Kuinka kauan kestää että nuuskan aiheuttamat vauriot katoavat suusta jos käyttää pari pussia?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Jos olet käyttänyt nuuskaa vain pari pussia, niin on todennäköistä, että vaurioita ei ole vielä ehtinyt tapahtua. Nuuskan sisältämä nikotiini on riippuvuutta aiheuttava aine, jolloin muutamankin nuuskan käytöstä voi kuitenkin seurata pidempiaikainen riippuvuussuhde. Käytön säännöllistyessä ja jatkuessa hieman pidempään suun limakalvoille alkaa usein syntyä vaurioita. Mitä aikaisemmassa vaiheessa nuuskan käytön lopettaa, sitä vähemmän mitään vaurioita ehtii syntyä. Me täällä Fressiksellä suosittelemmekin pysymään kokonaan erossa nuuskasta. Lisätietoa nuuskan haittavaikutuksista voit lukea Fressiksen tietopankista.
Aurinkoista kesän odotusta sinulle!
FressisMoi
Olen täysi-ikäinen nuori ja olen lopettanut nuuskan 2vk sitten.
Ja käytin itse noin puolivuotta nuuskaa niiku ns. lätkäkauden ajan mutta en aio enää käyttää.
Mutta kysymys olisi se, että voiko jo puolenvuoden käytöllä saada syövän tai jotai muuta kaamalaa suuhun.
On ollut tosiaan 1vk lievää päänsärkyä mutta en koe että olisin riippuvainen.
Minulla on myös ihosolmukkeet turvonnu voiko jotenki nuuska vaikuttaa niihin?
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Mahtavaa, että olet lopettanut nuuskan käytön! Kannustamme sinua täällä Fressiksellä myös jatkossa pysymään nuuskattomana.
Nuuskan käytöstä aiheutuvat haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti. Yleensä nuuskan käyttö näkyy ensimmäisenä suun limakalvoilla ja erityisesti siinä kohdassa, jossa nuuskaa pidetään. Tähän kohtaan muodostuu usein paksuuntunut ja vaaleahko ryppyinen kohta, ns. nuuskaleesio eli limakalvovaurio. Pidempään käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös mm. ikenien vetäytymistä tai hampaiden kiinnityskudoksen löystymistä. Yleisimmin nuuskan aiheuttamat muutokset ikenessä kyllä paranevat, kun nuuskaamisen lopettaa. Jos ien on jo alkanut vetäytyä, se ei valitettavasti enää korjaannu. Hammaslääkäri voi arvioida parhaiten nuuskan aiheuttamat vauriot suussa.
Syövän syntyminen puolestaan on hyvin monivaiheinen tapahtumasarja ja siihen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten ikä, elintavat ja ympäristö. Nuuskan käyttö on yksi tekijä, jonka on todettu lisäävän riskiä sairastua syöpään. Valitettavasti riskin suuruutta yksittäisen ihmisen kohdalla on hankala osoittaa, sillä syövän syntyyn vaikuttavat juuri myös muut riskitekijät. Nuuskan käytön välttäminen on kuitenkin yksi merkittävistä tekijöistä, jonka kautta voimme itse vaikuttaa syöpäriskiin.
Kerroit, että sinulla on ollut lopettamisen jälkeen päänsärkyä. Päänsärky on erittäin yleinen vieroitusoire ja se voi kestää useamman viikonkin. Se tulee kuitenkin helpottamaan! Päättelin viestistäsi, että tarkoitit imusolmukkeita ja kerroit, että ne ovat sinulla turvonneet. Imusolmukkeiden turpoaminen kertoo usein tulehduksesta kehossa ja turpoaminen on yleistä esim. flunssassa. Kaulan alueen imusolmukkeet voivat myös turvota esimerkiksi suussa olevien tulehdusten yhteydessä. Et kuitenkaan kerro viestissäsi mitkä kehosi imusolmukkeet ovat turvonneet ja minkälainen on yleisesti terveydentilasi. Voisit ottaa yhteyttä lääkäriin ja keskustella tarpeesta tulla näyttämään turvonneita imusolmukkeita.
Nuuskasta voit käydä lukemassa lisää Fressiksen sivuilta.
Tsemppiä kevääseen!
Fressis
Kolmen vuoden nuuskan käytön jälkeen päätin vihdoin lopettaa (aikaisemminkin yritetty, mutta onnistumatta). Huomasin, että ikenet näyttävät hyvin ryppyisiltä ja juonteisilta. Onko tämä sitä ”norsunnahkaa” ja miten nopeasti ikenet yleensä tästä paranevat, jos paranevat?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että olet onnistunut lopettamaan nuuskan käytön! Siitä kannattaa pitää kiinni.
Kuvaamasi ikenien ryppyisyys/juonteisuus on todennäköisesti juuri ns. norsunnahkaa. “Norsunnahkaa” muodostuu ikeneen siihen kohtaan, missä nuuskaa useimmiten pidetään. Ikenien parantuminen on yksilöllistä, mutta tavallisesti ne ovat parantuneet viimeistään 3-6kk kuluttua, mikäli nuuskan käyttö loppuu kokonaan. Muista myös puhdistaa hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella tai väliharjalla sekä harjata hampaat fluoritahnalla kahdesti päivässä. Näin ylläpidät hyvää suun terveyttä nuuskaamattomuuden lisäksi.
Sama aihe on mietityttänyt Fressiksessä myös nimimerkkiä Tervenuori.
Aurinkoista loppuvuotta sinulle!
FressisOon 16 ja poltin 3 vuotta lopetin sen ja nyt käytän nuuskaa. Luin äsken nuuskan aiheuttamista haitoista ja oon käyttäny nuuskaa noin 3-4 kk, jos lopetan sen vähitellen max 3 viikon sisällä parantuuko ne vauriot ja kannattaako lopettaa?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että olet jo lopettanut tupakoinnin ja suunnittelet myös nuuskaamisen lopettamista! Tupakointi ja nuuskaaminen tosiaan aiheuttavat haittoja.
Nuuskan käytöstä aiheutuneet haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti. Yleensä nuuskan käyttö näkyy ensimmäisenä suun limakalvoilla ja erityisesti siinä kohdassa, missä nuuskaa pidetään. Tähän kohtaan muodostuu paksuuntunut ja vaaleahko ryppyinen kohta. Pidempään käytettynä nuuska aiheuttaa esimerkiksi ikenien vetäytymistä, jolloin hampaiden kaula paljastuu ja hampaat ovat alttiimmat reikiintymiselle ja vihlomiselle. Yleisimmin nuuskan aiheuttamat muutokset ikenessä kyllä paranevat, kun nuuskaamisen lopettaa. Jos ien on jo alkanut vetäytyä, se ei valitettavasti enää korjaannu.
Eli kysyit, paraneeko nuuskan aiheuttamat vauriot ja kannattaako lopettaa? Suurin osa nuuskan aiheuttamista vaurioista suussa paranee, kun nuuskan käytön lopettaa ja todellakin kannattaa lopettaa. Vinkkejä nuuskaamisen lopettamiseen löydät Fressiksen tietopankista.
Myös nimimerkit Nuuskahirmu ja Snusse ovat kysyneet nuuskasta.
Hyvää kesää!
FressisJos on käyttänyt pari kiekkoa nuuskaa niin voiko olla riski että on suusyöpä?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Kerroit käyttäneesi nuuskaa parin kiekon verran. Nuuskan käyttö näkyy ensimmäisenä suun limakalvoilla. Kohtaan, jossa nuuskaa pidetään suussa, muodostuu paksuuntunut ja vaaleahko ryppyinen kohta. Tämä korjaantuu useimmiten, kun lopettaa nuuskan käytön. Pidempään käytettynä nuuska aiheuttaa ikenien vetäytymistä, erityisesti siinä kohdassa, missä nuuskaa pidetään. Ikenen vetäytyessä hampaiden kaula paljastuu ja hampaat ovat alttiimmat reikiintymiselle ja vihlomiselle. Nämä ikenien muutoksen ovat valitettavasti pysyviä. Lisää nuuskan vaikutuksista suun terveyteen voi lukea Fressiksen artikkelista.
Kysyit suusyövän riskistä. Yleisesti syövän syntymiseen vaikuttaa hyvin monivaiheinen ja vuosia tai jopa vuosikymmeniä kestävä tapahtumasarja. Tässä tapahtumasarjassa ovat mukana vaikuttamassa muun muassa elintavat, elinympäristö ja joskus puhdas sattuma. Vielä ei tarkalleen osata sanoa, kuinka paljon nuuskan käyttö lisää suusyövän riskiä. Suusyövän riski kuitenkin moninkertaistuu alkoholin ja tupakkatuotteiden yhteiskäytössä.
Käyttämälläsi nuuskamäärällä on voinut olla joitakin lyhytaikaisia vaikutuksia kehossasi, mutta sinulle tuskin on aiheutunut mitään pidempiaikaista haittaa. Toki jos huomaat suussasi muutoksia, joista et ole varma, on hyvä hakeutua esimerkiksi hammaslääkärin vastaanotolle. Tärkeintä on nyt tehdä terveytesi kannalta paras päätös ja lopettaa nuuskan käyttö. Siten voit parhaiten välttyä nuuskan aiheuttamilta haitoilta. Halutessasi voit lukea lisää nuuskan käytön lopettamisesta Fressiksen tietopankista.
Samasta aiheesta ovat kysyneet myös nimimerkit Sipakko ja Annel127. Lisätietoa nuuskasta ja suusyövästä löydät Ilman syöpää -sivulta (erityisesti Matti Rautalahden Suunuuska aiheuttaa syöpää -artikkeli sivun alalaidassa).
Mukavaa ja nuuskatonta kevättä!
FressisHei ajattelin kysyä jääkö käytetystä nuuskasta eli “rotasta” suuhun jälkeä jos sitä on käyttänyt ns pitkään?
Hei, ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi!
Kyllä, myös käytetty nuuska eli “rotta” jättää jälkiä suuhun, varsinkin mitä pidempään sitä käyttää. Vaikka osa käytetyn nuuskan nikotiinista on imeytynyt jo kaverin suuhun, niin muut suuta ärsyttävät aineet ovat yhä tallessa käytetyssä nuuskassa. Ei siis kannata luulla, että käytetty nuuska olisi vähemmän haitallisempi vaikka osa nikotiinista on jo hävinnyt. Koska nuuskassa on paljon enemmän nikotiinia kuin tupakassa, myös käytettyyn nuuskaan jäänyt nikotiini aiheuttaa riippuvuutta. Lisäksi käytetyn nuuskan mukana voi saada kaverilta tartuntana viruksia ja bakteereita.
Lyhytaikainen nuuskan käyttö näkyy punoituksena kohdassa, jossa nuuskaa pitää. Pitkäaikainen käyttö alkaa vähitellen näkyä paksuna, harmahtavana tai ryppyisenä kohtana huulen alla. Jos nuuskan käyttökohta tuntuu erilaiselta kielellä tunnusteltaessa, niin todennäköisesti siinä on alkavia vaurioita.
Muita nuuskan aiheuttamia haittoja ovat ikenen vetäytyminen, pahanhajuinen hengitys (jota ei itse haista), tulehtuneet ja vertavuotavat ikenet sekä kellertävät hampaat. Kaikki muut paitsi ikenen vetäytyminen yleensä korjaantuvat kun nuuskaamisen lopettaa kokonaan.
Fressiksen tietopankista ja Fressiksen nuuska-aiheisesta artikkelista voit lukea lisää nuuskan terveyshaitoista. Joka tapauksessa hieno juttu, että mietit asiaa. On tärkeää tietää, mitä omat tavat voivat aiheuttaa. Kannattaa pitää sekä käytetyt että käyttämättömät nuuskat kaukana omasta suusta.
Oikein aurinkoista kevään alkua!
FressisSaako hammaslääkäri tehdä mitään lastensuojeluilmoitusta tai muuta virallista ilmoitusta mihinkään edes vanhemmille, jos jää hammaslääkärissä kiinni nuuskasta ja jos sanoo hammaslääkärille että ei saisi.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hammaslääkäri on suun terveyden ammattilainen ja hänen työnkuvaansa kuuluu ottaa nuuskan käyttö kanssasi puheeksi, jos hän havaitsee nuuskan käytön jälkiä suussasi. Hammaslääkäriä sitoo kuitenkin vaitiolovelvollisuus ja ilman lupaasi hän ei esimerkiksi saa kertoa tietojasi vanhemmillesi. Lastensuojeluilmoitus tarkoittaa, että lapsesta/ nuoresta tai perheen tilanteesta on noussut vakava huoli. Näissä tilanteissa vakava huoli tarkoittaa, että esimerkiksi lapsen tai nuoren turvallisuus voi olla uhattuna tai nuoren perheessä on vaikea tilanne. Nuuskan käyttö yksinään ei yleensä ole lastensuojeluilmoitukseen johtava asia.
Nuuska aiheuttaa muutoksia suun limakalvoilla ja ikenissä, jotka voivat myöhemmin johtaa esimerkiksi ienten vetäytymiselle ja hampaiden reikiintymiselle sekä vihlomiselle. On tärkeää huolehtia suun ja hampaiden kunnosta ja siksi kannattaa pysyä myös nuuskattomana.
Kuitenkaan nuuskan käytön vuoksi ei kannata jännittää hammaslääkäriin menoa. Hammaslääkäriltä voit saada luotettavaa tietoa nuuskan vaikutuksista ja tukea nuuskaamisen lopettamiseen. Samaa on pohtinut myös nimimerkki Kuumottaa. Halutessasi voit lukea lisää nuuskasta Fressiksen tietopankista ja Fressiksen sivuilta.
Tsemppiä kevääseen!
FressisOlen ollut hieman kiinnostunut nuuskasta, koska stressi aikoihin (pari kertaa viikossa) on ollut kiva rankan päivän jälkeen hetken television äärellä lepäillä nuuskan kanssa. Mieleeni on kuitenkin tullut varoitukset ja puhe siitä, miten nuuska pilaa ikenet ja hampaat. Vaikuttaako hyvä suuhygienia positiivisesti nuuskan näkyviin vaikutuksiin? Jos pesee ahkerasti hampaita ja käyttää suuvesiä yms. eikä nuuskaa käytä päivittäin tai pitkiä jaksoja kerrallaan? Onko sillä mahdollista hidastaa hampaiden värjäytymistä tai ikenien vetäytymistä? Vai onko kyseiset sivuvaikutukset jonkun muun asian kuin hygienian käsissä?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että pidät huolta hampaistasi! Hyvä suuhygienia on keskeinen asia suun terveydestä huolehdittaessa. Nuuskan käyttö aiheuttaa tosiaan muutoksia suussa. Nuuskan käyttö voi näkyä jo heti ensimmäisten kertojen jälkeen punoituksena kohdassa, jossa nuuskaa on pidetty. Noin puolen vuoden nuuskan käyttö voi aiheuttaa muutoksia suussa. Suun limakalvon vaurio erottuu paksuuntuneena, harmahtavana tai vaaleana ryppyisenä kohtana. Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa.
Nuuska myös värjää hampaita ja pidempään käytettynä aiheuttaa ienten vetäytymistä. Ienvetäytymä ei palaudu, vaikka kuinka hyvin hoitaisi hampaitaan. Hampaan paljastunut juuri voi myös reikiintyä helposti ja aiheuttaa vihlontaa. Hyvä suuhygienia ei valitettavasti estä nuuskan vaikutuksia suun limakalvoille ja ienvetäytymille.
Mainitsit myös, että käytät nuuskaa stressaavan päivän jälkeen. Nuuskan sisältämä nikotiini aiheuttaa riippuvuutta ja yhtenä nikotiiniriippuvuuden muotona on psyykkinen riippuvuus. Tämä tarkoittaa sitä, että nuuskan himo iskee usein saman tyyppisissä tilanteissa. Esimerkiksi silloin kuin stressaa. Lisää nikotiiniriippuvuudesta voit halutessasi lukea Fressiksen tietopankista ja tukea nuuskan käytön lopettamiseen löydät Fressiksen sivuilta.
Myös nimimerkki 14v poika ja Snusse ovat pohtineet nuuskan käytön vaikutuksia suun terveyteen.
Tsemppiä kevääseen!
FressisMietin, että saako hammaslääkäri kertoa vanhemmille ja huomaako hän edes jos olen käyttänyt nuuskaa. Lopetin nuuskan noin puoli vuotta sitten ja olen sen jälkeen pessyt hampaat hyvin aktiivisesti. Hammaslääkäri kuukauden päästä. Käytin nuuskaa puoli vuotta.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Hienoa, että olet jo lopettanut nuuskan käytön!
Nuuskan käyttö tosiaan näkyy ensimmäisenä suussa. On kuitenkin yksilöllistä, millaisista määristä nuuskan käytöstä jää pysyvämpiä jälkiä suuhun. Olet kuitenkin jo lopettanut nuuskan käytön puoli vuotta sitten ja kertomasi mukaan olet käyttänyt nuuskaa melko lyhyen aikaa. Voi siis olla, että näkyviä jälkiä suussa ei enää näy. Hammaslääkäri on suun terveyden ammattilainen ja hänen työnkuvaansa kuuluu ottaa nuuskan käyttö puheeksi, jos hän havaitsee käytön jälkiä suussa. Hammaslääkäriltä voi myös halutessaan saada kannustusta ja tukea nuuskattomana pysymiseen. Hammaslääkäriä sitoo vaitiolovelvollisuus ja ilman lupaasi hän ei saa kertoa tietojasi vanhemmillesi. Halutessasi voit lukea aiheesta lisää Fressiksestä.
Tupakkatuotteiden käytön näkyminen hammaslääkärille on mietityttänyt myös nimimerkkejä huolestunut ja Il.
Fressis