Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Ikä: Yli 18v
Mitkä seksitaudit voivat tarttua silmän kautta? Hei! Yhdenillan jutussa emme harrastaneet suojaamatonta seksiä, mutta mies laukesi naamalleni. Tässä yhteydessä spermaa joutui silmääni ihan kunnolla. Jälkikäteen huolettaa, että olen saanut taudin tätä...
Fressis

Hei, hyvä kysymys!

Vastasyntyneiden silmätippuri ja -klamydia tunnetaan hyvin. Vauva voi saada taudin synnytyskanavasta, jos äidillä on hoitamaton tippuri tai klamydia. Nykyisin on kuitenkin olemassa antibiootteja, joilla hoitaa näitä tauteja, ja siksi nykyisin vastasyntyneiden silmätippuri ja klamydia ovat enemmän kehittyvien maiden ongelmia.

On myös periaatteessa mahdollista saada klamydiatartunta silmään, jos sinne on päässyt tartuttavia eritteitä, mutta sitä hoidetaan ainoastaan oireiden perusteella. Klamydianäyte otetaan silmästä vain, jos tavalliset silmätulehduksen hoidossa käytettävät antibiootit eivät tulehdukseen auta.

Aikuista suojelee ylipäätään silmän hyvä kiputunto. Jos sinulla on kipua tai muita outoja tuntemuksia/oireita silmässäsi, hakeudu lääkäriin. Jos silmissäsi ei ole mitään oireita, ole rauhassa.  Silmän pinnassa on toki limakalvoa, mutta yleensä ei haavoja, joten seksitaudit eivät ihan valtavan helposti silmiin siksi tartu.

Silmä-kondyloomat lienevät harvinaisia tilanteita, koska niistä ei löytynyt tieteellistä tietoa

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moikka moikka
Ikä: 16-18v
Ensimmäinen seksikumppani ja seksitautien tarttuminen Mietin vaan että eikös se ole niin, että jos 2 ihmistä jotka ei ole ikinä ennen harrastanut seksiä aiemmin kenenkään muun kanssa paitsi toistensa...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Olet oikeassa. Seksitaudit ovat tarttuvia tauteja, eli jos ei ole harrastanut minkäänlaista seksiä (penis-emätin -yhdyntä, suuseksi, anaaliseksi) aiemmin kenenkään kanssa, ei ole voinut saada tartuntaa. Jos siis kumppaneista kumpikaan ei ole harrastanut seksiä aiemmin, ei heillä voi olla seksitauteja eivätkä näin voi toisiaankaan tartuttaa.

On hyvä muistaa, että huuliherpes, vaikkei olekaan seksitauti, voi periaatteessa tarttua suusta sukuelinten alueelle. On siis hyvä olla tietoinen siitä, että etenkin huuliherpeksen oireisessa vaiheessa suuseksiä kuten myös suutelua on hyvä välttää.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 1234
Ikä: Yli 18v
Suunterveys ja suuseksi Jos suussa on ei-seksitautien viruksia tai bakteereja (vaikkapa karies), voiko niistä olla haittaa sukuelimille suuseksissä? Tai voiko sukuelimistä tarttua esim. jokin hiiva suuhun? Vai...
Fressis

Hei 1234,

kysyt voiko suuseksikontaktissa tarttua muita infektioita kuin varsinaisia seksitauteja ja tuleeko myös kahden neitsyen välttää sylki-sukuelin -kontaktia. Hyviä kysymyksiä!

Suussa on yli 300 lajia bakteereita, viruksia ja hiivoja. Suurin osa niistä on vaarattomia ja jopa ihmiselle hyödyllisiä osana suun ns. normaalia bakteerikantaa. Monilla on myös suun sairauksia aiheuttavia bakteereita, jotka niille suotuisissa olosuhteissa tekevät reikiä hampaisiin tai saavat ikenet tulehtumaan. Nämä bakteerit eivät kuitenkaan kykene siirtymään sukuelinten limakalvoille tartuntaa aiheuttavina tauteina syljen välityksellä, sillä ympäristöt ovat liian erilaiset. Sukuelinten hiivat eivät myöskään pysty siirtymään perusterveen ihmisen suuhun, sillä sylki, limakalvot ja normaalibakteerikanta estävät ”ulkomaailman” bakteereita asettumasta suuhun. Myöskään kariesbakteerit eivät enää tartu aikuiselta toiselle syljen välityksellä, sillä suun bakteerikanta vakiintuu jo alle 2-vuotiaana.

Mikäli suussa on sen sijaan jokin seksitauti tai aktiivinen huuliherpes, se voi siirtyä suuseksin aikana sukupuolielinten limakalvoille ja toisinpäin.  Joskus myös suuseksin tai seksin harrastaminen voi saada alapään oman bakteeritasapainon hetkellisesti häiriintymään, jolloin kehon omat hiivat voivat saada aikaan hiivatulehduksen.

Aina kun on uusi kumppani, kannattaa huolehtia seksitautien ehkäisystä. Mikäli seksitaudit on kuitenkin poissuljettu (esimerkiksi jos kummallakaan seksin osapuolella ei ole ollut seksiä aiemmin kenenkään kanssa) eikä kummallakaan ole ilmeisiä tulehduksia tai ihorikkoja, voi seksistä nauttia ilman pelkoa tartunnasta.

Hyvää alkavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ikuinen kipu
Ikä: Yli 18v
Paraneeko peniksessä oleva patti itsestään vai pitääkö mennä lääkäriin? Hei, olen nyt tässä vähän reilun kuukauden mietiskellyt että mikö mahtaa olla syynä kun, terskassa esinahan ja terskan välisessä jänteessä on pieni vaalea patti....
Fressis

Moikka!

Valitettavasti tilannettasi on vaikea arvioida näin yhden viestin välityksellä. Viestistäsi ei käy ilmi, minkä kokoinen mainitsemasi patti on. On tavallista, että peniksen ihossa on pieniä näppylöitä, jotka voivat olla helmiäisnystyjä, joille ei tarvitse tehdä mitään, tai esimerkiksi talirauhasia. Tukkeutunut/tulehtunut talirauhanen voi olla myös kipeä. Koska voin vain arvailla tilannetta, suosittelen lämpimästi, että olet asiasta yhteydessä vielä terveydenhoitajaan tai lääkäriin, jotka pystyvät arvioimaan pattia paremmin. Myös seksitaudit voivat aiheuttaa ihomuutoksia, joten jos sinulla on ollut kondomilla suojaamatonta seksiä, suosittelen, että hakeudut myös seksitautitesteihin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: piituli
Ikä: 16-18v
Haavauma ja patit alapäässä Minulla oli alapäässä hieman haavaa muistuttava repeymä reiän alapuolella, johon on nyt kehittynyt hieman ”irtonaisia” patteja muutama joita pystyy ns pyöritellä paikoillaan. Minulla on...
Fressis

Hei piituli,

Hyvä kun laitoit viestiä ja kysyit asiasta! Kuvaamasi patit kuulostavat kondyloomilta. Niitä sanotaan myös visvasyyliksi. Niiden aiheuttaja on ihmisen papilloomavirus eli HPV. HPV-infektio tarttuu iho- tai limakalvokosketuksessa ja se, kehen se on tarttunut, voi itse olla oireeton, mutta silti tartuttaa toisen. HPV-infektiot ovat erittäin yleisiä, ja niistä valtaosa paranee itsestään parin vuoden sisällä. Tartunnan saaneista noin 1% saa näkyviä syyliä, joita voidaan hoitaa.

Suosittelen sinua varaamaan ajan lääkärille, joka pystyy arvioimaan hoidon tarvetta ja jonka kanssa voit keskustella erilaisista hoitovaihtoehdoista. Kondyloomien hävittämiseen käytettävät lääkkeet tarvitsevat kaikki lääkärin kirjoittaman reseptin. Kondyloomamuutoksia voidaan hoitaa ”kotihoitona” paikallisvalmisteilla, mutta myös hoitopaikassa tehtävillä toimenpiteillä, joita on niin ikään erilaisia (esim. jäädytys ja laserointi). Hoidon valintaan vaikuttavat muun muassa kondyloomien sijainti, koko ja lukumäärä, sekä se, millainen tarve sinulla itselläsi on hoitojen toteutukseen. Kondyloomien hoito onnistuu yleensä hyvin, mutta itse virus ei valitettavasi katoa elimistöstä hoitojen avulla, ja siksi kondyloomamuutokset uusivat herkästi hoidon jälkeen. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista virus kuitenkin häviää itsestään vuosien kuluessa. On hyvä tietää myös, että tupakointi lisää syylien uusimisriskiä ja muut seksitaudit voivat haitata HPV-infektion paranemista. Siksi on tärkeää hoitaa myös mainitsemasi klamydia pois.

Viestistäsi ei käy ilmi sukupuoltasi. Jos sinulla on ulkosynnyttimet, ja kondyloomamuutoksia on todettu niissä, tulee sinulta tehdä myös papakoe, eli irtosolututkimus mahdollisten kohdunkaulan solumuutosten poissulkemiseksi. Tästäkin voitte jutella lisää lääkärin kanssa.

Koska HP-virus leviää seksikontaktissa, on tärkeää, että käytät kaikenlaisessa seksissä kondomia. On hyvä kuitenkin muistaa, että myöskään kondomi ei täysin suojaa tartunnalta, koska kondylooman voi saada myös ihokosketuksen välityksellä. Voit lukea lisää HPV:sta Fressiksen tietopankista.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle hyötyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hämmentynyt
Ikä: Yli 18v
Onko mahdollista testauttaa HPV:ta suusta? Onko mahdollista testauttaa HPV:ta suusta?
Fressis

Hei,

Tavallisesti ihmisen papilloomavirusta eli HPV:ta ei määritetä tai seulota suusta, vaikka periaatteessa se olisi laboratorioteknisesti mahdollista.

HPV-tartunnat paranevat yleensä itsestään, ilman mitään hoitotoimia, parissa vuodessa. Tupakointi ja muut mahdolliset seksitaudit (esim. klamydia, tippuri) voivat hankaloittaa HPV-infektion paranemista ja siksi tupakointia kannattaa välttää, ja testauttaa muut seksitaudit nielusta.

Jos sinulla on nielussa joku erityinen oire tai löydös, kuten patti, syylä tai haavauma, kannattaa hankkiutua sen suhteen lääkärin arvioon. Muistutuksena vielä, että suuseksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa papilloomaviruksilta ja seksitaudeilta suojautumiseksi.

Voit lukea lisää HP-viruksesta Fressiksen tietopankista. Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: kaverinpuolesta kysyn
Ikä: 13-15v
Voiko tulla raskaaksi, jos suihinotossa laukeamisen jälkeen penis laitetaan emättimeen? Otin poikaystävältäni suihin eilen ja hän laukesi minun suuhun jonka jälkeen laittoi peniksensä (vaan terskan) minun sisään. Voiko siitä tulla raskaaksi?
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Periaatteessa on aina raskauden mahdollisuus, jos harrastetaan penis-emätinyhdyntää ilman kondomia ja jos ei ole käytössä muita ehkäisymenetelmiä (esim. hormonaalinen ehkäisy).

Seuraa siis seuraavia kuukautisiasi, ja jos ne ovat myöhässä, kannattaa sinun tehdä raskaustesti. Jos kuukautisesi ovat epäsäännölliset ja haluat varmistua asiasta, voit tehdä raskaustestin kolme viikkoa yhdynnän jälkeen tarkimman tuloksen saamiseksi.

Muistakaa jatkossa aina kondomia, myös suuseksin aikana! Kondomi suojaa niin seksitaudeilta kuin raskaudeltakin 😉

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

Miten seksitautitesteihin pääsee ja miten testit otetaan?

Seksitaudit ovat usein oireettomia, joten seksitautitesteihin meneminen on ainoa tapa selvittää, onko itsellä seksitautia vai ei. Tästä oppaasta saat käytännön vinkit siihen, miten ajanvarauksen voi tehdä ja kuinka seksitautitestit tehdään.

Artikkeli
Seksi

Suuseksisuoja – mikä se on ja miten sitä käytetään?

Kaikki seksitaudit voivat tarttua suuseksissä sekä antavalle että vastaanottavalle osapuolelle. Siksi kondomin tai suuseksisuojan käyttäminen on tärkeää suuseksin aikana.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: mietin
Ikä: 16-18v
Seksitautien riski Voiko seksitautiriskiä olla, jos kumpikaan ei ole harrastanut seksiä aiemmin? Mutta jos ollaan molemmat harrastettu seksiä vain toistemme kanssa, niin onko sitten riski?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi! Hienoa, että mietit seksitautien tarttumiseen liittyviä asioita. Se on vastuullista. 😊

Jos ei ole harrastanut minkäänlaista seksiä toisen henkilön kanssa, ei ole voinut saada seksitautia, eikä voi siis ketään muutakaan tartuttaa. On kuitenkin tärkeä huomioida se, että seksi voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, ja siksi asiasta on hyvä jutella huolellisesti kumppanin kanssa, jotta voi olla varma siitä, että toisella ei ole ollut tilanteita, joissa tartunta on voinut tulla. Jos asiasta ei ole varma, kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä seksitautitesteihin.

Seksitaudit tarttuvat sellaisessa seksissä, jota ei ole suojattu kondomilla, ja jossa limakalvot tai iho hankautuvat vastakkain ja eritteet vaihtuvat. Ne voivat tarttua myös esimerkiksi seksivälineiden kautta. Tartunta voi tapahtua seksitavasta riippuen peniksen, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Voit lukea lisää seksitaudeista ja niiden tarttumisesta täältä.

Jos kuitenkin olette toistenne ensimmäiset seksikumppanit, ei teillä kummallakaan voi olla seksitautia eikä teidän välisessä seksissä ole siten myöskään seksitautiriskiä.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?