Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
Kerran käytetystä nuuskasta eli ”rotasta” osa nikotiinista on hävinnyt. Nuuskassa on kuitenkin jäljellä vielä jonkin verran nikotiinia ja myös muita haitallisia aineita. Kerran käytetyn nuuskan käyttäminen ei siis ole mitenkään vähemmän haitallisempaa.
Nuuskan käyttö ei ylipäänsä ole suositeltavaa, sillä sen käytöllä on monia haitallisia vaikutuksia esimerkiksi suun terveyden kannalta. Lisätietoa nuuskasta ja sen haitoista löydät Fressiksen tietopankista.
Samasta aiheesta ovat kysyneet myös nimimerkit Miettijä ja Juuso.
Mukavaa syksyn jatkoa!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Mitä todennäköisemmin vuoden kestänyt nuuskan käyttö on ehtinyt ärsyttää ientä niin, että siihen on jäänyt jälki. Toisaalta ikenessä on luonnostaan eri muotoja, joten kuvailemasi tasanne voi olla myös aivan normaalia ientä. Voit seuraavalla hammaslääkärikäynnillä kysyä asiasta mikäli haluat olla täysin varma. Hammaslääkärillä on vaitiolovelvollisuus, joten voit turvallisin mielin ottaa asian esiin.
Yleisimmin nuuskan aiheuttamat muutokset ikenessä kyllä paranevat kun nuuskaamisen lopettaa. Vetäytynyt ien ei kuitenkaan enää korjaannu. Myös kerran käytetyt nuuskat ärsyttävät ientä ja sen mukana voivat siirtyä kaverin suusta myös bakteerit ja virukset.
Me täällä Fressiksessä kannustamme olemaan täysin nuuskattomana, puhdistamaan hammasvälit huolellisesti ja harjaamaan hampaat kahdesti päivässä. Siten säästyt varmimmin hammas- ja ienongelmilta. Silloin ei myöskään hengitys haise pahalle!
Vinkit nuuskaamisen lopettamiseen löydät Fressiksen tietopankista. Käytetyistä nuuskista on kysynyt myös nimimerkki Miettijä. Hammaspaikan sivuilta voit kurkata, miten nuuskan käyttö näkyy nuoren suussa.
Aurinkoista kesää sinulle!
Hei, ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi!
Kyllä, myös käytetty nuuska eli ”rotta” jättää jälkiä suuhun, varsinkin mitä pidempään sitä käyttää. Vaikka osa käytetyn nuuskan nikotiinista on imeytynyt jo kaverin suuhun, niin muut suuta ärsyttävät aineet ovat yhä tallessa käytetyssä nuuskassa. Ei siis kannata luulla, että käytetty nuuska olisi vähemmän haitallisempi vaikka osa nikotiinista on jo hävinnyt. Koska nuuskassa on paljon enemmän nikotiinia kuin tupakassa, myös käytettyyn nuuskaan jäänyt nikotiini aiheuttaa riippuvuutta. Lisäksi käytetyn nuuskan mukana voi saada kaverilta tartuntana viruksia ja bakteereita.
Lyhytaikainen nuuskan käyttö näkyy punoituksena kohdassa, jossa nuuskaa pitää. Pitkäaikainen käyttö alkaa vähitellen näkyä paksuna, harmahtavana tai ryppyisenä kohtana huulen alla. Jos nuuskan käyttökohta tuntuu erilaiselta kielellä tunnusteltaessa, niin todennäköisesti siinä on alkavia vaurioita.
Muita nuuskan aiheuttamia haittoja ovat ikenen vetäytyminen, pahanhajuinen hengitys (jota ei itse haista), tulehtuneet ja vertavuotavat ikenet sekä kellertävät hampaat. Kaikki muut paitsi ikenen vetäytyminen yleensä korjaantuvat kun nuuskaamisen lopettaa kokonaan.
Fressiksen tietopankista ja Fressiksen nuuska-aiheisesta artikkelista voit lukea lisää nuuskan terveyshaitoista. Joka tapauksessa hieno juttu, että mietit asiaa. On tärkeää tietää, mitä omat tavat voivat aiheuttaa. Kannattaa pitää sekä käytetyt että käyttämättömät nuuskat kaukana omasta suusta.
Oikein aurinkoista kevään alkua!
”Näkyykö nuuskankäyttö?” ja 8 muuta kysymystä nuuskasta ja suusta
Mietityttääkö sinua, huomaako hammaslääkäri nuuskan käytön? Entä mitä muuta hammaslääkäri näkee suusta? Otimme selvää.
Hei, ja kiitos kysymyksestäsi!
Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että tuollainen tapa on todella ällöttävä! Lisäksi tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan.
Sukupuolitaudit tosiaan voivat tarttua suuseksissä limakalvokontaktin kautta ja sukupuolitaudeilta suojautuminen tulisikin aina muistaa uuden kumppanin kanssa myös suuseksissä. Taudinaiheuttajat eli virukset ja bakteerit voivat siirtyä yhteisesti käytetyn esineen, kuten ruokailuvälineen, kautta suusta suuhun. En osaa nyt sanoa, kuinka suuri riski sukupuolitaudin tarttumiselle on tilanteessa, jossa toinen henkilö käyttää toisen henkilön suussa ollutta nuuskapussia. Se lienee kuitenkin mahdollista. Lisäksi käytetty nuuska voi levittää myös muita tauteja kuin sukupuolitauteja. Toisen suussa olleen nuuskan käyttäminen ei missään nimessä kuulu hyvään suuhygieniaan, koska eihän tapana ole käyttää toisen hammasharjaakaan!
Nuuskaaminen on muutenkin todella epäterveellistä. Nuuskan terveyshaitoista voi lukea lisää Fressiksen tietopankista, Fressiksen nuuska-aiheisista artikkeleista ja Ilman syöpää -sivustolta.
Kannattaa pitää siis niin käyttämättömät kuin käytetytkin nuuskat kaukana omasta suusta!
Mukavaa syksyn alkua!