittymisen täyteen mittaan ja alentaa niiden toimintakykyä. Tupakointi pitkittää esimerkiksi flunssasta paranemista ja pahentaa pitkäaikaissairauksia kuten astmaa ja allergioita.

Kunnon ja kestävyyden heikkeneminen

Kun lihakset eivät saa tarvitsemaansa happea, kestävyys ja suorituskyky heikentyvät. Sydän joutuu työskentelemään kovempaa, jolloin myös syke nousee helpommin. Liikunta saa hengästymään nopeammin. Jo lepotilassa nuoren tupakoijan sydän lyö 2-3 kertaa enemmän minuutissa kuin tupakoimattomalla nuorella.

Selkäkivut

Erityisesti alaselän kivut ovat yleisempiä tupakoijilla kuin tupakoimattomilla. Tupakointi myös ennustaa selkäkipujen ilmenemistä, vahvemmin nuorilla kuin aikuisilla. Se voi liittyä tupakoinnin seurauksena heikentyneeseen verenkiertoon selkärangan alueella. Tupakointi kasvattaa myös osteoporoosin vaaraa.

Ihon ennenaikainen vanheneminen ja akne

Tupakoijan iho alkaa vanheta ja menettää kiinteyttään muita aiemmin. Tupakoijat kärsivät aknesta muita todennäköisemmin. Päivittäinen savukkeiden määrä vaikuttaa niin aknen määrään iholla kuin sen vaikeuteenkin.

Hammas- ja ienongelmat

Tupakoijilla on tupakoimattomia useammin hammaskiveä, syventyneitä ientaskuja ja hampaan juurikalvon tulehduksia. Pysyvä ientulehdus saa hengityksen haisemaan. Tupakointi hidastaa myös suun sairauksien parantumista.

Haju- ja värihaitat

Tupakoivan hengitys ja vaatteet haisevat. Sormenpäät ja hampaat alkavat muuttua keltaisiksi nikotiinin ja tervan vaikutuksesta.

Hedelmällisyyteen ja ehkäisyyn liittyvät vaikutukset

Ehkäisypillereitä käyttävillä tupakointi lisää merkittävästi vaaraa verisuonitukoksille, joita voi pahimmillaan esiintyä sydämessä tai aivoissa. Tupakointi vaikeuttaa raskaaksi tuloa naisilla ja heikentää siittiöiden laatua miehillä. Miehillä tupakointi voi kasvattaa myös erektiohäiriön riskiä. Tupakansavu ja nikotiini ovat vaarallisia myös kohdussa olevalle vauvalle.

Vyötärölihavuus ja ylipaino

Tupakointi häiritsee elimistön aineenvaihduntaa ja voi vaikuttaa siihen pysyvästi. Teini-iässä runsaasti tupakoivilla tytöillä ja pojilla on tupakoimattomia useammin aikuisena vyötärölihavuutta, vaikka paino pysyisi normaalina. Tupakointi ei siis ole hyvä painonhallintakeino.

Hidas paraneminen leikkauksista

Monessa sairaalassa kysytään nykyään potilaan tupakoinnista ennen leikkausajan sopimista. Jos tupakoi, sairaala voi kieltäytyä leikkauksesta ennen kuin potilas on lopettanut tupakoinnin. Tämä tehdään siksi, että tupakoijille tulee muita useammin leikkauskomplikaatioita kuten tulehduksia ja leikkauksesta toipuminen on hitaampaa.

Mielen hyvinvointi

Tupakoinnin lopettaminen lievittää ahdistusta, masennusta ja stressiä. Vieroitusoireiden loputtua elämänlaatu paranee ja myönteiset tunnetilat ovat yleisempiä. On havaittu, että tupakoinnin lopettaminen lievittää ahdistus- ja masennusoireita yhtä tehokkaasti kuin niihin tarkoitettu lääkehoito.

Käy katsomassa Röökikroppa-sivuilta tarkemmin, miten tupakka vaikuttaa kehoon.

Lue myös nämä

Tupakka
Testaa tupakkariippuvuutesi

Testaa tupakkariippuvuutesi

Tee testi täällä

Artikkeli
Lopettamisen tukiTupakka

10 x näin eroon tupakasta

Tupakoinnin lopettaminen: tee elämäsi paras päätös ja stumppaa lopullisesti.

Artikkeli
NuuskaSähkötupakkaSeksiTupakka

Erektio ja mieskunto – näitä tupakkatuotteet heikentävät

Tiesitkö, että tupakkatuotteet voivat heikentää myös hedelmällisyyttäsi.

Testit

Testaa, oletko koukussa nikotiiniin

Tee testi
Artikkeli
NuuskaTupakkaYleinen

Nuuskan haittavaikutukset: 4 asiaa, joita et ehkä vielä tiennyt

Tiesitkö, että nuuskan kemikaalit päätyvät ihon läpi tupakkatyöläisen – lapsenkin – elimistöön?

Kysymys
Tupakka
Poika pohjoisen Millaisia vaikutuksia satunnainen tupakointi aiheuttaa? Hei, polttelen nautiskellen ehkä yhden 2 viikkoon tai en sitäkään. Millaisia vaikutuksia sillä on?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Tupakoinnilla ei ole turvarajaa, toisin sanoen kaikki tupakointi on haitallista. Tupakoinnilla on välittömiä eli heti tapahtuvia vaikutuksia, se muun muassa nostaa verenpainetta ja pulssia. Myös monien sairauksien riski kasvaa jo pienilläkin tupakkamäärillä.

Satunnainen tupakointi muuttuu helposti päivittäiseksi, kun elimistö tottuu nikotiiniin ja alkaa kaivata sitä lisää. Tupakkariippuvuus voi syntyä jo satunnaisen tupakoimisen seurauksena. Siksi me täällä Fressiksessä suosittelemme lopettamaan myös satunnaisen polttelun. Silloin pääsee helpommalla. Näin välttää tupakoinnin terveysriskit  ja lopettaminen on helpompaa, kun riippuvuus ei ole vielä muodostunut niin vahvaksi.

Nimimerkki kysyttävää on pohtinut myös satunnaisen tupakoinnin vaikutuksia.

Lisätietoa tupakoinnin haitoista löydät Fressiksen tupakka-tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?

Näin lopetat tupakoinnin

Hieno juttu, että harkitset lopettamista! Se on päätös, jota ei tarvitse katua. Tupakattomaan elämään voi olla monta tietä ja... Lue lisää
Artikkeli
Lopettamisen tukiTupakka

”Lopetin tupakoinnin kerralla”

Kevyn Kariste, 17, lopetti sauhuttelun kertaheitolla ja on kannustanut myös tyttöystävää vähentämään tupakointia.

Artikkeli
Tupakka

Lopettaminen on loistoidea

Katso tästä infograafista mitä positiivisia asioita tupakoinnin lopettaminen tuo mukanaan.

Artikkeli
NuuskaSähkötupakkaTupakka

Mistä saan apua lopettamiseen?

Tupakoinnin lopettaminen vaatii sisua ja vaivannäköä. Myös tieto on eduksi. Ja läheisten tuki.

Video
NuuskaSähkötupakkaTupakka

Miten valmistautua lopettamiseen?

Tässä Fressiksen 4-osaisessa podcast-sarjassa keskustellaan tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisesta. Sarjan ensimmäisessä osassa pohditaan, kuinka lopettamiseen valmistaudutaan? Podcast on toteutettu yhdessä Stumppi-neuvontapalvelun kanssa.

Fressis

Tiesitkö että...

Kukin lopettaa tupakoinnin tyylillään

Haluatko lopettaa tupakoinnin?

Tupakoinnin lopettaminen on jokaiselle tupakoitsijalle oma yksilöllinen prosessinsa. Ensimmäinen askel tupakasta eroon pääsemisessä on jo se, että alkaa pohtia tupakoinnin lopettamista. Lopettamispäätöksen tekeminen ja siihen motivaation löytäminen ovat ensimmäiset ja jopa tärkeimmät askeleet lopettamisessa.

Tupakoinnin lopettamisessa eri ihmiset kokevat erilaiset tavat toimiviksi. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka riippuvainen on nikotiinista ja se, millainen merkitys tupakoinnilla on itsellesi ja elämässäsi.

Joillekin toimii lopettaminen kuin seinään. Jos se tuntuu toimivalta ajatukselta itselle, niin kannattaa rohkeasti vain kokeilla! Toisilla onnistumista auttaa hyvä valmistautuminen.

Lue lisää vinkkejä valmistautumiseen ja lopettamiseen Fressiksen tietopankista.