Hampaaseen laitettiin n. puoli vuotta sitten lääkepaikka. Kuinka kauan voin pitää lääkepaikkaa? Hampaaseen ei ole sattunut sen jälkeen. Voinko pitää sitä kuten normi paikkaa?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Valitettavasti näin sähköpostin välityksellä en osaa sanoa, millainen tilanne suussasi on, mutta yleensä lääkepaikka on tarkoitettu väliaikaiseksi täytteeksi eli se on syytä vaihtaa pysyvään paikkaan. Yleensä lääkepaikka laitetaan syvän reiän vuoksi, jotta hampaalla olisi aikaa “puolustautua” muodostamalla uutta hammaskudosta ytimen puolelle. Näin vältetään hampaan juurihoito ja bakteereiden pääseminen hampaan ytimeen.
Lääkepaikkaa ei voi jättää pysyväksi täytteeksi, koska se alkaa helposti vuotamaan ajan myötä. Nyt olisikin syytä varata aika hammaslääkärille, jotta tilalle saadaan tiivis ja kestävä paikka. Mikäli hammaslääkärillä käynti jännittää, kannattaa siitä mainita hoidon alussa.
Muistathan puhdistaa hammasvälit päivittäin hammaslangalla, lankaimella tai hammasväliharjalla sekä pestä hampaat huolellisesti kahdesti päivässä. Näin ehkäiset uusien reikien syntymistä ja pysyvä paikka kestää suussasi pidempään hyvänä.
Aurinkoista syksyä toivoo Fressis!
FressisJuomilla on väliä
Sillä on väliä mitä juomia juot. Tässä infograafissa on tiivistettynä suositeltavat ja vältettävät juomat.
Huomasin aikaisemman kysymyksen maustettujen kivennäisvesien haitoista hampaille ja mitkä aineet ovat haitallisia hampaille. Kysyn nyt lisäkysymyksen; itse juon paljon sitruuna-lime kivennäisvettä. Tämän kivennäisveden selosteessa ei ainakaan ole lueteltu kyseisiä aineita eikä lainkaan mitään E-koodeja. Sisältö: kaliumbikarbonaatti, natriumbikarbonaatti ja kaliumkloridi. Ovatko nämä haitallisia hampaille? Lisäksi siinä lukee sisältävän luontainen sitruuna-lime aromi joka sisältää muita aromeita. Mitähän tämäkin tarkoittaa? Voiko näissä olla jotakin haitallista hampaille? Täytyykö kivennäisvesissä lukea etiketissä E-koodit tai nimet jos on jokin hampaille haitallinen ainesosa?
Kiitos hyvästä kysymyksestäsi!
Olet jo itse hienosti selvittänyt ainesosaluettelosta, mitä juomasi sisältää. Ainesosaluettelossa ei siis mainittu tarkemmin, mitä aromiaineita veden maustamiseen on käytetty. Tämän vuoksi vastausta kysymykseesi ei ihan kokonaan ainesosaluettelosta saa. On nimittäin niin, että aromiaineiden happamuutta on melko vaikea arvioida.
Kivennäisvedessä ei kuitenkaan ole mm. sokeria, joten siltä osin hampaasi ovat suojassa ylimääräisiltä happohyökkäyksiltä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että sitruuna ja lime ovat itsessään hyvin happamia hedelmiä. Jos juo paljon ja toistuvasti näillä hedelmillä maustettuja vesiä, on se myös huonoksi hampaille. Sitruuna-lime kivennäisvesi ei vaikuta sisältävän aitoa hedelmää, vaan juurikin aromiaineita, joiden hapokkuutta on vaikea arvioida.
Ruokaviraston tarjoamien tietojen mukaan elintarvikkeissa ei ole tarpeen ilmoittaa, jos jokin ainesosa on haitallinen hampaille. Siksi onkin hienoa, että olet itse perehtynyt asiaan ja tarkistat, mitä juomasi sisältävät. Ruokaviraston sivuilta voit halutessasi lukea laajemmin, mitä ravintoarvomerkintöjä elintarvikkeista tulisi löytyä.
Joka tapauksessa suosittelisin, että joisit päivittäin enemmän tavallista vesijohtovettä kuin maustettua kivennäisvettä, vaikka se tuskin on haitaksi hampaillesi. Näin voit pelata varman päälle!
Aikaisempi virvoitusjuomiin liittyvä kysymys löytyy täältä.
FressisHei kun sanotaan, että suurin osa makuvissyistä ja kivennäisvesistä on haitallisia hampaille – happohyökkäys, mutta ei kaikki. Niin mitkä maku vissyistä ym. ei sitten ole haitallisia hampaille? Mistä sen kaupassa tietää…?
Hyvä kysymys! Juomissa on erilaisia happoja ja osa niistä on hampaille haitallisia, koska ne ohentavat hampaan kiillettä. Kun kiille ohenee, hampaat haurastuvat ja lohkeilevat helpommin.
Hapoista haitallisia ovat askorbiinihappo (E300), omenahappo (E296), sitruunahappo (E330) ja fosforihappo (E338). Näitä voi olla juomissa luonnostaan tai lisättynä. Hapot laskevat juoman pH:ta ja alhainen ph (alle 5,5) taas aiheuttaa kiilteen ohenemista. Jos siis juoman ainesosaluettelossa on mainittu jokin seuraavista hapoista tai niiden E-koodi, tietää, että juoma on hampaille haitallinen eikä sitä kannata juoda säännöllisesti.
Tavallinen, maustamaton vissy on turvallinen valinta hampaiden kannalta, koska kuplivuuden aiheuttava hiilihappo on hampaille turvallista. Sen sijaan maustetut vissyt saattavat sisältää edellä mainittuja haitallisia happoja. Samoin monet limsat ja energiajuomat sisältävät näitä haitallisia happoja, mahdollisen sokerin lisäksi, joka on myös hampaille haitallista. Janojuomaksi hyvä valinta on vesi tai maustamaton vissyvesi.
Hyvää syksyn jatkoa!
FressisOon huomannu kavereideni käyttävän nuuskaa ja oon itse meinannut joskus sitäkin kokeilla mutta aina oon ajatellut että ei se ei ole terveellistä. Mutta entäs energianuuskat saako niitä enää suomesta ja onko niissä vaikutteita. Olen siis alaikäinen
Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Olet ajatellut ihan oikein, nuuska ei todellakaan ole terveellistä. Sen vuoksi on ikävää, että kaverisi käyttävät nuuskaa. On kuitenkin mukava kuulla, että sinä olet onnistunut pysymään siitä erossa. Mielestäni on myös hienoa asia, että pohdit energianuuskan vaikutuksia etkä ole vielä ryhtynyt käyttämään sitäkään.
Energianuuska (tai yrttinuuska) näyttää aika lailla tavalliselle nuuskalle, mutta se ei sisällä tupakkaa tai nikotiinia. Energianuuska koostuu yleensä kasvikuiduista, vedestä, suolasta sekä soodasta ja siihen on lisätty myös piristäviä aineita, kuten kofeiinia, teetä ja rohdoskasvi ginsengiä. Lisäksi energianuuska sisältää makeutusaineita, säilöntäaineita ja makuaineita ja joskus myös vitamiineja, antioksidantteja ja mineraaleja.
Energianuuska ei ole tupakkatuote, vaan se lasketaan tupakan vastikkeeksi. Tupakkalaki kieltää tupakan vastikkeiden myynnin alle 18-vuotiaille. Myös näiden tuotteiden markkinointi on kiellettyä, eikä niitä saa pitää näkyvästi esillä kauppojen kassoilla.
Energianuuska ei ole täysin haitatonta eikä missään määrin suositeltavaa lapsille ja nuorille. Energianuuskan haittoja voidaan verrata esimerkiksi energiajuomiin, vaikkakin energianuuskan kofeiinipitoisuus on selvästi pienempi kuin energiajuomissa. Lapsen ja nuoren elimistö reagoi kuitenkin kofeiiniin aikuisen elimistöä voimakkaammin. Jos käyttää muitakin kofeiinia sisältäviä tuotteita kuten energiajuomia, kahvia tai kolajuomia, kofeiinin kokonaismäärä kasvaa ja vaikutukset voimistuvat. Kofeiinihan saa aikaan hetkellisen piristymisen tunteen, mutta aiheuttaa kuitenkin usein etenkin liian suurin määrin nautittuna myös univaikeuksia, väsymystä, päänsärkyä, sydämentykytystä, pahoinvointia ja ripulia.
Energianuuska on haitallista myös suun terveydelle. Sen sisältämä sokeri edesauttaa hampaiden reikiintymistä ja tee taas voi värjätä hampaita. Ja onhan sellainen ruskea mälli suussa muutenkin ikävän näköinen.
Ehkä kaikkein haitallisinta on kuitenkin se, että energianuuskasta voi olla helpompi siirtyä käyttämään tavallista nuuskaa. Se vasta olisikin terveydellesi erittäin haitallista! Nuuskan haitoista voit lukea lisää esimerkiksi Fressiksen tietopankista.
FressisMiten paljon ikenien kunto paranee nuuskan käytön lopettamisen myötä? Olen käyttänyt noin 3v vuotta pussinuuskaa päivittäin ja ikenissä näkyy melko selvästi vetäytymistä.
Kiitos kysymyksestäsi!
Nuuskan haitat ovat usein havaittavissa konkreettisesti kaikista nopeimmin suussa. Ensimmäisiä merkkejä ovat esimerkiksi pahanhajuinen hengitys, hampaiden värjäytyminen ja kuluminen sekä paksuuntunut limakalvo. Pitkäaikainen nuuskan käyttö voi aiheuttaa myös mm. ienten vetäymiä. Valitettavasti ikenet eivät uudistu, ja ienvetäytymiä voidaan joutua korjaamaan jopa leikkauksin.
Nuuskan käytön lopettamisen myötä suun terveys paranee, kun suun limakalvon tulehdus ja ientulehdus yleensä vähenevät. Lisäksi lopettamalla varmistaa, ettei nuuskan käyttö aiheuta enää lisähaittoja suussa tai muualla elimistössä.
Suosittelemme sinua varaamaan ajan hammaslääkärille, jotta hän voi tutkia suusi kunnon ja sen, onko sinun tapauksessasi kyseessä ienvetäytymästä. Hammaslääkäri voi myös antaa sinulle tarkempaa tietoa ja neuvoja tilanteesi perusteella. Lisäksi kannustamme sinua lopettamaan nuuskan käytön.
Fressikseen on koottu tietoa nuuskan käytön lopettamisesta tänne. Lue myös 10 X näin eroon nuuskasta ja katso Sammon keskuslukion vinkkivideo. Lisäksi tukea lopettamiseen saat halutessasi Stumpista.
Hyvää jatkoa ja tsemppiä lopettamiseen!
FressisOlen käyttänyt nuuskaa n2,5kk, ja nyt näkyy yhden hampaan pää selväst ikenistä. Uusiutuuko ikenet? Vai onko loppuelämän ajan se hampaan pää näkyvillä?
Kiitos kysymyksestäsi! Nuuskan käytön aiheuttamat haitat näkyvät konkreettisesti usein nopeimmin suussa. Nuuskan käyttö aiheuttaakin monia haittoja niin suun alueella kuin muutenkin.
Pitkään kestänyt nuuskan käyttö voi aiheuttaa myös ienten vetäytymiä. Valitettavasti ikenet eivät uudistu. Ienvetäytymiä voidaan joutua korjaamaan ienleikkauksin.
Suosittelemme, että varaat ajan hammaslääkärille. Hammaslääkäri voi tutkia, onko kohdallasi kyse ienvetäytymästä ja samalla saat tarkempaa tietoa.
Lisäksi sinun kannattaa pohtia nuuskan käytön lopettamista. Lopettamalla voit vaikuttaa siihen, ettei nuuska tee enää haittaa suussasi ja elimistössäsi. Fressikseen on koottu tietoa nuuskan käytön lopettamisesta tänne. Lue myös 10 X näin eroon nuuskasta ja katso Sammon keskuslukion vinkkivideo. Lisäksi tukea lopettamiseen saat halutessasi Stumpista.
Fressis