Heippa! Kiitos kysymyksestä 😊
Lyhyesti vastattuna ei, ei haittaa, jos juot limua. Tärkeää on kuitenkin se, kuinka paljon ja miten usein limua juot. Päivittäiseen arkikäyttöön ne eivät sovi, mutta silloin tällöin, erityisenä hetkenä limua voi ihan hyvin juoda.
Limut eli limsat sisältävät paljon sokeria (paitsi light-/zero-versiot) ja ovat happamia. Sokerista saa helposti energiaa eli tarpeen, ja toisaalta ei lainkaan terveyden kannalta tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja tai kuitua. Nestemäisenä “saatu” sokeri ei tuo samanlaista kylläisyydentunnetta, kuin ruokana syöty vastaava energiamäärä, mikä voi johtaa siihen, että energiaa tulee helposti liikaa. Lisäksi limsojen happamuus, etenkin yhdistettynä sokeripitoisuuteen on huonoksi hammasterveydelle ja altistaa reikien kehittymiselle. Siksi olisikin parasta juoda limsoja ruokailun yhteydessä, silloin kun niitä satunnaisesti juo.
Vesi on paras janojuoma ja ruokajuomaksi kannattaa valita joko kasvipohjainen juoma (esim. kauramaito) tai rasvaton maito. Mehut ja limsat sopivat sitten erityisempiin tilanteisiin, kuten juhlajuomaksi tai vaikka viikonloppuiseen leffailtaan. Ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuu myös terveyden kannalta huonompia valintoja, kunhan arkiruokailu koostuu enimmäkseen terveyden kannalta hyvistä vaihtoehdoista. Niistä voit lukea lisää Fressiksestä.
Kivaa kevättä sinulle!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.
Tuo on tosiaan myytti, joka kyseisestä juomasta on kiertänyt jo vuosia, mutta sen todellisuudelle ei ole perusteita. Voit siis olla huoletta, kiveksesi eivät taatusti kutistuneet tästä kerrasta juoda kyseistä juomaa.
Emme kuitenkaan yleisesti suosittele juomaan usein sokerijuomia. Happamat ja sokeripitoiset juomat muun muassa vahingoittavat hampaiden kiillettä ja sen myötä lisäävät hampaiden eroosiota. Limsoista ja muista sokeri- ja/tai hiilihapollisista juomista kannattaa ajatella saman tapaisena ruokavalion sattumana kuin karkkeja tai sipsejä – joskus on ihan ok herkutella, mutta päivittäinen käyttö ei kannata. 🙂
Voit halutessasi lukea lisää aiheesta Fressiksestä: Juomat – mitä, milloin ja kuinka paljon? – Fressis
Mukavaa syksyä sinulle!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Ensimmäisenä haluan onnitella sinua siitä, että olet päättänyt pitää itsestäsi ja hyvinvoinnistasi huolta. Se on todella hieno saavutus! Olet ilmiselvästi myös hyvin perillä siitä, minkä takia runsas limujen juominen voi olla haitallista.
On siis totta, että myös sokerittomat virvoitusjuomat voivat tehdä pahaa hampaille, koska ne ovat sokerittomuudesta huolimatta happamia juomia. Happamat juomat vahingoittavat muun muassa hampaiden kiillettä, mistä voi ajan kanssa aiheuta vaikeampia ja ikäviä ongelmia. Lisäksi sokerittomat cola-juomat sisältävät mm. kofeiinia, joka puolestaan voi aiheuttaa riippuvuutta. Jossain määrin kuvailemasi oireet viittaavat siihen, että olet ehkä hieman koukussa kofeiiniin. Kofeiiniriippuvuus hellittää yleensä nopeasti muutamassa päivässä, kun vähentää sen päivittäistä saantia. Kyseessä voi olla myös niin sanotusti tapa, jonka aiheuttamaan mielihyvään on jäänyt jossain määrin koukkuun.
Kolajuomien kulutusta voi vähentää vähitellen! Jos sinun on hankala olla kokonaista päivää kokonaan ilman kolajuomaa, voit aloittaa järjestelmällisesti vähentämään juoman määrää päivässä. Voit tehdä itsellesi juoma -päiväkirjan, jossa jokaiselle päivälle on omat annostavoitteet. Eli esimerkiksi näin:
Maanantaina: 1 litra kolajuomaa.
Tiistaina: 0,75 litraa kolajuomaa.
Keskiviikkona: 0,75 litraa kolajuomaa.
Torstaina: 0,5 litraa kolajuomaa.
Perjantaina: 0,5 litraa kolajuomaa.
Lauantaina: 0,5 litraa kolajuomaa.
Sunnuntaina: 0,5 litraa kolajuomaa.
Voit siis viikon aikana kokeilla, miltä sinusta tuntuu vähitellen pienentää kolajuoman määrää aluksi puoleen litraan. Määrää voi olla vaikea vähentää suuresti heti ensimmäisellä viikolla, joten voit niin sanotusti vieroittautua siitä pikkuhiljaa. Ensimmäisen kokeiluviikon jälkeen voit lähteä pienentämään kolajuoman annosta puolesta litrasta lasilliseen ja niin edelleen.
Samalla kun lähdet pikkuhiljaa vähentämään kolajuoman määrää, on hyvä etukäteen keksiä korvaavia juomia kolajuoman tilalle. Suomessa vesijohtovesi on ehdottomasti paras vaihtoehto minkä tahansa mehun, virvoitusjuoman tai kolajuoman tilalle. Vesi on paras janojuoma meille kaikille. Vedestäkin voi saada herkullisen drinkin lisäämällä siihen esimerkiksi mustikoita, appelsiinia tai kurkkua! Voit siis rohkeasti lisätä veden juomisen määrää– jo se voi auttaa siihen, että kolajuomaan liittyvä mieliteko helpottaa. Veden lisäksi myös erilaiset teet (ilman lisättyä sokeria) voivat olla mainio vaihtoehto kolajuomille ja auttaa niiden käytön vähentämisessä.
Voit lukea lisää juomista ja suunterveydestä myös täältä:
Aurinkoista kevään jatkoa!
Juomilla on väliä
Sillä on väliä mitä juomia juot. Tässä infograafissa on tiivistettynä suositeltavat ja vältettävät juomat.