Nuuskan käytön haitat

Erilaisista nuuskatuotteista on löydetty ainakin 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. Monia niistä on myös ruotsalaistyyppisessä nuuskassa. Nikotiini, jota nuuskassa on paljon, puolestaan aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Nopeimmin nuuskan haitat ilmenevät suun limakalvoilla, joiden kanssa nuuska on suoraan kosketuksissa.

Suun terveys heikkenee nopeimmin

Nuuska ärsyttää suun limakalvoja. Nuuskapussia tai irtonuuskaa pidetään usein samoissa kohdissa suuta ja tavallisin nuuskan aiheuttama vaurio onkin näihin kohtiin ilmestyvä paikallinen limakalvovaurio eli nuuskaleesio.

Limakalvovaurio erottuu paksuuntuneena, harmahtavana tai vaaleana ryppyisenä kohtana limakalvolla. Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Vakavat ja pitkälle edenneet limakalvovauriot voivat kuitenkin olla syövän esiasteita.

Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa myös ienvetäytymiä, ikenien syöpymistä ja hampaan kiinnityskudoksen löystymistä. Muutosten myötä hampaiden kaula paljastuu ja hampaat voivat esimerkiksi vihloa aiempaa herkemmin. Nämä muutokset ovat pysyviä. Nuuskaajan hampaat värjäytyvät ja kuluvat helposti, erityisesti irtonuuskaa käytettäessä.

Nuuska vaikuttaa koko kehoon

Nuuskassa on runsaasti nikotiinia, jonka toistuva käyttö pitää elimistöä jatkuvassa rasitustilassa. Nikotiinin käyttö tihentää välittömästi sykettä ja nostaa tilapäisesti verenpainetta. Sydän joutuu silloin työskentelemään kovemmin.

Pitkäaikainen nuuskaaminen lisää vaaraa sairastua sydämen vajaatoimintaan. Joissakin tutkimuksissa nuuskan sisältämä nikotiini on yhdistetty sydämen rytmihäiriöiden esiintymiseen. Lue lisää nikotiinin haitoista

Runsas nuuskan käyttö voi lisätä vaaraa sairastua kakkostyypin diabetekseen. Nikotiinin vaikutuksesta insuliini ei välttämättä toimi kudoksissa niin kuin pitäisi eikä pidä verensokeria tasaisena. Nuuskaaminen saattaa myös olla yhteydessä painonnousuun.

Nuuskaajilla on suurempi riski sairastua suu- tai nielusyöpään ja ruokatorvi- ja mahasyöpiin kuin niillä, jotka eivät käytä mitään tupakkatuotteita.

Nuuska ja urheilijan terveys

Urheilijat harvoin tupakoivat, koska tupakansavu vaikeuttaa hengittämistä ja häkä syrjäyttää lihaksille tärkeän hapen verenkierrossa. Myös nuuska vaikuttaa kielteisesti urheilijan terveyteen, vaikka se ei suoraan haittaa keuhkojen toimintaa.

Nuuskan sisältämä nikotiini supistaa verisuonia. Lihakset eivät saa silloin happea ja ravinteita normaalisti, vaikka keuhkot olisivat täynnä happea. Nuuskaavilla urheilijoilla esiintyy tästä syystä enemmän selkäkipuja ja erilaisia lihasten ja nivelten rasitusvammoja kuin niillä urheilijoilla, jotka eivät käytä tupakkatuotteita. Vammojen paraneminen on myös hitaampaa.

 

Lue lisää nuuskan terveyshaitoista Ilman syöpää -sivustolta