Ruoka

8 harhaluuloa ravitsemuksesta – kuulostaako tutulta?

Ei kai rasvassa ole mitään hyvää? Vettä ainakin pitää juoda litrakaupalla! Oletko sinäkin törmännyt näihin ravitsemuksesta liikkuviin myytteihin? Lue, niin tiedät paremmin.

8 harhaluuloa ravitsemuksesta – kuulostaako tutulta?

Harhaluulo 1: Sipsiä ja karkkia ei saa syödä ollenkaan

Höh, saa. Herkuttelu silloin tällöin ei haittaa, jos ruokavalio on muuten tasapainossa. Tärkeintä syömisessä on lautasmallin mukainen tasapainoinen kokonaisuus, joka sisältää runsaasti vihanneksia ja hedelmiä. Tärkeää on myös säännöllinen ateriarytmi.

Harhaluulo 2: Energiajuoma on tavallaan kuin limua

Ei, se on kyllä paljon haitallisempaa. Juoman kofeiini voi vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unen laatua ja lyhentää yöunta. Jos veren hetkellinen kofeiinipitoisuus nousee liian suureksi, voi esiintyä jopa myrkytysoireita, kuten levottomuutta, pahoinvointia, käsien vapinaa, sydämentykytystä ja hermostuneisuutta. Nuori jää kofeiinikoukkuun aikuista herkemmin.

Harhaluulo 3: Aivan sama, saanko energiaa sipseistä ja kanansiivistä vai jostain peruskotiruoasta

Ei ole yhtään sama. Sipseissä ja muussa mättöruoassa ei ole suojaravintoaineita, joita tarvitset pysyäksesi terveenä. Peruskotiruoassa on.

Harhaluulo 4: Vettä pitää juoda litrakaupalla

Noh, kohtuus myös veden juonnissa. Nuori tarvitsee nestettä 1–1,5 litraa päivässä, helteellä toki enemmän. Myös hikoillessa veden tarve lisääntyy. Suositusta runsaammasta juomisesta ei ole terveydellistä hyötyä.

Harhaluulo 5: Treenaan kovaa, siksi tarvitsen lisäproteiinia

Todennäköisesti et tarvitse. Proteiini on kyllä elimistön tärkeärakennusaine, mutta me suomalaiset saamme sitä yleensä yli tarpeen. Painokiloa kohden proteiinin tarve on 1,1–1,3 grammaa, mikä tarkoittaa
50-kiloiselle 60 grammaa proteiinia päivässä. Ylimääräinen proteiini varastoituu elimistöön rasvana eikä muutu lihakseksi ilman treeniä.

Harhaluulo 6: Yäk, rasvaa! Siinä ei ole mitään hyvää

On, sillä rasva on tarpeellinen energianlähde. Rasvoissa on kuitenkin eroja! Kovien rasvojen, kuten voin käyttöä on hyvä rajoittaa terveyden edistämiseksi. Myös punaisessa lihassa, kuten naudan- ja sianlihassa on runsaasti kovaa rasvaa, joka ei tee hyvää terveydelle.

Pehmeät rasvat, kuten kalasta saatava rasva ja rypsiöljy sisältävät runsaasti elimistölle välttämättömiä n-3-rasvahappoja.  Näitä ihmisen elimistö ei pysty itse valmistamaan, ja ne onkin saatava ravinnosta. Käytä siksi rypsiöljyä ja muita kasviöljyjä salaateissa, paistamisessa ja muussa ruoanlaitossa sekä syö kalaruokia ainakin kaksi kertaa viikossa.

Harhaluulo 7: Leipä ja pasta eivät sovi minulle. En tarvitse hiilareita

Kyllä tarvitset – liikkumiseen ja arkiaskareiden suorittamiseen, sillä hiilihydraatit ovat kehon pääasiallinen energianlähde. Suosi kuitupitoisia hiilareita, kuten täysyväpastaa ja -leipää, kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Harhaluulo 8: Höttöhiilari on ihan hyvä hiilari

No jaa. Kunhan ruokavalio on kunnossa, myös valkoisia hiilareita ja sokeria mahtuu normaaliin ruokavalioon. Valitse kuitenkin ensisijaisesti kuitupitoisia hiilareita. Ne pitävät suolen toiminnassa, näläntunteen kurissa ja auttavat painonhallinnassa.

 

Teksti Katarina Cygnel-Nuortie, asiantuntija Tanja Gluschkoff (Syöpäjärjestöt), muut lähteet Syöpäjärjestöt, thl.fi ja sitra.fi

 

Katso myös

Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: nakki
Ikä: 9-12v
Haittaako, jos juo limua? haittaako jos juon limua?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestä 😊

Lyhyesti vastattuna ei, ei haittaa, jos juot limua. Tärkeää on kuitenkin se, kuinka paljon ja miten usein limua juot. Päivittäiseen arkikäyttöön ne eivät sovi, mutta silloin tällöin, erityisenä hetkenä limua voi ihan hyvin juoda.

Limut eli limsat sisältävät paljon sokeria (paitsi light-/zero-versiot) ja ovat happamia. Sokerista saa helposti energiaa eli tarpeen, ja toisaalta ei lainkaan terveyden kannalta tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja tai kuitua. Nestemäisenä “saatu” sokeri ei tuo samanlaista kylläisyydentunnetta, kuin ruokana syöty vastaava energiamäärä, mikä voi johtaa siihen, että energiaa tulee helposti liikaa. Lisäksi limsojen happamuus, etenkin yhdistettynä sokeripitoisuuteen on huonoksi hammasterveydelle ja altistaa reikien kehittymiselle. Siksi olisikin parasta juoda limsoja ruokailun yhteydessä, silloin kun niitä satunnaisesti juo.

Vesi on paras janojuoma ja ruokajuomaksi kannattaa valita joko kasvipohjainen juoma (esim. kauramaito) tai rasvaton maito. Mehut ja limsat sopivat sitten erityisempiin tilanteisiin, kuten juhlajuomaksi tai vaikka viikonloppuiseen leffailtaan. Ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuu myös terveyden kannalta huonompia valintoja, kunhan arkiruokailu koostuu enimmäkseen terveyden kannalta hyvistä vaihtoehdoista. Niistä voit lukea lisää Fressiksestä.

Kivaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AlkoholiLopettamisen tukiNikotiinituotteetRuokaTupakka
Nimimerkki: VainottuSauhuttelija
Ikä: Yli 18v
Jos lopetan tupakoinnin, niin voinko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Jos lopetan tupakoinnin, niin saanko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Tupakka on perseestä ja haluaisin lopettaa, mutta kaikesta valistuksesta ja moralisoinnista olen saanut...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi! Tulkitsen viestisi sävystä, että olet närkästynyt saamaasi ja kokemaasi terveysvalistukseen. En tiedä liittyykö tämä yleisesti terveysvalistukseen, vai juuri meidän, eli Syöpäjärjestöjen välittämään valistukseen. Olet kokenut niin, että vain savuttomuus olisi tärkeää, ja kaikki muu terveyskäyttäytyminen toissijaista oman terveytesi ja kansanterveyden sekä siihen liittyvien taloudellisten kulujen näkökulmasta. Voin ottaa kantaa tähän vain meidän näkökulmastamme.

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen toimintaan liittyvä viestintä- ja vaikuttamistyö tähtää siihen, että vähennetään kansalaisten riskiä sairastua syöpään ja syövän aiheuttamia haittoja. Tämän työn taustalla ovat eurooppalaiset syöväntorjuntaohjeistukset. Näissä ohjeistuksissa keskitytään toimiin, joilla yksilöt voivat omalta osaltaan pienentää syöpäriskiä. Ohjeistusten taustalla on tutkittu tieto siitä, millaiset elintavat vaikuttavat syöpäriskiin.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että tupakointi on eniten syöpäriskiä lisäävä elintapa. Siksi Syöpäjärjestöjen yksi tärkeimmistä terveyden edistämisen tavoitteista on aina ollut tupakkatuotteiden käytön lopettaminen ja aloittamisen ehkäiseminen, sekä siihen liittyvä valistustyö. Tupakoinnin haittojen lisäksi huomiota kiinnitetään myös muihin tupakka- ja nikotiinituotteisiin, kuten nuuskan, nikotiinipussien, sähkösavukkeiden ja passiivisen tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin. Syöpäriskiin vaikuttavat myös muut elintavat, kuten ravintovalinnat, alkoholinkulutus, liikkuminen, painonhallinta, auringon UV-säteilyltä suojautuminen (ihosyöpä) sekä seksitaudeilta suojautuminen (HP-viruksen aiheuttamat syövät). Myös nämä aiheet ovat siis painopistealueitamme terveysviestinnässämme.

Emme siis ole sitä mieltä, että vain savuttomuus on tie terveeseen elämään, vaikka tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy ja niiden lopettamisen tuki onkin yksi painopisteistämme. Oleellista on se, että kansalaisilla on tietoa siitä, miten omilla elintavoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja terveyteen, ja sen säilymiseen kokonaisvaltaisesti.

Viestistäsi käy ilmi, että haluat lopettaa tupakoinnin. On erittäin hieno asia, että olet motivoitunut lopettamaan, ja kannustankin sinua lämpimästi siihen. Lopettamisella on lukuisia erilaisia lyhyen ja pidemmän aikavälin hyötyjä. Muut terveelliset elintavat auttavat sinua lopettamisessa: se on siis helpompaa, jos liikut, lepäät ja syöt terveyttäsi tukevalla tavalla. Lopettamisen tueksi kannattaa hakea tietoa lopettamisesta ja tukea siihen verkosta sekä tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiselta esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Lisää tietoa ja vinkkejä lopettamiseen löydät täältä. Myös maksuton Erovirasto –sovellus auttaa sinua lopettamisessa 30 päivän ajan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Roosa
Ikä: 16-18v
Voiko 11-vuotias kuolla, jos juo 4 tölkkiä energiajuomaa päivässä? Voiko 11v kuolla jos juo 4 tölkkii red bullia päivässä
Fressis

Moikka!

Suomessa ei onneksi ole raportoitu tapauksista, joissa lapsia tai nuoria olisi kuollut suurien energiajuoma-annosten juomisen seurauksena, mutta ulkomailla tällaisia tapauksia on kyllä ollut. Ja Suomessakin suuret energiajuomien käyttömäärät ovat nuorilla vaatineet sairaalahoitoa.

RedBullissa terveyden kannalta etenkin lapsilla ongelmallisinta on kofeiinin määrä. Kofeiinin vaikutukset riippuvat kehon painosta, mistä johtuen lapsilla haittavaikutukset ovat pienemmän koon vuoksi voimakkaampia kuin aikuisilla. Kofeiinin saannin turvallisen käytön vuorokausiraja ilmoitetaan painokiloa kohden (2,5 mg / painokilo). Esimerkiksi jos 11-vuotias lapsi painaisi 40 kilogrammaa, olisi hänen turvallisen kofeiinin saannin raja 100 mg. Yksi Redbull-tölkki (250 ml) sisältää 80 mg kofeiinia, jolloin neljästä tölkistä saa jopa 320 mg kofeiinia, eli yli kolminkertaisen määrän, kuin on turvallista käyttää. Varsinkin, jos energiajuomien käyttö on päivittäistä, voi tästä seurata jo vakavia haittavaikutuksia. Suomessa itseasiassa suositellaankin, että alle 18-vuotiaat eivät saisi yli 50 mg kofeiinia päivässä.

Kofeiinin liiallinen käyttö aiheuttaa sydämentykytystä, vatsaoireita tai muuten epämääräistä huonovointisuutta. Lisäksi kofeiini on riippuvuutta aiheuttava aine; kofeiiniriippuvuus merkitsee sitä, että kofeiinin käytön lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita, kuten päänsärkyä, väsymystä ja alakuloa, jopa ahdistusta ja masennusta. Vieroitusoireet alkavat tyypillisesti 12-24 tunnin kuluessa ja voivat kestää useita päiviä.

Pahimmassa tapauksessa kofeiinin nauttiminen suurissa määrissä voi aiheuttaa kofeiinimyrkytyksen, jonka oireita ovat levottomuus, pahoinvointi, vapina, sydämentykytys ja hermostuneisuus. Myrkytyksen oireita voi ilmentyä 40-kiloisella lapsella jo 160 mg:n, eli kahden Redbull-tölkin juomisen seurauksena.

Kofeiinin lisäksi energiajuomat sisältävät sokeria, tyypillisesti 10–15 g/100 ml. Sokeripitoisia juomia suositellaan käyttämään mahdollisimman vähän ja ensisijaisesti aterian yhteydessä, jotta sokerin hampaille tuottama haitallinen vaikutus olisi mahdollisimman pieni. Lisäksi energiajuomista saatu ”tyhjä energia” voi lisätä lapsillakin ylipainon kehittymistä varsinkin, jos juomia käytetään paljon. Energiajuomien juomista ei siis monista syistä suositella lapsille ja nuorille ollenkaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?