Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moikka
Ikä: 16-18v
Seksitautien mahdollisuus, jos kummallakaan ei ole aiempia seksikumppaneita Eikös se ole niin että jos seksissä kumpikin osapuoli on neitsyitä, ei seksitaudeille ole vaaraa. Olen tähän mennessä poikaystäväni kanssa aina harrastanut yhdyntää kondomin...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Juuri näin, olet käsittänyt oikein. Jos kumpikaan ei ole harrastanut seksiä (suuseksi tai emätin-/anaaliyhdyntä) aikaisemmin, seksitauteja ei voi tartuttaa.

Jos oikein tarkkoja ollaan, synnytyksen yhteydessä äiti voi tartuttaa syntyvään vauvaan esimerkiksi herpeksen tai hiv:n. Suomessa äitiysneuvolassa kuitenkin seulotaan ja hoidetaan mahdolliset seksitaudit jo raskauden aikana tai nämä otetaan huomioon synnytystavassa.

Oikein käytettynä hormonaalinen ehkäisy suojaa ei-toivotuilta raskauksilta hyvin. Uskoisin siis, että viestisi tietojen perusteella voitte turvallisin mielin jättää kondomiehkäisyn pois.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Epätietoinen
Ikä: Yli 18v
Voiko seksitaudit tarttua tissien väliin panemisesta? Voiko seksitaudit tarttua tissien väliin panemisesta?
Fressis

Moikka!

Seksitaudit eivät voi tarttua tissien väliin panemisesta. Voit siis olla asian suhteen huoletta 😊 Seksitaudit tarttuvat kondomilla tai suuseksisuojalla suojaamattomassa seksissä, ja tarttuminen vaati lähes aina limakalvojen tai ihon hankautumista vastakkain ja eritteiden vaihtumista. Näissäkin tapauksissa tartunta tapahtuu vain, jos jommallakummalla on seksitauti. Eli seksitauti ei tartu, jos esimerkiksi eritettä, kuten sylki tai sperma, joutuu rinnalle. Voit lukea lisää seksitautien tarttumisesta täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pelokas
Ikä: Yli 18v
Voiko seksitaudit tarttua esimerkiksi julkisten pukuhuoneiden välityksellä? Moi! Onko sukupuolitautia mahdollista saada (anaaliin tai emättimeen) jos esimerkiksi julkisessa pukuhuoneessa on paljain jaloin ja housuja laittaessa jalkojen pohjat osuu alus/päällihousujen haaraosaan? Jos...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen/ihon hankautuessa vastakkain ja eritteiden vaihtuessa. Eli tarttumiseen vaaditaan suoraa limakalvokontaktia tai erite-limakalvokontaktia. Seksitauteja aiheuttavat bakteerit ja virukset vaativat lisäksi elääkseen tietynlaiset olosuhteet ja jouduttuaan pois luonnollisesta elinympäristöstään (esim. lattialle tai vaatteisiin), ne eivät elä pitkään. Seksitaudit eivät siis voi tarttua kuvailemallasi tavalla jalkapohjien kautta housujen välityksellä tai kaupasta ostetuista alushousuista.

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Klamydia
Ikä: 13-15v
Saako huoltaja ilmoituksen, jos käyn alaikäisenä seksitautitestissä? Edellisel seksikumppanil on klamydia ja vedettii ilman kumii lmao mut mulla huome testit pelottaa vaa et tuleeks ilmotus huoltajalle et käyn testeis ja ku...
Fressis ja Nuorten Väestöliitto

Moi ja kiitos yhteydenotostasi!

Hieno homma, että olet hakeutumassa seksitautitesteihin tai olet jo käynyt testeissä.
Se on tärkeää terveytesi ja tulevien seksikumppaneidesi terveyden kannalta.

Käsityksemme mukaan sinulta tulisi pyytää erikseen lupa tulosten näyttämiseen vanhemmille.
Jos olet jo käynyt testeissä, niin toivottavasti tämä otettiin kanssasi puheeksi. Mikäli haluat, voit kuitenkin soittaa näin jälkikäteen testipaikkaan ja varmistaa, että meneekö tieto tuloksista myös vanhemmillesi.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Liukkari
Ikä: Yli 18v
Voiko seksitaudit tarttua liukuvoidepurkin kautta? Jos minulla on käytössä liukuvoidetta mitä olen käyttänyt exäni kanssa ja nyt nykyisen kanssa niin voiko tästä liukuvoiteesta siirtyä sukupuolitauteja toiseen? Kun liukuvoide purkkia...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Liukuvoidepurkin kautta ei voi tarttua sukupuolitauteja eli seksitauteja. Seksitauteja aiheuttavat bakteerit ja virukset vaativat elääkseen tietynlaiset olosuhteet ja jouduttuaan pois luonnollisesta elinympäristöstään, ne eivät elä pitkään. Seksitaudit tarttuvat tavallisimmin limakalvokosketuksessa, kuten suun, peräaukon, terskan tai emättimen kautta. Yleisen hygienian kannalta liukuvoidetta kannattaa kuitenkin käyttää aina puhtain käsin. 😊 Voit lukea lisää liukuvoiteista Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Veera
Ikä: 9-12v
Miten suuseksiä tehdään? Moi. Miten suuseksiä tehdään pitääkö käyttää kieltä?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kysymykseesi ei oikeastaan ole yhtä oikeaa vastausta. Lähes samasta asiasta onkin kysynyt myös nimimerkki tuuli. Kuten muissakin seksitavoissa, parhaiten oppii kokeilemalla. Erittäin tärkeää on myös jutella avoimesti seksikumppanin kanssa siitä, mitä kumpikin seksiltä toivovat: mitä saa ja haluaa tehdä tai keholleen tehtävän, ja mitä taas ei.

Jokaisella on oma yksilöllinen tapansa antaa suuseksiä. Se, mikä toimii toiselle, ei aina olekaan toiselle nautinnollista. Jotkut eivät pidä suuseksin antamisesta tai vastaanottamisesta laisinkaan. Mieltymykset selviävät keskustelemalla avoimesti kumppanin kanssa. Ei ole myöskään syytä nolostua, vaikka ei olisi ennen antanutkaan suuseksiä toiselle. Yhdessä kokeileminen voi olla jännittävä, hauska ja kiihottava kokemus. Kun ensimmäistä kertaa antaa suuseksiä, voi kumppanille kertoa, että kyseessä on ensi kerta. Tällöin vastaanottava osapuoli voi kertoa, millaisista asioista tykkää suuseksissä. Toki, jos tämä on molemmille ensi kerta, ei voi tietää mitä odottaa.

Kysyt, pitääkö käyttää kieltä suuseksiä antaessa. Mitään ei pidä tehdä, jollei se itsestä tunnu hyvältä. 😊 Suuseksiä harrastaessa on tärkeä myös muistaa, että seksitaudit tarttuvat myös suuseksissä, minkä vuoksi kondomin tai suuseksisuojan käyttö on ehdottoman tärkeää. Siitä voit lukea lisää täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pimu
Ikä: 13-15v
Voiko seksin harrastamisen aloittaa esimerkiksi suuseksillä? Jos on 14.vuotias,minulla ja kumppanilla on molemmilla halua kokeilla jotain ja ollaan mietitty että voisiko aloittaa esim. suuseksillä…
Fressis

Hei,

Kiitos yhteydenotostasi! Hienoa, että löysit tänne kysymään asiasta, joka sinua mietityttää.

Monia ikäisiäsi pohdituttavat seksiin liittyvät kysymykset, ja osalle seksin kokeilu toisen kanssa on ajankohtaista. Viestistäsi käy ilmi, että olette jutelleet seksistä kumppanisi kanssa, mikä on oikein hyvä asia. Ennen kokeilua onkin hyvä jutella siitä, minkälaista seksiä molemmat haluaisivat kokeilla ja pohtia yhdessä sitä, miten rajoista huolehditaan. Suostumus seksissä on kaiken a ja o. Täältä voit lukea lisää siitä, miten ekaan kertaan voi valmistautua.

Viestissäsi pohdit, että voisiko seksikokeilun aloittaa suuseksillä. Suuseksiä voi tottakai kokeilla, mikäli se on jotain sellaista, mikä molempia kiinnostaa. Keskeisintä on, että molemmat haluavat tehdä juuri sitä, mitä tehdään ja halutessa seksin voi aina lopettaa myös kesken. Suuseksiä voi tehdä monin eri tavoin, ja on hyvä tietää, ettei sitä tarvitse tehdä juuri tietyllä tavalla tai siten, minkälainen mielikuva siitä on syntynyt esimerkiksi viihteen kautta. Kuunnelkaa siis tarkasti omia ja toisen rajoja, ja muistakaa keskustella niistä avoimesti. Voit lukea lisää suuseksistä täältä.

Tarpeellisesta ehkäisystä huolehtiminen on myös tärkeää. Ehkäisyssä on hyvä pohtia sekä raskauden että seksitautien ehkäisyä. Suuseksissä ei toki ole raskauden riskiä, mutta mikäli jossain vaiheessa aiotte kokeilla emätinyhdyntää, on tärkeää pohtia raskaudenehkäisy kuntoon jo etukäteen. Tukea saatte kouluterveydenhoitajalta tai paikallisesta ehkäisyneuvolasta. Raskaudenehkäisymenetelmistä löydät lisää tietoa täältä.

Seksitautien riski tulee huomioida silloin, kun jommallakummalla on aiemmin ollut jonkinlaista seksiä toisen ihmisen kanssa. Viestisi antaa ymmärtää, että teillä ei ole vielä ollut minkäänlaista seksiä muiden kanssa. Silloin myöskään seksitaudeilta ei tarvitse varsinaisesti suojautua. On kuitenkin hyvä tietää, että huuliherpes voi periaatteessa tarttua sukuelinten alueelle. Täten jos huuliherpestartunta on tiedossa, niin välttäkää suuseksiä oireiseen aikaan. Tartuttavuus vähenee merkittävästi silloin, kun oireita ei ole. Kondomia tai suuseksisuojaa voi halutessaan käyttää varmuuden vuoksi. Osa kuitenkin valitsee olla käyttämättä, sillä herpes on joka tapauksessa yleinen ja voi olla täysin oireeton. Muistakaa, että kondomia tai suuseksisuojaa käytetään, jos jompikumpi sitä haluaa käyttää, eli suojautuminen ei ole neuvottelu tai suostuttelukysymys. Huuliherpeksestä ei kuitenkaan kannata kauhistua, sillä se ei yleisesti ottaen ole vaarallinen vaikkakin kiusallinen. Seksitaudeilta suojautumisesta löydät lisää tietoa täältä.

Mikäli sinulla herää lisäkysymyksiä tai pohdintoja, voit tulla keskustelemaan Väestöliiton nuorille suunnattuun seksuaalineuvontachattiin. Palvelu on maksuton ja nimetön. Chatin löydät täältä.

Toivottavasti saat tästä vastauksia pohdintoihisi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Jalea
Ikä: Yli 18v
Voiko suuseksissä suun alueelle saatu herpestartunta oireilla myöhemmin genitaalialueella? Hei, jos kumppanini saa minulta genitaaliherpes (minulla lääkärin toteama tartunta) tartunnan suuseksin aikana, oireeleeko herpes vain suun alueella, vai voiko se tulevaisuudessa ilmentyä genitaali...
Fressis

Hei Jalea,

kiitos viestistäsi. Kysyit, voiko sinun genitaaleistasi seksikumppanisi huuleen tarttunut herpes tulevaisuudessa oireilla myös kumppanisi genitaaleissa. Lyhyt vastaus kysymykseesi on, että ei voi.

Kun puhutaan herpeksestä, on hyvä tietää, että Herpes simplex-virusta (HSV) on kahta tyyppiä, HSV-1 ja HSV-2, jotka molemmat voivat aiheuttaa herpeksen iholle ja sukuelinten limakalvoille. Suupielen huuliherpeksen eli yskänrokon tai muun ihoalueen herpeksen aiheuttaa useimmiten HSV-1 ja sukuelinherpeksen HSV-2, joskin nykyään jopa kolmannes sukuelinherpestartunnoista on myös HSV-1:n aiheuttamia.

Virus siirtyy lähikosketuksessa, esimerkiksi suudellessa, suuseksissä ja yhdynnässä. Tartunnan jälkeen virus siirtyy hermosäiettä pitkin hermotumakkeeseen, jonne se jää asumaan piilevään muotoon. Usein jokin stressitekijä, esim. vilustuminen, saa viruksen aktivoitumaan, jolloin se aiheuttaa joko oireettoman viruserityksen tai oireisen taudin. Tauti voi uusiutua vaihtelevien aikojen kuluttua. Joillakin näkyvää herpestä ei ole koskaan, joillakin jopa kuukausittain.

Vaikka herpes voi tarttua huulesta genitaaleihin ja genitaaleista huuleen, se kuitenkin uusiutuu vain tartunta-alueelleen. Eli toisin sanoen, jos tartunta on tullut huuleen, myös jatkossa näppylät ilmestyvät kasvojen iholle, ei genitaaleihin.

Hyvää syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: pelkääjä
Ikä: 16-18v
Pelko seksitautien tarttumisesta yhdynnässä Mua vaan pelottaa tulevaisuus, kun haluan joskus isompana lapsia, mutta pelottaa että samalla tarttuu seksitaudit kun olen yhdynnässä.
Fressis

Hei,

Kiitos, että laitoit huolestasi meille viestiä. On todella tärkeää tuoda esille mieltä painavat asiat, ovat ne sitten suuria tai pieniä. Sinua huolettaa tulevaisuuden tilanne, jossa mahdollisesti haluaisit lapsia, ja se luonnollisesti edellyttää suojaamatonta yhdyntää. On totta, että seksitaudeista puhutaan ja niiltä suojautumista korostetaan kaikkialla, kun puhutaan seksistä. Kondomin ja suuseksisuojan käyttö onkin tärkeää etenkin nuorena, ja silloin, kun seksikumppanit ovat uusia tai vaihtelevat. Voit lukea lisää seksitaudeista ja niiltä suojautumisesta täältä.

Monesti kuitenkin siinä parisuhteiden vaiheessa, kun perheen perustaminen tulee ajankohtaiseksi, on monella jo vakiintuneempi suhde kumppaniin, eikä seksikumppanit samalla tavalla vaihdu. Kondomiehkäisy on turvallista jättää pois, kun ensin varmistetaan seksitautien mahdollisuus käymällä seksitautitesteissä. Kondomin pois jättäminen edellyttää myös sitä, ettei kummallakaan osapuolella ole seksikontakteja muiden kanssa, mistä uusia tauteja voisi saada. Oleellista on myös se, että mahdollinen parisuhde on turvallinen ja voitte luottaa toisiinne. On tärkeää, että seksistä, ehkäisystä ja perheellistymisestä voidaan puhua avoimesti ja asioista sovitaan yhdessä.

Sinun ei siis kannata kantaa huolta tästä asiasta tässä vaiheessa elämää. Tärkeää on, että huolehdit itsestäsi ja terveydestäsi, myös seksitautien ehkäisystä siihen saakka, kunnes mahdollisesti lasten hankkiminen tulee ajankohtaiseksi. Hakeudu sitten siinä vaiheessa terveydenhuoltoon, esimerkiksi ehkäisyneuvolaan, jossa ohjataan sinua varmistamaan, ettei seksitautien riskiä ole siinä vaiheessa.

Jos sinulla tulee mieleen muuta kysyttävää seksiin tai seksitauteihin liittyen, laita meille rohkeasti uusi viesti. 😊 Voit halutessasi jutella aiheesta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Sara14 vaan
Ikä: 13-15v
Voinko ottaa poikakaverin pippelin pään suuhun ilman huolta seksitaudeista? Voinko ottaa poikakaverini pippelin pään suuhuni ilman huolta seksitaudeista? Meillä ei kummallakaan ole ollut seksiä ennen tätä, eikä siis vieläkään. Tarkoitus olisi kosketella kielellä...
Fressis

Moi!

Kerrot haluavasi harrastaa suuseksiä poikaystäväsi kanssa, ja pohdit, voiko siinä yhteydessä tarttua seksitauti. Jos teillä kummallakaan ei ole ollut aiemmin minkäänlaista seksiä (suuseksi, penis-emätin-yhdyntä, anaaliseksi) toisen ihmisen kanssa, ei teillä voi myöskään olla seksitautia. Seksitaudit eivät ilmesty tyhjästä, vaan ne on saatava joltain, jotta ne voivat myös tarttua eteenpäin. Voitte siis olla asian suhteen huoletta.

Kysyt myös, onko turvallista ottaa spermaa suuhun. Kyllä, se on turvallista, jos ei ole seksitauteja. Sinun ei kuitenkaan tarvitse niin tehdä, jos et halua. Yleisesti haluaisinkin kannustaa teitä vielä yhdessä juttelemaan poikaystäväsi kanssa siitä, mitä haluatte/ette halua seksissä tehdä toisillenne ja mitä toivoisitte/ette toivoisi itsellenne tehtävän. Seksissä on tärkeä kunnioittaa toisen haluja ja jokaiseen seksuaaliseen tekoon tarvitsee molempien osapuolien suostumuksen. Voit halutessasi lukea lisää suostumuksesta täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?