Nikotiinituotteet

Nikotiinituotteet aiheuttavat lyhyellä ja pitkällä aikavälillä erilaisia seurauksia ja sairauksia. Ne voivat saada suurella todennäköisyydellä käyttäjänsä riippuvaiseksi. Lisäksi ne ovat vahingollista myös muille ihmisille, kuin itse niitä käyttävälle. Parasta on olla edes aloittamatta nikotiinin käyttöä, mutta jos on aloittanut, on sitä parempi, mitä nopeammin lopettaa. Lopettaminen kannattaa aina huolimatta siitä miten pitkään on käyttänyt.

Näillä sivuilla saat tietoa tupakasta, nuuskasta ja sähkötupakasta, niiden terveyshaitoista sekä saat apua ja vinkkejä nikotiinituotteiden lopettamiseen.

Ruoka

Ruoasta saamme energiaa arkeen ja sillä juhlistamme elämän tärkeitä hetkiä. Ruoka on osa identiteettiämme eli sitä, kuka minä olen ja mikä minulle on tärkeää. Päivittäisessä elämässä teemme jatkuvasti valintoja ruoan suhteen ja nämä valinnat vaikuttavat hyvinvointiimme ja kehon toimintaan.

Näiltä sivuilta löydät tietoa siitä, millainen ruoka on hyväksi terveydelle ja millaisilla valinnoilla voit vaikuttaa hyvinvointiisi.

Liike

Pienet liikkumisteot päivittäin tukevat terveyttä ja hyvinvointia. Jokaisella on oma tapansa liikkua ja kaikki liike on hyväksi keholle ja mielelle. Säännöllinen liikkuminen tukee mielenterveyttä ja pienentää useiden sairauksien riskiä.

Rytmi

Säännöllinen päivärytmi, joka sisältää riittävän määrän unta ja tasapainoisen ruokailun, auttaa jaksamaan arkitöissä, koulu- ja opiskelutöissä sekä olemaan hyvällä mielellä. Kun vuorokausirytmi on kohdallaan, ei päivisin tarvitse nuokkua ja virtaa riittää vielä sopivasti vapaa-aikaan, harrastuksiin ja kavereiden tapaamiseen.

Tutkimuksen mukaan suurin osa nuorista kokee pystyvänsä tekemään elämäänsä liittyviä päätöksiä sekä toimimaan sen mukaan, mitä pitää tärkeänä. Miten koet omalla kohdallasi?

Tässä osiossa on tietoa siitä, millainen arkirytmi ja unirytmi ovat hyväksi terveydelle ja millaisilla valinnoilla voit vaikuttaa hyvinvointiisi.

Seksi

Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisen elämää. Siihen kuuluvat muun muassa ihmisen seksuaalinen kehitys, biologinen sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, sosiaalinen sukupuoli-identiteetti ja -rooli sekä lisääntyminen.

Seksi, puolestaan on toimintaa, jolla ihmiset toteuttavat seksuaalisuuttaan. Seksillä pyritään kiihottumiseen, hyvään oloon ja nautintoon. Siihen tarvitaan aina oma ja toisen halu ja suostumus.

Seksuaalisuus ja seksi liittyvät terveyteen. Seksuaaliterveys on osa kokonaisterveyttä ja siihen liittyy tärkeänä osana muun muassa seksitautien ehkäisy, niiden tutkiminen ja hoito.

Tässä osiossa kerrotaan tarkemmin seksistä, seksitaudeista sekä niiden ehkäisystä.

Aurinko

Aurinko hellii ja virkistää. Auringosta kannattaa nauttia kohtuudella ja suojata iho palamiselta. Näiltä sivuilta löydät tietoa auringon hyödyistä ja haitoista, UV-säteilystä, ihotyypeistä ja hyvistä tavoista suojautua auringolta.

Alkoholi

Alkoholilla tarkoitetaan yleisimmin etanolia, joka on vesiliukoinen kemiallinen yhdiste. Alkoholia syntyy käymisprosessin tuloksena. Alkoholijuomat jaetaan mietoihin ja väkeviin. Mietoja alkoholijuomia ovat esimerkiksi oluet, siiderit ja lonkerot. Vahvoja alkoholijuomia ovat esimerkiksi vodkat, viskit ja rommit.

Mieli

Mielenterveys ja mielen hyvinvointi ovat tärkeitä lähtökohtia kokonaishyvinvoinnille. Kun mieli voi hyvin, on helpompaa tehdä oman terveyden ja jaksamisen kannalta hyviä valintoja omassa arjessa. Toisaalta myös terveelliset elintavat ja säännöllinen arkirytmi edistävät paitsi terveyttä ylipäätään, myös mielen hyvinvointia. Erilaiset elämänvaiheet ja kokemukset voivat haastaa mielenterveyttä. Mielen hyvinvointia voi ja kannattaa itse vahvistaa, ja opetella myös tunnistamaan millaisissa tilanteissa kannattaa hakea apua.

Tässä tietopankissa kerromme mielenterveydestä, sen vahvistamisen keinoista ja kriisitilanteista sekä annamme vinkkejä avun hakemiseen haastavissa tilanteissa.

Syöpä

Fressis.fi -sivustolla saat tietoa ja kannustusta elintapavalintoihin, jotka lisäävät hyvinvointia, eivätkä lisää riskiä sairastua sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen tai syöpään.

Syöpä on aihe, joka kiinnostaa monia nuoria. Fressiksen Kysy asiantuntijalta palstalla vastataan nuorilta myös syöpään liittyviin aiheisiin, esimerkiksi miten syöpä syntyy, millaisia syöpiä voi olla, millaisia oireita niistä voi tulla ja miten niitä hoidetaan. Kokosimme tähän Syöpä-tietopankkiin useiten kysytyimmistä kysymyksistä perustietoa syövästä.