Alkoholi

Tubettaja Tomas: ”Vahvin maistamani juoma on sima”

Suosikkitubettaja Tomas, 23, on ollut koko ikänsä oma itsensä, eli absolutisti. Myös Tomasin tyttöystävä Miisa on valinnut saman tien.

Tubettaja Tomas: ”Vahvin maistamani juoma on sima”

”Olen ollut absolutisti koko 23-vuotisen elämäni. Malli raittiiseen elämään lähti omasta perheestäni, sillä meillä ei koskaan juotu alkoholia. Omalla kohdallani tein päätöksen absolutismista ajatusmallini mukaisesti: raittius on osa arvomaailmaani ja koen, että tämä on minulle paras tapa elää. Minulla on aina ollut hyvä itsetunto, ja olen uskaltanut olla oma itseni.

Kaverit ovat antaneet kannustavaa palautetta siitä, että osaan olla aito, enkä lähde muuttamaan itseäni muiden vuoksi. Koen itseni onnekkaaksi myös sen suhteen, etten ole koskaan joutunut kärsimään vanhempieni alkoholinkäytöstä – monilla tuntuu olevan huonoja kokemuksia siitä.

Absolutismini ei tarkoita, että arvostelisin jollain tavalla alkoholia käyttäviä: olen tyttöystäväni, tubettaja Miisan, lisäksi ystäväpiirissäni ainoa, joka ei juo. Koska en tuomitse muita, toivon ettei minuakaan tuomittaisi. Lähden aina bileisiin mukaan, ja minut tunnetaan aika villinä luonteena. Siksi luulen, että on parempikin, ettei alkoholi ei ole vahvistamassa vilkasta luonnettani.

En suostu kännikuskiksi

Bileissä olen yhtä lailla pitämässä hauskaa kuin muutkin. Kaikki tietävät, etten ole automaattisesti kuski tai se, joka pitää tyttöjen hiuksia ylhäällä, kun he oksentavat. En myöskään itse ole seuraavana päivänä naureskelemassa muiden törppäilyille tai sammumisille – jokainen saa pitää hauskaa tavallaan.

Mitä sitten tykkään juoda? Jos lähdemme vaikkapa mökkireissulle kavereiden kanssa, valitsen mukaan pienpanimoiden tekemiä limuja, joita on nykyään kaupoissa kiitettävän paljon. Toki juon myös ihan cokista ja vettä. Syntymäpäivinämme tilaamme Miisan kanssa ravintolassa hienoja, alkoholittomia drinkkejä.

Yliopiston erilainen nuori

Olen kokenut absolutismin hankaloittavan elämää ensimmäisen kerran aloitettuani opiskelut yliopistossa toissa vuonna. Opiskelen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa ja tuntuu, että monet opiskelijoiden riennot keskittyvät vain ja ainoastaan juomisen ympärille.

Jos ryyppääminen on illan ainoa pointti, noista tapahtumista on vain parempi pysytellä poissa.

Yliopistossa, uusien ihmisten parissa, joudun myös aika useasti selittämään, miksi en juo. Koen kuitenkin, että vaikka pojilla on enemmän sellaista ”nyt ryypätään” -meininkiä, kundit kuitenkin myös ymmärtävät, kun heille asian kerran sanoo. Tytöt saattavat olla toisiaan kohtaan syrjivämpiä, jos joku ei juo.

Miisa samoilla linjoilla

Minun olisi vaikeaa kuvitella seurustelevani tytön kanssa, joka käyttäisi alkoholia. Tavatessani Miisan, hän ei vielä ollut absolutisti, mutta ei myöskään mikään ”partyparty-tyttö”. En painostanut Miisaa lopettamaan alkoholin käyttöä, mutta toki keskustelimme paljon asiasta. Nyt Miisakin on ollut jo kolme vuotta absolutisti.

Trendinä absolutismi tuntuu nyt nostavan päätään, ja minusta se on hienoa. Samoin kuin kasvissyöjiin, joihin myös itse olen koko elämäni lukeutunut, myös absolutisteihin suhtaudutaan normaalimmin, ja heidät otetaan myös esimerkiksi juhlien juomatarjoiluissa huomioon. Nuoret ihmiset puhuvat jo avoimesti siitä, etteivät käytä alkoholia.

En itse koe toimivani varsinaisena sanansaattajana tässä, mutta on mukavaa ajatella, että nuoremmat seuraajani saattavat seurata esimerkkiäni. Ja mitä pidemmälle päätös alkoholittomuudesta iän myötä siirtyy, sitä todennäköisempää on pysyä kokonaan raittiina.

Tulevaisuudessa, ja etenkin kaupallisessa työelämässä, raittiuttani tullaan varmasti vielä monesti kyseenalaistamaan. Täytyy vain kasvattaa entistä paksumpi nahka tämän asian tiimoilta.”

 

Teksti Henna Helne, kuva Timo Villanen

Katso myös

Kysymys
AlkoholiLopettamisen tukiNikotiinituotteetRuokaTupakka
Nimimerkki: VainottuSauhuttelija
Ikä: Yli 18v
Jos lopetan tupakoinnin, niin voinko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Jos lopetan tupakoinnin, niin saanko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Tupakka on perseestä ja haluaisin lopettaa, mutta kaikesta valistuksesta ja moralisoinnista olen saanut...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi! Tulkitsen viestisi sävystä, että olet närkästynyt saamaasi ja kokemaasi terveysvalistukseen. En tiedä liittyykö tämä yleisesti terveysvalistukseen, vai juuri meidän, eli Syöpäjärjestöjen välittämään valistukseen. Olet kokenut niin, että vain savuttomuus olisi tärkeää, ja kaikki muu terveyskäyttäytyminen toissijaista oman terveytesi ja kansanterveyden sekä siihen liittyvien taloudellisten kulujen näkökulmasta. Voin ottaa kantaa tähän vain meidän näkökulmastamme.

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen toimintaan liittyvä viestintä- ja vaikuttamistyö tähtää siihen, että vähennetään kansalaisten riskiä sairastua syöpään ja syövän aiheuttamia haittoja. Tämän työn taustalla ovat eurooppalaiset syöväntorjuntaohjeistukset. Näissä ohjeistuksissa keskitytään toimiin, joilla yksilöt voivat omalta osaltaan pienentää syöpäriskiä. Ohjeistusten taustalla on tutkittu tieto siitä, millaiset elintavat vaikuttavat syöpäriskiin.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että tupakointi on eniten syöpäriskiä lisäävä elintapa. Siksi Syöpäjärjestöjen yksi tärkeimmistä terveyden edistämisen tavoitteista on aina ollut tupakkatuotteiden käytön lopettaminen ja aloittamisen ehkäiseminen, sekä siihen liittyvä valistustyö. Tupakoinnin haittojen lisäksi huomiota kiinnitetään myös muihin tupakka- ja nikotiinituotteisiin, kuten nuuskan, nikotiinipussien, sähkösavukkeiden ja passiivisen tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin. Syöpäriskiin vaikuttavat myös muut elintavat, kuten ravintovalinnat, alkoholinkulutus, liikkuminen, painonhallinta, auringon UV-säteilyltä suojautuminen (ihosyöpä) sekä seksitaudeilta suojautuminen (HP-viruksen aiheuttamat syövät). Myös nämä aiheet ovat siis painopistealueitamme terveysviestinnässämme.

Emme siis ole sitä mieltä, että vain savuttomuus on tie terveeseen elämään, vaikka tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy ja niiden lopettamisen tuki onkin yksi painopisteistämme. Oleellista on se, että kansalaisilla on tietoa siitä, miten omilla elintavoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja terveyteen, ja sen säilymiseen kokonaisvaltaisesti.

Viestistäsi käy ilmi, että haluat lopettaa tupakoinnin. On erittäin hieno asia, että olet motivoitunut lopettamaan, ja kannustankin sinua lämpimästi siihen. Lopettamisella on lukuisia erilaisia lyhyen ja pidemmän aikavälin hyötyjä. Muut terveelliset elintavat auttavat sinua lopettamisessa: se on siis helpompaa, jos liikut, lepäät ja syöt terveyttäsi tukevalla tavalla. Lopettamisen tueksi kannattaa hakea tietoa lopettamisesta ja tukea siihen verkosta sekä tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiselta esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Lisää tietoa ja vinkkejä lopettamiseen löydät täältä. Myös maksuton Erovirasto –sovellus auttaa sinua lopettamisessa 30 päivän ajan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AlkoholiNikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Rosy
Ikä: 13-15v
Kertooko terveydenhoitaja vapen ja alkoholin käytöstä vanhemmille? Hei! Oon ysiluokkalla ja meillä on tulossa terveystarkastukset. Jos kerron terkkarille vapen ja alkoholin käytöstä/kokeilusta kertooko terkkari vanhemmille?
Fressis

Moi Rosy!

Kiitos viestistäsi! Monia jännittää kouluterveystarkastukset ja se, mitä niissä uskaltaa kertoa. Ymmärrän siis hyvin huolen, etkä ole pohdintasi kanssa yksin. Terveydenhoitajan tarkoitus on kuitenkin seurata sinun kasvua, kehitystä ja hyvinvointiasi, eli pitää sinusta huolta. Ei siis käräyttää sinua vanhemmille päihteiden käytöstä. Voit siis olla sen suhteen huoletta 😊

Yhdeksännen luokan terveystarkastukseen kuuluu tosiaan olennaisena osana päihteistä keskustelu. Päihteet, kuten alkoholi ja vape, ovat kuitenkin yksi yleisimmistä nuorten terveyttä vaarantavista tekijöistä. Voit lukea haitoista lisää näistä artikkeleista sähkösavukkeen haitat ja alkoholin terveyshaitat. Päihteistä keskustelu voi tuntua jännittävältä, mutta se ei todellakaan ole turhaa! Keskustelun tarkoitus on havaita mahdollisimman varhain riskejä, huolta herättäviä asioita sekä tuen tarpeita. Voi olla, että saat terveydenhoitajalta uusia ajatuksia liittyen päihteiden käyttöön ja voit myös kysyä häneltä asioista, jotka sinua mietityttävät niihin liittyen.

Alaikäisen päihteiden käyttö on aina huolestuttavaa. Jos tilanteesi on kuitenkin muuten vakaa, eikä havaita esim. selkeästi elämää ja opiskelua haittaavia muitakin huolestuttavia asioita (kuten riskikäyttäytymistä, paljon poissaoloja jn.e), ensisijaisesti terveydenhoitaja pyrkii varmasti ohjaamaan, neuvomaan ja keskustelemaan asiasta vain sinun kanssasi. Silloin kun arvioidaan, että olet kykenevä päättämään omista asioistasi, tarvitaan sinun suostumuksesi siihen, että vanhempiin voidaan olla yhteydessä ja antaa heille tietoja asiasta.

Rohkaisisin sinua siis puhumaan rehellisesti päihdekokeiluista terkkarille ja miettimään muutenkin, mitä hyötyä vape tai alkoholi tuo sinulle. Olisiko olemassa jotain toisia, hyvinvointiasi tukevia tapoja saada näitä samoja etuja/fiiliksiä/kokemuksia?

Mukavaa joulunodotusta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Alkoholi

Alkoholittomuuden top4 -hyödyt

Alkoholittomuus on fiksu valinta. Sekä keho että mieli voivat paremmin ilman alkoholia.