Tietoa ja vinkkejä
Hei,
Pohdiskelet rintojen kasvun mahdollisuuksia sairastettuasi syömishäiriön. Hieno juttu, että olet toipumassa! Vakava pitkäkestoinen aliravitsemus voi johtaa murrosiän kehityksen hidastumiseen tai jopa pysähtymiseen. Syömishäiriö on siis hyvin voinut johtaa rintojen kasvun hidastumiseen. Tuntematta sairaushistoriaasi tarkemmin voisin yleisellä tasolla todeta, että kehon ravitsemustilan korjautuessa, ja etenkin rasvakudoksen määrän lisääntyessä (naissuku)hormonituotanto elpyy. Sitä myöten nukuksissa ollut murrosiän kehitys yleensä käynnistyy uudelleen. Eli rintasi voivat hyvinkin alkaa taas kasvamaan. 😊 Rintojen lopulliseen kokoon tietysti vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten vanhemmilta saadut perintötekijät, ja toki rinnoissa voi tapahtua muutoksia vielä aikuisenakin.
Voimia toipumisen tielle!
Säännöllinen syöminen tukee kasvua ja arjessa jaksamista
Elimistö tarvitsee energiaa ja ravintoaineita toimiakseen, ja kasvaminen kuluttaa paljon energiaa. Kun huolehtii ateriarytmistä ja syö tasaisin väliajoin monipuolisesti, jaksaa paremmin koulussa ja vapaa-ajalla, ja keskittyminen ja oppiminen on helpompaa.
Ruokatottumukset minttiin, tässä vinkit!
Säännöllinen ja monipuolinen ruokailu on yksi hyvinvoinnin kulmakivistä. Tsekkaa infograafista, mitä sen osalta olisi hyvä huomioida.
Herkuttelun ABC
Kolme taatusti toimivaa vinkkiä, joiden avulla pääset tasapainoon herkuttelun kanssa.
Vatsasi voi paremmin ja 4 muuta syytä syödä kasviksia
Kasvikset lautasellasi ovat enemmän kuin ruokaa! Tiesitkö, että ne vaikuttavat myös suolen toimintaan?
Pikaruokaa hyvällä maulla
Näillä terveellisemmillä pikaruokaresepteillä maustat ja monipuolistat ruokavaliotasi helposti, nopeasti ja ennen kaikkea edullisesti. Parempaa halvalla!
Miksi energiajuomista valitetaan? | BuenoAsk
Miksi energiajuomista valitetaan? – Miksi energiajuomat ovat trendikkäitä ja cooleja? Mitä kaikkea energiajuomat sisältää?Juomilla on väliä
Sillä on väliä mitä juomia juot. Tässä infograafissa on tiivistettynä suositeltavat ja vältettävät juomat.
8 harhaluuloa ravitsemuksesta – kuulostaako tutulta?
Oletko sinäkin törmännyt ravitsemuksesta liikkuviin myytteihin? Lue, niin tiedät ovatko ne harhaluuloja vai piileekö niissä totuuden siemen.
Jasmin Muurinen: ”Oli lautasella sitten kotiruokaa, hampurilainen tai hieno ravintola-annos, ruoka on ilo!”
Sisällöntuotannon ja markkinoinnin ammattilainen, vaikuttaja Jasmin Muurinen rakensi ruokasuhteensa uudelleen huomattuaan, että entinen ruokavalio ei sopinut hänelle. Jasmin kannustaa muitakin kuuntelemaan omaa kehoaan ja etsimään itselleen sopivan ruokavalion – yksittäisiä ruoka-aineita demonisoimatta.
Ruokakolmio auttaa rakentamaan monipuolista ja terveellistä ruokavaliota
Ruokakolmio on apuväline, jonka kautta voi tarkastella sitä, miten eri ruoka-aineita olisi hyvä syödä suhteessa toisiinsa, jotta keho saa monipuolisesti kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita. Monipuolinen ja terveyttä edistävä ruokavalio sisältää kaikkia ruokakolmiossa olevia ruoka-aineryhmiä.
Heippa! Hyvä kysymys, kiitos siitä 😊
Energiajuomia ei tosiaan suositella alle 15-vuotiaille, ja siksi useissa kaupoissa niitä ei myöskään myydä tämän ikäisille. Koska kyseessä ei ole laki, vaan suositus, voi siinä olla eroja eri kauppojen välillä, kuinka paljon energiajuomien myyntiä alle 15-vuotiaille rajoitetaan ja valvotaan. Näin ollen voi olla mahdollista, että kaverisi ovat niitä saaneet itsekin ostettua, tai sitten he ovat saaneet niitä käsiinsä muuta kautta.
Viestistäsi ei käy ilmi, haluaisitko itsekin juoda energiajuomia, mutta ymmärrän että se voi ainakin kovasti houkuttaa, jos kaikki kaverisikin niitä juovat. On kuitenkin hienoa, jos pystyt niistä siitäkin huolimatta kieltäytymään!
Energiajuomat voivat olla houkuttelevia maultaan ja ulkonäöltään, mutta niistä ei ole oikein mitään hyötyä kasvavalle nuorelle, jonka keho on herkempi niiden haitallisille vaikutuksille. Ne sisältävät suuria määriä kofeiinia ja muita piristäviä aineita, joista on monenlaista haittaa, ja jotka usein tekevät olon levottomaksi piristämisen sijaan. Kofeiini voi esimerkiksi vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unenlaatua sekä aiheuttaa riippuvuutta. Lisäksi energiajuomat sisältävät paljon sokeria, eivätkä siksikään sovi päivittäiseen ruokavalioon tai ole hyväksi hampaille. Happamien ja sokeripitoisten juomien juominen kuluttaa hampaiden kiillettä siten, että niihin syntyy helpommin reikiä.
Lue lisää energiajuomista Fressiksen tietopankista ja artikkelista.
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Millaiseksi koet suhtautumisesi ruokaan noin muuten? Mikä yhdessä ruokailussa on sinusta kaikista vaikeinta? Tuntuuko sinusta epämiellyttävältä, että muut näkevät, kun syöt? Entä jos olette esimerkiksi viettämässä iltaa kavereiden kanssa, ja teillä on jotain naposteltavia, niin syötkö tällaisissa tilanteissa lainkaan mitään?
Kuulostaa siltä, että olet tottunut syömään rauhassa ja ruokaan keskittyen, ja siksi sosiaaliset ruokailutilanteet ovat sinulle haasteellisia. Taustalla voi toki olla myös sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Yksi melko tavallinen sosiaalisten tilanteiden pelon muoto on pelko syödä niin, että muita ihmisiä paikalla. Toki asiaa on vaikea arvioida tämän tarkemmin näin sähköpostin välityksellä.
Mitä mieltä olet, voisiko syömistä harjoitella perheenjäsenen kanssa menemällä julkiseen paikkaan syömään? Tällöin voisi selvitä, onko kyse siitä, että muut näkevät, vai enemmän siitä että perheenjäsenen kanssa on ok olla hiljaa, koska olette niin aina ruokaillessa toimineet. Entä olisiko ystävillesi mahdollista sanoa kevyesti se, että olet tottunut syömään hiljaisuudessa, ja että haluat syödä rauhassa ja vasta sitten jutella? Tällöin asia olisi sanottu ääneen, eikä sitä tarvitsisi silloin samalla lailla jännittää. Joka tapauksessa olisi hyvä, että saisit olla tällaisissa tilanteissa luontevasti oma itsesi, ja syödä keskustelematta muiden kanssa, jos niin haluat.
Näkisin, että olisi hyvä, jos pääsisit keskustelemaan tästä aiheesta vielä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, mieluiten ehkäpä psykologin. Vaihtoehtoisesti voit olla yhteydessä myös Syömishäiriöliittoon. Syömishäiriöliitto tarjoaa keskusteluapua kaikille, joita askarruttavat ruokaan ja syömiseen liittyvät asiat. Tukea pohdintoihisi voit saada myös esimerkiksi Mieli ry:n chat-palveluista.
Sosiaalisuus liittyy vahvasti ruokailuun monissa tilanteissa, ja kuten kerrotkin, niin pidemmän päälle ruokailutilanteiden välttely ei varmastikaan tule onnistumaan, tai voi johtaa eristäytymiseen. Siksi olisi hyvä löytää keinoja syömisen sujumiseen muiden ihmisten seurassa – parhaimmillaan yhdessä syöminen on nautinnollista ja mukavaa!
Tixtuu: ”24h lautasmallin mukaan”
Tubettaja Tixtuu valmistaa uudella Youtube-videollaan lautasmallin mukaiset päivän pääruoat. Mikä olisikaan parempi päivän piristys, kuin kokata yhdessä Tixtun kanssa? Katso video ja ota ohjeet haltuun omassa keittiössäsi!3 x välipala – Justimus-kolmikon helpot reseptit
Nappaa heidän reseptinsä, jotka syntyvät helposti keneltä tahansa.
Mitä tiedät syömisestä ja ruoasta?
Mistä on terveet tyypit tehty? Fressiksen vinkit monipuoliseen ateriaan.
Katso vinkit siihen miten teet monipuolisen aterian arjen perus raaka-aineista.Loihdi nyhtökaurasta tomaattikastike ja kaksi jämäruokaa
Kokkaa ensin reilu annos nyhtökaura- tai härkistomaattikastiketta. Seuraavana päivänä kastikkeesta syntyy linssipata ja sitten linssipadasta pasteijoita.
Kouluruokailu kannattaa – 15 hyvää syytä syödä koulussa
Tiestitkö, että kouluruoan syöminen on ekoteko? Katso lisää hyviä syitä syödä kouluruokaa Karelian ammattikorkeakoulun terveydenhoitaja opiskelijoiden tuottamasta infograafista.