Moikka ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi!
Nuuskan käyttöön ei liity samanlaisia selkeitä sivullisille aiheutuvia terveyshaittoja, kuin esimerkiksi tupakointiin. Kuten itsekin viestissäsi totesit, nuuska voi kuitenkin usein haista melko voimakkaasti. Nuuskan haju, kuten muutkin voimakkaat hajut, voikin aiheuttaa joillekin ihmisille esimerkiksi päänsärkyä ja pahoinvointia. Ikävä kuulla, että olet joutunut altistumaan tällaisille hajuhaitoille omassa kodissasi.
Muita nuuskasta aiheutuvia sivullisille näkyviä haittoja voivat olla esimerkiksi roskaaminen ja sen myötä nuuskan sisältämien haitallisten aineiden leviäminen luontoon. Lisäksi, jos esimerkiksi pienempi lapsi pääsisi käsiksi nuuskapusseihin ja laittaisi niitä suuhunsa, voisi se aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen.
Nuuskan käytön yleisistä haitoista voit halutessasi lukea lisää Fressiksen tietopankista.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Nuuska sisältää runsaasti nikotiinia. Nikotiini aiheuttaa monenlaista haittaa terveydelle ja hyvinvoinnille. Fressiksen tietopankista löydät kootusti tietoa nikotiinin haitoista.
Yksi haitta voi olla juuri mainitsemasi erektiohäiriöt. Nikotiinin käytön yhteydestä seksuaaliseen haluttomuuteen ei ole olemassa aivan yksiselitteistä tietoa. Joissain tutkimuksissa on todettu, että nikotiini voi laskea testosteronitasoja ja nostaa prolaktiinihormonin määrää, mikä voi aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta. Eli voi olla mahdollista, että nuuskan käytöllä voi ainakin osittain olla vaikutusta seksuaalisen haluttomuuden ilmenemiseen. Siihen voivat vaikuttaa kuitenkin monet muutkin asiat, ja siksi teidän olisi tärkeää jutella aiheesta yhdessä poikaystäväsi kanssa. Teidän on hyvä jutella muun muassa siitä, kokeeko hän asian samalla tavalla kuin sinä.
Joka tapauksessa me täällä Fressiksessä haluamme kannustaa nuuskattomuuteen, jotta nuuskan käytön haittavaikutuksilta voisi kokonaan välttyä. Lopettaminen on sitä helpompaa mitä aikaisemmassa vaiheessa sen tekee. Tukea lopettamiseen saa Fressiksestä.
Aurinkoista helmikuuta!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Nuuskalla on monia terveyshaittoja ja nämä terveyshaitat ilmenevät yksilöllisesti. Siksi onkin vaikea arvioida tarkasti, miten eri määrät aiheuttavat kenellekin mitäkin haittoja. Vähentäminen kuitenkin kannattaa, sillä terveytesi kannalta on sen parempi, mitä vähemmän nuuskaat. Nuuska sisältää mm. myrkyllistä ja voimakasta riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia, ja mitä vähemmän nikotiinia pääsee elimistöösi, sen parempi. Nuuska aiheuttaa myös vaurioita suun limakalvoilla, mutta usein limakalvot paranevat, kun nuuskan käytön lopettaa. Jos esimeriksi pidät nuuskaa aina samassa kohdassa suussa, tekee vähentäminen varmasti hyvää tälle nuuskan vaurioittamalle kohdalle. Tässä oli vain muutama esimerkki, voit lukea lisää nuuskan haitoista Fressiksen sivuilta.
Vähentäminen kuulostaa siis oikein hyvältä idealta, ja on hienoa, että olet kiinnostunut omasta terveydestäsi. Vähentämistä kannattaakin jatkaa siihen asti, että pääset nuuskasta lopulta eroon kokonaan 😉 Nappaa vielä sen varalle talteen Fressiksen vinkit lopettamiseen.
Tsemppiä!
Hei,
Seksitaudit ja muut bakteerit ja virukset voivat tarttuvat tosiaan limakalvokontaktin kautta. Nämä taudin aiheuttajat voivat siirtyä yhteisesti käytetyn esineen, esimerkiksi ruokailuvälineen kautta suusta suuhun. On haastavaa nyt päätellä, kuinka suuri riski jonkin seksitaudin tarttumiselle on tilanteessa, jossa toinen henkilö käyttää toisen henkilön suussa ollutta nuuskapussia. Se on teoriassa kuitenkin mahdollista, sillä muutkin bakteerit ja virukset siinä vaihtuvat henkilöltä toiselle nuuskapussin mukana. Jos asia sinua kovasti mietityttää, kannattaa siis mennä seksitautitesteihin. Seksitaudit ovat usein oireettomia, ja siksi testeissä kannattaa käydä aina, jos epäilee tartuntaa.
Toisen suussa olleen nuuskan käyttäminen ei kuulu hyvään suuhygieniaan. Ethän käytä toisen hammasharjaakaan samasta syystä. Nuuskaaminen on muutenkin haitallista, joten kannattaa pohtia sitä, miksi ylipäätään käytät nuuskaa. Nuuskan terveyshaitoista voi lukea lisää Fressiksen tietopankista, Fressiksen nuuska-aiheisista artikkeleista ja Ilman syöpää -sivustolta.
Kannattaa siis lopettaa nuuskan käyttö, pystyt siihen kyllä! Lue lisää myös lopettamisesta.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hammaslääkäri ei saa kertoa alaikäisen potilaan asioita vanhemmille, mikäli potilas niin toivoo ja on riittävän kypsä päättämään omasta hoidostaan. Muutenkaan ei ole tapana ”käräyttää” ketään esimerkiksi soittelemalla asiasta. Kuitenkin vanhemmilla on yleensä käytännön syistä oikeus nähdä lapsensa terveystietoja, esim. Oma Kannan kautta, mutta jossain vaiheessa riittävän kypsä nuori voi pyytää tietojen piilottamista vanhemmilta. Voit aina asioidessasi hammaslääkärissä pyytää päivitystä tietojen luovuttamiseen tai tarkistaa miten asia kohdallasi on.
Kannattaa joka tapauksessa käyttää hyödyksi tapaaminen hammaslääkärin kanssa ja kertoa nuuskaamisesta, koska sitten saat tietää, onko jotain vaurioita syntynyt. Voit myös sanoa, että toivot asian pysyvän teidän välisenänne. Hammaslääkärin tehtävä on auttaa kaikkien suun ongelmien hoidossa ja onneksi myös suurin osa nuuskan aiheuttamista suun vaurioista paranee, kun nuuskaamisen lopettaa. On hyvä kuitenkin muistaa, että pitkään käytettynä jotkin nuuskan haittavaikutuksista suussa ovat pysyviä. Lue lisää nuuskaamisen terveyshaitoista Fressiksen tietopankista ja muista puhdistaa hammasvälit päivittäin esim. hammaslankaimella tai hammaslangalla sekä käyttää sähköhammasharjaa ja fluoritahnaa.
Me täällä Fressiksessä haluamme kannustaa sinua lopettamaan nuuskan käytön, jotta vältyt sen aiheuttamilta terveyshaitoilta. Pystyt siihen kyllä! Pyöräytä täältä itsellesi hyvä syy lopettaa ja lataa puhelimeesi myös Erovirasto-sovellus lopettamisen tueksi.
Tsemppia alkavaan talveen!
Moikka ja kiitos kysymyksestä!
Tosi hienoa, että olet lopettanut nuuskan käytön!
Sinua mietityttää kuitenkin vielä nuuskan käytön aiheuttamat mahdolliset haitat. Kerroit, että nuuskan käyttösi on ollut satunnaista ja kestänyt alle vuoden. Nuuskan käytön haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti ja sen vuoksi haittojen ilmenemistä pidemmällä aikavälillä on valitettavasti vaikea tarkkaan arvioida. Sinulla ei kuitenkaan liene syytä sen suurempaan huoleen, koska nuuskan käyttö on ollut satunnaista ja melko lyhytaikaista, ja olet nyt lopettanut nuuskan käytön.
Kerroit, että huomasit nuuskaa käyttäessäsi jonkinlaisia oireita ikenissä. Nuuskan käytön aiheuttamat haitat näkyvätkin yleensä ensimmäisenä juuri suussa. Tavallisin nuuskan käytön aiheuttama vaurio on limakalvovaurio, joka ilmestyy siihen kohtaan, jossa nuuskaa pidetään. Pitkään käytettynä nuuska voi aiheuttaa pysyviä muutoksia suuhun, kuten hampaiden kiinnityskudoksen löystymistä. Lievemmät limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskan käytön lopettaa. Sinullakin ikenien oireet ovat luultavasti hävinneet käytön lopettamisen myötä.
Suun terveyden lisäksi nuuskan käyttö vaikuttaa toki haitallisesti koko kehon terveyteen. Säännöllisesti ja pidempään käytettynä se voi lisätä myös riskiä mm. 2 tyypin diabeteksen tai suun ja nielun alueen syöpien kehittymiselle. Mutta kuten aiemmin todettu, sinulla nuuskan käyttö on ollut melko lyhytaikaista ja satunnaista, joten vakavampia haittoja tästä tuskin on aiheutunut. Terveytesi ja hyvinvointisi kannalta on erittäin hyvä päätös, että jatkossakin pysyttelet erossa nuuskasta ja muista nikotiinituotteista!
Lisätietoa aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista.
Kivaa syksyä!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että tarkastelet löytämääsi tietoa kriittisesti. Kysyit nuuskan ja suusyövän yhteydestä. Syövän syntymiseen vaikuttaa hyvin monivaiheinen ja vuosia tai jopa vuosikymmeniä kestävä tapahtumasarja. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna ruotsalaisen nuuskan käyttö on harvinaista, joten myös tutkimustieto ruotsalaisen nuuskan syöpävaarallisuudesta on vähäisempää kuin esimerkiksi yleisemmästä aasialaisesta nuuskasta. Ruotsissa nuuskan käyttö on lisääntynyt selvästi vasta viimeisten vuosikymmenien aikana ja mahdolliset pitkän aikavälin haitat, kuten syöpä, voivat näkyä vasta uudemmissa ja riittävän suurissa tutkimuksissa. Tutkimuksissa on kuitenkin pystytty jo osoittamaan, että ruotsalainen nuuska lisää riskiä sairastua suun alueen syöpiin.
On hyvä myös huomioida, että Ruotsissa ja Suomessa nuuskaan liittyvä lainsäädäntö ja nuuskan käyttöön liittyvät ilmiöt eroavat toisistaan. Esimerkiksi Suomessa nuorten keskuudessa liikkuu selkeästi vahvempaa nuuskaa kuin mitä Ruotsin aikuisten suosituimmat nuuskalaadut ovat. Halutessasi voit lukea aiheesta lisää Ehytin sivuilta.
Riski sairastua syöpään kasvaa, kun altistuminen syöpää aiheuttaville aineille kasvaa. Nuuskasta on nykytiedon perusteella löydetty ainakin 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. Tämän vuoksi nuuskan käytön välttäminen on merkittävä syöpäriskiin vaikuttava tekijä, johon yksilö voi itse vaikuttaa. Siksi me täällä Fressiksessä suosittelemmekin pysymään nuuskattomana!
Olemme saaneet aikaisemmin samaan asiaan liittyviä kysymyksiä. Kannattaa siis käydä kurkkaamassa, mitä olemme vastanneet nimimerkeille xdlsd ja klaba ruotsalaisen nuuskan ja syövän yhteydestä.
Hei, kiitos kysymyksestäsi!
Nuuskasta on löydetty yli 30 karsinogeenista, eli syöpävaarallista ainetta. Nuuskan (myös ruotsalaisen nuuskan) käytön on todettu lisäävän suun alueen syövän riskiä. Vaikka sairastumisen vaara ei kasva kovin paljoa, se on kuitenkin merkittävä vältettävissä oleva riski.
Nuuskalla on myös muita terveyshaittoja. Nuuskan käyttö lisää riskiä muun muassa sydän- ja verenkiertosairauksiin. Nikotiini on hyvin haitallinen aine. Nuuska sisältää runsaasti nikotiinia ja se voi aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden, jolloin sen käytön lopettaminen vaikeutuu. Nikotiinin käyttö nuorella iällä voi haitata aivojen kehitystä. Sillä voi olla vaikutus aivojen toimintaan, esimerkiksi siihen miten pystymme keskittymään uuden oppimiseen.
Näistä syistä kannustamme kaikkia valitsemaan varmasti terveellisen vaihtoehdon eli välttämään tupakka- ja nikotiinituotteita kokonaan. Lisätietoa Nuuskan haitoista saat esimerkiksi Fressiksen nuuska-tietopankista ja Ilman syöpää -sivuilta.
”Näkyykö nuuskankäyttö?” ja 8 muuta kysymystä nuuskasta ja suusta
Mietityttääkö sinua, huomaako hammaslääkäri nuuskan käytön? Entä mitä muuta hammaslääkäri näkee suusta? Otimme selvää.