Hei nimimerkki Kookos,
Kiitos yhteydenotosta. Seksitaudit voivat tarttua emätineritteen välityksellä. Jos miettii tartunnan mahdollisuutta, niin asia kannattaa poissulkea seksitautesteillä. Se on varmin tapa saada vastaus asiaan. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta tästä Väestöliiton artikkelista ja seksitautitesteihin hakeutumisesta täältä.
Hyvää kesää sinulle!
Hei Moiccu!
Olet huolissasi sitkeästä kondyloomasta, joka ei ole reagoinut hoitoihin. Kondylooma eli visvasyylä on HPV:n eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttama ihomuutos. HP-virus voidaan jaotella matalan riskin ja korkean riskin virustyyppeihin. Matalan riskin viruksista osa aiheuttaa visvasyyliä eli kondyloomamuutoksia erityisesti sukuelinten alueelle, toiset taas voivat tehdä syyliä tai ontelosyyliä muualle kehoon.
Naisilla kondyloomat esiintyvät ulkonevina, kukkakaalimaisina syylinä ulkosynnyttimissä, mutta emättimessä ja kohdunnapukassa sijaitsevat syylät ovat litteitä. Jos ulkosynnyttimissä todetaan kondyloomia, tulee naiselta tehdä papakoe eli irtosolututkimus mahdollisten kohdunkaulan solumuutosten poissulkemiseksi.
Virus leviää seksikontaktissa ja siksi tilapäisten seksikumppanien kanssa on hyvä käyttää kondomia. On kuitenkin hyvä tietää, että kondylooman voi saada myös suuseksin sekä ihokosketuksen välityksellä, minkä vuoksi kondomin käyttökään ei täysin suojaa infektiolta.
HPV-infektiot ovat erittäin yleisiä – jopa kahdeksan ihmistä kymmenestä saa HPV-infektion elämänsä aikana. Näistä 90 % paranee itsestään elimistön immuunijärjestelmän avulla parin vuoden sisällä. Tartunnan saaneista vain noin 1 % saa näkyviä syyliä ja aika tartunnasta syylien ilmaantumiseen vaihtelee kuukausista useisiin vuosiin
Kondyloomia voi yrittää hoitaa paikallisvalmisteilla, jäädyttämällä, elektrokoaguloimalla sekä laserilla. Itse virus ei hoidoilla katoa elimistöstä ja siksi kondyloomamuutokset uusivat herkästi hoidon jälkeen. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista virus kuitenkin häviää itsestään vuosien kuluessa.
Eli vastauksena kysymykseesi moiccu – kärsivällisyyttä! Elimistö yleensä hoitaa kondylooman ajan kanssa, vaikka paikallishoidoilla sitä ei kuriin olisi saatukaan. Viestistäsi ei käy ilmi missä sinua on hoidettu, mutta voisit hankkia vielä myös lähetteen erikoissairaanhoitoon iho- ja sukupuolitautien tai naistentautien yksikköön. Voit myös olla uudestaan sinne suuntaan yhteydessä, jos olet jo ollut sitä kautta hoidossa.
Tsemppiä ja kärsivällisyyttä sinulle!
Hei ja kiitos kysymyksestä!
Kerroit viestissäsi harrastaneesi suojaamatonta yhdyntäseksiä ja nyt pohdit, voiko sinulla olla jokin seksitauti. Seksitaudit tarttuvat yleensä suojaamattomassa seksissä limakalvon tai ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. On siis valitettavasti ihan mahdollista, että sinulla voi olla jokin seksitauti.
Seksitautia ei voi päätellä oireista tai oireettomuudesta. Aina, jos seksitaudin mahdollisuus mietityttää, on hyvä hakeutua seksitautitesteihin. Lisätietoa seksitautitestauksesta löydät Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.
Jatkossa on hyvä muistaa suojautua seksissä, jotta siitä voi nauttia ilman huolta seksitaudeista. Lisätietoa aiheesta voit lukea täältä.
Mukavaa alkukesää!
Hei,
Kiitos viestistä, hienoa että mietit asiaa. Se on vastuullista.
Mikäli jommallakummalla teistä tai molemmilla on ollut aiemmin suuseksiä jonkun muun kanssa, on tartunta teoriassa mahdollinen. Seksitaudithan tarttuvat alueille, jossa on limakalvoa ja seksitautinäytteet tulee ottaa niiltä alueilta, johon seksiä on kohdistunut. Monesti seksitautitestauksen yhteydessä kysytään, millaista seksiä on ollut (emätin-penis, anaali-penis, suuseksi jne.), jotta voidaan myös päätellä mistä kaikkialta näyte kannattaa ottaa. Mikäli asia painaa edelleen mieltä tai on oireita, kannattaa siis mennä uudelleen testeihin ja pyytää ne otettavaksi vielä suusta/nielusta.
Myös suuseksissä on suositeltavaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa.
Moi ja kiitos kysymyksestäsi!
Jos siemensyöksy tapahtuu penis-emätinyhdynnässä, siemenneste eli sperma päätyy emättimeen ja valuu sieltä suhteellisen pian ulos, lähinnä painovoiman ansiosta. Sperma valuu samalla tapaa ulos myös peräaukosta, jos siemensyöksy on tapahtunut siellä.
On hyvä muistaa, että mikäli spermaa päätyy emättimeen, on olemassa raskaaksi tulemisen mahdollisuus. Kondomia on siis syytä käyttää, jos raskaus ei ole toiveissa. Lisäksi kondomi suojaa hyvin seksitaudeilta sekä emätin- että anaaliyhdynnässä.
Kivaa kevään jatkoa!
Hei,
Olette olleet hyvin tunnollsia ehkäisyn suhteen ja toimineet oikein mallikkaasti. Kondomi ja suuseksisuoja ovat hyviä ja samalla ainoita tapoja suojautua mahdolliselta seksitautitartunnalta. Niiden suojateho laskee, jos ne menevät rikki tai lähtevät pois paikoiltaan kesken seksin. Näin teille ei ole käynyt, joten voit olla rauhallisin mielin.
Totta on, että mm. herpes- ja papilloomavirus, eli HPV, voivat tarttua myös ihokosketuksessa, eli seksissä niiden tarttuminen puolin ja toisin on mahdollista. Nämä virukset ovat kuitenkin yleisiä, ja esimerkiksi herpes on n. 20%:lla ja HPV n. 80%:lla seksiä kokeneista, joten niiden tarttumiselta on vaikeaa elämän aikana välttyä. Lisäksi HP-viruksen aiheuttama infektio paranee yleensä itsekseen. Niiden tarttumista seksissä ei kannata erikseen miettiä, jos ja kun käyttää asianmukaisesti suojaa.
Mikäli sinua huolettaa seksitaudit, tai koet niiden oireita, voit hakeutua testeihin esimerkiksi oman terveysaseman tai alueen sukupuolitautien poliklinikan kautta. Sinuna en olisi tilanteesta kuitenkaan huolissani. 🙂
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Seksitaudit tarttuvat seksissä limakalvon tai rikkoutuneen ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Jos ei ole ollut seksikontaktissa (esim. suuseksi, yhdyntä, anaaliseksi), ei voi olla seksitautiakaan. Seksitaudit eivät siis synny ns. tyhjästä. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että toisen ihmisen seksihistoriasta ei voi koskaan olla täysin varma ja kukin saattaa määritellä seksin harrastamisen hieman eri tavoin.
Jos on ollut seksikontaktissa toisen kanssa ja yhtään epäilee seksitaudin tarttumisen mahdollisuutta, on aina hyvä käydä seksitautitesteissä. On hyvä muistaa, että seksitauti ei välttämättä oireile millään tavalla. Lisäksi on hyvä huolehtia seksitautien ehkäisystä käyttämällä kondomia (tai suuseksisuojaa). Mikäli kumppani on jossain vaiheessa vakituinen ja kondomin käytöstä halutaan luopua, on molempien hyvä käydä seksitautitesteissä.
Pohdit myös, voiko ihminen saada syntymän yhteydessä jonkin taudin äidiltä. Seksitaudit voivat aiheuttaa haittaa sikiölle ja raskaana olevalta otetaankin alkuraskauden terveystarkastuksen yhteydessä hänen suostumuksellaan verinäyte vastasyntyneen lapsen tartuntatautien ehkäisemiseksi. Tauteja tosiaan seulotaan niin, että ne voidaan hoitaa äidiltä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Lapselle ei pitäisi aiheutua niistä mitään pysyvämpää haittaa, eikä taudin tartuttaminen ole myöhemmin mahdollista, koska se on hoidettu tuolloin. Hoito ja seuranta tapahtuu neuvolassa ja perusterveydenhuollossa. Lisätietoa aiheesta löydät täältä.
Kivaa alkanutta kevättä!
Hei,
Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan! 🙂
Seksitaudit ovat joko bakteeri- tai virusinfektioita ja ne tarttuvat ja oireilevat eri tavoin. Esimerkiksi klamydia ja tippuri ovat bakteerien aiheuttamia, ja HPV on tietysti virus (HP-virus). Niille yhteistä on se, että ne tarttuvat joko suoraa limakalvoille tai eritteen tai välineen kautta. Limakalvoa on ihmisen kehossa useassa kohtaa ja niihin kaikkiin paikkoihin voi seksitauti tarttua. Teoriassa on siis mahdollista, että erilaiset bakteerit ja virukset kulkeutuvat esimerkiksi peräaukosta emättimeen tai emättimestä peräaukkoon, kun vessassa käydessä pyyhkii seksitautia sisältävää eritettä jompaan kumpaan suuntaan.
Mikäli sinulla on huolta seksitautien kanssa, sinun kannattaa mennä testeihin. Helpoiten sinne pääset oman terveysaseman tai paikkakuntasi sukupuolitautien poliklinikan kautta. Voit lukea Fressiksestä lisää seksitaudeista ja niiden testauksesta.
Aurinkoista helmikuuta!
Hei,
Olet huolissasi mahdollisesta seksitaudin tarttumisesta kuvaamassasi tilanteessa. Voit heti alkuun heittää huolesi pois, sillä seksitaudit edellyttävät suoraa limakalvokontaktia tai erite-limakalvokontaktia, joita erilaiset seksitilanteet ovat. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi penis-emätinyhdyntä, anaaliyhdyntä, suuseksi sekä käsi- tai välineseksi, jossa kosketellaan ensin toisen sukuelimiä ja heti välittömästi samalla kädellä tai välineellä toisen sukuelimiä.
Mietit, voiko juuri alusvaatteissa oleva mahdollinen erite tarttua toiseen alusvaatteeseen ja sitä kautta tarttua toiseen ihmiseen. Tällaisessa tilanteessa erite ja mahdollinen seksitaudin aiheuttaja ehtii jo kuivua ja kuolla. Tartunta vaatii aina välittömän ja suoran kontaktin limakalvolle. Päällekkäin olleiden alusvaatteiden välityksellä siis ei varmuudella ole mahdollista saada seksitautia. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta Fressiksestä.
Hauskaa helmikuuta!
Hei,
Kiitos kysymyksestä. Kysyt asiasta, josta on kirjoitettu aika vähän. Kun nainen kiihottuu, emätin alkaa erittää nestettä, jota kutsutaan lääkärikielellä transsudaatiksi. Kyse on nesteestä, jota joillakin erittyy enemmän, toisilla vähemmän, ja joka on täysin normaalia. Todennäköistä lienee, että yhdynnän jälkeen emättimestäsi valuvassa eritteessä on sekä tätä transsudaattia että spermaa. Eritteen punerrus johtuu todennäköisesti punasoluista (eli verestä), jotka ovat peräisin kohdun suulta.
Kohdun sisällä on runsaasti hyvin verekästä, verenvuotoherkkää limakalvoa. Toisinaan tämä verekäs limakalvo ulottuu kohdun suulle asti ja silloin puhutaan ektopiasta. Sananmukaisesti ektopialla tarkoitetaan kudosta, jota kasvaa epätavallisessa paikassa. Se on normaali ilmiö, jota esiintyy etenkin nuorilla naisilla. Ektopia on siinä mielessä kurja juttu, että se infektoituu helposti ja jos tarjolle tulee pienikin määrä klamydiaa tai muita pöpöjä, nämä tarttuvat helposti ja aiheuttavat taudin. Koska pojilla ei ole vastaavaa herkkää kudoskohtaa, seksitaudit tarttuvat yleensä helpommin pojalta tytölle kuin tytöltä pojalle.
Varsin todennäköisesti kyseessä on siis vaaraton ilmiö. Jos sinä ja kumppanisi olette toisillenne ensimmäiset, seksitaudin riskiä ei ole, ja voit olla siltäkin osin ihan huoletta. Jos taas ette ole toisillenne ensimmäiset, on olemassa seksitaudin mahdollisuus, jos seksiä on harrastettu ilman kondomia – riippumatta siitä onko aiemmilla kumppaneilla ollut oireita vai ei. Siinä tilanteessa ehdottaisin hakeutumista gynekologiseen tutkimukseen kysymyksenasettelulla ja pyynnöllä: ”Onko minulla ektopiaa, näyttääkö kohdunsuuni tulehtuneelta ja otettaisiinko seksitautitutkimukset”.
Lue lisää seksitautien testaamisesta Hyvä kysymys -sivun artikkelista.
Mukavaa talven jatkoa!