Ruoka

8 harhaluuloa ravitsemuksesta – kuulostaako tutulta?

Ei kai rasvassa ole mitään hyvää? Vettä ainakin pitää juoda litrakaupalla! Oletko sinäkin törmännyt näihin ravitsemuksesta liikkuviin myytteihin? Lue, niin tiedät paremmin.

8 harhaluuloa ravitsemuksesta – kuulostaako tutulta?

Harhaluulo 1: Sipsiä ja karkkia ei saa syödä ollenkaan

Höh, saa. Herkuttelu silloin tällöin ei haittaa, jos ruokavalio on muuten tasapainossa. Tärkeintä syömisessä on lautasmallin mukainen tasapainoinen kokonaisuus, joka sisältää runsaasti vihanneksia ja hedelmiä. Tärkeää on myös säännöllinen ateriarytmi.

Harhaluulo 2: Energiajuoma on tavallaan kuin limua

Ei, se on kyllä paljon haitallisempaa. Juoman kofeiini voi vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unen laatua ja lyhentää yöunta. Jos veren hetkellinen kofeiinipitoisuus nousee liian suureksi, voi esiintyä jopa myrkytysoireita, kuten levottomuutta, pahoinvointia, käsien vapinaa, sydämentykytystä ja hermostuneisuutta. Nuori jää kofeiinikoukkuun aikuista herkemmin.

Harhaluulo 3: Aivan sama, saanko energiaa sipseistä ja kanansiivistä vai jostain peruskotiruoasta

Ei ole yhtään sama. Sipseissä ja muussa mättöruoassa ei ole suojaravintoaineita, joita tarvitset pysyäksesi terveenä. Peruskotiruoassa on.

Harhaluulo 4: Vettä pitää juoda litrakaupalla

Noh, kohtuus myös veden juonnissa. Nuori tarvitsee nestettä 1–1,5 litraa päivässä, helteellä toki enemmän. Myös hikoillessa veden tarve lisääntyy. Suositusta runsaammasta juomisesta ei ole terveydellistä hyötyä.

Harhaluulo 5: Treenaan kovaa, siksi tarvitsen lisäproteiinia

Todennäköisesti et tarvitse. Proteiini on kyllä elimistön tärkeärakennusaine, mutta me suomalaiset saamme sitä yleensä yli tarpeen. Painokiloa kohden proteiinin tarve on 1,1–1,3 grammaa, mikä tarkoittaa
50-kiloiselle 60 grammaa proteiinia päivässä. Ylimääräinen proteiini varastoituu elimistöön rasvana eikä muutu lihakseksi ilman treeniä.

Harhaluulo 6: Yäk, rasvaa! Siinä ei ole mitään hyvää

On, sillä rasva on tarpeellinen energianlähde. Rasvoissa on kuitenkin eroja! Kovien rasvojen, kuten voin käyttöä on hyvä rajoittaa terveyden edistämiseksi. Myös punaisessa lihassa, kuten naudan- ja sianlihassa on runsaasti kovaa rasvaa, joka ei tee hyvää terveydelle.

Pehmeät rasvat, kuten kalasta saatava rasva ja rypsiöljy sisältävät runsaasti elimistölle välttämättömiä n-3-rasvahappoja.  Näitä ihmisen elimistö ei pysty itse valmistamaan, ja ne onkin saatava ravinnosta. Käytä siksi rypsiöljyä ja muita kasviöljyjä salaateissa, paistamisessa ja muussa ruoanlaitossa sekä syö kalaruokia ainakin kaksi kertaa viikossa.

Harhaluulo 7: Leipä ja pasta eivät sovi minulle. En tarvitse hiilareita

Kyllä tarvitset – liikkumiseen ja arkiaskareiden suorittamiseen, sillä hiilihydraatit ovat kehon pääasiallinen energianlähde. Suosi kuitupitoisia hiilareita, kuten täysyväpastaa ja -leipää, kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Harhaluulo 8: Höttöhiilari on ihan hyvä hiilari

No jaa. Kunhan ruokavalio on kunnossa, myös valkoisia hiilareita ja sokeria mahtuu normaaliin ruokavalioon. Valitse kuitenkin ensisijaisesti kuitupitoisia hiilareita. Ne pitävät suolen toiminnassa, näläntunteen kurissa ja auttavat painonhallinnassa.

 

Teksti Katarina Cygnel-Nuortie, asiantuntija Tanja Gluschkoff (Syöpäjärjestöt), muut lähteet Syöpäjärjestöt, thl.fi ja sitra.fi

 

Katso myös

Artikkeli
Ruoka

Jasmin Muurinen: ”Oli lautasella sitten kotiruokaa, hampurilainen tai hieno ravintola-annos, ruoka on ilo!”

Sisällöntuotannon ja markkinoinnin ammattilainen, vaikuttaja Jasmin Muurinen rakensi ruokasuhteensa uudelleen huomattuaan, että entinen ruokavalio ei sopinut hänelle. Jasmin kannustaa muitakin kuuntelemaan omaa kehoaan ja etsimään itselleen sopivan ruokavalion – yksittäisiä ruoka-aineita demonisoimatta.

Kysymys
MieliRuokaSeksi
Nimimerkki: Mietteliäs123
Ikä: 13-15v
Syömishäiriö ja rintojen kehittyminen Moii oon siis tällänen 14 vuotias tyttö ja mulla oli syömishäiriö 11-14 vuotiaana ja oon nyt siis parantumassa mutta mun rinnat ei kerenny kasvaa...
Fressis

Hei,

Pohdiskelet rintojen kasvun mahdollisuuksia sairastettuasi syömishäiriön. Hieno juttu, että olet toipumassa! Vakava pitkäkestoinen aliravitsemus voi johtaa murrosiän kehityksen hidastumiseen tai jopa pysähtymiseen. Syömishäiriö on siis hyvin voinut johtaa rintojen kasvun hidastumiseen. Tuntematta sairaushistoriaasi tarkemmin voisin yleisellä tasolla todeta, että kehon ravitsemustilan korjautuessa, ja etenkin rasvakudoksen määrän lisääntyessä (naissuku)hormonituotanto elpyy. Sitä myöten nukuksissa ollut murrosiän kehitys yleensä käynnistyy uudelleen. Eli rintasi voivat hyvinkin alkaa taas kasvamaan. 😊 Rintojen lopulliseen kokoon tietysti vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten vanhemmilta saadut perintötekijät, ja toki rinnoissa voi tapahtua muutoksia vielä aikuisenakin.

Voimia toipumisen tielle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Ruoka

Ruokakolmio auttaa rakentamaan monipuolista ja terveellistä ruokavaliota

Ruokakolmio on apuväline, jonka kautta voi tarkastella sitä, miten eri ruoka-aineita olisi hyvä syödä suhteessa toisiinsa, jotta keho saa monipuolisesti kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Monipuolinen ja terveyttä edistävä ruokavalio sisältää kaikkia ruokakolmiossa olevia ruoka-aineryhmiä.