Kysymys
Seksi
Nimimerkki: piituli
Ikä: 16-18v
Haavauma ja patit alapäässä Minulla oli alapäässä hieman haavaa muistuttava repeymä reiän alapuolella, johon on nyt kehittynyt hieman ”irtonaisia” patteja muutama joita pystyy ns pyöritellä paikoillaan. Minulla on...
Fressis

Hei piituli,

Hyvä kun laitoit viestiä ja kysyit asiasta! Kuvaamasi patit kuulostavat kondyloomilta. Niitä sanotaan myös visvasyyliksi. Niiden aiheuttaja on ihmisen papilloomavirus eli HPV. HPV-infektio tarttuu iho- tai limakalvokosketuksessa ja se, kehen se on tarttunut, voi itse olla oireeton, mutta silti tartuttaa toisen. HPV-infektiot ovat erittäin yleisiä, ja niistä valtaosa paranee itsestään parin vuoden sisällä. Tartunnan saaneista noin 1% saa näkyviä syyliä, joita voidaan hoitaa.

Suosittelen sinua varaamaan ajan lääkärille, joka pystyy arvioimaan hoidon tarvetta ja jonka kanssa voit keskustella erilaisista hoitovaihtoehdoista. Kondyloomien hävittämiseen käytettävät lääkkeet tarvitsevat kaikki lääkärin kirjoittaman reseptin. Kondyloomamuutoksia voidaan hoitaa ”kotihoitona” paikallisvalmisteilla, mutta myös hoitopaikassa tehtävillä toimenpiteillä, joita on niin ikään erilaisia (esim. jäädytys ja laserointi). Hoidon valintaan vaikuttavat muun muassa kondyloomien sijainti, koko ja lukumäärä, sekä se, millainen tarve sinulla itselläsi on hoitojen toteutukseen. Kondyloomien hoito onnistuu yleensä hyvin, mutta itse virus ei valitettavasi katoa elimistöstä hoitojen avulla, ja siksi kondyloomamuutokset uusivat herkästi hoidon jälkeen. Suurimmalla osalla tartunnan saaneista virus kuitenkin häviää itsestään vuosien kuluessa. On hyvä tietää myös, että tupakointi lisää syylien uusimisriskiä ja muut seksitaudit voivat haitata HPV-infektion paranemista. Siksi on tärkeää hoitaa myös mainitsemasi klamydia pois.

Viestistäsi ei käy ilmi sukupuoltasi. Jos sinulla on ulkosynnyttimet, ja kondyloomamuutoksia on todettu niissä, tulee sinulta tehdä myös papakoe, eli irtosolututkimus mahdollisten kohdunkaulan solumuutosten poissulkemiseksi. Tästäkin voitte jutella lisää lääkärin kanssa.

Koska HP-virus leviää seksikontaktissa, on tärkeää, että käytät kaikenlaisessa seksissä kondomia. On hyvä kuitenkin muistaa, että myöskään kondomi ei täysin suojaa tartunnalta, koska kondylooman voi saada myös ihokosketuksen välityksellä. Voit lukea lisää HPV:sta Fressiksen tietopankista.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle hyötyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hämmentynyt
Ikä: Yli 18v
Onko mahdollista testauttaa HPV:ta suusta? Onko mahdollista testauttaa HPV:ta suusta?
Fressis

Hei,

Tavallisesti ihmisen papilloomavirusta eli HPV:ta ei määritetä tai seulota suusta, vaikka periaatteessa se olisi laboratorioteknisesti mahdollista.

HPV-tartunnat paranevat yleensä itsestään, ilman mitään hoitotoimia, parissa vuodessa. Tupakointi ja muut mahdolliset seksitaudit (esim. klamydia, tippuri) voivat hankaloittaa HPV-infektion paranemista ja siksi tupakointia kannattaa välttää, ja testauttaa muut seksitaudit nielusta.

Jos sinulla on nielussa joku erityinen oire tai löydös, kuten patti, syylä tai haavauma, kannattaa hankkiutua sen suhteen lääkärin arvioon. Muistutuksena vielä, että suuseksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa papilloomaviruksilta ja seksitaudeilta suojautumiseksi.

Voit lukea lisää HP-viruksesta Fressiksen tietopankista. Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: kaverinpuolesta kysyn
Ikä: 13-15v
Voiko tulla raskaaksi, jos suihinotossa laukeamisen jälkeen penis laitetaan emättimeen? Otin poikaystävältäni suihin eilen ja hän laukesi minun suuhun jonka jälkeen laittoi peniksensä (vaan terskan) minun sisään. Voiko siitä tulla raskaaksi?
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Periaatteessa on aina raskauden mahdollisuus, jos harrastetaan penis-emätinyhdyntää ilman kondomia ja jos ei ole käytössä muita ehkäisymenetelmiä (esim. hormonaalinen ehkäisy).

Seuraa siis seuraavia kuukautisiasi, ja jos ne ovat myöhässä, kannattaa sinun tehdä raskaustesti. Jos kuukautisesi ovat epäsäännölliset ja haluat varmistua asiasta, voit tehdä raskaustestin kolme viikkoa yhdynnän jälkeen tarkimman tuloksen saamiseksi.

Muistakaa jatkossa aina kondomia, myös suuseksin aikana! Kondomi suojaa niin seksitaudeilta kuin raskaudeltakin 😉

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Seksi

Miten seksitautitesteihin pääsee ja miten testit otetaan?

Seksitaudit ovat usein oireettomia, joten seksitautitesteihin meneminen on ainoa tapa selvittää, onko itsellä seksitautia vai ei. Tästä oppaasta saat käytännön vinkit siihen, miten ajanvarauksen voi tehdä ja kuinka seksitautitestit tehdään.

Artikkeli
Seksi

Suuseksisuoja – mikä se on ja miten sitä käytetään?

Kaikki seksitaudit voivat tarttua suuseksissä sekä antavalle että vastaanottavalle osapuolelle. Siksi kondomin tai suuseksisuojan käyttäminen on tärkeää suuseksin aikana.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: mietin
Ikä: 16-18v
Seksitautien riski Voiko seksitautiriskiä olla, jos kumpikaan ei ole harrastanut seksiä aiemmin? Mutta jos ollaan molemmat harrastettu seksiä vain toistemme kanssa, niin onko sitten riski?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi! Hienoa, että mietit seksitautien tarttumiseen liittyviä asioita. Se on vastuullista. 😊

Jos ei ole harrastanut minkäänlaista seksiä toisen henkilön kanssa, ei ole voinut saada seksitautia, eikä voi siis ketään muutakaan tartuttaa. On kuitenkin tärkeä huomioida se, että seksi voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, ja siksi asiasta on hyvä jutella huolellisesti kumppanin kanssa, jotta voi olla varma siitä, että toisella ei ole ollut tilanteita, joissa tartunta on voinut tulla. Jos asiasta ei ole varma, kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä seksitautitesteihin.

Seksitaudit tarttuvat sellaisessa seksissä, jota ei ole suojattu kondomilla, ja jossa limakalvot tai iho hankautuvat vastakkain ja eritteet vaihtuvat. Ne voivat tarttua myös esimerkiksi seksivälineiden kautta. Tartunta voi tapahtua seksitavasta riippuen peniksen, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle. Voit lukea lisää seksitaudeista ja niiden tarttumisesta täältä.

Jos kuitenkin olette toistenne ensimmäiset seksikumppanit, ei teillä kummallakaan voi olla seksitautia eikä teidän välisessä seksissä ole siten myöskään seksitautiriskiä.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 18v poika
Ikä: 16-18v
Seksitautien tarttuminen suojaamattomassa suuseksissä Hei olen tässä miettinyt jos tyttö nuolee pojan sukuelintä ilman kondomia niin tuleeko siitä jotain tauteja ja sit myös toisin päin?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi! Hienoa, että pohdit asiaa 😊

Kyllä, se on mahdollista. Melkeinpä kaikki suojaamattomassa seksissä tarttuvat taudit voivat esiintyä myös suun alueen limakalvoilla. Taudit voivat tarttua sekä sukuelimen limakalvolta suuhun että suusta sukuelimeen. Kondomin tai suuseksisuojan käyttäminen on siis erittäin tärkeää myös suuseksissä.

Seksitautien tarttuminen vaatii toki sen, että jommallakummalla tai molemmilla on seksitauti, koska ne eivät synny tyhjästä. Olisikin erittäin tärkeää, että ennen kuin harrastaa minkäänlaista suojaamatonta seksiä toisen kanssa, olisi seksitautitilanne selvitetty molempien osalta. Seksitautitesteissä käyminen on ainoa keino saada asiaan selvyys. Toki jos ei ole koskaan harrastanut minkäänlaista seksiä kenenkään kanssa, ei silloin ole seksitautejakaan.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: kk
Voiko seksivälineestä tulla raskaaksi? Voiko tulla raskaaksi kuivuneesta spermasta jos sitä on seksivälineessä?
Fressis

Moikka!

Siittiöt eivät säily kauaa hengissä kehon ulkopuolella. En siis pidä sitä todennäköisenä, että voisi tulla raskaaksi seksivälineestä, jonka pinnalle on kuivunut spermaa. Raskaus voi alkaa tuoreen siemennesteen päätyessä tavalla tai toisella emättimeen.

On kuitenkin tärkeää huolehtia siitä, että seksissä käytetyt välineet ovat puhtaita, ennen kuin niitä käytetään uudelleen. Erityisen tärkeää hygieniasta huolehtiminen on silloin, kun vaihdetaan seksitavasta toiseen. Esimerkiksi mahdollisen anaaliseksin jälkeen seksivälineet on puhdistettava huolellisesti, ettei suolistobakteereja pääse leviämään muualle päin kehoa. Tärkeää on muistaa suojautua myös seksitaudeilta, ja siksikin seksivälineet on puhdistettava jokaisen käyttökerran jälkeen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: emiya
Seksiin ja raskaaksi tulemiseen liittyvät pelot Mua mietityttää hirveesti kaikki seksiin liittyvät riskit, jonka takia tuntuu etten uskalla harrastaa seksiä koskaan. Pelkään hirveesti tauteja ja raskaaksi tulemista. Oon jotenki varma...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi.

Kerroit pelkääväsi seksiin liittyviä riskejä ja tilanne estää sinua etenemästä, vaikka koet olevasi muuten valmis.

Pelko on kuormittava, voimia vievä tunne, joka saattaa estää elämästä itsensä näköistä elämää. Mitä pidempään pelkoa kannattelee yksin, sen voimakkaammaksi se voi muodostua. Siksi olisi tärkeää, että omista peloista pääsee puhumaan myös muiden kanssa. Et kertonut onko sinulla rinnallasi ihmistä, jonka kanssa seksi olisi ajankohtaista. Jos on, omista peloista voi olla luonnollista kertoa hänelle. Yhteinen keskustelu on tärkeää etenkin, jos seksikumppani ei ole satunnainen tuttu, vaan olet parisuhteessa. Muuten voi käydä niin, että pelko pääsee väliinne ja etäännyttää teitä. Puhumattomat asiat voivat aiheuttaa myös väärintulkintoja ja kumppanisi voi esim. luulla, että et halua olla hänen kanssaan. Jos ääneen asioiden esiin otto tuntuu vaikealta, voi ne sanoa myös ensin viestillä ja sitten jutella yhdessä.

Kysyit myös ehkäisystä. Ehkäisymenetelmiä on monia, mutta kondomi on yleisin, ja ainoa, joka suojaa myös seksitaudeilta. Oikein käytettynä kondomin suoja on todella hyvä. Kondomin käyttöä voi myös harjoitella etukäteen, jolloin riskit sen hajoamiseen pienenevät. Lisää kondomin luotettavuudesta voit lukea täältä. Luotettavin tapa suojautua sekä raskaudelta että seksitaudeilta on tuplaehkäisy, eli hormonaalisen ehkäisyn ja kondomin käyttö yhdessä. Oikein käytettynä sekä kondomi, että hormonaaliset ehkäisymenetelmät ovat hyvin luotettavia. Muistathan myös, että ehkäisy on yhteinen vastuu, eli siitäkin on hyvä puhua rauhassa kumppanin kanssa etukäteen.

Kerroit etsineesi jo paljon tietoa, joten ajattelisin että tiedon sijaan sinun voisi olla tärkeämpi jutella pelon tunteesta. Tässä viestissä on vaikea rauhoittaa tämän enempää, mutta yksi hyvä vaihtoehto on Väestöliiton nuorten seksuaalineuvonta -chat, jossa voit saada sekä lisätietoa, että jutella peloistasi seksuaalineuvojan kanssa joko ajanvarauksella tai ilman. Ajanvaraus-chattiin tarvitset sähköpostiosoitteen, ilman ajanvarausta tapahtuva chat on täysin nimetön. Palveluissa käyty keskustelu on kuitenkin luottamuksellista, eli voit huoletta aloittaa keskustelun vaikka samalla viestillä, jonka kirjoitit meille. Keskustelusta voit saada myös rohkaisua jutella asiasta mahdollisen kumppanisi kanssa, jos se tuntuu sinusta hyvältä.

Rohkeutta ja valoisaa alkuvuotta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Odotteleva
Kysymys seksitautitesteistä ja kupasta Onko 25-vuotta oireeton kuppa, joka nyt oireilee, negatiivinen S-TrpaAb-testi luotettava tulos?
Fressis

Moikka!

Emme valitettavasti osaa ottaa tähän kysymykseen kantaa, joten suosittelemme sinua olemaan suoraan yhteydessä paikkaan, jossa testi on sinulta otettu. Voit olla yhteydessä myös oman paikkakuntasi sukupuolitautien poliklinikalle.

Mukavaa alkuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?